Rari Lapista Utössä

Torstaina 21.10.2010 oli aika palata takaisin Utöhön. Viikonloppuvieraakseni tuli Jukka J. Nurmi, hyvä kuvaajakaverini jo vuosien ajalta. Ajelimme Jukan autolla Nauvoon, kahvit ja kauppa tietysti matkalla, ja kirpeässä syyssäässä siirryttiin m/s Eivorille. Tuuli puhkui luoteesta 12 m/s, lämpöä oli vain 2-3 astetta ja taivas oli puolipilvinen. Laivalle kertyi lintu- ja kuvaajaporukkaa Utöseen ainakin Lindroosin Tomppa ja Kaija, Kimmo Jarpa, Birger Grönholm, Rolf Karlsson, Henry Laine, Jari Kostet, Ilpo Aalto, Kari Auvinen ja Markku Niiranen sekä Esa Halsinaho ja vaimonsa Sari. Jurmoonkin matkasi pitkästä aikaa kolme lintumiestä. Matkalla ei kummempia nyt havaittu, n. 15 merikotkaa, piekana ja uivelo mainittavimmat. Utöseen saavuttiin klo 15.40 ja toki samantien ulos tutkimaan tuulista saarta. Paikalla olivat jo alkuviikon saaressa komppailleet Meri ja Ossi Öhman, Markus Lampinen sekä Arto Keskinen, jotka olivat tänään nähneet mm. 2 vuorihemppoa ja 1kv maakotkan. Pian rantautumisemme jälkeen puhelin pärähti: Tomppa oli nähnyt Gamla Postenin männyissä taviokuurnan! Lintu oli samantien lentänyt koulun suuntaan mutta runsaan puolen tunnin etsimisen jälkeen naaraspukuinen taviokuurna löytyi leppoisasti männyistä ja katajista hotellin portin luota. Muutama pikainen kuva ja lähes kaikki olivat paikalla todistamassa taviokuurnaa, joka edellisen kerran on nähty Utössä 14 vuotta sitten! Itselleni rapsahti taas Utönpinna ja nyt meni 240 poikki… Pian kuurna nousi siivilleen ja häipyi korkealla Jurmon suuntaan. Illansuussa hotellin hiekkakentän urpiaisparvesta löytyi myös nuori tundraurpiainen. Mukava alku viikonlopulle.

tavio
Taviokuurna ehkä sille epätyypillisessä ympäristössä

Perjantaina 22.10.2010 eteläpuolelta kulki matalapaine itään, joka aamupäivän aikana heitti muutaman rankan lumi-rae-vesikuuron niskaan navakan (13 m/s) itätuulen höystämänä. Puolenpäivän jälkeen selkeni ja tuuli heikkeni kunnes kääntyi illalla länteen ja voimistui uudelleen. Aamupäivällä staijausta, muuten kompattiin ja kuvattiinkin. Lajeja kertyi tänään aika mukavasti 73. Muuttavana havaittiin mm. 29 sepelhanhea (1a), 4 jouhisorsaa, 2 lapasotkaa, 3 varpushaukkaa, ampuhaukka, 2 ruokkia ja 560 naakkaa. Saaressa havaittiin mm. 11 haapanaa, 3 tavia, 2 teertä, 4 taivaanvuohta, jänkäkurppa, lehtokurppa, sarvipöllö (Gamla Postenilla) ja vuoden ensimmäinen pikkutikka (1k eteläniemellä, vuodenpinna no. 214 Utöseen). Pikkulintujakin oli mukavasti, mm. 9 kangaskiurua, 20 niittykirvistä, luotokirvinen, n. 300 tilheä, 12 peukaloista, 7 rautiaista, 25 punarintaa, myöhäinen kivitasku, n. 1500 räkättiä, 3 kulorastasta, 3 mustapääkerttua, 3 tiltalttia, 15 pyrstötiaista, 3 pikkuvarpusta, 3 tikliä, 2 hemppoa, n. 150 punatulkkua ja itärannalla 3 lapinsirkkua. Hotellin hiekkakentällä oleskeli sekä vuorihemppo että tundraurpiainen ja aamupäivällä nähtiin jonkin aikaa +1kv koiras-mustaleppälintu hotellin rannassa. Keskisen Arto lähti aamulaivalla mantereelle.

lapis
Itärannalla oleskeli luottavaisia lapinsirkkuja

Lauantai 23.10.2010 oli kolea ja jälleen kovatuulinen (W 12 m/s) päivä. Kylmä ja kirkas yö oli pyyhkinyt saaren hiljaiseksi linnuista eikä merelläkään ollut kummempaa liikettä. Saaressa runsaasti väkeä – eilen iltalaivalla tuli lisää ainakin Visa Marttilan retkijoukko n. 20 henkeä, majakkaseuran retki n. 30 henkeä, HÃ¥kan Eklundin muutaman hengen seurue sekä Seppo Sällylä, V-V Salonen ja Antti Sintonen. Nyt oli melkeinpä lintuväkeä enemmän kuin lintuja… Linnuista mainittakoon nokkavarpunen (kävi mm. koulun ruokinnalla), vuorihemppo jälleen hotellin hiekkakentällä, 2 lapinsirkkua edelleen itärannalla, 2 pulmusta, kangaskiuru, 2 mustapääkerttua, 4 tiltalttia, kaakkuri ja 3 Gaviaa. Kimmo Jarpa & Rolle Karlson näkivät iltapäivällä vilaukselta sinipyrstömäisen linnun jota ei isolla porukallakaan löytynyt uudelleen. Ymmärsimme paikan päällä että määritys jäi kuitenkin vähän auki eivätkä havaitsijat siksi laittaneet havaintoa Lintutiedotukseenkaan.

vuorihe
Hotellin hiekkakenttä miellyttää Cardueliksia, tässä vuorihemppo

Sunnuntaina 24.10.2010 oli matka mantereelle huomiseksi töihin. Lounaasta saapuva sadealue aloitti vesisateen aamun valjetessa ja sade jatkui koko laivamatkan ajan. Tuuli oli nyt idässä, 5 m/s. Kiertely ennen laivan lähtöä tuotti mm. myöhäisen lehtokertun, 2 mustapääkerttua, tiltaltin, 4 kangaskiurua ja 2 pikkuvarpusta. Mantereelle lähti väkeä niin, että laiva oli liki täynnä jo Utöstä ja näin ahdasta ei ollut kesälläkään… Mainittavia haviksia ei paluumatkalta tehty. Saareen jäi lintuporukoista V-V Salonen ja Seppo Sällylä ja uutena iltalaivalla lähti saareen Erkki Kallio. Jukan kyydissä tultiin Turkuun klo 17.30 maissa.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.