Niukasti lintuja mutta lisää etelänpäiväkiitäjiä

Perjantai-iltapäivällä 1.9.2006 starttasimme Outin kanssa taas kohti Utötä – parin viikon tauon jälkeen. Laiva lähti Pärnäisistä klo 18.15 ja kaunis ilma saatteli meidät perille klo 22.30 – majakan valon ja tähtien loistaessa kilvan taivaalla. Utön tunnuseläimiä – rupikonnia – oli taas kerääntynyt iso määrä sataman valojen alle: ovat aktiivisia vielä kun on niin lämmintä. Istuimme tovin ulkona katsellen satelliittien liikettä ja komeita tähdenlentoja kunnes uni vei voiton.

konna

Lauantai 2.9. oli puolipilvinen ja lämmin, liki 20 astetta, tuuli lounaasta n. 6 m/s. Outi souteli taas Ormskärille uimaan ja itse kiertelin saaressa jo pari päivää olleen Pölläsen Sepon kanssa kameroiden kera mutta tällä kertaa saari oli linnuista hyvinkin tyhjä. Pikkulintuja oli vain mm. 6 harmaasieppoa, n. 10 tiltalttia, 5 pajulintua, pensaskerttu, pari metsäkirvistä ja 8 keltavästäräkkiä. Korkealla oleva merivesi piti kahlaajatkin kateissa, löytyi vain suokukko, suosirri, valkoviklo, 2 kapustarintaa, taivaanvuohi, tylli ja pari meriharakkaa. Harmaahaikara lenteli aamulla, 22 mustalintua kierteli etelälahdella, silkkiuikkuja oli 3, varpushaukkoja näkyi n. 10 ja iltapäivällä saareen saapui – ja jäi – koiras sinisuohaukka. Seppo kävi meillä päivä- ja iltakahvilla: maistuivat hyvältä vohveleiden ja kahvileipien kera! Iltapäivällä löytyi vielä kaikkiaan 3 etelänpäiväkiitäjää, joista yksi pyörähti omalla pihalla suopayrteissä ja hetken jopa ruokapöydällämme olleessa petuniassa todeten sen kelvottomaksi ravintokasviksi. Uusia kuvia sain kuitenkin tästä upeasta perhosesta taas ihan kiitettävästi. Kaikkiaan olen nyt nähnyt elo-syyskuun aikana Utössä ainakin noin 15 etelänpäiväkiitäjää.

tiltaltti

Sunnuntaiksi 3.9. luvattiin koko päiväksi vesisadetta mutta kissan viikset! Aamu oli puolipilvinen ja lämmin (19 astetta), Outi kävi uimassa ja itse komppasin niittyjä heinäkurpan toivossa. Ei kuitenkaan nyt tärpännyt – lintuja edelleen mm. navakan etelätuulen (11-12 m/s) ja lämpimän ilmamassan takia tosi niukasti. Kuikkia muutti 4, jouhisorsia 3, harmaahaikara, pari varpushaukkaa, keltavästäräkki, pensaskerttu ja 7 lapasorsaa voinee mainita. Uuden aikataulun mukaan laiva mantereelle lähtee sunnuntaisin jo harmillisen aikaisin eli klo 11 mutta eihän siinä meidän toiveet ole tietenkään niin tärkeitä kuin vakituisten saaristolaisten. Jurmosta kyytiin tuli taas monia tuttuja, mm. ’rengastajalegenda’ Virtasen Juhani. Niinpä matka sujui taas leppoisasti seurustellessa ja sadekin alkoi vasta kun olimme jo Paraisilla. Turkuun saavuttiin klo 17.30. Pian vaan taas uudelleen…

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.