Hiljaista joulukuuta Utössä

Perjantaina 12.12.2008 oli taas aika päästä Utöseen vaikka päivät alkavat olla lyhimmillään ja täällä etelärannikolla lumen puuttuessa on kaamosta koko päivän. Ajelin iltapäivällä Nauvoon kauppaan ja kahville, säätila tarjosi vähän vesisadetta ja 5 astetta lämmintä. M/s Eivorille kertyi nyt niukasti matkustajia, suuri osa tuttuja saaristolaisia. Jurmoon matkasi Petri Vainio ja vääksyläinen lintuharrastajapariskunta, ahkeria ulkosaaristovieraita, Utöseen ei nyt minun lisäkseni muita lintuihmisiä. Perille saavuttiin vasta klo 23.10, tuuli navakka kaakkoinen mutta täysikuu antoi aavistuksen kajoa pilviverhon takaa. Tavarat tupaan ja nukkumaan…

aali

Lauantai 13.12.2008 oli kaunis talvipäivä, tosin ei täällä kovin talvista ole – lämpöä 5 astetta, aurinkokin pilkotti hetken, tänään ei sadetta ja tuuli heikkeni tyyntyen illansuuksi kokonaan. Staijasin ja komppasin koko valoisan ajan, näin joulukuun puolivälissä löytyi 31 lajia. Mereltä mainittakoon 5 merimetsoa, 3 tavia, naaras-haahka ja koiras-alli itärannalla, 4 mustalintua, 2 tukkakoskeloa, 45 telkkää ja 7 naurulokkia. Saaressa hyöri n. 25 tilheä ja n. 45 räkättirastasta katajanmarjojen kimpussa, lisäksi mm. vielä 6 peukaloista, 2 punarintaa, punakylkirastas, mustarastas, 4 peippoa, järripeippo, 2 vihervarpusta ja 5 urpiaista. Merisirrejä ei löytynyt tapituksesta huolimatta. Merikotkia hyöri 2-3 saaren tuntumassa ja Kovasen Topi oli nähnyt tuulihaukan lekuttelemassa hetken itäniityn päällä. Kuvasin tänään helikopterikentän reunalla tilheä siten, että kentän pyöreä keltainen lampunsuoja osui tilhen taakse antaen kuvaan mielenkiintoisen aurinkomaisen taustan!

tihi

Sunnuntai 14.12.2008 oli jälleen kaunis päivä, kelmeä aurinkokin paistoi päivemmällä. Tuuli nyt kaakossa, n. 7 m/s. Aamulla staijausta, lisäksi kierros pikaisesti ennen laivan lähtöä. Tänään näkyi mm. 4 merimetsoa, 5 tukkakoskeloa, 12 naurulokkia, merikotka, riskilä, 16 tilheä, n. 15 räkättirastasta, 2 mustarastasta, peukaloinen, 2 punarintaa, 2 peippoa, järripeippo ja itäniityltä nousi lentoon joulukuinen taivaanvuohi. Viikonlopun lajimäärä saaressa oli 34. Paluumatkalla mantereelle näkyi laivalta mm.3 riskilää ja merikotka. Turkuun saavuin klo 19.15 maissa.

nari

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.