Pikkusieppoja rankkasateessa

Perjantaina 7.9.2007 oli taas aika suunnata keula kohti Utötä, nyt Outikin ehti onneksi mukaan. Ajelimme Nauvoon, jossa tehtiin ruokaostokset ja nautittiin kauniissa auringonpaisteessa makoisat kahvit Ravintola Lanternassa. Ennen m/s Eivorille ajoa piipahdimme vielä vartiksi Nauvon Spink’iin jossa aiemmin päivällä oli nähty harjalintu. Nyt paikalla melusi vain ruohonleikkuri eikä harjalinnusta jälkeäkään. Laivalla oli paljon tuttuja ja matka sujuikin leppoisasti heikossa sivumyötäisessä tuulessa. Pyttipannu maksoi 8 euroa ja annos oli valtava. Berghamnissa väkeä ilahdutti 2 ohilentävää merikotkaa ja haahkaparvessa Nötön selällä oli kaksi likimain juhlapukuista koirasta. Utöön tullessa klo 23.15 laivan ympärillä pyöri valoissa toistakymmentä pikkulintua, toivottavasti merkkinä hyvästä muuttoyöstä. Ennen nukkumaanmenoa nautittiin vielä iltateet huuhkajan huudellessa taas syysoidintaan Ormskärin kalliolla.

parvaa

Lauantaiaamuna 8.9.2007 lännestä levisi paksu pilvimassa ja voimakas matalapaine valloitti koko lounaissaariston. Sade piiskasi aamua lukuun ottamatta koko päivän ja itätuuli voimistui 15 sekuntimetriin. Huono sää verotti tietysti havainnointia ja etenkin kuvaamista mutta jotain sentään näkyi. Petolintuja saarella oleskeli naaras-sinisuohaukka, 2 varpushaukkaa ja tuulihaukka, kahlaajiakin vielä monipuolisesti 2 kapustarintaa, nuori isosirri, 2 nuorta kuovisirriä, pikkusirri, nuori punakuiri, 12 suokukkoa, 5 taivaanvuohta ja nuori mustaviklo. Itäniityn eteläreunasta ponkaisi sateessa lentoon myös aivan ilmeinen heinäkurppa mutta havaintotilanne jäi liian lyhyeksi rankassa sateessa. Käpytikkoja löytyi yksi mutta viime yönä ’hysyjä’ oli tippunut saareen ihan mukavasti – mm. peukaloinen, 8 punarintaa, 12 leppälintua, hernekerttu, sirittäjä, n. 40 fyllaria, n. 10 hippiäistä, 12 harmaasieppoa, 6 kirjosieppoa ja 5 pikkusieppoa. Pikkusieppomuutto oli siis taas jo vauhdissa viimesyksyiseen tyyliin, nyt 4 yhtä aikaa itäniityn luoteiskulmassa ja yksi kyläalueen puutarhassa – kaikki nuoria. Mukavaa tuttua rätinää pitkin sadepäivää.

pajuli

Sunnuntai 9.9.2007 valkeni vielä tihkusateisena, joka kuitenkin pian muuttui pilvipoudaksi. Aamu oli lyhyt kun m/s Eivor lähti kohti Pärnäisiä jo klo 11. Kierros kyläalueella ja itärannalla todisti kuitenkin levähtäviä lintuja olevan jälleen ihan mukavasti. Kahlaajista itäniityn rannassa oli näkyvillä n. 40 suokukkoa, 4 tylliä, 4 suosirriä, tp-isosirri, nuori kuovisirri, pikkusirri, valkoviklo, taivaanvuohi, 3 kapustarintaa, 2 tundrakurmitsaa ja punakuiri. Niityltä lähti jälleen naaras-sinisuohaukka, lisäksi näkyi käki, tuulihaukka, 9 varpushaukkaa ja nuolihaukka. Pikkusieppoja löytyi nyt jo 6 naaraspukuista, 2 museon luona, 2 koululla ja 2 itäniityn luoteiskulmasta. Leppälintuja näkyi lyhyellä kierroksella 8, harmaasieppoja 7, kirjosieppoja 4, punarintoja 3, keltavästäräkkejä 2, hippiäisiä n. 60, fyllareita n. 40 ja pensastaskuja 3.
Paluumatkalla laivalta nähtiin mm. 2 punakuiria, kapustarinta, 7 varpushaukkaa, piekana, 4 merikotkaa, tuulihaukka ja teeri (Jurmossa). Kehnosta säästä huolimatta oli ihan kelpo lintuviikonloppu tutussa Utössä!

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.