Pohjoismyrskyä ja talven tuloa

Torstaina 12.1.2012 lähdin ”vaihteeksi” Utöseen, nyt Outi ei päässyt töiden takia mukaan. Vesisade alkoi matkalla Nauvoon ja jatkui koko päivän, tuuli oli kohtalaisen reipas lännestä ja lämpöä peräti 5 astetta. Illalla tuuli kääntyi jo luoteeseen ja lämpötila alkoi nopeasti pudota. Nauvossa join kaffet ja kolusin kaupan kunnes siirryin m/s Eivorille, jonne kertyi kohtuullisesti väkeä.  Näin tammikuun lähestyessä puoltaväliä oli lintuharrastajiakin edelleen matkassa useita – Utöseen tulossa Sällylä, Korvenoja, Vienonen ja Lähteenmäki sekä Mika Asikainen ja Pekka Heikkilä. Jurmoon meni Piikkilän Kai ja Utössä oli paikalla Vainion pariskunta. Sateen takia staijaus laivalta jäi vähäiseksi, Jurmossa nähtiin kuitenkin 3 haahkaa, 5 naurulokkia ja n. 50 räkättiä, Aspössä n. 20 tilheä ja Lohmissa merikotka. Utöseen saavuttaessa valot jo hiipuivat.

KYHMYJOUTSENILLAKIN ON PUSKEMISTA TUULTA VASTEN

Perjantaina 13.1.2012 vallitsi kova, lähes myrskyisä pohjoistuuli – keskituuli oli enimmillään 21 m/s. Kun lisäksi lumikuuroja tuli vaakasuoraan ja lämpötila painui pakkaselle pari astetta niin linnut ja ornit olivat kovilla. Staijaus ei tuottanut montaakaan lintua, komppaus sentään 26 lajia. Mainittavia tänään olivat mm. 5 merimetsoa, 22 kyhmyjoutsenta, 50 telkkää ja 6 naurulokkia sekä saaresta paikallisina mm. 22 tilheä, kiuru, 2 punarintaa, 7 mustarastasta, 4 räkättiä, laulu- ja punakylkirastas edelleen lammashaassa, mustapääkerttu, 3 kottaraista, 2 pikkuvarpusta, 4 peippoa ja 5 urpiaista. Itärannalla oleskeli taas koko päivän 2 merisirriä. Ilta kului mukavasti mm. höyryävien kahvikuppien äärellä.

ITÄRANNALLA OLI TAAS MERISIRREJÄ

Lauantaina 14.1.2012 pohjoismyrsky puhkui edelleen noin 20 m/s, lumisadetta ei onneksi enää saatu. Pakkanen kiristyi illaksi jo 3 asteeseen. Staijausta ja komppaustakin, saaressa vähän enemmänkin väkeä kun Eivor ei myrskyn takia pystynyt rantautumaan Jurmoon ja sinne matkaavat tuotiin tänne Utöseen.  Lintumiehiä tuli lisää Osmo Heinonen. Merellä havaittiin mm. 15 merimetsoa, 19 kyhmyjoutsenta, laulujoutsen, 15 cygnusta, 3 haahkaa, alli, 120 telkkää, 7 tukkakoskeloa, 12 naurulokkia, 3 riskilää ja eteläkärjessä uiskennellut ruokki. Saaren ympäristössä pyöri n. 5 merikotkaa ja Pattskärin ja majakan alapuolen luodoilla nähtiin pitkin päivää ainakin 15 merisirriä, ehkä enemmänkin mutta vaihtoivat ahkerasti paikkaa. Saaresta löytyi mm. 20 tilheä, 8 mustarastasta, 10 räkättiä, laulurastas, punarinta, 3 kottaraista, 4 peippoa, 2 urpiaista,  tundraurpiainen (koulun lähellä), 10 pikkuvarpusta ja keltasirkku.

LAULURASTAS SINNITTELEE SAARESSA

Sunnuntaina 15.1.2012 täytyi lähteä mantereelle töihin. Pohjoistuuli oli vihdoin vähän rauhoittunut, nyt 8-10 m/s, ja pakkanen oli kiristynyt 4 asteeseen. Ennen laivan lähtöä nähtiin mm. 4 cygnusta, 3 allia, 2 riskilää, 3 haahkaa (1 jp-koiras), 4 tukkakoskeloa, 3 merimetsoa, 7 naurulokkia,  nuori kanahaukka, laulurastas, 20 räkättiä ja 30 tilheä. Laivamatkalla mainittavimmat olivat 5 merikotkaa sekä Nötön satamassa kylälaituria vastapäätä rantaviivassa ruokailleet 2 kottaraista ja kangaskiuru. Lullula löydettiin paikalta viikko sitten, silloinkin Eivorin kannelta nähtynä. Vähän ennen Pärnäisiä Korppoon pääsaaren rantavedessä uiskenteli edelleen tp-kuikka, tämäkin ollut paikalla jo kohta pari viikkoa. Turussa olin klo 18.

KOTTARAISIA ILMESTYI VIELÄ SAAREEN

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.