Korkeapainetta ja – 2 sepelsieppoa!

Torstaina 5.5.2011 oli aika palata takaisin Utöhön. Alkuviikolla saaressa oli nähty mm. avosetti (3.5.) ja sepelrastas (4.5.). Ajelin aamulla Nauvoon ja kahvin & kaupan jälkeen m/s Eivorille, jonne kerääntyi taas kohtalaisesti väkeä. Lintuharrastajia lisäkseni olivat Vilènin Jukka ja Salmen Mika tulossa Utöseen, jossa paikalla jo Metsärannan Rami, Petri Ahti, Seppo Sällylä, V-V Salonen ja Varesvuon Markus. Matka aurinkoisessa ja länsituulisessa (5-6 m/s) kelissä sujui juohevasti, Utöseen saavuttiin klo 16. Matkalla näkyi mm. 3 kuikkaa ja nuolihaukka, 2 kalasääskeä (pesällä) ja 3 merikotkaakin. Utössä pieni iltarundi tuotti 5 ristisorsaa, 10 pikkukuovia, käenpiian, 2 pensastaskua, 6 leppälintua ja närhen. Aiemmin päivällä oli nähty sepelrastas pariin otteeseen, ilm. sama lintu kuin eilen.

kakipiika
Käenpiikoja näkee harvakseltaan muuttavana

Perjantaina 6.5.2011 oli kirkas taivas, yöllä pakkasella ja heikko etelätuuli. Näkyvä muutto oli vaisua näennäisesti hyvästä kelistä huolimatta – mainittavimpia muuttavia 2 kuikkaa, 18 Gaviaa, 6 ruokkia, 2+1 punakuiria, 40 pikkukuovia, karikukko, 5 liroa, 13 valkovikloa, pikkulokki, haarapääsky, 2 varpushaukkaa, nuolihaukka ja naaraspukuinen suohaukkalaji. Saaressa havaittiin mm. 7 kiertelevää valkoposkihanhea, 5 ristisorsaa, 5 taivaanvuohta, rantasipi, 2 pikkukäpylintua, 4 tilheä, 12 mustapääkerttua, hernekerttu, 15 leppälintua, naaraspukuinen mustaleppälintu (kylän itäosassa), 6 kirjosieppoa, n. 120 punarintaa, 3 käenpiikaa, 4 hippiäistä, nokkavarpunen ja mustavaris. Petri ja Seppo lähtivät aamulla mantereelle, iltalaivalla saapuivat Tittosen Jouni ja Holvitien Mikko.

merhanhi
Merihanhia pesii Utön vesillä 3-4 paria

Lauantaina 7.5.2011 oli jälleen täysi turistikeli – pilvetöntä, lähes tyventä ja lämpöä 10 astetta. Tänään oli Tornien Taisto, johon Utö osallistui ensimmäistä kertaa – paikkana Kattrumpanin merivalvontatorni, johon Jouni Tittonen ja Mikko Holvitie olivat hommanneet päiväksi oleskeluluvat. Itsekin olin paikalla suurimman osan ajasta (klo 05-13), samoin Marita Kari. Saimme kokoon 78 lajia, jolla ei kärkisijoja hätyytelty – olimme 331 tornin joukossa sijalla 71. Ihan leppoisaa silti ja sehän homman yksi tarkoitus onkin. Muitakin lintuharrastajia ja -kuvaajia oli saaressa useita, mm. uusina Huunosen Mikko ja Sintosen Antti. Metsärannan Rami, Salmen Mika ja Vilenin Jukka lähtivät aamulaivalla mantereelle. Muuttavana havaittiin tänään mm. kaakkuri, 3 kuikkaa, 21 Gaviaa, 3 harmaahaikaraa, 8 valkoposkihanhea, 2 punasotkaa, 2 kurkea, 208 punakuiria (4a), 81 pikkukuovia, mustaviklo, 6 valkovikloa, 2 liroa, 4 karikukkoa, 3 pikkulokkia, 2 ruokkia, 4 haarapääskyä, 4 räystäspääskyä ja mereltä itäniitylle tippunut muuttava suopöllö. Saaressa nähtiin mm. teeri, kapustarinta, lehtokurppa, 16 tilheä, 40 leppälintua, 4 hernekerttua, 4 mustapääkerttua, 3 kirjosieppoa, pikkuvarpunen, pikkukäpylintu, nokkavarpunen ja itäniityllä hetken laulavana peltosirkku.

panoraama
Aamuinen maisema Kattrumpanin tornilta länteen

Sunnuntaina 8.5.2011 jatkui kaunis ja heikkotuulinen sää, yö oli aiempia lämpimämpi (+4 astetta). Tänään oli lähdettävä mantereelle mutta aamulla vähän staijausta (tyhjälle) merelle ja lievää komppausta. Muuttavana nähtiin mm. 3 kuikkaa, 3 harmaahaikaraa, 2 kulorastasta, 2 valkovikloa, 2 räystäspääskyä ja vaalea merikihu. Rannalla oli karikukko, saaressa peltosirkku, pikkuvarpunen ja staijauksen keskeytti Ville-Veikon soitto lammashaasta löytyneestä +2kv koiras sepelsieposta! Kevään ensimmäinen, odotettu laji toki. Lintu näyttäytyi muutaman kerran, liikkui vilkaasti, ei äännellyt ja häipyi pian jonnekin – lähes kaikki ehtivät kuitenkin nähdä ja itse räpsin muutaman pikaisen dokumenttikuvan. Linnulla oli rengas oikeassa jalassa. Illansuussa Varesvuon Markus ja Rantasen Esko löysivät +2kv koiras sepelsiepon ”uudelleen” Patteriniemen portin läheltä ja kuvasivat siitä hienot kuvat – mutta tällä linnulla olikin rengas vasemmassa jalassa! Siis saaressa olikin päivän aikana 2 sepelsieppoa: molemmat ad-koiraita ja molemmat rengastettuja – aivan uskomaton sattuma!
Laivamatkalla mantereelle ei nähty kuikkaa kummempaa, Jurmo jätettiin väliin koska vesi liian alhaalla – laiva ei nyt pääse Jurmon satamaan. Paluumatka sujuikin ripeästi, Turussa olin jo klo 16.50.

sepes
Utön kautta aikain 25. sepelsieppo, rengas oikeassa jalassa

ssiepo
Utön kautta aikain 26. sepelsieppo, rengas vasemmassa jalassa (kuva: Esko Rantanen)

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.