Linkolan jäljillä ja kesäinen lepy

Torstaina 9.7.2020 oli pääosin aurinkoista, aamulla ja illalla länsituulta 5 m/s, mutta päivällä 11-13 m/s. Lämpöä oli 16 astetta. Staijia aamulla 1,5 tuntia majakalla ja kierrettiin kyläalue ja saaren itäosat. Havaintoja tänään mm. 44 ruokkia, 4 mustalintua, 2 isokuovia, pikkukuovi, 2 valkovikloa, liro, töyhtöhyyppä, 4 suokukkoa, 16 suosirriä ja 5 kuovisirriä. Pääosa päivästä kului Sanna-Mari ja Panu Kuntun seurassa, saapuivat kajakeilla Utöhön osana ns. Linkola-soutua eli melovat 6 viikon aikana saman n. 1000 km reitin kuin Pentti Linkola souti perheensä kanssa vuonna 1974. Reitti alkoi Salosta ja jatkuu Ahvenanmaa kiertäen aina Poriin saakka. Koska Linkolakin kävi Utössä, niin tänään oli Kunttujen Utö-päivä – puhuimme linnuista, katsastettiin samat lintupaikat kuin Linkola 46 vuotta sitten ja tehtiin muutama haastattelupätkä. Kuntut jatkoivat illansuussa matkaa länteen kohti Kökarin Östra Mörsskäriä. Mukava tapaaminen.

KUNTUT LINKOLAN JÄLJILLÄ

KUNTUT LINKOLAN JÄLJILLÄ

Perjantaina 10.7.2020 oli edelleen aurinkoista ja melko lämmintäkin (17 astetta), etelätuuli heikkeni aamun 6 m/s illaksi 2 m/s. Staijia aamulla luotsiasemalla 1,5 tuntia ja kiersin saaren itäosat. Aika rauhallista näin keskikesän lintumaailmassa. Näkyi mm. 65 ruokkia, etelänkiisla (Öröbådanin ja eteläkärjen välistä 5 ruokin kanssa, eipä voisi oikein lähempää tulla) ja muuttokahlaajia 4 pikkukuovia, 2 valkovikloa, 4 liroa, rantasipi, 9 suokukkoa, 45 suosirriä ja 10 kuovisirriä. Luhtakerttunen varoitteli meidän saunalla. Kesykyyhkyjä ei ole enää kolmeen päivään näkynyt, lienevät lähteneet.

KELTAVÄSTÄRÄKKIPARI NÄKYY EDELLEEN ÖSTERÄNGILLÄ, POIKASET LIENEVÄT VIELÄ PESÄSSÄ

KELTAVÄSTÄRÄKKIPARI NÄKYY EDELLEEN ÖSTERÄNGILLÄ, POIKASET LIENEVÄT VIELÄ PESÄSSÄ

Lauantaina 11.7.2020 etelästä saapui matalapaine ja runsas sade jatkui aamuyöstä klo 13 asti iltapäivällä. Aluksi koillis-, myöhemmin länsituulta enimmillään 13-17 m/s. Lämpöä oli 15 astetta. Staiji jäi tänään väliin, mutta iltapäivällä kiertelin saaren itäosassa. Merivesi on korkealla eli kahlaajalietteet ovat kovin vähäiset. Näkyi mm. pikkukuovi, 2 töyhtöhyyppää, 4 liroa, 2 valkovikloa, mustaviklo, 2 suokukkoa, 22 suosirriä, lapinsirri ja 4 kuovisirriä. Pääosa päivästä kului tänään kotosalla.

SAUNALLAMME PESIVÄLLÄ HARMAASIEPOLLA ON TÖYHTÖ

SAUNALLAMME PESIVÄLLÄ HARMAASIEPOLLA ON TÖYHTÖ

Sunnuntaina 12.7.2020 olivat sateet ohi ja saatiin mukava retkisää. Aurinkoista, lounaistuulta 5-7 m/s ja lämpöä päivällä 18 astetta. Staijasin taas aamulla luotsiasemalla klo 5-7 ja myöhemmin kiersin saaren itäosat. Merellä näkyi aamulla mm. 64 ruokkia, etelänkiisla kahden ruokin kanssa kaakkoon, 26 punakuirin parvi lounaaseen ja ainakin 5 paikallista merikihua. Kello 05.48 lännestä saapui vakaan rauhallisesti lentäen +3kv leveäpyrstökihu (vaalea vm), joka ohitti läheltä eteläkärjen jatkaen suoraviivaisesti itään. Myötävalossa sain rauhassa katsella lepyä, jolla oli vielä osa pampulaakin jäljellä pyrstössä, komea ruskea rintavyö ja yhtenäisen tumma lakki ja siiven alapinnat. Mitähän seikkailee täällä Itämerellä vielä tähän aikaan, tiedä häntä, mutta ahkerat meristaijitunnit aamuisin (tänä vuonna minulla toistaiseksi n. 352 tuntia) tuottavat joskus yllätyksiä. Tiirasta löytyy Suomesta n. 15 aiempaa heinäkuista lepyä eli ihan outo kummajainen ei sentään ole. Muutama minuutti oman ilmoitukseni jälkeen tuli tieto Morgonlandetin ivp:stä eli muitakin Jäämeren lintuja pyörii näköjään vielä täällä avomeren reunalla. Punakuirien lisäksi tänään näkyi muuttokahlaajia 2 pikkukuovia, 2 valkovikloa, 3 liroa, 2 suokukkoa, töyhtöhyyppä, n. 100 suosirriä, 12 kuovisirriä ja lapinsirri. Mainittakoon vielä, että aamulla Teerikallion suunnalla temmelsi 2 kettua, joilla oli 4 pientä ja vilkasta pentua – on siinä taas linnunmunille ja -poikasille ottajia ja paikalliselle metsästysseuralle haastetta.

suosirri_05_Korppoo_07_20

SUO- JA KUOVISIRREJÄ ON NYT RUNSAASTI MUUTOLLA

SUO- JA KUOVISIRREJÄ ON NYT RUNSAASTI MUUTOLLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Kiisloja ja piristyvää kahlaajamuuttoa

Maanantaina 6.7.2020 oli kovaa etelälounaista tuulta – aamulla 16-20 m/s, myöhemmin 13-16 m/s, veneilijöitä ei tänään liikkunut. Aurinkoista ja lämpöä oli enimmillään 17 astetta. Aamulla runsaat 2 tuntia staijia majakalla, mutta merellä oli kovin hiljaista. Saaren itäosa tuli kierrettyä, vähän kyläaluettakin. Havaintoja mm. 46 ruokkia, 5 tervapääskyä, kirjekyyhky edelleen ja itärannalla 6 suosirriä, 2 kuovisirriä, 3 suokukkoa ja liro. Marko Virkki ja myös Outi lähtivät tänään iltapäivällä mantereelle.

MUSTARASTAS RUOKKII POIKASIAAN

MUSTARASTAS RUOKKII POIKASIAAN

Tiistaina 7.7.2020 puhalsi aamulla lännestä 10 m/s, myöhemmin heikkenevää lounaistuulta. Aluksi pilvistä, mutta pääosa päivästä oli aurinkoista ja lämpöä oli 16 astetta. Staijia aamulla tunti majakan suojassa ja kierrettiin taas saaren itäosat ja osa kylää. Näkyi mm. 4 mustalintua, 12 ruokkia, 2 etelänkiislaa, räyskä ja 2 ad-pikkulokkia menossa etelään. Itärannalla oli muuttokahlaajia 4 valkovikloa, 4 liroa, 3 suokukkoa, 14 suosirriä ja peräti 9 jp/vp kuovisirriä. Kylällä näkyi mm. 2 satakieltä ja edelleen 2 kirjekyyhkyä. Petri Ahti saapui iltapäivällä lyhyelle lintureissulle saareen.

kuovisirri_11_Korppoo_07_20

KUOVISIRREJÄ ON OLLUT ILAHDUTTAVAN PALJON

KUOVISIRREJÄ ON OLLUT ILAHDUTTAVAN PALJON

Keskiviikkona 8.7.2020 oli pääosin aurinkoista, mutta iltapäivällä saatiin pariin otteeseen rankkoja sadekuuroja. Tuuli oli etelästä 4-7 m/s ja lämpöä oli 16 astetta. Staijia aamulla n. 1,5 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin likimain koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Nähtiin merellä/muutolla mm. 54 ruokkia, etelänkiisla, mustalintu ja nuolihaukka sekä muuttokahlaajia isokuovi, 3 pikkukuovia, valkoviklo, 13 liroa, rantasipi, töyhtöhyyppä, 3 suokukkoa, 10 suosirriä, 6 kuovisirriä ja klo 12.10 itärannan ohi 2 mustapyrstökuiria muuttavana etelään. Petri huomasi linnut ja onneksi olin itse Teerikallion reunalla ja ehdin myös nähdä kuirit. Hyvä laji täällä. Saaressa oli myös mm. syksyn ekat 2 käkeä, 4 pikkukäpylintua, 2 satakieltä ja 2 luhtakerttusta. Helstola käväisi päivällä n. 3 tuntia kamerakonsultaatiossa ja mantereelle lähti iltapäivällä myös Petri Ahti.

PAJULINTUJA PESII UTÖSSÄ MUUTAMA PARI

PAJULINTUJA PESII UTÖSSÄ MUUTAMA PARI

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Sateita ja tuulia, vähän kahlaajiakin

Keskiviikkona 1.7.2020 palasimme Outin kanssa takaisin Utöhön, sateisena ja tuulisena aamuna. Ajeltiin Nauvoon ja sieltä Pärnäisiin, jossa m/s Baldurille kertyi kohtalaisen paljon kulkijoita, lähinnä lomalaisia. Matkalla sää selkeni, aurinkokin paistoi, ja lounaistuuli puhalsi 10 m/s. Utöhön saavuttiin klo 13, kassit sisälle ja käynti saaren itäosassa. Nähtiin mm. uuttukyyhky, 3 valkovikloa, 7 liroa, töyhtöhyyppä, 4 suokukkoa ja suosirri.

KARIKUKKOJA PESII UTÖSSÄ JA PÄÄSAAREN LÄHILUODOILLA YHTEENSÄ 4 PARIA

KARIKUKKOJA PESII UTÖSSÄ JA PÄÄSAAREN LÄHILUODOILLA YHTEENSÄ 4 PARIA

Torstaina 2.7.2020 oli epävakaista säätä – aamulla ja iltapäivällä sadekuuroja, päivällä aurinkoakin ja 18 astetta, aamun koillistuuli kääntyi päivällä etelään (6-7 m/s). Staijia aamulla tunnin verran, mutta merellä oli hyvin hiljaista. Kierrettiin saaren etelä- ja itäosat ja nähtiin mm. 3 pikkukuovia, 2 valkovikloa, 4 töyhtöhyyppää, mustaviklo, 2 suokukkoa ja 2 suosirriä. Saunallamme hiittaili edelleen satakieli ja kultarinta varoitteli. Iltapäivällä laskettiin s/y Taivaanvuohi veteen. Illansuussa saareen saapui mm. Antero Topp sukulaistensa kera.

SATAKIELIÄ PESII 2 PARIA, TOINEN MEIDÄN SAUNAN LUONA

SATAKIELIÄ PESII 2 PARIA, TOINEN MEIDÄN SAUNAN LUONA

Perjantaina 3.7.2020 oli sateetonta, aurinkoistakin, ja napakkaa länsilounaista tuulta 10-13 m/s koko päivän. Lämpötila käväisi 18 asteessa. Staijia aamulla runsas tunti majakalla ja myöhemmin kierreltiin kyläalueella ja saaren itäosissa. Nähtiin mm. 24 ruokkia, etelänkiisla ja muuttokahlaajia töyhtöhyyppä, 3 suokukkoa, 3 liroa, valkoviklo, 5 suosirriä ja vuoden eka kuovisirrijp lintu itärannalla. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. sirittäjä, 2 satakieltä, nokkavarpunen ja pesivät keltavästäräkit itäniityllä, lisäksi molemmat kirjekyyhkyt ovat edelleen paikalla. Tänään oli vuorossa myös nurmikonleikkuu ennen huomiseksi povattuja sateita. Illalla saareen saapui lintureissulle Marko Virkki.

SYKSYN EKA KUOVISIRRI ITÄRANNALLA

SYKSYN EKA KUOVISIRRI ITÄRANNALLA

Lauantaina 4.7.2020 oli sadepäivä, ajoittainen heikko sade alkoi klo 9 aikoihin ja jatkui iltaan asti. Lounaistuuli puhalsi 12-15 m/s ja lämpöä oli 17 astetta. Staijia aamulla runsaat 3 tuntia majakan suojassa ja myöhemmin kierrettiin kyläaluetta ja itäosaa. Merellä/muutolla nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 127 mustalintua (7a), 54 ruokkia ja 1+1 etelänkiislaa, joista toinen yksin ja toinen ruokin kanssa. Menivät taas mukavan läheltä. Muuttokahlaajia nähtiin 2 pikkukuovia, 4 valkovikloa, metsäviklo, 5 liroa, rantasipi ja 7 suosirriä. Kyläalueella oleskeli edelleen ”tanskalainen” kirjekyyhky.

RUOKINNALLANI OLI TALVELLA KAURANSIEMENIÄ, JOISTA NYT KASVANEET KAURAT MAISTUVAT PUNAVARPUSILLE

RUOKINNALLANI OLI TALVELLA KAURANSIEMENIÄ, JOISTA NYT KASVANEET KAURAT MAISTUVAT PUNAVARPUSILLE

Sunnuntaina 5.7.2020 oli jälleen sadepäivä klo 14 alkaen, jatkuen koko loppupäivän. Aamulla oli pilvistä ja koillistuulta 5 m/s, joka päivällä kääntyi etelään ja voimistui. Lämpöä oli enimmillään 17 astetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin kierrettiin saari lukuun ottamatta Enskäriä. Mainittavia olivat 48 ruokkia, 4 töyhtöhyyppää, pikkukuovi, 7 valkovikloa, 2 liroa, rantasipi, 5 suosirriä, 6 suokukkoa, kesykyyhky edelleen ja 2 pikkukäpylintua. Antero Topp perheineen lähti mantereelle päivällä.

KIURUPARI ON PESINYT ITÄNIITYLLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

KIURUPARI ON PESINYT ITÄNIITYLLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sateita ja tuulia, vähän kahlaajiakin

Tiibettiläinen

Maanantaina 29.6.2020 oli lähdettävä käymään mantereella. Aamu oli pilvinen, tuulinen (itäkaakosta 12 m/s) ja puolen päivän jälkeen saatiin ajoittaista sadetta. Ilmakin oli vähän viilentynyt (18 astetta). Matka ehostetulla m/s Baldurilla sujui mukavasti, paljon oli väkeä näin maanantaivuorollakin. Pärnäisiin saavuttiin klo 18.15 ja matkalla Turkuun pysähdyin Paraisten keskustassa bongaamaan siellä jo jonkin aikaa oleskelleen tiibetinhanhen. Lintu löytyi helposti ja mukanani olleella Outin lintukameralla sain siitä joen yli otettua mukavat kuvatkin, kevyestä sateesta huolimatta. Oli samalla minulle 291. Paraisilla näkemäni lintulaji. Turussa kotona olin klo 20 aikoihin.

TIIBETINHANHI VIIHTYY VALKOPOSKIHANHIEN SEURASSA

TIIBETINHANHI VIIHTYY VALKOPOSKIHANHIEN SEURASSA

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Tiibettiläinen

Hellettä Utössäkin

Torstaina 25.6.2020 lämmin sää jatkui – aurinkoa, heikkoa (4-5 m/s) lounaistuulta ja lämpöä 22 astetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja itäosan laaja kierros tuli tehtyä. Lintumaailma on nyt aika hiljainen. Näkyi mm. 12 mustalintua, 23 muuttavaa telkkää, 11 ruokkia, 2 pikkukuovia, 4 valkovikloa, mustaviklo, 17 suokukkoa ja töyhtöhyyppä. Molemmat kirjekyyhkyt ovat edelleen paikalla, äänessä vielä 2 luhtakerttusta ja rytikerttunen. Idäntiltalttia en enää löytänyt.

TYLLI ON PUNAJALKAVIKLON OHELLA SAAREN YLEISIN KAHLAAJA (Kuva: Outi Sarjakoski)

TYLLI ON PUNAJALKAVIKLON OHELLA SAAREN YLEISIN KAHLAAJA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 26.6.2020 sama kesäkeli jatkui – aurinkoa, lämpöä 23 astetta ja melko heikkoa (5-6 m/s) etelätuulta. Staijia aamulla pari tuntia ja päivällä kiersin itäosat, hiljaista on edelleen. Linnut liikkuvat niukasti näillä keleillä. Näkyi mm. 58 mustalintua, 27 ruokkia, jälleen 2kv lapintiira majakan edustalla (tiiroilla on jo myös ekat pienet poikaset), pikkukuovi, 3 valkovikloa, 6 suokukkoa ja 3 liroa. Kahdessa paikassa lauloi vielä luhtakerttunen ja puolalainen kirjekyyhky tepasteli edelleen Vapenlagretin lähistöllä. Karikukoillakin on jo pienet poikaset. Aamulla lähtivät TLYn neljä ornia mantereelle.

KAIKKI VIELÄ VIHELTELEVÄT PUNAVARPUSET OVAT NUORIA KOIRAITA

KAIKKI VIELÄ VIHELTELEVÄT PUNAVARPUSET OVAT NUORIA KOIRAITA

Lauantaina 27.6.2020 oli edelleen helteisen lämmintä, jopa täällä ulkomerellä lämpötila käväisi 25 asteessa. Itäkaakkoinen tuuli oli heikkoa, 2-4 m/s, ja aurinko porotti koko päivän. Staijasin taas aamulla merelle 2 tuntia, mutta saarikomppaus jäi tänään vaatimattomaksi. Lintuja nähtiin saaressa mm. 9 harmaahaikaraa, 6 mustalintua, 25 ruokkia, kapustarinta, 2 valkovikloa, 5 suokukkoa, 2 kirjekyyhkyä edelleen ja paikallisena ad pikkulokki luotsiaseman luodoilla. Illalla oltiin Varesvuon Markuksen ja Minnan kanssa veneellä Gropskärillä, jossa kuvattiin tyynenä ja lämpimänä iltana ruokkeja ja riskilöitä, vähän yllättäen yhtään etelänkiislaa ei ollut paikalla. Hienoja valoja oli kyllä yllin kyllin. Nähtiin merellä myös 3 harmaahaikaraa ja n. 70 mustalintua.

HARMAAHYLKEITÄ LILLAHARUNIN LÄHELLÄ

HARMAAHYLKEITÄ LILLAHARUNIN LÄHELLÄ

RUOKKIASETELMA GROPSKÄRILTÄ

RUOKKIASETELMA GROPSKÄRILTÄ

Sunnuntaina 28.6.2020 jatkui helteinen keli, tänäänkin meni 25 astetta hetkeksi puhki. Aurinko paistoi ja aamu oli tyyni, myöhemmin kaakkoistuulta 6-7 m/s. Staijia taas 2 tuntia luotsiasemalla ja iltapäivällä kiersin itäosat saaresta. Näkyi mm. 5 harmaahaikaraa, 4 mustalintua, 32 ruokkia, 48 muuttavaa telkkää ja 25 tervapääskyä. Muuttavia kahlaajia olivat 2 pikkukuovia, isokuovi, 9 suokukkoa, mustaviklo, 3 valkovikloa, 3 liroa ja eilinen ad kapustarinta edelleen itärannalla. Puolalainen kirjekyyhky oli edelleen maisemissa ja itärannalla lauloi vielä luhtakerttunen, lisäksi Varesvuon Markus kuuli laulavan rastaskerttusen Ormskärin sisälahden ruovikossa. Iso osa päivästä kului eilisiltaisen kuvasadon parissa. Huomenna onkin edessä lähtö muutamaksi päiväksi mantereelle.

KAPUSTARINTAKIN ON JO MENOSSA ETELÄÄN

KAPUSTARINTAKIN ON JO MENOSSA ETELÄÄN

RISKILÄ TANSSII VEDEN PINNALLA

RISKILÄ TANSSII VEDEN PINNALLA

...KUNNES RISKILÄ KATOAA AURINGONLASKUUN

…KUNNES RISKILÄ KATOAA AURINGONLASKUUN

Uudet kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Hellettä Utössäkin

Juhannus, sepelrastas ja muuta mukavaa

Torstaina 18.6.2020 oli aamulla sumuista klo 10 saakka ja aamustaiji jäi väliin. Tuuli oli koko päivän heikkoa ja suunta vaihteli, aurinkoista ja lämmintä oli 19 astetta. Mainittavia havaintoja saaresta olivat mm. valkoposkihanhi (oleskellut paikallisena jo jonkin aikaa), töyhtöhyyppä, pikkukuovi, isokuovi, 2 suokukkoa, metsäviklo, 4 mustavikloa, valkoviklo ja edelleen puolalainen kirjekyyhky. Pikkulintuja nähtiin mm. 6 luotokirvistä, 5 luhtakerttusta, 3 rytikerttusta, ruokokerttunen ja 6 pikkukäpylintua. Juhannusvieraita saapui saareen laivalla kohtalaisen paljon, ornejakin pari.

YKSINÄINEN VALKOPOSKIHANHI ON PITKÄÄN VIIHTYNYT UTÖN VESILLÄ

YKSINÄINEN VALKOPOSKIHANHI ON PITKÄÄN VIIHTYNYT UTÖN VESILLÄ

Juhannusaattona 19.6.2020 oli aurinkoista ja lämmintä (23 astetta), heikkoa luoteistuulta. Staijia aamulla n. 4 tuntia luotsiasemalla ja kevyttä retkeilyä saaressa. Merellä/muutolla nähtiin mm. 3 kuikkaa, 22 mustalintua, harmaahaikara, nuolihaukka, 2 töyhtöhyyppää, 14 suokukkoa, 4 mustavikloa, valkoviklo, 68 ruokkia, etelänkiisla ja 43 tervapääskyä. Saaressa havaittiin mm. 2 kirjekyyhkyä edelleen, viitakerttunen, 6 luhtakerttusta, 2 rytikerttusta, 2 pikkukäpylintua ja laulava koiras pikkusieppo lammashaassa. Iltapäivällä oltiin juhannussalon nostossa isohkon väkijoukon kera, mutta varsinaiset Utön juhannusjuhlat on peruttu tänä vuonna koronapandemian takia. Juhannusaaton ilta oli mitä hienoin – lämmin, tyven ja aurinkoinen.

KAUKAA KUVATTU MUSTAVIKLO, TAUSTALLA NUKKUU HARMAASORSA

KAUKAA KUVATTU MUSTAVIKLO, TAUSTALLA NUKKUU HARMAASORSA

SUOKUKKOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

SUOKUKKOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Juhannuspäivänä 20.6.2020 itätuuli voimistui – koko päivän 10-12 m/s, aurinko paistoi ja lämpöä oli 21 astetta. Staijattiin 4 tuntia aamulla luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 3 kuikkaa, 19 mustalintua, 98 telkkää, 67 ruokkia, etelänkiisla, 9 pikkulokkia, 6 tervapääskyä ja kahlaajia 6 töyhtöhyyppää, 6 pikkukuovia, 25 suokukkoa, 3 mustavikloa, 2 valkovikloa ja 4 liroa. Syysmuutto käynnissä. Saaressa nähtiin 2 kirjekyyhkyä edelleen, 6 luhtakerttusta, rytikerttunen ja 7 pikkukäpylintua. Tänään näin ensimmäistä kertaa kun merilokki pyydysti kyhmyjoutsenen jo melko kookkaan poikasen emojen taistelusta huolimatta, raahasi poikasen läheiselle kalliolle ja söi sen hiljalleen siellä. Illalla saaren oma bändi, Bredbandet, soitti mukavaa musiikkia Vapenlagretin edustalla.

BREDBANDET VIRITTELEE ILTAMUSIIKKIA

BREDBANDET VIRITTELEE ILTAMUSIIKKIA

Sunnuntaina 21.6.2020 oli reipasta itätuulta, 10-12 m/s, pilvetöntä ja lämpöä 19 astetta. Satsattiin taas staijaamiseen n. 4 tuntia aamulla, saarikierrokset olivat tänään vähän suppeampia. Merellä/muuttavana nähtiin mm. kuikka, 82 mustalintua, 27 telkkää, 16 ruokkia, etelänkiisla, harvinainen 2kv kalatiira, 10 tervapääskyä ja muuttokahlaajia 4 töyhtöhyyppää, 2 pikkukuovia, isokuovi, 37 suokukkoa, jp-suosirri, 2 mustavikloa, 5 valkovikloa ja 2 liroa. Saaressa havaittiin mm. edelleen 2 kirjekyyhkyä, 3 luhtakerttusta, tristis-tyyppinen tiltaltti ja 8 pikkukäpylintua. Mantereelle lähti tänään isohko määrä juhannuksen viettäjiä.

KETTU KÄY JOKA PÄIVÄ AAMIAISELLA LÄHEISELLÄ LINTUJEN PESIMÄLUODOLLA

KETTU KÄY JOKA PÄIVÄ AAMIAISELLA LÄHEISELLÄ LINTUJEN PESIMÄLUODOLLA

Maanantaina 22.6.2020 jatkui itätuuli, nyt 6-8 m/s, ja auringonpaiste. Lämpöä oli 19 astetta. Taas staijattiin 4 tuntia plus kierrettiin kylää ja itäosaa saaresta. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 2 Gaviaa, 19 mustalintua, 50 telkkää, 46 ruokkia, etelänkiisla, 2 mehiläishaukkaa, nuolihaukka ja muuttokahlaajia töyhtöhyyppä, 5 pikkukuovia, 3 isokuovia, 10 suokukkoa, 5 mustavikloa, 6 valkovikloa ja 2 liroa. Saaresta löytyi yllättäen sepelrastas – lienee ennätysmyöhäinen kevätmuuttaja. Mikko löysi linnun klo 06.15 jalkapallokentältä mustarastaiden ja kottaraisten seurasta, viipyi paikalla n. 20 min. Muita havaintoja saaresta olivat mm. 4 uutta haahkanpoikasta (kevään summa vain 16 kpl), tanskalainen kirjekyyhky edelleen, 3 luhtakerttusta ja 4 pikkukäpylintua. Outi lähti tänään mantereelle asioita toimittamaan.

KESÄINEN SEPELRASTAS FUTISKENTÄLLÄ

KESÄINEN SEPELRASTAS FUTISKENTÄLLÄ

Tiistaina 23.6.2020 jatkui korkeapaine – pilvetöntä, enimmillään lämpöä 23 astetta ja melkein tyventä (heikko N-virtaus, 2-4 m/s). Staijia runsaat 3 tuntia luotsiasemalla ja saari kierrettiin lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä nähtiin mm. 1200 haahkaa, 229 muuttavaa telkkää, 23 mustalintua ja 48 ruokkia. Muuttokahlaajia havaittiin tänään 5 valkovikloa, 4 mustavikloa, liro, 25 suokukkoa, töyhtöhyyppä ja ad suosirri. Saaressa näkyi myös mm. nuolihaukka, harmaahaikara, 4 tervapääskyä, 2 kirjekyyhkyä edelleen, rytikerttunen, 4 luhtakerttusta ja laulava idäntiltaltti (tristis) Kattrumpanin portilla. Mikko äänitti ja kuvasi linnun ennen lähtöään saaresta, Mikon tasan 1 kk havaintojakson päätteeksi.

NUOLIHAUKKA KÄVÄISEE AJOITTAIN SAARELLA

NUOLIHAUKKA KÄVÄISEE AJOITTAIN SAARELLA

Keskiviikkona 24.6.2020 jatkui lämmin kesäsää – 22 astetta, auringonporotusta ja heikkoa (3-5 m/s) lounaistuulta, aamulla tyyntä. Staijia 2 tuntia aamulla ja kierrettiin kylää ja saaren itäosia. Merellä näkyi mm. kuikka, kaakkuri, 7 valkoposkihanhea, 6 mustalintua, 39 telkkää, 31 ruokkia ja eteläkärjessä koko aamun uiskennelleet 2 allia. Muuttokahlaajia näkyi tänään 2 isokuovia, 6 pikkukuovia, 7 valkovikloa, 3 liroa, 16 suokukkoa, töyhtöhyyppä ja suosirri. Saaressa oli myös 5 tervapääskyä, 2 kirjekyyhkyä edelleen, satakieli, luhtakerttunen ja Kattrumpanin portilla edelleen idäntiltaltti. Saareen maanantaina tullut Rivaston Ari näki illalla itärannalla paikallisen pikkutiiran. Varesvuon Markus ja Minna saapuivat tänään saareen kuten myös 4 ornia TLY:stä. Huviveneitä ja kesäturistejakin alkaa olla jo melko normaaliin tapaan.

SATAKIELI OLESKELEE EDELLEEN SAUNALLAMME, ILMEISESTI PESII

SATAKIELI OLESKELEE EDELLEEN SAUNALLAMME, ILMEISESTI PESII

HEMPPOJA PESII 3 PARIA, OSALLA JO LENTOPOIKASET

HEMPPOJA PESII 3 PARIA, OSALLA JO LENTOPOIKASET

Uusia kuvia isompina tiedostoina katsottavissa täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Juhannus, sepelrastas ja muuta mukavaa

Alkuvuosi 2020 Utössä – yhteenveto

Utön talvi oli leuto, lumeton ja jäätön ja lintuja viivytteli sekä talvehti melko monipuolisesti. Koko kevätkausi 2020 oli puolestaan huomattavan kylmä ja kovia pohjoistuulia oli epätavallisen paljon. Lämpimiä säitä ja etelän-kaakonpuoleisia virtauksia oli vasta touko-kesäkuun vaihteessa ja sen jälkeen. Koronapandemian ja siihen liittyneiden matkustusrajoitusten takia lintuharrastajia oli saaressa alkuvuonna poikkeuksellisen vähän. Kahden kuukauden ajan, 15.3.-15.5., olimme Outin kanssa käytännössä likimain ainoat lintuharrastajat saaressa, tosin Ari Rivasto (luotsikutterien kuljettaja) ehti ajoittain myös tarkkailla lintuja. Vähäinen havainnoitsijamäärä tietysti vaikutti vähentävästi lintujen löytymiseen verrattuna ns. normikevääseen. Kuitenkin lajimäärä muodostui kevään lopulla suunnilleen samaksi (195) kuin aikaisempinakin keväinä. Minun ja Outin lisäksi eniten alkuvuoden havaintopäiviä kertyi Mikko Järviselle ja Kimmo Kuusistolle.

Lillharun_02_100220

TALVEA HALLITSIVAT KOVAT TUULET JA VOIMAKAS MERENKÄYNTI

TALVEA HALLITSIVAT KOVAT TUULET JA VOIMAKAS MERENKÄYNTI

Myöhäisiä talvikauden viivyttelijöitä olivat mm. lehtokurppa 4.1., jouhisorsa 21.1., laulurastas 29.1., silkkiuikku 26.1-15.2. ja jänkäkurppa 9.-18.2. Peukaloisia selvisi saaressa talven yli noin 10 yksilöä, punarintoja ainakin 8 yksilöä, lisäksi onnistuneesti talvehti ampuhaukka, luhtakana (7-8.3. 2 yksilöä), 3 närheä, rautiainen, kiuru, niittykirvinen ja mustapääkerttu. Luotokirvinen havaittiin 28.1. saakka ja uudelleen 27.2. alkaen (muuttavia).

NÄRHIÄ TALVEHTI UTÖSSÄ - ENSI KERTAA SAAREN HISTORIASSA

NÄRHIÄ TALVEHTI UTÖSSÄ – ENSI KERTAA SAAREN HISTORIASSA

Merisirrejä nähtiin enimmillään noin 535 yksilöä 22.3. ja vuorihemppo havaittiin 6-20.1., 7-9.2., 10.4. (2 yks) ja 2.5. Kesykyyhky pistäytyi saaressa 28.1. ja talvinen mustaleppälintu havaittiin 7-8.2. Suomen kautta aikain toinen helmikuinen mustakurkku-uikku nähtiin 9.2.

merisirri_31_Korppoo_01_20

MERISIRREJÄ OLI RUNSAASTI JA HELMIKUINEN MUSTAKURKKU-UIKKU YLLÄTTI

MERISIRREJÄ OLI RUNSAASTI JA HELMIKUINEN, LÄHES JUHLAPUKUINEN MUSTAKURKKU-UIKKU YLLÄTTI

Aikaisiksi kevätmuuttajiksi tulkittavia olivat mm. sepelkyyhky 10.2., pajusirkku 13.2., haahka 14.2., kulorastas 15.2., kiuru 16.2., töyhtöhyyppä 18.2., metsähanhi 25.2., suopöllö 8.3., tylli 11.3. ja merikihu 2.4.

TALVEHTINUT PIKKUSIRKKU VIIPYI SAARESSA 18.4. SAAKKA

TALVEHTINUT PIKKUSIRKKU VIIPYI SAARESSA 18.4. SAAKKA

Kevään viimeiset merisirrit nähtiin 31.5. ja mustaleppälintuja havaittiin ajalla 14.3.-14.6. yhteensä 16 yksilöä. Etelänkiisla nähtiin 15.3.-17.6. yhteensä 21 kertaa, 1-7 yks kerrallaan. Kiislamäärä oli selvästi suurempi kuin yhtenäkään aiempana vuonna. Sepelrastaita havaittiin 8 yksilöä ajalla 13.4.-22.5. Muuttohaukka nähtiin 24.4., 25.4. ja 26.5. sekä Utössä harvinaiset hiiripöllö 28.4., viiriäinen 8.5., varpunen 10-17.5., pulmussirri 23.5. ja 2 kesykyyhkyä 8-18.6. Idänuunilintuja havaittiin 31.5.-8.6 yhteensä 11 yksilöä sekä kuhankeittäjä vihelteli saaressa 3.6. ja 17.6. Kirjosiipikäpylintu oli paikallisena 2-4.6.

etelänkiisla_02_Korppoo_05_20

ETELÄNKIISLOJA NÄHTIIN ENNÄTYSMÄÄRÄ JA KEVÄINEN HIIRIPÖLLÖ YLLÄTTI

ETELÄNKIISLOJA NÄHTIIN ENNÄTYSMÄÄRÄ JA KEVÄINEN HIIRIPÖLLÖ OLI YLLÄTYS

Myöhäisiä kevätmuuttajia olivat tilhi 18.5., pikkutylli 1.6., mustavaris 3.6., lapinsirkku 3.6., lehtokurppa 12.6., vesipääsky 13.6., punatulkku 14.6., kehrääjä 14.6. ja pikkusieppo 15.6.

PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO KESTI TAVANOMAISTA MYÖHEMPÄÄN

PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO KESTI TAVANOMAISTA PIDEMPÄÄN

IDÄNUUNILINNUILLA OLI NORMAALI ESIINTYMINEN

IDÄNUUNILINNUILLA OLI NORMAALI ESIINTYMINEN

Harvinaisuuksien suhteen kevät oli varsin tavanomainen huolimatta niukemmasta havainnoinnista. Suurharvinaisuuksia ei tänä keväänä nähty eikä siten myöskään saarelle uusia lintulajeja.

Harvinaisuudet (ARK/RK-päätökset vielä puuttuvat):

Pikkusirkku 5.1-18.4. 1 p

Pikkukajava 22.4. 2kv m

Avosetti 22.4. 1 p/m

Harjalintu 2-3.5. 1 p

Sepeltasku 2-5.5. 2kv k p

Arosuohaukka 2.5. 2kv m, 22.5. ad n m

Sepelsieppo 7.5. 2kv k p – jo toisena keväänä peräkkäin vain 1 yksilö!

Jääkuikka 8.5. 1 jp m

Turkinkyyhky 13.5. 1 p, 27.5. 1 p

Heinäkurppa 15.5. 1 p

Mehiläissyöjä 16.5. 1 p, 22.5. 1 p

Pikkutiira 22.5. 1 m

Kyhmyhaahka 26.5. +2kv k m, 7.6. 3kv p

Leveäpyrstökihu 28.5. 1 m

Isovesipääsky 31.5. 1 jp m/p, 2. havainto Utöstä

HARJALINTU ON UTÖSSÄ LÄHES JOKAVUOTINEN

HARJALINTU ON UTÖSSÄ LÄHES JOKAVUOTINEN

SEPELTASKU OLI TOISENA PERÄTTÄISENÄ KEVÄÄNÄ ITÄNIITYLLÄ

SEPELTASKU OLI TOISENA PERÄTTÄISENÄ KEVÄÄNÄ ITÄNIITYLLÄ

MEHILÄISSYÖJÄ OLI TÄNÄ KEVÄÄNÄ SAARESSA KAHTEEN OTTEESEEN

MEHILÄISSYÖJÄ OLI TÄNÄ KEVÄÄNÄ SAARESSA KAHDESTI

Haahkojen alamäki Utössä jatkuu. Kevään aikana haahkamäärät olivat selkeästi aiempia vuosia vähäisemmät ja saaressa oli vain muutama pesivä tai pesimistä yrittävä haahka. Poikasia kuoriutui ainoastaan 16 kpl ja nämä ovat kaikki menehtyneet eli lentokykyiseksi ei Utön alueelta ole varttumassa yhtään haahkaa. Mainittakoon, että 2000-luvun alkupuolella Utöstä kuoriutui vielä 900-1000 haahkanpoikasta vuodessa, mutta alamäki on ollut jyrkkää vuoden 2010 jälkeen. Toisaalta kesäkuun alussa saaren eteläpuoliselle merialueelle kerääntyi edelleen tuhansien sulkimaan lähtevien koirashaahkojen lauttoja, enimmillään 5.6. laskettiin 24.300 koirashaahkaa.

KOIRASHAAHKAPARVET OVAT KOMEAA KATSOTTAVAA

KOIRASHAAHKAPARVET OVAT KOMEAA KATSOTTAVAA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Alkuvuosi 2020 Utössä – yhteenveto

Kahlaajia menossa etelään

Maanantaina 15.6.2020 jatkui kesäkeli – lämpöä oli jo 23 astetta, heikkoa (4-6 m/s) koillistuulta ja puolipilvistä. Staijia aamulla n. 4 tuntia ja kierrettiin pääosa saaresta, mutta meillä oli iltapäivän ohjelmassa alumiiniveneen vesillelasku (vihdoin) ja taas saunottiinkin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 6 kuikkaa, 50 mustalintua, 225 muuttavaa telkkää, 32 ruokkia ja 9 tervapääskyä. Muuttokahlaajia havaittiin isokuovi, 2 töyhtöhyyppää, 7 suokukkoa ja 4 mustavikloa. Muita olivat mm. 2 kirjekyyhkyä edelleen, 4 luhtakerttusta, kirjokerttu, 2 pikkukäpylintua ja myöhäinen pikkusieppo, laulava koiras kaupan takana. Mantereelle lähtivät Varesvuon Markus ja Minna sekä Kuusiston Kimmo.

KIVITASKU ON UTÖN YLEISIMPIÄ PESIMÄLAJEJA

KIVITASKU ON UTÖN YLEISIMPIÄ PESIMÄLAJEJA

Tiistaina 16.6.2020 saapui pitkästä aikaa sadealue, tällä kertaa Viron suunnasta. Aamu oli vielä pilvipoutainen ja heikkotuulinen, mutta päivällä saatiin rankkoja vesikuuroja, ukkosta ja lämpötila putosi 14 asteeseen. Illaksi taas poutaantui. Staijia aamulla runsaat 3 tuntia ja kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. kuikka, 109 muuttavaa telkkää, 18 ruokkia, etelänkiisla, yllättävät 11 ad pikkulokkia jonkin aikaa paikallisena ja muuttokahlaajia 19 töyhtöhyyppää, pikkukuovi, 32 suokukkoa ja 7 mustavikloa. Saaressa mainittavia olivat kesykyyhky, 5 luhtakerttusta ja 9 pikkukäpylintua. Meille saapui tänään visiitille poikani Markus poikiensa Rasmuksen ja Juliuksen kanssa. Mukavaa ulkoilua ja yhdessäoloa sateen loputtua.

PENSAKERTTU ON MYÖS YLEINEN PESIMÄLAJI SAARESSA

PENSAKERTTU ON MYÖS YLEINEN PESIMÄLAJI SAARESSA

Keskiviikkona 17.6.2020 oli aurinkoista, lämpöä 17 astetta ja melko heikkoa (5-7 m/s) kaakkoistuulta. Päivällä jonkin aikaa sumua. Staijia aamulla runsaat 3 tuntia ja saarta kierrettiin melko kattavasti. Merellä/muutolla nähtiin mm. valkoposkihanhi, 10 mustalintua, 34 ruokkia, etelänkiisla, 9 pikkulokkia, 11 suokukkoa, 2 valkovikloa ja 11 mustavikloa. Mikko kuuli aikaisin aamulla kuhankeittäjän viheltelyä kylän pohjoisreunalta, lammashaassa lauloi sirittäjä, ja raripuskasta löytyi kirjokerttu sekä paikalla pesineet urpiaispari ja niiden lentopoikanen. Puolalainen kirjekyyhky oleili edelleen saaressa, luhtakerttusia oli tänään 5. Markus ja pojat lähtivät myöhään iltapäivällä juhannuksen viettoon mantereelle.

VASEMMALTA MARKUS, JULIUS, RASMUS JA MEIKÄLÄINEN

VASEMMALTA MARKUS, JULIUS, RASMUS JA MEIKÄLÄINEN

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kahlaajia menossa etelään

Kesäkelejä ja vähän lintujakin

Torstaina 11.6.2020 oli pohjoistuulta 6-7 m/s, aurinko porotti koko päivän ja lämpö kohosi vuoden ennätykseen, 20 astetta. Staijia aamulla n. 4 tuntia plus koko saari kierrettiin. Nähtiin mm. laulujoutsen, 6 mustalintua, 63 muuttavaa telkkää, 40 ruokkia, 2 nuolihaukkaa, 2 kehrääjää, 17 tervapääskyä ja 2 kirjekyyhkyä edelleen (tanskalainen ja puolalainen). Kahlaajia on matkalla etelään: 2 töyhtöhyyppää, 2 isokuovia ja 4 suokukkoa, lisäksi itärannalla ruokaili edelleen jalkavaivainen vaihtopukuinen suosirri. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. naaraspukuinen mustaleppälintu, 2 viitakerttusta, 5 luhtakerttusta, 2 ruokokerttusta, 3 rytikerttusta, laulava pikkusieppo, 2 kirjokerttua ja punatulkku. Outi tuli illansuussa saareen, nyt m/s Baldurilla.

NUOLIHAUKKOJA ON NÄKYNYT USEANA PÄIVÄNÄ

NUOLIHAUKKOJA ON NÄKYNYT USEANA PÄIVÄNÄ

Perjantaina 12.6.2020 oli edelleen pilvetöntä auringonporotusta, lämpöä 20 astetta ja aluksi koillis-, myöhemmin itätuulta 5-7 m/s. Staijia n. 4 tuntia ja koko saari komppailtiin. Nähtiin mm. valkoposkihanhi, kuikka, Gavia, nuolihaukka, huuhkaja, 47 ruokkia, kehrääjä, 7 tervapääskyä, 2 uuttukyyhkyä ja edelleen samat 2 kirjekyyhkyä. Kahlaajia havaittiin myöhäinen lehtokurppa sekä etelään matkaavat 3 töyhtöhyyppää, 8 suokukkoa ja 2 mustavikloa. Itärannalla oli myös 2 suosirriä. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat viitakerttunen, 4 luhtakerttusta, 2 rytikerttusta, kirjokerttu ja 13 pikkukäpylintua. Päivällä siivottiin taloa ja istuttiin iltapäivä ja ilta Varesvuon Markuksen ja Minnan seurassa meillä.

KULTARINTOJA TAITAA TAAS PESIÄ SAARESSA, EHKÄ KOLMEKIN REVIIRIÄ

KULTARINTOJA TAITAA TAAS PESIÄ SAARESSA, EHKÄ KOLMEKIN REVIIRIÄ

Lauantaina 13.6.2020 jatkui auringonpaiste pilvettömältä taivaalta, samoin tuuli edelleen koillisesta 4-7 m/s ja lämpö nousi iltapäivällä jo 21 asteeseen. Staijattiin runsaat 4 tuntia luotsiasemalla ja saari kierrettiin taas kokonaan. Merellä/muutolla nähtiin mm. valkoposkihanhi, 38 mustalintua, 12 ruokkia, etelänkiisla, kaakkuri, 2 kuikkaa, 7 Gaviaa ja 2kv jäägavia, jota ei saatu lajilleen varmaksi. Lensi aamulla Svartbådanin N-puolelta itään ja laskeutui eteläniemen ulkopuolelle, mutta etäisyyttä oli vähän liikaa, näytti kuitenkin enemmän nuorelta adalta. Kahlaajia muutti etelään töyhtöhyyppä, 2 isokuovia, 21 suokukkoa, 2 mustavikloa ja valkoviklo, lisäksi nähtiin 1+1 vesipääskyä, jotka olivat vielä matkalla pohjoiseen. Muita havaintoja olivat nuolihaukka, kirjekyyhky edelleen, 4 luhtakerttusta, pensassirkkalintu, kirjokerttu, sirittäjä ja 23 pikkukäpylintua. Saatiin Outin kanssa valmiiksi talon siivousurakka.

SUOKUKOT MUUTTAVAT JO ETELÄÄN

SUOKUKOT MUUTTAVAT JO ETELÄÄN

Sunnuntaina 14.6.2020 jatkui samanlainen sää: pilvetöntä, koillistuulta 4-6 m/s ja lämmintä 20 astetta. Staijattiin taas n. 4 tuntia luotsiasemalla ja saari kierrettiin. Outin kanssa käytettiin taas osa päivästä kesäsiivoukseen, nyt oli vuorossa meidän saunarakennus. Lintuja nähtiin merellä/muutolla mm. 2 kuikkaa, Gavia, 64 ruokkia, 57 mustalintua, 165 muuttavaa telkkää, 4 tervapääskyä, ruskosuohaukka ja muuttokahlaajia 2 töyhtöhyyppää, 2 mustavikloa, valkoviklo ja 10 suokukkoa. Saaressa havaittiin lisäksi harvoin nähty 2kv lapintiira, kehrääjä, käki, kirjekyyhky edelleen, viitakerttunen, 5 luhtakerttusta, rytikerttunen, pikkuvarpunen, vieläkin punatulkku, 10 pikkukäpylintua ja naaraspukuinen mustaleppälintu kaupan lähistöllä.

LUOTOKIRVISIÄ PESII 3 PARIA PÄÄSAAREN TUNTUMASSA

LUOTOKIRVISIÄ PESII 3 PARIA PÄÄSAAREN TUNTUMASSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

KESÄISIÄ VIHERVAPUSIA NÄKYY LIKI PÄIVITTÄIN

KESÄISIÄ VIHERVARPUSIA NÄKYY LIKI PÄIVITTÄIN

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kesäkelejä ja vähän lintujakin

Pikakäynti mantereella

Keskiviikkona 10.6.2020 tulin jo takaisin Utöhön, asiat mantereella tulivat hoidetuksi. Ajelin auringonpaisteisena aamuna Nauvoon ja sieltä Pärnäisiin, jossa odotti edelleen m/s Isosaari. Piti olla jo m/s Baldur, mutta uusi tieto kertoi, että Baldur aloittaakin liikennöinnin vasta huomenna, torstaina. Väkeä kertyi laivalle 50-60 henkeä, lisäkseni lintureissulaisia Jyrki Normaja menossa Jurmoon.

KÄENPIIKOJA PESII UTÖSSÄ 3 PARIA

KÄENPIIKOJA PESII UTÖSSÄ 3 PARIA

Matkalla saatiin pohjoistuulta, aurinkoa ja lämpöä 17 astetta. Utöhön saavuttiin klo 13 ja iltapäivällä tein pari kierrosta kyläalueella, jossa havaintoja olivat mm. viitakerttunen ja puolalainen kirjekyyhky. Saaressa olivat paikalla Varesvuon Markus sekä edelleen Järvisen Mikko ja Kuusiston Kimmo.

LUOTTAVAINEN PUOLALAINEN KIRJEKYYHKY

LUOTTAVAINEN PUOLALAINEN KIRJEKYYHKY

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pikakäynti mantereella