Käynti Turussa, mainio rengaslöytö ja Utön kevätrareja

Maanantaina 24.4.2017 oli kaunis, puolipilvinen ja heikkotuulinen (länsi) päivä. Lämpötila oli 5 astetta. Staijia noin 6 tuntia plus komppausta kunnes Outin kanssa lähdimme iltapäivällä käymään mantereella. Merellä oli reipasta muuttoa, mm. laulujoutsen 3, metsähanhi 22, valkoposkihanhi 28, tavi 54, jouhisorsa 8, alli 406, mustalintu 1550, pilkkasiipi 186, kuikka 41, kaakkuri 9, Gavia 60, silkkiuikku, meriharakka 26, isokuovi 50, valkoviklo, merikihu 35, ruokki 323, kala/lapintiira 115 ja suopöllö. Lisäksi muutolla havaittiin 2 varpushaukkaa, 7 piekanaa, 2 tuulihaukkaa ja 8 kurkea. Merisirrejä oli tänään luodoilla noin 140 yksilöä – niitä riittää edelleen! Saaressa havaittiin mm. lehtokurppa, 2 taivaanvuohta, naaraspukuinen mustaleppälintu, 4 tiltalttia, isolepinkäinen, koiras sepelrastas (sama kuin eilen?), lapinsirkku ja 4 mustavarista. Laivalta ei tehty kummempia havaintoja. Utöhön saapui tänään muutama lintuharrastaja lisää, mm. Jukka Brunell ja Petri Vainio.

PUNARINTOJA RIITTÄÄ EDELLEEN

PUNARINTOJA RIITTÄÄ EDELLEEN

Tiistai 25.4.2017 kului Turussa asioita hoidellen mutta sain myös mukavan ilmoituksen rengastustoimistolta. Olin 19.4. kuvannut Svartbådanilla merisirrin, jolla oli jalassa värirengas, alumiinirengas ja vihreä lippu ja tänään tuli tieto, että lintu oli rengastettu 1.6.2015 Huippuvuorilla, Longyearbyenin lähellä. Tätä yksilöä ei ole aiemmin kontrolloitu. Havainto tukee muitakin löytöjä, joiden mukaan täällä Pohjois-Itämeren reunalla liikkuvat merisirrit ovat ainakin suureksi osaksi peräisin Huippuvuorilta. Utössä nähtiin tänään 2 jalohaikaraa – laji on minua Utössä taitavasti kiertänyt ja niin kävi nytkin. No, ehkä joskus vielä osuu kiikariin.

merisirri_19042017_jtenovuo

sirrilöytö

Keskiviikkona 26.4.2017 lähdin aamulla ajelemaan Nauvoon, oli aika palata Utöhön. Keli oli räntäsateinen ja lämpöä oli 1 aste. Nauvossa join kaffet ja käväisin kaupassa, m/s Eivorille kertyi aika niukasti väkeä eikä lintuporukkaa ollut lisäkseni ketään. Sade taukosi vasta Jurmon jälkeen, jolloin näkyi mm. 6 ruokkia ja räyskä. Utöhön saavuttiin klo 12.40, tavarat sisään ja kamera kainaloon – suuntana oli heti raripuskan ympäristö, jossa oli nähty Jukka Brunellin aamulla löytämä naaras mustapäätasku. Heti lintu ei suostunut minulle näyttäytymään mutta tunnin hakemisen jälkeen löysin sen hautausmaan takaa lammashaasta ja myöhemmin lintu palasi raripuskallekin. Yöllinen sade oli tuonut paljon lintuja, itse ehdin nähdä mm. 2 sepelrastasta (saaressa oli ainakin 6), mustaleppälinnun ja mustapääkertun. Vainio, Brunell, Kekki ja Lagerroos lähtivät iltapäivällä mantereelle.

TÄMÄN PÄIVÄN RARI - MUSTAPÄÄTASKU - ON LÄHES JOKAVUOTINEN VIERAS UTÖSSÄ

TÄMÄN PÄIVÄN RARI – MUSTAPÄÄTASKU – ON LÄHES JOKAVUOTINEN VIERAS UTÖSSÄ

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Lajisto monipuolistuu, pikkurarejakin

Torstaina 20.4.2017 puhalsi voimakas lounaistuuli, aluksi 7-9 ja iltapäivällä 13-16 m/s. Taivas oli puolipilvinen ja illansuussa alkoi lännestä käsin vesisade. Lämpöä oli tänään jo 6 astetta mutta tuuli toki viilensi. Staijia aamulla vajaa kolme tuntia ja kylän, Enskärin ja itäosan komppaus. Tuulen kääntymisestä huolimatta saaressa oli edelleen niukasti lintuja. Merellä näkyi mm. kuikka, kaakkuri, mustakurkku-uikku, 11 valkoposkihanhea, 173 mustalintua, 39 pilkkasiipeä, 3 merikihua, isokuovi ja 33 ruokkia. Tratten-Svartbådan alueella oli nyt näkyvissä 5+11 merisirriä. Saarikierros ei tuottanut muuta mainittavaa kuin 2 ristisorsaa ja 4 luotokirvistä. Illalla saareen saapui paljon lisää luontoväkeä, mm. lähes kolmekymmentä kuvaajaa Jussi Murtosaaren johdolla sekä lisäksi lintureissulle Järvisen Mikko, Hilkka Rämänen ja Hannu Tammelin.

YKSINÄINEN TÖYHTÖHYYPPÄ ON JO PITKÄÄN VIIHTYNYT SAARESSA

YKSINÄINEN TÖYHTÖHYYPPÄ ON JO PITKÄÄN VIIHTYNYT SAARESSA

Perjantaina 21.4.2017 oli yöllisen sateen jälkeen utuista mutta näkyvyys selkeni vähitellen jo aamupäivällä. Taivas oli pääosin aurinkoinen, tuuli oli lännessä (6-9 m/s) ja lämpöäkin 7 astetta.

SINITIAINEN AIKOO PESIÄ SAUNALLAMME

SINITIAINEN AIKOO PESIÄ SAUNALLAMME

Staijia nelisen tuntia luotsiasemalla ja saaressa kiertelyä. Merellä/muuttavana nähtiin mm. kuikka, kaakkuri, 97 mustalintua, 18 pilkkasiipeä, 24 ruokkia, merikihu, kevään ekat 4 kalatiiraa, 2 varpushaukkaa ja kurki. Saaressa havaittiin mainittavaa mm. 2 mustakurkku-uikkua, 2 ristisorsaa, itärannalla yksinäinen merisirri, tilhi, mustavaris, tiltaltti, urpiainen ja 22 vihervarpusta. Huuhkaja päivysti illalla Kobbanilla.

TIKLIT KÄYVÄT JUOMA-ALTAALLA

TIKLIT KÄYVÄT JUOMA-ALTAALLA

Lauantaina 22.4.2017 oli kova luoteistuuli, aamulla 8 m/s mutta myöhemmin 13-17 m/s. Sadekuuroja saatiin pitkin päivää ja lämpöä oli enimmillään 5 astetta. Staijia 4 tuntia luotsiasemalla ja vähän saarikomppaustakin. Merellä nähtiin mm. 2 kuikkaa, 15 Anseria, 27 pilkkasiipeä, 83 mustalintua, 41 ruokkia, 10 merikihua, metsäviklo ja merisirrejä 11 Bådanilla, 12 itärannan luodoilla ja illalla noin 50 Pattskärin eteläluodoilla. Päivän laji oli luotsiaseman edustan haahkaparveen avomereltä etelästä ”pudonnut” 2kv koiras kyhmyhaahka, joka viihtyi paikalla pitkälle iltapäivään. Jokunen dokumenttikuvakin tuli spektasta otettua luotsiaseman seinustalta eli huomattavan kaukaa.. Saaressa havaittiin mm. 2 mustakurkku-uikkua, mustavaris edelleen, tuulihaukka, sinisuohaukka, tilhi ja ainakin 20 luotokirvistä. Eriksson & knit lähtivät mantereelle ja illalla saareen saapuivat Lagerroosin Jari ja Kari Kekki.

DOKUMENTTIKUVA 2kv KOIRAS KYHMYHAAHKASTA

DOKUMENTTIKUVA 2kv KOIRAS KYHMYHAAHKASTA

Sunnuntaina 23.4.2017 oli mainio lintupäivä. Sää oli aurinkoinen, luoteistuuli puhalsi aluksi 8-9 m/s, myöhemmin heikkeni (5 m/s), lämpöä oli 6 astetta. Näkyvyys oli hyvä mutta päivällä lämpöväreily alkoi haitata. Staijia 6 tuntia luotsiasemalla ja iltapäivällä tehtiin koko saaren kierros. Merellä ja muuttavana nähtiin mm. 6 kuikkaa, 5 kaakkuria, 3 Gaviaa, 2 laulujoutsenta, 52 pilkkasiipeä, 268 mustalintua, 33 ruokkia, harmaasorsa ja 11 merikihua. Tiirojen muutto oli alkanut – yhteensä 52 yksilöä, joista määritetyistä useimmat olivat kalatiiroja, mutta ainakin pari lapintiiraakin nähtiin. Kyhmyhaahka oleskeli edelleen eteläniemen – Patteriniemen välisellä merialueella ja merisirrejä nähtiin lukuisia parvia (suurimmissa noin 40 yks) Trattenin – Bådanin – Pattskärin alueella, kokonaissumma oli ainakin 130 yksilöä. Muuttavana havaittiin myös mm. 18 kurkea, 3 isokuovia, varpushaukka, ad-muuttohaukka (kevään eka), uuttukyyhky ja 25 sepelkyyhkyä. Puolen päivän jälkeen löysimme Outin kanssa haarahaukan kaartelemasta saunalahden yllä, kierteli hetken kyläalueella ja lähti korkeutta ottaen kaakkoon. Sana kulki hyvin niin että kaikki (saareen jääneet) ehtivät nähdä milkkarin.

HAARAHAUKKA PYÖRÄHTI TÄNÄÄN SAARESSA

HAARAHAUKKA PYÖRÄHTI TÄNÄÄN SAARESSA

Saarikierros tuotti myös mm. 2 ristisorsaa, 2 mustakurkku-uikkua, mustavariksen, rantasipin, tuulihaukan, urpiaisen, 6 tikliä ja komean koiras sepelrastaan jalkapallokentältä, kevään eka sekin. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, mm. kuvaajaryhmä sekä Tammelin ja Rämänen.

KEVÄÄN EKA SEPELRASTAS SAAPUI VARSIN MYÖHÄÄN

KEVÄÄN EKA SEPELRASTAS SAAPUI VARSIN MYÖHÄÄN

Utön pesimäaikaiset lintujen rauhoitusalueet ja puolustusvoimien alueet on syytä ottaa vakavasti. Toivoisi, että vierailevat kuvaajatkin ymmärtäisivät antaa linnuille pesimä- ja ruokailurauhan.

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Kylmää korkeapainetta, antoisa meriretki

Maanantaina 17.4.2017 sama ”meno” jatkui – pohjoistuulta (4-7 m/s), kylmää (maksimi 5 astetta, yöllä pakkasta) ja lähes pilvetöntä. Tällä kelillä ei saareen tule lintuja ja niinpä edelleen oli ajankohtaan nähden huomattavan hiljaista. Merelle staijasin runsaat kolme tuntia aamulla ja jotain sentään näkyi: kaakkuri, 2 mustakurkku-uikkua, 44 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 3 ristisorsaa, 28 isokuovia, 51 ruokkia ja jp-etelänkiisla luoteeseen (kevään 4.). Bådanin ja Trattenin välillä oli tänään yhteensä noin 140 merisirriä (parvet vaihtoivat välillä luotoja) ja Pattskärin eteläkärjessä käväisi 2 merisirriä. Saaressa näimme mm. 2 jouhisorsaa, mustavariksen, ylimuuttavan piekanan, 6 luotokirvistä ja 2 nokkavarpusta. Päivällä lähti paljon väkeä mantereelle sekä m/s Eivorilla että Aspö-laivalla, lintuväkeä jäi paikalle vain Varesvuon Markus.

TYLLI LÖYTÄÄ SYÖTÄVÄÄ VEDEN HUUHTOMILTA KALLIOILTA

TYLLI LÖYTÄÄ SYÖTÄVÄÄ VEDEN HUUHTOMILTA KALLIOILTA

Tiistaina 18.4.2017 jatkui kylmä pohjoisvirtaus – tuuli tosin oli nyt koillisesta 4-7 m/s heiketen iltapäiväksi, taivas oli selkeä ja lämpöä oli enimmillään 4 astetta. Staijia aamulla runsas 3 tuntia luotsiasemalla plus kylän, Kesnäsin ja itäosien komppaus. Saari oli edelleen kovin hiljainen mutta merellä oli aika mukavasti liikettä. Staijihavaintoja olivat mm. mustakurkku-uikku, härkälintu, 3 kuikkaa, pilkkasiipi, 85 mustalintua, heinätavipari (keväälle uusi), 3 ristisorsaa, merikihu ja peräti 306 muuttavaa ruokkia – suurimpia päiväsummia Utöstä. Merisirrejä näkyi nyt vain 15 Hamnskärin luodoilla ja muuttavana 12 isokuovia sekä kevään ekat 2 pikkukuovia Patteriniemen yli. Muita päivän havaintoja olivat mm. hiirihaukka, 3 luotokirvistä ja mustavaris.

UTÖN OHI KULKEE VILKAS RUOKKIEN MUUTTOREITTI

UTÖN OHI KULKEE VILKAS RUOKKIEN MUUTTOREITTI

Keskiviikkona 19.4.2017 korkeapaine oli edelleen päällä – nyt pilvetöntä ja heikkoa luoteistuulta, välillä tyventäkin, ja lämpöä 4 astetta. Illalla tuuli kääntyi lounaaseen ja alkoi voimistua. Staijasin luotsiasemalla aamulla vajaa kolme tuntia, päälle itäosan ja kylänkierros mutta saari oli edelleen lintuköyhä. Ehkä loppuviikolla sateiden myötä ilmaantuu saareenkin katsottavaa? Merellä näkyi mm. 7 kuikkaa, kaakkuri, 2 mustakurkku-uikkua, 82 mustalintua, 3 merikihua, 29 ruokkia ja muuttavat 14 isokuovia ja harmaahaikara. Lounaispuolen luodoilla näkyi noin yhteensä noin 85 merisirriä. Saaressa ainut mainittavampi havis oli 2 tikliä ja kevään eka tiltaltti. Saareen saapui tänään lintureissulle mm. Pauli Eriksson ja Vesa Haapaniemi.

KYHMYJOUTSEN HAUTOO UTÖN LOUNAISKÄRJESSÄ

KYHMYJOUTSEN HAUTOO UTÖN LOUNAISKÄRJESSÄ

Puolenpäivän aikaan lähdimme Varesvuon Markuksen ja Minnan kanssa kuvausreissulle ulkomerelle ja kuvauskohteina olivat erityisesti merisirrit, ruokit ja riskilät. Hylkeitäkin tuli kuvattua vaikka lintukuvaajia tässä ollaankin.. Hieno reissu, jolla näimme noin 70 merisirriä Svartbådanilla ja noin 20 Gropskärin luona, lisäksi ruokkeja oli Gropskärillä jo noin 70 ja riskilöitä Hamnskärillä noin 80. Svartbådanin merisirrit olivat samoja, jotka näin aamulla jo luotsiasemalta. Harmaahylkeitä nähtiin reippaasti toistasataa ja kuuttikin ilahdutti. Huomenna ei enää merelle pääsisikään kun tuuli yltyy.

merisirri_06_Korppoo_04_17

MERISIRREJÄ ULKOMERELLÄ, OSA JO SULKIMASSA KESÄPUKUUN

MERISIRREJÄ ULKOMERELLÄ, OSA JO SULKIMASSA KESÄPUKUUN

KUUTTI LILLHARUNILLA

KUUTTI LILLHARUNILLA

HARMAAHYLKEITÄ RIITTÄÄ!

HARMAAHYLKEITÄ RIITTÄÄ!

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kylmää korkeapainetta, antoisa meriretki

Kylmä pohjoisvirtaus hyydytti kevätmuuton

Kiirastorstaina 13.4.2017 alkoi voimakas pohjoisvirtaus. Taivas oli puolipilvinen, pohjoistuuli puhalsi 7-8 m/s ja lämpöä oli enimmillään 4 astetta. Staijia luotsiaseman suojassa, tällä kertaa yksin, noin 3 tuntia ja kompattiin etelä- ja itäosat. Muuttavana/merellä näin mm. 3 kaakkuria, 167 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 55 ruokkia, 4 jouhisorsaa, 3 merikihua ja 20 isokuovia. Saaren yli pohjoiseen meni myös piekana ja kurki. Merisirrejä oli taas aamulla näkyvissä 30 yksilöä Hamnskärin luodoilla, 12 yksilöä Bådanilla ja 3 muuttavaa Patteriniemen vierestä pohjoiseen. Saaressa oli entistä niukemmin lintuja, mainita voi 2 ristisorsaa, mustavariksen, punatulkun ja 2 kivitaskua. Illansuussa saareen saapui m/s Aspöllä pääsiäisenviettäjiä, mm. Heidi Tammero, Kurt Taxell ja Juha Laaksonen.

PETOLINNUT OVAT OLLEET KOVIN HARVASSA TÄNÄ KEVÄÄNÄ - TÄSSÄ TÄMÄN PÄIVÄINEN PIEKANA

PETOLINNUT OVAT OLLEET KOVIN HARVASSA TÄNÄ KEVÄÄNÄ – TÄSSÄ TÄMÄN PÄIVÄINEN PIEKANA

VASTA KEVÄÄN TOINEN KIVITASKU

VASTA KEVÄÄN TOINEN KIVITASKU

Pitkäperjantaina 14.4.2017 oli pääosaksi aurinkoista mutta ilma viileää – yöllä pakkasta ja päivällä maksimi 2,5 astetta. Pohjoistuuli oli heikkoa. Staijia runsaat kolme tuntia ja saarikierros mutta saalista vähän niukasti. Lintuja oli edelleen melko vähän, punarintoja ja pikkurastaita muutama kymmenen. Mainittavimmat havainnot olivat mustakurkku-uikku, 25 ruokkia, 122 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, 4 harmaasorsaa, jouhisorsa, 2 lapasorsaa, 2 ristisorsaa, muuttava metsäviklo, isokuovi ja merikihu. Hamnskärin luodoilla oli tänään noin 50 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. 6 luotokirvistä, 2 mustavarista ja meidän saunalla kävi muutaman kerran naaras nokkavarpunen.

NAARAS NOKKAVARPUNEN VIERAILI MEIDÄN SAUNALLA

NAARAS NOKKAVARPUNEN VIERAILI MEIDÄN SAUNALLA

Lankalauantaina 15.4.2017 jatkui kylmä pohjoisvirtaus (8-9 m/s), lämpöä oli enimmillään vain 1,5 astetta ja yöllä oli pakkasta. Päivä oli selkeä, muutama lumihiutale toki saatiin. Staijia luotsiasemalla kolme tuntia ja kylän ja itäosien komppausta. Saaressa kuitenkin ainakin yhtä tyhjää kuin edellisinäkin päivänä. Mainittavimmat havainnot tänään olivat 144 ruokkia, 9 pilkkasiipeä, 17 mustalintua, 2 ristisorsaa, merikihu, 6 isokuovia, 2 punajalkavikloa, vuoden eka näkemäni rantasipi ja noin 50 merisirrin parvi edelleen Hamnskärin luodoilla, varmaankin samat kuin eilen. Mainita voi vielä muuttavan varpushaukan sekä 6 paikallista luotokirvistä. Kylmän ja lintuköyhän korkeapaineen takia keskityttiin tänään Outin kanssa pihatöihin, pensaiden leikkausta ja siistimistä. Illalla saareen saapui mm. Elorannan Matti lintuja katsomaan.

LUOTOKIRVISIÄ ON TÄNÄ KEVÄÄNÄ TAVALLISTA ENEMMÄN

LUOTOKIRVISIÄ ON TÄNÄ KEVÄÄNÄ TAVALLISTA ENEMMÄN

Sunnuntaina 16.4.2017 pohjoisvirtaus entisestään kylmeni ja voimistui – tänään Utössäkin oli aamulla maa valkoinen. Päivän aikana ei satanut mutta reipas pohjoistuuli (8-10 m/s) piti ilman -2 ja +1 asteen välillä. Ja piti samalla muuttolinnut muualla kuin täällä, saarikin oli – jos mahdollista – entistä hiljaisempi linnuista. Staijasin kolme tuntia luotsiaseman suojassa ja kierrettiin itäosat ja kyläalue. Päivän havaintoja olivat mm. 2 mustakurkku-uikkua, 4 pilkkasiipeä, 61 mustalintua, 2 ristisorsaa, 2 jouhisorsaa, 14 isokuovia, mustavaris ja 4 luotokirvistä. Hamnskärin luodoilla oli aamulla merisirrejä noin 110, selvästi enemmän kuin edellisinä päivinä, ja illalla 3 merisirriä käväisi myös eteläkärjessä. Eipä niillä näillä keleillä olekaan kiirettä pohjoiseen…

MYÖS MUSTAVARIKSIA ON EDELLEEN SAARESSA

MYÖS MUSTAVARIKSIA ON EDELLEEN SAARESSA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kylmä pohjoisvirtaus hyydytti kevätmuuton

Edelleen paljon merisirrejä

Maanantaina 10.4.2017 oli kovaa lounaistuulta, 13-16 m/s, ja utuista, illalla vähän sadetta. Lämpötila kävi lähes 7 asteessa. Lintuja oli tänään niukasti – merellä hiljaista liikettä ja saaressakin oli aika vähän lintuja. Mainittavia olivat kanadanhanhi ja 2 ristisorsaa paikallisina sekä merikihu, 4 ruokkia, 34 tavia, 185 mustalintua ja 32 pilkkasiipeä muutolla. Petolintuja havaittiin varpushaukka, tuulihaukka sekä illalla kevään eka ruskosuohaukka (koiras). Sepelkyyhkyjä havaittiin 44, lisäksi saaressa oli mm. 8 luotokirvistä, kuusitiainen, 9 tikliä ja 3 mustavarista. Iltapäivällä saapui paljon väkeä, lintu- ja kuvaajaporukkaa mm. Sällylän Seppo, Sven Forssell, Harri Kullberg, Petri Tanner, Eero Honkanen ja Arno Rautavaara. Myös Outi saapui saareen.

HAAHKOJA LENTELEE UTÖN EDUSTALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

HAAHKOJA LENTELEE UTÖN EDUSTALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 11.4.2017 oli aluksi pitkään aurinkoista mutta iltapäivällä pilvistyi ja illalla saatiin reippaita sade- ja räntäkuurojakin. Tuuli oli aluksi länsiluoteesta 7 m/s mutta voimistui iltapäivällä 12-15 m/s. Lämpöä oli enimmillään 6 astetta. Staijattiin vajaa 5 tuntia ja koko saari kompattiin mutta saaressa oli edelleen melko niukasti lintuja. Merellä/muuttavana nähtiin mm. valkoposkihanhi, 21 tavia, 307 allia, 1823 mustalintua, 74 pilkkasiipeä, 127 tukkakoskeloa, 2 kuikkaa, kaakkuri, härkälintu, 4 harmaahaikaraa, sinisuohaukka (vuoden eka), varpushaukka, tuulihaukka, 2 kurkea, 2 isokuovia, 11 merikihua, 227 ruokkia ja aamulla parin ruokin seurassa myös 1 etelänkiisla. Saaressa havaittiin mm. 2 ristisorsaa, 2 lapasorsaa, 2 mustakurkku-uikkua (vuoden ekat), metsäviklo, suopöllö, 7 luotokirvistä, 22 rautiaista, 60 punarintaa, kuusitiainen, 3 mustavarista, nokkavarpunen ja aamupäivällä yllättäen kirjosiipikäpylintu äännellen luotsiaseman ohi. Lisäksi Harri Kullberg ja Eero Honkanen näkivät ja kuvasivat myöhään iltapäivällä itärantaa pitkin pohjoiseen lentäneen jalohaikaran – vasta 4. havainto Utöstä. Harmi kyllä puhelinnumeroiden puuttuessa tieto haviksesta tuli kaikille muille liian myöhään.

MUUTAMIA KUUSITIAISIA ON NÄKYNYT

MUUTAMIA KUUSITIAISIA ON NÄKYNYT

Mainittakoon vielä tältä päivältä: saapui tieto, että RK on hyväksynyt viime syksynä 27.9. Utössä havaitun siperianuunilinnun, josta tuli näin 302. Utössä havaittu lintulaji. Itsellänikin meni yksi rajapyykki samalla rikki eli schwarzi oli 270. näkemäni laji täällä saarella.

OUTI KUVASI KOTIMME HIENOSSA VALOSSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

OUTI KUVASI KOTIMME HIENOSSA VALOSSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 12.4.2017 oli kaunis päivä – puolipilvistä, heikkoa tuulta (suunta vaihteli) ja lämpöä oli vajaa 5 astetta. Näkyvyys oli taas loistava eikä aamulla yhtään väreilyä. Merelle staijattiinkin 5-6 tuntia ja saari kompattiin mutta pikkulintuja oli edelleen niukasti. Muuttavana nähtiin mm. kaakkuri, Gavia sp, härkälintu, 1747 mustalintua, 34 pilkkasiipeä, 124 allia, 147 tukkakoskeloa, 41 ruokkia, 6 merikihua, 12 isokuovia, 4 töyhtöhyyppää, punajalkaviklo ja kevään eka valkoviklo. Ulkoluodoilta löytyi taas hienosti merisirrejä: noin 500 (Grimsörarna, lentelivät ”pallona” useita kertoja) + 10 (Bådan) + 9 (Pattskärin luodot) eli yhteensä noin 520 yksilöä! Saaressa nähtiin mm. 2 ristisorsaa, suopöllö, tuulihaukka, 3 mustavarista, 19 kulorastasta, punatulkku, 6 luotokirvistä ja 2 naaraspukuista mustaleppälintua. Kuvattavaa on viime päivinä ollut niukasti – vai onkohan vaan omaa huonouttani…  Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, mm. Järvisen Mikko, Hyvärisen Ismo, Kullberg, Honkanen, Tanner, Rautavaara, Partti, Martikainen ja Forssell.

JÄRRIPEIPOLLA ON JANO

JÄRRIPEIPOLLA ON JANO

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Edelleen paljon merisirrejä

Staijikaverit näkivät suulan

Torstaina 6.4.2017 taivas oli pilvetön, tuuli oli kääntynyt luoteeseen 7-9 m/s ja lämpöä oli iltapäivällä hetken jo 6 astetta. Saari oli edelleen hiljainen lepäilevistä linnuista, mainittavin oli ehkä 4 tilhen porukka. Staijattiin luotsiaseman suojassa runsaat neljä tuntia ja nähtiin mm. kaakkuri, valkoposkihanhi, 16 merihanhea, tuulihaukka, 2 varpushaukkaa, kurki, selkälokki, 342 mustalintua, 7 pilkkasiipeä ja 161 ruokkia. Lounaispuolen luodoilla, Hamnskär-Bådan välillä, hyöri 15 merisirrin parvi, ja luotsiaseman edustalle laskeutui kevään eka jouhisorsa, koiras. Kyhmyjoutsenet ovat jo pitkään rakentaneet pesää lounaiskärkeen ja varispari rakentaa pesää Gamla Postenin mäntyihin. Kevät etenee. Illalla saareen saapui lintureissulle Hyvärisen Ismo.

PUNATULKKUJEN KEVÄTMUUTTO JATKUU VIELÄ

PUNATULKKUJEN KEVÄTMUUTTO JATKUU VIELÄ

Perjantaina 7.4.2017 tuuli lännestä 4-7 m/s, illalla voimistui luoteistuuli. Päivä oli puolipilvinen ja lämpö hipoi jo 7 astetta. Saaressa oli edelleen melko rauhallisesti pikkulintuja, niinpä pääosa päivästä staijattiin. Merellä/muuttavana nähtiinkin ihan mukavasti liikettä, mm. 3 kuikkaa, 3 kaakkuria, 3 Gaviaa, 19 Anseria (ilm metsähanhia), 3 kanadanhanhea, 152 allia, 1357 mustalintua, 12 pilkkasiipeä, 58 tukkakoskeloa, hiirihaukka, vuoden eka kalasääski, 4 kurkea, 8 merikihua (1 vaalea) ja 189 ruokkia. Saaressa havaittiin mm. 7 ristisorsaa, harmaasorsa, jouhisorsa, 2 suopöllöä (toinen eteläniemessä, toinen muuttava), tilhi, 7 peukaloista, 44 rautiaista, 95 punarintaa, kuusitiainen ja mustavaris. Hamnskärskläpparnilla oleskeli tänään 24 merisirriä. Saareen saapui illalla pari uutta, ei tuttua, lintuharrastajaa.

MUSTAVARIKSIA ON TÄNÄ KEVÄÄNÄ OLLUT YLLÄTTÄVÄN MONTA

MUSTAVARIKSIA ON TÄNÄ KEVÄÄNÄ OLLUT YLLÄTTÄVÄN MONTA

Lauantaina 8.4.2017 sää oli puolipilvinen, tuuli oli aluksi luoteesta 5-6 m/s, myöhemmin lännestä 7-8 m/s. Näkyvyys oli hyvä, lämpöä enimmillään 6 astetta. Staijattiin luotsiasemalla auringonnoususta alkaen noin 6 tuntia. Mainittavimmat havainnot olivat kanadanhanhi, 2 kaakkuria, kuikka, Gavia sp, silkkiuikku, 7 ristisorsaa, jouhisorsa, 54 allia, 306 mustalintua, 88 pilkkasiipeä, 66 tukkakoskeloa, 2 kurkea, varpushaukka, 7 isokuovia, 6 merikihua ja 206 ruokkia. Puolen päivän aikaan jouduin poistumaan staijipaikalta kotikulmille, kun Willströmin Vili tuli talven jälkeen kytkemään vesiliitännät saunallemme ja tarvitsi minua apumieheksi. Kesken työn touhumme tuli Mikolta ja Ismolta tieto, että suula lentää Bådanin suunnalla kohti kaakkoa! Olin paikalla runsaassa 2 minuutissa mutta saapuessani juosten luotsiasemalle lintu kuulemma samalla hetkellä hävisi horisonttiin. No, ihan hyvä etten itse nähnyt vain jotain pientä pistettä. Hyväksyttynä uusi laji (303) Utölle. Vähän tietty harmitti, kun staijaan täällä reilusti yli tuhat tuntia vuodessa ja juuri tuolla hetkellä olin poissa pelipaikalta – mutta aina ei voi voittaa… Onnittelut toki staijikavereille :-). Saaressa nähtiin myös lehtokurppa, suopöllö ja 12 tikliä sekä Hamnskärin luodoilla jälleen 20 merisirriä. Iltalaivalla saareen saapui mm. Varesvuon Markus ja Minna sekä pari muutakin kuvaajaa, Partti ja Martikainen.

ERINOMAINEN RAUTIAISKEVÄT KÄYNNISSÄ

ERINOMAINEN RAUTIAISKEVÄT KÄYNNISSÄ

Sunnuntaina 9.4.2017 saaressa oltiin koko aamu ja aamupäivä paksun sumun verhoamia (näkyvyys alle 500m) ja ilma selkiintyi vasta klo 13 aikoihin. Tuuli oli etelälounaasta 5-7 m/s ja lämpöä oli iltapäivällä reilut 6 astetta. Komppausta harrastettiin ja iltapäivällä vähän staijiakin merelle. Päivän mainittavimmat havainnot olivat 3 ristisorsaa, kevään ekat 5 lapasorsaa, 104 mustalintua, 25 pilkkasiipeä, Gavia sp, 2 varpushaukkaa, 2 isokuovia, 4 merikihua ja 8 ruokkia sekä paikallisina 3 luotokirvistä, tilhi, 5 peukaloista, 36 rautiaista, 100 punarintaa, kuusitiainen, punatulkku ja mustavaris. Jotain kuitenkin.

MERIHARAKAT HAKEUTUVAT JO REVIIREILLEEN

MERIHARAKAT HAKEUTUVAT JO REVIIREILLEEN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Staijikaverit näkivät suulan

Merisirrien uusi Suomen ennätys

Maanantai 3.4.2017 oli hieno lintupäivä. Sää oli pilvipoutainen, heikko (4-7 m/s) pohjoistuuli, lämpöä oli 3 astetta ja näkyvyys oli aivan kristallinkirkas puoleenpäivään saakka, myöhemmin pientä väreilyä. Staijattiin noin 6 tuntia luotsiasemalla ja nähtiin mm. kaakkuri, silkkiuikku, naaras uivelo, 451 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, vuoden ekat harmaasorsat (2k1n), 11 ruokkia, 2 merikihua, harmaahaikara, ampuhaukka, varpushaukka ja vihdoin eka hiirihaukkakin. Aamupäivän ehdoton huippu olivat merisirrit, joita ensin löytyi pitkään paikalla pysytellyt noin 80 yksilön parvi Hamnskärskläpparnalta. Vähän myöhemmin löytyi Grimsörarnan ulkoluotojen ympäriltä valtaisa pallomainen, muotoaan alati muuttava, välillä nauhamaisesti kiemurteleva sirriparvi, jossa oli vähintään noin 700 merisirriä! Parvi hajosi välillä 2-3 osaan, palasi taas yhteen ja laskeutui luodoille. Parvi/parvet nähtiin uudelleen lennossa muutamia kertoja ja soitto Jurmoon takasi sen, että osa parvesta nähtiin (Helstola) myös Jurmon länsipäästä. Suurin Suomessa koskaan yhdestä paikasta havaittu merisirrimäärä! Haukottiin koko porukalla henkeä hämmästyksestä.

HAAHKOJA ON SAAREN YMPÄRILLÄ VAJAA TUHAT, VÄHEMMÄN KUIN AIEMPINA VUOSINA

HAAHKOJA ON SAAREN YMPÄRILLÄ VAJAA TUHAT, VÄHEMMÄN KUIN AIEMPINA VUOSINA

Saaresta löytyi mm. sarvipöllö, ristisorsa, isolepinkäinen, 2 taivaanvuohta, lehtokurppa, ylilentävä pulmunen, 2 luotokirvistä, kuusitiainen, 2 västäräkkiä ja Disa oli nähnyt aamulla ruokinnallaan kevään ekan nokkavarpusen. Iltapäivällä mantereelle lähtivät reissuunsa tyytyväiset Knaapi, Laitinen, Vuorinen, Lindeman ja Sällylä.

KOTTARAISET OVAT NYT ÄÄNEKKÄITÄ

KOTTARAISET OVAT NYT ÄÄNEKKÄITÄ

Tiistai 4.4.2017 oli ns. välipäivä – täydellinen vastakohta eiliselle. Paksu sumu (näkyvyys alle 500m) verhosi saaren lähes koko ”valoisan” ajan, vasta illalla klo 18 jälkeen oli hieman näkyvyyttä. Lounaistuuli oli navakka (12-15 m/s) ja kylmä (maksimi 3 astetta). Kiersin sumussa koko saaren lukuun ottamatta eteläniemeä mutta mitään uutta ei löytynyt. Mainittavia 2 ristisorsaa, 2 luotokirvistä, 2 naakkaa, punajalkaviklo ja taivaanvuohi, punarintoja ja pikkurastaita oli toki jonkun verran. Keskityin pitkästä aikaa tekemään vähän kotihommia ja kuvaamaan ruokinnan lintuja.

MUUTTAVIA NAAKKOJA ON OLLUT USEINA PÄIVINÄ

MUUTTAVIA NAAKKOJA ON OLLUT USEINA PÄIVINÄ

Keskiviikkona 5.4.2017 aamulla vähän satoi, myöhemmin poutaantui ja iltapäivä oli jo aurinkoinen. Tuuli oli edelleen navakka, nyt lounaasta 10-12 m/s. Lämpötila kipusi jo 5 asteeseen ja ilma vähän utuinen. Mikko oli työhommissa ja niinpä staijailin yksin kolmisen tuntia majakan suojassa plus komppasin koko saaren paitsi Enskärin. Muutto
oli varsin hiljaista, mainittavaa Gavia, 385 mustalintua, 5 ruokkia, merikihu ja 3 varpushaukkaa. Saarikierroksella näkyi mm. lehtokurppa, vuoden eka käpytikka, nokkavarpunen Disan pihalla ja suopöllö lähti Teerikallion kupeesta laskeutuen Pattskärille. Saaressa oli jonkin verran punarintoja, rautiaisia, peukaloisia ja rastaita mutta määrät pudonneet muutaman päivän aikana.

nokkavarpunen_01_Korppoo_04_17

DOKUMENTTITASON KUVAT NOKKAVARPUSESTA JA SUOPÖLLÖSTÄ TÄLTÄ PÄIVÄLTÄ

DOKUMENTTITASON KUVAT NOKKAVARPUSESTA JA SUOPÖLLÖSTÄ TÄLTÄ PÄIVÄLTÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Merisirrien uusi Suomen ennätys

Kevät etenee hyvää vauhtia

Keskiviikkona 29.3.2017 lähdin takaisin Utöhön, pari päivää kaupungissa riitti asioiden hoitoon. Kauniissa pikkupakkasessa ajelin aamulla Nauvoon kaffelle ja kauppaan sekä m/s Eivorille. Lintuporukkaa tuli laivaan mm. Jorma Knaapi ja Leena Laitinen sekä Tittosen Jouni. Matkalla näkyi Nauvossa hiirihaukka ja 2 harmaahaikaraa sekä laivamatkalla mm. isolepinkäinen Nötössä, 2 ristisorsaa Jurmon sataman luona, 2 meriharakkaa Bokullassa ja 14 ruokkia Knivskärin lähellä. Tittosen Jouni jäi tällä kertaa Jurmoon. Utöhön saavuttiin jo klo 12.15, tavarat kotiin ja maastoon. Sää oli aurinkoinen ja heikkotuulinen (pohjoisesta), lämpöä 4 oli astetta. Lintuja oli saaressa varsin maltillisesti – mainittavimmat meriharakka, muuttava piekana, 15 punarintaa, 4 rautiaista, 3 peukaloista, luotokirvinen, 10 hippiäistä, 3 pajusirkkua, luotokirvinen ja 2 niittykirvistä. Illansuussa mereltä saapui kevään eka suopöllö, joka muutti Pattskärin ohittaen korkealla kohti koillista ja huuhkaja istuskeli ilta-auringossa Kobbanilla.

PEIPPOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

PEIPPOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Torstaina 30.3.2017 oli pitkään aurinkoista ja lähes tyven kunnes tuuli kääntyi etelälounaaseen ja lännestä saapuva matalapaine pilvisti taivaan. Pakkasyön jäljiltä saaressa oli niukasti lintuja mutta merellä oli enemmän liikettä. Staijia yhteensä vajaat viisi tuntia ja saari kierrettiin eteläniemeä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. kurki, 2 ristisorsaa, 2 merihanhea, 3 haapanaa, 3 tavia, pilkkasiipi, 38 mustalintua, 11 allia, n. 80 riskilää ja 137 muuttavaa ruokkia. Päivän muita havaintoja olivat mm. 6 meriharakkaa, kevään eka isolepinkäinen ja tuulihaukka, tikli, punatulkku, punakylkirastas, 3 rautiaista, 2 luotokirvistä ja kevään eka lapinsirkku. Iltalaivalla saareen saapui uusia lintuharrastajia mm. Järvisen Mikko, Kari ja Pipsa Kaunisto, Kari Vuorinen, Kalle Lindeman, Jarkko Malin, Seppo Sällylä ja Janne Riihimäki.

VIHERVARPUSIA ON NÄKYNYT VAIN MUUTAMA

VIHERVARPUSIA ON NÄKYNYT VAIN MUUTAMA

Perjantaina 31.3.2017 yöllisen sateen jälkeen oli pilvipoutainen päivä ja heikkoa (2-5 m/s) kaakkois-, myöhemmin koillistuulta. Näkyvyys oli hyvä, lämpöä oli vain 2 astetta. Staijattiin lähes koko päivä luotsiasemalla ja saarikin kierrettiin eteläniemeä lukuun ottamatta. Merellä ja muuttavana nähtiin mm. härkälintu, 4 merihanhea, 3 valkoposkihanhea (vuoden ekat), 2 harmaahaikaraa, 94 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, punasotkakoiras (Utössä rari!), 10 haapanaa, peräti 71 meriharakkaa, 12 töyhtöhyyppää ja 168 ruokkia (joista n. 110 luoteeseen, loput S-SE). Saaressa nähtiin mm. 2 ristisorsaa, varpushaukka, tuulihaukka, isolepinkäinen sekä pikkulinnuista 20 punarintaa, 10 peukaloista, 6 rautiaista, 28 kulorastasta, 3 laulurastasta, 2 punakylkirastasta, västäräkki, 3 luotokirvistä, muuttava lapinsirkku, vuoden eka kuusitiainen ja illansuussa raripuskan luona 2 vuorihemppoa. Illlansuussa löytyi vielä hotellilta vuoden eka mustaleppälintu ja Kobbanilla istuskeli huuhkaja. Willströmin Brita oli nähnyt aamulla metsäviklon. Vuoden lajimäärä saaressa on nyt 95.

KUUSITIAINEN ILMESTYI SAAREEN

KUUSITIAINEN ILMESTYI SAAREEN

VUODEN ENSIMMÄINEN MUSTALEPPÄLINTU SAAPUI VARSIN MYÖHÄÄN

VUODEN ENSIMMÄINEN MUSTALEPPÄLINTU SAAPUI VARSIN MYÖHÄÄN

Lauantai 1.4.2017 oli sade- ja sumupäivä. Aamulla vesisadetta, päivällä hetken näkyvyyttäkin mutta pian tiheä sumu verhosi saaren koko loppupäiväksi. Tuuli oli etelästä 7-10 m/s ja lämpöä enimmillään 4 astetta. Kierrettiin pitkin ja poikin saarta sateettomina hetkinä ja sade olikin tiputtanut saareen ison määrän muuttolintuja. Arvioitiin mm. punarintoja n. 300, hippiäisiä 120, pikkurastaita (pääasiassa punakylkiä) noin 300, räkättejä 70, kulorastaita 30, mustarastaita 100, peippoja 500 ja järripeippoja 30. Lisäksi nähtiin mm. kanahaukka, isolepinkäinen, 2 mustavarista, 6 luotokirvistä, 4 västäräkkiä, 2 metsävikloa, eilinen mustaleppälintu edelleen hotellilla ja samalla alueella oli myös vuoden eka kivitasku. Brita näki tänään sarvipöllön koulun nurkilla, vuoden eka sekin.

JÄRRIPEIPPO POSEERAA

JÄRRIPEIPPO POSEERAA

Sunnuntaina 2.4.2017 taivas oli puolipilvinen mutta ilma utuinen, näkyvyys oli 6-8 km. Tuuli oli länsilounaasta 7 m/s ja lämpöä enimmillään jo 6 astetta. Staijia pitkin päivää luotsiasemalla tai majakalla mutta mm. petolinnut olivat edelleen lähes tyystin kateissa. Taitaa länsituuli painaa kaikki idemmäs… Muuttavana nähtiin mm. 2 kurkea, harmaahaikara, varpushaukka, tuulihaukka, 5 merihanhea, 49 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, 10 haapanaa, 2 selkälokkia, 61 ruokkia sekä kevään ekat kapustarinta ja 2 tummaa merikihua. Saaressa havaittiin mm. 2 ristisorsaa, kevään eka punajalkaviklo, 2 puukiipijää, västäräkki, 2 tikliä, 2 isolepinkäistä, tilhi, n. 200 punarintaa, 250 punakylkirastasta, n. 100 laulurastasta, 10 peukaloista ja edelleen sama mustaleppälintu hotellialueella. Mantereelle lähtivät päivällä Kaunistot, Malin ja Riihimäen Janne sekä iso joukko muita saaressa vierailijoita.

MUUUTTAVA MUSTARASTAS ON NÄLKÄINEN

MUUUTTAVA MUSTARASTAS ON NÄLKÄINEN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kevät etenee hyvää vauhtia

Utössä liikkumisesta

Utön omilla sivuilla on jälleen useiden saaren kanta-asukkaiden ja yksityisten maanomistajien taholta esitetty tiukkaa kritiikkiä lintu- ja luontoväkeä kohtaan pesimäaikaan tapahtuvasta lintujen häirinnästä saaren rannoilla. Koska kritiikki on suunnattu erityisesti lintuharrastajiin ja lintukuvaajiin, niin muistutan tässä yhteydessä taas Utössä liikkumisesta lintujen pesimäaikaan. Eteläniemi rauhoitetaan 15.4.-31.7. väliseksi ajaksi lintujen pesimäalueeksi, asiaa koskevat opastaulut tulevat taas niemen tyvelle ennen ko ajankohtaa. Eteläkärjen kallioilla voi edelleen käydä kun käyttää kärkeen menevää tietä (lähtee helikopterikentän vierestä), rannat jäävät näin rauhaan.

ETELÄNIEMEN (KESNÄSIN) RAUHOITUSTAULUT OVAT HYVIN NÄKYVILLÄ

ETELÄNIEMEN (KESNÄSIN) RAUHOITUSTAULUT OVAT HYVIN NÄKYVILLÄ

Toinen kriittinen alue on itäniitty (Österäng) ja erityisesti niityn ranta-alue eli ns. itäranta. Se on paitsi pesimäalue myös  lukuisten muuttolintujen levähdys- ja ruokailualue ja on kaikille eduksi ja iloksi että rannalla ei lainkaan kuljeta huhti-heinäkuun aikana. Näin itärannalla on lintuporukoille jotain katsottavaakin kun pesiviä tai rannalla ruokailevia lintuja ei peloteta vähän väliä pois. Niityn pohjoisreunan polkua rantaan voi käyttää (”puupenkeille” asti) ja palata samaa reittiä takaisin. Pitkäaikaista viipymistä rannan tuntumassa kannattaa myös välttää. Kiitos kaikille etukäteen ohjeiden noudattamisesta!

Lisäinfoa Utön retkeilystä löytyy Turun lintutieteellisen yhdistyksen, TLY:n, sivuilta tästä linkistä.

ITÄNIITYN (ÖSTERÄNGIN) RANTA

ITÄNIITYN (ÖSTERÄNGIN) RANTA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Utössä liikkumisesta

Jäämeren lintuja

Torstaina 23.3.2017 oli aurinkoinen päivä, lämpöä enimmillään 4 astetta ja aluksi luoteis-, myöhemmin lounaistuulta 6-9 m/s. Staijia luotsiasemalla vajaa kolme tuntia ja saarikierros pois lukien eteläniemi. Iltapäivällä toista tuntia kiikarointia omalla pihalla mutta petolinnut loistavat edelleen poissaolollaan (paitsi merikotkat). Merellä/muuttavana näkyi mm. 8 laulujoutsenta, 15 merihanhea, kurki, 64 allia, 2 mustalintua, 12 tukkakoskeloa, selkälokki, 23 ruokkia ja itselleni kevään ekat 2 meriharakkaa. Bådanilla pyöri koko aamun 12 merisirriä. Saaressa oli kohtalaisesti lintuja, varsinkin peippoja (n. 120) oli tullut paljon lisää, nyt jo myös muutama naaras. Muita havaintoja olivat mm. lehtokurppa, 4 tylliä, 4 rautiaista, 5 punarintaa, hippiäinen, vuoden eka tikli, vihervarpunen, kangaskiuru, luotokirvinen, 2 pajusirkkua, 2 hemppoa ja 3 punakylkirastasta. Mulelia jo odotellaan… Iltalaivalla saareen saapuivat Heimo Mänty ja Jari Helstola.

TIKLI OLI SAAPUNUT MUUTTOMATKALTA

TIKLI OLI SAAPUNUT MUUTTOMATKALTA

Perjantaina 24.3.2017 oli aurinkoista ja viileää (3 astetta), luoteistuuli 8 m/s kääntyi illalla lounaaseen. Staijia pitkin päivää ja koko saari kompattiin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 5 merihanhea, 2030 haahkaa, 5 mustalintua, 9 tukkakoskeloa, 162 ruokkia, 20 töyhtöhyyppää, kurki ja 2 varpushaukkaa. Hamnskärin luodoilla oli 12 merisirriä, ehkä samat kuin eilen. Saaresta löytyi lapasotka, 2 ristisorsaa, kevään eka taivaanvuohi, kangaskiuru, 2 luotokirvistä, 6 tilheä, 3 peukaloista, 5 rautiaista, 5 punarintaa, 2 laulurastasta, 3 punakylkirastasta, 3 kulorastasta, 180 peippoa, 2 järripeippoa, tikli, 3 hemppoa ja 3 pajusirkkua. Illalla saareen saapui lähes 20 TLY:n retkeläistä Jorma Hellstenin ja Leena Tervaportin johdattamina. Monia tuttuja porukassa.

PUNAKYLKIRASTAITA ON JO PÄIVITTÄIN

PUNAKYLKIRASTAITA ON JO PÄIVITTÄIN

Lauantaina 25.3.2017 satoi aamulla jonkin aikaa vettä, myöhemmin selkeni ja luoteistuuli voimistui ad 10 m/s. Lämpöä oli tänään 4 astetta. Lähes koko aamupäivä staijattiin luotsiasemalla ja isolla porukalla koko saari tietysti katsastettiin. Muuttavana/merellä nähtiin mm. harmaahaikara, varpushaukka, merihanhi, 3 ristisorsaa, 17 haapanaa, lapasotka, 20 allia, 6 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, uivelo, selkälokki, 3 mustavarista ja 92 ruokkia. Hamnskärskläpparna-luodoilla oleskeli noin 40 merisirrin parvi ja muuttavana havaittiin kevään ekat 2 isokuovia.

TUULI PÖRRÖTTÄÄ RAUTIAISEN HÖYHENIÄ

TUULI PÖRRÖTTÄÄ RAUTIAISEN HÖYHENIÄ

Saaresta löytyi mm. taivaanvuohi, 11 tylliä, niittykirvinen, luotokirvinen, 3 peukaloista, 7 rautiaista, 7 punarintaa, laulurastas, 4 punakylkeä, kulorastas, 3 tikliä, 3 pulmusta, 25 hemppoa ja niiden joukosta löytyi yksinäinen vuorihemppo – vuoden ensimmäinen sekin. Reippaasta luoteistuulesta huolimatta tänään oli kuitenkin melko monipuolinen lintupäivä.

NAARAS HEMPPO

NAARAS HEMPPO

Sunnuntaina 26.3.2017 minunkin piti pitkästä aikaa lähteä käväisemään Turussa. Sää oli pilvinen ja ajoittain tihkusateinenkin mutta iltapäiväksi selkeni. Tuuli oli lounaasta 10-12 m/s. Aamulla ennen laivan lähtöä kierrettiin saari ja staijailtiin luotsiasemallakin pitkä tovi. Merellä oli noin 1560 haahkaa, 26 mustalintua, 25 ruokkia ja saaren rannoilla mm. lapasotka, tavi ja 4 ristisorsaa. Luodoilla tuulta piti noin 250 kalalokkia, lisäksi havaittiin meriharakka, luotokirvinen, 7 kulorastasta, 4 rautiaista ja 4 punarintaa. Päivän mainittavin havainto oli 2 naaraspukuista allihaahkaa, jotka saapuivat lounaasta, jäivät Pattkärin luotojen tyrskyihin vartiksi ja jatkoivat merikotkan pelästyttäminä kohti koillista. Meistä saaressa olijoista 6 ehti nähdä nämä Hessun plokkaamat stellerit. Laivamatkalla mantereelle näkyi hiirihaukka, muutama ruokki ja merikotka, ei muuta kummempaa. Viime päivinä pääosissa ovat vielä olleet Jäämeren linnut – merisirrit, vuorihemppo, allihaahkat – mutta kohta varmaan tulee jotain etelämpääkin.

PUNARINTOJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

PUNARINTOJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Jäämeren lintuja