Alkuvuosi 2010 Utössä

Alkuvuosi 2010 sujui Utössä mukavasti – kovan talven jälkeen tosin muuttolintuja alkoi tulla vauhdilla vasta maaliskuun loppupuolella. Lintuharrastajia riitti myös joka päivälle maaliskuun 20. päivän tienoilta kesäkuun alkupäiviin. Pisimpään saaressa havainnoivat kevään aikana Juha Laaksonen, Jorma Tenovuo, Veli-Pekka Rannila ja kuvaajat Markus Varesvuo ja Esko Rantanen, muut lintuharrastajien vierailut olivat muutaman päivän mittaisia.
Ensimmäinen muuttava koirashaahka ilmestyi 14.3., jolloin meri oli jo lähes kokonaan auki Utön alueella. Haahkojen suurin päiväsumma laskettiin 3.4 – liki 11.000 yksilöä. Jo talvella (18.2.) saareen ilmestynyt lehtopöllö viihtyi kevääseen asti mutta myöhemmin vielä toukokuun alussa nähty lehtopöllö olikin värityksen perusteella eri lintu kuin lopputalvella eli peräti 2 lehtopöllöä oli vieraillut saaressa – erittäin harvinaista ulkosaaristossa! Maaliskuun lopulla (25.3.) ilmestyi ensimmäinen nokkavarpunen, joita nähtiin tavallista runsaaammin koko kevään summan ollessa n. 16 yksilöä. Merisirrejä puolestaan oli niukasti sillä 27.3.-3.5. välisenä aikana nähtiin vain 9 yksilöä.

talvee
Talvi oli Utössä epätavallisen luminen – kuvassa Outi saaren eteläkärjessä maaliskuussa

Monet muuttolinnut saapuivat hyvinkin aikaisin, mainittakoon mm. tiltaltti 28.3., merikihu 30.3., satakieli 30.4., pensassirkkalintu 1.5. ja kirjokerttu 11.5. Maaliskuun lopulla nähtiin ensimmäiset mustaleppälinnut, joita riitti kesäkuun alkuun asti – suurin päiväsumma 17.4. oli peräti 7 ”mulelia”. Alkukeväällä nähtiin myös 2+1 vuorihemppoa. Sepelrastaat ilmestyivät normaaliin tapaan huhtikuun lopulla, enimmillään 1.5. saaressa oli 6 yksilöä ja myöhäisin sepelrastas nähtiin 22.5. Koko kevään sepelrastassummaksi tuli n. 12 yksilöä. Pirteä yllätys oli laulava pohjansirkku 23.4. mutta lintu katosi harmillisen pian. Pikkusieppojen muutto alkoi 8.5. ja niitä nähtiin kevään kuluessa yli 20, viimeiset 5.6.
Muuttohaukka vieraili saaressa jo talvella, vanha lintu 6-8.2., ja sen lisäksi muuttavana havaittiin 2 pereä (3.5. ja 24.5). Etelänkiisloja nähtiin vain kaksi (8.4. ja 22.5). Lapinkirvinen laskeutui itärannalle 19.5. ja ruisrääkkä ilmestyi paikalle 30.5. Kirjokerttu on viihtynyt saaressa aina 5.6. saakka, ehkä edelleenkin, mutta toistaiseksi vain yhtenä päivänä on nähty toinenkin yksilö. Hyönteissyöjiä eli ”hysyjä” oli muutolla tavallista runsaammin tänä keväänä – erityisesti leppälintuja, harmaasieppoja, kerttuja ja kultarintoja, samoin pikkukäpylintuja oli epätavallisen paljon paluuvaelluksella. Runsaasti oli myös jänkäkurppia, joita nähtiin ainakin 5-6 yksilöä, sekä lehtokurppia mm. 15 yksilöä jo 31.3. ja koko keväänä yli 30 lintua.
Lähes jokapäiväiset sumut estivät aamumuuttojen tarkkailun pitkälle toukokuuhun. Kuikkalintuja muutti toukokuun lopulla parhaana aamuna 1270 ja sepelhanhia 1256 – siis melko niukasti. Myöskään kahlaajamuutto ei osunut kunnolla kohdalle tänä keväänä vaan tundrakurmitsoja, punakuireja ja isosirrejä nähtiin vain muutama sata koko keväänä.

Harvinaisuuspuoli oli keväällä melko monipuolinen joskaan mitään suurempaa yllätystä ei nyt joukkoon mahtunut:

Kyhmyhaahka, koiras 3.4., 2.5. ja 8.5. – enemmän kuin moniin vuosiin
Riuttatiira 9.4. (Suomen aikaisin keväthavainto)
Pikkusirkku 1-2.5.
Keltahemppo, 2 yksilöä – ensimmäinen 1-8.5. ja toinen 25-31.5.
Avosetti 2.5.
Allihaahka, 1 naaras 25.4. lähtien useana päivänä, viimeksi 19.5.
Keräkurmitsa 6.5.
Sepelsieppo, 3 yksilöä toukokuun aikana eli 2kv-koiraat saaressa 12.5., 17-18.5. ja 20.5. Tavanomainen kevätesiintyminen.
Idänuunilintu , epätavallisen paljon toukokuun loppupuolella: yhteensä 9-10 yksilöä, ensimmäinen jo 15.5.
Turturikyyhky 16-17.5.
Leveäpyrstökihu muuttavana 24.5.
Mustapäätasku (alalaji hibernans/rubicola) naaras 29-30.5.
—-
Lisäksi Tiiraan on Utöstä ilmoitettu havainnot pikkukajavasta (10.5.) ja jääkuikasta (5.6.).

kuvaus
Lintuharrastajia ja -kuvaajia oli saaressa lukuisasti kevään aikana

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.