Kerkinijärven lintupaljoutta Kreikassa

Maanantaina 1.12.2008 illansuussa lähdimme Outin kanssa pakoon Suomen pimeää ja märkää alkutalvea, matkakohteena Pohjois-Kreikka ja siellä erityisesti kuuluisa Kerkinin lintujärvi. Tosin sateita saattaa jo olla sielläkin mutta ehkä valoa ja lämpöä silti enemmän. Poljettiin autolla Helsinki-Vantaan kentän tuntumaan, Ramadan lentokenttähotelliin yöksi ennen varhaista aamulentoa.
Tiistaina 2.12.2008 olimme lentoasemalla klo 06.45, tuntia ennen lentomme lähtöä. Matka alkoi Lufthansalla Müncheniin, josta jatkoimme aikataulun mukaisesti Aegean Airlines’in koneella Thessalonikiin. Saavuimme perille klo 13.20, vuokrasimme auton (Daihatsu Terios, 4-vetoinen pikkumaasturi) ja hetken ihmettelyn jälkeen lähdimme ajamaan kohti retkemme pääkohdetta, Kerkinijärveä. Sää oli puolipilvinen, lämpöä +10 astetta ja Kreikan mantereella nyt komea syksyinen ruska. Liikenne oli ruuhkaista ja saavuttuamme maaseudulle monet tienviitat olivat vain kreikkalaisin kirjaimin. Niinpä ajoimme jopa Kerkinin tienhaarasta ohi ennen kuin huoltoasemalta ostamastamme kartasta selvisi oikea risteyskohta. Bensa maksaa täällä vain vähän yli 80 senttiä (95-oktaaninen) eli pieni harharetki ei vielä matkabudjettia kaada… Perille saavuttiin vähän ennen pimeän tuloa, Kerkinillehän ei ole Thessalonikista kuin n. 60 km matkaa mutta tietöiden ruuhkauttama tie ei ollut kovinkaan nopea. Pikainen kierros järven eteläpäässä, Lithopouloksen kaupungin rannassa tuotti mm. n. 40 kiharapelikaania, n. 80 pikkumerimetsoa, 3 hiirihaukkaa, haarahaukan ja useita pikku-uikkuja. Pimeys laskeutui klo 17 aikaan ja hotelliravintolan hyvän illallisen jälkeen olimme aika kypsiä nukkumaan. Hotellimme on nimeltään Erodios ja sijaitsee korkealla rinteellä kohti järveä ja auringonnousua, taisimme nyt turistisesongin ulkopuolella olla ensimmäisenä yönä ainoat asukkaat.

maisemab

Keskiviikon 3.12.2008 vastaisena yönä oli satanut ja aamulla vuoria ja järveä peitti vielä kohtalainen sumu ja kosteus. Päivä oli kuitenkin ihan kelpo – pilvinen mutta sateeton, pitkään tyventä kunnes illalla virisi kaakkoistuuli. Lämpöä tänään enimmillään +17 astetta. Valoa olisi ajoittain saanut olla kuvauksen kannalta vähän enemmän mutta silti kuvasaalista kertyi ihan hienosti! Pääsyy tähän oli tietysti Kerkinijärven talvinen lintupaljous – paikoin oli jopa tuhansia lintuja näkyvissä yhtä aikaa. Kiertelimme koko valoisan ajan järven itä- ja pohjoisrannalla, kääntöpaikkana pohjoisessa Mandrakin kylän satamalaituri. Aluksi kuljimme itäistä pengertietä Lithopouloksesta Megalohorin kylään saakka ja takaisinkin palasimme pääosan matkasta tätä hienoa pengertä pitkin. Pengertien alkupää on helppo löytää Lithopouloksessa mutta vaikea pohjoispäässä – Megalohorin kylän länsireunalta löytyy hakemalla pieni kyltti ”Wetland Kerkini”, josta löytää penkereen pohjoispään.

kunku

Järvellä näimme tänään mm. mustakaulauikun, n. 12 silkkiuikkua, n. 25 pikku-uikkua, n. 70 kiharapelikaania, yhden ”tavallisen” pelikaanin (vielä juhlapuvussa), n. 50 merimetsoa, n. 90 pikkumerimetsoa, n. 450 flamingoa, 13 ristisorsaa, satoja sinisorsia, harmaasorsan, 3 jouhisorsaa, n. 400 naurulokkia, n. 15 etelänharmaalokkia, n. 40 nokikanaa, 4 liejukanaa, n. 1600 tavia ja n. 3800 punasotkaa (kahtena lauttana). Haikaroista havaittiin näin talvella vain n. 40 harmaahaikaraa, 12 jalohaikaraa ja ad-mustahaikara. Harmaita hanhia (ilm. pääosin metsähanhia) nähtiin Mandrakin satamasta n. 150 yksilöä ruokailemassa etäällä suistoalueella. Täällähän talvehtii harvinaisena myös pieni määrä kiljuhanhia!

flaminko

Petolintuja havaittiin erityisesti koillisosan suistoalueella, yhteensä ainakin 5 kiljukotkaa, n. 40 hiirihaukkaa, ruskosuohaukka ja pari varpushaukkaa. Kahlaajia nähtiin mm. 4 avosettiä, 2 rantasipiä, 6 metsävikloa, punajalkaviklo, n. 160 töyhtöhyyppää, n. 2000 suosirrin jättiparvi (Mandrakin satamasta) ja n. 50 taivaanvuohta (joista n. 35 yhtenä parvena lennossa!). Lisäksi nähtiin n. 2200 sepelkyyhkyä, 3 uuttukyyhkyä ja kymmeniä turkinkyyhkyjä sekä ainakin 12 kuningaskalastajaa. Pikkulintuja olivat mm. sadat peipot, 6 töyhtökiurua, kiuru, 5 vuorikirvistä (niistä 4 Mandrakin satamassa), n. 30 västäräkkiä, keltavästäräkki, 3 virtavästäräkkiä, 4 peukaloista, 2 mustaleppälintua, pensassirkku, mustarastaita, tiltaltti ja n. 110 tikliä. Hienosti oli lintuja vaikka pääaktiviteettimme olikin kuvaus. Illansuussa kuvattiin kiharapelikaaneja ja pelikaania Lithopouloksen rantavesissä ja illallinen nautittiin taas hotellin viihtyisässä ravintolassa. Tyytyväisinä loistavaan lintupäivään kellahdimme illalla unten syvyyksiin.

pelikaani

Torstai 4.12.2008 oli pääosin pilvinen päivä, iltapäivällä satoi jopa hetken kevyesti vettä. Tuuli oli nyt navakasti kaakossa ja yöksi taivas jo selkeni kuun ja tähtien valaista. Iltapäivällä turhan niukasti valoa kuvaukseen mutta kyllä päivän saalis taas oli ihan kohtuullinen. Nyt kierreltiin koko päivä järven länsirantaa, Kerkinin kylässä käytiin myös luonto-opastuskeskuksessa jutustelemassa ja kahvilassa kaffella. Useimmat paikalliset ihmiset eivät täällä ymmärrä englantia, saksalla pärjäisi paremmin. Opastuskeskus ja hotelli ovat tietty eri juttu. Kerkinistä pohjoiseen ajoimme läntistä pengertietä Livadiaan asti ja kääntöpaikka takaisin oli jo tuttu Mandrakin laituri. Länsireunalla järveä oli lintuja vähän itäpuolta maltillisemmin mutta vesilinnuista mainittakoon mm. n. 40 silkkiuikkua, n. 30 pikku-uikkua, n. 30 kiharapelikaania, n. 250 flamingoa, n. 220 pikkumerimetsoa (pääosa Lithopouloksessa), 5 ristisorsaa, n. 150 tavia ja 3 haapanaa. Kahlaajia nähtiin 4 avosettiä, 2 metsävikloa, 2 valkovikloa, tylli, 3 rantasipiä ja n. 50 töyhtöhyyppää. Jalohaikaroita eteen tuli n. 20, harmaahaikaroita n. 30. Petolintujakin oli tänään niukemmin – 7 hiirihaukkaa, kiljukotka ja varpushaukka. Kuningaskalastajia oli vain yksi. Päivän projektina oli mm. vuorikirvisen kuvaaminen ja se onnistuikin ihan mainiosti. Vuorikirvisiä nähtiin n. 15, joista pääosa Livadian rannassa, kohdassa jossa pengertie päättyy ja pieni kanava virtaa järveen. Varmasti paras paikka koko järvellä kuvata tätä lajia!

vuorikirvis

Virtavästäräkkejä oli tänään 5, peukaloisia 5, mustaleppälintuja 3, tiklejä n. 150, 2 hemppoa, käpytikka ja sokerina pohjalla vihertikka Livadiassa. Illansuussa kierreltiin hämärissä vielä Lithopouloksen padon alapuolella – mielenkiintoisen näköistä lintualuetta sekin. Illallinen nautittiin tutusti hotellimme mainiossa ja viihtyisässä ravintolassa takkatulen ääressä.

maisemaa

Perjantai 5.12.2008 oli viimeinen retkipäivämme Kerkinillä. Sen kunniaksi taivas selkeni, aurinko porotti lämpimästi (15 astetta) ja tuuli oli hyvin heikko. Aloitettiin aamu Lithopouloksesta ja kierrettiin hiljalleen koko järvi vastapäivään ympäri. Nyt kun valoa oli riittävästi, niin projektina oli pelikaanien ja pikkumerimetsojen lentokuvaus ja molemmat onnistuivatkin ihan mallikkaasti. Tänään havaittiin mm. n. 40 silkkiuikkua, n. 45 pikku-uikkua, n. 70 kiharapelikaania, n. 400 flamingoa, n. 450 pikkumerimetsoa, 18 metsähanhea (+ n. 50 Anser sp:tä), 3 pikkujoutsenta, 36 ristisorsaa, kymmeniä jouhi- ja lapasorsia sekä satoja punasotkia ja taveja. Haikaroita nähtiin mm. n. 30 jalohaikaraa, 5 kapustahaikaraa, mustahaikara ja tietysti kymmeniä harmaahaikaroita. Petolinnuista havaittiin n. 30 hiirihaukkaa, kiljukotka ja varpushaukka. Luhtakanoja huuteli tänään kahdessa paikassa. Kahlaajista mainittakoon 6 avosettiä, 3 valkovikloa. 4 metsävikloa, 4 rantasipiä, n. 25 taivaanvuohta ja n. 120 töyhtöhyyppää. Kuningaskalastajia oli tänään 8, mukavasti taas pari yksilöä kuvattavissakin. Vuorikirvisiä nähtiin vain yksi (ei tosin haettukaan nyt) ja virtavästäräkkejä 4. Lajeja Kerkinin alueelta kertyi näinä kolmena talvipäivänä plakkariimme 75 (joista itselleni 3 uutta WP-lajia).

pikkumerimetso

Iltapäivällä pistäydyttiin vielä Kerkinin pohjoisrinteen vuorilla pittoreskissa Ano Paroian kylässä, lähellä Bulgarian rajaa, juomassa kreikkalaiset kahvit. Kello 15 maissa lähdettiin ajelemaan Lithopouloksesta kohti Thessalonikin lentokenttää, jonne saavuttiin klo 16.30. Jätettiin auto autovuokraamoon ja ajettiin taksilla (15 euroa) aivan kaupungin keskustaan Electra Palace-hotelliin, jossa asutaan vielä pari yötä tähän Kreikan toiseksi suurimpaan kaupunkiin tutustuen. Iltakävely rannalla ja mainio ateria kruunasivat hienon päivämme!
Itsenäisyyspäivä 6.12.2008 kului Thessalonikin nähtävyyksiä ja kaupunkia ihmetellen – Makedonian vanha ja historiallinen pääkaupunki, jossa likimain miljoona ihmistä pesii. Autoliikenne oli varsin kaoottista mutta muuten tyylikästä ja siistiäkin. Illallisen jälkeen oli vuorossa tavaroiden pakkaus huomenna aamulla klo 8.20 lähtevää paluulentoa varten. Sunnuntaina 7.12.2008 paluumatka Suomeen sujui mainiosti, lennot ajallaan (taas Münchenin kautta) ja Turussa oltiin perillä klo 17.
Kerkinille olisi hienoa tulla uudelleen – vaikka joskus keväällä tai alkukesällä!

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.