Hernekerttu ja tiltaltti yhä Utössä

Perjantaina 23.11.2007 suuntasin taas vauhdikkaasti tihkusateessa kohti Nauvoa, sen ruokakauppaa ja kahviannosta, ja sieltä Pärnäisten rannassa odottavaan m/s Eivoriin. Väkeä oli kohtuullisesti, Jurmoon matkasi joukko lintumiehiä mutta Utöseenkin tuli lisäkseni Petri Laine ja Pekka Salmi. Matka sujui mukavasti täysikuun ja tähtitaivaan ilmestyessä näkyviin, luoteistuulikin oli selvästi hiipumassa. Utöön saavuttiin jo klo 22.40. Saaressa olivat eilen saapuneet Matti Sulko kavereineen ja olivat tänään havainneet mm. 2 merisirriä ja jänkäkurpan.

kuuu

Lauantai 24.11.2007 oli syksyn kauneimpia päiviä – aurinkoa, tuuli aluksi liki olematon, lämpöä 3 astetta – illalla alkoi pilvistyä lännestä ja etelätuuli voimistui. Sulkon Matin porukka seikkaili muilla saarilla tänään, me muut staijattiin ja kompattiin marraskuun lopun melko hiljaista lintumaailmaa. Lajeja kertyi kuitenkin 40, ihan mukavasti. Mereltä löytyi mm. 1 Gavia, 16 merimetsoa, 2 haapanaa, n. 35 haahkaa, 30 allia, n. 25 mustalintua, 5 pilkkasiipeä ja 5 riskilää. Saaren paikallisista mainittakoon mm. tiltaltti (edelleen pirteänä itärannan levävalleilla), kiuru, 6 niittykirvistä, 4 peukaloista, punarinta, mustapääkerttu-naaras, 7 peippoa, tikli, pulmunen, 2 mustarastasta ja 11 räkättirastasta. Täysikuu valaisi hienosti syksyistä merta samalla kun iltaa istuttiin Petrin ja Pekan kanssa havaintoja ynnäten.

peuku

Sunnuntai 25.11.2007 oli jälleen tyypillinen tämän syksyn päivä – rankkoja vesikuuroja, kova (yli 15 m/s) etelälounainen tuuli ja pimeää. Aamulla, ennen laivan lähtöä klo 11 mantereelle, pieni kierros suojanpuoleisilla rannoilla tuotti havainnoiksi mm. taivaanvuohen, jänkäkurpan, niittykirvisen, järripeipon, 2 peippoa, 2 varpushaukkaa, 7 merimetsoa ja räkättirastaan. Mainioin havainto tuli kuitenkin omalta ruokinnalta, jossa pistäytyi pariin otteeseen hernekerttu! Ilmeisesti sama joka saaressa nähtiin viimeksi 9 päivää sitten. Saareen jääneet Petri ja Pekkakin näkivät hernekertun ruokinnallani vielä päivemmälläkin, lisäksi olivat havainneet mm. rautiaisen, sarvipöllön ja kottaraisen. Näin viikonlopun lajimääräksi Utöstä kertyi taas 47 lajia. Paluumatka sujui joutuisasti myötätuulen vauhdittamana, sadekuurojen lomassa nähtiin 3 merikotkaa ja muutama riskilä ja alli.

nitku

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.