Matalapaineen keskellä

Torstaina 16.9.2010 lähdin aamulla jälleen kohti Utötä, Outi matkasi työreissulle Hesaan. Sadekuurot ja kova tuuli tekivät syksyisen fiiliksen mutta ilma oli silti melko lämmin. Nauvossa tuttu kauppa ja kahvi, m/s Eivorille saapui melko vähän väkeä – lintuharrastajia Osmo Lamminen vaimonsa Päivin kanssa matkalla Utöseen. Matkalla saatiin muutama rankka sade- ja raekuuro, tuuli puhkui etelästä n. 15 m/s ja puuskissa 19 m/s. Tarkkailua niukahkosti, mainittavaa 2 merikotkaa sekä kalasääski edelleen pesänsä luona Lohmin kohdalla. Utöseen saavuttiin klo 15.50 ja illansuussa tein runsaan parin tunnin rundin itäosassa. Mainittavimmat havainnot olivat 7 valkovikloa, 2 isokuovia, punakuiri, pikkulepinkäinen, mustapääkerttu, lehtokerttu, 3 puukiipijää ja 3 leppälintua. Toivottavasti tuuli vähän rauhoittuu huomiseksi! Saaressa lintuharrastajia paikalla Mika ja Kirsti Vainio.

mustap
Mustapääkerttuja on nyt muutolla

Perjantaina 17.9.2010 matalapaine pyöri edelleen päällä – rankkoja sadekuuroja ja navakkaa (11-12 m/s) lounaistuulta pitkin päivää. Staijasin aamulla (välillä kastuen..) n. 3 tuntia luotsiasemalla, myöhemmin komppausta ja kuvaamistakin. Muuttavana näkyi mm. 7 kuikkaa, 4 pikkulokkia, kapustarinta, 2 isokuovia, mehiläishaukka, 8 varpushaukkaa, ampuhaukka ja n. 700 peippoa sekä n. 120 vihervarpusta. Saaressa näkyi mm. jonkin verran öljyyntynyt silkkiuikku koulun lahdella, 2 tuulihaukkaa, haapana, 3 taivaanvuohta, tundrakurmitsa, punakuiri, meriharakka ja 4 valkovikloa. Pikkulintuja niukahkosti, mm. mustapääkerttu, 4 hernekerttua, 3 kirjosieppoa, 12 harmaasieppoa, 5 leppälintua, pikkulepinkäinen ja urpiainen. Illansuussa saareen saapui m/s Aspöllä lähes 100 pohjoismaista naista seminaaria pitämään – taidan lukita ulko-oven täksi yöksi…

tundraku
Tundrakurmitsa rankkasateessa

Lauantaiksi 18.9.2010 lounaistuuli oli heikentynyt 3-5 m/s ja taivas selkeni kunnes iltapäivällä taas alkoi sataa reippaasti ja tuulikin nousi jopa 15 m/s. Aamulla pari tuntia staijausta, muuten kiertelyä. Itselläni huomattava aika kului huoltohommissa enkä ehtinyt mm. itärannalle lainkaan. Eilen illalla saareen saapunut Heimo Mänty onneksi komppaili minua enemmän. Lajeja näkyi tänään 66, muuttavana mm. 2 kuikkaa, 16 allia (syksyn ensimmäiset), 2 pikkulokkia, myöhäiset 2 lapintiiraa, 8 mehiläishaukkaa, 2 hiirihaukkaa, 72 varpushaukkaa, ruskosuohaukka, 2 sinisuohaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja nuolihaukka. Kahlaajia havaittiin meriharakka, 2 kapustarintaa, 2 tundrakurmitsaa, 4 suosirriä, punakuiri, 2 isokuovia ja 6 valkovikloa. Pikkulinnuista mainittakoon keltavästäräkki, 6 leppälintua, 6 hernekerttua, 3 lehtokerttua, 6 mustapääkerttua, pensaskerttu, 10 harmaasieppoa ja n. 300 vihervarpusta. Heimo polkaisi aamulla ruisrääkän ylös itäniityn polun päästä – samasta paikasta jossa rääkkä oli myös viime viikonloppuna. Jotenkin vähän niukkaa tänään vaikka petolintujen putoaminen saareen iltapäivän sateessa olikin aika hienon näköistä.

suikku
Vähän öljyyntynyt nuori silkkiuikku oleili koulun lahdella

Sunnuntaina 19.9.2010 piti lähteä mantereelle, m/s Eivor lähti klo 11.15. Nyt tuuli lännessä 6 m/s, taivas puolipilvinen ja mukava retkisää. Aamun pieni saarikierros tuotti mm. 3 mehiläishaukkaa, tuulihaukan, sinisuohaukan, 7 varpushaukkaa, tundrakurmitsan, 2 lapinsirkkua (itäniityllä), 5 mustapääkerttua, 2 lehtokerttua, 3 leppälintua ja 2 pikkusieppoa (Gamla Postenilla ja itäniityllä). Päivitän tämän taas jo täältä saaresta…

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.