Kesälintuja ja talo Utössä

Torstaina 15.6.2006, kauniin aurinkoisena mutta viileän tuulisena kesäpäivänä, lähdimme Outin kanssa ajelemaan klo 11 maissa kohti Nauvon Pärnäisiä tarkoituksenamme hypätä siellä laivaan ja viettää pitkä kesäviikonloppu Korppoon Utössä. Vappureissun ihastus saareen ei ole sammunut ja halusimme majakkasaarelle pian uudelleen. Matkalla Pärnäisiin pysähdyimme kahville Nauvon kk:ään ja klo 13.30 m/s Eivor, uusi tuttavuus meille, irtosi Pärnäisten rannasta kohti Utötä. Laivalle osui heti tuttuja – Mikael ”Miksu” Nordström kahden ruotsalaisvieraan kanssa, Seppö Sällylä myös viikonlopun syntymäpäiväreissulleen Utöseen, Utön opettaja Brita Willström ja vieläpä legendaarinen saaristomusiikin mestari Lasse MÃ¥rtenson vaimoineeen, matkalla Aspöhön. Matka uudella laivalla kulki nyt Nauvon Berghamnin kautta Nötöseen, sieltä Aspöhön ja edelleen Jurmon kautta Utöseen. Perille saavuttiin vasta vähän ennen iltakuutta koska laivan lastin purkaushommat eri satamissa veivät pitkähkön aikaa. No, päivä oli hieno joskin napakkatuulinen (luode 9 m/s), laivan ruoka mainiota ja seura mukavaa.

Utössä kotiuduimme samantien aivan viehättävään Blomkvistien taloon sataman ja majakan välissä – olimme saaneet luvan viikonlopun ajan käyttää taloa ja tutustua sen talonpoikaisantiikkiseen miljöseen. Viihdyimme ensi hetkestä erinomaisesti ja aloitimme tietysti kuohuviinillä pihalla, majakan kurottaessa vieressä jykevänä kohti sinitaivasta. Talo oli talven jäljiltä mainiossa kunnossa, laitoimme vähän lämpöä päälle, tuuletimme ja asetuimme taloksi. Vielä kuohuviininautinnon kestäessä paikalle ilmaantui Jorma Knaapi, joka oli ollut saaressa Leena Laitisen kanssa jo muutaman päivän, tosin yhdellä päivällä Willströmin pihalla käyneestä mustapääsirkusta myöhästyen. Kaimallekin riitti kuohuviiniämme kunnes hän lähti pakkaamaan tavaroita huomisaamun kotiinlähtöä varten.

luhtakerttunen

Pieni iltakierros tuotti lintuja mm. luhtakerttusen, kirjokertun, kultarinnan, tuulihaukan, 3 merihanhea ym mukavaa. Satamassa oli muutama purjevene mutta sesonki lienee vielä kovin alussa.

Perjantai 16.6.2006 valkeni aurinkoisen kirkkaana ja meri peilityvenenä. Aamulla tarkkailin Seppo Sällylän kanssa luotsiasemalla mutta tietysti tähän aikaan muutto on hiljaista. Jotakin kuitenkin oli jo liikkeellä – etelään matkaavana yht 8 suokukkoa, töyhtöhyyppä, pikkukuovi, metsäviklo ja päivän aikana 2 valkovikloa. Koirashaahkoja, ”kalkkaita”, oli paikallisena n. 5500 ja muuttavana n. 1300 yksilöä. Aamulla klo 07.45 mereltä saapui eteläniemeen hienosti naaras-niittysuohaukka, joka löytyi myöhemmin vielä pyörimästä itäniityltä kunnes klo 8.10 päätti jatkaa matkaansa koilliseen. Kiertely saarella pitkin päivää tuotti monia mukavia havaintoja, mm. 6 laulavaa luhtakerttusta, ainakin 5 kirjokerttua, 4 merikotkaa, tuulihaukan, sepelkyyhkyn, pari käenpiikaa, leppälinnun, 2 rytikerttusta, 3 kultarintaa, 2 mustapääkerttua, 7 pikkulepinkäistä, paikallisen naaras-isokäpylinnun ja 1 punavarpusen. Kuvia syntyi myös ihan mukavasti, mm. luhtakerttusista ja kultarinnasta.
Nautimme muutenkin kauniista kesäpäivästä kiertelemällä saarta, Outi meloi satamalahdella intiaanikanootilla ja nautimme Sepon syntymäpäiväkahvit ja jäätelöt.

kirjokerttu

Kesälauantai 17.6.2006 oli edelleen kauniin aurinkoinen ja yhä lämpimämpi, nyt jo reilusti yli 20 astetta. Tuuli oli heikko lounaasta. Aamutarkkailu ja saaren kiertäminen sekä digikuvausreissut toivat joitakin uusia retkilajeja, mm. 2 mustavikloa, 3 ruokkia ja 3 merimetsoa. Seppo näki lisäksi mm. pikkukäpylinnun, hempon, kuuli luhtakanan itäniityn reunalla (sama kuin keväällä?) ja näki pari ristisorsaa. Haahkakoiraita oli jälleen n. 6000 ja saaressa peräti 7 luhtakerttusta, ainakin 4 punavarpusta ja kirjokerttuja 5-6. Tämän päivän kuvausprojektini oli aamulla pilkkasiipien lentokuvaus ja päivemmällä kirjokertut – molemmat onnistuivat kohtalaisen hyvin. Päivän muuhun ohjelmaan kuului Brita, Ismo ja Valtteri Willströmin kyläreissu meille päiväkahville – mukavaa jutustelua riitti pitkälle iltapäivään. Lämmitimme saunan ja Outi kävi jopa meressä uimassa, huh. Päivällinen oli gourmet-luokkaa ja illalla nautimme kauniista kesäisestä auringonlaskusta.

punajalka

Sunnuntai 18.6.2006 oli edellisiäkin päiviä helteisempi, n. 25 astetta, ja tuuli heikko itäkaakosta. Yhtään pilveä ei missään näkyvissä. Aamustaijaus luotsiasemalla tuotti mm. 7600 koirashaahkaa, 13 ruokkia, 3 muuttavaa mustavikloa, valkoviklon ja 4 mustalintua. Saarikierroksella uusia retkilajeja olivat 3-4 tervapääskyä ja laulava tiltaltti. Muuten oli vähän hiljaisempaa (helteen takia?) – luhtakerttusia vain 2, kirjokerttuja 2, kultarintoja ja rytikerttusia yksi. Aamupäivä kuluikin enemmän talon siivouksessa ja tavaroiden pakkauksessa, m/s Eivor lähti kohti Pärnäisiä klo 14.00. Matka sujui leppoisasti turisten ja aurinkoa ottaen ja Turussa kotona oltiin klo 20 maissa.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.