Tuulta piisaa!

Tiistaina 4.10.2011 lähdin takaisin Utön syksyyn. Aamuinen tihkusade vaihtui päivän kuluessa auringonpaisteeksi mutta lounaistuuli oli jälleen navakka – 13-15 m/s. Koska tiesin että aamulla Nauvon kahvilat ovat vielä kiinni niin nautin kahvikupposen jo Paraisilla ja kauppareissukin tuli tehtyä jo eilen. Laivalle saapui varsin maltillisesti väkeä – lintuporukkaa mm. ”gamlingarna” eli Timo Nurmi, Rolf Karlsson, Rurik Baarman ja Hannu Hilke, lisäksi matkassa oli Vikmanin Reiska. Matkalla nähtiin mm. piekana ja muutama merikotka ja Utöseen saavuttiin klo 13. Mantereelle lähtivät samalla muut lintuporukat paitsi Kuusiston Kimmo, Järvisen Mikko ja Laaksosen Juha. Iltapäivän ja illansuun kiertely tuotti päivän havainnoiksi mm. töyhtökiurun, 2 peukaloista, leppälinnun ja 2 muuttohaukkaa, joista ad-lintu muuttavana lounaaseen ja 1kv paikallisena itäpuolen luodoilla, lisäksi havaittiin ampuhaukka, 3 varpushaukkaa ja peräti 7 piekanan parvi.

KAUKAA OTETTU KUVA MUUTTAVASTA MUUTTOHAUKASTA

Keskiviikkona 5.10.2011 taivas oli pilvetön mutta länsituuli taas kova: 14-16 m/s koko päivän. Staijattiin ja vähän kierreltiinkin ja muuttavana havaittiin mm. 15 kuikkaa, 5 kaakkuria, 292 Gaviaa, 81 allia, 7 mustalintua ja petolintuja 5 varpushaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 2 hiirihaukkaa ja piekana. Sepelhanhi oleskeli Pattskärin luodoilla ja vielä nähtiin yksi haarapääskykin. Pikkulintuja oli saaressa kovin niukasti, mainittavimpia töyhtökiuru, 5 kulorastasta, nokkavarpunen, 8 peukaloista, pikkuvarpunen, 2 tiltalttia ja 5 Loxiaa, lisäksi Brita löysi illansuussa museon läheltä sarvipöllön. Lintukamerani runkoon ilmestyi tänään vika: objektiivin lukitus on rikki eli kameraa ei oikein uskalla kuljetella mukana. Vaihdoin MkIV:n vararunkoomme (50D), jossa lukitus toimii. Huomiseksi säätiedotus uhkaa myrskytuulia ja sadetta eli kuvaamista tuskin on ihmeemmin.

HAAPANOITA NÄKYY PÄIVITTÄIN

Torstaina 6.10.2011 lounaistuuli puhkui koko päivän 15-18 m/s, aallokko oli korkeaa ja sadettakin tuli joitakin kuuroja mutta eipä suuresti haitannut. Lähes koko päivä staijattiin majakalla mahdollista muuttoa mutta kova vastatuuli tietysti piti lintumaailman aika hiljaisena. Merellä nähtiin muuttavana mm. 3 Gaviaa, 745 allia, 10 ruokkia (+3 ruokkilintua), 7 riskilää, 21 haapanaa, tundrakurmitsa ja merkittävimpänä yhteensä 211 pikkulokkia. Saaressa nähtiin mm. 2 varpushaukkaa, tuulihaukka, harmaahaikara, 4 tiltalttia, 2 kulorastasta, pikkusieppo, mustapääkerttu, nokkavarpunen, 3 pikkuvarpusta, töyhtökiuru ja tilhi. Iltapäivällä saareen saapuivat Jouko Hakala ja Pirkko Ala-Uotila, Lehtisen veljekset Jarmo ja Juha Tampereelta ja kuvaajista Ilpo Aalto kolmen kaverinsa kanssa sekä Holvitien Mikko.

SYKSYISTÄ UTÖTÄ

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.