Taigauunilintuja, isokirvinen, ruisrääkkä jne – hienoa syyslomaa Utössä

Torstaina 28.9.2006 alkoi jo innolla odottamani syysloma Utössä. Matkaan lähti mukaan pitkäaikainen lintukaverini Jukka J Nurmi ja ajelimme aamulla Nauvoon, ensin ruokakauppaan ja kahville, ja sieltä Pärnäisiin m/s Eivoriin. Laivassa oli niukasti väkeä mutta Jurmoon oli matkalla 4 lintumiestä Hannu Ali-Eskolan johdolla. Mukana myös mm. Arto Stenroos – linturetkikaverini jo 60-luvun lopulta Isokarin rengastusajoilta. Olipa mukava tavata n. 35 vuoden tauon jälkeen! Laivamatkalla saimme Utöstä kaksi puhelua Kuusiston Kimmolta, joka herkisteli kuinka paljonssa on paraikaa lintuja – mm. taigauunilintu, 15 pikkusieppoa, ruisrääkkä, heinäkurppa, helmipöllö ja maastomääritetty tristis-tiltaltti. Tiesimme siis että hyvällä tuurilla ehtisimme ehkä itsekin nähdä tänään vielä jotakin.
Matkalla nähtiin mm. mehiläishaukka, 4 tuulihaukkaa ja n. 25 haahkakoirasta ja Utöseen saavuimme klo 15.45 aikataulun mukaisesti. Pian tavarat taloomme ja samantien kiivasta kävelutahtia katsomaan josko helmipöllö torkkuisi samassa puussa kuin aiemmin. Ja siellähän se – alaoksalla vain metrin korkeudella silmät sirrillään. Kamerat raksuttivat sekä Jukalle että minulle ensimmäiset digikuvamme ’helmarista’. Pöllö päästi alle 4 metriin eli oli pakitettava että sai kameran tarkaksi. Jätettyämme helmarin rauhaan tuli pian Kimmolta soitto: ”ino!” ja keltaisen talon luota Patteriniemen portilta löytyi vilkas taigauunilintu, joka näyttäytyi hienosti mutta ei suostunut kuitenkaan (vielä) kuvattavaksi – niin vikkelä se oli. Puvun perusteella kyseessä oli eri yksilö kuin aamulla. Pikkusieppojen rätinää kuului sieltä täältä ja itse ehdimme havaita 5 yksilöä mutta päivän kokonaissaldo Utöstä oli peräti 16 pikkusieppoa – lieneeköhän ihan Suomen ennätys!
Muitakin lintuja ehdimme ennen pimeän tuloa havaita mukavasti, mm. mustapääkerttu, kangaskiuru, 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka, sinisuohaukka, merikotka, n. 15 varpushaukkaa, puukiipijä ym. Lähdimme vielä komppaamaan itäniittyä josko heinäkurppaa tai ruisrääkkää löytyisi mutta niiden sijasta Jukan jaloista ponkaisikin lyhyeen lentoon luhtahuitti! Ajoimme sen vielä toisenkin kerran lentoon koska Kimmo ei sitä ehtinyt ensi kerralla havaita. Mukava yllätyslaji muutenkin hienoon päivään.

helmari

Perjantaiksi 29.9.2006 povattiin lännestä saapuvia sateita mutta eivät ne ainakaan Utöseen osuneet – tippaakaan ei vettä tullut ja lämpöä oli edelleen 16 astetta, tuuli leppoisa lounainen. Lintuja oli saaressa selvästi eilistä vähemmän mutta ylimuuttoa kuitenkin mm. n. 2300 peippoa, n. 1500 vihervarpusta ja n. 190 niittykirvistä. Saaressa oli n. 20 varpushaukkaa, kanahaukka, 4 tuulihaukkaa, kangaskiuru, taivaanvuohi, 7 peukaloista, n. 60 rautiaista, n. 80 punarintaa, leppälintu, kulorastas, 7 mustapääkerttua, 8 tiltalttia, n. 200 hippiäistä ja 2 isolepinkäistä. Pikkusieppoja löytyi tänään 4, lisäksi päiväkodin viereisen talon pihanurmikolta pelotin lentoon heinäkurpan (jota ei myöhemmin enää löydetty) ja illansuussa löytyi vielä Ormskärin kalliolta ilta-aurinkoa ihaileva vanha muuttohaukka. Illalla huutokauppaa päivän lajisummista pidettiin torpassamme, mukana myös Kuusiston Kimmo ja Jarmo Saarnio. Kimmo oli tänään havainnut vielä yhden etelänpäiväkiitäjän. Velipoika Olli saapui ensi kertaa elämässään Utöseen iltalaivalla, jolla tulivat saareen myös Lindroosin Tomppa ja Kormanon Hannu vaimoineen. Kyllä Utö vetää lintuharrastajia siinä kuin lintuasemasaaretkin!

pikku

Lauantaina 30.9.2006 tuntui aamulla saari melko hiljaiselta – ehkä osin pilvisen sään ja navakan luoteistuulen takia. Ilma oli viilentynyt 10 asteeseen. Päivällä tuuli kuitenkin tyyntyi ja sää poutaantui ja lintujakin löytyi kaikkiaan 75 lajia. Iltahuuto pidettiin tavan mukaan tuvassamme kahvikuppien äärellä, paikalla oli nyt 8 henkeä – lisäkseni Kimmo, Olli, Jukka, Tomppa ja Kaija sekä Hannu ja Arja. Tänään tarkkailtiin puoleenpäivään myös majakalla eli muuttaviakin lintuja nähtiin – mm. 65 Gaviaa, 8 metsähanhea, 2 valkoposkihanhea, 7 sepelhanhea (+ 1 paikallinen), n. 80 haapanaa, n. 4000 haahkaa (pääosa koiraita), 86 mustalintua, kapustarinta, 9 hiirihaukkaa, n. 70 varpushaukkaa, n. 1000 peippoa ja n. 300 järripeippoa. Saaressa ja sen rannoilla oleskeli mm. härkälintu, 9 merikotkaa, 2 tundrakurmitsaa, n. 300 niittykirvistä, kangaskiuru, 5 peukaloista, n. 50 rautiaista, 3 leppälintua, 5 mustapääkerttua, 7 tiltalttia, n. 100 hippiäistä, 5 urpiaista ja 2 sinirintaa (joita itse en nähnyt). Pikkusieppoja oli jälleen komea määrä – kaikkiaan ainakin 13 yksilöä, joista +2-kv koiraita kaksi. Uskomaton pikkusiepposyksy! Tomppa näki myös pyrstötiaisen mutta illan kruunasi huuhkaja, joka löytyi eteläkärjen luodolta istuskelemasta – itse keskeytin saunomisen ja piipahdin kylpytakki päällä luotsiasemalle hoitamaan huuhkajan Utön pinnaksi! Kun mainitaan vielä että nyt syyskuun viimeisenä nähtiin etelänpäiväkiitäjä kuusamankukissa niin päivän tapahtumat alkavat olla siinä.

tinnu

Lokakuun 1. 2006 valkeni tihkusateisena ja tuuli oli yöllä vaihtunut eteläkaakkoon. Aamu kierreltiin lähinnä kyläalueella, Jukka ja Olli pakkasivat tavarat ja lähtivät yhdessä Lindroosien ja Kormanojen kanssa klo 11 takaisin mantereelle. Ollin kanssa saimme aamukahvikutsun Kovasille ja kahvipöydän ääressä istui tuttu mies, Sakari Alhopuro, joka oli eilen illalla saapunut veneellään saareen. Loppupäivä kierreltiin Kimmon kanssa saarta kunnes illalla Outi saapui manteerelta viettämään syyslomaa kanssani. Hienoa! Illaksi taivas vähän selkeni ja tuuli kääntyi lounaaseen mutta iltapäivällä oli ensin pari tuntia railakas ukkonen, joka vyöryi Itämereltä saaren ylle. Salamat leimahtelivat. Lintuja oli saaressa todella paljon, joskaan mitään harvinaisempaa ei löytynyt. Lukumääristä mainittakoon mm. punarintoja n. 500, kulorastaita 2, laulurastaita n. 3000, punakylkirastaita n. 1000, leppälintuja 12, mustapääkerttuja peräti 18, lehtokerttuja 2, hernekerttu, 3 pajulintua, n. 250 hippiäistä, n. 700 peippoa, n. 200 järripeippoa, n. 400 vihervarpusta, 3 puukiipijää, suosirri, 2 jänkäkurppaa, kangaskiuru, keltavästäräkki, 6 peukaloista, n. 40 rautiaista, 3 lapinsirkkua ja tänään ainakin 4 pikkusieppoa. Muuttavana sateen ja sumun keskellä havaittiin mm. Anser sp 9, itäniityn reunaa pitkin matalalla muuttanut hanhiparvi, jossa oli 20 valkoposkihanhea ja 19 tundrahanhea, n. 85 haapanaa, 2 ampuhaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 9 varpushaukkaa, kanahaukka, hiirihaukka, 2 tundrakurmitsaa ja kapustarinta. Tänään Willströmin Brita havaitsi koulun pihalla vielä yhden etelänpäiväkiitäjänkin ja itse näin mm. yhden amiraalin – lämpöähän oli vielä 14 astetta.
2.10.2006 oli illansuuhun saakka kauniin aurinkoista ja lämmintä (+15 astetta), leppoisa lounaistuuli. Illalla kuitenkin lounaasta saapui sadepilviä ja tuuli kääntyi kaakkoon ja voimistui. Kevyttä retkeilyä ja staijausta pitkin päivää eikä toki turhaan. Kimmon ja minun lisäksi lintuja havainnoi Riikka Kaartinen Helsingistä – ihan pätevä lintuharrastaja, joka saapui eilen illalla saareen. Illalla taas kokoonnuimmekin kaikki (Kimmo, Riikka, Outi ja minä) meille kahville ja Prinsessakakulle samalla kun päivän saldo käytiin läpi. Utön mittapuussa mukava hanhimuutto tuotti summaksi 104 tundrahanhea, 18 valkoposkihanhea, 125 Anser sp:tä, 70 Anser/Brantaa, 1 lyhytnokkahanhen (klo 12.10 etelään 31 tundrahanhen joukossa) sekä paikallisen sepelhanhen. Muuttavina nähtiin lisäksi mm. sinisuohaukka, n. 40 varpushaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 2 haarapääskyä ja 5 keltavästäräkkiä. Saaressa oleskeli (tai muutti) n. 200 niittykirvistä, 7 peukaloista, nyt vain n. 200 laulurastasta, n. 80 punarintaa, 2 leppälintua, 5 mustapääkerttua, hernekerttu, n. 130 hippiäistä, n. 800 vihervarpusta, 2 tikliä, n. 1800 peippoa, n. 300 järripeippoa, n. 40 rautiaista ja tänään peräti n. 120 talitiaista. Pikkusieppoja löytyi vielä 3, Riikka näki aamuhämärissä määrittämättömän rantakanan (tai ruisrääkän) ja klo 9.10 muutti räiskähtävästi bsriu-ääntään päästellyt isokirvinen luotsiaseman vierestä NW. Lintu näkyi mainiosti lennossa mutta sen mahdollista laskeutumista ei havaittu – ainakaan sitä ei enää myöhemmin löydetty. Torpalla leikattiin nurmikko, laitettiin talven linturuokintapaikka valmiiksi ja yläkertaan siniset verhot. Kimmo näki tänäänkin vielä etelänpäiväkiitäjän, itse havaitsimme mm. 4 amiraalia.

mustapaa

Tiistaina 3.10.2006 herättiin sateeseen, joka kuitenkin loppui jo aamulla ja päivä oli enimmäkseen aurinkoinen ja lämmin (15 astetta). Tuuli oli edelleen lounaassa ja heikko. Päivän aikana tapahtui saaressa taas miehityksenvaihtoa – Riikka lähti pois mutta saareen saapuivat Jari Helstola, Tarmo Nurmi ja Harri Salo. Taas riittää staijaajia ja komppaajia. Iltahuuto pidettiin tavan mukaan meillä – kunhan olimme Outin kanssa ensin rauhassa saunoneet ja syöneet ja Outi kävi Willströmien kanssa laskemassa yöksi kalaverkot. Outi myös siivosi tänään hienoksi saunan ympäristön siirtämällä mm. kompostin kokonaan uuteen paikkaan. Lintuja havaittiin taas ihan mukavasti – muuttavana mm. metsähanhia yhteensä 66 (3 parvea), 2 sinisuohaukkaa, hiirihaukka, n. 40 varpushaukkaa, kanahaukka, 3 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 3 pikkulokkia, lapinkirvinen, peräti n. 900 talitiaista, n. 55 sinitiaista ja 2 lapinsirkkua. Paikallisina löytyi mm. ruokki, sepelhanhi, 4 haarapääskyä, kangaskiuru, 10 peukaloista, n. 60 rautiaista, n. 100 punarintaa, leppälintu, 2 kivitaskua, 4 mustapääkerttua, hernekerttu, lehtokerttu, 3 pajulintua, n. 130 hippiäistä, n. 150 talitiaista, 6 puukiipijää, isolepinkäinen, n. 2000 peippoa, n. 600 järripeippoa, 2 tikliä, n. 550 vihervarpusta ja 1 juovaton Acro, joka oli joko ryti- tai luhtakerttunen. Pikkusieppoja oli tänään saaressa 4 – niitä riittää! Itäniityltä löysimme Harrin kanssa lähes jaloistamme lentoon lähteneen ruisrääkän, joka ajettiin lentoon vielä toisenkin kerran mutta ei löytynyt sitten enää uudelleen. Hauskan näköinen otus punaruskeine siipineen ja roikkuvine jalkoineen. Päivällä näkyi myös vielä etelänpäiväkiitäjä, josta napsin muutaman lokakuisen kuvankin.
Keskiviikkona 4.10. oli pilvistä ja iltapäivästä alkaen myöhään iltaan rankkoja sadekuuroja ja ukkosta. Itse otin päivän vähän kevyemmin, myös pitkään töitä tehden. Outi kävi aamulla kalaverkoilla Willströmien kanssa ja toi päivälliseksi herkulliset ahvenfileet ja pari kampelaa. Päivällä Outi leipoi makoisan piirakan josta riitti iloa muillekin. Lintuja oli melkoisen paljon mutta erikoisempia havaintoja ei tälle päivälle osunut. Muuttavina havaittiin mm. 29 kuikkaa (+ 12 sp:tä), 110 metsähanhea (3 parvea), n. 100 tundrahanhea yhdessä parvessa, n. 60 määrittämätöntä Anser-hanhea, n. 1700 allia, 18 pikkulokkia, 2 hiirihaukkaa, n. 50 varpushaukkaa, 4 ampuhaukkaa, 57 kiurua, 18 kangaskiurua, vielä 17 metsäkirvistä, n. 2300 talitiaista, n. 4400 peippoa, n. 650 järripeippoa, 10 urpiaista, 2 tikliä ja n. 2300 vihervarpusta. Lepäileviä lintuja löytyi mm. 3 sepelhanhea, 2 jänkäkurppaa, 25 peukaloista, n. 140 rautiaista, n. 140 punarintaa, leppälintu, 3 kulorastasta, 6 mustapääkerttua, myöhäinen lehtokerttu edelleen, 2 hernekerttua, 4 pajulintua, 13 tiltalttia, n. 200 hippiäistä ja isolepinkäinen. Pikkusieppoja oli enää 1 nuori kaupan takana. Huutokauppa pidettiin tänään vaihteeksi armeijan parakissa Jarin ja Tarmon luona.

sarvari

Torstaina 5.10.2006 tuli viikko täyteen Utössä, leppoisaa! Parin aamuisen sadekuuron jälkeen päivä oli pilvipoutainen, tuuli melko ja heikko lännessä. Ilma vähän viileämpi, +13 astetta. Helstola staijasi muuttoa luotsiasemalla likimain koko valoisan ajan, muut enemmänkin komppasivat. Itselläni osa päivästä kului mustapääkerttuja kuvatessa, osa saareen saapuneen nuohoojan kanssa keskustellessa – torppamme tulisijat olivat muuten kunnossa mutta piippu vaatii korjauksen. Outi oli taas aamu-uinnilla ja myöhemmin souturetkellä Ormskärissä. Muutontarkkailu tuotti ihan kohtuullisia lukuja, mm. 113 kuikkaa, 13 kaakkuria, 192 Gavia sp:tä, 3 harmaahaikaraa, 67 tundrahanhea, 13 merihanhea, 21 metsähanhea, 53 Anser sp:tä, 38 valkoposkihanhea, 433 haapanaa, 139 pilkkasiipeä, 71 tukkakoskeloa, 3 sinisuohaukkaa, 2 hiirihaukkaa, kanahaukka, 30 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 4 ampuhaukkaa, 4 kurkea, myöhäinen meriharakka, 4 selkälokkia ja 4 kangaskiurua. Peippoja oli tänään vain n. 700 ja vihervarpusiakin vain n. 600. Paikallisina löytyi mm. 2 sepelhanhea, 10 merikotkaa, peräti 7 sarvipöllöä (joista 5 itäniityn isossa pensaassa), 17 peukaloista, n. 80 rautiaista, leppälintu, kulorastas, 7 mustapääkerttua, pajulintu, 8 tiltalttia (joista 1 maasto-tristis, joka myös äänteli hiip-hiip), vain n. 600 talitiaista, 2 isolepinkäistä, 3 tikliä ja uutena iltapäivällä pikkuvarpunen, joka käväisi saarella (mutta jota en ehtinyt nähdä). Illalla huutokauppa pidettiin taas meillä.
Perjantai 6.10.2006 oli puolipilvinen, tuuli reipas lounaasta ja ilma vähän viilentynyt. Kierreltiin, staijattiin majakalla, Outi ui kahdesti, lämmitettiin sauna, opastettiin vähän Timisjärven perhettä lintumaailmaan ja nautittiin viimeisestä yhteisestä syyslomapäivästä – lähden aamulaivalla klo 05.45 mantereelle, Outi lähtee vasta sunnuntaina. Tänään ei pidetty huutokauppaa mutta seuraavassa joitakin lukuja itse havaitsemistani lajeista: kuikka 12, Gavia sp 7, sinisuohaukka 3, mustapääkerttu 5, tiltaltti 4, urpiainen 8, tikli 3 ja päivän parhaina pikkuvarpunen (nyt myös omalla pihalla) ja Harrin aamulla kaupan takaa löytämä taigauunilintu. Ino pysytteli paikalla noin tunnin mutta oli koko ajan kovin piileskelevä ja varsin hiljainen. Kaikki pääsivät sen kuitenkin hyvin näkemään. Illalla putosi muutama sadepisara – taitaa tulla huomenna taas kerran hyvä lintupäivä Utössä… Kaikki hyvä kuitenkin päättyy aikanaan, kuten tämä hieno syysloma-aika täällä Pohjois-Itämeren partaalla.
Paluumatkalla lauantaiaamuna 7.10.2006 näimme Salon Harrin kanssa m/s Eivorin kannelta mm. 2 merikotkaa ja viisi hanhiparvea: n. 100 + n. 120 + n. 90 + 11 + 10 yks. Ainakin viimeiset olivat metsähanhia, muut menivät hankalassa aamuvalossa turhan kaukaa määritettäviksi. Nauvossa näkyi vielä langalla isolepinkäinen ja sitten alkoikin loppupäivän kestänyt sade. Outi tuli Utöstä pois vasta 8.10. päivälaivalla.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.