Vähän monipuolisempaa syysmuuttoa

Torstaina 16.8.2018 pääsin palaamaan Utöhön, kamera oli korjattu ripeästi JAS’issa. Maksoi toki, mutta ehkä vakuutus auttaa. Outi lähti kyläilemään Kustaviin, itse ajelin päivällä Nauvoon kaffelle ja kauppaan, kunnes siirryin m/s Eivorille. Aika runsaasti oli vielä väkeä, mm. Hyvösen Raimo matkalla Jurmon asemalle. Sää oli aurinkoinen, lämmin (21 astetta) ja etelätuulta 8-10 m/s. Mainittavaa näkyi vain merikihu ja vielä muutama (5) kalatiiraa. Utössä oli paikalla mm. Varesvuon Markus ja Minna sekä Järvisen Mikko ja Anu.

NUORIA MUSTAVIKLOJA ON MUUTOLLA

NUORIA MUSTAVIKLOJA ON MUUTOLLA

Perjantaina 17.8.2018 vallitsi voimakas (12-15 m/s) etelävirtaus, taivas oli pääosin aurinkoinen ja lämpöä oli 22 astetta. Staijia noin 3 tuntia luotsiasemalla, lisäksi tehtiin saarikierros lukuun ottamatta Kesnäsiä. Tiiroja muutti etelään: kalatiira 26, lapintiira 10 ja kala/lapintiira 9, merikihuja 5 ja kahlaajia 11 tylliä, punakuiri, 3 suosirriä, 3 mustavikloa, 8 valkovikloa, 2 liroa ja taivaanvuohi. Muita havaintoja olivat mm. tuulihaukka, 2 luotokirvistä, 90 keltavästäräkkiä, 3 pensastaskua ja luhtakerttunen itärannalla.

VANHA PUNAKUIRI VIIHTYY ITÄRANNALLA

VANHA PUNAKUIRI VIIHTYY ITÄRANNALLA

Lauantain 18.8.2018 vastaisena yönä tuli muutama sadepisara, mutta päivä oli jälleen auringonporotusta. Lämpöä oli 21 astetta ja nouseva länsilounainen tuuli puhalsi illalla 12 m/s. Staijia pari tuntia aamulla, myöhemmin vietin joitakin tunteja itäosassa. Merellä/muutolla näkyi mm. 4 harmaahaikaraa, 2 kurkea, 6 kalatiiraa, 4 merikihua, isokuovi, 7 meriharakkaa, 7 tylliä, 3 liroa, 2 valkovikloa, mustaviklo, töyhtöhyyppä ja 18 keltavästäräkkiä. Saaressa näkyi mm. punakuiri edelleen itärannalla, käpytikka, luotokirvinen, 2 punavarpusta, 2 rytikerttusta ja sinirinta itärannalla. Suurin yllätys oli, kun sinirintaa kuvatessani itärannan ruovikon kätköistä kipitti rantaan pieneksi hetkeksi ruisrääkkä! Outo näky: ruisrääkkä kävi pikaisesti kylpemässä meressä… Kuvat eivät ole mitään huippuja, tilanne oli nopea ja lintu hankalassa valossa, mutta lajin tuntee. Syyshavaintoja ruisrääkästä Utöstä onkin vain pari aiempaa. Järvisen Mikko ja Anu sekä Varesvuon Markus ja Minna lähtivät aamupäivällä mantereelle.

YLLÄTYS ITÄRANNALLA - RUISRÄÄKKÄ RANNALLA

YLLÄTYS ITÄRANNALLA – RUISRÄÄKKÄ RANNALLA

Sunnuntain 19.8.2018 vastaisena yönä satoi vaihteeksi vähän reippaamminkin, mutta päivä oli taas poutainen ja aurinkoinen. Lämpöä oli vielä 20 astetta vaikka länsilounainen tuuli puhalsi navakasti 10-15 m/s. Tunnin staiji aamulla luotsiasemalla ja itäosan kierros tuottivat tukun havaintoja, mm. harmaahaikara, 6 merikihua, 9 kalatiiraa, 2 tuulihaukkaa, varpushaukka, käpytikka, 2 tervapääskyä ja muuttokahlaajia tundrakurmitsa, punakuiri (edelleen itärannalla), 7 valkovikloa, 3 mustavikloa, 2 liroa, töyhtöhyyppä, taivaanvuohi ja suokukko. Itärannan polun varrella viihtyi kuvauksellisesti nuori koiras sinirinta.

NUORI KOIRAS SINIRINTA, JO SYKSYN TOINEN

NUORI KOIRAS SINIRINTA, JO SYKSYN TOINEN

Hautausmaan viereisen lammasaitauksen (nokitaskupaikka!) ympärille oli ilmestynyt tuulessa levottomasti värisevä ja tärisevä sekä maisemaan täysin sopimaton leveä valkea nauha (ks kuva) – ei ole enää taskuille, lepinkäisille ym sopivia istumapaikkoja, tolppien päitä yms – iso harmistus..

RUMA VALKOINEN NAUHA ITÄNIITYN LAMMASLAITUMEN YMPÄRILLÄ

RUMA VALKOINEN NAUHA ITÄNIITYN LAMMASLAITUMEN YMPÄRILLÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Pulmussirri pääsaarella

Maanantaina 13.8.2018 oli puolipilvistä ja tuulista (luode 10-12 m/s), lämpöä oli 18 astetta. Tänään lähdimme Outin kanssa mantereelle toimittamaan asioita (mm. telejatkeen & telen liitoksen korjaus), mutta aamulla sentään parin tunnin tarkkailu luotsiasemalla. Näkyi mm. 3 luotokirvistä, 2 käpytikkaa, käki ja muuttokahlaajia 2 valkovikloa, tundrakurmitsa, 2 suosirriä, vp ad kuovisirri ja parhaana vp pulmussirri luotsiaseman luodoilla – sain muutamia kuviakin, kun käväisi hetken pääsaarenkin puolella.

VAIHTOPUKUINEN PULMUSSIRRI KÄVÄISI LUOTSIASEMAN ALAPUOLELLA

VAIHTOPUKUINEN PULMUSSIRRI KÄVÄISI LUOTSIASEMAN ALAPUOLELLA

Pihallamme pörräsi jälleen etelänpäiväkiitäjä. Matkalla mantereelle ei tehty kummempia havaintoja, Turussa olimme klo 20 aikoihin. Kunhan kamera saadaan kuntoon, niin taas takaisin kotiin Utöhön.

ETELÄNPÄIVÄKIITÄJIÄ RIITTÄÄ

ETELÄNPÄIVÄKIITÄJIÄ RIITTÄÄ

LUOTOKIRVISPOIKUE LENTELI LUOTSIASEMAN EDUSTALLA

LUOTOKIRVISPOIKUE LENTELI LUOTSIASEMAN EDUSTALLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Helle hellitti

Torstaina 9.8.2018 lämmin (24 astetta) etelävirtaus jatkui, 7-10 m/s, ja oli pääosin aurinkoista. Ilman kosteus on korkea, mutta ukkoset menivät tänäänkin ohi länsipuolelta. Runsaan tunnin aamustaiji luotsiasemalla ja itäosan kierros tuottivat mm. 2 varpushaukkaa, 4 valkovikloa, 4 kapustarintaa, 14 suosirriä, 2 isosirriä, 3 käpytikkaa, törmäpääskyn ja 5 pensastaskua, syksyn ensimmäiset.

OHDAKEPERHOSIA ON NÄKYNYT VIELÄ NIUKASTI

OHDAKEPERHOSIA ON NÄKYNYT VIELÄ NIUKASTI

Perjantaina 10.8.2018 puhalsi navakasti (14-16 m/s) etelätuuli, tuoden edelleen lämpöä (24 astetta) ja kosteutta, pienen hetken aikaa sadettakin. Aamulla tunti luotsiasemalla ja itäosassa kierros, mutta kovin hiljaista oli. Näkyi mm. 8 valkovikloa, 2 töyhtöhyyppää ja käki. Laiskoteltiin kotikulmilla pääosa päivästä… Saarnion Japi ja Tarja lähtivät aamulla mantereelle.

NUORIA KÄKIÄ NÄKYY LÄHES PÄIVITTÄIN

NUORIA KÄKIÄ NÄKYY LÄHES PÄIVITTÄIN

Lauantaina 11.8.2018 sää alkoi hiljalleen ”normalisoitua” – tänään oli puolipilvistä, lämpöä 21 astetta ja navakkaa länsilounaista tuulta (14-9 m/s). Puolen tunnin staiji ja sen päälle saarikierros pois lukien Enskär. Nähtiin mm. harmaahaikara, 6 tundrakurmitsaa (kaikki ad, itärannalla), kapustarinta, 7 valkovikloa, metsäviklo, liro, taivaanvuohi, 2 töyhtöhyyppää, 3 merikihua (1 vaalea), 2 käkeä ja talomme luona rytikerttunen. Etelänpäiväkiitäjäkin oli jälleen. Varesvuon Markus ja Minna saapuivat iltapäivällä saareen.

RYTIKERTTUNEN KATAJASSA - EI IHAN TYYPPIPAIKKA

RYTIKERTTUNEN KATAJASSA – EI IHAN TYYPPIPAIKKA

Sunnuntai 12.8.2018 alkoi reippaalla yöllisellä ukkosella ja aamupäivälläkin uudelleen salamoi ja satoi reippaasti. Pääosa päivästä oli kuitenkin poutaa ja heikkoa tuulta. Lämpöä oli tänään ”vain” 18 astetta. Aamulla pari tuntia staijia luotsiasemalla ja itäosan kierros tehtiin. Havaintoja mm. kuikka, varpushaukka, 3 merikihua, 10 tervapääskyä ja muuttokahlaajia 7 tundrakurmitsaa, kapustarinta, punakuiri, isosirri, 3 suosirriä, 9 valkovikloa, 3 liroa ja töyhtöhyyppä. Kahlaajat olivat edelleen vanhoja lintuja. Illansuussa pihallamme hyöri taas 2 etelänpäiväkiitäjää.

UKKONEN LÄHESTYY

UKKONEN LÄHESTYY

MERIKIHUJA PYÖRII VIELÄ LÄHIVESILLÄ

MERIKIHUJA PYÖRII VIELÄ LÄHIVESILLÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Helle hellitti

Etelänpäiväkiitäjiä

Maanantaina 6.8.2018 palasimme Outin kanssa Utöhön. Aamulla ajeltiin Nauvoon kaffelle ja vähän kauppaankin. M/s Eivorille kertyi vielä yllättävän paljon väkeä, vaikka lomakausi alkaa olla ohi. Utöhön tulivat lintureissulle Saarnion Japi ja Tarja. Päivä oli pääosin aurinkoinen, luoteistuuli puhalsi 7-10 m/s ja lämpöä oli 20 astetta. Helle on hetkeksi hellittänyt. Matkalla ei näkynyt merikotkia ja 4 harmaahaikaraa kummempaa ja perillä Utössä aika kului lähinnä keittiön hana- & tiskipöytäremppamme siivouspuuhassa. Itärannalla nähtiin tältä kesältä tuttuja kahlaajia – liro, 7 valkovikloa ja 3 töyhtöhyyppää, kylällä lenteli varpushaukka. Illalla itärannalla oli näkynyt 2 keltavästäräkkiä, syksyn ekat.

VALKOVIKLOJA RIITTÄÄ

VALKOVIKLOJA RIITTÄÄ

Tiistaina 7.8.2018 oli jälleen lähes pilvetöntä, heikkoa länsituulta ja lämpöä 23 astetta. Staijia vajaa pari tuntia aamulla luotsiasemalla ja iltapäivällä kiertelimme pitkästä aikaa eteläniemellä. Itärannalla ei tullut tänään käytyä. Nähtiin mm. 10 ruokkia, 3 merikihua, 3 valkovikloa, mustaviklo, suosirri, 7 isosirriä, isokuovi, suokukko, 2 törmäpääskyä, varpushaukka, 2 käkeä, 2 käpytikkaa ja 2 luotokirvistä. Kaksi huuhkajaa istuskeli illalla Kobbanilla. Päivä kului mm. etelänpäiväkiitäjiä havainnoidessa – saaressa oli ainakin 8 eri yksilöä, joista jokunen kuvakin syntyi.

ETELÄNPÄIVÄKIITÄJÄT OVAT ILMESTYNEET UTÖHÖN

ETELÄNPÄIVÄKIITÄJÄT OVAT ILMESTYNEET UTÖHÖN

Keskiviikkona 8.8.2018 kesä jatkui – lähes pilvetöntä ja lämmintä (23 astetta), etelätuulta 7-9 m/s. Staijia taas pari tuntia aamulla, lisäksi kierrettiin kyläalue, Enskär ja itäosa. Nähtiin mm. ruokki, 7 mustalintua, 6 harmaahaikaraa, 7 valkovikloa, käpytikka, törmäpääsky ja mainittavimpana 2 pulmussirriä aamulla eteläpuolen luodoilla. Yrityksistä huolimatta emme Outin kanssa tänään löytäneet kuin yhden etelänpäiväkiitäjän (omalla pihalla).

NUORIA KÄPYTIKKOJA LIIKKUU PIENIÄ MÄÄRIÄ - KOIVUT ALKAVAT JO RUSKISTUA VEDEN PUUTTEESSA

NUORIA KÄPYTIKKOJA LIIKKUU PIENIÄ MÄÄRIÄ JA KOIVUT ALKAVAT JO RUSKISTUA VEDEN PUUTTEESSA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Etelänpäiväkiitäjiä

Helle ja tukala kosteus jatkuvat

Maanantaina 30.7.2018 oli jälleen lämmintä 24 astetta, kosteaa ja reipasta (10-11 m/s) kaakkoistuulta. Taivas oli pääosin pilvetön. Tunnin meristaiji aamulla tyhjälle merelle ja itäosan kierroskaan ei juuri lintuja näyttänyt. Mainittavia olivat vain 5 pikkukuovia, 7 liroa, suokukko, tundrakurmitsa, taivaanvuohi, käpytikka ja tuulihaukka. Juha Laaksonen oli tullut eilen saareen perheineen. Outi lähti tänään mantereelle asioita toimittamaan.

KUUMUUS LAITTAA MUSTARASTAANKIN LÄÄHÄTTÄMÄÄN

KUUMUUS LAITTAA MUSTARASTAANKIN LÄÄHÄTTÄMÄÄN

Tiistaina 31.7.2018 oli kosteaa ja lämmintä (25 astetta), heikko kaakkoistuuli ei juurikaan viilentänyt. Tunnin meristaiji aamulla, mutta utuisen maiseman läpi ei lintuja liikkunut. Itäosassa tuli käytyä päivällä, kunnes tiheä sumu verhosi pariksi tunniksi maisemat. Lintuja näkyi mm. suosirri, pikkukuovi, 11 liroa, valkoviklo, 3 töyhtöhyyppää ja tundrakurmitsa, lisäksi 3 käpytikkaa, 3 pikkukäpylintua, käki, kultarinta ja syksyn eka räkättirastas.

TUNDRAKURMITSA VIIHTYY EDELLEEN ITÄRANNALLA

TUNDRAKURMITSA VIIHTYY EDELLEEN ITÄRANNALLA

Keskiviikkona 1.8.2018 kuun vaihtuminen ei helpottanut yhtään hellettä – kosteaa, 26 astetta, pilvetöntä ja heikkoa (4-5 m/s) kaakkoistuulta. Aamulla taas tunti luotsiasemalla ja illansuussa itäosan kierros, muuten varjossa oleskelua. Lintuja näkyi mm. 9 ruokkia, 3 valkovikloa, 8 liroa, 3 pikkukuovia, 2 töyhtöhyyppää ja edelleen sama tundrakurmitsa itärannalla. Muita havaintoja olivat mm. käki, 3 käpytikkaa ja törmäpääsky. Antero Topp saapui perheineen saareen.

TÖRMÄPÄÄSKYJÄ ON NÄKYNYT MUUTAMA

TÖRMÄPÄÄSKYJÄ ON NÄKYNYT MUUTAMA

Torstaina 2.8.2018 helle jatkui, tänään oli 26 astetta ja kosteaa. Etelätuulta oli 4-6 m/s ja taivas pääosin pilvetön. Aamulla runsas tunti staijia merelle ja illansuussa itäosassa käynti. Lintuja niukasti, varsinkin kun itärantakin oli kahlaajista tyhjä mm. rannalla oleskelleiden ihmisten takia. Tänään näkyi mm. 7 harmaahaikaraa, 3 ruokkia, 4 jouhisorsaa, 3 käpytikkaa, käki, urpiainen ja n. 20 valkovikloa. Varesvuon Markus ja Minna lähtivät päivällä mantereelle ja itsekin lähden pitkästä aikaa pistäytymään Turussa aamulaivalla.

KIURULLA ON TOSI PITKÄ TAKAVARPAAN KYNSI

KIURULLA ON TOSI PITKÄ TAKAVARPAAN KYNSI

SUOKUKKOJA ON HARVAKSELTAAN JOKUNEN (Kuva: Outi Sarjakoski)

SUOKUKKOJA ON HARVAKSELTAAN JOKUNEN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Helle ja tukala kosteus jatkuvat

Ukkosta ja tuultakin

Torstaina 26.7.2018 lämpö nousi 27 asteeseen, lähes tyventä koko päivän ja pilvetöntä. Taas aamulla meristaijia vajaa 2 tuntia luotsiasemalla ja illalla tehtiin itäosassa kierros, muuten varjossa viihtymistä. Näkyi mm. 19 ruokkia, 86 riskilää, 3 käpytikkaa, 5 valkovikloa, 18 liroa, suosirri ja 3 kultarintaa (lentopoikasia).

LIRO ON TÄMÄN AJANKOHDAN YLEISIN KAHLAAJA

LIRO ON TÄMÄN AJANKOHDAN YLEISIN KAHLAAJA

Perjantaina 27.7.2018 oli edelleen aurinkoista ja lämmintä (27 astetta), mutta 5 m/s pohjoistuuli viilensi hiukan päivällä. Staijia tunti luotsiasemalla ja illansuussa käynti itäosassa, muuten oltiin kotinurkilla – yllätysvieraita jne.  Lintuja näkyi mm. 7 ruokkia, ensimmäiset syysmuuttavat merimetsot (13 yks), tuulihaukka, käki ja kahlaajia mm. 8 valkovikloa, mustaviklo, 5 suokukkoa, 14 liroa, 6 pikkukuovia, suosirri, töyhtöhyyppä ja komea vp punakuiri. Illalla yritettiin kuvata kuunpimennystä, mutta pieleen meni, sillä koko itäkaakkoinen taivaanranta oli pilvien peitossa. Kuu tuli kuulemma näkyviin vasta reilusti puolen yön jälkeen, jolloin me oltiin jo unten mailla. Kalle Larsson saapui illalla saareen puolisonsa kanssa.

UTÖN KAAKKOISPUOLELLA PESII NYKYÄÄN MUUTAMA SELKÄLOKKIPARI

UTÖN KAAKKOISPUOLELLA PESII NYKYÄÄN MUUTAMA SELKÄLOKKIPARI

Lauantaina 28.7.2018 oli vaihteeksi kova itätuuli, koko päivän 14-19 m/s, ja sen myötä huviveneitä oli selvästi vähemmän kuin aiempina päivinä. Lämpöä oli edelleen 26 astetta, taivas puolipilvinen. Staijia aamulla vajaa pari tuntia luotsiasemalla, iltapäivällä tehtiin itäosan kierros. Lintuja havaittiin mm. 3 ruokkia, törmäpääsky, 3 luotokirvistä ja 2 tukkakoskelopoikuetta, joissa 4 ja toisessa peräti 17 poikasta. Muuttokahlaajia nähtiin 7 valkovikloa, 14 liroa, 2 mustavikloa, 2 töyhtöhyyppää, 3 taivaanvuohta, 4 suosirriä ja komea, vielä lähes jp, tundrakurmitsa.

TUNDRAKURMITSA ON HIENON NÄKÖINEN KAHLAAJA

TUNDRAKURMITSA ON HIENON NÄKÖINEN KAHLAAJA

Sunnuntaina 29.7.2018 saatiin pitkästä aikaa jonkin aikaa sadetta, kun ukkosrintama pyyhkäisi päivällä saaren yli. Tuuli oli itäkaakosta 10-12 m/s ja lämpöä 23 astetta. Aamulla tunti meristaijia luotsiasemalla, mutta näkyvyys oli aika utuinen. Itäosa kierrettiin iltapäivällä. Nähtiin mm. 5 ruokkia, 24 merimetsoa, tuulihaukka, käpytikka ja muuttokahlaajia 6 valkovikloa, 11 liroa, suokukko, 2 töyhtöhyyppää, 4 pikkukuovia ja 3 suosirriä. Sirrien vähyys on edelleen ihmetyksen aihe, muutenkin vielä kovin hiljaista muuttorintamalla. Larssonit lähtivät tänään mantereelle, muutenkin kesäturistien määrä alkaa jo olennaisesti vähentyä.

MUSTAVIKLOT KAHLAAVAT USEIN VATSAA MYÖTEN VEDESSÄ, TÄSSÄ NUORI LINTU

MUSTAVIKLOT KAHLAAVAT USEIN VATSAA MYÖTEN VEDESSÄ, TÄSSÄ NUORI LINTU

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Ukkosta ja tuultakin

Hellettä ja lintuniukkuutta

Maanantaina 23.7.2018 sama korkeapaine jyllää – lähes pilvetöntä, 24 astetta, heikkoa (3-5 m/s) lounaistuulta. Staijia runsas tunti ja kevyttä kiertelyä lähinnä itäosassa. Nähtiin mm. ruokki 9, pikkukuovi 6, suosirri 3, metsäviklo, valkoviklo 8, liro 14 ja tuulihaukka 2. Saaressa oli myös käki, käpytikka, kultarinta, rytikerttunen, luhtakerttunen ja pikkukäpylintu.  Linni, Liina ja pikku-Viljami tulivat meille kyläilemään ja Petro Pynnönen & perhe lähtivät saaresta mantereelle.

EKAT SYYSMUUTTAVAT TUULIHAUKAT OVAT SAAPUNEET ULKOSAARILLE

EKAT SYYSMUUTTAVAT TUULIHAUKAT OVAT SAAPUNEET ULKOSAARILLE

Tiistaina 24.7.2018 helle jatkui – 25 astetta, olematon tuuli (länsi 3 m/s) ja pilvetöntä. Staijia aamulla pari tuntia ja itäpäässä käynti, muuten vieraiden kanssa oleskelua. Lintuja nähtiin niukasti – mm. 26 ruokkia, 2 harmaahaikaraa, 2 tuulihaukkaa, 2 käkeä, taivaanvuohi, 6 valkovikloa, 2 metsävikloa, 26 liroa, 4 pikkukuovia, 2 suosirriä, kultarinta, luhtakerttunen ja rytikerttunen.

RISKILÄT OVAT EDELLEEN PESÄPAIKOILLAAN

RISKILÄT OVAT EDELLEEN PESÄPAIKOILLAAN

Keskiviikko 25.7.2018 oli taas tukahduttava hellepäivä. Lämpöä oli 26 astetta, heikkoa tuulta ja pilvetöntä. Retkeily jäi minimiin, aamulla sentään runsaan tunnin meristaiji, mutta linnut ovat lähes kateissa. Nähtiin mm. 12 ruokkia, räyskä, 5 harmaahaikaraa, 4 valkovikloa, 4 liroa, 2 käpytikkaa, käki ja rytikerttunen. Hyvärisen Ismo ja Sari lähtivät jatkamaan kesälomamatkaansa, Linni, Liina ja Viljami lähtivät illalla mantereelle, ja Varesvuon Markus ja Minna saapuivat saareen.

JOKUNEN TERVAPÄÄSKY NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN

JOKUNEN TERVAPÄÄSKY NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN

TAVI ON PESINYT SAARESSA

TAVI ON PESINYT SAARESSA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Hellettä ja lintuniukkuutta

Odottamattomia kesävieraita lintumaailmassa

Torstaina 19.7.2018 jatkui aurinkoinen keli, illansuussa tosin pientä pilveilyäkin. Lähes tyventä koko päivän ja lämpöä oli 27 astetta. Staijia taas pari tuntia aamulla, itärannan käynti ja illalla käytiin Outin kanssa venereissulla Gropskärillä, tultiin vasta hämärissä takaisin. Gropskärillä oli n. 35 ruokkia ja pari luotokirvistä. Päivän havaintoja pääsaaresta olivat mm. 21 ruokkia, 4 mustalintua, 2 pikkukuovia, 11 liroa, 7 valkovikloa, 2 suokukkoa, käki, 3 käpytikkaa, pikkukäpylintu ja yllättävä kesähavis muuttohaukastaad (koiras koosta päätellen) saapui klo 06.50 mereltä eteläniemeen ja jatkoi aivan majakan vierestä pohjoiseen, kadoten Ormskärin taakse. Erikäisen Jyrki lähti päivällä mantereelle ja saareen saapuivat lintuja katsomaan Marko ja Mika Teivonen.

ruokki_07_Korppoo_07_18

GROPSKÄRIN RUOKKEJA

GROPSKÄRIN RUOKKEJA

Perjantaina 20.7.2018 sää ainakin hetkeksi muuttui – aamu oli pilvinen, tyven ja kostea, päivällä saatiin muutama heikko sadekuuro ja koillistuulta oli 4-5 m/s, lämpöä 24 astetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla plus koko saaren komppaus tuottivat mm. 40 ruokkia, 6 harmaahaikaraa, 2 tuulihaukkaa, isokuovin, 5 pikkukuovia, 2 metsävikloa, 7 valkovikloa, 30 liroa, 5 suokukkoa ja 4 taivaanvuohta. Saaressa nähtiin myös 3 käpytikkaa, 6 pikkukäpylintua, kultarinta, 2 rytikerttusta, luotokirvinen, 2 törmäpääskyä ja isona yllätyksenä koiras sinirinta itärannalla! Lintu oli ”rähjäisen” näköinen ja pyrstö puuttui lähes kokonaan. Vaikea kuvitella, että se olisi kuitenkaan ollut täällä aiemmin – paikassa, jossa käydään päivittäin ja monien ornien toimesta. Mikä lie linnun tarina näin keskikesällä… Eka heinäkuinen kesähavis TLY:n alueelta kautta aikojen. Saunalahden mustakurkku-uikku parilla oli ensimmäinen poikanen selässä.

SINIRINTA KOIRAS ITÄRANNAN KUIVUNEELLA LEVÄLLÄ

KOIRAS SINIRINTA ITÄRANNAN KUIVUNEELLA LEVÄLLÄ

Lauantain 21.7.2018 vastaisena yönä salamoi ja ukkonen jyrisi, vettäkin satoi ihan kunnolla. Aamu ja päivä olivatkin sitten taas poutaisia, lämpöä 24 astetta ja heikkoa länsiluoteista tuulta. Staijia aamulla taas pari tuntia ja illansuussa käytiin itäosassa, päivällä purjehdittiin Utön ympäri s/y Taivaanvuohella. Vietettiin pitkään eväs- ja uintitaukoa Pattskärin luodoilla. Havaintoja tänään olivat mm. 18 ruokkia, ristisorsa, 20 liroa, 7 suokukkoa, 11 valkovikloa, 19 pikkukuovia, 2 suosirriä ja taivaanvuohi. Saaressa oli myös käki, 2 tuulihaukkaa, 2 käpytikkaa, kultarinta, rytikerttunen ja pikkukäpylintu. Teivoset lähtivät aamulla mantereelle, Petro Pynnönen saapui perheensä kera saareen ja Hyvärisen Ismo saapui Sarin kanssa saareen.

SUOSIRREJÄ ON EDELLEEN HYVIN NIUKASTI

SUOSIRREJÄ ON EDELLEEN HYVIN NIUKASTI

Sunnuntaina 22.7.2018 oli jälleen pilvetöntä ja lämmintä (24 astetta), länsilounainen tuuli onneksi puhalsi 6-10 m/s. Vajaan parin tunnin staiji aamulla ja lähes koko saaren komppaus tuottivat mm. 3 ruokkia, 28 merihanhea, pikkukuovin, isokuovin, 3 suosirriä, 8 valkovikloa, 16 liroa ja taivaanvuohen. Saaressa nähtiin myös mm. 2 käkeä, 2 tuulihaukkaa, 2 törmäpääskyä, naaras kirjokerttu raripuskassa, luhtakerttunen, rytikerttunen, kultarinta, 2 pikkukäpylintua ja naaraspukuinen kirjosiipikäpylintu hetken Gamla Postenin männyissä. Vanhat sirrit ovat edelleen ihan ”kortilla”.

PARI MUSTARASTASTA LAULAA INNOKKAASTI NÄIN HEINÄKUUN LOPULLA

PARI MUSTARASTASTA LAULAA INNOKKAASTI VIELÄ NÄIN HEINÄKUUN LOPULLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Odottamattomia kesävieraita lintumaailmassa

Pientä piristymistä lintumaailmassa ja turistirynnistystä

Maanantai 16.7.2018 oli yhä pilvetön ja lämmin (27 astetta), heikkoa pohjoistuulta. Staijia vajaa 2 tuntia aamulla luotsiasemalla ja itäosan kierros tuottivat mm. 21 ruokkia, 11 mustalintua, 15 merihanhea, räyskän, 2 valkovikloa, liron, 6 tervapääskyä, 10 pikkukäpylintua, törmäpääskyn ja vielä laulavan luhtakerttusen itärannan ruovikossa. Saareen saapui tänään lomailemaan sekä lintuja kuvaamaan ja katsomaan Janne Heinonen vaimonsa Tanjan kanssa ja Risto Nevanlinna vaimoineen.

HAARAPÄÄSKYJÄ PESII UTÖSSÄ USEITA PAREJA

HAARAPÄÄSKYJÄ PESII UTÖSSÄ USEITA PAREJA

Tiistaina 17.7.2018 sää lämpeni edelleen – nyt enimmillään jo 28,8 astetta, pilvetöntä ja heikkoa koillistuulta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla Nevanlinnan kanssa ja päivällä käytiin Outin kanssa veneretkellä Bokullan alueella. Bokulla örenillä näkyi naaras ristisorsa, mutta pesiviä pikkutiiroja ei ilmeisesti tänä vuonna ole – ei ainakaan nähty. Bokullassa oli mm. pikkukuovi, suokukko ja valkoviklo ja Outi kävi uimassa jo vähän leväpitoisessa vedessä…

NAARAS RISTISORSA JA BOKULLAN LOISTO

NAARAS RISTISORSA JA BOKULLAN LOISTO

Pääsaaressa nähtiin tänään mm. 2 kuikkaa, 11 harmaahaikaraa, 23 ruokkia, 7 mustalintua, 35 merihanhea, 18 liroa, 2 valkovikloa, törmäpääsky, 8 tervapääskyä, käki ja syksyn eka käpytikka.

TÄNÄÄN SAIN POSTISSA HANDBOOK OF THE BIRDS OF WESTERN PALEARTIC-KIRJASARJAN 2 EKA VOLYYMIÄ - HIENOA! SAINKIN KIRJAT ILMAISEKSI, KOSKA NIISSÄ ON MYÖS MEIKÄLÄISEN OTTAMIA LINTUKUVIA (11 kpl)

TÄNÄÄN SAIN POSTISSA HANDBOOK OF WESTERN PALEARTIC BIRDS-KIRJASARJAN KAKSI EKA VOLYYMIÄ – HIENOA! SAINKIN KIRJAT ILMAISEKSI, KOSKA NIISSÄ ON MYÖS MEIKÄLÄISEN OTTAMIA LINTUKUVIA (11 kpl)

Keskiviikkona 18.7.2018 oli auringonporotusta, 27 lämpöastetta ja kohtalaista (5-8 m/s) itätuulta. Tuuli onneksi vähän viilensi. Staijia aamulla pari tuntia Riston kanssa ja myöhemmin tehtiin kyläalueen sekä itäosan kierros. Mereltä mainittavia olivat mm. harmaahaikara, 42 ruokkia, 24 mustalintua ja klo 06.55 eteläpuolitse riskilän seurassa kaakkoon lentänyt etelänkiisla. Kahlaajia oli hieman enemmän kuin aiemmin, nyt 2 isokuovia, 2 suosirriä, 18 liroa, 5 valkovikloa, 6 mustavikloa, 2 metsävikloa, suokukko ja töyhtöhyyppä. Saaressa nähtiin myös mm. räyskä, 3 tervapääskyä, törmäpääsky, käki, ainakin 6 käpytikkaa ja syksyn eka tuulihaukka. Saaressa oli ”valtavasti” turisteja, useita satoja, ja mm. kaupassa kassajono kiemurteli ulos saakka. Emme muista näin isoa ihmismäärää saarella aiemmin nähneemmekään. No, hyvä vaan että ainakin kauppamme menestyy! Heinoset ja Nevanlinnat lähtivät illansuussa mantereelle, saareen saapui lintuja katsomaan Jyrki Erikäinen.

PILKKASIIPIPOIKUEITA ON NÄKYNYT PARI KAPPALETTA

PILKKASIIPIPOIKUEITA ON NÄKYNYT PARI KAPPALETTA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pientä piristymistä lintumaailmassa ja turistirynnistystä

Kesähellettä

Torstaina 12.7.2018 oli pilvetöntä, tyventä ja lämmintä 22 astetta. Oikea kesäsää. Meristaijia tunti aamulla ja iltapäivällä itäosan kierros, muuten kotihommia. Nähtiin mm. 12 ruokkia, 22 merihanhea, 2 harmaahaikaraa (syksyn ekat), pikkukuovi, 2 liroa, 3 valkovikloa, suosirri, pikkutylli, kultarinta ja 2 pikkukäpylintua. Varesvuon Markus ja Minna kävivät Gropskärillä, jossa oli 30-40 ruokkia, vain runsas kolmasosa aiempien vuosien määrästä. Illansuussa saapuivat meille kyläilemään Lotta, Vesa ja pikku-Vilma.

SKOUPPIKUVA MERIHANHIPERHEESTÄ

SKOUPPIKUVA MERIHANHIPERHEESTÄ

Perjantaina 13.7.2018 kesäkelit jatkuivat – auringonporotusta, pohjoistuulta 4-7 m/s ja lämpöä 22 astetta. Tuulen ansiosta sää oli eilistä mukavampi. Päivä kului vieraiden seurassa, mutta tunti meristaijia aamulla ja itärannalla käynti tuottivat 3 valkovikloa, rantasipin, 3 tervapääskyä, 4 pikkukäpylintua ja käen. Ehkä vuoden hiljaisimpia lintupäiviä. Vanhat sirrit loistavat edelleen poissaolollaan, korkeapainekelit ainakin yksi syy. S/y Taivaanvuohella tehtiin eka kierros tänä kesänä.

LIROTKIN OVAT OLLEET LÄHES KATEISSA TOISTAISEKSI

LIROTKIN OVAT OLLEET LÄHES KATEISSA TOISTAISEKSI

Lauantaina 14.7.2018 sama korkeapaine jatkui – pilvetöntä, pohjoistuulta 4-7 m/s ja lämpöä 23 astetta. Staijia taas tunti aamulla ja vakiokierros itäpäähän, saaressa paljon turisteja mm. kesäjuhlien takia. Veneretki s/y Taivaanvuohella Ormskäriin tuotti mm. annoksen metsämansikoita. Lintuja näkyi mm. 6 ruokkia, 7 mustalintua, 20 merihanhea, 2 harmaahaikaraa, 6 tervapääskyä, 3 valkovikloa ja pikkukuovi.

SATAMASSA ON AHDASTA TÄHÄN AIKAAN VUODESTA

SATAMASSA ON AHDASTA TÄHÄN AIKAAN VUODESTA

TYLLIT OVAT EDELLEEN REVIIREILLÄÄN

TYLLIT OVAT EDELLEEN REVIIREILLÄÄN

Sunnuntaina 15.7.2018 oli edelleen pilvetöntä, heikkoa (2-5 m/s) pohjoistuulta ja lämmintä peräti 27 astetta! Lähentelee varmaan kohta Utön ennätyksiä… Staijia aamulla tunti luotsiasemalla ja itärannan kierros iltapäivällä, muuten oleskelua vieraiden kanssa. Lintuja näkyi edelleen niukasti – 10 ruokkia, 25 mustalintua, 2 uuttukyyhkyä, 2 suokukkoa, 2 valkovikloa, 6 tervapääskyä, pikkukäpylintu ja yli viikon tauon jälkeen myös merikotkia, nyt 3 yksilöä. Lotta, Vesa ja Vilma lähtivät mantereelle, samoin Varesvuon Markus ja Minna.

LAPINTIIRAT PYYDYSTIVÄT TÄNÄÄN LENTÄVIÄ HYONTEISIÄ

LAPINTIIRAT PYYDYSTIVÄT TÄNÄÄN LENTÄVIÄ HYONTEISIÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kesähellettä