Mukavia lintuja ja saaripinnakisaa

Tiistaina 26.5.2009 tuuli oli lounaasta 6-11 m/s, taivas kirkas klo 13 asti jolloin sumu kietoi taas Utön syliinsä. Illalla selkeni mutta lounaasta lähestyi sadealue jo yöksi. Staijausta ja komppausta – olihan taas saaripinnakisa jossa nyt mukana Jurmo, Utö, Västra Mörsskär, LÃ¥gskär ja Tankar. Merellä nähtiin vielä Gavia-muuton rippeitä ja kahlaajamuuton alkua. Kuikkia nähtiin 63, Gavia sp:tä 281 ja 1 kaakkuri eli 345 Gaviaa. Kevään ensimmäiset sepelhanhet, 20 yksilöä, muuttivat NE ja valkoposkihanhia oli 3. Lisäksi muuttavana havaittiin tundrakurmitsoja 320 (2a) ja isoja kahlaajia yhteensä 1650 (12a), kaikki eteläpuolelta. Hämmennystä aiheutti pikkulokki, jolla oli jo kokomusta pää mutta siivillä täysin 2-kv linnun kuviot! Petolinnuista havaittiin paikallisena hyörinyt sinisuohaukka-naaras sekä varpushaukka, tuulihaukka 2 ja merikotka 10.

kurkku

Harmaahaikara lensi luoteeseen ja saaressa nähtiin sarvi- ja suopöllö. Itärannalla oli jäljellä vain 2 suosirriä ja lapinsirri, majakan alla vesipääsky. Saareen päivälaivalla saapunut Jouni Tittonen näki sumuisena iltapäivänä klo 15.42 itäniityn päällä aivan matalalla vaalean ad-leveäpyrstökihun, joka jatkoi matalalla kaakon suuntaan. Hieno havis. Pikkulintuja oli tänään mm. luotokirvinen, 3 keltavästäräkkiä, punarinta, 2 satakieltä, 4 leppälintua, 6 pensastaskua, ruokokerttunen, 2 rytikerttusta, luhtakerttunen, 4 kultarintaa, 15 lehtokerttua, 10 mustapääkerttua, sirittäjä, 20 harmaasieppoa, 5 kirjosieppoa, 15 pikkulepinkäistä, urpiainen ja 2 punavarpusta. Pikkusieppoja oli tänään 3 ja Patteriniemen portin luona näyttäytyi aamulla ad-koiras kirjokerttu. Lisäksi Petri, Rami ja Ilkka näkivät aamulla itäniityn reunapuissa mainiosti idänuunilinnun, odotetun loppukevään lajin. Saarikisan voitti tällä kertaa Jurmo (97), toisena Utö (93), kolmantena LÃ¥gskär (91), neljäntenä Tankar (67) ja viidentenä Västra Mörsskär (62). Jauhiaisen Jussi lähti tänään mantereelle. Utön vuodenpinnoissa meni tänään 190 poikki.

ssieppo

Keskiviikon 27.5.2009 vastaisena yönä vähän satoi, aamulla reipas 12 m/s tuuli etelästä, myöhemmin 14 m/s etelälounaasta. Vähän sadetta päivällä mutta muuten oli ihan mukava retkisää. Aamustaijaus ei tuottanut oikein mitään eli enemmänkin vaan kierreltiin saarella. Havainnoista mainittakoon ensimmäinen ristisorsapoikue – 2 emoa ja 8 pientä poikasta – itärannalla, harmaasorsa-koiras itärannalla, muuttava nuolihaukka, teeri, 3 suosirriä, sarvipöllö, 2 sinirintaa, 3 rytikerttusta, sirittäjä ja pikkusieppo kaupan takana. Tittosen Jouni löysi koko porukkamme iloksi koulun notkosta kevään 2. sepelsiepon – tämäkin ”hiippaileva” 2kv koiras. Lauloi myös pari säettä ja oli kauniisti kaikkien halukkaiden nähtävillä ja kuvattavissa pitkiä aikoja. Iltapäivällä lintu siirtyi kaupan kulmille. Koulun ruokinnalla viihtyi tänään taas nokkavarpunen viiden punavarpusen kaverina. Jotenkin tuntuu, että hysymuutto alkaa jo hiipua…

noka

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.