Haarahaukkoja ja etelänkiisloja

Torstaina 15.4.2021 kylmän ja kirkkaan yön jälkeen oli aurinkoinen päivä. Tuuli oli pohjoiskoillisesta 6-8 m/s ja lämpötila käväisi enimmillään 7 asteessa. Saaressa oli niukasti lintuja huonon muuttoyön jälkeen ja siksi panostettiin enemmän staijiin luotsiaseman suojassa. Merellä/muutolla nähtiin mm. 8 merihanhea, 2 ristisorsaa, 65 allia, 1180 mustalintua, 11 pilkkasiipeä, 20 tukkakoskeloa ja 77 ruokkia. Muita havaintoja olivat mm. 2 harmaahaikaraa, suopöllö, huuhkaja, 2 käpytikkaa, 2 taivaanvuohta sekä vielä yhteensä 116 merisirriä etelä- ja lounaispuolen luodoilla. Petolintuja nähtiin merikotkien lisäksi 3 varpushaukkaa, tuulihaukka, admuuttohaukka sekä iltapäivällä Anna-Lena ja Josia Nymanin itäniityllä näkemä ja kuvaama haarahaukka. Saaresta löytyi mm. 2 naaraspukuista mustaleppälintua, kangaskiuru, 14 luotokirvistä, 10 peukaloista, 2 kivitaskua, kulorastas, tiltaltti, puukiipijä ja 5 tikliä. Illansuussa saareen saapuivat mm. Heidi Tammero ja Ismo Hyvärinen.

VANHA MUUTTOHAUKKA PYÖRÄHTI ITÄRANNALLA

VANHA MUUTTOHAUKKA PYÖRÄHTI ITÄRANNALLA

NYMANIEN ILTAPÄIVÄLLÄ ITÄNIITYLLÄ KUVAAMA MUUTTAVA HAARAHAUKKA (Kuva: Josia Nyman)

NYMANIEN ILTAPÄIVÄLLÄ ITÄNIITYLLÄ KUVAAMA MUUTTAVA HAARAHAUKKA (Kuva: Josia Nyman)

Perjantaina 16.4.2021 korkeapaine vahvistui ja aurinko porotti. Virtaus oli edelleen koillisesta (7 m/s), illaksi tyyntyi. Lämpö käväisi jopa +10 asteessa, mutta yöllä oli lähes nollassa. Staijia lähes 5 tuntia luotsiasemalla, myös koko saari kompattiin, mutta muuttavia pikkulintuja oli tosi vähän. Merellä/muutolla nähtiin mm. kuikka, 2 laulujoutsenta, 3 ristisorsaa, 44 allia, 507 mustalintua, 9 pilkkasiipeä, 58 tukkakoskeloa, 4 merikihua, 94 ruokkia ja 2 etelänkiislaa. Muita olivat mm. 4 kurkea, 4 isokuovia, kevään ekat 2 punakuiria, 14 merisirriä, ruskosuohaukka ja varpushaukka. Saaressa nähtiin mm. suopöllö, isolepinkäinen, 16 luotokirvistä, 10 peukaloista, 2 kivitaskua, 3 tiltalttia, pikkukäpylintu ja isokäpylintu. Nymanit ja Lumiarot lähtivät aamulla mantereelle.

RISTISORSAPARI ON VIIHTYNYT JO MUUTAMAN TOVIN SAAREN RANNOILLA

RISTISORSAPARI ON VIIHTYNYT JO MUUTAMAN TOVIN SAAREN RANNOILLA

Lauantaina 17.4.2021 jatkui samanlainen korkeapainesää. Aurinko paistoi, koillistuuli puhalsi aamulla 9 m/s, mutta heikkeni pitkin päivää. Lämpöä oli enimmillään runsaat 12 astetta. Staijia pitkin päivää ja saarikin kierrettiin lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä/muutolla nähtiin mm. 3 kuikkaa, metsähanhi, valkoposkihanhi, 2 ristisorsaa, harmaasorsa, 2000 haahkaa, 84 allia, 328 mustalintua, 38 tukkakoskeloa ja 83 ruokkia. Muita olivat mm. ruskosuohaukka, 2 piekanaa, 44 kurkea, isokuovi, 2 käpytikkaa, suopöllö ja illalla taas Kobbanilla huuhkaja. Pikkulintuja oli saaressa niukasti, mainittavia 14 luotokirvistä, 6 peukaloista, 3 kivitaskua, 2 tiltalttia ja kylällä naaraspukuinen mustaleppälintu. Varsin rauhallista on nyt lintumaailmassa, sään muutosta kaivataan.

KALALOKIT ANTAVAT KYYTIÄ MERIKOTKILLE

KALALOKIT ANTAVAT KYYTIÄ MERIKOTKILLE

Sunnuntaina 18.4.2021 korkeapaine jatkui. Itäkoillinen tuuli oli maltillista, 4-7 m/s, ja auringonpaistetta. Lämpötila käväisi 11 asteessa. Staijia taas pitkin päivää ja koko saari kierrettiin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 5 kuikkaa, 2 kaakkuria, 2 kanadanhanhea, 2 ristisorsaa, 10 haapanaa, 19 tavia, 16 allia, 378 mustalintua, 38 tukkakoskeloa, 163 ruokkia ja etelänkiisla. Nähtiin muutolla myös 179 kurkea, 10 isokuovia, 2 punakuiria, 3 metsävikloa ja petolintuja 2 varpushaukkaa, 7 tuulihaukkaa, 10 piekanaa ja esiaikuinen haarahaukka, joka lähes vartin pyöri saarella, kunnes lähti itäkoilliseen. Jo kolmas haarahaukka tänä keväänä Utössä! Saaresta löytyi mm. 16 luotokirvistä, tilhi, 5 peukaloista, 3 kivitaskua, 6 tiltalttia, isolepinkäinen ja nokkavarpunen. Tänään oli mukavasti petolintuja liikkeellä, Utöhän ei yleensä keväisin ole mikään petopaikka, syksyllä paremminkin.

KEVÄÄN JO KOLMAS HAARAHAUKKA MUUTTI TÄNÄÄN SAAREN YLI

KEVÄÄN JO KOLMAS HAARAHAUKKA MUUTTI TÄNÄÄN SAAREN YLI

VÄSTÄRÄKIT ANTOIVAT KYYTIÄ PIEKANALLE

VÄSTÄRÄKIT ANTOIVAT KYYTIÄ PIEKANALLE

Uusimpia kuvia isompina tiedostoina löytyy täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Huhtikuun lintuja

Maanantaina 12.4.2021 palasimme Outin kanssa Utöhön. Aamulla autolla Nauvoon, josta m/s Baldur lähti klo 08.15, aikataulussa. Jonkin verran oli väkeä laivalla, Utöhön tuttuja mm. Riku ja Päivi Lumiaro. Matkalla oli puolipilvistä, reipasta (10-12 m/s) eteläkaakkoista tuulta ja lämpöä 7 astetta. Laivalta nähtiin mm. punasotka Nauvossa, Nötössä 2 kurkea ja naaras uivelo, Jurmossa koiras sinisuohaukka ja merellä mm. 3 merikihua ja 4 ruokkia. Utössä tehtiin iltapäiväkierros saaren itäosiin, tavanomaista lajistoa – mm. 3 luotokirvistä ja 3 tiltalttia. Saaressa olivat edelleen Järvisen Mikko ja Kuusiston Kimmo.

TILTALTTIEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

TILTALTTIEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Tiistaina 13.4.2021 oli pääosin pilvistä, lounaistuulta 6-7 m/s ja lämpöä 5 astetta. Staijia paljon, ainakin 5 tuntia, mutta koko saari myös kierrettiin. Muutolla/merellä nähtiin mm. laulujoutsen, 4 metsähanhea (+16 Anser sp), 65 valkoposkihanhea, 6 Gaviaa, 5 haapanaa, 4 jouhisorsaa, 40 tavia, 2 lapasorsaa, 1100 haahkaa, 143 allia, 2640 mustalintua, 91 pilkkasiipeä, 66 tukkakoskeloa, 79 ruokkia, 6 merikihua ja kalatiira. Lisäksi saaressa nähtiin mm. tuulihaukka, sarvipöllö, 2 isokuovia, 3 taivaanvuohta ja pikkulintuja mm. 3 kangaskiurua, 11 luotokirvistä, 10 peukaloista, 10 rautiaista, 120 punarintaa, 8 tiltalttia, 2 tikliä, 2 pikkukäpylintua, lapinsirkku ja yhteensä 4 naaraspukuista mustaleppälintua. Melko monipuolinen lintupäivä, vaikka mm. petolinnut liki kateissa.

OSA SAAREN LUOTOKIRVISISTÄ ON LITTORALIS-TYYPPIÄ

OSA SAAREN LUOTOKIRVISISTÄ ON LITTORALIS-TYYPPIÄ

Keskiviikkona 14.4.2021 paistoi aurinko pilvettömältä taivaalta ja tuuli oli kääntynyt pohjoisluoteeseen, 5-7 m/s. Lämpöä oli runsas 5 astetta. Kirkas ja kylmä yö ja pohjoistuuli ei ole paras yhdistelmä näin keväällä, mutta jotain sentään nähtiin ainakin 6 tunnin staijin aikana. Merellä/muutolla havaittiin mm. kuikka, 3 Gaviaa, 2 kanadanhanhea, 1270 mustalintua, 22 pilkkasiipeä, 70 allia, 71 tukkakoskeloa, 196 ruokkia, harmaahaikara, 5 merikihua ja petolintuja 3 varpushaukkaa, tuulihaukka, piekana, sinisuohaukka ja ruskosuohaukka. Lisäksi havaittiin mm. huuhkaja, suopöllö, käpytikka, lehtokurppa, 2 isokuovia, mustavaris ja Rödskärin lähellä hyljeluodolla n. 20 merisirriä. Saaren pikkulinnuista mainittakoon 7 tiltalttia, 6 luotokirvistä, kivitasku, 3 peukaloista, 3 rautiaista, kulorastas, 2 urpiaista, tikli ja yhteensä 5 naaraspukuista mustaleppälintua.

MUSTALEPPÄLINTUJA ON NYT USEITA (Kuva: Outi Sarjakoski)

MUSTALEPPÄLINTUJA ON NYT USEITA (Kuva: Outi Sarjakoski)

TIKLEJÄ ON PÄIVITTÄIN 1-2

TIKLEJÄ ON PÄIVITTÄIN 1-2

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Sukkulointia mantereella

MANTEREELLE TULLESSA MERIKOTKA KATSELI MAAILMAA BOKULLAN LOISTON HUIPULLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

MANTEREELLE TULLESSA MERIKOTKA KATSELI MAAILMAA BOKULLAN LOISTON HUIPULLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Torstaina 8.4.2021 ohjelmassa oli käynti veljeni Ollin kanssa vanhempiemme kesähuvilalla Kustavissa.  Paikkahan on ollut käytännössä käyttämättömänä jo useita vuosia, pakolliset ylläpidot on tehty, mutta luonto valtaa jo paikkoja. Kerättiin pois henkilökohtaisia tavaroita, mm. isän lintuhavaintovihkoja ja vanha Kowan kaukoputki, huvilahan on jo myynnissä. Paljon nostalgisia muistoja meillä molemmilla!

Iltapäivällä käytiin vielä tarkistamassa Outin vuonna 1995 Turkuun tekemän 12 x 15 metriä kokoisen hämähäkinverkon kunto. Tämä ympäristötaideteoshan sijaitsee kaupunginteatterin viereisellä tontilla, jota nykyään kutsutaankin ”hämähäkkitontiksi” Outin omin käsin polyesteriköydestä punoman verkon mukaan. Tontille kaavailtiin aikanaan mm. Turun yliopiston kirjastoa, mutta hanke raukeni. Viime vuosina siihen on ehdotettu mm. uutta musiikkitaloa. Verkko kuuluu Wäinö Aaltosen museon kokoelmiin ja on tunnetuin Outin Turkuun tekemistä ympäristötaideteoksista.

OUTIN SUUNNITTELEMA JA TEKEMÄ "NETWORK" TURUSSA

OUTIN SUUNNITTELEMA JA TEKEMÄ ”NETWORK” TURUSSA

Perjantaina 9.4.2021 tehtiin pankissa kauppakirjat vanhempien kaupunkiasunnosta ja sen jälkeen lähdettiin Outin kanssa Lauttasaareen Studio Larus minutukseen, taas pari isokokoista lintuvalokuvataulua mukana matkassa. Kova vesisade ja myrskyisä tuuli haittasi jopa autolla ajamista.
Lauantai 10.4.2021 kului Lauttasaaressa tauluja asentaessa ja Munkkivuoressa ulkoillen sekä Outin lapsia ja lapsenlapsia tavaten. Kova tuuli jatkui ja räntäkuurojakin saatiin niskaan.
Sunnuntaina 11.4.2021 käveltiin mukava pieni aamukierros Lauttasaaressa (23 lajia) kunnes ajeltiin takaisin Turkuun. Nyt sää oli mitä kaunein ja keväisin. Matkalla pysähdyttiin kahville Outin kotitaloon Nummelle. Päivän paras uutinen oli veljeni Ollin, Heinosen Raimon ja Alhon Pekan aamulla Pyhämaan ulkoluodoilla havaitsema amerikanmustalintu, Suomen seitsemäs. Kuviakin kuulemma löytyy. Hieno havis!

PEIPOT LAULOIVAT INNOKKAASTI LAUTTASAARESSA

PEIPOT LAULOIVAT INNOKKAASTI LAUTTASAARESSA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sukkulointia mantereella

Lintukevät etenee hitaasti

Maanantaina 5.4.2021 oli vaihtelevaa säätä. Pääosin oli pilvistä ja iltapäivällä reippaita räntäkuuroja, lämpötila vaihteli +4 ja -0.1 välillä. Lounaistuuli puhkui 17 m/s, puuskat 22, mutta iltapäivällä tuuli nopeasti heikkeni ja kääntyi luoteeseen. Staijia vajaa 3 tuntia majakalla, saari kierrettiin. Nähtiin mm. 2 haapanaa, 17 tavia, 45 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, 8 allia, 5 ruokkia ja selkälokki. Aamulla saapui mereltä suopöllö, joka putosi Pattskäriin. Saaressa havaittiin mm. 3 kulorastasta, 5 luotokirvistä, kangaskiuru, kevään eka västäräkki, 4 punatulkkua, tikli ja vuorihemppo. Jauhiaisen Jussi lähti päivällä mantereelle.

TÄNÄÄN OLI REIPASTA LOUNAISTUULTA

TÄNÄÄN OLI REIPASTA LOUNAISTUULTA

EKA VÄSTÄRÄKKI SAAPUI

EKA VÄSTÄRÄKKI SAAPUI

Tiistaina 6.4.2021 oli jälleen navakkaa länsilounaista tuulta, koko päivä 12-14 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja lämpöä enimmillään 5 astetta. Staijia ainakin 4 tuntia ja saari kierrettiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä/muutolla havaittiin mm. 2 laulujoutsenta, 18 tavia, 1450 haahkaa, 36 allia, 220 mustalintua, 25 pilkkasiipeä, 34 tukkakoskeloa, 44 ruokkia, merikihu ja selkälokki. Lisäksi nähtiin mm. harmaahaikara ja tuulihaukka.

HARMAAHAIKAROITA NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN

HARMAAHAIKAROITA NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN

Mainittavimmat pikkulinnut olivat 9 kangaskiurua, 10 luotokirvistä, 2 västäräkkiä, peukaloinen, 8 rautiaista, 2 kulorastasta, 3 tikliä ja 2 mustaleppälintua, +2kv koiras ja naaras. Hitaasti etenee nyt lintukevät.

OUTI KUVASI MUSTALEPPÄLINNUN HOTELLIN LUONA

OUTI KUVASI MUSTALEPPÄLINNUN HOTELLIN LUONA

Keskiviikkona 7.4.2021 tuuli oli rauhoittunut, aluksi etelälounaasta 5 m/s ja iltapäivällä pohjoisesta 5 m/s. Puolipilvistä ja lämpöä oli 5 astetta. Staijia pitkin aamupäivää, n. 5 tuntia ja saaren kierros. Nähtiin merellä/muutolla mm. 6 Gaviaa, 14 merihanhea, 2 lapasotkaa, 89 allia, 2050 mustalintua, 97 pilkkasiipeä, 52 tukkakoskeloa, 40 ruokkia, 2 harmaahaikaraa, 2 kurkea, merikihu ja 3 varpushaukkaa. Muista mainittavia olivat 9 kangaskiurua, 7 luotokirvistä, 8 peukaloista, isolepinkäinen ja edelleen naaraspukuinen mustaleppälintu hotellilla. Iltapäivällä jouduimme Outin kanssa taas lähtemään mantereelle, nyt vuorossa vanhempieni asunnon kaupanteko. Turussa oltiin klo 19.50.

ITÄRANNALLA VIIHTYVÄT MERIHARAKAT, NAURULOKIT JA KOTTARAISET

ITÄRANNALLA VIIHTYVÄT MERIHARAKAT, NAURULOKIT JA KOTTARAISET

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Lintukevät etenee hitaasti

Käynti mantereella ja takaisin Utöhön

Tiistaina 30.3.2021 Outin kanssa saamamme Pfizerin koronarokotteen jälkeen vietimme vielä muutaman päivän mantereella. Torstaina 1.4.2021 kävimme edestakaisin veljeni Ollin luona Pyhämaan Vasikkarissa, jossa Olli ja Reija tarjoilivat maittavan lounaan ja leppoisat päiväkahvit ulkoterassilla. En ollut pitkään aikaan käynyt paikalla ja täytyy sanoa, että hieno lintutorni avomerinäkymineen sekä upouusi venevalkama aallonmurtajineen olivat vaikuttavia. Hieno paikka kaiken kaikkiaan. Koska olimme liikkeellä keskipäivällä, lintuhavainnot jäivät vähiin, mutta mainittakoon muuttava västäräkki ja muutama muutolla ollut meriharakka, haahkoja oli näkyvissä useita satoja. Perjantaina 2.4.2021 teimme parin tunnin kävelyretken Ruissaloon, jossa nähtiin mm. n. 300 valkoposkihanhea, 3 haahkaa, merikotka, 2 kurkea, harmaapäätikka ja nokkavarpunen.

valkoposkihanhi_01_Turku_04_21

VALKOPOSKIHANHIA JA NOKKAVARPUNEN RUISSALOSSA

VALKOPOSKIHANHIA JA NOKKAVARPUNEN RUISSALOSSA

Lauantaina 3.4.2021 lähdimme takaisin kotiin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon ja m/s Baldurille, johon kerääntyi 20-30 henkeä. Reippaassa luoteistuulessa matkattiin välisatamien kautta Utöhön, johon saavuttiin klo 19. Matkalla nähtiin mm. 3 kanadanhanhea Nauvon satamassa, kalasääski jo pesäpaikallaan Lohmin tutkamerkillä, naaras sinisuohaukka muuttavana Jurmon N-puolella ja 3 tavia sekä 9 haapanaa Gråharunilla. Ilta kului kotosalla. Saaressa oli paikalla lintuväkeä Järvisen Mikko, Jussi Jauhiainen ja Kimmo Kuusisto.

HAAHKOJA ON SAARISTOSSA VIELÄ VARSIN VÄHÄN

HAAHKOJA ON SAARISTOSSA VIELÄ YLLÄTTÄVÄN VÄHÄN

Sunnuntaina 4.4.2021 oli aurinkoista, mutta kovaa tuulta. Aamulla tuuli vain 7-8 m/s lännestä mutta iltapäivällä jo 14-18 m/s lounaasta. Lämpöä oli 5 astetta. Staijattiin pitkin päivää, 4-5 tuntia, ja saari kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. Gavia, 6 merihanhea, valkoposkihanhi, 119 mustalintua, 60 pilkkasiipeä, 105 allia, 30 tukkakoskeloa, 2 lapasotkaa, 5 haapanaa, selkälokki ja 120 ruokkia. Lisäksi nähtiin muuttavana mm. kurki, hiirihaukka, tuulihaukka, 2 varpushaukkaa ja 20 naakkaa. Saaressa havaittiin mm. 2 taivaanvuohta, 4 meriharakkaa ja melko niukasti pikkulintuja, joista mainittavia olivat 7 luotokirvistä, kangaskiuru, 2 mustaleppälintua (+2kv koiras ja naaraspukuinen), 8 peukaloista sekä nokkavarpunen ja vuorihemppo. Tänään käytiin saaripinnakisa ja lajimäärät olivat Halias ja Kökar 84, Jurmo 68, Utö ja Lågskär 65. Näyttäisi olevan sitä enemmän lajeja mitä isompi paikka…

RAUTIAISTEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

RAUTIAISTEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Käynti mantereella ja takaisin Utöhön

Yhteysalusliikenne Utöhön ja Jurmoon

Tässä ELY-keskuksen uusin tiedote:

https://www.sttinfo.fi/tiedote/ely-keskus-vetoaa-yhteysalusliikenteen-kayttajia-jattamaan-pois-kaikki-ei-valttamattomat-matkat-lisaksi-yhteysaluksille-tulee-maskipakko-14-alkaen?publisherId=69817869&releaseId=69905221

 

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Yhteysalusliikenne Utöhön ja Jurmoon

Rariovi raottui

Lyhyen mantereella käynnin jälkeen palasimme tänään (25.3.2021) Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajelimme aurinkoisena aamuna Nauvoon kauppaan ja kahville, kunnes m/s Baldur lähti klo 11 kohti Utötä. Koronan takia laivassa oli melko vähän väkeä, lähinnä saaristolaisia, ja kaikissa satamissa käyntien jälkeen rantauduttiin Utöhön klo 16.15. Lämpöä oli 5 astetta ja lounaistuuli heikkoa. Nötössä näkyi 3 tavia ja Gråharunin luona n. 90 pilkkasiiven parvi, jossa oli joukossa yksi mustalintu. Järvisen Mikko oli edelleen saaressa.

PUNARINTOJEN MUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

PUNARINTOJEN MUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Perjantaina 26.3.2021 oli pääosin sumua, mutta aamulla n. 3 tuntia kohtalainen näkyvyys ja aurinkoistakin. Lounaistuulta oli 5-6 m/s ja lämpöä 2-3 astetta. Staijia aamun selkeä aika luotsiasemalla, myöhemmin kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 6 laulujoutsenta, 20 merihanhea, 4 kanadanhanhea, 4 tavia, lapasotka, 308 haahkaa, 55 allia, 8 mustalintua, 3 tukkakoskeloa ja 32 ruokkia. Muita havaintoja olivat mm. 24 merikotkaa, meriharakka, 7 tylliä, 3 lehtokurppaa, kevään eka taivaanvuohi, 32 naakkaa ja 2 sepelkyyhkyä. Pikkulinnut olivat vähän lisääntyneet, nähtiin mm. 3 niittykirvistä, 3 luotokirvistä, 11 punarintaa, 6 peukaloista, 70 mustarastasta, kevään eka punakylkirastas, kulorastas, ensimmäiset 5 hippiäistä, eka järripeippo ja 2 tikliä. Saareen saapui illalla lintureissulle Jussi Jauhiainen.

HIPPIÄISIÄ ILMESTYI SAAREEN

HIPPIÄISIÄ ILMESTYI SAAREEN

Lauantaina 27.3.2021 oli keväinen päivä – puolipilvistä, vähän utuista, lämpöä 5 astetta ja maltillista (5-7 m/s) etelä-kaakkoistuulta. Staijattiin luotsiasemalla n. 4 tuntia ja koko saari kierrettiin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, kevään eka valkoposkihanhi, 52 merihanhea, 718 haahkaa, 30 mustalintua, 3 tavia, 14 ruokkia, 20 naurulokkia ja 11 kurkea. Aamulla saapui pohjoisen suunnalta jalohaikara, joka laskeutui hetkeksi saunalahdelle, josta siirtyi loppupäiväksi itärannan edustan saarille. Päivällä luoteen suunnasta saapui 2 jalohaikaraa lisää itärannan edustalle ja hengailivat tovin siellä kolmistaan, kunnes viimeksi saapuneet 2 jallua jatkoivat itäkaakkoon. Luultavasti nämä linnut nähtiin myöhemmin Jurmossa. Jalohaikaroiden seurassa oli myös 3 harmaahaikaraa laskeutuneena. Ensimmäiset maaliskuiset jalohaikarat Utössä.

jalohaikara_01_Korppoo_03_21

JALOHAIKARAT YLLÄTTIVÄT

JALOHAIKARAT YLLÄTTIVÄT

Muita havaintoja tänään olivat mm. 12 tylliä, 3 meriharakkaa, 5 töyhtöhyyppää, 2 taivaanvuohta, 4 räkättirastasta, 70 mustarastasta, 7 punakylkirastasta, 3 kulorastasta ja mustavaris. Pikkulinnuista mainittakoon mm. 2 kangaskiurua, 10 hippiäistä, vuoden eka puukiipijä, 28 punarintaa, 4 rautiaista, 5 peukaloista, 6 pajusirkkua, 3 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 3 järripeippoa ja 2 pulmusta.

KEVÄINEN KELTASIRKKU

KEVÄINEN KELTASIRKKU

Sunnuntaina 28.3.2021 oli pääosin pilvistä ja illalla vähän sadettakin, lämpöä 3-4 astetta. Etelätuuli oli navakkaa – aamulla 9 m/s, iltapäivällä 16 ja puuskat 20 m/s. Staijia aamulla n. 3 tuntia luotsiaseman suojassa ja kierrettiin saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä/muutolla havaittiin mm. 9 valkoposkihanhea, 15 merihanhea, 506 haahkaa, 16 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 6 tavia, 2 ruokkia, 31 naurulokkia, muuttava suopöllö sekä varpus- ja tuulihaukka. Aamulla muutti länsipuolelta pohjoiseen myös kevään eka merikihu (tumma vm.). Saaressa nähtiin mm. 17 sepelkyyhkyä, uuttukyyhky, 6 tylliä, taivaanvuohi, meriharakka, 18 punakylkirastasta, 2 laulurastasta ja 3 kulorastasta. Aamulla luotsiaseman ympärillä viihtyi naaraspukuinen mustaleppälintu, kevään ensimmäinen sekin.

KEVÄÄN EKA MULELI LUOTSIASEMAN EDUSTALLA

KEVÄÄN EKA MULELI LUOTSIASEMAN EDUSTALLA

Muista pikkulinnuista mainittakoon 7 kangaskiurua, 14 punarintaa, 3 rautiaista, 2 peukaloista, 4 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 7 hippiäistä, 6 pajusirkkua, 4 hemppoa ja sokerina pohjalla Mikon iltapäivällä itärannalta löytämä naaraspukuinen mustapäätasku. Kovassa tuulessa linnun saaminen ”haltuun” oli aikamoisen työn takana, mutta lopulta saatiin kelvolliset kuvatkin mm. kainalohöyhenistä ja yläperästä – laji varmistui. Utön 11. mustapäätasku ja ensimmäinen maaliskuinen.

MUSTAPÄÄTASKU ITÄRANNAN KIVILLÄ

MUSTAPÄÄTASKU ITÄRANNAN KIVILLÄ

TASKUKUVAUS KÄYNNISSÄ (Kuva: Sanni Seppo)

TASKUKUVAUS KÄYNNISSÄ (Kuva: Sanni Seppo)

Maanantaina 29.3.2021 lähdimme Outin kanssa käymään mantereella, on meidän vuoro saada koronarokotukset. Päivä oli sumuinen ja tihkusateinen, kovaa etelätuulta ja lämpöä 4 astetta. Ennen laivan lähtöä tehtiin itäosan kierros ja nähtiin mm. 3 tavia, 5 tylliä, luotokirvinen, 2 rautiaista ja naaraspukuinen mustaleppälintu Kattrumpanin kallioilla.
Saareen saapui laivalla ainakin 7 ornia, mm. Hyvärinen, Tittonen, Helminen ja Lindbom. Turussa olimme klo 19.50.

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

TYLLEJÄ ON JO REVIIREILLÄÄN

TYLLEJÄ ON JO REVIIREILLÄÄN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Rariovi raottui

Edelleen kylmää ja tuulista

Torstaina 18.3.2021 pohjoisvirtaus jatkui ja muutto oli heikkoa. Lämpöä oli enimmillään 2 astetta, pohjoistuuli 4-10 m/s ja taivas oli pääosin pilvinen muutaman lumikuuron ryydittämänä. Staijia taas n. 5 tuntia luotsiaseman suojassa ja kierrettiin saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Nähtiin merellä mm. 22 laulujoutsenta, merihanhi, 4 kanadanhanhea, 3 haapanaa, 26 lapasotkaa, 42 haahkaa, 20 allia, 15 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 2 tukkakoskeloa, 45 riskilää ja ruokki. Muita havaintoja olivat mm. 3 harmaahaikaraa, 43 merikotkaa, uuttukyyhky ja Svartbådanilla n. 50 merisirriä. Pikkulinnuista mainittavia olivat kangaskiuru, 6 kiurua, luotokirvinen, 3 peukaloista ja 2 punatulkkua. Illalla taas pakkanen kiristyi ja pohjoistuuli voimistui.

KANGASKIURUJA ON NÄHTY VASTA MUUTAMA

KANGASKIURUJA ON NÄHTY VASTA MUUTAMA

Perjantai 19.3.2021 oli kylmä kevätpäivä. Aurinko paistoi, mutta aamulla oli 5 ja päivällä 2 astetta pakkasta, pohjoistuulta 4-10 m/s. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja melko tyhjä saari käveltiin kokonaan. Nähtiin mm. 2 haapanaa, 4 lapasotkaa, 58 haahkaa, 30 allia, 28 riskilää ja Hamnskärin luodoilla n. 50 merisirriä. Merikotkia laskettiin 36, lisäksi havaittiin huuhkaja, varpushaukka, 2 lehtokurppaa ja pikkulintuja mm. kangaskiuru, 8 kiurua, luotokirvinen, kevään eka niittykirvinen, 5 peukaloista ja punarinta. Jospa hiljalleen alkaisi ilmat lämmetä..

LAPASOTKIA ON VIELÄ MUUTAMA FLADANILLA

LAPASOTKIA ON VIELÄ MUUTAMA FLADANILLA

Lauantaina 20.3.2021 tuuli oli kääntynyt lounaaseen ja voimistunut 14-17 m/s, heikkeni iltaa kohti. Lämpötila sahasi -1 ja +1 välillä ja lunta satoi reippaastikin aamupäivällä 2-3 tuntia. Staijia n. 3 tuntia majakalla ja kierreltiin muualla paitsi Kesnäsissä. Havaittiin mm. 8 laulujoutsenta, 3 lapasotkaa, 35 haahkaa, 28 allia, kevään eka jp naurulokki, 25 merikotkaa, varpushaukka, kevään eka muuttava hiirihaukka, uuttukyyhky, sepelkyyhky ja uutena muuttajana mustavaris. Saaressa näkyi myös 6 kiurua, niittykirvinen, luotokirvinen, 2 peukaloista, 2 punarintaa, vuoden eka pikkuvarpunen, 4 urpiaista, edelleen ruskourpiainen, Loxia (ilm isokäpylintu) ja pulmunen itärannalla. Saaren rannoilta on löytynyt yhteensä 7 kuollutta kyhmyjoutsenta, ilman näkyviä vammoja, ei kai vaan lintuinfluenssaa?

KEVÄÄN EKA HIIRIHAUKKA SAAPUI KOVASSA LUMIPYRYSSÄ

KEVÄÄN EKA HIIRIHAUKKA SAAPUI KOVASSA LUMIPYRYSSÄ

RUSKOURPIAINEN PYSYTTELEE EDELLEEN SAARESSA

RUSKOURPIAINEN PYSYTTELEE EDELLEEN SAARESSA

Sunnuntaina 21.3.2021 puhkui kova luoteistuuli koko päivän, 11-16 m/s, puuskat yli 20 m/s. Taivas oli aurinkoinen, lämpöä 2 astetta ja näkyvyys hyvä. Staijia luotsiaseman suojassa n. 4 tuntia ja kierrettiin itäosat sekä kyläaluetta. Merellä/muutolla nähtiin mm. 6 laulujoutsenta, 3 merihanhea, 2 kurkea, 38 haahkaa, 450 allia, 3 lapasotkaa, 30 riskilää, 25 ruokkia ja vasta nyt kevään eka ristisorsa. Muita havaintoja olivat mm. hiirihaukka, 8 uuttukyyhkyä, sepelkyyhky, mustavaris, kangaskiuru ja itärannalla 7 kiurua ja kevään eka pajusirkku.

VIELÄ YKSI KUUTTIKUVA (Kuva: Outi Sarjakoski)

VIELÄ YKSI KUUTTIKUVA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Maanantaina 22.3.2021 Outin ja minun oli lähdettävä mantereelle hoitamaan kertyneitä asioita. Päivä oli mukavan keväinen – puolipilvistä, lempeää (3-6 m/s) luoteistuulta, hieno näkyvyys ja lämpöä 3 astetta. Aamulla staijattiin n. 3 tuntia, mutta saarikierros jäi meiltä tänään lyhyeksi. Merellä/muutolla nähtiin mm. 18 laulujoutsenta, 4 merihanhea, 3 kanadanhanhea, 4 lapasotkaa, 245 haahkaa, 400 allia, 38 mustalintua, pilkkasiipi, 11 tukkakoskeloa ja 12 ruokkia. Muita havaintoja olivat mm. 44 merikotkaa, 2 tylliä, lehtokurppa, 4 uuttukyyhkyä ja yhteensä n. 500 merisirriä – n. 450 Grimsörarnalla ja n. 50 Hamnskärin luodoilla. Lisäksi nähtiin muuttava Asio sp, kangaskiuru, 13 kiurua, 2 luotokirvistä, peukaloinen ja pikkuvarpunen. Laivalta näkyi Gråharunilla 4 koiras tavia. Nauvossa oltiin klo 17.50 ja Turussa klo 19.40. Saaressa lähes kaikki majoitukset on edelleen koronan takia suljettu ja yhteysaluksella jatkuu kehotus välttää vapaa-ajanmatkustusta.

ELÄVIÄKIN KYHMYJOUTSENIA ON UTÖN RANNOILLA, EI VAIN MENEHTYNEITÄ (Kuvga. Outi Sarjakoski)

ELÄVIÄKIN KYHMYJOUTSENIA ON UTÖN RANNOILLA, EI VAIN MENEHTYNEITÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Edelleen kylmää ja tuulista

Lintukevät edistyy hitaasti

Maanantaina 15.3.2021 oli jälleen sumupäivä. Tiheää sumua lähes koko päivä, iltapäivällä vain tunnin verran vähän näkyvyyttä merelle. Lämpötila oli nollan molemmin puolin ja luoteistuuli oli heikkoa, 5 m/s. Kierrettiin saarta, ei taaskaan kuitenkaan Kesnäsiä. Nähtiin mm. 7 merihanhea, 13 lapasotkaa Fladanilla, 18 haahkaa, 70 allia, varpushaukka, sepelkyyhky, 5 lehtokurppaa ja 7 töyhtöhyyppää. Pikkulinnuista voi mainita 35 kiurua, 2 luotokirvistä, 7 peukaloista ja punarinnan. Outi saapui iltapäivällä kotiin mantereelta.

SINITIAISIA ON TALVEN JÄLJILTÄ VIELÄ RUNSAASTI SAARESSA, KOHTA MUUTTAVAT POIS

SINITIAISIA ON TALVEN JÄLJILTÄ VIELÄ RUNSAASTI SAARESSA, KOHTA MUUTTAVAT POIS

Tiistaina 16.3.2021 oli vaihteeksi selkeää, aurinkoista ja päivällä jo 4 astetta lämmintä. Tuuli oli länsiluoteesta 4-6 m/s ja näkyvyys hyvä. Staijattiin pitkin päivää useita tunteja, toki kompattiin saartakin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 81 laulujoutsenta (11a), 12 metsähanhea, merihanhi, 14 kanadanhanhea, 26 lapasotkaa (Fladanilla), 102 haahkaa, 52 allia, mustalintu, 3 tukkakoskeloa, 75 riskilää ja 10 ruokkia. Merikotkia muutti päivän aikana 47, lisäksi nähtiin paikallisia 15. Muita havaintoja olivat mm. varpushaukka, 4 töyhtöhyyppää, lehtokurppa, uuttukyyhky, 3 sepelkyyhkyä, 2 kangaskiurua, 21 kiurua, luotokirvinen, tilhi, 4 peukaloista, 2 punarintaa ja 7 urpiaista. Aika mukava keväinen muuttopäivä.

HARMAAHAIKAROITA NÄKEE JO LÄHES PÄIVITTÄIN

HARMAAHAIKAROITA NÄKEE JO LÄHES PÄIVITTÄIN

Keskiviikkona 17.3.2021 sää kylmeni – pohjoisvirtaus puhalsi 7-8 m/s ja päivä oli pääosan ajasta pakkasella. Aurinko pilkahti muutaman kerran. Staijattiin luotsiasemalla pitkin päivää, yhteensä ainakin 6 tuntia, ja kierrettiin saarikin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 34 laulujoutsenta, 5 kanadanhanhea, haapana, 8 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 4 tukkakoskeloa, 39 haahkaa, 3 allia, 26 lapasotkaa, 35 riskilää ja 4 ruokkia. Merikotkia nähtiin tänään 31 muuttavaa ja 25 paikallista, lisäksi mm. 6 harmaahaikaraa, uuttukyyhky, 2 sepelkyyhkyä, käpytikka, 4 lehtokurppaa, kevään eka tylli itärannalla, 3 töyhtöhyyppää ja kevään eka muuttava kurki. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat kangaskiuru, 7 kiurua, luotokirvinen, 2 räkättiä, peukaloinen ja punarinta. Saaren rannoilta löytyi 2 kuuttia – tuntuu, että niitä on pääsaarella vuosi vuodelta enemmän vai hakevatko haahkojen tapaan suojaa merikotkilta?

TOINEN PÄIVÄN KUUTEISTA

TOINEN PÄIVÄN KUUTEISTA

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Lintukevät edistyy hitaasti

Sumuja ja lehtokurppia

Torstaina 11.3.2021 oli pilvinen ja tuulinen päivä. Kaakkoistuuli puhalsi aamulla 9 m/s ja iltapäivällä jo 17 m/s, puuskat yli 20 m/s. Aamulla oli pakkasta 2 astetta, päivällä lämpöä 1 aste. Staijia vajaa kolme tuntia luotsiasemalla ja saari kierrettiin lukuun ottamatta Kesnäsiä. Mainittavimmat havainnot olivat kevään eka merihanhi, 13 lapasotkaa Fladanilla, 2 haahkaa, tukkakoskelo, 2 riskilää ja 3 uuttukyyhkyä. Saaressakin oli niukasti lintuja, näkyi mm. 10 kiurua, luotokirvinen, peukaloinen, punarinta, 16 mustarastasta ja 3 peippoa. Illalla alkoi lumipyry.

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN MERIHANHI

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN MERIHANHI

Perjantaina 12.3.2021 oli sadepäivä. Yöllinen lumituisku vaihtui tihkusateeksi, jota riitti lähes koko valoisan ajan. Kaakkoistuuli oli rauhoittunut, 5-9 m/s, ja lämpöä oli 1 aste, sumuistakin oli. Tänään ei staijattu, mutta saari kierrettiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Mainittavia havaintoja olivat mm. 13 lapasotkaa, 2 tukkakoskeloa, harmaahaikara, 50 muuttavaa töyhtöhyyppää, kevään eka lehtokurppa, 4 uuttukyyhkyä, käpytikka ja itärannalla 9 merisirriä. Pikkulinnuista mainittakoon 6 kiurua, luotokirvinen, 3 peukaloista, punarinta, 20 mustarastasta, 4 urpiaista ja saaressa pitkään viipynyt ruskourpiainen.

KEVÄÄN EKA LEHTOKURPPA LUOTTI SUOJAVÄRIINSÄ

KEVÄÄN EKA LEHTOKURPPA LUOTTI SUOJAVÄRIINSÄ

Lauantaina 13.3.2021 vallitsi lämmin (+4) lounaisvirtaus, tuulta 7-8 m/s. Taivas oli pilvessä ja klo 13 jälkeen taas sakeaa sumua ja heikkoa vesisadetta loppupäivän ajan. Staijattiin Mikon kanssa 3,5 tuntia aamulla majakalla ja kierrettiin taas saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä/muutolla nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 3 merihanhea, 13 lapasotkaa, 28 haahkaa, 85 allia, 13 mustalintua, 40 pilkkasiipeä, 4 tukkakoskeloa, 5 riskilää ja muuttavana yhteensä 31 ruokkia. Päivän muita havaintoja olivat mm. harmaahaikara, ampuhaukka, huuhkaja Kobbanilla, 25 töyhtöhyyppää, lehtokurppa ja 22 merisirriä. Pikkulintuja nähtiin mm. 12 kiurua, luotokirvinen, peukaloinen, punarinta, 33 mustarastasta, ruskourpiainen ja pikkukäpylintu. Hiljalleen se lintukevätkin etenee.

LUOTOKIRVINEN ON ONNISTUNEESTI TALVEHTINUT UTÖSSÄ, TOINENKIN YRITTI MUTTA PÄÄTYI VARPUSHAUKAN SAALIIKSI

LUOTOKIRVINEN ON ONNISTUNEESTI TALVEHTINUT UTÖSSÄ. TOINENKIN YRITTI, MUTTA PÄÄTYI VARPUSHAUKAN SAALIIKSI

Sunnuntaina 14.3.2021 oli jälleen sumua ja heikkoa sadettakin, mutta aamulla oli pari tuntia hyvä näkyvyys merelle. Lämpöä oli 1 aste, taivas pilvessä ja pohjoiskoillinen tuuli 5-6 m/s. Staijia aamulla Mikon kanssa 2 tuntia ja kierrettiin saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä nähtiin mm. 32 haahkaa, 132 allia, 20 mustalintua, 3 pilkkasiipeä (+50 Mel sp), 2 tukkakoskeloa, 13 lapasotkaa, 22 riskilää ja 16 ruokkia. Svartbådanilla ruokaili 35 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. harmaahaikara, käpytikka, peräti 9 lehtokurppaa, 13 töyhtöhyyppää, uuttukyyhky, 5 sepelkyyhkyä ja pikkulintuja mm. 17 kiurua, luotokirvinen, 2 peukaloista, 5 urpiaista ja 2 punatulkkua. Saari on nyt varsin hiljainen, kun majoitusten sulkeminen ja laivan kulkurajoitukset vaikuttavat.

RUSKOURPIAINEN ON PITKÄÄN VIIHTYNYT SAARESSA

RUSKOURPIAINEN ON PITKÄÄN VIIHTYNYT SAARESSA

Uudet kuvat näkyvät isompina toidostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sumuja ja lehtokurppia