Allihaahka

Torstaina 14.2.2019 oli pääosin pilvistä ja lämpöä 2-3 astetta. Tuuli oli aluksi heikkoa (4-5 m/s) lännestä, myöhemmin lounaasta 12-14 m/s. Aamulla staijia luotsiasemalla runsaat 2 tuntia, lisäksi kiersin itäosat ja kyläalueen. Merellä näkyi mm. 2 naaras haahkaa paikallisena, 2 tukkakoskeloa, eka jp-riskilä, Bådanilla noin 110 merisirriä ja Pattskärin rantatyrskyissä uiskenteli ainakin tunnin verran naaraspukuinen allihaahka. Vaikka laji on taantuva, niin toistaiseksi stelleri on ollut likimain jokatalvinen laji Utössä. Saaressa näkyi mm. 5 räkättiä, punatulkku, punarinta, peukaloinen ja edelleen luotokirvinen.

NÄIN LUMETONTA ON UTÖN HELMIKUU TÄNÄ VUONNA

NÄIN LUMETONTA ON UTÖN HELMIKUU TÄNÄ VUONNA

Perjantaina 15.2.2019 puhalsi länsilounainen föhn-tuuli 8-10 m/s, taivas oli ohuessa pilvessä ja lämpöä 3-4 astetta. Staijia aamulla pari tuntia plus itäosien, kylän ja Enskärin komppaus. Näennäisesti hyvästä muuttosäästä huolimatta ei vielä juuri mitään liikettä – taitaa vaan olla liian aikaista vielä. Näkyi mm. 3 allia, mustalintu, 3 tukkakoskeloa ja luodoilla 65 merisirriä, saaressa lisäksi varpushaukka, 24 räkättiä, 15 tilheä ja itärannalla edelleen luotokirvinen. Joska Laine lähti aamulla mantereelle, ja Lundenin Jokke saapui illalla saareen.

TELKKÄMÄÄRÄT OVAT TÄNÄ TALVENA EPÄTAVALLISEN PIENIÄ

TELKKÄMÄÄRÄT OVAT TÄNÄ TALVENA EPÄTAVALLISEN PIENIÄ

Lauantaina 16.2.2019 lounaistuuli oli voimistunut kovaksi, 15-18 m/s iltaan saakka. Pääosin oli aurinkoista ja lämpötila käväisi 4.5 plusasteessa. Staijia pari tuntia ja itäosat sekä kyläalue kierrettiin, Jokke puolestaan vietti tämän päivän Jurmossa. Merellä näkyi mm. kaakkuri, 5 tp-riskilää, 2 jp-ruokkia, 3 allia ja yksinäinen merisirri Trattenilla. Saarikierroksella oli hiljaista, linnut olivat piilossa tuulen takia. Näkyi mm. varpushaukka ja 21 räkättiä. Päivärinta ja Skyttä lähtivät aamulla mantereelle ja illalla saareen saapui lintuväkeä Järvisen Mikko ja Heidi Tammero.

LAULUJOUTSEN VIIHTYY EDELLEEN ITÄRANNALLA

LAULUJOUTSEN VIIHTYY EDELLEEN ITÄRANNALLA

Sunnuntaina 17.2.2019 piti lähteä hetkeksi mantereelle asioita toimittamaan. Sää oli aurinkoinen, lämpöä oli 3 plusastetta ja luoteistuulta n. 10 m/s. Staijattiin n. 3 tuntia luotsiasemalla ja nähtiin mm. 16 allia, 5 mustalintua, 12 riskilää, 3 ruokkia, 8 tukkakoskeloa ja Bådanilla ainakin 55 merisirriä. Hiukan alkaa liikenne merellä piristyä. Saaressa ehdin nähdä 21 räkättiä ja punarinnan ja kevään eka naakkakin ilmestyi. Matkalla mantereelle ei kummempia havaintoja, enemmän matka meni seurustelun puolelle sisätiloissa, Jurmosta kyytiin tuli ainakin 5 lintuharrastajaa. Nauvon lauttarannassa, Prostvikissa, uiskenteli hieno koiras uivelo. Turussa olin klo 18.40 aikoihin.

ISOKOSKELO ON KEVÄTAURINGOSSA HIENON VÄRINEN

ISOKOSKELO ON KEVÄTAURINGOSSA HIENON VÄRINEN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Ensimmäiset haahkat saapuivat

Maanantaina 11.2.2019 etelätuuli heikkeni, kääntyi idän kautta pohjoiseen ja alkoi illalla voimistua. Lämpöä oli 1-2 astetta ja lähes koko päivä vesi-räntäsadetta. Aamupäivällä oli tunti satamatta ja silloin luotsiasemalta staijia merelle. Muuten sateinen kävelykierros Enskärillä, kyläalueella ja itäosassa. Merellä näkyi mm. laulujoutsen, lapasotka, 6 mustalintua, 5 tukkakoskeloa ja yhteensä 31 merisirriä (2a) luodoilla. Saarikierroksella löytyi mm. punarinta, edelleen luotokirvinen ja itäniityn reunalta lentoon lähtenyt suopöllö. Varmaankin sama yksilö kuin vajaa viikko sitten. Outi lähti iltapäivällä mantereelle.

MEIDÄN RUOKINNALLA KÄVÄISI RENGASTETTU TALITIAINEN, JOLLA ISOT KASVAIMET MOLEMMIN PUOLIN PÄÄTÄ. EI OLE NÄKYNYT KERTAAKAAN AIEMMIN TÄNÄ TALVENA.

MEIDÄN RUOKINNALLA KÄVÄISI RENGASTETTU TALITIAINEN, JOLLA ISOT KASVAIMET MOLEMMIN PUOLIN PÄÄTÄ. EI OLE NÄKYNYT KERTAAKAAN AIEMMIN TÄNÄ TALVENA.

Tiistaina 12.2.2019 oli puolipilvistä ja kovaa pohjoistuulta, aamulla 16 m/s, myöhemmin 11 m/s luoteesta. Lämpöä oli 1-2 plusastetta. Staijia aamulla pari tuntia merelle, kiersin myös itäosat ja saunalahden plus osan kylää. Odotetusti pohjoistuuli ei uutta tuonut, näkyi mm. laulujoutsen, alli, 3 tp-riskilää, 2 pilkkasiipeä ja luodoilla 14 merisirriä (2a). Saarikierroksella mainittavimmat olivat 35 tilheä ja itärannalla edelleen luotokirvinen. Raikas, mukava ulkoilusää ja illalla leppoisaa mestarienliigan futista telkkarista.

LUOTOKIRVINEN VIIHTYY USEIN ITÄRANNALLA

LUOTOKIRVINEN VIIHTYY USEIN ITÄRANNALLA

Keskiviikkona 13.2.2019 satoi aamulla vähän vettä ja räntää, mutta myöhemmin selkeni kauniin aurinkoiseksi päiväksi. Tuuli oli luoteesta 5-6 m/s ja iltapäivällä lämpö kipusi jo 4 asteeseen. Staijia aamupäivällä vajaa pari tuntia luotsiasemalla, lisäksi kiersin kyläalueen ja saaren itäosan. Merellä näkyi mm. laulujoutsen, tukkakoskelo, 9 allia ja kevään ekat 2 haahkaa, koiras ja naaras uimassa Pattskärin eteläkärjessä. Siitä se kevät etenee! Kahdessa parvessa lähiluodoilla oli tänään yhteensä noin 135 merisirriä. Saaressa näkyi mm. punatulkku, punarinta ja peukaloinen. Iltapäivällä saapuivat linturetkelle Petri Päivärinta ja Mette Skyttä. Ja illalla taas telkkarista futista…

KYHMYJOUTSENIA ON SAAREN VESILLÄ NOIN 20 YKSILÖÄ

KYHMYJOUTSENIA ON SAAREN VESILLÄ NOIN 20 YKSILÖÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Ensimmäiset haahkat saapuivat

Muuttolintuja odotellessa

Torstaina 7.2.2019 oli puolipilvistä, lämpöä 2 astetta ja länsi-, myöhemmin etelätuulta 7-8 m/s. Staijia majakan suojassa runsas tunti, lisäksi kiersin saunalahden, itäosat ja kyläalueen. Liukasta on… Näkyi mm. laulujoutsen, lapasotka, 3 allia, naaras uivelo ja 4 merisirriä Bådanilla. Saaressa ei muuta mainittavampaa kuin 45 räkättiä, 42 tilheä ja peukaloinen. Outi saapui illalla saareen.

MUUTAMA LAULUJOUTSEN VIETTÄÄ TALVEA UTÖN VESILLÄ

MUUTAMA LAULUJOUTSEN VIETTÄÄ TALVEA UTÖN VESILLÄ

Perjantaina 8.2.2019 oli pilvistä ja lämpöä jo lähes 4 astetta. Lumet sulavat. Etelälounainen tuuli oli reipasta, 11-14 m/s. Näkyvyys oli huono ja merelle ei tullut tänään tapitettua, mutta kierrettiin saaren itäosat, kyläalue ja Enskär. Lintuja näkyi mm. tutut laulujoutsen ja lapasotka, 52 räkättiä, punakylkirastas, 40 tilheä, urpiainen ja edelleen luotokirvinen, nyt kylän rannassa.

LUOTOKIRVINEN ON PYSYNYT HYVÄKUNTOISENA LÄPI TALVEN

LUOTOKIRVINEN ON PYSYNYT HYVÄKUNTOISENA LÄPI TALVEN

Lauantaina 9.2.2019 jatkui suttuinen ja pilvinen sää – lämpöä oli 3 astetta, lumet sulavat kovaa vauhtia ja näkyvyys on heikko sumun ja tihkusateen takia. Kovaa etelätuulta n. 15 m/s. Kierrettiin itäosa ja kyläalue ja nähtiin niukasti lintuja – mainittavia 2 laulujoutsenta, varpushaukka, 3 räkättiä, punarinta ja peukaloinen. Vilkasta on matalapainetoiminta tällä hetkellä.

TILHIÄ ON NÄKYNYT KOHTALAISEN PALJON MONENA PÄIVÄNÄ

TILHIÄ ON NÄKYNYT KOHTALAISEN PALJON MONENA PÄIVÄNÄ

Sunnuntaina 10.2.2019 oli vaihteeksi kauniin aurinkoista pääosa päivästä, etelälounainen tuuli kuitenkin 14-16 m/s, lämpöä jo 4 astetta. Lumet ovat lähes tyystin sulaneet. Kierreltiin eteläniemellä, itäosassa ja kyläalueella ja keskityttiin enemmän kuvaamiseen kuin lintujen katseluun. Nähtiin kuitenkin mm. 3 laulujoutsenta, 2 lapasotkaa, luotokirvinen viihtyi nyt itärannalla ja luhtakana huuteli useita kertoja itäniityn rantaruovikossa.

isokoskelo_05_Korppoo_02_19

TÄNÄÄN OLI AIKA REIPAS ETELÄLOUNAINEN TUULI

TÄNÄÄN OLI AIKA REIPAS ETELÄLOUNAINEN TUULI

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Muuttolintuja odotellessa

Takaisin Utön talveen

Maanantaina 4.2.2019 oli aika palata kotinurkille Utöhön. Outi jäi vielä mantereelle ja ajelin aamulla talviseen Nauvoon kaffelle, sieltä edelleen m/s Eivorille. Laivalle saapui niukasti väkeä, Kuntzen Kim oli sentään matkalla Jurmon lintuasemalle. Sää oli puolipilvinen, pakkasta 2-3 astetta ja luoteistuulta 7 m/s. Nötössä nähtiin 9 laulujoutsenta ja matkalla muutama merikotka. Utöhön saavuttiin klo 12.40. Jäätä ei ollut laivamatkan aikana missään. Utössä on melko reippaasti lunta ja huomattavan hankala kulkea myös liukkauden takia. Ruokinta kuntoon ja tein iltapäivällä pienen kyläkierroksen, jonka antia olivat mm. lapasotka, n. 120 telkkää, huuhkaja (Gamla Postenin männyissä) ja punarinta. Illalla lounaistuuli voimistui ja lämpötila kipusi plussalle.

HUUHKAJA PÄIVYSTI TAAS PÄÄSAAREN PUOLELLA

HUUHKAJA PÄIVYSTI TAAS PÄÄSAAREN PUOLELLA

Tiistaina 5.2.2019 satoi vettä koko päivän, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Staiji jäi hyvin kevyeksi, mutta kiertelin vähän kylän rantoja ja itäniityn ympäristöä. Tuulta oli aamulla 13 m/s lounaasta ja heikkeni illaksi. Lintuja näkyi mm. laulujoutsen, lapasotka, punarinta, peukaloinen, punakylkirastas ja 16 tilheä. Tom Jalas oli iltapäivällä nähnyt suopöllön itäniityn nurkalla, lähti pelotettuna kompostorin suuntaan. Mukava talvihavis, katsotaan jos löytyisi vielä uudelleen.

AINAKIN YKSI PUNARINTA SINNITTELEE EDELLEEN SAARESSA

AINAKIN YKSI PUNARINTA SINNITTELEE EDELLEEN SAARESSA

Keskiviikkona 6.2.2019 oli pääosin aurinkoista ja pohjoistuulta, aluksi 9 m/s, myöhemmin kääntyi länteen 5 m/s. Pakkasta oli pari astetta. Staijia luotsiasemalla vajaa 2 tuntia aamulla, kyläalue ja itäosat kierrettiin. Merellä näkyi mm. laulujoutsen, lapasotka, 2 tp-riskilää, naurulokki ja yhteensä 42 merisirriä (3a) lähiluodoilla. Iltapäivällä Fladanin-Ormskärin alueella pyörähti merihanhi – huippuaikainen ja ilmeisesti sama yksilö, joka nähtiin jo eilen lentelevän Jurmossa. Saarikierroksella näkyi mm. punarinta, 2 peukaloista, 35 tilheä, 22 räkättiä, punakylkirastas edelleen, punatulkkukoiras ja itärannalla luotokirvinen. Ilmeisesti sama ”luotsi”, joka on näkynyt muutaman kerran pitkin talvea. Illalla kylällä lenteli sarvipöllö. Joska Laine ja Hanna Ranta tulivat saareen mm. lintuja katsomaan.

LUOTOKIRVINEN VIIHTYI TÄNÄÄN ITÄRANNALLA

LUOTOKIRVINEN VIIHTYI TÄNÄÄN ITÄRANNALLA

MUSTARASTAITA OLI TÄNÄÄN AINAKIN 9 KPL ELI SELVÄSTI ENEMMÄN KUIN AIEMMIN TALVELLA. MUUTTOA JO?

MUSTARASTAITA OLI TÄNÄÄN AINAKIN 9 KPL ELI SELVÄSTI ENEMMÄN KUIN AIEMMIN TALVELLA. MUUTTOA JO?

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin Utön talveen

Lintu- ja lomaviikko Gran Canarialla

Torstaina 24.1.2019 lähdettiin, Outi edellä Hesan kautta, ja minä myöhemmin junalla Pasilan kautta, illaksi Helsingin lentoasemalle. Illalla syötiin erinomainen pasta ja juotiin kuohuviinit ennen yöpymistä tutussa Glo-hotellissa. Perjantaina 25.1.2019 siirryttiin aamiaisen jälkeen Finnairin lennolle, kohti Las Palmasia. Edessä oli viikon loma- ja vähän lintureissukin. Lentomatka sujui aikataulussa ja perille saavuttiin klo 16.10. Bussilla hotellille, H10 Playa Melonerosiin, ja ilta kului paikan päällä n. 18 asteen lämmössä. Mainittavin havainto oli tuulihaukka, sillä aloitellaan.

AURINGONLASKUNÄKYMÄ PARVEKKEELTAMME

AURINGONLASKUNÄKYMÄ PARVEKKEELTAMME

Lauantaina 26.1.2019 syötiin rauhassa aamiainen ennen päivän kävelyretkeä La Charcan lammelle, Maspalomasin majakan tuntumaan. Tyyliä tässä hotellissamme on, kun eilen sisäänkirjoituksessa ja tänään aamiaisen alkajaisiksi heti tarjottiin ilmaista kuohuviiniä… Päivä oli pääosin aurinkoinen, lähes tyven ja lämpöä oli 21-22 astetta. Käveltiin rannan kävelytietä Maspalomasin majakalle, vietettiin aikaa La Charcan rannalla ja käytiin 1-2 kilometriä sisämaan puolellakin. Iltapäivällä pidettiin mukava lounastauko majakan lähistöllä ennen hotellille paluuta. Kävelyä kertyi tänään n. 8 km. Lintuja nähtiin 26 lajia – kahlaajia 3 pikkukuovia, 7 pulmussirriä, 4 suosirriä, 6 tundrakurmitsaa, 2 rantasipiä, 3 valkovikloa, liro, 8 tylliä ja 4 pikkutylliä. Muita mainittavia olivat 2 kapustahaikaraa, madeirankiitäjä, tuulihaukka, 4 liejukanaa, kanarianhemppo, 3 afrikansinitiaista ja tietysti silkki- ja harmaahaikaroita, kauluskaijoja, munkkiaratteja ja samettipääkerttuja.

PARI KAPUSTAHAIKARAA VIIHTYI KOKO VIIKON LA CHARCALLA

PARI KAPUSTAHAIKARAA VIIHTYI KOKO VIIKON LA CHARCALLA

Illansuussa nähtiin hotellimme viereisellä golfkentällä vielä punapyy – Gran Canaria on ainoa Kanarian saarista, jossa punapyytä esiintyy. La Charcalla oli tänään useita muitakin orneja ja lintukuvaajia. Illallinen hotellilla oli eilisillan tyyliin runsas ja hyvä.

LISKOT OVAT AIKAMOISIA KOOLTAAN

LISKOT OVAT AIKAMOISIA KOOLTAAN

Sunnuntaina 27.1.2019 meillä oli koko saaren (lintu)retkipäivä hienossa säässä. Koko päivä oli aurinkoista, lämpöä vuorilla alimmillaan 5-6 astetta mutta iltapäivällä 20 astetta, tuuli oli heikkoa koillisesta. Söimme aikaisen aamiaisen ja klo 07.15, vielä pimeän aikaan Guillermo Bernal Monrobé, paikallinen lintu- ja luonto-opas (guillermo.monrobe@gmail.com) tuli meitä hakemaan. Ajettiin aluksi itärantaa pitkin saaren pohjoisosaan, Valsenseron rotkolaaksoon, tavoitteena löytää palmankyyhkyjä. Niitä löytyikin 4 yksilöä ja vähän varjoisissa aamuvaloissa saatiin joku kuvakin. Paikalla nähtiin myös mm. 2 punarintaa, 2 afrikansinitiaista ja 2 mustapääkerttua.

PALMANKYYHKYT VIIHTYVÄT VARJOISISSA LAAKERIPUUMETSISSÄ

PALMANKYYHKYT VIIHTYVÄT VARJOISISSA LAAKERIPUUMETSISSÄ

GRAN CANARIAN VUORISTOSTA NÄKYI HIENOSTI TENERIFFAN KORKEIN HUIPPU ELI TEIDE

GRAN CANARIAN VUORISTOSTA NÄKYI HIENOSTI TENERIFFAN KORKEIN HUIPPU ELI TEIDE (Kuva: Outi Sarjakoski)

Jatkettiin matkaa saaren keskiosan vuoristoon Roque Nublon alueelle, Cumbren mäntymetsään. Lähes kolmen tunnin komppaus tuotti mm. 6 polatzekikanarianpeippoa, n. 10 tavallista peippoa, 3 punarintaa, 15 kanarianhemppoa, 2 käpytikkaa, madeirankiitäjän, 2 hiirihaukkaa, tuulihaukan ja 4 korppia. Tämä Gran Canarian kanarianpeippo, blue chaffinch, lienee Euroopan harvinaisimpia, ellei harvinaisin, pesimälintu. Koko maailmankanta on tällä hetkellä n. 350 yksilöä ja niitä löytyy vain kahdelta alueelta Gran Canarian vuorilta. Noin puolet yksilöistä on rengastettuja, vähälukuisen lajin kantaa suojellaan tarkkaan. Melko äskettäin Gran Canarian blue chaffinch on erotettu omaksi lajikseen erilleen Teneriffan selvästi runsaslukuisemmasta sinisestä kanarianpeiposta.

GRAN KANARIAN "BLUE CHAFFINCH" ON VÄHEMMÄN SININEN KUIN TENERIFFALLA PESIVÄ LAJIPARI

GRAN KANARIAN ”BLUE CHAFFINCH” ON VÄHEMMÄN SININEN KUIN TENERIFFALLA PESIVÄ LAJIPARI

Peippojen jälkeen käytiin lounastamassa Calderan reunalla, upeissa maisemissa, kunnes jatkettiin matkaa kohti Las Palmasia. Matkalla nähtiin mm. 2 hiirihaukkaa ja tuulihaukka. Las Palmasissa kohteenamme oli satama-alue, josta kohtalaisen hakemisen jälkeen löytyi seuraava kohdelaji eli afrikanvaris. Kunnia linnun löytymisestä kuuluu Outille, joka plokkasi linnun hienosti satamalaitteiden välistä. Afrikanvaris ei ole ”pinnakelpoinen”, mutta on niin hienon näköinen lintu, että kuvat olivat toiveenani. Ja toivehan toteutui.

AFRIKANVARIS ON HIENON NÄKÖINEN LINTU!

AFRIKANVARIS ON HIENON NÄKÖINEN LINTU!

Satamasta ajeltiin hiljalleen etelään päin, nähtiin matkalla mm. paikallinen isolepinkäinen, ja käytiin vanhan tulivuoren huipulla kuvaamassa Las Palmasia. Viimeisenä kohteenamme kävimme vielä La Charcassa vähän ennen auringonlaskua. Nähtiin mm. edelleen 2 kapustahaikaraa ja 2 valkovikloa, uusina 3 yöhaikaraa ja 2 räystäspääskyä, lisäksi n. 10 madeirankiitäjää. Guillermon kanssa vietetty päivä oli aivan erinomainen – näimme ja opimme hienosti saaresta, kohdelajit löydettiin ja kuvattiin komeasti ja seura sekä sää olivat aivan erinomaisia. Guillermon facebook-sivut löytyvät täältä (https://www.facebook.com/GuillermoOfficialGuide/). Illalla käytiin vielä hotellilla syömässä ja sitten unten maille.

GUILLERMON KANSSA TYYTYVÄISINÄ KANARIANPEIPPOMETSÄSSÄ

GUILLERMON KANSSA TYYTYVÄISINÄ KANARIANPEIPPOMETSÄSSÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Maanantaina 28.1.2019 otettiin rennommin eilisen pitkän retkipäivän jälkeen. Sää oli edelleen aurinkoinen, lämpöä 24 astetta ja tuuli heikkoa. Käveltiin n. 8 km lenkki Melonerasin – Maspalomasin alueella ja käytiin myös La Charcassa iltapäivän lämmössä. Mainittavimpia havaintoja tänään olivat 4 tuulihaukkaa, 5 madeirankiitäjää, 2 kapustahaikaraa, 3 pikkukuovia, 2 suosirriä, pulmussirri sekä retken eka harjalintu ja 2 vahanokkaa. Kanarianhemppoja oli kymmeniä. Illalla tutut kuviot hotellin ravintolassa.

MADEIRANKIITÄJIÄ NÄHTIIN USEITA PÄIVÄSSÄ

MADEIRANKIITÄJIÄ NÄHTIIN USEITA PÄIVÄSSÄ

Tiistaina 29.1.2019 jatkettiin rentoa lomailua. Sää oli ennallaan: pilvetöntä, 24 astetta lämpöä ja heikko tuuli. Tänään kävelyä runsaat 9 km, aloitus taas hotellin länsipuolen ”joutomaalta”, jossa mm. tuulihaukka ja 2 vahanokkaa. Ajettiin taksilla Botanical Gardens’ iin, jossa vietettiin pari tuntia ihastellen mm. satoja monarkkeja! Lintujakin nähtiin, mm. tuulihaukka, samettipääkerttu, 2 mustapääkerttua, 2 tikliä ja ainakin 15 vahanokkaa ja paljon kanarianhemppoja ja tiltaltteja. Hieno paikka. Jatkettiin kävelemällä La Charcaan, jossa nähtiin mm. samettipääkerttu, 4 madeirankiitäjää, tuulihaukka, pikkukuovi, 3 suosirriä ja 2 kapustahaikaraa. Lajisto on tällä hetkellä aika stabiili. Iltapäivällä käveltiin vielä takaisin hotellillemme, jossa ilta kului leppoisasti edellisten tapaan.

PAIKALLINEN HIIRIHAUKKA, ssp Bannermanni

PAIKALLINEN HIIRIHAUKKA, ssp insularum

Keskiviikkona 30.1.2019 liikuttiin niukemmin oikean jalkani mystisen kivun takia. Sää hemmotteli edelleen – aurinkoa, 22 astetta lämpöä ja kohtalaista raikasta merituulta. Aamiaisen jälkeen ajettiin taksilla La Charcalle (taksi maksoi 3e..), johon jäin päivystämään pariksi tunniksi kun Outi lähti komppaamaan Maspalomasin dyynejä. Rantabulevardia pitkin köpöteltiin kipeällä jalalla iltapäivällä takaisin hotellille. Lintusaalis oli melko vaatimaton tänään, ei uusia retkilajejakaan. Nähtiin mm. 6 pulmussirriä, 3 suosirriä, 2 pikkukuovia, 2 kapustahaikaraa, 2 tuulihaukkaa, isolepinkäinen, 7 madeirankiitäjää, samettipääkerttu ja harjalintu. Illalla taas hyvä päivällinen ja kuohuviinit auringonlaskun aikaan.

KANARIANHEMPPOJA NÄHTIIN USEISSA PAIKOISSA

KANARIANHEMPPOJA NÄHTIIN USEISSA PAIKOISSA

Torstaina 31.1.2019 oli puolipilvistä, heikkoa tuulta ja lämpöä 23 astetta. Kipeä jalkani esti pidemmät kävelyt tänään, mutta jotain silti nähtiin. Aamupäivällä hotellin ympäristössä näkyi mm. 2 tuulihaukkaa, pikkukuovi ja retken eka palmukyyhky. Iltapäivällä ajettiin taksilla La Charcaan pariksi tunniksi ja taksilla takaisin. Ihan hyvä käynti taas – nähtiin mm. harjalintu, samettipääkerttu, 2 kapustahaikaraa, 3 suosirriä, 6 madeirankiitäjää, 5 vahanokkaa ja sokerina pohjalla 2kv sitruunavästäräkki – kova laji täällä. Lintu on ollut pitkään paikalla, mutta hyvinkin hankalasti havaittavissa, vasta nyt meilläkin onnistui. Illalla tutut kuviot hotellilla.

SITRUUNAVÄSTÄRÄKKI LA CHARCALLA

SITRUUNAVÄSTÄRÄKKI LA CHARCALLA

Perjantai 1.2.2019 oli paluupäivä Suomeen. Aamu- ja keskipäivä vietettiin hotellialueella, pakattiin laukkuja ja Outi kävi vielä uimassa. Lentokentälle matkattiin bussilla ja lento Hesaan lähti ajallaan klo 17.10. Helsinkiin saavuttiin klo 01.10 ja vastassa oli yllättäen velipoikani Olli, joka oli myös myöhään illalla saapunut ulkomailta lentoasemalle. Päästiin Ollin komean kaaran kyydissä yöllä Turkuun, hienoa.

VAHANOKKIA NÄHTIIN KOLMESSA ERI PAIKASSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

VAHANOKKIA NÄHTIIN KOLMESSA ERI PAIKASSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tänään ilmestyi Suomen Kuvalehti (5/2019), jossa on Outin ja minun kuvin höystetty 10-sivuinen artikkeli Utöstä ja sen luonnosta, kuviin painottuen. Nettiversiossa on 14 kuvaa, painetussa lehdessä 10. Kohta taas mennään takaisin Utöhön…

aloitussivu

KUVAT OUTIN JA MUN, TEKSTI TOIMITTAJAN - KOVIN VIELÄKIN KETTUSIRKKU KIINNOSTAA...

KUVAT OUTIN JA MUN, TEKSTI TOIMITTAJAN – KOVIN VIELÄKIN KETTUSIRKKU KIINNOSTAA…

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit | Kommentit pois päältä artikkelissa Lintu- ja lomaviikko Gran Canarialla

Utössäkin talvista

Keskiviikkona 16.1.2019 lähdettiin Outin kanssa takaisin Utöhön. Auton katsastus ym hommat tuli kaupungissa hoidettua. Ajeltiin pilvipoutaisessa pikkupakkasessa Nauvoon kaffelle ja siirryttiin m/s Eivorille, johon saapui aika niukasti väkeä. Matkalla Utöhön kevyttä kiikarointia – mainittavia olivat 4 laulujoutsenta Nötössä ja 16 merisirriä Knivskärin luona vähän ennen Utöhön rantautumista (klo 15.30). Laitoin vielä linturuokinnan kuntoon ennen pimeän tuloa.

MERIMETSOJA VIIHTYY UTÖN SATAMALAHDELLA MUUTAMA KYMMENEN

MERIMETSOJA VIIHTYY UTÖN SATAMALAHDELLA MUUTAMA KYMMENEN

Torstaina 17.1.2019 yöllinen lumi- ja vesisade loppui aamulla, pohjoisluoteinen tuuli nousi 10-14 m/s ja lämpötila laski 4 lämpöasteesta 4 pakkasasteeseen. Lyhyt staiji aamulla, mutta merellä oli huono näkyvyys. Kierrettiin saaren etelä- ja itäosat ja nähtiin mm. laulujoutsen, taivaanvuohi, naurulokki, merisirri, 22 räkättiä, punakylkirastas, 40 tilheä, punarinta ja peukaloinen.

TALVILINTUJA - MERISIRRI JA LAULUJOUTSEN OSUIVAT SAMAAN KUVAAN (Kuva: Outi Sarjakoski)

TALVILINTUJA – MERISIRRI JA LAULUJOUTSEN OSUIVAT SAMAAN KUVAAN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 18.1.2019 oli puolipilvistä, reipasta luoteistuulta 10-12 m/s ja pakkasta 1 aste. Vajaa tunti staijia ja itäosan, kylän ja Enskärin kierros. Nähtiin mm. 5 laulujoutsenta (4 saapunut lisää itärannalle), riskilä, naurulokki, varpushaukka, huuhkaja Gamla Postenilla ja 2 merisirriä käväisi itärannan luodoilla. Pikkulinnuista mainittavia olivat 2 punarintaa, 9 räkättiä, 7 peippoa, 40 tilheä ja luotokirvinen. ”Luotsi” nähtiin ensin lyhyesti itärannalla ja myöhemmin paremmin kylän rannassa, jossa saatiin kuviakin. Aina mukava talvilaji ja Tiiran mukaan ainoa koko Suomessa tänä talvena.

LUOTOKIRVINEN ILMESTYI SAAREEN

LUOTOKIRVINEN ILMESTYI SAAREEN

Lauantaina 19.1.2019 oli puolipilvistä, länsituulta 8-11 m/s ja lämpötila nollan molemmin puolin. Lyhyt staiji aamulla (merellä hankala väreily) ja itäosien sekä kyläalueen kierros tuottivat havaintoja mm. 5 laulujoutsenta, lapasotkan ja 23 merisirriä Pattskärin luodoilla. Saaressa nähtiin mm. 65 tilheä, 2 punarintaa, peukaloinen, 7 räkättiä ja edelleen punakylkirastas. Olipa aika hankala kävellä liukkauden takia.

ITÄRANNAN RUOVIKOSSA VIIHTYY 2-3 PEUKALOISTA

ITÄRANNAN RUOVIKOSSA VIIHTYY 2-3 PEUKALOISTA

Sunnuntaina 20.1.2019 lähdettiin Outin kanssa käymään mantereella. Navakka luoteistuuli (11-16 m/s) siivitti menoa pikkupakkasessa (-1 aste). Ennen laivan lähtöä staijailin vähän luotsiasemalla, mutta rankat lumikuurot peittivät lähes koko ajan näkyvyyden. Lähiluodoilla piipersi sentään 4 merisirriä. Omalla ruokinnalla näkyi edelleen punarinta, lisäksi havaittiin laulujoutsen, varpushaukka ja noin 70 tilheä. Matkalla mantereelle ei tehty kummempia havaintoja ja Pärnäisiin saavuttaneen klo 17.30 aikoihin.

TILHIÄ ON YHÄ RUNSAASTI SAARESSA, SYÖVÄT MM KATAJANMARJOJA

TILHIÄ ON YHÄ RUNSAASTI SAARESSA, SYÖVÄT MM KATAJANMARJOJA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Utössäkin talvista

Leutoa tammikuuta ja runsaasti merisirrejä

Torstaina 10.1.2019 oli hyvä ulkoilusää – pilvistä (heikkoja lumikuuroja silloin tällöin), tyventä (vasta ip:llä 3-4 m/s lounaasta) ja pakkasta 3 astetta. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja koko saaren kierros tuottivat mm. riskilän, tukkakoskelon, laulujoutsenen, taivaanvuohen ja yhteensä 52 merisirriä (5a) lähiluodoilla. Saaressa näkyi myös mm. huuhkaja, 34 tilheä, punarinta, 3 peukaloista, 31 räkättiä ja 1 punakylkirastas. Hyvärisen Ismo saapui illalla lintureissulle ja Pölläsen Seppo lomailemaan.

PUNARINTOJA ON SAARESSA 3-4 KPL

PUNARINTOJA ON SAARESSA 3-4 KPL

Perjantaina 11.1.2019 puhalsi voimakas föhn-tuuli lännestä, 11-16 m/s. Taivas oli selkeä ja lämpöä oli 4 astetta. Hyvä näkyvyys ja siksi staijattiin lähes 3 tuntia. Saari kierrettiin. Merellä nähtiin mm. laulujoutsen, 2 lapasotkaa, 5 allia, 2 pilkkasiipeä, tukkakoskelo, naurulokki, 3 riskilää ja 3 tp ruokkia. Luodoilla oli tänään 7 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. varpushaukka, 75 tilheä, peukaloinen, 2 punarintaa, punakylkirastas, 46 räkättiä ja järripeippo.

PUNAKYLKIRASTAS ILMESTYI SAAREEN, AIKA ARKA JA SIKSI KUVAKIN KAUKAA

PUNAKYLKIRASTAS ILMESTYI SAAREEN, AIKA ARKA JA SIKSI KUVAKIN KAUKAA

Lauantaina 12.1.2019 oli taas hyvä retkisää – lähes pilvetöntä, louteistuulta 7-11 m/s ja lämpöä 2 astetta. Staijia pari tuntia ja koko saaren komppausta. Merellä nähtiin mm. alli, lapasotka, 2 tukkakoskeloa, naurulokki ja luodoilla yhteensä 52 merisirriä. Saaressa havaittiin huuhkaja, 82 tilheä, 2 peukaloista, 2 punarintaa, 42 räkättiä ja punakylkirastas. Luhtakanan ääntä kuului taas itärannan ruovikosta. Aika samanlaisena lajisto pysyy päivästä toiseen.

HUUHKAJA ON NYT USEANA PÄIVÄNÄ KÄYNYT PÄÄSAARELLA

HUUHKAJA ON NYT USEANA PÄIVÄNÄ KÄYNYT PÄÄSAARELLA

Sunnuntaina 13.1.2018 oli lähdettävä käymään hetkeksi mantereella. Sää oli pilvinen, lounaistuuli heikkoa (3-5 m/s) ja lämpöä oli 2 astetta. Ennen laivan lähtöä staijia ja kevyttä komppailua saaren itäosassa ja kylällä. Merellä havaittiin mm. laulujoutsen, 2 mustalintua, ruokki, riskilä, lapasotka, tukkakoskelo, naurulokki ja yhteensä 73 merisirriä ainakin 7 eri parvessa. Saaressa ehdittiin nähdä mm. punarinta (lauloi jo!), 2 peukaloista ja punakylkirastas, tilhiäkin n. 70. Utössä on edelleen täysin lumetonta. Mantereelle lähtivät myös Hyvärinen, Pöllänen ja Vainiot. Laivamatkalla nähtiin Bokullan luona vielä 7 merisirriä ja Pärnäisiin saavuttiin jo klo 17, Turkuun klo 18.30.

ISOKOSKELOMÄÄRÄT OVAT LIEVÄSSÄ KASVUSSA, KUTEN TALVISIN YLEENSÄKIN

ISOKOSKELOMÄÄRÄT OVAT LIEVÄSSÄ KASVUSSA, KUTEN TALVISIN YLEENSÄKIN

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Leutoa tammikuuta ja runsaasti merisirrejä

Mietteitä (lintu)kuvaamisesta vähissä valoissa

Pari päivää sitten radiosta tuli Luonto-Suomen luontokuvaillan ohjelma, jossa Juha Laaksosen johdolla keskusteltiin luontovalokuvauksesta. Haastateltavina olivat Seppo Pöllänen, Paavo Hamunen ja Juha Blomberg. Eräs vakioaihe näissä ohjelmissa on se, että kannattaako kuvata jpeg vai RAW tallennuksella, vaiko ehkä molemmilla. Juontaja oli sitä mieltä, että jpeg-kuvilla pärjää hyvin, muut puhuivat myös RAW-formaatin hyödyistä.

Ymmärrän hyvin, että tarpeita on erilaisia ja ymmärrän sen myös, etteivät kaikki halua tai jaksa panostaa kuvaamiseen niin paljoa, että viitsisivät digikuvia isommin ”kehittää”. Monelle kelpaavat kameran tuottamat jpegit, joita ehkä vähän rajataan ja yli- tai alivalotusta hiukan säädetään, ehkä terävöitetäänkin. Jpeg formaatti ei kuitenkaan anna kuin osan siitä infosta minkä kamera pystyy tallentamaan RAW-formaattiin. Niinpä RAW antaa paljon enemmän mahdollisuuksia kuvankäsittelyllä korjata vaikkapa niitä virheitä, joita on kuvaustilanteessa tullut tehtyä. Varsinkin lintukuvauksessa tilanteet ovat usein hyvin nopeita tai muuten olosuhteet haastavia ja kameran asetukset voivat olla pahastikin ”pielessä” kun kuva laukaistaan – jotta ehtisi ottaa edes jonkin kuvan.

Kuten radio-ohjelmassakin todettiin, niin valmis kuva syntyy vasta kun se ”kehitetään” tietokoneruudulla ja tätä varten on olemassa erilaisia kuvankäsittelyohjelmia. Kuvaohjelmia on monenlaisia ja kaikki vaativat perehtymistä ja harjoitusta ja palkintona on oma työnkulku, joka tuottaa yleensä aina paremman lopputuloksen kuin kameran tuottama jpeg. Itse kuvaan ainoastaan RAW-kuvaa, koska itselläni on aikaa ja vähän haluakin panostaa jonkin verran myös kuvan kehittämiseen (käytän Photoshop CC-ohjelmaa). En väitä osaavani sitä kovinkaan hyvin, mutta joten kuten kuitenkin, niin että jopa hätäisesti huonoilla kamera-asetuksilla laukaistuista kuvistakin voi saada jopa kelvollisia. Aika tyypillinen tilanne on se, että (lintu)kuva on alivalottunut Suomen pimeän syksyn tai loskaisen talven heikoissa valoissa. RAW-kuvasta voi kuitenkin usein ”kaivaa” sävyjä esiin, JOS niin haluaa, ja haluttaessa RAW-kuvaa voi myös rajata (cropata) enemmän kuin jpeg-kuvaa. Laitan tähän pari esimerkkiä – harmaata pilveä vastaan lentävä alivalottunut muuttohaukka on kuvankäsittelyllä ”pelastettavissa” ja toisena tuore esimerkki eilispäivältä – vastavalossa oleva huuhkaja on jäänyt kovin tummaksi, mutta saa siitäkin jotain irti kuten ”kehitetty” kuva osoittaa. Yksi häiritsevä oksakin on poistettu (tämä ei ole mikään kilpailukuva..) ja sen homman voisi ajan kanssa tehdä vähän paremminkin. Varmaan joku muu saisi näistä kuvista muutenkin tehtyä vielä parempia.

perekuvat

Voidaan tietysti väittää, että siluettikuva vastaa paremmin todellisuutta, mutta jo kiikarilla näidenkin lintujen katsominen tuo esiin lintujen värejä ja sävyjä, jotka kuvastakin saa esille, kun jaksaa vähän työstää. En halua tällä ketään neuvoa – kuvaustavat ovat kaikilla yhtä arvokkaita, mutta tekniikka tarjoaa usein enemmän mahdollisuuksia kuin moni uskookaan omien virheiden paikkaamiseksi ja – kehitettiinhän niitä kamerakuvia filmiaikanakin.

huuhkaja_originaali

huuhkaja_05_Korppoo_01_19

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Mietteitä (lintu)kuvaamisesta vähissä valoissa

Hiljaista tammikuuta

Perjantai 4.1.2019 oli paksupilvinen ja lämmin (4 astetta), luoteistuulta 6-8 m/s. Staijia luotsiasemalla 3-4 tuntia ja saarikomppausta, lintuja oli aika niukasti liikkeellä. Merellä nähtiin mm. alli, 3 mustalintua, 2 riskilää, naurulokki ja 13 merisirriä (2a). Saaresta voi mainita 2 peukaloista, 2 punarintaa, 25 räkättiä, 70 tilheä ja 4 urpiaista. Lumiarot lähtivät aamulla mantereelle.

MUUTAMA NAURULOKKI NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN

MUUTAMA NAURULOKKI NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN

Lauantaina 5.1.2019 oli pilvistä ja pakkasta -3 astetta, tuuli oli koillisesta 7-10 m/s. Merellä oli taas hankalaa väreilyä. Lyhyt staji aamulla luotsiasemalla ja etelä- ja itäosien kierros tuottivat mm. laulujoutsenen, 3 naurulokkia, taivaanvuohen ja kaikkiaan 36 merisirriä. Huuhkaja päivysti aamulla Kobbanilla, ja saaressa näkyi mm. 2 tilheä, 2 punarintaa ja 2 peukaloista. Vuorio, Hiltunen ja Ylätalo lähtivät aamulla mantereelle ja Panu Muhli saapui illalla lintureissulle.

TELKKIÄ ON SAAREN VESILLÄ TAVALLISTA VÄHEMMÄN

TELKKIÄ ON SAAREN VESILLÄ TAVALLISTA VÄHEMMÄN

Sunnuntaina 6.1.2019 oli edelleen pilvistä ja pitkin päivää satoi räntäkuuroja. Tuuli oli etelälounaasta 7-10 m/s ja lämpöä oli 2 astetta. Huonon näkyvyyden takia staijia niukasti, mutta saari kierrettiin kohtuuhyvin. Mainittavia havaintoja olivat laulujoutsen, tukkakoskelo, taivaanvuohi, 42 tilheä, 3 punarintaa, peukaloinen, järripeippo ja itärannan ruovikossa nähty ja kuultu luhtakana. Yrittää siis taas talvehtia saaressa. Mantereelle lähtivät mm. Sällylä ja Turun seudun luonnonvalokuvaajien porukka.

YKSINÄINEN LAULUJOUTSEN VIIHTYY ITÄRANNALLA

YKSINÄINEN LAULUJOUTSEN VIIHTYY ITÄRANNALLA

Maanantaina 7.1.2019 oli puolipilvistä ja maltillista (5-8 m/s) luoteistuulta, lämpöä edelleen 2-3 astetta. Staijia runsaat kaksi tuntia, mutta merellä oli edelleen kovin hiljaista. Saarta kompattiin eteläniemeä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. varpushaukka, ruokki, 5 merisirriä, 42 tilheä, 2 peukaloista, punarinta, 45 räkättiä ja päivälevolla oleva huuhkaja. Outi lähti iltapäivällä mantereelle, saareen saapuivat lintureissulle Mika ja Kirsti Vainio.

TILHIÄ RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE

TILHIÄ RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE

Tiistaina 8.1.2019 oli sadepäivä – koko päivä vesi- ja räntäsadetta. Tuuli oli kaakossa 10-12 m/s ja lämpöä 2 astetta. Keskityin tänään kirjoitushommiin ja retkeily rajoittui ruokinnan tarkkailuun saunalla. Paikalla kävi mm. punarinta ja tundraurpiainen.

SATEESTA MÄRKÄ TUNDRAURPIAINEN KÄVÄISI RUOKINNALLAMME

SATEESTA MÄRKÄ TUNDRAURPIAINEN KÄVÄISI RUOKINNALLAMME

Keskiviikkona 9.1.2019 sade loppui vihdoin aamulla klo 8 aikoihin, loppupäivä oli puolipilvinen. Pohjoistuuli puhalsi 7-11 m/s ja lämpötila laski 2 astetta pakkaselle. Staijia pari tuntia tyhjälle merelle ja saarikierros lukuun ottamatta Kesnäsiä. Näkyi mm. laulujoutsen, taivaanvuohi, 2 peukaloista, punarinta, 36 tilheä, järripeippo ja jälleen männikössä nukkuva huuhkaja. Vainiot näkivät iltapäivällä lähiluodoilla yhteensä n. 50 merisirriä. Aiempiin Utön talviin verrattuna tämä talvi tuntuu varsin lintuköyhältä, etenkin vesilintuja on todella vähän eikä talvehtivia pikkulintujakaan ole saaressa mainittavia määriä. Panu Muhli lähti iltapäivällä mantereelle.

HUUHKAJA OLI TAAS PIILOSSA OKSIEN TAKANA...

HUUHKAJA OLI TAAS PIILOSSA OKSIEN TAKANA…

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Hiljaista tammikuuta

Yhteenveto Utön kesä- ja syyskaudesta 2018

Havainnointi oli taas tiivistä, erityisesti elokuun lopulta marraskuun puoliväliin. Allekirjoittaneen lisäksi ahkerimpia havainnoitsijoita olivat alkuvuoden tapaan Mikko Järvinen, Ismo Hyvärinen ja Kimmo Kuusisto.

SYKSYINEN RUSKA UTÖSSÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

SYKSYINEN RUSKA UTÖSSÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Saaressa pesi enää niukasti haahkoja, poikasia syntyi vain 134. Näistä lentokykyisiksi selvisi 19 yksilöä. Kirjokerttu ei enää pesinyt saaressa, mutta uusina pesimälajeina oli laulurastas ja ilmeisesti myös sirittäjä (ruokaa nokassa 5.7).

KESÄLLÄ TEHTIIN OUTIN KANSSA MUUTAMIA KUVAUSRETKIÄ ULKOMERELLE

KESÄLLÄ TEHTIIN OUTIN KANSSA MUUTAMIA KUVAUSRETKIÄ ULKOMERELLE (Kuva: Outi Sarjakoski)

Kesäharhailijoita olivat mm. kangaskiuru 24-25.6., ruskosuohaukka 25.6., mustavaris 7.7. ja yllättävät muuttohaukka 19.7. ja sinirinta 20.7. Aikaisia syysmuuttajia olivat mm. käki 7.7., tuulihaukka 18.7., mustaleppälintu 14.8., sinirinta 18.8. ja järripeippo 22.8. Etelänkiisla nähtiin 7.7. ja 18.7., kirjosiipikäpylintuja yhteensä 4 yksilöä 7-22.7., pulmussirrejä 8.8. (2 yks) ja 13.8. (1 yks), ruisrääkkä 18-20.8. ja 2 pikkutiiraa (ad ja 1kv) 23.8.

SINIRINTA HEINÄKUUN PUOLIVÄLISSÄ OLI ISO YLLÄTYS

SINIRINTA HEINÄKUUN PUOLIVÄLISSÄ OLI ISO YLLÄTYS

PIKKUTIIRA ON UTÖSSÄ YLLÄTTÄVÄN HARVINAINEN

PIKKUTIIRA ON UTÖSSÄ YLLÄTTÄVÄN HARVINAINEN

Pähkinähakkeja nähtiin 7 yksilöä 29.8.-24.10. ja muuttohaukkoja 7.9.-21.10. peräti 16 yksilöä. Utössä harvinainen punasotka nähtiin 10.9. ja syksyisiä sepelrastaita havaittiin 3 yksilöä 16-18.10. Mustaleppälintuja nähtiin 17.10.-17.11. yhteensä ainakin 7, vuorihemppoja 6 yksilöä 16.10.-11.11., maakotka 18.10., tunturikiuru 2.11., luhtakana 8.11. ja 5 viiksitimalia 6.11. ja 8.11. Saaren kaikkien aikojen kovin petomuutto todettiin 7.9., jolloin laskettiin yhteensä 559 petolintua.

HAARAHAUKKA ON OLLUT LÄHES VUOSITTAINEN MUUTTAJA

HAARAHAUKKA ON OLLUT LÄHES VUOSITTAINEN MUUTTAJA

Utön kaikkien aikojen kovin peippomuutto puolestaan nähtiin 23.9., jolloin laskettiin 24800 muuttavaa yksilöä ja suurin sepelkyyhkymuutto 3.10., yhteensä 18400 yksilöä. Närhivaellus ulottui Utöhön, 2-7.10. nähtiin ainakin 53 yksilöä. Hiiripöllö havaittiin 11.10. ja 16.10. Ensimmäinen merisirri nähtiin 8.10. ja suurin määrä, kaikkiaan noin 1100 yksilöä (Suomen ennätys!), havaittiin 20.10.

Myöhäisiä syysmuuttajia olivat mm. meriharakka 1.10., käki 1.10., pensaskerttu 6.10., keltavästäräkki 13.10., kalasääski 16.10., lehtokerttu 17.10., pajulintu 20.10., haarapääsky 27.10., tiltaltti 18.11., selkälokki 1.12., lehtokurppa 15.12., kiuru 15.12., mustapääkerttu 18.12., valkoposkihanhi 18.12., taivaanvuohi 30.12., tavi 31.12. ja rautiainen 31.12.

KELTAVÄSTÄRÄKKI VIIVYTTELI PITKÄLLE LOKAKUUHUN

KELTAVÄSTÄRÄKKI VIIVYTTELI PITKÄLLE LOKAKUUHUN

Vuoden 2018 aikana Utössä havaittiin 220 lajia (vuosina 2006-2018 vaihteluväli 214-228).

Harvinaisuudet:

Turkinkyyhky 24.6. 1 p

Idäntiltaltti 27.6. 1 p

Arosuohaukka 21.8. 1kv n p, 1.9. 1kv m, 6.9. 1kv m, 6-7.9. 1kv p, 23.9. 1kv p

AROSUOHAUKKA ON NYKYÄÄN VUOSITTAINEN VIERAS

AROSUOHAUKKA ON NYKYÄÄN VUOSITTAINEN VIERAS

Isokirvinen 1.9. 1 m, 22.9. 1 p

Taigauunilintu 5.9. 1 p, 6.9. 2 p, 1.10. 1 p, 2.10. 1 p, 5.10. 1 p, 11.10. 1 p

ISOKIRVISET LÖYTYVÄT USEIMMITEN ITÄNIITYLTÄ

ISOKIRVISET LÖYTYVÄT USEIMMITEN ITÄNIITYLTÄ

Haarahaukka 6.9. 1 juv m

Aroharmaalokki 23-29.9. 1kv p (uusi laji Utölle, No. 306)

AROHARMAALOKKI OLI ODOTETTU UUSI LAJI SAARELLE

AROHARMAALOKKI OLI ODOTETTU UUSI LAJI SAARELLE

Turturikyyhky 23-26.9. 1 p

Tunturihaukka 27.9. 1 juv p/m

Amerikanjääkuikka 3.10. 1 jp m (2. havainto Utöstä)

Sinipyrstö 7.10. 1 n-puk p

Lyhytnokkahanhi 8.10. 1 m

Sepeltasku 10.10. 1k p

ITÄNIITYLLÄ NÄYTTÄYTYNYT SEPELTASKU SAATTOI OLLA STEJNEGERI-ALALAJIA - HARMI, ETTÄ DNA-NÄYTE TUHOUTUI KULJETUKSESSA LABORATORIOON

ITÄNIITYLLÄ NÄYTTÄYTYNYT SEPELTASKU SAATTOI OLLA STEJNEGERI-ALALAJIA – HARMI, ETTÄ DNA-NÄYTE TUHOUTUI KULJETUKSESSA LABORATORIOON

Hippiäisuunilintu 13.10. 1 p

Pikkusirkku 14.10. 1 p

Aavikkotasku 19.10. 1kv k p (2. havainto Utöstä)

AAVIKKOTASKU NÄHTIIN NYT TOISEN KERRAN UTÖSSÄ

AAVIKKOTASKU OLI ENSIMMÄINEN KOIRASYKSILÖ UTÖSSÄ

Pikkukajava 5.11. 1kv m/p

Kashmirinuunilintu 9-11.11. 1 p

Harvinaisuushavainnot ovat RK/ARK-hyväksyttyjä.

EIVOR KULKI TAAS LUOTETTAVASTI UTÖHÖN

EIVOR KULKI TAAS LUOTETTAVASTI UTÖHÖN

 

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Yhteenveto Utön kesä- ja syyskaudesta 2018