Takaisin Utöseen

Torstaina 3.3.2011 heräsin aamulla vielä unisena Marokon pitkästä paluulennosta mutta eipä mitään hätää: tavarat kasaan ja autolla Nauvoon, m/s Eivor lähtee Utöseen klo 11.15. Nauvossa kauppa plus kahvi ja laivalle saapuivat myös mm. Varesvuon Markus ja Minna sekä Jyrki Joki vaimonsa kanssa. Muutenkin väkeä yllättävän paljon. Matka Utöseen kesti nyt vajaat 7 tuntia, jäätä riittää pitkälle Utön eteläpuolellekin. Matkalla näkyi mm. 7 merikotkaa, 18 kyhmyjoutsenta ja pari isokoskeloa. Utöseen tultiin auringonlaskun aikaan, 2 merikotkaa lenteli Ormin päällä mutta ennen pimeän tuloa en (vielä) löytänyt saaressa jo lähes pari viikkoa oleskellutta hiiripöllöä.

hiiri
Viikonlopun ainoat kuvat otin Utön hiiripöllöstä, taustalla majakka

Perjantai 4.3.2011 oli mukava lintu- ja ulkoilupäivä. Aurinko paistoi suuren osan päivästä, SW-W-tuuli aika navakka (8-13 m/s), lämpöä +1 aste. Tänään tein talvilintulaskennan uusinnan (ns. kevätlaskennan) ja lajeja kertyi 20. Jäätä on joka puolella mutta lounaassa muutama railo ja avovesi Trattenin takana. Vesilintuja lenteli vähän väliä saaren ympärillä sulia hakien ja seuraavat merilinnut nähtiin: telkkä 269, isokoskelo 8, tukkakoskelo 1k, merimetso 5, kyhmyjoutsen 44, tukkasotka 4 , alli 3, harmaalokki 6, merilokki 4 ja kalalokki 1. Merikotkia nähtiin 8 yksilöä ja saaressa oleskeli koko päivän hiiripöllö, jota pääsimme Markuksen kanssa mukavasti kuvaamaankin ja samalla tuli meikäläiselle saaripinna. Muita lajeja olivat 32 talitiaista, 8 sinitiaista, peipponaaras, pikkuvarpunen, viherpeippo, 2 varista ja 2 korppia. Lisäksi klo 16.30 löysin Knivskärin reunamerkiltä jälleen istuskelemasta ison jalohaukan, jota tarkkailimme porukalla 2 tuntia kunnes valo alkoi hiipua. Lintu liikkui tuulessa, käänteli itseään ja leyhytti kerran siipiään mutta ei lähtenyt lentoon jotta olisimme saaneet määrityksen varmemmaksi mutta iltavalossa väritys näytti enemmän pereltä kuin rustilta. Muuttohaukkahan on istuskellut ko. paikassa viimeksi tammikuun puolivälissä, tunturihaukka puolestaan nähtiin viime viikolla Aspön lähellä.
Lauantai 5.3.2011 oli aurinkoinen mutta kovatuulinen (NW 17 m/s) päivä, lämpöä +0.5 astetta. Staijausta luotsiasemalla ja vähän saaren kiertelyäkin, yhdessä Lumijärven Pyryn ja Elielin kanssa. Muuttavana ja kiertelevänä näkyi mm. n. 250 telkkää, 12 isokoskeloa, 2 merimetsoa, 16 kyhmyjoutsenta, 12 tukkasotkaa, 5 harmaalokkia, 4 merilokkia ja 6 merikotkaa. Kevätmuutto käynnistyi tänään: mereltä lounaasta saapui 2 sepelkyyhkyä ja 3+1 naakkaa. Paikallisina edelleen mm. hiiripöllö ja peippo ja mereltä tulleet sepelkyyhkyt jäivät ruokailemaan saareen. Kaakkoisosasta löytyi tuore kyhmyjoutsenen raato, josta oli pää syöty ja osa rintalihoista – huuhkaja vai onko saaressa kettu?

hiirip
Hiiripöllö ilmestyi saareen 19. helmikuuta

Sunnuntaina 6.3.2011 oli edessä lähtö mantereelle. Kevät etenee hyvin nihkeästi sillä tuuli oli kylmällä puolella eli pohjoisessa 13 m/s. Taivas yhä kirkas ja pakkasta 4 astetta. Ennen lähtöä toista tuntia staijausta luotsiasemalla ja näkyi mm. 7 allia, 2 pilkkasiipeä, mustalintunaaras, 2 riskilää ja n. 150 telkkää. Avovesi enää noin kilsan päässä ja vesilinnut lentelevät ahkerasti. Kylällä hyöri kevään ensimmäinen kottarainen, eiliset sepelkyyhkyt olivat yhä saaressa ja hiiripöllö lämmitteli aamuauringossa saunalahden isossa pajussa. Paluumatkalla laivalta ei havaittu mainittavampaa, pari merikotkaa. Pärnäisiin tultaneen n. klo 17 ja päivitänkin taas jo täältä laivalta.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.