Kolme kahlaajalajia ja mantereelle

Maanantaina 11.12.2017 jouduin kaupunkiasuntomme ikkunarempan takia jälleen lähtemään mantereelle. Sää oli pilvinen ja muutama kova räntäkuuro saatiin reippaan eteläkaakkoisen tuulen (10-13 m/s) vauhdittamina. Lämpötila oli 2-3 astetta plussalla. Ennen laivan lähtöä staijia tunnin verran ja itäosan sekä kyläalueen kierros, jotka tuottivat mm. 69 muuttavaa laulujoutsenta ja saaresta 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa, niittykirvinen, 3 peukaloista, punarinta, 40 räkättiä, naurulokki ja Finnskärin vieressä luodolla hetken aikaa noin 45 merisirriä laivan lähtöhetkellä. Tulihan niitä merisirrejäkin sentään pitkästä aikaa näkyville, kun vesi vähän laski ja tuulikin jonkin verran kääntyi ja heikkeni. Laivamatkalla ei näkynyt 3 merikotkaa kummempaa. Turussa olin klo 19 aikoihin.

URPIAISIA ON TÄNÄ SYKSYNÄ OLLUT EPÄTAVALLISEN PALJON

URPIAISIA ON TÄNÄ SYKSYNÄ OLLUT EPÄTAVALLISEN PALJON

LINTUJA KUVATESSA KANNATTAA JOSKUS NAAMIOITUA

LINTUJA KUVATESSA KANNATTAA JOSKUS VÄHÄN NAAMIOITUA..

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Merisirrit piilossa, kajava vieraili

Vietettyämme itsenäisyyspäivän Turussa, ikkunaremontin edelleen jatkuessa, lähdin torstaina 7.12.2017 takaisin Utöhön. Turussa kävimme eilen mm. hautausmaalla sekä illalla Turun linnalla katsomassa Suomi 100-juhlien valoshowta. Outi lähti jouluvalmisteluihin Nummelle ja itse ajelin vesisateessa Nauvoon kahville ja kauppaan kunnes siirryin m/s Eivorille. Väkeä oli laivalla niukasti, Utöhön tuli lintureissulle lisäkseni Hyvärisen Ismo. Matka sujuikin pimeään aikaan ja perille saavuttiin klo 19, edelleen vesisateessa ja navakassa (15 m/s) etelätuulessa.

RUNSAAT SATEET NÄKYVÄT MUSTARASTAANKIN ULKOASUSSA

RUNSAAT SATEET NÄKYVÄT MUSTARASTAANKIN ULKOASUSSA

Perjantaina 8.12.2017 sade loppui aamuhämärissä ja päivällä tuli vain pari kevyttä kuuroa. Tuuli sen sijaan oli jälleen paljon ennustettua kovempaa (kuten täällä on hyvin usein) – lounaasta aluksi 14 m/s ja illemmalla 17 m/s, puuskat 24 m/s. Lämpöä oli tänään 6 astetta. Aamulla vajaa pari tuntia staijia ja koko saari kierrettiin. Mainittavia havaintoja mereltä/muuttavana olivat mm. 55 laulujoutsenta, 22 allia, 30 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 3 tukkakoskeloa, Gavia, naurulokki ja paikallinen tavi. Saaressa nähtiin mm. taivaanvuohi, huuhkaja, luotokirvinen (eteläniemellä), 5 peukaloista, punarinta, 42 räkättiä, laulurastas, kulorastas, 3 peippoa, 64 urpiaista ja tundraurpiainen. Päivän lajimäärä oli vielä 34.

LAULUJOUTSENIA OLI TÄNÄÄN LIIKKEELLÄ

LAULUJOUTSENIA OLI TÄNÄÄN LIIKKEELLÄ

Lauantaina 9.12.2017 kova tuuli jatkui – koko päivän puhkui lounaasta 16-18 m/s, puuskissa 25 m/s. Aamupäivä oli pilvipoutaa, mutta iltapäivällä taas reipasta sadetta, lämpöä oli tänään 5 astetta. Staijia aamulla pari tuntia majakan suojassa plus koko saari kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 16 kanadanhanhea, paikallinen tavi, 7 allia, 20 mustalintua, 2 tukkakoskeloa, 2 ruokkia, 2 riskilää ja 3 naurulokkia. Saaresta löytyi mm. 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa, käpytikka, 2 peukaloista, punarinta, 40 räkättiä, laulurastas, kulorastas, kottarainen, tundraurpiainen ja 40 urpiaista. Illalla saareen saapuivat lintureissulle Merja ja Jouni Saario.

PARVI KANADANHANHIA MATKASI LOUNAASEEN

PARVI KANADANHANHIA MATKASI LOUNAASEEN

Sunnuntaina 10.12.2017 tuuli edelleen navakasti – 11-14 m/s etelälounaasta. Muutama sadekuuro saatiin mutta näkyi vähän aurinkoakin, lämpöä oli 4 astetta. Staijia pari tuntia ja likimain koko saarikin kierrettiin. Merellä näkyi mm. kaakkuri, laulujoutsen, tavi, 7 allia, 17 mustalintua, pilkkasiipi, 2 tukkakoskeloa, riskilä, ruokki ja 5 naurulokkia. Iltapäivällä klo 13.20 aikoihin näin itärannalla idästä saapuvan 1kv pikkukajavan, joka laskeutui hetkeksi uimaan joutuen kuitenkin parin naurulokin häätämänä nopeasti poistumaan – rissa lensi itäniityn yli lounaaseen kadoten merelle. Itse katselin ja kuvasin lintua Teerikallion rannalta.

pikkukajava_02_Korppoo_12_17

PIKKUKAJAVA OHITTI MERIVALVONTATORNIN

PIKKUKAJAVA OHITTI MERIVALVONTATORNIN

Muita havaintoja saaresta olivat mm. 3 taivaanvuohta, käpytikka, 7 peukaloista, punarinta, 45 räkättiä, laulurastas edelleen, kottarainen, 3 peippoa ja pitkästä aikaa vihervarpunen. Jouni Saario näki päivällä kylätiellä urpiaisparvessa vuorihempon. Merisirrit ovat täältä nyt ihan kateissa – ilmeisesti kovat tuulet, korkea vesi ja iso aallokko ”pakottavat” sirrit jonnekin sisemmäs suojaisemmille rannoille, varmaan Utön ja Jurmon välimaastoon. Hyvärisen Ismo lähti päivällä mantereelle.

PUNARINTA KÄY HARVAKSELTAAN MEIDÄN RUOKINNALLA

PUNARINTA KÄY HARVAKSELTAAN MEIDÄN RUOKINNALLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Vielä ehtii jouluksi

Suosittua uutta kirjaamme ”Kymmenen vuotta Utön majakkasaarella” on jäljellä enää alle sata kappaletta – vielä ehtii hankkia joululahjaksi puolisolle, ystävälle, veneilijälle, saariston ystävälle, luontoharrastajalle, valokuvaajalle jne. Mantereelta kirjan voi ostaa Turun Kansallisesta kirjakaupasta Linnakadulta (kuvassa) tai Paraisten keskustasta Booklet-kirjakaupasta.

Helppoa on myös tilata suoraan minulta (jorma.tenovuo@uto.fi) hintaan 25e + postimaksu. Kiitos kiinnostuksesta ja hyvää joulun aikaa!

kirja_01_kansallinen

kirja_02_kansallinen

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Vielä ehtii jouluksi

Suomi sataa

Torstaina 30.11.2017 oli jälleen ankea sää – paksua pilveä ja sadetta lähes koko ”valoisa” aika. Tuuli oli eteläkaakosta 10-12 m/s ja lämpöä 5 astetta. Tuijotin tyhjälle merelle tunnin verran, muuten päivä kului pitkälti sateen suojassa saunan terassilla, pieni kierros kylän ympäri illansuussa. Mainittavimmat havainnot olivat alli, naurulokki, 13 räkättiä, 2 käpytikkaa, punarinta, 2 peippoa, 25 urpiaista, tundraurpiainen edelleen, 2 punatulkkua ja nokkavarpunen jälleen kähmyilemässä saunan luona ruusupuskissa.

PARI KÄPYTIKKAA ON JÄÄNYT TALVEKSI SAAREEN

PARI KÄPYTIKKAA ON JÄÄNYT TALVEKSI SAAREEN

Perjantaina 1.12.2017 jatkui tosi ankea sää – koko päivä tuli vaakasuoraan vesisadetta, koillistuulta 12-16 m/s ja lämpöä vain 2 astetta. Taitaa ”Suomi sata” slogan kuulua paremminkin ”Suomi sataa”… Päivä tuli vietettyä pääosin sisätiloissa ja ainoat havainnot omalta ruokinnalta, jossa mm. peippo, järripeippo, rautiainen, noin 20 urpiaista ja edelleen tundraurpiainen. Jospa huomenna jo pystyisi vähän retkeilemäänkin.

RAUTIAINEN KÄY HARVAKSELTAAN RUOKINNALLAMME

RAUTIAINEN KÄY HARVAKSELTAAN RUOKINNALLAMME

Lauantaina 2.12.2017 ei satanut! Taivas oli puolipilvinen mutta länsituuli kova, 14-18 m/s koko päivän. Lämpöä oli enimmillään 4 astetta. Runsas tunti staijia majakalla, mutta kovatuuli ja väreily haittasivat, myöhemmin kierrettiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Mainittavimmat havainnot olivat 4 laulujoutsenta, 4 allia, 2 mustalintua, 3 riskilää, naurulokki ja itärannalla 2 tavia. Saaressa näkyi myös mm. 2 käpytikkaa, 57 räkättiä, 3 peippoa, 35 urpiaista, tundraurpiainen edelleen, 3 peukaloista, punarinta ja saunallemme oli ilmestynyt talvipukuinen kottarainen.

HIENO TALVIPUKUINEN KOTTARAINEN KÄVI SAUNALLAMME

HIENO TALVIPUKUINEN KOTTARAINEN KÄVI SAUNALLAMME

Sunnuntaina 3.12.2017 oli jälleen vesisadepäivä, ihan aamusta alkaen. Lounaistuuli oli yltynyt 18 m/s, puuskat yli 20 m/s, ja lämpö oli noussut 6 asteeseen. Pakkasin laukut ja lähdin päivälaivalla mantereelle, kaupunkiasuntomme ikkunaremppa jatkuu alkuviikolla ja on oltava paikalla. Näillä keleillä kunnolliset ikkunat ovatkin aika tärkeät… Laivamatka tuli vietettyä sisätiloissa, Pärnäisiin saavuttaneen noin klo 17.30 – päivitän tämän jo laivamatkalta.

UUDEN YHTEYSALUSLAITURIN VIEREEN RAKENNETAAN ISOA AALLONMURTAJAA

UTÖSSÄ UUDEN YHTEYSALUSLAITURIN VIEREEN RAKENNETAAN ISOA AALLONMURTAJAA

JOKUNEN NAURULOKKI NÄKYY VIELÄ SILLOIN TÄLLÖIN

JOKUNEN NAURULOKKI NÄKYY VIELÄ SILLOIN TÄLLÖIN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Suomi sataa

Takaisin loppusyksyiseen saareen

Maanantaina 27.11.2017 oli aika palata kotiin Utöhön, Outi jäi vielä mantereelle. Päivä oli rankkojen sadekuurojen sävyttämä ja etelätuuli puhalsi 13 m/s, lämpöä oli 7 astetta. Ajelin aamulla Nauvoon kaffelle ja sieltä m/s Eivorille, jossa oli aika niukasti väkeä. Ei muuta lintuporukkaa. Matkalla ei mainittavia havaintoja ja Utöhön saavuttiinkin jo klo 12.30, eka kertaa minun kohdallani nyt uuteen yhteysaluslaituriin. Saaressa oli paikalla Helstolan Jari ja nähtiin sadekuurojen lomassa mm. 2 haapanaa, lapasotka, 3 taivaanvuohta, 2 naurulokkia, tilhi ja 2 peukaloista.

LAPASOTKA OLI SAAPUNUT FLADANILLE

LAPASOTKA OLI SAAPUNUT FLADANILLE

Tiistaina 28.11.2017 jatkui kehno sää – etelätuulta 14-17 m/s ja klo 10 alkaen jatkuvaa vesisadetta. Lämpöä oli 5 astetta. Staijattiin aamulla pari tuntia luotsiaseman pohjoispäädyssä, muuten pientä retkeilyä kyläalueella. Nähtiin mm. 2 haapanaa, tavi, mustalintu, 3 allia, tilhi, 12 räkättiä ja 2 käpytikkaa. Meidän ruokinnalla oli mukava kattaus lajeja, mm. punarinta, rautiainen, tundraurpiainen, järripeippo, 2 peippoa ja nokkavarpunen.

NOKKAVARPUNEN NÄYTTÄYTYI PARIIN OTTEESEEN SAUNAN LÄHISTÖLLÄ

NOKKAVARPUNEN NÄYTTÄYTYI PARIIN OTTEESEEN SAUNAN LÄHISTÖLLÄ

Keskiviikkona 29.11.2017 jatkui sateinen sää – sadekuuroja pitkin päivää, etelätuulta 12-14 m/s ja lämpöä 6 astetta. Staijattiin runsaat 3 tuntia luotsiasemalla plus kierrettiin itä- ja eteläosat sekä kyläaluetta. Merellä nähtiin mm. kaakkuri, 60 merimetsoa, alli, 30 mustalintua, pilkkasiipi ja 2 naurulokkia. Saaresta löytyi mm. 27 räkättiä, punarinta, rautiainen, 2 tilheä, käpytikka, tundraurpiainen, 30 urpiaista, 2 peippoa, järripeippo ja ruokinnalla edelleen nokkavarpunen, ehkä kaksikin. Arkoja. Helstola lähti iltapäivällä mantereelle.

TUNDRAURPIAINEN JA URPIAINEN RUOKINNAN TUNTUMASSA

TUNDRAURPIAINEN JA URPIAINEN RUOKINNAN TUNTUMASSA

JÄRRIPEIPPO VIIHTYY VIELÄ SAARESSA

JÄRRIPEIPPO VIIHTYY VIELÄ SAARESSA

 

JOULULAHJAKSI perheeseen, veneilijöille, luontoharrastajille, kuvaajille, saariston ystäville jne!

Julkaisimme puolisoni Outi Sarjakosken kanssa kesäkuussa kirjan ”Kymmenen vuotta Utön majakkasaarella”. Kirja kertoo mm. saaren tapahtumista, elämyksistä, mieleenpainuvista kokemuksista, talvimyrskyistä, ympärivuotisesta elämästä Utössä, tulevaisuuden näkymistä, sekä Utön ja lähisaariston luonnosta näyttävien kuvien kera. Kovakantista kirjaa (100 sivua, suomenkielinen) voi tilata allekirjoittaneelta osoitteesta jorma.tenovuo@uto.fi, hinta 25 euroa + postimaksu.

KIRJASTA ON TULLUT RUNSAASTI POSITIIVISTA PALAUTETTA

KIRJASTA ON TULLUT RUNSAASTI POSITIIVISTA PALAUTETTA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin loppusyksyiseen saareen

Portugalin lintuja ja Lissabon

Lauantaina 18.11.2017 lähdettiin Outin kanssa ajelemaan sateisena iltapäivänä kohti Helsingin lentoasemaa – edessä pieni breikki synkkään marraskuuhun. Matkalla juotiin kahvit ja perille lentoasemalle saavuttiin klo 18.15 ja saman tien kirjauduttiin yöksi tuttuun Glo Airport-hotelliin. Käytiin vielä ennen yöpymistä syömässä ja sen jälkeen juomassa perinteiset kuohuviinit lomareissun kunniaksi.

Sunnuntaina 19.11.2017 herätys oli klo 05.45, käytiin aamiaisella ja tsekattiin itsemme TAP:in lennolle Lissaboniin. Lento lähti aikataulussa klo 09.05 ja Lissaboniin saavuttiin klo 11.30 sikäläistä aikaa (2 t aikaero Suomeen). Lämpöä oli mukavat 17 astetta ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Matkatavarat löytyivät ja ajettiin taksilla (16 e) keskustaan hotelli Albergaria Senhora do Monte’een, jossa huoneestamme avautuivat upeat näköalat Lissabonin yli Tejo-joen silloille asti. Hotelli sijaitsi viehättävässä Gracan kaupunginosassa kävelyetäisyydellä kaikista keskeisistä paikoista. Pian lähdettiinkin tutustumaan kaupunkiin ja illansuussa palattiin Tuk-tur taksilla (10e) takaisin hotellille. Käytiin syömässä läheisessä ravintolassa ja sitten unten maille.

NÄKYMÄ HOTELLIHUONEESTAMME - HIENO SIJAINTI JA MUKAVA HOTELLI, EDULLINENKIN

NÄKYMÄ HOTELLIHUONEESTAMME – HIENO SIJAINTI JA MUKAVA HOTELLI, EDULLINENKIN (kuva: Outi Sarjakoski)

Maanantaina 20.11.2017 nautittiin pikainen aamiainen höystettynä hotellin hienolla näköalalla ja klo 08.15 lähdettiin lintuoppaamme Helder Cardoson (www.birds.pt) kanssa koko päivän lintu- ja kuvausreissulle. Otimme ensin suunnan länteen koti Carcavelosin aluetta tarkoituksena löytää sinne noin 15 vuotta sitten asettuneen riisimainapopulaation yksilö/yksilöitä. Koluttiin yksi puistoalue ilman tulosta ja ”klassisessa” mainapaikassa São Julião da Barran linnan luonakin näytti pitkään hiljaiselta. Hakeminen tuotit kuitenkin
2 riisimainaa, joista toisesta onnistuttiin saamaan kuviakin. Laji oli meille uusi tuttavuus. Alueella näimme myös mm. 6 punapyytä ja pyrstötiaisen.

RIISIMAINA, CRESTED MYNA, ON C-KATEGORIAN LAJI MUTTA NYKYÄÄN OMAVARAINEN PORTUGALISSA - SIIS PINNAKELPOINEN...

RIISIMAINA, CRESTED MYNA, ON C-KATEGORIAN LAJI MUTTA NYKYÄÄN OMAVARAINEN PORTUGALISSA – SIIS PINNAKELPOINEN…

Jatkettiin matkaa kehätietä Vasco da Gama-sillan kautta Tejo-joen suistoalueelle, Tagusin suojelualueelle, jossa vietettiinkin koko loppupäivä auringonlaskuun (klo 17.15) saakka. Aluksi koluttiin eteläosaa, iltapäivällä pohjoisosaa ja välillä käytiin kahvilla Alcocheten pikkukaupungissa. Lintuja nähtiin mukavasti – tuhansia! Runsaita olivat mm. pronssi-iibikset (yli 1000), flamingot (600), kattohaikarat (120), mustapyrstökuirit (satoja) jne. Avosetteja, ristisorsia, pitkäjalkoja, suosirrejä, kuovisirrejä, isosirrejä, vikloja jne riitti myös joka paikkaan. Mukavia olivat myös mm. 6 liitohaukkaa, kalasääski, kymmeniä hiiri- ja ruskosuohaukkoja, 2 minervanpöllöä, suopöllö, 2 kapustahaikaraa, 2 jalohaikaraa, 6 paksujalkaa, 16 pikkutrappia, harjalintuja ja kuningaskalastajia, riuttatiira, 2 hietatiiraa, kymmeniä vahanokkia ja noin 110 kultapiispaa. Helder toi meidät takaisin hotellillemme ja illalla käytiin syömässä maittava illallinen portugalilaisen viinin höystämänä lähistön ravintolassa.

LIITOHAUKKOJA OLI MUKAVASTI NÄYTILLÄ - HIENO LINTU!

LIITOHAUKKOJA OLI MUKAVASTI NÄYTILLÄ – HIENO LINTU!

KULTAPIISPAT OVAT TALVELLA KOVIN ERI NÄKÖISIÄ KUIN PESIMÄAIKAAN

KULTAPIISPAT OVAT TALVELLA KOVIN ERI NÄKÖISIÄ KUIN PESIMÄAIKAAN

MINERVANPÖLLÖT KATSELIVAT MEITÄ UTELIAINA

MINERVANPÖLLÖT KATSELIVAT MEITÄ UTELIAINA

Tiistaina 21.11.2017 oli edelleen aurinkoista ja heikkoa tuulta, lämpöä oli enimmillään 24 astetta. Aamiaisen jälkeen lähdettiin jälleen Helderin kanssa reissuun – tällä kertaa Alentejon alueelle, lähinnä Castro Verden ja Mertolan maisemiin. Kierreltiin alueella klo 16.30 saakka, välillä nautittiin lounas Mertolassa, ja ajettiin illaksi takaisin Lissabonin hotelliimme.

HELDERIN KYYDISSÄ OLI MUKAVA KIERRELLÄ LINTUMESTOJA

HELDERIN KYYDISSÄ OLI MUKAVA KIERRELLÄ LINTUMESTOJA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lintuja oli taas mukavasti, petolintuja mm. 2 liitohaukkaa, 38 isohaarahaukkaa, hanhikorppikotka, sinisuohaukka, ampuhaukka, muutama tuulihaukka, 3-4 nuorta maakotkaa ja kaikkiaan 6 iberiankeisarikotkaa. Viimemainituista syntyi kelpo kuviakin, vaikka yhdestä ad-linnusta ei etäisyyden takia kunnon kuvaa saatukaan, esiaikuisista kyllä. Petojen lisäksi nähtiin mm. 28 kurkea, 2 minervanpöllöä, 10 punapyytä, 15 hietakyyhkyä ja 8 isotrappia. Muita mainittavia olivat 18 etelänisolepinkäistä, harjalintu, yli 60 siniharakkaa ja kangaskiuru. Illalla syötiin taas hyvä illallinen lähistön pikkuravintolassa kunnes uni vei voiton. Helder oli loistava opas ja muutenkin todella miellyttävää ja asiantuntevaa seuraa.

iberiankeisarikotka_01_Portugali_11_17

IBERIANKEISARIKOTKIA PYÖRI VIELÄ REVIIREILLÄÄNKIN, TÄMÄ YKSILÖ KÄVI MYÖS PESÄLLÄÄN

IBERIANKEISARIKOTKIA PYÖRI VIELÄ REVIIREILLÄÄNKIN, TÄMÄ YKSILÖ KÄVI MYÖS PESÄLLÄÄN

Keskiviikkona 22.11.2017 meillä oli ns. kaupunkipäivä. Aamu oli sumuinen ja päivä pääosin pilvinen, ilmakin oli paljon viilentynyt. Aamiaisen jälkeen lähdettiin linjan 28 ratikalla Mundial-hotellin läheltä linjan läntiseen päätepisteeseen, jossa oli vaikuttava Prazeres á Campo de Ouriquen hautausmaa. Ihmettelyn jälkeen tutustuimme lähellä olevaan Jardim da Estrelan puistoon, jossa nähtiin lintujakin – mm. 5 kauluskaijaa, 2 etelänpuukiipijää, 2 peukaloista ja tulipäähippiäinen. Laskeuduttiin kukkulalta hiljalleen kohti rantaa ja pyörittiin pitkään keskusta-alueella, toki myös Tapas-lounaan ja parin kaffehetken rytmittämänä. Palattiin auringonlaskun aikaan tuk-turilla (10e) takasin hotellille. Illalla käytiin jälleen läheisellä aukiolla maittavalla ravintola-aterialla paikallisen viinin kera.

RAITIOVAUNUT OVAT TYYPILLISTÄ LISSABONIA

RAITIOVAUNUT OVAT TYYPILLISTÄ LISSABONIA. HOTELLIMME SIJAITSI TAKANA NÄKYVÄLLÄ KUKKULALLA (jossa muutama puu). (Kuva: Outi Sarjakoski)

KAULUSKAIJOJA ON TÄÄLLÄKIN PUISTOISSA

KAULUSKAIJOJA ON TÄÄLLÄKIN PUISTOISSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Torstaina 23.11.2017 piti lähteä takaisin Suomeen, pidemmäksi aiottu Portugalin matkamme lyheni viikolla kaupunkiasunnossamme Turussa pahasti kesken jääneen ikkunaremontin takia. Ei voi mitään. Koska TAP’in lento Suomeen lähti vasta klo 22 niin ehdimme lähes koko päivän kierrellä vielä Lissabonissa. Kävimme mm. Miradouro de Santa Katarinalla, nousimme vanhalla ja arvokkaalla Elevador de Santa Justa-hissillä, kävimme Tejo-joen rannalla Cais do Sodressa ja lopuksi kolusimme Castelo de Sao Jorgen vanhaa linnoitusta. Parit kahvit ja hyvä lounas kruunasivat kaupunkikierroksen, jonka saimme pääosin tehdä mukavassa pilvipoutaisessa kelissä. Vasta iltapäivällä saimme niskaamme vettä taivaalta mutta olimme silloin jo lähellä hotelliamme. Lintuja nähtiin kaupungin rannassa mm. 2 ristisorsaa ja 6 pulmussirriä. Lentokentälle lähdimme klo 18 aikoihin ja lento Helsinkiin lähti ajallaan. Hesaan laskeuduttiin klo 04.10 seuraavan päivän puolella, tavarat mukaan ja ajo vesisateessa Turkuun, johon saavuttiin klo 07 aikaan. Työmiehet tulivat jatkamaan ikkunaremppaa heti klo 8 jälkeen…

VIELÄ KUVA LISSABONIN HOTELLIMME AAMIAISELTA

VIELÄ KUVA LISSABONIN HOTELLIMME AAMIAISELTA

TAGUSIN SUISTOALUEELLA SUOPÖLLÖ SÖI MYYRÄAAMIAISTAAN

TAGUSIN SUISTOALUEELLA SUOPÖLLÖ SÖI MYYRÄILLALLISTAAN

ISOTRAPIT OLIVAT TAPANSA MUKAAN ETÄÄLLÄ MUTTA SILTI HIENOJA

ISOTRAPIT OLIVAT TAPANSA MUKAAN ETÄÄLLÄ KUVAAMISTA AJATELLEN

ISOHAARAHAUKKOJA NÄHTIIN KYMMENIÄ

ISOHAARAHAUKKOJA NÄHTIIN KYMMENIÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit | Kommentit pois päältä artikkelissa Portugalin lintuja ja Lissabon

Vieras kaukaa idästä

Torstaina 9.11.2017 jatkui navakka lounaistuuli, nyt 12-16 m/s, ja taivas oli paksussa pilvessä, vähän tihkuakin satoi välillä. Lämpöä oli edelleen tasaiset 8 astetta yötä päivää. Staiji jäi tänään väliin huonon näkyvyyden takia ja keskityttiin edelleen itäosan siipijuovafyllariin, joka vihdoin saatiinkin useita kertoja näkyviin ja ääni kuultiin kymmeniä kertoja. Lajiksi varmistui kashmirinuunilintu – Utön 9. humei. Kovan tuulen takia lintu liikkui katajien sisällä ja heinikoissa näyttäytyen vain lyhyitä hetkiä lennossa tai pihlajien alaoksilla. Pysytteli tänään melko rajatulla alueella itäniityn polun alkupäässä hämärän tuloon saakka. Päivän muita havaintoja olivat mm. harmaahaikara, naurulokki, 2 lehtokurppaa, sarvipöllö (raripuskassa), 6 peukaloista, rautiainen, 3 punarintaa, tundraurpiainen, 2 niittykirvistä ja hemppo. Illalla saareen saapui lisää lintuväkeä Ismo Hyvärinen sekä Tuula Granroth, Liisa Kilpeläinen, Marjatta Suominen ja Jukka Vilen.

USEITA PEUKALOISIA ON EDELLEEN SAARESSA

USEITA PEUKALOISIA ON EDELLEEN SAARESSA

Perjantaina 10.11.2017 puhalsi edelleen reippaasti (10-12 m/s) lounaasta, mutta taivas oli puolipilvinen, ajoittain aika aurinkoistakin. Lämpötila oli edelleen sama 8 astetta. Staijia ja koko saaren komppaus. Merellä/lähivesillä nähtiin mm. 2 kuikkaa, 5 Gaviaa, lapasotka, harmaahaikara ja 19 merisirriä. Saaresta löytyi mm. 3 taivaanvuohta, huuhkaja (illalla Kobbanilla), 3 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 36 tilheä, 6 peukaloista, 2 rautiaista, 4 punarintaa, kulorastas, 5 kottaraista, 2 tundraurpiaista, 2 isokäpylintua ja pulmunen. Tänään nähtiin jälleen saaressa jo neljättä päivää viihtyvä kashmirinuunilintu – oli iltapäivällä useita kertoja esillä itärannan ruovikon reunassa käyden muutaman kerran hyvin pikaisesti levävallillakin. Äänteli ahkerasti ja nyt onnistuttiin vihdoin saamaan dokumenttikuvatkin tästä vilkkaasta mutta piilottelevasta idän ihmeestä. Mainittakoon vielä, että toinen luotokirvinen löytyi keskeltä kylää talojen katoilta – tuntui hyvin viihtyvän talitiaisten kaverina! Varesvuon Markus ja Minna lähtivät aamulla mantereelle ja illalla saapuivat Tapio Lahtonen ja Jarkko Malin.

KASHMIRINUUNILINTU NÄYTTÄYTYI KITSAASTI MUTTA ÄÄNTELI USEAMMIN

KASHMIRINUUNILINTU NÄYTTÄYTYI KITSAASTI MUTTA ÄÄNTELI USEAMMIN

Lauantaina 11.11.2017 etelästä saapui matalapaine ja satoi vettä koko päivä paria-kolmea aamupäivän tuntia lukuun ottamatta. Tuuli oli kääntynyt eteläkaakkoon ja heikentynyt, lämpöä oli 7 astetta. Päivällä vähän staijia luotsiasemalla ja itä-eteläosan kierros sekä vähän kyläalueellakin. Mainittavimmat havainnot olivat sarvipöllö, lapasotka, harmaahaikara, lehtokurppa, luotokirvinen, niittykirvinen, 5 peukaloista, rautiainen, 3 punarintaa, laulurastas ja 2 punakylkirastasta. Kashmirinuunilintua yritin pitkään löytää sateen loputtua itärannalta, mutta ei jälkeäkään. Merivesi oli yön aikana noussut ja linnun eiliset ruokailupaikatkin olivat nyt veden vallassa. Aamulaivalla mantereelle lähtivät Lahtonen, Lindroos, Hyvärinen ja Järvinen.

YKSI LUOTOKIRVINEN ON VIEHÄTTYNYT KYLÄN TALOJEN KATTOIHIN

YKSI LUOTOKIRVINEN ON VIEHÄTTYNYT KYLÄN TALOJEN KATTOIHIN

Sunnuntaina 12.11.2017 sateli tihkua/heikkoa sadetta ajoittain pitkin päivää voimistuvan (8-12 m/s) luoteistuulen siivittämänä. Lämpöä oli enimmillään 6 astetta. Staijia runsas tunti aamulla luotsiasemalla ja koko saari tuli kierrettyä. Mainittavimpia havaintoja olivat harmaahaikara, 14 allia, 2 naurulokkia, taivaanvuohi ja Trattenin rannassa aamulla ruokailleet 27 merisirriä. Saaressa oli luotokirvinen, niittykirvinen, 11 kottaraista, 45 räkättiä, punakylkirastas, 3 peukaloista, 2 rautiaista ja itärannalle ilmestynyt tiltaltti. Humeista ei tänäänkään havaittu enää vilaustakaan. Päivällä lähtivät mantereelle Granroth, Kilpeläinen, Suominen ja Vilen. Itsekin lähden huomenna joksikin aikaa mantereelle.

MERIMETSO PYYDYSTELI TÄNÄÄN AHVENIA FLADANILLA

MERIMETSO PYYDYSTELI TÄNÄÄN KALOJA FLADANILLA

Maanantaina 13.11.2017 laiva lähti klo 14 ja aamupäivä kului pääosin kotihommissa ja tavaroita pakaten. Sadekuuroja tuli edelleen tiuhaan tahtiin ja puhalsi navakkaa luoteistuulta. Tunnin staiji luotsiasemalla tuotti mm. 5 mustalintua, riskilän ja yksinäisen merisirrin Pattskärin N-pään luodoilla. Kylällä näkyi mm. rautiainen ja punakylkirastas, itärannalla luotokirvinen. Jarkko Malin lähti myös mantereelle, laivamatkalla ei nähty mainittavaa. Turussa olin klo 19.30. Taitaa olla pitkästä aikaa sellainen tilanne, ettei saaressa ole yhtään lintuharrastajaa…

MUUTAMA PUNATULKKU ON NÄKYNYT PÄIVITTÄIN

MUUTAMA PUNATULKKU ON NÄKYNYT PÄIVITTÄIN

VIHERPEIPOT PITÄVÄT RUUSUNMARJOISTA

VIHERPEIPOT PITÄVÄT RUUSUNMARJOISTA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Vieras kaukaa idästä

Lauhoja länsituulia

Maanantaina 6.11.2017 oli pilvistä, länsituulta 10 m/s ja lämpöä 9 astetta. Outin kanssa aamupäivä kului veneemme nostossa ja pesussa, paatti myös siirrettiin jo Tykkihalliin talvisäilytykseen. Mikko pääosin staijaili majakalla, mutta saartakin kompattiin.

ALUMIINIVENEEMME NOUSI TÄNÄÄN TALVITELOILLE (Kuva: Topi Lähteenmäki)

ALUMIINIVENEEMME NOUSI TÄNÄÄN TALVITELOILLE (Kuva: Topi Lähteenmäki)

Päivän havaintoja olivat mm. 5 haapanaa, 20 allia, 3 naurulokkia ja noin 30 merisirriä pitkään Bådanilla. Saaresta löytyi mm. 2 tiltalttia, 2 kulorastasta, 3 punakylkeä, 15 kottaraista, 7 tilheä, isolepinkäinen ja illalla Gunnarin telkkariantennilla istuskellut huuhkaja. Utöhön saapui lintureissulle Leo Lindroos ja mantereelle lähtivät iltapäivällä Outi sekä Casagrande, Hynninen ja Kecskeméti.

URPIAISET ALKAVAT JO VÄHENTYÄ

URPIAISET ALKAVAT JO VÄHENTYÄ

Tiistaina 7.11.2017 oli vaihteeksi aurinkoista, länsituuli puhalsi 8-10 m/s ja lämpöä oli 8 astetta. Staijia runsaat 3 tuntia ja koko saaren komppaus tuottivat jonkin verran kirjattavaa. Merellä nähtiin mm. 8 kuikkaa, Gavia sp, lapasotka, ruokki, 9 riskilää, 4 tavia ja 4 merisirriä. Päivän aikana oli yllättävää, myöhäistä peippomuuttoa – noin 200 yksilöä, järrejäkin 25. Saaresta löytyi mm. helmipöllö torkkumassa Gamla Postenin männyissä, lehtokurppa, kiuru, kulorastas, 2 niittykirvistä, 11 peukaloista, 12 kottaraista, 9 tilheä, 2 tikliä, tiltaltti itärannalla ja Leo näki lyhyesti siipijuovafyllarin itäniityn pohjoisreunalla, porukallakaan lintua ei kuitenkaan saatu kunnolla haltuun ja laji jäi auki.

VIELÄ LÖYTYI UUSI HELMIPÖLLÖ

VIELÄ LÖYTYI UUSI HELMIPÖLLÖ

Keskiviikkona 8.11.2017 oli puolipilvistä, lounaistuulta 8-10 m/s ja lämpöä 8 astetta. Staijia niukasti ja saartakin kierrettiin aika maltillisesti. Aamupäivä yritettiin saada selvää itärannan siipijuovafyllarista – lintu nähtiin huonosti pari kertaa ja ääni kuultiin muutaman kerran, lienee kashmirinuunilintu, mutta määritystä ei onnistuttu nytkään varmistamaan. Tosi hankalasti löydettävä yksilö, viihtyi lähinnä ruovikon kätköissä. Päivän muita havaintoja olivat mm. helmipöllö edelleen GP:lla, 10 peukaloista, 3 rautiaista, kiuru, niittykirvinen ja taivaanvuohi. Merellä nähtiin mm. 2 haahkakoirasta, 2 ruokkia, 72 allia, 2 naurulokkia ja 2 laulujoutsenta. Varesvuon Markus ja Lindrothin Minna saapuivat iltapäivällä saareen.

RAUTIAISIA ON VIELÄ MUUTAMA

RAUTIAISIA ON VIELÄ MUUTAMA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Lauhoja länsituulia

Pyhäinpäivän lintuja

Torstai 2.11.2017 valkeni tihkusateisena ja näkyvyys oli vain 1-2 km – aamustaiji jäi tänään väliin. Päivän kuluessa ilma vähän selkeni, tosin oli täyspilvistä ja reipasta kaakkoistuulta (12-7 m/s), lämpöä oli 7 astetta. Kierrettiin Outin kanssa koko saari ja nähtiin mm. kiertelevä 2kv koiras sinisuohaukka, lehtokurppa, naurulokki, 2 naakkaa, 2 kottaraista, 55 tilheä, kiuru, niittykirvinen, 2 punakylkirastasta, 2 peukaloista ja sarvipöllö (lennossa Gamla Postenilla).

SINISUOHAUKKA LEIJUI VIELÄ ITÄNIITYLLÄ

SINISUOHAUKKA LEIJUI VIELÄ ITÄNIITYLLÄ

Mainittakoon vielä, että 9.lokakuuta Utössä näkemäni ja kuvaamani värirengastettu sepelhanhi (rengastettu Hollannissa vuonna 2010) oli tänään saamani tiedon mukaan Utön jälkeen kontrolloitu Saksassa ja nyt viimeksi Ranskassa – mukava kuulla hanhen matkoista. Illalla saareen saapuivat lintureissulle Jouko Vuokko, Antero Lindberg, Tuure Nyholm, Seppo Paulamäki sekä Kuusiston Kimmo ja Järvisen Mikko.

NAAKKA ON HIENO LINTU

NAAKKA ON HIENO LINTU

Perjantaina 3.11.2017 oli pääosin aurinkoista, kohtalaista (5-9 m/s) luoteis-, myöhemmin lounaistuulta ja lämpöä 7 astetta. Staijia vajaa kolme tuntia ja koko saaren komppaus tuottivat 49 lajia (syyslaskentaan). Mereltä mainittavia olivat 70 allia, 15 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, 2 lapasotkaa, jouhisorsa, 27 haapanaa, 7 naurulokkia ja 5 merisirriä. Saaresta löytyi mm. harmaahaikara, 2 varpushaukkaa, suopöllö, sepelkyyhky, 5 taivaanvuohta, jänkäkurppa ja 4 käpytikkaa. Erittäin myöhäinen syysmuuttaja oli iltapäivällä itärannalla lennossa nähty isokuovi. Pikkulinnuista mainittavia olivat 3 punarintaa, 13 peukaloista, tiltaltti (itärannan levällä), tikli, 12 tilheä, 19 kottaraista, 3 tundraurpiaista, 4 niittykirvistä ja västäräkki. Illalla saareen saapui lintuväkeä Christer Casagrande, Jaakko Hynninen ja Istvan Kecskeméti.

TILHET OVAT SAAPUNEET MYÖHÄÄN TÄNÄ VUONNA

TILHET OVAT SAAPUNEET MYÖHÄÄN TÄNÄ VUONNA

Lauantaina 4.11.2017 oli Utön vuotuinen kalakisapäivä. ”Osallistuttiin” yhteislähdön seurantaan sekä iltapäivän punnitustilaisuuteen vaan itse kisassa emme olleet mukana. Sen sijaan staijattiin pitkään majakalla ja kompattiin saarta. Tuuli oli navakkaa – 12-16 m/s – lounaasta, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä lähes 10 astetta, näkyvyys oli erinomainen. Saaressa oli niukasti lintuja, mutta meristaiji palkitsi enemmän. Merellä nähtiin mm. kuikka, 650 allia, 3 pilkkasiipeä, lapasotka ja 4 ruokkia. Parhaimmat palat olivat klo 11.40-11.45 eteläpuolitse hienosti länteen muuttanut 1kv pikkukajava ja iltapäivällä Kimmon näkemät 2 naaraspukuista allihaahkaa, nekin lennossa eteläpuolitse länsilounaaseen. Saaressa havaittiin mm. suopöllö, 2 taivaanvuohta, västäräkki ja tiltaltti. Kovasta tuulesta huolimatta (tai ehkä juuri siksi..) ihan mukava lintupäivä.

URPIAINEN JA TUNDRAURPIAINEN SAMASSA RUOKAPÖYDÄSSÄ

URPIAINEN (VAS) JA NUORI TUNDRAURPIAINEN (OIK) SAMASSA RUOKAPÖYDÄSSÄ

Sunnuntai 5.11.2017 oli puolestaan lintujen suhteen aika lailla ns. välipäivä. Tuuli oli kääntynyt etelään (10-13 m/s), ilma oli utuinen ja paksut pilvet roikkuivat matalalla, pimeää. Lämpöä oli 9 astetta. Staijia ja saaren kierto, mutta lintuja kovin niukasti niin merellä kuin maallakin. Mainittavia olivat ainoastaan lapasotka, 15 allia, 4 naurulokkia ja 4 peukaloista. Mantereelle lähti kaksi laivalastillista väkeä, lintuporukoista Vuokko, Lindberg, Nyholm, Paulamäki ja Kuusiston Kimmo.

HIPPIÄISTEN SYYSMUUTTO ALKAA OLLA OHI

HIPPIÄISTEN SYYSMUUTTO ALKAA OLLA OHI

PYHÄINPÄIVÄN KUUN NOUSU OLI UPEA

PYHÄINPÄIVÄN KUUN NOUSU OLI UPEA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pyhäinpäivän lintuja

Piipahdus mantereelle

Torstaina 26.10.2017 vesisade loppui yöllä ja päivästä tuli pilvinen ja viileä (5 astetta). Tuuli kääntyi idästä pohjoiseen, voimaa oli 7-10 m/s. Staijia pari-kolme tuntia ja koko saari kierrettiin. Nähtiin merellä/muuttavana mm. lapasotka, A/B 14, pikkulokki ja 59 naakkaa. Saaressa havaittiin mm. varpushaukka, jänkäkurppa, 4 taivaanvuohta, lehtokurppa, puukiipijä, 3 rautiaista, 8 peukaloista, 110 räkättiä, isolepinkäinen, 2 tilheä, 2 pikkukäpylintua ja 1-2 nokkavarpusta (joista 1 lähti korkealla kohti Gotlantia). Illalla saareen saapui pari luontokuvaajaa, mm. Ilpo Aalto.

PEUKALOISIA RIITTÄÄ EDELLEEN

PEUKALOISIA RIITTÄÄ EDELLEEN

Perjantaina 27.10.2017 oli pilvistä mutta pieniä auringonpilkahduksiakin, ja viileää (3 astetta). Koillis-, myöhemmin pohjoistuuli oli maltillista 6-8 m/s. Staijia pari tuntia plus koko saaren kierros tuottivat mm. kuikan, laulujoutsenen, 3 ruokkia, 6 mustalintua, 2 varpushaukkaa, kanahaukan, hiirihaukan ja harmaahaikaran. Lisäksi nähtiin 4 taivaanvuohta, lehtokurppa ja 4-5 käpytikkaa. Pikkulintuja oli edellispäiviä enemmän liikkeellä, mm. kangaskiuru, 13 peukaloista, 8 rautiaista, 8 niittykirvistä, kulorastas, 2 puukiipijää, 5 tilheä, 3 tikliä, tundraurpiainen, 110 punatulkkua, pikkukäpylintu ja 6 pulmusta. Mukava lintupäivä vaikkei mitään ns. parempaa näkynytkään. Iltalaivalla saareen saapui ainakin kuusi lintuharrastajaa lisää, mm. Ari ja Anne Savola, Hannu Talvitie ja Markku Jämsä.

PUNATULKKUJA ON NYT PALJON MUUTOLLA

PUNATULKKUJA ON NYT PALJON MUUTOLLA

Lauantaina 28.10.2017 lähdin pitkästä aikaa käymään mantereella (viimeksi kävin 19.9.), samalla laivalla lähtivät myös melko pitkään saaressa olleet Nisulat ja Pekka Topp vaimonsa Elisabetin kanssa. Tänään satoi taas koko päivän vettä, tuuli oli kääntynyt lounaaseen ja lämpö oli kohonnut 8 asteeseen. Saaressa tuntui olevan kohtalaisen paljon lintuja, matkalla laivalle näin parinsadan urpiaisen joukossa kauniin ad-tundraurpiaisenkin. Sateen takia laivamatkalta ei herunut havaintoja, Pärnäsissä oltiin nopeasti kolmessa tunnissa ja Turussa vähän alle viidessä tunnissa Utöstä lähdön jälkeen. Kohta palataan taas takaisin saareen. Saareen jääneet näkivät ja kuvasivat (kuva Tiirassa) iltapäivällä Gamla Postenilla tulipäähippiäisen – kolmas havainto Utöstä! Löytäjät olivat Ari ja Anne Savola.

JÄRRIPEIPPOJAKIN RIITTÄÄ EDELLEEN

JÄRRIPEIPPOJAKIN RIITTÄÄ EDELLEEN

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Piipahdus mantereelle