Vaihtelevaa lokakuuta, lintujakin vielä kohtuullisesti

Torstaina 12.10.2017 oli taas ”vaihteeksi” sadepäivä. Lounaasta saapunut matalapaine alkoi sataa jo aamuhämärissä ja sadetta piiskasi koko päivän. Tuuli oli kaakossa, enimmillään 11-12 m/s, ja lämpöä oli 10 astetta. Itse vietin kotipäivän, vain pari tuntia sateen suojassa saunalla tarkkailua. Tänään nähtiin mm. 4 metsähanhea, 13 tundrahanhea, 46 valkoposkihanhea, 2 sepelhanhea, 2 harmaahaikaraa, sinisuohaukka, isolepinkäinen, 3 punatulkkua, 2 ruskourpiaista ja aamulla Knaapi ja Tammelin kuulivat useita kertoja ja näkivät pikaisesti kyläalueella aivan ilmeisen ruskouunilinnun. Lintua ei kuitenkaan isommalla joukolla enää löydetty. Illalla saareen saapui paljon lisää väkeä – Outin lisäksi mm. Ismo Hyvärinen, Mika Grönroos, Andy Fowlie, Kai Hilditch sekä Apus-lintuyhdistyksen väkeä toistakymmentä Mika Asikaisen johdolla. Toivottavasti säät vähän edes paranevat…

RAUTIAINEN TIHKUSATEESSA

RAUTIAINEN TIHKUSATEESSA

Perjantaina 13.10.2017 yöllinen sade päättyi sopivasti aamulla ja päivästä tuli pääosin aurinkoinen ja viileä (10 astetta). Aamun kova pohjoistuuli (14 m/s) heikkeni päivän aikana. Staijia ja koko saaren komppausta isohkolla joukolla. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 4 laulujoutsenta (syksyn ekat), 12 metsähanhea, 8 Anseria, 2 sepelhanhea, 580 A/B, lapasotka, 1050 allia, 10 kuikkaa, 5 gaviaa, 1710 naakkaa, 3 mustavarista ja petolintuja mm. 2 kanahaukkaa, 48 varpushaukkaa, piekana, sinisuohaukka (+2 sp), ampuhaukka ja muuttohaukka. Saaressa havaittiin mm. 3 harmaahaikaraa, huuhkaja, helmipöllö (Gamla Postenin männyissä) ja pikkulintuja mm. 5 kangaskiurua, haarapääsky, 2 metsäkirvistä, 2 leppälintua, 2 harmaasieppoa, 4 isolepinkäistä, isokäpylintu ja 24 punatulkkua.

SYKSYN TOINEN HELMIPÖLLÖ POSEERASI EDELLISTÄ AVOIMEMMIN

SYKSYN TOINEN HELMIPÖLLÖ POSEERASI EDELLISTÄ AVOIMEMMIN

Taigauunilinnun ääntä kuultiin koulun reunapuissa ja päivän ”kovin” havis oli Tammelinin Hannun löytämä pikkusirkku, joka nähtiin muutamaan otteeseen kappelin ja Kattrumpanin portin alueella. Illalla saareen saapui runsaasti lisää väkeä, mm. Axxell-instituutin luontovalokuvaajia toistakymmentä, viisi Apuksen retkeläistä lisää ja muutama muu, mm. Öhmanin Ossi perheineen.

KUUSITIAISILLA ON HIUKAN SYKSYISTÄ LIIKETTÄ

KUUSITIAISILLA ON HIUKAN SYKSYISTÄ LIIKETTÄ

Lauantaina 14.10.2017 oli jälleen sadepäivä – vettä alkoi tulla aamuhämärissä jatkuen klo 14 saakka, välillä rankkana. Tuuli oli aluksi kovaa (S 14 m/s) mutta heikkeni illaksi ja kääntyi luoteeseen. Lämpöä oli 12 astetta. Sateen loputtua retkeilyä, mutta itse olin iltapäivällä pitämässä parin tunnin lintukuvaesitystä Axxell’in kuvaajakurssilaisille. Sateen aikaan vietin noin 3 tuntia ”saunakojussamme” kuvaushommissa. Päivän mainittavia havaintoja olivat mm. 3 sepelhanhea, kuikka, harmaahaikara, varpushaukka ja lehtokurppa. Pikkulintuja oli kohtalaisen paljon, varsinkin pikkurastaita, mutta muitakin mm. 2 kangaskiurua, metsäkirvinen, 22 tiltalttia, pajulintu, 2 mustapääkerttua, 140 mustarastasta, isolepinkäinen ja 300 urpiaista. Aamulaivalla mantereelle lähtivät mm. Lumiarot, Hilkka Rämänen, Hannu Tammelin, Isto Virtanen ja Make Rantala. Mainittakoon vielä, että tänään sain tiedon 9.10. havaitsemamme värirengastetun sepelhanhen historiasta. Lintu oli rengastettu toukokuussa 2010 Hollannissa 2kv yksilönä, kontrolloitu sittemmin muutaman kerran Hollannissa ja Ranskassa (viimeksi 2012), mutta oltuaan 5 vuotta kateissa putkahti nyt muuttomatkallaan Utöhön!

HARMAASIEPPOJA ON JOKUNEN RIITTÄNYT NÄIHIN PÄIVIIN SAAKKA

HARMAASIEPPOJA ON JOKUNEN RIITTÄNYT NÄIHIN PÄIVIIN SAAKKA

Sunnuntaina 15.10.2017 oli vaihteeksi kaunis syyspäivä – aurinkoa, luoteistuulta 5-8 m/s ja lämpöä lähes 13 astetta. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja koko saaren kierros, edelleen on monia komppaajia paikalla. Merellä/muuttavana nähtiin mm. laulujoutsen, lapasotka, 2500 allia, 158 mustalintua, 7 kuikkaa, harmaahaikara, selkälokki, 8 varpushaukkaa ja ampuhaukka. Saaresta löytyi mm. huuhkaja, Asio sp, 4 isolepinkäistä ja pikkulinnuista 4 kangaskiurua, haarapääsky, metsäkirvinen, harmaasieppo, 18 tiltalttia, pajulintu, 16 peukaloista, 80 mustarastasta, 11 kulorastasta, 140 urpiaista, isokäpylintu, lapinsirkku ja meidän saunan luona 3 nokkavarpusta (syksyn ekat). Asikaisen Mika näki aamupäivällä Teerikalliolla 2 hetken paikalla ollutta tunturikiurua ja iltapäivällä havaittiin ohilentävä tunturikiuru itäniityllä, mahdollisesti toinen aamupäivän yksilöistä. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä, mm. Apuksen retkikunta ja Axxell-instituutin luontokuvaajat sekä Grönroos ja Fowlie.

NOKKAVARPUSIA NÄYTTÄYTYI TÄNÄÄN SAUNALLAMME

NOKKAVARPUSIA NÄYTTÄYTYI TÄNÄÄN SAUNALLAMME

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Arvio uudesta kirjastamme

Tänä kesänä ilmestyneestä kirjastamme ”Kymmenen vuotta Utön majakkasaarella” on tullut mukavaa palautetta – tässä Petteri Hautamaan kirjoittama tuore arvio kirjasta:

https://petterihautamaa.kuvat.fi/blog/259/Kymmenen+vuotta+Utön+majakkasaarella+-+Elämänmakuisia+tunnelmia+ulkosaaristosta/

Painoksesta on myyty jo yli 70% – jos haluat oman kappaleen niin sen voi tilata osoitteesta: jorma.tenovuo@uto.fi (25e plus postimaksu). Utössä kirjaa on saatavana kaupassa, Hannan kahvilassa ja meillä kotona (kaikissa 25e), Turussa Kansallisessa kirjakaupassa ja Paraisilla Booklet-kirjakaupassa.

kirja_02

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Sadetta ja … sadetta

Maanantaina 9.10.2017 syksyinen sadesää jatkui. Aamupäivällä oli kuitenkin osan aikaa sateetonta ja staijattiin ja kompattiin kiivaasti. Itätuulta oli taas 7-11 m/s, lämpöä tänään 10 astetta. Kello 13 alkaen reipasta vesisadetta koko loppupäivä. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 4 kuikkaa, 21 metsähanhea, 45 valkoposkihanhea, 900 allia, 80 mustalintua, 12 varpushaukkaa, ampuhaukka, nuori muuttohaukka (hetken paikallisena Patteriniemellä), 55 kurkea ja nuori selkälokki. Paikallisia olivat mm. 7 sepelhanhea, 2 lapasotkaa, harmaahaikara, kapustarinta, suosirri, jänkäkurppa ja suopöllö.

NUORI MUUTTOHAUKKA PÄIVYSTI PATTERINIEMELLÄ

NUORI MUUTTOHAUKKA PÄIVYSTI PATTERINIEMELLÄ

Yhdellä sepelhanhella on vasemmassa jalassa punainen rengas, jossa numero 2 ja oikeassa jalassa musta rengas, jossa iso U-kirjain. Selvästi U2-fani, ”Bonoksi” jo ristimme hänet! Rengastustoimisto selvittänee linnun alkuperän. Pikkulinnuista mainittavia olivat 22 peukaloista, leppälintu, 3 hernekerttua, 8 mustapääkerttua, 11 kuusitiaista, edelleen pensassirkkalintu heinikossa hautausmaan lähellä, 2 isolepinkäistä ja koulun portilla jälleen aamulla taigauunilinnun ääntä. Hyvärisen Ismo lähti iltapäivällä mantereelle ja saareen saapui mm. Isto Virtanen ja Make Rantala.

HÄMÄRÄSSÄ AAMUVALOSSA OTETTU SKOUPPIKUVA VÄRIRENGASTETUSTA SEPELHANHESTA

HÄMÄRÄSSÄ AAMUVALOSSA OTETTU SKOUPPIKUVA VÄRIRENGASTETUSTA SEPELHANHESTA

Tiistai 10.10.2017 oli sateen takia edelleen jonkinmoinen ”välipäivä”. Tuuli oli pohjoisesta 8-11 m/s, lämpöä oli vain 9 astetta ja jälleen vesisadetta lukuun ottamatta aamupäivää klo 11 saakka. Aamulla staijia luotsiasemalla runsaat kolme tuntia ja saarikomppaustakin jonkin verran. Saaressa lintuja niukasti, mutta merellä tapahtui sentään jotain: 20 kuikkaa, 143 gaviaa, 15 valkoposkihanhea, 2 sepelhanhea, 1200 allia, 55 haapanaa, 11 pilkkasiipeä ja petoja varpushaukka, hiirihaukka ja ampuhaukka. Saaressa mainittavia olivat hernekerttu, pajulintu, isolepinkäinen ja kylällä pariin otteeseen näkynyt koiras ja naaras kirjosiipikäpylintu. Päivän ”kovin” havainto tehtiin iltapimeällä, kun Lagerroosin Jari, Kari Kekki ja Kuusiston Kimmo kuulivat yömuuttavan keräkurmitsan ääntä useita kertoja, lintu hävisi etelän suuntaan. Yömuutolla (tarkkailua n. 3 tuntia, heikkoa sadetta) kuului myös mm. 2 harmaahaikaraa, 15 kapustarintaa, 3 lehtokurppaa, 32 taivaanvuohta ja lähes 2000 punakylkirastasta. Vilkas iltayö!

MUUTAMA PIKKUKÄPYLINTU PYÖRII SAARESSA

MUUTAMA PIKKUKÄPYLINTU PYÖRII SAARESSA

Keskiviikkona 11.10.2017 oli sateetonta! Päivä oli pilvinen, pohjoistuuli puhalsi 8-10 m/s (heikkeni iltaa kohden) ja lämpöä oli 10 astetta. Staijattiin noin 8 tuntia luotsiasemalla ja pääosa saarestakin kompattiin – saaressa oli kuitenkin niukasti lintuja. Muuttavana nähtiin hanhia yhteensä 2636, niistä 14 metsähanhea, 93 tundrahanhea, 815 Anser sp, 886 valkoposkihanhea ja 828 A/B. Muita muuttajia olivat mm. 18 kuikkaa, kaakkuri, 18 gaviaa, 5 uiveloa, 41 varpushaukkaa, 3 kanahaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 2 tuulihaukkaa, hiirihaukka, piekana, sinisuohaukka, 34 kurkea, 68 naakkaa, 2 kapustarintaa ja melko myöhäinen merikihu. Saaressa havaittiin mm. 4 lehtokurppaa, 3 kangaskiurua, 6 tiltalttia, hernekerttu, 21 kuusitiaista, punatulkku ja lapinsirkku. Aamulla jalkapallokentän luona antennin päällä istui hetken aikaa hiiripöllö, joka pian katosi eikä löytynyt uudelleen koko päivänä. Syksyn jo neljäs ”hipö”. Iltapäivällä mantereelle lähtivät Kari Kekki ja Jari Lagerroos, saareen saapuivat lintureissulle Leena Laitinen, Jorma Knaapi, Hilkka Rämänen ja Hannu Tammelin.

VALKOPOSKIHANHIA MUUTTAA

VALKOPOSKIHANHIA MUUTTAA

PUUKIIPIJÄLLE KELPAAVAT SEMENTTIPINNATKIN

PUUKIIPIJÄLLE KELPAAVAT SEMENTTIPINNATKIN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Viisi lajia pöllöjä

Torstaina 5.10.2017 oli puolipilvistä ja päivällä saatiin muutama reipas sadekuurokin. Tuuli vihdoin heikentyi ja kääntyi idän kautta pohjoiseen, voimaa 5-8 m/s. Lämpöä oli 12 astetta. Staijattiin pitkin päivää upeaa petomuuttoa – eilen gavioita, tänään petoja! Päivän aikana nähtiin 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 67 varpushaukkaa, kanahaukka, 3 sinisuohaukkaa, 7 hiirihaukkaa ja peräti 131 piekanaa – komea Utön ennätys! Lähes kaikki piekanat tulivat lännestä, lienevätkö ruotsalaisia… Muita muuttavia olivat mm. 9 kuikkaa, 98 gaviaa, 4 sepelhanhea, merihanhi, 110 A/B, 22 jouhisorsaa, 36 haapanaa, 2 lapasotkaa, ruokki, 3 harmaahaikaraa, 2 pikkulokkia ja syksyn ekat 7 naakkaa. Saaressa nähtiin mm. valkoviklo, tylli, taivaanvuohi, jänkäkurppa, 8 käpytikkaa ja melko myöhäinen käki.

TÄNÄÄN OLI UPEAA PIEKANAMUUTTOA

TÄNÄÄN OLI UPEAA PIEKANAMUUTTOA

Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 6 hernekerttua, lehtokerttu, 4 mustapääkerttua, kangaskiuru, lapinkirvinen, luotokirvinen, 4 pikkusieppoa, 2 tikliä ja 1-2 kirjosiipikäpylintua. Hysyistä mainittakoon vielä 4 pajulintua, 60 tiltalttia, 5 metsäkirvistä, 35 peukaloista, 2 leppälintua, 200 punarintaa ja 75 kuusitiaista – jonkinmoinen liikehdintä on käynnissä. Japi kuuli myös pienen timaliparven ääntä, lintuja ei saatu näkyviin. Illalla saareen saapui lisää lintuporukkaa, mm. Vikmanin Reiska ja Hanna, Ismo Hyvärinen, Jukka Vierimaa, Timo ja Pirkko Koskinen, Timo J Palomäki ja Tommi Laurinsalo.

KAUNIS KOIRAS PIKKUSIEPPO VIIHTYI GAMLA POSTENILLA

KAUNIS KOIRAS PIKKUSIEPPO VIIHTYI GAMLA POSTENILLA

Perjantaina 6.10.2017 vallitsi pohjoinen virtaus, tuulta oli 6-8 m/s, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli enimmillään 13 astetta. Staijia pitkin päivää ja koko saaren komppausta isohkolla joukolla. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 2 kuikkaa, 3 kaakkuria, 6 gaviaa, 33 metsähanhea, 4 tundrahanhea, 11 merihanhea, 296 valkoposkihanhea, 30 sepelhanhea, 310 A/B, 6 lapasotkaa, 162 kurkea ja petolintuja sinisuohaukka, kanahaukka, 15 varpushaukkaa, hiirihaukka, 4 piekanaa, tuulihaukka ja illansuussa admuuttohaukka. Päivän lajeja olivat tänään pöllöt – nähtiin 2 sarvipöllöä, suopöllö, hiiripöllö (hetken itäniityn reunamännyissä) ja syksyn eka helmipöllö (nukkui Gamla Postenin männyissä).

VÄSYNYT HELMIPÖLLÖ NUKKUI LIKI KOKO PÄIVÄN

VÄSYNYT HELMIPÖLLÖ NUKKUI LIKI KOKO PÄIVÄN

Muita lajeja olivat mm. harmaahaikara, kapustarinta, 6 käpytikkaa, 4 isolepinkäistä, 170 naakkaa ja orastavaa varismuuttoakin. Pikkulintuja oli edellispäiviä vähemmän, mainittavia mm. 3 kangaskiurua, lapinkirvinen, luotokirvinen, keltavästäräkki, 3 leppälintua, 3 hernekerttua, 6 mustapääkerttua, 5 pikkusieppoa, 24 kuusitiaista ja lapinsirkku. Saarnion Japi lähti aamulla mantereelle, iltalaivalla lintureissulle saapuivat mm. Olli Tossavainen ja Harri Hölttä.

SADEKUUROJEN LOMASSA PAISTOI AURINKOKIN

LAUANTAINA SADEKUUROJEN LOMASSA PAISTOI AURINKOKIN

Lauantaina 7.10.2017 oli välillä puolipilvistä, välillä sadetta ja lämpöä oli 11 astetta. Illalla jatkuvaa sadetta, tuuli vaihteli aamuisesta 10 m/s luodetuulesta illaksi kaakkoon. Staijia sadekuurojen välissä vajaa kolme tuntia plus koko saaren komppausta. Länsipuolitse taas mukavaa merimuuttoa, mm. 15 metsähanhea, 120 valkoposkihanhea, 3 sepelhanhea, 238 kuikkaa, 17 kaakkuria, 349 gaviaa, 700 allia ja 300 mustalintua. Petolintuja havaittiin merikotkien lisäksi kanahaukka, 15 varpushaukkaa, ampuhaukka ja muuttohaukka. Saaressa havaittiin mm. 3 harmaahaikaraa, jänkäkurppa, lehtokurppa, huuhkaja (aamulla Kobbanilla), sarvipöllö ja 5 isolepinkäistä. Pikkulinnut olivat vähentyneet eilisestä, mutta nähtiin mm. 3 kangaskiurua, haarapääsky, lapinkirvinen, 3 leppälintua, myöhäinen pensassirkkalintu kähmyilevänä itäniityllä, 5 hernekerttua, 14 pikkukäpylintua ja aamulla lammashaan pohjoisreunalla vilkkaasti liikkunut ja äännellyt taigauunilintu – 13. yksilö tänä syksynä Utössä. Outi lähti aamulla mantereelle, samoin mm. viikon verran saaressa lintureissulla ollut Henrik Westerholm. Illalla saareen saapuivat Jari Lagerroos ja Kari Kekki.

SARVIPÖLLÖJÄ SAAPUI MUUTAMA SAAREEN, TÄMÄ VIIHTYI ITÄNIITYN REUNAMÄNNYISSÄ

SARVIPÖLLÖJÄ SAAPUI MUUTAMA SAAREEN, TÄMÄ VIIHTYI ITÄNIITYN REUNAMÄNNYISSÄ

Sunnuntai 8.10.2017 oli syksyinen sadepäivä. Aamupäivällä oli runsas pari tuntia satamatta ja pääosa havainnoista kertyi jo silloin – koko iltapäivä ja ilta tuli rankasti vettä kovan itätuulen kera. Tuuli oli kaakossa-idässä 7-16 m/s ja lämpöä 10 astetta. Mainittavia havaintoja olivat mm. 2 metsähanhea, 40 tundrahanhea, 15 valkoposkihanhea, 2 sepelhanhea, 2 lapasotkaa, harmaahaikara, sinisuohaukka, admuuttohaukka ja jänkäkurppa. Pöllöjä näkyi tänäänkin – huuhkaja tutulla paikallaan ja jo aamuhämärissä löytyi kylältä syksyn kolmas hiiripöllö, joka viihtyi hyvin saaressa ainakin sateeseen asti. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 2 haarapääskyä, lapinkirvinen, 2 kivitaskua, 8 mustapääkerttua, 4 hernekerttua, isolepinkäinen, 8 tikliä, 24 tiltalttia ja aamulla jälleen koulun portilla lyhyesti taigauunilintu. Ehkä sama yksilö kuin eilenkin. Itäniityllä kähmyili edelleen myös eilinen pensassirkkalintu. Päivällä mantereelle lähti paljon väkeä, lintuporukkaa mm. Vikmanin Reiska ja Hanna, Gamlingarna, Koskiset, Vierimaa, Laurinsalo ja Palomäki.

HIIRIPÖLLÖ TEMPPUILI MM. SÄÄASEMAN MASTOSSA

HIIRIPÖLLÖ TEMPPUILI MM. SÄÄASEMAN MASTOSSA

 

Tallennettu kategorioihin digikuvia luonnosta, Matkaraportit | Kommentit pois päältä artikkelissa Viisi lajia pöllöjä

Tuuli tuo, tuuli vie

Maanantaina 2.10.2017 lännestä lähestyi syvä matalapaine, joka voimisti tuulia aamusta alkaen. Illalla puhalsi jo 18 m/s, puuskissa 23. Taivas oli pilvinen mutta päivä oli vielä sateeton, lämpöä oli 13 astetta. Kierrettiin koko saari ja nähtiin tuulisessa kelissä mm. 9 metsähanhea (+8 sp), harmaahaikara, kapustarinta, suosirri, jänkäkurppa, 2 taivaanvuohta, kanahaukka, varpushaukka ja 2 tuulihaukkaa. Käpytikkoja oli ainakin 6, lisäksi 3 haarapääskyä ja pikkulinnuista mainittavia mm. pensaskerttu, lehtokerttu, sinirinta, 2 harmaasieppoa, 2 pikkusieppoa, lapinkirvinen, 2 leppälintua, noin 75 tiltalttia ja 5 mustapääkerttua. Mantereelle lähtivät tänään ainakin Metsäranta, Ahti, Laitinen, Jokinen, Karhu, Murtosaari ja Kahila.

HIPPIÄINEN ON NYT SAAREN YLEISIN LINTU

HIPPIÄINEN ON NYT SAAREN YLEISIN LINTU

Tiistaina 3.10.2017 yöllä ja aamupäivällä saatiin rankkoja sadekuuroja, iltapäivästä alkaen oli poutaisempaa ja puolipilvistä. Yön kova etelätuuli (18 m/s) hiljeni päivän aikana 7-8 m/s ja lämpöä oli melkein 15 astetta. Ei staijailtu, mutta koko saari kierrettiin – pikkulintuja on edelleen aika mukavasti. Mainittavia havaintoja olivat mm. harmaahaikara, 35 Anseria, lapasotka, 20 jouhisorsaa, 60 haapanaa, 3 tuulihaukkaa, varpushaukka, kanahaukka, 6 käpytikkaa, 3 isolepinkäistä, jänkäkurppa, suosirri, 3 tylliä, mustaviklo ja määrittämätön kihu.

MUUTAMA HANHIPARVIKIN ON VIIME PÄIVINÄ MATKANNUT LOUNAASEEN (Kuva: Outi Sarjakoski)

MUUTAMA HANHIPARVIKIN ON VIIME PÄIVINÄ MATKANNUT LOUNAASEEN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Pikkulinnuista runsaimmat olivat hippiäinen 200, rautiainen 150, punarinta 130, tiltaltti 110, pajulintu 6 ja peukaloinen 40 – muista mainittavia 7 harmaasieppoa, pikkusieppo, 5 leppälintua, keltavästäräkki, lapinkirvinen, lapinsirkku, 2 hernekerttua, 4 mustapääkerttua ja isokäpylintu.

POTRETTIKUVA TILTALTISTA

POTRETTIKUVA TILTALTISTA

Keskiviikkona 4.10.2017 jatkui kova tuuli – nyt 12-15 m/s länsilounaasta. Taivas oli puolipilvinen, lämpöä oli tänään 13 astetta. Staijia majakalla & luotsiasemalla klo 07.30-13, saarikin kompattiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merimuutto oli yllättävänkin reipasta kovasta (vasta)tuulesta huolimatta, saaressa sen sijaan pikkulinnut olivat paljon vähentyneet – erityisesti tiltaltit. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 46 kuikkaa, 10 kaakkuria, 602 gaviaa, 47 sepelhanhea, 520 allia, 51 mustalintua, 910 haahkaa (joista n. 400 p), 2 ruokkia, 4 lapasotkaa, 17 varpushaukkaa, hiirihaukka, piekana, koiras sinisuohaukka, 3 tuulihaukkaa ja 6 ampuhaukkaa. Lisäksi nähtiin 2 jäägaviaa, eka klo 09.50 ja toinen klo 12.14, mutta molemmat jäivät lajilleen määrittämättä valon/etäisyyden vuoksi. Molemmat muuttivat pienissä kuikkaparvissa.

MERELLÄ ON KOMEAA AALLOKKOA

MERELLÄ ON KOMEAA AALLOKKOA

Saaressa nähtiin mm. harmaahaikara, suosirri, 2 tylliä, 2 taivaanvuohta, 2 isolepinkäistä, 5 harmaasieppoa, 2 pikkusieppoa, punatulkku, lapinkirvinen, luotokirvinen ja lapinsirkku. Mukava muuttopäivä! Iltapäivällä saareen saapui yli 10 ornia lisää, tuttuja ainakin Hannu Hilke, Rolf Karlsson ja Timo Nurmi. Mantereelle lähtivät mm. Lasse Kaartinen vaimonsa kanssa.

PARI TYLLIÄ VIIPYY VIELÄ ITÄRANNALLA

PARI TYLLIÄ VIIPYY VIELÄ ITÄRANNALLA

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Tuuli tuo, tuuli vie

Syysmuutto kiihtyy

Torstaina 28.9.2017 oli jälleen pilvistä koko päivän, itäkaakkoista tuulta 7-11 m/s ja lämpöä vain 12 astetta. Staijia luotsiasemalla pari tuntia ja koko saaren kierros. Lintuja oli saaressa kohtalaisesti. Merellä ja muuttavana havaittiin mm. 4 kuikkaa, kaakkuri, 126 allia, 105 mustalintua, 2 harmaahaikaraa, 9 varpushaukkaa, kanahaukka, 5 tuulihaukkaa, ampuhaukka, hiirihaukka, kalasääski, 2 sinisuohaukkaa ja iltapäivällä saaren päällä pari rundia tehnyt ad-naaras arosuohaukka. Syksyn kolmas macro täällä saarella.

HUONOHKO DOKUMENTTIKUVA NAARAS AROSUOHAUKASTA

HUONOHKO DOKUMENTTIKUVA NAARAS AROSUOHAUKASTA

Muita lajeja olivat mm. suopöllö, isolepinkäinen, 4 käpytikkaa ja pikkulinnuista mm. sinirinta, myöhäinen pensassirkkalintu (itärannan vadelmissa), 2 lapinkirvistä, pikkusieppo, 2 kirjosieppoa ja nyt 3 taigauunilintua. Illalla saareen saapui Outi ja paljon lisää lintuväkeä (yli 15 henkeä), mm. Lahdenpää, Haikonen, Vickholm, Markkula, Degerstedt, Koistinen, Teivonen jne (APLAn retki). Kyllä nyt pitäisi kaikki linnut löytyä!

TILTALTTIEN MUUTTO ON TÄYDESSÄ VAUHDISSA

TILTALTTIEN MUUTTO ON TÄYDESSÄ VAUHDISSA

Perjantaina 29.9.2017 oli kaunis syyspäivä. Taivas oli puolipilvinen, itätuuli oli heikentynyt 4-6 m/s ja lämpöä oli 14 astetta. Mainio retkisää! Staijia aamulla pari tuntia ja koko saaren komppaus, komppaajiakin nyt riitti ”joka paikkaan”. Mainittavimpia muuttohavaintoja olivat 23 valkoposkihanhea, 3 sepelhanhea, 2 kuikkaa (+1 sp), silkkiuikku, 51 mustalintua, 19 harmaahaikaraa, 5 kapustarintaa ja petolintuja 2 mehiläishaukkaa, 6 hiirihaukkaa, 2 piekanaa, ruskosuohaukka, kanahaukka, 13 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja ampuhaukka. Saaressa nähtiin mm. suopöllö, 4 jänkäkurppaa, 4 käpytikkaa ja aika paljon pikkulintuja, joista mainittavia 8 kangaskiurua, 3 lapinkirvistä, keltavästäräkki, 2 sinirintaa, 20 leppälintua, lehtokerttu, 5 pikkusieppoa ja isokäpylintu. Päivän ”stara” oli Vickholmin ja Markkulan aamupäivällä itärannalta löytämä naaraspukuinen sinipyrstö, joka pienen kateissa olon jälkeen löytyi uudelleen ja nähtiinkin kaikkien iloksi saaren itäosassa aina iltahämärään asti. Viihtyi pääosan ajasta itärannan ruovikon tuntumassa, lahden pohjukassa. Illalla saareen saapui lisää lintuporukkaa, mm. Kuusiston Kimmo, Metsärannan Rami, Petri Ahti, Erkki Jokinen, Ilkka Laitinen, Tuula Suihko ja Kari Laamanen.

sinipyrsto_01_Korppoo_09_17

PÄIVÄN TÄHTI - SINIPYRSTÖ - JA LINTUPORUKKAA ITÄRANNALLA KUN LINTU OLI VIELÄ KATEISSA VÄHÄN LÖYTÖHETKEN JÄLKEEN (alempi kuva: Outi Sarjakoski)

PÄIVÄN TÄHTI – SINIPYRSTÖ – JA LINTUPORUKKAA ITÄRANNALLA KUN LINTU OLI VIELÄ KATEISSA LÖYTÖHETKEN JÄLKEEN (alempi kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 30.9.2017 oli pilvistä, edelleen itätuulta 5-9 m/s ja lämpöä enää 11 astetta. Staijia taas aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppausta. Lintuja oli tänään paljon liikkeellä, mm. muutamia tuhansia peippoja, 1700 vihervarpusta, 200 rautiaista, 230 punarintaa, 63 peukaloista, 1000 hippiäistä, 22 leppälintua, 60 tiltalttia ja 91 pikkukäpylintua. Muuttavia olivat myös 76 metsähanhea, 200 valkoposkihanhea, 103 sepelhanhea, 2 kuikkaa, 12 harmaahaikaraa ja petolintuja 2 sinisuohaukkaa, kanahaukka, 15 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa, 5 ampuhaukkaa, nuolihaukka ja 2 nuorta muuttohaukkaa. Saaressa nähtiin mm. sarvipöllö, illalla huudellut huuhkaja, 12 käpytikkaa, kapustarinta, tylli ja 2 suokukkoa. Pikkulinnuista mainittakoon aiempien lisäksi mm. lapinkirvinen, lapinsirkku, sinirinta, lehtokerttu, kirjosieppo, 3 harmaasieppoa, 5 pikkusieppoa, 2 isolepinkäistä, isokäpylintu ja hotellin pihalla taigauunilintu. Saarnion Japi ilmoitti em lisäksi myös mm. 2 lyhytnokkahanhea, 2 kirjosiipikäpylintua, isokirvisen, pulmusen ja 3 taigauunilintua. Mantereelle lähtivät mm. Vuorinen, Lindeman, Puputti, Trogen ja Kaunisto, saareen saapui Riku Lumiaro.

PIKKUKÄPYLINTUJA LIIKKUU KOHTALAISESTI

PIKKUKÄPYLINTUJA LIIKKUU KOHTALAISESTI

Sunnuntaina 1.10.2017 oli ”pimeän” pilvistä koko päivä, itäkaakkoinen tuuli puhalsi 5-7 m/s ja lämpöä oli 12 astetta. Staijia taas pari tuntia aamulla ja pari tuntia iltapäivällä, koko saarikin kierrettiin. Lintuja oli vähemmän kuin eilen mutta iltapäivällä muutti mukavasti jonkin verran hanhia. Nähtiin muuttavana mm. 5 kuikkaa, 202 allia, 4 mustalintua, 300 haapanaa, 258 metsähanhea, 76 valkoposkihanhea, 18 tundrahanhea ja 850 Anser/Brantaa. Petolintuja oli niukasti – 5 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 8 varpushaukkaa, kanahaukka ja ruskosuohaukka. Muita mainittavia olivat harmaahaikara, 3 kurkea, uivelonaaras, 8 käpytikkaa, 2 isolepinkäistä, sarvipöllö, suopöllö, huuhkaja, kapustarinta, suokukko ja tylli. Pikkulintuja oli mm. 250 hippiäistä, 170 punarintaa, 240 rautiaista, 55 tiltalttia, 30 peukaloista, 12 metsäkirvistä, 4 leppälintua, luotokirvinen, kangaskiuru ja 5 kuusitiaista. Lokakuisia hysyjä olivat vielä 2 sinirintaa, 4 harmaasieppoa, 2 kirjosieppoa, 2 pikkusieppoa, keltavästäräkki ja lapinsirkku. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, mm. koko APLAn retkiporukka sekä Vickholm, Markkula, Degerstedt, Laamanen, Suihko, Haikonen ja Lahdenpää.

KÄPYTIKOILLA ON PIENTÄ LIIKEHDINTÄÄ, MELKEIN KAIKKI NUORIA LINTUJA

KÄPYTIKOILLA ON PIENTÄ LIIKEHDINTÄÄ, MELKEIN KAIKKI NUORIA LINTUJA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Syysmuutto kiihtyy

Inoja, hipö ja runsaasti lintuväkeä

Maanantaina 25.9.2017 oli edellisiä vaisumpi lintupäivä. Itätuuli puhalsi sitkeästi 9-10 m/s, taivas oli pilvetön ja lämpöä 16 astetta. Pari tuntia aamustaijia luotsiasemalla plus saaren komppaus Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä näkyi mm. 6 kuikkaa, 5 Gaviaa, 52 mustalintua, 35 allia, 2 valkoposkihanhea ja 2 ruokkia (pitkästä aikaa). Petolintuja havaittiin 14 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, mehiläishaukka, sinisuohaukka, nuolihaukka ja 2 ampuhaukkaa. Muita havaintoja olivat mm. myöhäinen liro, edelleen punakuiri, sinirinta ja pikkulepinkäinen, lapinkirvinen, lapinsirkku, 2 harmaasieppoa, 3 pikkukäpylintua ja käpytikka. Mantereelle lähtivät Helske, Kormano, Lumio, Lunden ja Vuokko ja saareen saapui mm. Saarnion Japi, Jukka Rannikko, Veijo Nurminen, Pasi Kaunisto (kuvaamaan) ja Varesvuon Markus.

HIPPIÄINEN ON NYT RUNSAIN LAJI SAARESSA

HIPPIÄINEN ON NYT RUNSAIN LAJI SAARESSA

Tiistaina 26.9.2017 jatkui itätuuli, nyt 6-10 m/s. Ilma oli aurinkoinen mutta välillä puolipilvinen, lämpöä oli 16 astetta. Staijia taas pari tuntia mutta merellä oli hiljaista (mantereella sumua), koko saari kierrettiin. Nähtiin mm. 2 kuikkaa, 12 mustalintua, 20 allia, 18 varpushaukkaa, 15 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, hiirihaukka, mehiläishaukka ja nuolihaukka. Aamulla, jo hetki ennen auringonnousua, Enskärin yli saapui lentäen hiiripöllö, joka jäi noin 20 minuutiksi majakan antenneille, kunnes nousi korkealle ja hävisi takaisin pohjoiseen päin. Hiiripöllö(”hipö”)vaellus on siis saavuttanut Utön!

HIIRIPÖLLÖ TARKKAILI SAARTA HETKEN AIKAA MAJAKAN HUIPULLA

HIIRIPÖLLÖ TARKKAILI SAARTA HETKEN AIKAA MAJAKAN HUIPULLA

Muita havaintoja olivat mm. harmaahaikara, 2 käpytikkaa, 2 kuusitiaista (syksyn ekat), 4 lapinkirvistä, lapinsirkku, punakuiri ja sinirinta edelleen, suokukko, 7 pikkusieppoa, harmaasieppo, 24 kivitaskua, 3 isokäpylintua, 2 pikkukäpylintua ja 2 taigauunilintua. Inot havaittiin lyhyesti lammashaka – Gamla Posten alueella ja sääaseman lähellä. Pikkulintuja oli tänään mukavan runsaasti, erityisesti hippiäisiä, tiltaltteja, pajulintuja (8), metsäkirvisiä, peukaloisia ja rautiaisia. Utuisena iltana kuului kovaa rastasmuuttoa, lähinnä laulurastaita, ja ylimuuttavan kaulushaikaran (ilmeisesti 2 yksilöä) ääntä.

LAULURASTASMUUTTO ON NYT VILKASTA

LAULURASTASMUUTTO ON NYT VILKASTA

Keskiviikkona 27.9.2017 oli lähes koko päivä vaihteeksi pilvistä mutta tuuli oli edelleen sitkeästi idässä, nyt 6-9 m/s. Lämmintä oli 16 astetta. Staijia runsas tunti ja taas kompattiin koko saari. Merellä/muuttavana näkyi mm. 3 kuikkaa, 30 allia, merikihu, 8 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, hiirihaukka ja admuuttohaukka (itäniityn yli etelään). Saaresta löytyi mm. 3 jänkäkurppaa, 2 suopöllöä, 5 taivaanvuohta, 2 käpytikkaa, lapinsirkku, 2 pikkusieppoa, myöhäinen ruokokerttunen, 2 pensastaskua ja taigauunilintu – tällä kertaa saunalahden rannan pihlajissa ja myöhemmin kaupan lähellä. Kaupan luona nähtiin iltahämärissä myös kehrääjä. Pikkulintuja oli jälleen kohtuullisen mukavasti, erityisesti hippiäisiä, tiltaltteja, leppälintuja ja peukaloisia. Mantereelle lähtivät tänään Antero Topp vaimonsa Maaritin kanssa sekä Varesvuon Markus ja saareen saapui iltapäivällä reippaasti lisää lintuväkeä ja kuvaajia, mm. Puputti, Trogen, Vuorinen, Lindeman, Kahila, Murtosaari, Norha jne.

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

ENSIMMÄISET KUUSITIAISET ILMESTYIVÄT SAAREEN

ENSIMMÄISET SYKSYISET KUUSITIAISET ILMESTYIVÄT SAAREEN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Inoja, hipö ja runsaasti lintuväkeä

Syksyisiä pikkurareja

Torstaina 21.9.2017 oli napakka itäkaakkoinen tuuli, 7-10 m/s, ja puolipilvinen sää. Lämpö kipusi vielä 16 asteeseen. Staijia aamulla kaksi tuntia luotsiasemalla plus koko saaren komppaus. Meristaiji tuotti mm. kuikan, 106 mustalintua, 72 allia, 150 sepelhanhea, 355 valkoposkihanhea (2a), 76 metsähanhea (4a) ja 2 harmaahaikaraa. Petolintuja näkyi 4 tuulihaukkaa, 17 varpushaukkaa, nuori mehiläishaukka (laskeutui paikalliseksi), 2 sinisuohaukkaa ja illalla itäniityllä pyörähtänyt nuori muuttohaukka. Muita havaintoja olivat mm. 3 suokukkoa, 3 kapustarintaa, pikkulepinkäinen ja hysyjä jonkin verran, lähinnä hippiäisiä, fyllareita, muutama herne- ja mustapääkerttu, leppälintuja, punarintoja ja 2 pikkusieppoa. Illalla saareen saapuivat lintureissulle mm. Antero Topp, Timo Helske sekä ”Järvipeipot” (Brunell, Reittilä, Sirviö, Hartikainen, Hermas).

LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ON NYT HYVÄSSÄ VAUHDISSA

LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ON NYT HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Perjantaina 22.9.2017 oli edelleen kovaa itäkoillista tuulta, 10-14 m/s, päivällä usean tunnin ajan jonkin verran sadetta ja koko päivä paksua pilveä. Lämpöä oli 13 astetta. Aamulla runsaat pari tuntia staijia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Muuttavana/merellä nähtiin mm. kuikka, 114 valkoposkihanhea, 2 sepelhanhea, 15 metsähanhea, 30 tundrahanhea, vaalea merikihu ja petolintuja 5 tuulihaukkaa, nuolihaukka, ampuhaukka, 13 varpushaukkaa, kanahaukka, 2 sinisuohaukkaa, ruskosuohaukka, piekana ja 3 mehiläishaukkaa. Saaressa havaittiin mm. 2 harmaahaikaraa, suokukko, 6 tylliä, 2 suosirriä, kapustarinta, räystäspääsky ja pikkusieppo. Hysyjä oli niukasti, lähinnä hippiäisiä ja joitakin fyllareita. Illalla saareen saapui reippaasti lisää lintu- ja kameraväkeä, mm. Ilpo Hall, Pekka Vainio, Heidi Tammero, Jouko Lunden, Rauli Lumio, Hannu Kormano ja Jouko Vuokko.

NUORI PIKKULEPINKÄINEN VIIVYTTELEE MUUTOLLE LÄHTÖÄ

NUORI PIKKULEPINKÄINEN VIIVYTTELEE MUUTOLLE LÄHTÖÄ

Lauantaina 23.9.2017 taivas oli seljennyt ja aurinko paistoi koko päivän. Itätuuli oli edelleen reipasta, 8-11 m/s, ja lämpötila oli noussut 16 asteeseen. Staijia runsaat 2 tuntia ja koko saaren komppaus isohkolla joukolla. Lintuja oli yöllä tullut selvästi lisää ja päivästä kehkeytyi ihan hyvä lintupäivä. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 51 valkoposkihanhea, sepelhanhi, 110 allia, 3 mustalintua, 2 harmaahaikaraa ja petolintuja merikotkien lisäksi 2 piekanaa, 2 mehiläishaukkaa, hiirihaukka, 29 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 4 sinisuohaukkaa ja aamupäivällä pariin otteeseen itäniityllä kierrellyt 1kv naaras arosuohaukka – syksyn toinen macro. Itäniityllä oli aamulla myös suopöllö. Kahlaajia nähtiin punakuiri, 2 tylliä ja 3 taivaanvuohta. Pikkulintujakin oli mukavasti, mm. 3 kangaskiurua, 2 pikkusieppoa, pikkulepinkäinen edelleen, lapinsirkku, 3 lapinkirvistä, sinirinta, 9 pikkukäpylintua ja Antun ja Helskeen aamulla havaitsema taigauunilintu vanhalla telttapaikalla itäniityn kulmassa.

NUORI JA PELOTON PUNAKUIRI VIIHTYY EDELLEEN ITÄRANNALLA

NUORI JA PELOTON PUNAKUIRI VIIHTYY EDELLEEN ITÄRANNALLA

NUORI AROSUOHAUKKA PYÖRÄHTI ITÄNIITYLLÄ PARIIN OTTEESEEN (Kuva: Rauli Lumio)

NUORI AROSUOHAUKKA PYÖRÄHTI ITÄNIITYLLÄ PARIIN OTTEESEEN (Kuva: Rauli Lumio)

Sunnuntaina 24.9.2017 itätuuli jatkui, nyt 7-10 m/s, ja taivas oli edelleen pilvetön. Lämpöä oli 16 astetta. Aamulla taas parin tunnin staiji luotsiaseman suojassa ja lähes koko saari kierrettiin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 5 kuikkaa, 2 harmaahaikaraa, 185 allia, 3 mustalintua, lapasotka, 2 kapustarintaa, 2 tylliä, 8 suosirriä, 6 kurkea, 4 uuttukyyhkyä ja lännestä saapunut käpytikka (saaressa oli toinenkin). Petolintuja nähtiin hiirihaukka, 2 sinisuohaukkaa, 13 varpushaukkaa ja 4 tuulihaukkaa. Muita havaintoja olivat mm. syksyn eka isolepinkäinen ja punatulkku, punakuiri, sinirinta ja pikkulepinkäinen edelleen, 3 kangaskiurua, lapinsirkku, 2 lapinkirvistä, 6 pikkukäpylintua, kirjosieppo, lehtokerttu,
6 pikkusieppoa ja jälleen taigauunilintu – nyt iltapäivällä kaikkien nähtävillä ja ääntelevänä koulun eteläpuolen lepissä ja koivuissa. Ylhäällä puissa liikkuvasta linnusta ei kuitenkaan kuvaa irronnut. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä, lintuporukoista mm. Tammeron Heidi ja ”Järvipeippoja” yhteensä kuusi ornia.

pajulintu_01_Korppoo_09_17

NUORIA PAJULINTUJA JA TILTALTTEJA ON NYT MUUTOLLA

NUORIA PAJULINTUJA (YLLÄ) JA TILTALTTEJA ON NYT MUUTOLLA

PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO ON NYT KÄYNNISSÄ

PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO ON NYT KÄYNNISSÄ

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Syksyisiä pikkurareja

Miljoona poikki!

Maanantaina 18.9.2017 oli minunkin lähdettävä pistäytymään mantereella. Päivä oli puolipilvinen ja kohtalainen pohjoistuuli (7 m/s) viilensi ilmaa, nyt enää 12 astetta. Aamulla runsaan tunnin tapitus merelle, lisäksi kiersin saaren itäosan ennen laivan lähtöä. Mainittavia havaintoja olivat 2 kuikkaa, 2 silkkiuikkua, 11 mustalintua, 2 harmaahaikaraa, 7 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja kapustarinta. Saareen ei tainnut jäädä/tulla yhtään varsinaista lintuihmistä… Harvinainen tilanne syyskuun jälkipuoliskolla.

PUNARINTOJEN MUUTTO ON NYT VAUHDISSA

PUNARINTOJEN MUUTTO ON NYT VAUHDISSA

Tiistaina 19.9.2017 päivitin vähän kamerakalustoani Turussa, tutussa Rajalan putiikissa. Kun ikää kertyy ja lihasvoima jo hiukan hiipuu niin tuo 500-millinen objektiivini on alkanut tuntua aika painavalta ja valtavirta kulkee nyt lintukuvaajien varusteissa muutenkin vähän kevyempään suuntaan. Olympuksen peilittömät järkkärit teleineen ovat tästä hyvänä esimerkkinä. Itse haluan pysyä merkkiuskollisena ja mm. ainakin vielä pitää ”möhkälemäisen” Canonin 1DXMkII:n prorungon mutta objektiivipainosta (ja vähän milleistäkin..) olen jo valmis tinkimään. Niinpä 500-millinen jäi vaihdossa liikkeeseen ja mukaan lähti kolmanneksen kevyempi Canonin 400/4 DO IS II USM. Siihen sitten vaan tarpeen mukaan III-sarjan extendereitä. Vararungoksi matkaan lähti Canonin 80D, jolla ”hätätilassa” saa vähän millejä vielä lisääkin. Tein aika paljon ns. pohjatyötä sen suhteen, etten tekisi ihan pöhköjä ratkaisuja ja kiitos erityisesti Petteri Hautamaalle, Muukkosen Tomille, Varesvuon Markukselle ja Vikmanin Reiskalle arvokkaista kommenteista ja kokemuksista. Katsotaan sitten millaisia lintukuvia jatkossa syntyy – kuvaajastahan se loppupeleissä on kuitenkin enemmän kiinni kuin kuvausvehkeistä.

400_do

Keskiviikkona 20.9.2017 lähdin aamulla takaisin Utöhön, ajoin Nauvoon kahville ja kauppaan ja m/s Kökar hoiti edelleen liikennettä saariin Eivorin ollessa telakalla. Väkeä oli kohtalaisesti, Jurmoon mm. Kivivuori ja Joutsamo, Utöhön lisäkseni kolme lintuharrastajaa, mm. Lasse Kaartinen. Matkalla ei erityisiä havaintoja mutta Utössä tein runsaan tunnin kierroksen itäosassa ennen iltahämärää. Näkyi mm. harmaahaikara, 3 tuulihaukkaa, 2 varpushaukkaa ja punakuiri itärannalla. Hippiäisiä tuntui olevan maastossa runsaasti.

ENSIMMÄINEN 400 DO:lla KUVAAMANI LAJI OLI PUNAKUIRI - EI MIKÄÄN HYVÄ KUVAUSTILANNE MUTTA DOKUMENTTI SENTÄÄN...

ENSIMMÄINEN 400 DO:lla KUVAAMANI LAJI OLI PUNAKUIRI – EI MIKÄÄN HYVÄ KUVAUSTILANNE MUTTA DOKUMENTTI SENTÄÄN…

Itselleni tämä oli sikäli merkittävä päivä, että veppisivuillani (www.jtenovuo.com) vierailujen kokonaismäärä ylitti tänään aamupäivällä miljoonan käynnin rajan! Nyt illansuussa lukema on jo 1000255. Suuri kiitos kuuluu kaikille teille sivuillani vieraileville! Yritän jatkossakin tuottaa viikoittain blogijuttuja, lähinnä Utön havainnoista ja ulkomaan reissuista, sekä toivottavasti saada silloin tällöin myös kelvollisia lintukuvia sivuilleni. Kiitos vielä kiinnostuksesta!

MILJOONA MENI POIKKI TÄNÄÄN AAMULLA

MILJOONA MENI POIKKI TÄNÄÄN AAMULLA

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Miljoona poikki!

Ensimmäinen taigauunilintu saapui

Torstaina 14.9.2017 aamulla ja aamupäivälläkin saatiin reippaita sadekuuroja mutta loppupäivä oli puolipilvistä keliä. Tuuli oli aluksi idästä 10 m/s, myöhemmin heikkoa pohjoistuulta. Lämpöä oli enimmillään 16 astetta. Aamupäivällä lyhyt staiji mutta pääosa ajasta kului kylää ja itäosaa kompatessa ja kameraa käyttämällä. Mainittavia havaintoja olivat mm. harmaahaikara, 9 tuulihaukkaa, 18 varpushaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, mehiläishaukka, hiirihaukka, suopöllö, 2 käpytikkaa, luotokirvinen, puukiipijä, rantasipi ja 3 valkovikloa.

METSÄKIRVISIÄ ON VIELÄ PÄIVITTÄIN

METSÄKIRVISIÄ ON VIELÄ PÄIVITTÄIN

Pikkulintuja oli tullut sateen mukana runsaasti lisää – etenkin fyllareita, harmaasieppoja, hernekerttuja ja leppälintuja mutta joukosta löytyi mm. mustapääkerttu, lehtokerttu, myöhäinen kultarinta ja saunallamme aamulla käväissyt syksyn eka taigauunilintu. Saareen oli eilen iltapäivällä saapunut lisää lintuväkeä, mm. Pauli Eriksson kolmen kaverinsa kanssa ja illalla rantautui Skaftung Naturen 12 hengen retkiporukka, jossa oppaina Korhosen Kari ja Katajan Mikko. Monia tuttuja näkyi olevan joukossa mukana.

SYKSYN EKA TAIGAUUNILINTU, DOKUMENTTIKUVA MEIDÄN SAUNAN TERASSILTA

SYKSYN EKA TAIGAUUNILINTU, DOKUMENTTIKUVA MEIDÄN SAUNAN TERASSILTA

Perjantaina 15.9.2017 säätyyppi muuttui: pohjoistuuli oli voimistunut 7-8 m/s ja myöhemmin tuuli kääntyi luoteeseen. Ilma viilentyi 14-15 asteeseen ja taivas oli puolipilvinen. Sään viileneminen ja pohjoinen virtaus veivät saaresta pikkulinnut aika tehokkaasti, toki jotain jäi jäljellekin. Staijia luotsiasemalla runsaat 2 tuntia aamulla – nähtiin mm. 3 kuikkaa, 95 mustalintua, 31 pilkkasiipeä, 25 allia, 3 harmaahaikaraa, 32 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa ja 3-4 sinisuohaukkaa. Saaressa havaittiin mm. 2 suokukkoa, 2 kapustarintaa, 3 valkovikloa, tylli, rantasipi ja pikkulinnuista mainittavia 2 luotokirvistä, 2 lehtokerttua ja taigauunilintu iltapäivällä Gamla Postenin luona – ehkä sama yksilö kuin eilen. Myöhään iltapäivällä itäniitty-kompostori alueella nähtiin useaan otteeseen koiras suohaukka, joka myöhemmin kuvista varmistui 2kv koiras arosuohaukaksi. Itse en lintua nähnyt, eivät myöskään Skaftungin retkeläiset. Illalla saareen saapui lintuja kuvaamaan mm. Jouni Mäkelä.

NUORIA SINISUOHAUKKOJA ON MUUTOLLA

NUORIA SINISUOHAUKKOJA ON MUUTOLLA

ITÄOSASSA ILLANSUUSSA NÄHTY 2kv KOIRAS AROSUOHAUKKA (Kuva: Mika Grönroos)

ITÄOSASSA ILLANSUUSSA NÄHTY 2kv KOIRAS AROSUOHAUKKA (Kuva: Mika Grönroos)

Lauantaina 16.9.2017 länsituuli oli melko reipasta, 10-12 m/s, taivas puolipilvinen ja lämpöä oli 14 astetta. Staijia aamulla runsas tunti majakalla, lisäksi eteläniemen ja itäosan kierros ja vähän kyläaluettakin. Lintuja oli tänään(kin) niukasti vuodenaikaan nähden, mainittavia vain 6 allia, 2 harmaahaikaraa, 11 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 2 valkovikloa, 10 urpiaista, lapinkirvinen, 2 luotokirvistä ja 3 pikkusieppoa. Skaftungin porukka vietti tämän päivän Jurmossa (saapuivat illalla takaisin Utöhön) ja Pauli Eriksson kavereineen lähti aamupäivällä mantereelle.

KAIKKI LEHTOKERTUT EIVÄT OLE VIELÄ MENNEET

KAIKKI LEHTOKERTUT EIVÄT OLE VIELÄ MENNEET

Sunnuntaina 17.9.2017 oli kesäisen kaunista – aurinkoa, lämpöä 15 astetta ja lempeä itätuuli, 3-6 m/s. Staijattiin aamulla vajaa 2 tuntia ja kierrettiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Yöllä oli jonkin verran tullut uusia pikkulintuja (lähinnä hippiäisiä ja fyllareita) mutta kokonaiskuva on edelleen vaisun hiljainen. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, kuikka, 10 allia, 2 mustalintua, 4 tuulihaukkaa, 3 varpushaukkaa, valkoviklo ja uusia syysmuuttajia kangaskiuru, 2 järripeippoa ja ekat laulurastaat. Puolen päivän jälkeen mantereelle lähti paljon väkeä, mm. kaikki lintu- ja kuvaajaporukat (Skaftungin retkeläiset, Grönroos, Fowlie, Mäkelä ym). Myös Outi lähti mantereelle asioita toimittamaan.

JOSKUS HARMAAHAIKARA VOI LENTÄÄ KAULA SUORANAKIN

JOSKUS HARMAAHAIKARA VOI LENTÄÄ KAULA SUORANAKIN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Ensimmäinen taigauunilintu saapui