Mantereelle

Maanantaina 11.1.2021 täytyi lähteä mantereelle perheessä ilmenneen sairastapauksen vuoksi. Päivä oli puolipilvinen, lounaistuulta 4-6 m/s ja lämpöä 2 astetta. Staijia aamulla 1.5 tuntia luotsiasemalla ja pikainen käynti itärannalla tuottivat mm. 3 laulujoutsenta, 17 mustalintua, allin, tp ruokin, tavin, 18 tilheä ja 2 peukaloista. Panu näki myöhemmin vielä mm. punakylkirastaan, luotokirvisen, tundraurpiaisen ja itärannalla edelleen naaraspukuisen mustaleppälinnun. Matkalla mantereelle havaittiin Outin kanssa Utö – Jurmo välillä mm. 4 naurulokkia ja 9 laulujoutsenta. Nauvon kk:ssa oltiin klo 18.30 ja Turussa klo 20 – vähän ennen lännestä lähestyvää myrskymatalapainetta vesi-, räntä- ja lumisateineen.

UTÖN SATAMAAN ON KERÄÄNTYNYT TALVEHTIMAAN N. 70 MERIMETSOA

UTÖN SATAMAAN ON KERÄÄNTYNYT TALVEHTIMAAN N. 70 MERIMETSOA

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Talvinen muleli ja muuta mukavaa

Torstaina 7.1.2021 oli edelleen pilvistä ja koko aamupäivä vihmoi lumiräntää reippaan (10-13 m/s) itätuulen myötä. Talven ensi lumet. Iltapäivällä poutaantui ja lämpöä oli 1 aste. Aamustaiji jäi väliin, mutta iltapäivällä kierrettiin saunalahden rannat, saaren itäosa ja kyläaluetta. Havaittiin mm. luhtakana, 35 tilheä, punarinta, rautiainen, 3 peukaloista, kiuru, keltasirkku ja niittykirvinen. Päivän yllätys oli itärannan levältä löytämämme naaraspukuinen mustaleppälintu – Utön kautta aikain eka tammikuinen havis. Lintu oli arka ja vilkas ja huonossa valossa kauempaa ei kunnon kuvaa saatu, epätarkkoja dokumentteja jokunen.

NAARASPUKUINEN MUSTALEPPÄLINTU OLI ARKA JA VAIKEA KUVATTAVA

NAARASPUKUINEN MUSTALEPPÄLINTU OLI ARKA JA VAIKEA KUVATTAVA

TÄNÄÄN SATOI UTÖN ENSILUMI TÄNÄ TALVENA (Kuva. Outi Sarjakoski)

TÄNÄÄN SATOI UTÖN ENSILUMI TÄNÄ TALVENA (Kuva. Outi Sarjakoski)

Perjantaina 8.1.2021 jatkui pilvinen ja vähän synkkä talvisää – lämpöä oli +0 astetta, itätuulta 8-10 m/s ja merellä väreilyä. Staijasin aamulla tunnin luotsiasemalla, mutta merellä oli edelleen kovin tyhjää. Saari kierrettiin Enskäriä ja ihan eteläkärkeä lukuun ottamatta ja havaittiin mm. käpytikka, lehtokurppa, luhtakana, 25 tilheä, 3 räkättirastasta, niittykirvinen, 3 peukaloista ja rautiainen. Panu Muhli saapui illalla saareen lintureissulle ja Rivaston Arikin komppaili saarta.

NIITTYKIRVINEN ON AJOITTAIN ITÄRANNALLA, VÄLILLÄ HAUTAUSMAAN NURKILLA

NIITTYKIRVINEN ON AJOITTAIN ITÄRANNALLA, VÄLILLÄ HAUTAUSMAAN NURKILLA

Lauantaina 9.1.2021 oli yhä edelleen pilvistä ja itätuulta, nyt heikkoa 3-5 m/s. Lämpötila oli -1 astetta koko päivän. Tuulen heikkeneminen toi mukavasti lintuja esiin ja keli oli hyvä staijiin ja komppaukseen. Merellä oli toki vähän väreilyä. Luotsiasemalla n. 2 tuntia tarkkailua ja likimain koko saari kompattiin. Nähtiin merellä/muutolla mm. 33 laulujoutsenta (5a), 19 kanadanhanhea (1a), silkkiuikku, tavi, 6 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 5 allia ja 4 haahkaa. Saaressa havaittiin mm. luhtakana, lehtokurppa, Asio sp, käpytikka, 38 tilheä, 2 kottaraista, 7 räkättirastasta ja laulurastas. Pikkulinnuista mainittavia olivat 3 punarintaa, 9 peukaloista, rautiainen, niittykirvinen, 2 luotokirvistä, nuori tundraurpiainen ja itärannalla jälleen naaraspukuinen mustaleppälintu. Muleli oli edelleen yhtä arka ja liikkuvainen, mutta kuvat ehkä hitusen paranivat. Saaressa on taas aika paljon väkeä, kulkijoita riittää korona-ajan talvikaudellakin.

TILHIÄ ON YHÄ YLLÄTTÄVÄN PALJON SAARESSA

TILHIÄ ON YHÄ YLLÄTTÄVÄN PALJON SAARESSA

Sunnuntaina 10.1.2021 pilkotti ajoittain aurinkokin, mutta saatiin myös reippaita räntäkuuroja niskaamme. Tuuli oli lounaasta 6-11 m/s, voimistuva, ja lämpöä oli 2-3 astetta. Runsaan tunnin staiji aamulla luotsiasemalla oli hyvin vaisu, mutta saarikierroksella (ei Enskäriä) nähtiin taas jotain. Mainittavia olivat mm. tukkakoskelo, luhtakana, lehtokurppa, käpytikka, 35 tilheä ja 6 räkättirastasta. Pikkulintuja löytyi mm. punarinta, rautiainen, 4 peukaloista, niittykirvinen, luotokirvinen, 6 urpiaista, tundraurpiainen ja muutaman päivän tauon jälkeen itärannalla oli taas vuorihemppo. Myös mustaleppälintu nähtiin edelleen lyhyesti itärannan levävalleilla. Hanna ja Joska Laine lähtivät mantereelle.

VUORIHEMPPO OLI TÄNÄÄN TAAS ITÄRANNALLA

VUORIHEMPPO OLI TÄNÄÄN TAAS ITÄRANNALLA

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Kylmenevää ja voimistuvaa tuulta

Maanantaina 4.1.2021 oli edelleen pilvipoutaa, lämpöä 0,5 astetta ja koillistuulta 6-8 m/s. Staijia aamulla 1,5 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 3 haahkaa edelleen, 2 pilkkasiipeä, harmaahaikara, 20 tilheä ja sarvipöllö. Muista mainittakoon kiuru, niittykirvinen, 5 peukaloista, punakylkirastas ja 2 kottaraista. Omalla pihalla kukkivat edelleen kehäkukat ja köynnösruusu saunan seinustalla lykkää uusia kukkia. Meriveden lämpötila on vielä +6 astetta.

VARUILLAAN OLEVA SARVIPÖLLÖ TUIJOTTI MEITÄ - PYSYI KUITENKIN "PIILOSSAAN"

VARUILLAAN OLEVA SARVIPÖLLÖ TUIJOTTI MEITÄ – PYSYI KUITENKIN ”PIILOSSAAN”

Tiistaina 5.1.2021 oli yhä vaan pilvistä ja harmaata. Koillistuuli puhalsi 5-6 m/s ja lämpötila oli -1 astetta, aamulla nollassa. Staijia tunti luotsiasemalla, mutta merellä oli nyt tosi hiljaista. Outin kanssa kierrettiin taas likimain koko saari. Havaittiin mm. 4 allia, käpytikka, 48 tilheä, punakylkirastas ja koulun läheltä lentoon ponkaissut lehtokurppa. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat kiuru, niittykirvinen, 2 luotokirvistä, punarinta, rautiainen, 7 peukaloista ja Enskärillä hetken aikaa 6 pulmusta. Alkuvuoden lajimäärä on kivunnut jo 56 lajiin.

LUOTOKIRVISET VAIHTAVAT AHKERASTI PAIKKAA SAARESSA, NYT OLIVAT SAUNALAHDEN POHJUKASSA

LUOTOKIRVISET VAIHTAVAT AHKERASTI PAIKKAA SAARESSA, NYT OLIVAT SAUNALAHDEN POHJUKASSA

Keskiviikkona 6.1.2021 jatkui pilvinen sää, lämpötila oli nollan tuntumassa ja koillistuuli oli voimistunut 10-12 m/s – edellispäiviä ikävämpi sää. Linnut olivat tehokkaasti piilossa – tunnin staijilla ei merellä ollut oikein mitään liikettä ja samoin saarikierros oli tuloksiltaan hyvin niukka. Mainita voi ainoastaan 45 tilheä, keltasirkun ja ilmeisesti samat eiliset pulmuset hetken itärannalla. Edes peukaloista emme tänään havainneet. Illalla Rivaston Ari näki lehtokurpan luotsiaseman luona. Itäkoillinen ikävä tuuli taitaa jatkua vielä muutaman päivän.

KELTASIRKKU ON JO PITKÄÄN VIIHTYNYT ITÄRANNAN LEVÄVALLEILLA

KELTASIRKKU ON JO PITKÄÄN VIIHTYNYT ITÄRANNAN LEVÄVALLEILLA

HARMAAHAIKARA ON NÄHTY VIELÄ SILLOIN TÄLLÖIN

HARMAAHAIKARA ON NÄHTY VIELÄ SILLOIN TÄLLÖIN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kylmenevää ja voimistuvaa tuulta

Vuodenvaihteen lajirunsautta Utössä

Keskiviikkona 30.12.2020 oli aika palata kotiin Utöhön. Sää oli pilvinen ja sateinen – aluksi lumiräntää ja ikävä ajokeli, myöhemmin vesikuuroja. Lämpötila oli nollan tienoilla, Utössä oli kuitenkin jo 5 lämpöastetta. Reipasta lounaistuulta, iltapäivällä enimmillään 16 m/s. Matkalla staijattiin Ismo Hyvärisen kanssa ja nähtiin mm.  piekana ja 8 laulujoutsenta Nötössä, 2 naaraspukuista sinisuohaukkaa, toinen Björkössä ja toinen Örskärin luona, sekä merisirrejä 60 (Jurmo) ja 9 (Lill Gråharun). Myös Utössä, Ormskärin länsipäässä oli 18 merisirriä. Saaressa oltiin klo 13.30 ja havaittiin vielä mm. rautiainen, niittykirvinen, 2 luotokirvistä, punarinta ja 32 tilheä.

KÄPYTIKKA ON PÄÄTTÄNYT TALVEHTIA UTÖSSÄ

KÄPYTIKKA ON PÄÄTTÄNYT TALVEHTIA UTÖSSÄ

Uudenvuodenaattona 31.12.2020 oli puolipilvistä, ajoittain tihkusadetta, lämpöä 4-5 astetta ja melko heikkoa (6-7 m/s) eteläkaakkoista tuulta. Mukava ulkoilusää, talvesta ei vielä ole oikein tietoakaan. Staijia pari tuntia, mutta merellä oli erittäin hiljaista. Enemmän sitten kompattiin ympäri saarta. Nähtiin mm. tavi, 9 mustalintua, 50 merimetsoa, kanahaukka, huuhkaja, sarvipöllö, käpytikka ja 21 merisirriä. Muita olivat mm. kiuru, 2 luotokirvistä, 22 tilheä, 6 peukaloista, 2 rautiaista, 3 punarintaa ja itärannalla vuorihemppo. Tänään pääsin eka kertaa käyttämään ”joululahjaani” eli Swarovskin ATX-kaukoputken uutta 115mm moduulia – kyllä nyt näkee melkein pimeässäkin!

NYT NÄKEE VAIKKA MELKEIN PIMEÄSSÄ!

NYT NÄKEE ENTISTÄ PAREMMIN!

Illalla oltiin majakalla, jossa tavan mukaan poltettiin roihua majakkakorissa juhlistamaan alkavaa uutta vuotta.

majakkatuli_01_Korppoo_01_21

Uudenvuodenpäivänä 1.1.2021 oli puolipilvistä ja lämpöä edelleen 4-5 astetta. Aamulla tyventä ja myöhemmin virisi etelätuulta 4-7 m/s. Näkyvyys oli erinomainen ja niinpä staijattiin luotsiasemalla noin 2 tuntia. Nyt liikkui vähän enemmän lintujakin. Saari kierrettiin kokonaan, mm. siksi että tein tänään talvilintulaskennan. Merellä näkyi mm. kuikka, 5 haahkaa, 12 allia, 7 mustalintua, 14 pilkkasiipeä, 4 tukkakoskeloa, 85 merimetsoa, 6 riskilää, kaikkiaan 7 ruokkia, naurulokki ja länsipuolen luodoilla 6 merisirriä. Saarikierroksella löytyi mm. tavi, luhtakana, huuhkaja, taivaanvuohi, käpytikka, 26 tilheä, 17 mustarastasta, 4 räkättiä ja laulurastas. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. kiuru, niittykirvinen, 2 luotokirvistä, 12 peukaloista, 2 rautiaista, 4 punarintaa, vuorihemppo ja tundraurpiainen. Monipuolinen lintupäivä ja lajimääräkin oli peräti 44 lajia, ei huono päiväsumma talvilintulaskennassa tammikuun ekana!

LUOTOKIRVISIÄ ON SAARESSA AINAKIN KAKSI

LUOTOKIRVISIÄ ON SAARESSA AINAKIN KAKSI

Lauantaina 2.1.2021 oli pilvipoutaista, lämpöä 2-3 astetta ja heikkoa (1-5 m/s) pohjoisenpuoleista tuulta. Näkyvyys oli edelleen hyvä ja retkisää mitä mainioin. Staijattiin pari tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 6 laulujoutsenta, kuikka, tp härkälintu (uimassa itärannalla), 4 tavia, 5 haahkaa, 6 allia, 3 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 2 tukkakoskeloa, 7 riskilää, 2 ruokkia ja lähiluodoilla 3 merisirriä. Saaresta löytyi mm. käpytikka, luhtakana, 28 tilheä ja laulurastas sekä pikkulintuja mm. kiuru, niittykirvinen, luotokirvinen, 11 peukaloista, 2 rautiaista, 4 punarintaa, vuorihemppo ja 2 punatulkkua.

MERISIRREJÄ ON OLLUT VARSIN PIENIÄ MÄÄRIÄ

MERISIRREJÄ ON OLLUT VARSIN PIENIÄ MÄÄRIÄ

Sunnuntaina 3.1.2021 jatkui pilvipoutainen keli, lämpöä oli 1 aste ja pohjoistuuli puhalsi 7-9 m/s. Utössä ei ole lunta, mutta koska mantereella on pakkasta ja luntakin, niin ainakin laulujoutsenet olivat lähteneet nyt muutolle. Staijattiin luotsiasemalla pari tuntia ja myöhemmin likimain koko saari kompattiin. Merellä nähtiin tänään mm. 49 laulujoutsenta, 3 haahkaa, 5 mustalintua, 5 pilkkasiipeä ja lähiluodoilla 17 merisirriä.

LAULUJOUTSENET PAKENIVAT TÄNÄÄN MANTEREEN PAKKASIA

LAULUJOUTSENET PAKENIVAT TÄNÄÄN MANTEREEN PAKKASIA

Saaressa havaittiin mm. harmaahaikara, 5 tavia, nuori kanahaukka, luhtakana, 27 tilheä, kulorastas, laulurastas ja punakylkirastas sekä pikkulintuja mm. kiuru, niittykirvinen, luotokirvinen, 6 peukaloista, rautiainen ja punarinta. Hyvärisen Ismo lähti tänään puolen päivän jälkeen mantereelle. Uusia lajeja on kertynyt sen verran, että nyt – 3. tammikuuta – Utössä on tänä vuonna nähty jo 52 lajia! Taitaa olla vaikeasti lyötävä saaren ennätys…

laulurastas_01_Korppoo_01_21

HUONOJA KUVIA, MUTTA MOLEMMAT PIKKURASTAAT OLIVAT TÄNÄÄN KOULUN NURKILLA

HUONOJA KUVIA, MUTTA MOLEMMAT PIKKURASTAAT OLIVAT TÄNÄÄN KOULUN NURKILLA

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Vuodenvaihteen lajirunsautta Utössä

Kunkkubongaus Turussa

Maanantaina 28.12. ja tiistaina 29.12.2020 kävimme Outin kanssa päiväkävelyllä Aurajokirannassa, Koroisten-Halisten alueella. Sää oli molempina päivinä pimeää, tuulista ja lämpötila nollan kieppeillä. Kävelyn tarkoituksena oli löytää alueella jo pidemmän aikaa oleskellut kuningaskalastaja, jota Outi ei ollut Suomessa vielä nähnyt – ulkomailla toki usein. Maanantaina ei ”kunkku” tärpännyt, mutta tiistaina lintu näkyi 4-5 kertaa runsaan tunnin aikana ja jokunen pimeän päivän dokumenttikuvakin saatiin. Muutakin lintuväkeä kävi paikalla ahkerasti, monia tuttujakin.

kuningaskalastaja_03_Turku_12_20

KORISTON KUNKKU

KORISTON KUNKKU

Kommentit pois päältä artikkelissa Kunkkubongaus Turussa

Joulu Lohjan Nummella

Joulun aikaan olimme vanhan tavan mukaan Nummella Outin kotitalossa, mutta normaalin n. 30 hengen sijasta meitä oli nyt vain neljä. Outin ja minun lisäksi Outin sisko Helena miehensä Svenin kanssa. Säät olivat nollan molemmin puolin, kevyttä sadetta ja poutaa. Jouluaattona 24.12.2020 näin Nummella lähellä moottorien risteystä ylilentävän +1 kv maakotkan ja Hyvelänjärven tulvalla 10 laulujoutsenta. Joulupäivänä 25.12.2020 oli lämpötila nollassa ja yöllä oli satanut ohut kerros lunta. Outin kanssa tehtiin pieni retki alueella Hyvelänjärvi – Pusulan Tölli – Nummenjärvi – Nummenjoki ja nähtiin mm. koskikara (Töllillä), 3 käpytikkaa, 130 keltasirkkua ja 8+3 laulujoutsenta.

KOSKIKARA TÖLLILLÄ

KOSKIKARA TÖLLILLÄ

Tapaninpäivänä 26.12.2020 oli pilvistä ja ajoittain tuli muutama lumihiutale, pakkasta oli 1-2 astetta. Tein eilistä selvästi pidemmän retken, nyt reitillä Nummi – Lohjan Osuniemi – Mustion Ruukki – Fiskars – Karjalohja – Sammatti – Nummi. Mainittavimmat havainnot olivat Osuniemessä jo pitkään oleskellut naaras morsiosorsa, Osuniemessä harmaapäätikka ja käpytikka, sekä Fiskarsissa koskikara ja talvehtiva koiras tavi.

KOIRAS TAVI FISKARSISSA

KOIRAS TAVI FISKARSISSA

Fiskarsin lähellä oleillutta kurkea en löytänyt, vaikka vähän haeskelinkin. Mustion Ruukin virtavästäräkkikin on ollut jo pidempään kateissa, kuten tänäänkin. Morsiosorsa on E-kategorian karkulainen, mutta en ole koskaan ennen naarasta nähnyt enkä lajia kuvannut ja siksi kannatti käydä katsomassa. Nummelle takaisin tulin klo 16.30 aikoihin.

MORSIOSORSA LOHJALLA

MORSIOSORSA LOHJALLA

Sunnuntaina 27.12.2020 oli aika palata Turkuun. Ilma oli lämmennyt plussalle ja vettä satoi koko päivän. Nykyjoulujen säätyyppiä. Kohta lähdetäänkin taas Utöhön.

HYVELÄNJÄRVI ON HYVÄ LAULUJOUTSENPAIKKA

HYVELÄNJÄRVI ON HYVÄ LAULUJOUTSENPAIKKA

Reissun kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen ovat nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Joulu Lohjan Nummella

Viiden hanhilajin reissu joulukuussa

Sunnuntaina 20.12.2020 – vuoden pimeimpään aikaan ja vieläpä pilvipäivän niukoissa valoissa – päätin tehdä vuoden toistaiseksi ainoan bongausreissuni, tähtäimenä Porissa jo pitkään oleskellut pikkukanadanhanhi (Branta hutchinsii, ssp hutchinsii). Jos havis hyväksytään, se on vasta toinen Suomesta – eka oli vuonna 2013 Parikkalassa. Ajelin yksikseni (korona-aika!) aamulla kohti Poria, jonne saavuin klo 10.20. Maaviikin pelloilla oli vilskettä: n. 700 laulujoutsenta ja peräti 5 lajia hanhia. Paikalla oli merihanhi, taigametsähanhi, kiertelevä ad-tundrahanhi (ei laskeutunut), n. 20 kanadanhanhea ja niiden joukossa pikkukanadanhanhi. Aika komea hanhisetti näin joulukuussa!

VANHA TUNDRAHANHI PYÖRÄHTI PAIKALLA

VANHA TUNDRAHANHI PYÖRÄHTI PAIKALLA

Kanadanhanhiporukassa oli myös hyvin tumma occidentalis-tyyppinen kanadanhanhi, joten katsottavaa riitti. Lintuporukkaa oli runsaan tunnin aikana vajaa 10 kpl, mm. pikkukanukkia jo paljon kuvannut Esa Mäkelä sekä porilaistunut retkikaverini vuosien ajalta, Jukka J Nurmi. Pikkukanadanhanhi oli kyllä kaukoputkella nähtävissä, mutta harmillisesti koko ajan sen verran hankalassa paikassa ja etäällä, ettei kelvollisia kuvia lyhyehkön käyntini aikana syntynyt. Tumma kanukki ja tundrahanhi tulivat sentään jotenkin dokumentoitua. Turussa olin takaisin jo klo 13.50. Ihan ok keikka, vaikka päätähden kuvaaminen ei natsannutkaan.

TUMMA OCCIDENTALIS-TYYPPINEN KANADANHANHI PORISTA

TUMMA OCCIDENTALIS-TYYPPINEN KANADANHANHI MAAVIIKISSÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Viiden hanhilajin reissu joulukuussa

Vesisadetta ja lisää vesisadetta..

Maanantaina 14.12.2020 oli vesisadepäivä. Pieni taukojakin oli, mutta aika märkiä oltiin saarikierroksen jälkeen. Tuuli oli kaakossa 5-7 m/s ja lämpöä oli 3 astetta. Staijailin aamulla runsaan tunnin luotsiasemalla ja kierrettiin Outin kanssa saaren etelä- ja itäosat. Nähtiin mm. 12 laulujoutsenta, 2 tavia, 14 pilkkasiipeä, 3 tukkakoskeloa ja Öröbådanilla yksinäinen merisirri. Saaresta löytyi mm. 2 taivaanvuohta, lehtokurppa, kottarainen ja pikkulintuja 4 peukaloista, rautiainen, punarinta, kiuru, niittykirvinen, luotokirvinen ja jälleen vuorihemppo itärannalla.

KOTTARAISIA ON SAARESSA VIELÄ PIENIÄ MÄÄRIÄ

KOTTARAISIA ON SAARESSA VIELÄ PIENIÄ MÄÄRIÄ

Tiistaina 15.12.2020 oli jälleen sadepäivä. Pieniä taukoja vesisateessa ja siksi n. 30 min staijia luotsiasemalla, muuten kierrettiin lähinnä vain itäosa saaresta. Etelätuuli puhalsi 11-13 m/s ja lämpöä oli 6 astetta. Nähtiin mm. 4 pilkkasiipeä, mustalintu, alli, 12 laulujoutsenta, 3 taivaanvuohta ja jänkäkurppa. Muita mainittavia vesisateessa olivat 3 peukaloista, punarinta, laulurastas, niittykirvinen, kottarainen ja kiuru.

PARI PUNATULKKUA ON NÄKYNYT SILLOIN TÄLLÖIN

PARI PUNATULKKUA ON NÄKYNYT SILLOIN TÄLLÖIN

Keskiviikkona 16.12.2020 oli edessä käynti mantereella, pitkästä aikaa. Koko aamupäivä satoi taas reippaasti vettä ja lämpöä oli runsaat 6 astetta. Ennen laivan lähtöä ei kierrelty saaressa, mainittava havainto oli omalla ruokinnalla näkynyt rautiainen ja Tom Jalas näki vähän ennen laivan lähtöä koiras sinisuohaukan lentävän kylän yli itäniityn suuntaan. Puolen tunnin staiji majakalla sateen tauottua puoliltapäivin tuotti mm. 2 kaakkuria. Matkalla mantereelle ei näkynyt mainittavaa, Jurmon jälkeen alkoi jo pimentyäkin. Nauvon kirkonkylään saavuttiin klo 18.30 aikoihin ja Turussa oltiin klo 20.

LAULUJOUTSENIA RUOKAILEE ITÄRANNALLA

LAULUJOUTSENIA RUOKAILEE ITÄRANNALLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Vesisadetta ja lisää vesisadetta..

Korkeita joulukuun lajimääriä

Torstaina 10.12.2020 oli pilvistä, kaakkoistuuli puhalsi 6-9 m/s ja lämpöä oli 1 aste. Staijia aamulla tunti luotsiasemalla ja koko saari kompattiin Enskäriä lukuun ottamatta. Lintuja oli taas varsin monipuolisesti. Nähtiin mm. 27 laulujoutsenta (2a), 4 tavia, harmaahaikara, sarvipöllö ja kahlaajia myöhäinen töyhtöhyyppä (lennossa itäniityn päällä), jänkäkurppa, 2 lehtokurppaa ja 4 taivaanvuohta, joista yksi löytyi juuri kuolleena ja pää syötynä. Aamustaijilla Kökarin suunnasta saapui naaras sinisuohaukka, joka jäi saareen – kierteli iltapäivällä vielä itäniityllä. Muita havaintoja olivat mm. rautiainen, 2 punarintaa, 4 peukaloista, luotokirvinen, 6 räkättirastasta, 22 kottaraista ja koulun lähellä vuorihemppo, varmaankin sama joka on jo pidempään ollut saaressa. Itärannan tiltaltteja ei tänään löydetty. Iltapäivällä saareen saapui lintureissulle Ismo Hyvärinen.

ITÄRANNAN LEVÄVALLIEN TILTALTIT OVAT NYT POISTUNEET

ITÄRANNAN LEVÄVALLIEN TILTALTIT OVAT NYT POISTUNEET

Perjantaina 11.12.2020 oli edelleen pilvistä ja ”talvisen” hämärää. Kaakkoistuulta oli 8 m/s ja lämpötila oli aamulla nollassa, myöhemmin 2 astetta plussaa. Staijia runsas tunti aamulla luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Nähtiin mm. haapana, 2 allia, 4 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, töyhtöhyyppä (varmaankin sama kuin eilen) ja edelleen naaras sinisuohaukka, joka lähti aamulla takaisin kohti Kökaria. Huuhkaja päivysti Kobbanilla ja Brita näki 2 sarvipöllöä. Saaresta löytyi myös mm. luhtakana, harmaahaikara, 3 lehtokurppaa, 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa, käpytikka, kulorastas, laulurastas, kiuru, 2 luotokirvistä, 8 peukaloista, 2 rautiaista, 2 punarintaa, 18 kottaraista, 47 tilheä, 2 järripeippoa ja itärannalla jälleen vuorihemppo. Monipuolinen lintupäivä tuotti 44 lajia.

MYÖHÄINEN TÖYHTÖHYYPPÄ NÄHTIIN PARINA PÄIVÄNÄ

MYÖHÄINEN TÖYHTÖHYYPPÄ NÄHTIIN PARINA PÄIVÄNÄ

Lauantaina 12.12.2020 jatkui hämärän pilvinen sää ja vähän ripautti aamulla sadettakin. Kaakkoistuuli jatkui, nyt 7-9 m/s, ja lämpötila oli runsas 4 astetta. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja likimain koko saari kierrettiin. Merellä nähtiin mm. 12 laulujoutsenta, haapana, 4 tavia, 5 allia, 2 pilkkasiipeä ja ruokki. Länsipuolen luodoilla ruokaili pitkästä aikaa 30 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. huuhkaja (Kobbanilla), sarvipöllö, luhtakana, harmaahaikara, 2 lehtokurppaa, 2 taivaanvuohta, käpytikka, 20 tilheä, kulorastas, laulurastas, punakylkirastas ja 11 kottaraista. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat kiuru, luotokirvinen, 11 peukaloista, 2 rautiaista, 3 punarintaa ja itärannalla vuorihemppo. Lajimäärä oli tänään 47 – hyviä lukuja näin joulukuussa.

SARVIPÖLLÖ TUIJOTTELI MEITÄ HÄMMÄSTYNEENÄ

SARVIPÖLLÖ TUIJOTTELI MEITÄ HÄMMÄSTYNEENÄ

Sunnuntaina 13.12.2020 oli yhä pilvistä ja niukkaa valoa. Kaakkoistuuli jatkui edelleen, nyt 4-6 m/s. Lämpötila oli aluksi +1, myöhemmin -1 aste. Staijattiin pari tuntia ja koko saari kompattiin, Enskär jäi tosin vähän vähemmälle. Nähtiin mm. 22 laulujoutsenta, 2 kanadanhanhea, mustalintu, 8 pilkkasiipeä, tukkakoskelo ja ruokki. Saaressa oli myös huuhkaja (Kobbanilla), sarvipöllö, harmaahaikara, luhtakana, 3 lehtokurppaa, 2 taivaanvuohta, käpytikka, laulurastas, punakylkirastas, kulorastas, 8 tilheä ja 18 kottaraista. Pikkulintuja havaittiin mm. kiuru, luotokirvinen, 8 peukaloista, rautiainen, 2 punarintaa ja järripeippo. Hyvärisen Ismo lähti päivällä mantereelle. Turistimäärät ovat nyt pudonneet, taitavat joulun läheisyys, hotellin lähestyvä sulkeminen ja suositukset matkustusrajoituksissa alkaa näkyä. Yhteysaluksella onkin ollut ruuhkaa, lehtitietojen mukaan m/s Baldurilla on tänä vuonna ollut jo n. 40.000 matkustajaa!

LAULUJOUTSENIA MUUTTAA LÄHES PÄIVITTÄIN

LAULUJOUTSENIA MUUTTAA LÄHES PÄIVITTÄIN, USEIN POIKUEITTAIN

GAMLA POSTENIN LÄHELTÄ LÖYTYI TUORE TAIVAANVUOHEN RAATO, JOLTA PÄÄ OLI SYÖTY POIS. MIKÄHÄN OLI ASIALLA?

GAMLA POSTENIN LÄHELTÄ LÖYTYI TUORE TAIVAANVUOHEN RAATO, JOLTA PÄÄ OLI SYÖTY POIS. MIKÄHÄN OLI ASIALLA?

Uusimmat kuvat ovat nähtävissä exif-tietoineen isompina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Korkeita joulukuun lajimääriä

Valot ja näkyvyys vähissä

Maanantaina 7.12.2020 taivas vihdoin selkeni! Aurinkoa ja edelleen kovaa (13-16 m/s) eteläkaakkoista tuulta ja lämpöä oli 5 astetta. Aamustaiji luotsiasemalla oli kuitenkin lähes tulokseton, tuuli taisi olla vieläkin liian kova. Kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat ja nähtiin mm. laulujoutsen, tavi, 6 naurulokkia, harmaahaikara, taivaanvuohi ja räkättirastas. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat luotokirvinen, rautiainen, punarinta, 5 peukaloista ja 2 tiltalttia. Viihdyttiin melko pitkään eteläkärjessä meren myllerrystä kuvaamassa. Iltapäivällä saareen saapui lintureissulle Timo Nisula. Timo näki laivalta 10 merisirriä Bokullan luona.

ETELÄKÄRJESSÄ OLI KOMEITA TYRSKYJÄ

ETELÄKÄRJESSÄ OLI KOMEITA TYRSKYJÄ

Tiistaina 8.12.2020 oli taas varsin ankea keli – pilvistä, kovaa (12-16 m/s) eteläkaakkoista tuulta ja lämpöä vain 3 astetta. Staijia tunti aamulla, mutta merellä oli yhä hyvin hiljaista. Kierrettiin kyläalue, Kesnäs ja saaren itäosat ja mainittavia havaintoja olivat mm. 19 muuttavaa laulujoutsenta, 3 tavia, taivaanvuohi, kottarainen ja käpytikka sekä pikkulintuja mm. luotokirvinen, niittykirvinen, rautiainen, 3 peukaloista ja tiltaltti. Rivaston Ari yhytti illalla vielä sarvipöllön itäniityn reunalta.

PARI-KOLME PUNARINTAA VIIHTYY VIELÄ SAARESSA

PARI-KOLME PUNARINTAA VIIHTYY VIELÄ SAARESSA

Keskiviikkona 9.12.2020 jatkui eteläkaakkoinen tuuli, aluksi 10 m/s ja iltapäivällä 5 m/s. Taivas oli jälleen paksussa pilvessä, pimeää ja lämpöä oli vain 1-2 astetta. Tunnin staiji aamulla oli tulokseton, myöhemmin kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Havaittiin mm. 13 laulujoutsenta, tavi, luhtakana, 3 taivaanvuohta, lehtokurppa (lammashaassa), jänkäkurppa (Mörttilän lähellä), käpytikka, 10 räkättirastasta, laulurastas, 9 tilheä ja 7 kottaraista.

LAULUJOUTSENIA MUUTTAA SILLOIN TÄLLÖIN KOHTI RUOTSIA (kuva: Outi Sarjakoski)

LAULUJOUTSENIA MUUTTAA SILLOIN TÄLLÖIN KOHTI RUOTSIA (kuva: Outi Sarjakoski)

Pikkulintuja löytyi mm. 2 rautiaista, 7 peukaloista, punarinta, 2 tiltalttia, niittykirvinen, 2 luotokirvistä ja järripeippo. Yllättävän monipuolinen lintupäivä, vaikka merilajit jäivätkin näkemättä. Nisulan Timo lähti iltapäivällä mantereelle.

KAIKKI VAALEAT URPIAISET EIVÄT OLE TUNDRAURPIAISIA

KAIKKI VAALEAT URPIAISET EIVÄT OLE TUNDRAURPIAISIA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Valot ja näkyvyys vähissä