Syysmuutto repesi sunnuntaina !

Torstaina 23.9.2010 lähdimme Outin kanssa aamulla ajelemaan kohti Pärnäisiä – Utö odottaa! Nauvossa ”pakollinen” ruokakauppa ja kahvikuppitankkaus ja m/s Eivorille kertyi lintuharrastajia matkalla Utöseen: Jouko Lunden, Jorma Knaapi, Leena Laitinen ja Kaisa Kivinen sekä kolme muuta. Tuuli puhkui taas lounaasta 12-13 m/s, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä 14 astetta. Matkalla havaittiin mm. 4 merikotkaa, 2 pikkulokkia, 4 kapustarintaa, 35 vaeltavaa närheä Lohmin luona sekä n. 20 sepelhanhea uimassa Jurmon pohjoispuolella. Utöseen saavuttiin klo 15.45 ja ilta tietysti pääosin retkeiltiin – saaressa paikalla myös Jouni Tittonen, Juhani Salmi ja Veera-Lotta Lehtinen. Mainittavimmat havainnot iltakierrokselta olivat 2 punakuiria, isosirri, 15 suosirriä, tylli, kapustarinta, tundrakurmitsa, 2 varpushaukkaa, 3 pikkusieppoa ja lapinsirkku. Lintuja oli tänään kuulemma niukasti, kova vastatuuli jälleen kiusana. Alkuviikolla, maanantaina, saaressa oli ollut syksyn 2. heinäkurppa (Heimo Mänty).

krinta
Itärannalla kurmitsa oli nyt vaihtunut kapustarinnaksi

Perjantai 24.9.2010 oli niukka lintupäivä. Tuuli puhalsi edelleen lounaasta – vastatuuli muutolle, nyt 10 m/s ja meri oli sumuinen/utuinen. Aurinko pilkotti pilviharson takaa ja lämpöä oli peräti 15 astetta. Aamulla vähän staijausta, muuten kierreltiin ja kuvattiinkin ihan onnistuneesti. Itärannalla oli nyt 2 punakuiria, 2 tylliä ja kapustarinta, aamulla muutti 12 sepelhanhea ja vaatimattomat 4 varpushaukkaa, muuten nähtiin mm. suosirri, 7 mustapääkerttua, 2 hernekerttua, 3 leppälintua, kirjosieppo, 7 hernekerttua ja 8 urpiaista. Pikkusieppoja löytyi tänään 3, joista hotellin pihlajassa oleva nuori lintu oli mukavan kuvauksellinen. Tittosen Jouni, Salmen Juhani ja Veera-Lotta lähtivät aamulaivalla mantereelle.

kuiri
Pari punakuiria on viihtynyt itärannan levävalleilla

Lauantaina 25.9.2010 etelätuuli hiljalleen heikkeni, illalla oli jo tyventä. Lämmintä riitti 15 astetta ja taivas oli pääosin aurinkoinen mutta ilma utuinen. Havainnoitsijoita saaressa oli nyt runsaasti sillä eilen iltalaivalla saapuivat mm. Antti Sintonen, Jari Lagerroos, Arto Kaituri, Kari Kekki, Juha Järvi, Jukka Brunell, Ilpo Hall, Jukka Sirviö, Ilkka Reittilä ja Tommi Hartikainen. Lisäksi aamulla pidin mukavan lintutuokion majakalla Duodecim-lehden toimituskunnan kanssa. Lintuja nähtiin tänään kohtalaisesti mutta mitään kiirettä niiden katsomisessa ei vielä ollut. Merellä havaittiin mainittavaa vain 2 silkkiuikkua, 6 allia, 25 haapanaa, 10 jouhisorsaa ja 1kv selkälokki. Petolintuja nähtiin 2 merikotkaa, mehiläishaukka, 3 sinisuohaukkaa, 63 varpushaukkaa, 3 ampuhaukkaa, nuolihaukka ja muuttohaukka pikaisesti aamulla itäniityn reunalla. Kahlaajia laskettiin 4 tylliä, 2 punakuiria, suosirri, isosirri, 15 kapustarintaa ja taivaanvuohi. Pikkulintupuolta edustivat mm. 4 peukaloista, 5 leppälintua, pensastasku, 2 hernekerttua, 3 lehtokerttua, 15 mustapääkerttua, pensaskerttu, 3 pikkusieppoa, kirjosieppo, 12 harmaasieppoa, 2 puukiipijää, 4 pikkukäpylintua, 2 keltavästäräkkiä, luotokirvinen, sinitiainen ja 24 haarapääskyä. Itäniityltä nousi aamulla suopöllö sekä ruisrääkkä ja kyläalueella lenteli teeri. Illalla lähes tyveneltä taivaalta kuului runsaasti mm. laulurastaiden muuttoääniä, isosirrin ääntelyä minuuttikaupalla, harmaahaikara, suosirri jne.

ssuo
Sinisuohaukat pitävät itäniityn saalitusalueesta

Sunnuntaina 26.9.2010 säätyyppi muuttui totaalisesti – tuuli oli yöllä kääntynyt koilliseen ja puhalsi 11 m/s, taivas oli pilvessä ja lämpöä enää 10 astetta. Lintuja nyt huikeasti liikkeellä ja aamun aikana ennen laivan lähtöä klo 11.15 nähtiin saaressa mm. ampuhaukka, mehiläishaukka, pikkusieppo, 3 lapinsirkkua, 2 kulorastasta sekä ad-muuttohaukka (pyydysti sepelkyyhkyn ja jäi syömään sitä eteläkärkeen). Muuttavana laskettiin luotsiasemalta (ennen klo 10.10) mm. haahkoja 15.670, alleja 2450, valkoposkihanhia 261, sepelhanhia 142, metsähanhia 86, A/B 384, haapanoita 298, taveja 2, tukkasotkia 35, kurkia 87, sepelkyyhkyjä 850, varpushaukkoja 32, tuulihaukkoja 3, sinisuohaukkoja 3, kuikkia 2 (+sp 4), kapustarintoja 16, tundrakurmitsa, 17 suosirriä, tylli, IK 38, härkälintu, ristisorsa (merimetsoparvessa!) ja nuolihaukka. Aamulla löysin Ullan puutarhan omenapuusta syksyn toisen taigauunilinnun, joka näyttäytyi muutaman kerran ja siirtyi sen jälkeen ylemmäs rinteeseen, jossa äänteli vielä muutaman kerran ensimmäisille paikalle ehtineille. Lähellä ollut inomaisesti ääntelevä vihervarpunen aiheutti myöhemmin hämmennystä eikä oikeaa inoa enää uudelleen löytynyt. Saareen oli eilen saapunut myös Saarnion Japi.
Paluumatkalla m/s Eivorilta nähtiin edelleen hienoa muuttoa, mm. 32 varpushaukkaa, 9 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, nuori muuttohaukka heti Utön NW-puolella, hiirihaukka, sinisuohaukka, 495 haapanaa, 6 jouhisorsaa, 7 kuikkaa, 570 sepelhanhea, 745 valkoposkihanhea, 8 tundrahanhea, 2715 A/B, 225 Anser sp:tä, 185 kurkea, 6 uuttukyyhkyä, 2270 sepelkyyhkyä, 7 kapustarintaa ja 430 määrittämätöntä kahlaajaa. Hieno viikonloppu!

ps. huima muutto jatkui Utössä koko loppupäivän, luvut löytyvät Tiirasta (Knaapi, Laitinen, Saarnio, Lunden). Mainittakoon, että muuttohaukkoja oli yhteensä 4, lisäksi hömötiainen sekä syksyn ensimmäiset 2 merisirriä.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.