Kuusitiais- ja hakkivaellus kiihtyvät Utössäkin

Maanantaina 25.9.2023 jatkui lounaistuuli, nyt 7-11 m/s koko päivän. Sää oli pääosin aurinkoinen ja lämpöä oli lähes 17 astetta. Staijia aamulla pari tuntia majakalla ja Väisäsen Roni ja Heikki Eriksson tulivat taas päiväksi Utöhön ja staijasivat lähes 6 tuntia luotsiasemalla. Koko saari kompattiin, Kesnäs vähän huonommin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 25 kuikkaa (+2 sp), 1120 allia, 15 mustalintua, 4 pikkulokkia ja petolintuja 26 varpushaukkaa, 3 sinisuohaukkaa ja ampuhaukka. Menopäällä olivat kuusitiaiset – Utön suurin summa tänä syksynä eli tänään nähtiin 310 yksilöä.

HIPPIÄISTEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

HIPPIÄISTEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Kahlaajia oli melko monipuolisesti eli 4 tundrakurmitsaa, 12 kapustarintaa, 2 suokukkoa, 14 suosirriä, isosirri, punakuiri, 2 taivaanvuohta ja jänkäkurppa. Saaressa nähtiin myös mm. 3 harmaahaikaraa, isolepinkäinen, 2 pähkinähakkia, 3 pikkusieppoa, rytikerttunen, lapinkirvinen, kangaskiuru ja nokkavarpunen. Mantereelle lähtivät päivällä Maarit ja Antero Topp sekä Jarmo Saarnio, saareen saapuivat lintureissulle mm. Mika Teivonen, Arttu Valonen, Teijo Nykvist sekä Esa Lahdenpää.

ISOSIRRI ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

ISOSIRRI ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

RYTIKERTTUNEN LYMYILI VIELÄ MEIDÄN SAUNALLA

RYTIKERTTUNEN LYMYILI VIELÄ MEIDÄN SAUNALLA

Tiistaina 26.9.2023 jatkui yhä sitkeästi lämmin etelälounainen tuuli, aamulla 12 m/s, joka hiljalleen heikkeni ad 7 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja lämpöä 17-18 astetta. Staijia aamulla pari tuntia majakalla ja koko saari kompattiin. Muutolla/merellä nähtiin mm. 6 kuikkaa, 129 (5a) sepelhanhea, 14 jouhisorsaa, 865 muuttavaa haahkaa, 680 allia, 13 ruokkia ja petolintuja merikotkien lisäksi 2 mehiläishaukkaa, sinisuohaukka, 2 piekanaa, 12 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja 2 ampuhaukkaa.

TÄNÄÄN OLI PIENTÄ KUIKKAMUUTTOA

TÄNÄÄN OLI PIENTÄ KUIKKAMUUTTOA

Kahlaajia havaittiin mm. 6 kapustarintaa, 4 tundrakurmitsaa, tylli, punakuiri, 2 suokukkoa, 14 suosirriä, valkoviklo ja taivaanvuohi. Muita lajeja olivat mm. 3 harmaahaikaraa, kangaskiuru, 15 haarapääskyä, 2 lapinkirvistä, pikkusieppo, 50 kuusitiaista ja 2 pähkinähakkia. Tuntuu, että tänä syksynä mm. taigauunilinnut ja isokirviset ovat lähes kateissa normaalisyksyihin verrattuna, mutta onneksi on vaelluslintuja liikkeellä.

ITÄRANNALLA OLI NUORI PUNAKUIRI

ITÄRANNALLA OLI NUORI PUNAKUIRI

.. JA VIELÄ ON SUOSIRREJÄKIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

.. JA VIELÄ ON SUOSIRREJÄKIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 27.9.2023 oli puolipilvistä, kaakkoistuulta 6-7 m/s ja lämpöä enimmillään 18 astetta. Yö oli kostea ja lämmin. Tästä tulikin hyvä muuttopäivä, staijattiin aamulla n. 3 tuntia luotsiasemalla ja iltapäivällä kappelin kalliolla. Koko saari kompattiin. Merellä/muutolla havaittiin mm. 2 sepelhanhea, 108 A/B (ilm valkoposkia), 3420 allia, 65 mustalintua, 16 pilkkasiipeä, 19 jouhisorsaa, kuikka ja petolintuja merikotkien lisäksi 87 varpushaukkaa, 10 sinisuohaukkaa, 3 mehiläishaukkaa, piekana (+2 But/Per), tuulihaukka ja 3 ampuhaukkaa. Päivän laji oli kuusitiainen, jonka vaellus ulottui nyt jo voimakkaana Utöhön saakka – laskettiin tänään noin 1470 kuusitiaista.

NÄLKÄISILLE KUUSITIAISILLE KELPAAVAT LEPÄNURVUTKIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

NÄLKÄISILLE KUUSITIAISILLE KELPAAVAT LEPÄNURVUTKIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Muita havaintoja olivat mm. 2 harmaahaikaraa, kaikkiaan 21 pähkinähakkia, 26 haarapääskyä, 8 kulorastasta, 3 keltavästäräkkiä, 2 metsäkirvistä, hernekerttu, 2 kangaskiurua, pikkusieppo, 3 pikkukäpylintua ja 2 isokäpylintua. Kahlaajia nähtiin 3 tundrakurmitsaa, 4 kapustarintaa, 6 suokukkoa, isosirri ja 14 suosirriä. Meidän pihalla oli iltapäivällä 2 etelänpäiväkiitäjää ja tänään nostettiin meidän alumiinivene maihin mantereelle kuljetusta varten. Iltapäivällä mantereelle lähtivät mm. Koistinen, Teivonen, Nykvist ja Valonen.

NUORIA KAPUSTARINTOJA RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE

NUORIA KAPUSTARINTOJA RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki!) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Lintuja ja lintuväkeä

Torstaina 21.9.2023 oli aurinkoista ja lämmintä (19 astetta) sekä napakkaa (10-12 m/s) etelälounaista tuulta. Tämä ilma laittaa vähän huonosti lintuja liikkeelle mantereelta, mutta toki yritettiin: staijia runsaat 2 tuntia aamulla majakalla ja koko saari kompattiin. Nähtiin mm. kuikka, 35 mustalintua, 128 allia, ruokki, 2 harmaasorsaa, naaras uivelo ja kahlaajia 2 tundrakurmitsaa, 9 suosirriä, 4 valkovikloa ja suokukko. Petolintuja havaittiin merikotkien lisäksi 6 varpushaukkaa, tuulihaukka, 2 ampuhaukkaa, mehiläishaukka ja 5 sinisuohaukkaa.

SINISUOHAUKKOJA ON RIITTÄNYT USEITA JOKA PÄIVÄLLE

SINISUOHAUKKOJA ON RIITTÄNYT USEITA JOKA PÄIVÄLLE

Muita mainittavia olivat mm. 2 harmaahaikaraa, 18 kuusitiaista ja meidän pihalla vielä pörrännyt etelänpäiväkiitäjä. Iltaa istuttiin Maaran ja Antun (Topp) luona, mukavaa oli taas! Illansuussa saareen saapui vielä lisää lintuväkeä, Lohjan lintuyhdistyksen Hakin retkiporukka, alun toistakymmentä henkeä. Kyllä nyt silmäpareja riittää…

ETELÄNPÄIVÄKIITÄJÄ MEIDÄN SYRIKASSA

ETELÄNPÄIVÄKIITÄJÄ MEIDÄN SYRIKASSA

Perjantaina 22.9.2023 jatkui lämmin (20 astetta) ja voimakas virtaus, nyt kaakkoistuulta 10-12 m/s. Pääosin oli aurinkoista, mutta vähän utuista. Staijia aamulla pari tuntia ja koko saari kompattiin. Väisäsen Roni ja Heikki Eriksson tulivat laskentareissullaan aamulla Utöhön ja staijasivat luotsiasemalla n. 6 tuntia ennen kuin jatkoivat matkaansa Kökariin. Muutto piristyi päivän kuluessa ja muutolla nähtiin mm. 420 koirashaahkaa, 74 mustalintua, 2 merikihua ja petolintuja 4 mehiläishaukkaa, 3 sinisuohaukkaa, tuulihaukka, nuolihaukka, 8 ampuhaukkaa ja 32 varpushaukkaa.

AMPUHAUKKAA PÄÄSEE VARSIN HARVOIN KUVAAMAAN

AMPUHAUKKAA PÄÄSEE VARSIN HARVOIN KUVAAMAAN

Kahlaajia havaittiin 2 tundrakurmitsaa, 18 kapustarintaa, 3 valkovikloa, 3 suokukkoa, tylli ja 11 suosirriä.  Muuttavana nähtiin myös törmäpääsky, 84 haarapääskyä, lapinkirvinen, 13 metsäkirvistä, 295 niittykirvistä, 8 kangaskiurua ja satoja peippoja. Paikallisista pikkulinnuista mainittakoon vielä 2 pikkusieppoa, 13 kuusitiaista, pensaskerttu, 3 tiltalttia ja muutama peukaloinen ja puukiipijä. Harmaahaikaroita oli paikallisena 2 yksilöä ja meidän pihalla lenteli edelleen etelänpäiväkiitäjä. Illalla saapui lintureissulle mm. Marko Virkki.

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Lauantaina 23.9.2023 jatkui eteläinen virtaus, nyt lounaistuulta 5-9 m/s. Aamuyöllä ja aamupäivällä sadetta, muuten mukavaa pilvipoutaa, lämpöä oli 16 astetta. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia ja myös iltapäivällä jonkin aikaa. Kierrettiin koko saari. Merellä/muutolla nähtiin mm. sepelhanhi, 16 kuikkaa (+4 sp), 4 kaakkuria, 26 mustalintua, 430 allia, 14 jouhisorsaa, 5 ruokkia ja merikihu. Petolintuja havaittiin merikotkien lisäksi 32 varpushaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, 3 mehiläishaukkaa, 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka ja ad muuttohaukka.

MEHILÄISHAUKKOJA ON NÄHTY UTÖLÄISITTÄIN YLLÄTTÄVÄN MONTA

MEHILÄISHAUKKOJA ON NÄHTY UTÖLÄISITTÄIN YLLÄTTÄVÄN MONTA

Kahlaajia laskettiin tundrakurmitsa, 5 kapustarintaa, 27 suosirriä, 2 tylliä, 2 taivaanvuohta, valkoviklo ja meriharakka. Muita havaintoja saaresta olivat mm. 3 harmaahaikaraa, naaras uivelo ja saaren yli pohjoiseen iltapäivällä lentänyt jalohaikara. Yöllä oli tullut melko paljon pikkurastaita ja hysyjä, nähtiin mm. 35 mustapääkerttua, 3 hernekerttua, 2 lehtokerttua, 2 ruokokerttusta, 4 pikkusieppoa, 2 harmaasieppoa, kirjosieppo, 2 leppälintua, 2 lapinkirvistä, 2 kangaskiurua, kivitasku, 7 kuusitiaista ja pikkuvarpunen. Iltapäivällä Koistisen Jarmo löysi Enskärin pohjoisosasta 2 pikkusirkkua, jotka näyttäytyivät kaikille halukkaille viipyen pitkään paikalla. Aamulla lähti mantereelle Tringan retkiporukka, tosin Koistisen Jarmo jäi vielä saareen. Illansuussa saareen saapui lintureissulle Matti Haikonen vaimonsa Sarin kanssa.

TOINEN PÄIVÄN PIKKUSIRKUISTA

TOINEN PÄIVÄN PIKKUSIRKUISTA

OUTI KUVASI SAAREN YLI LENTÄNEEN JALOHAIKARAN

OUTI KUVASI SAAREN YLI LENTÄNEEN JALOHAIKARAN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 24.9.2023 puhalsi edelleen lounaistuuli, nyt 8-11 m/s. Taivas oli pääosin pilvinen, lämpöä oli ”vain” 15 astetta. Staijia taas aamulla majakalla runsaat 2 tuntia, myöhemmin staijia mm. hotelliniemellä. Saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 19 kuikkaa, 18 Gaviaa, 160 allia, 13 mustalintua, ruokki, vaalea merikihu ja petolintuja 35 varpushaukkaa, 5 sinisuohaukkaa (1 ad k), mehiläishaukka ja nuori muuttohaukka. Pikkulintumuutto oli tänään melko vilkasta vastatuuleen, lähinnä niittykirvisiä ja peippoja – jälkimmäisiä laskettiin 5255 yksilöä. Kahlaajia nähtiin 4 tundrakurmitsaa, 8 kapustarintaa, 7 suokukkoa, 3 suosirriä, 2 valkovikloa ja taivaanvuohi. Saaressa havaittiin myös mm. 2 harmaahaikaraa, uivelo edelleen, koiras isokäpylintu, 3 kivitaskua, 2 pajulintua, 7 kuusitiaista, 2 leppälintua, kirjosieppo ja edelleen Enskärillä eiliset 2 pikkusirkkua. Hysyt olivat kuitenkin selvästi vähentyneet eilisestä. Meidän pihalla oli edelleen etelänpäiväkiitäjä. Mantereelle lähti päivällä kohtalaisesti väkeä, lintuporukoista ainakin Siljamäki, Kajander, Virkki ja Hakin retkiporukka.

JOKUNEN LEHTOKERTTU ON NÄKYNYT VIELÄ

JOKUNEN LEHTOKERTTU ON NÄKYNYT VIELÄ

PIKKUSIRKKUPAIKALLA KOISTISEN JARMO, AK JA ANTERO TOPP

PIKKUSIRKKUPAIKALLA KOISTISEN JARMO, AK JA ANTERO TOPP (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Myrskytuulia

Maanantaina 18.9.2023 oli pääosin aurinkoista, lämpöä 15 astetta ja itäkaakkoista tuulta – aamulla 4 m/s, mutta voimistui päivän aikana ad 9 m/s. Staijia taas pari tuntia, nyt luotsiasemalla, ja koko saaren komppaus. Nähtiin mm. 3 sepelhanhea, kuikka (+3 sp), 125 mustalintua, 18 allia, 8 varpushaukkaa, tuulihaukka, 3 sinisuohaukkaa ja jälleen 1kv arosuohaukka – nyt mm. pyrstösulkasadon perusteella eri yksilö kuin viime viikolla.

TÄNÄÄN NÄIMME UUDEN 1KV AROSUOHAUKAN, KUVASTA KIITOS ANTERO TOPP'ILLE!

TÄNÄÄN NÄIMME UUDEN 1KV AROSUOHAUKAN, KUVASTA KIITOS ANTERO TOPP’ILLE!

Kahlaajia nähtiin 5 tylliä, 9 suosirriä, 2 valkovikloa ja 2 nuorta tundrakurmitsaa. Muita mainittavia olivat 2 harmaahaikaraa, 2 pähkinähakkia (korkealla lounaaseen), 24 kuusitiaista ja 4 pikkusieppoa. Viime yönä oli tullut jonkin verran fyllareita, hippiäisiä, leppälintuja ja hernekerttuja. Päivällä lähtivät mantereelle Jouni Rautanen ja Petro Pynnönen, saareen saapui lintuväkeä Jarmo Saarnio, Mika Grönroos ja pari muuta.

ITÄRANNALLA VIIPYILEE 2 NUORTA TUNDRAKURMITSAA

ITÄRANNALLA VIIPYILEE 2 NUORTA TUNDRAKURMITSAA

Tiistaina 19.9.2023 oli pilvistä ja ajoittain sadetta iltapäivällä. Lämpö kohosi 18 asteeseen, tuuli oli eteläkaakosta 10-12 m/s ja voimistui illalla kääntyen samalla lounaaseen. Staijia aamulla vajaa 2 tuntia, mutta merellä oli hiljaista ja näkyvyyskin utuinen. Saari kierrettiin, Kesnäs tosin huonommin. Mainittavia havaintoja olivat 2 harmaahaikaraa, 4 harmaasorsaa, 23 jouhisorsaa, naaras uivelo, mehiläishaukka, sinisuohaukka, 7 varpushaukkaa ja kahlaajia 11 suosirriä, edelleen 2 tundrakurmitsaa, 3 valkovikloa, suokukko ja 2 tylliä. Lisäksi nähtiin pikkusieppo, 4 kangaskiurua, 8 kuusitiaista, nokkavarpunen ja syksyn eka isolepinkäinen.

SYKSYN EKA ISOLEPINKÄINEN ENSKÄRILLÄ

SYKSYN EKA ISOLEPINKÄINEN ENSKÄRILLÄ

MUUTAMIA METSÄKIRVISIÄ ON VIELÄ NÄKYNYT (kuva: Outi Sarjakoski)

MUUTAMIA METSÄKIRVISIÄ ON VIELÄ NÄKYNYT (kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 20.9.2023 Varpu-myrsky puhkui yön ja aamun, kunnes alkoi hiljalleen rauhoittua. Etelälounainen tuuli oli kovimmillaan 23 m/s, puuskissa 29 m/s. Aamulla ja aamupäivälläkin ajoittain vähän sadetta, lämpöä oli enimmillään 17 astetta. Staijia vajaa parin tuntia aamulla majakan suojassa, myöhemmin kierrettiin koko saari.

OUTI KUVAAMASSA AALTOJA ETELÄKÄRJESSÄ

OUTI KUVAAMASSA AALTOJA ETELÄKÄRJESSÄ

Nähtiin mm. Gavia, 87 allia, 14 mustalintua, 16 jouhisorsaa, 55 haapanaa ja kahlaajia meriharakka, 2 tundrakurmitsaa, 2 suokukkoa, 2 valkovikloa, 2 suosirriä, 3 tylliä ja taivaanvuohi. Muita olivat mm. sinisuohaukka, 7 varpushaukkaa, nuolihaukka, 2 harmaahaikaraa ja kangaskiuru. Vähän oli ns. välipäiväfiilistä kovasta kelistä johtuen. Iltapäivällä saareen saapui Tringan retkiporukka, vähän toistakymmentä henkeä ja retken vetäjänä on Koistisen Jarmo. Lintureissulle tulivat myös Simon Siljamäki ja Jami Kajander.

TELKKÄ AALTOJEN VÄLISSÄ

TELKKÄ AALTOJEN VÄLISSÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Myrskytuulia

Takaisin Utön syksyyn

Keskiviikkona 13.9.2023 lähdettiin Outin kanssa takaisin Utöhön. Aamu oli pilvinen, lämpöä oli 16 astetta ja pohjoistuulta 5-6 m/s. Nauvossa juotiin kahvit ja laivalle tuli melko niukasti väkeä. Lintuporukkaa oli lisäksemme Rautasen Jouni sekä Antero ja Maarit Topp Utöhön, Jurmoon matkasi myös pari ornia. Matka sujui leppoisasti, muutama merikotka ja ainakin 8 varpushaukkaa nähtiin. Jurmon sataman luodolla kuulemma makoili aroharmaalokki, mutta emme sitä kiikareilla saaneet varmasti määritettyä. Utössä tavarat kotiin ja leikkasin pihanurmikkoa, kunnes illan vesisade keskeytti homman. Anttu ja Jouni ehtivät nähdä mm. 3 sinisuohaukkaa, 12 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, harmaahaikaran, 7 valkovikloa ja yhteysalussatamassa oli meriharakka. Brita oli päivällä nähnyt koululla 5 pähkinähakkia.

NUORIA MERIKOTKIA LIIKKUU ULKOSAARISTOSSA

NUORIA MERIKOTKIA LIIKKUU ULKOSAARISTOSSA

Torstaina 14.9.2023 yöllisen sateen jälkeen tuuli pohjoisesta 6-9 m/s, lämpö oli maksimissaan 17 astetta ja taivas selkeä. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja likimain koko saari kompattiin. Nähtiin mm. 4 harmaahaikaraa, n. 130 koirashaahkaa, mustalintu, 2 tylliä, 6 suokukkoa, 2 isokuovia ja 7 käpytikkaa. Petolintuja havaittiin 36 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 5 sinisuohaukkaa ja Jounin illansuussa itäniityltä löytämä 1kv arosuohaukka, syksyn toinen.

1KV NAARAS AROSUOHAUKKA ITÄNIITYN YLLÄ

1KV NAARAS AROSUOHAUKKA ITÄNIITYN YLLÄ

Pikkulinnuista mainittakoon mm. 6 leppälintua, 2 hernekerttua, 9 kuusitiaista (vuoden ekat) ja lapinkirvinen. Saareen saapui illalla lisää lintuväkeä, mm. Aleksi ja Matti Sarkola, Mauri ja Jesse Hätönen, Mikko Heini ja pari muuta.

KUUSITIAISVAELLUS ALKAA NÄKYÄ JO UTÖSSÄKIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

KUUSITIAISVAELLUS ALKAA NÄKYÄ JO UTÖSSÄKIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 15.9.2023 oli aurinkoista, illalla vähän pilvistyvää ja saatiin muutama tippa vettäkin. Aluksi oli heikkoa (3 m/s) luoteistuulta, myöhemmin voimistuvaa lounaistuulta (ad 11 m/s), lämpöä oli enimmillään 18 astetta. Aamulla pari tuntia staijia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 3 kuikkaa, 127 mustalintua, ruokki, 18 varpushaukkaa, tuulihaukka, nuolihaukka, 2 ampuhaukkaa, hiirihaukka, mehiläishaukka, 11 sinisuohaukkaa ja edelleen saaressa jonkin aikaa kierrellyt 1kv naaras arosuohaukka, luultavasti sama kuin eilen. Saaressa nähtiin myös mm. 2 harmaahaikaraa, huuhkaja (aamulla Kobbanilla), 9 käpytikkaa, 3 käkeä, valkoviklo, 2 suokukkoa, 15 tylliä, kapustarinta, 2 taivaanvuohta, kangaskiuru, lapinsirkku, puukiipijä, lehtokerttu, 3 pikkusieppoa, keltavästäräkki, 3 kuusitiaista sekä koulun ja Gamla Postenin alueella yhteensä 6 pähkinähakkia. Illansuussa vielä Aleksi löysi kaupan luota syksyn ekan taigauunilinnun, joka melko pian siirtyi Kattrumpanin suuntaan. Ihan mukava lintupäivä. Iltalaivalla saareen saapui mm. Petro Pynnönen.

TAIGAUUNILINTU KAUPAN LUONA

TAIGAUUNILINTU KAUPAN LUONA

PÄHKINÄHAKKEJA ON JO LÄHES PÄIVITTÄIN SAARESSA

PÄHKINÄHAKKEJA ON JO LÄHES PÄIVITTÄIN SAARESSA

Lauantaina 16.9.2023 oli aika kovatuulinen päivä, lounaistuuli puhalsi koko päivän 9-12 m/s, puuskissa 14. Pääosin oli aurinkoista ja lämpöä oli vielä 19 astetta. Staijia aamulla pari tuntia majakan suojassa ja taas kompattiin koko saari, Kesnäs vähän niukemmin. Nähtiin mm. 41 mustalintua, 7 allia, 9 ruokkia, 380 koirashaahkaa, vaalea merikihu (+1 sp), 11 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, ampuhaukka ja jälleen 1kv naaras arosuohaukka, viime mainittu ilmeisesti edelleen sama yksilö kuin edellisinäkin päivinä. Muita havaintoja olivat mm. 2 harmaahaikaraa, 8 suosirriä, 3 tylliä, 4 suokukkoa, 3 kapustarintaa, mustaviklo, 2 taivaanvuohta ja käki. Pähkinähakkeja oli tänään kylällä 2, kuusitiaisia 3, pikkusieppoja 2 ja kaupan lähellä nähtiin lyhyesti taigauunilintu, luultavasti sama yksilö kuin eilen.

NUORTEN PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO ON VAUHDISSA

NUORTEN PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO ON VAUHDISSA

Sunnuntaina 17.9.2023 oli aamulla pilvistä ja hetken sadettakin, myöhemmin aurinkoista. Aamun lounaistuuli (8 m/s) kääntyi klo 10 mennessä pohjoiseen, 9-11 m/s. Lämpöä oli vajaa 15 astetta. Staijia taas parin tuntia aamulla ja vähän päivälläkin, koko saari kierrettiin. Muutolla/merellä nähtiin mm. 5 sepelhanhea, 4 Gaviaa, 65 mustalintua, 45 allia, 7 ruokkia, riskilä, 55 haapanaa, peräti 79 jouhisorsaa (2a) ja petolintuja 15 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 5 sinisuohaukkaa, hiirihaukka ja ad muuttohaukka. Kahlaajia havaittiin meriharakka, 16 suosirriä, 2 tylliä, 3 valkovikloa ja 3 taivaanvuohta. Saaressa nähtiin myös 2 harmaahaikaraa, pähkinähakki, kuusitiainen, 2 keltavästäräkkiä ja pikkusieppo. Sarkolat, Heini ja Hätöset lähtivät päivällä mantereelle.

SUOSIRRIEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

SUOSIRRIEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin Utön syksyyn

Pohjois- ja Luoteis-Espanjan lintukierroksella ja meriretkellä

Keskiviikkona 30.8.2023 oli edessä lähtö lintureissulle luoteis-Espanjaan, Galiciaan. Uusinta viime vuoden hienosta reissusta (http://www.jtenovuo.com/blogi/?p=10489) ja toivottavasti nytkin joitakin uusiakin lajeja. Ajelin illaksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle, jossa yövyin tutussa Glo-hotellissa. Ennen yöpymistä kävin syömässä perinteisen pasta carbonaran ja juomassa kuohuviinin.

 matkareitti_09_2023

Torstaina 31.8.2023 retkiporukkamme kokoontui klo 07 lentoaseman lähtöaulaan, paikalla retken vetäjät ja samalla kuljettajat Korhosen Kari ja Pajusen Matti. Muut matkallelähtijät olivat Kari Aromäki, Juha Lehtinen, Annika Vaaranto, Hannele Heino, Pirjo Lyytikäinen, Jouko Olkio, Jarmo Lehtonen, Martti Partanen, Jyrki Erikäinen ja Seppo Virtanen. Monta tuttua. Matkamme alkoi vähän vaivalloisesti, sillä Hesan lentoasemalla oli aikamoinen kaaos: jono turvatarkastukseen kesti peräti tunnin ja kuulemma matkalaukkuja jäi aamun aikana kymmeniä pois koneista! Meidän lentomme Air Balticilla lähti onneksi aikataulun mukaan klo 09 ja Riikassa oli tunnin pysähdys, kunnes sama kone jatkoi Bilbaoon. Espanjan puolelle saavuttiin klo 13.25 paikallista aikaa, mutta saapuneista matkatavaroista jäi Jyrkin laukku uupumaan. Haettiin pari varattua vuokrapakua, pakattiin itsemme niihin ja lähdettiin ajamaan kohti länttä 26 asteen lämmössä. Viime vuotiseen tapaan tehtiin pidempi pysähdys La Arena de Santonian lintutornilla, jossa nähtiin mm. koiras haahka (ehkä sama kuin viime vuonnakin), nuori pikkutiira, kuningaskalastaja sekä kahlaajia mm. 3 suosirriä, 2 karikukkoa, n. 100 pikkukuovia, 25 isokuovia, 20 tylliä ja valkoviklo. Matkalla näimme myös 8 hanhikorppikotkaa, 3 pikkukotkaa, 3 hiirihaukkaa, n. 50 silkkihaikaraa, ruostepääskyn ja 5 kalliopääskyä. Yöksi jäätiin Ojedon kylään Hotelli Infantadoon, jossa syötiin illalla hyvä päivällinen maittavine viineineen. Uni maistui.

NUORI PIKKUTIIRA EKA PYSÄHDYSPAIKALLA

NUORI PIKKUTIIRA EKA PYSÄHDYSPAIKALLA

Perjantaina 1.9.2023 lähdettiin mainion aamiaisen jälkeen ajamaan kohti Fuente de Picos Europaa eli erästä Pyrennien korkeimmista vuoristoalueista. Sää oli suosiollinen, pääosin aurinkoa, lämpöä 24-25 astetta, mutta kohtalaista tuulta, joka sopivasti viilensi ylhäällä yli 1800 metrissä. Kabiiniin ei ollut aamulla jonoa ja olimme ylhäällä n. klo 10 ja staijattiin yläaseman lähikukkulalla klo 14.40 saakka (välillä toki käytiin kahvilla).

KABIINILLA YLÖS PICOSIN VUORILLE

KABIINILLA YLÖS PICOSIN VUORILLE

Picosilla näimme mm. n. 250 hanhikorppikotkaa, 2 partakorppikotkaa (molemmat ad), 4 pikkukorppikotkaa, nuoren vuorikotkan, 2 maakotkaa, pikkukotkan, käärmekotkan, 2 muuttohaukkaa ja 5 tuulihaukkaa. Lisäksi nähtiin kalliokiipijä, n. 140 alppinaakkaa, n. 200 alppivarista, 4 alppirautiaista, 3 kivikkorastasta, 2 vuorikirvistä ja n. 25 mustaleppälintua. Hieno paikka, jossa kävin nyt toista kertaa. Nytkään ei kuitenkaan löytynyt lumivarpusia, varmaan huono vuodenaika niille.

PARTAKORPPIKOTKAT OLIVAT AIKA KAUKANA KUVAAMISTA AJATELLEN, DOKUMENTTIKUVA SENTÄÄN..

PARTAKORPPIKOTKAT OLIVAT AIKA KAUKANA KUVAAMISTA AJATELLEN, DOKUMENTTIKUVA SENTÄÄN..

NUORI VUORIKOTKA PICOSILLA

NUORI VUORIKOTKA PICOSILLA

Iltapäivällä jatkettiin matkaa Ojedon kylälle, jossa staijattiin jonkin aikaa petomuuttoa kunnes siirryttiin Pumarenan kylälle ja sitä ympäröivälle metsäalueelle ennen paluuta hotellille (n. klo 19.15). Nähtiin mm. 4 mehiläishaukkaa, pikkukorppikotka, 5 käärmekotkaa, 15 hiirihaukkaa, 2 pikkukotkaa, 2 tuulihaukkaa, 2 muuttohaukkaa ja muista mm. 2 iberianvihertikkaa, närhi, 4 tulipäähippiäistä, iberiantiltaltti, 3 pähkinänakkelia, peukaloinen, 2 virtavästäräkkiä, punatulkku ja pensassirkku. Hyvä lintupäivä kaikkineen ja huipentui taas yhteiseen illalliseen hotellilla.

JOTKUT KÄÄRMEKOTKAT OVAT HUOMATTAVAN VAALEITA, MYÖS PÄÄN ALUE

JOTKUT KÄÄRMEKOTKAT OVAT HUOMATTAVAN VAALEITA, MYÖS PÄÄN ALUE

Lauantaina 2.9.2023 jatkettiin aamiaisen jälkeen matkaa kohti länttä, mutta rannikon sadealueen takia koukattiin vuoriston kautta, erityisesti Montana de Rianan luonnonpuiston alueen läpi. Iltapäivällä ja illansuussa ajettiin ajoittain kevyessä sateessa illaksi Lagoon, jossa majoituttiin Hotel O Castelloon. Matkalla nähtiin mm. n. 200 hanhikorppikotkaa, 4 käärmekotkaa, 2 varpushaukkaa, 15 hiirihaukkaa, 2 maakotkaa, 5 tuulihaukkaa, lehtopöllö, kuningaskalastaja, 3 iberianvihertikkaa, 4 närheä, 120 alppivarista ja pikkulintuja mm. pikkulepinkäinen, pyrstötiainen, etelänpuukiipijä, 3 peukaloista, 30 kulorastasta, mustapäätasku, 10 rautiaista, 8 virtavästäräkkiä, 50 keltahemppoa, 4 keltasirkkua, 2 pensassirkkua ja vuorisirkku. Illallinen oli taas mainio, kuten seurakin. Huomenna sitten taas uudelleen merenrantaan.

PICOS ON VARSIN VARMA KIVIKKORASTASPAIKKA

PICOS ON VARSIN VARMA KIVIKKORASTASPAIKKA

Sunnuntaina 3.9.2023 lähdettiin aamiaisen jälkeen kohti legendaarista meristaijipaikkaa, Estaca de Baresia. Ajo kesti runsaat puoli tuntia ja paikalla oli jo n.20 staijaria, joista seitsemän Suomesta – Petro Pynnösen vetämän Tringan retken väkeä. Muutama tuttukin oli joukossa. Aamupäivä oli melko hiljainen merellä, toki jotain liikkui, mutta espanjalaiset staijarit eivät olleet saapuneet paikalle ehkä tietäen tilanteen. Tuuli oli itäkoillisesta 5-8 m/s, lämpöä 26 astetta ja pääosin aurinkoista. Olimme paikalla vajaa 4 tuntia ja näimme mm. 13 mustalintua, 2 karimetsoa, 350 pikkuliitäjää, 2 nokiliitäjää, 15 baleaarienliitäjää, 25 makaronesianliitäjää, 80 suulaa, 2 merikihua, 20 riuttatiiraa, 2 mustatiiraa, 28 pikkutiiraa ja muuttohaukka. Aiemmin aamulla oli nähty mm. kääpiöliitäjä.

STAIJIA ESTACA DE BARESILLA, MELKEIN KAIKKI SUOMALAISIA!

STAIJIA ESTACA DE BARESILLA, MELKEIN KAIKKI SUOMALAISIA!

Jatkoimme matkaa rannikkoa länsilounaaseen, ensin tosin kahviteltiin läheisessä kahvilassa. Matkalla pysähdyttiin runsaaksi tunniksi Ortigueirassa, jossa nähtiin mm. 10 kapustahaikaraa, 30 silkkihaikaraa, 2 jalohaikaraa, ruskosuohaukka, 85 meriharakkaa, 380 pikkukuovia, 40 kuovia, 2 mustapyrstökuiria, 8 punakuiria, 17 isosirriä ja 60 valkovikloa. Aamulla ja matkalla havaittiin myös mm. kehrääjä, pensastasku, 6 mustapäätaskua, 2 kivitaskua, heinäkerttu ja 7 peukaloista. Illaksi ajoimme O Groveen, jossa majoituimme Hotel La Noyesaan. Illallinen maistui taas hyvältä, viineineen.

KAPUSTAHAIKAROITA NÄHTIIN PARISSA PAIKASSA

KAPUSTAHAIKAROITA NÄHTIIN PARISSA PAIKASSA

Maanantaina 4.9.2023 oli meriretkipäivä Atlantille. Syötiin hotellilla varhainen aamiainen ja lähdettiin ajamaan kohti Campadosta, josta veneemme m/s Chasula lähti klo 07.30. Tuttu vene ja kippari viime vuodesta. Atlantilla oli heikkoa lounaistuulta, merenkäynti maltillista ja taivas puolipilvinen. Ajettiin simpukkaviljelmien ohi kauas avomerelle, jossa kahdessa paikassa kipattiin chumia mereen. Takaisin Campadoksessa oltiin klo 16 aikoihin, merellä nautittiin mm. simpukoita ja valkoviiniä. Havaintoja kertyi mm: 3 mustalintua, 300 karimetsoa, 2 pikkuliitäjää, 20 baleaarienliitäjää, 350 makaronesianliitäjää, 1 välimerenliitäjä (määritys valokuvasta), 2 isoliitäjää, 50 merikeijua, 2 etelänkeijua, 20 suulaa, 12 pulmussirriä, 2 merikihua, leveäpyrstökihu, 4 riuttatiiraa, 11 tiiralokkia ja 5 mustanmerenlokkia. Rantautumisen jälkeen alkoi reipas vesisade ja loppupäivä kuluikin hotellin suojissa, iltahuutoa ja illallista.

YKSI TIIRALOKKI OLI JO TALVIPUVUSSA

YKSI TIIRALOKKI OLI JO TALVIPUVUSSA

Tiistaina 5.9.2023 lähdimme aamiaisen jälkeen eteenpäin, nyt kohteena oli Villafafilan aroalue. Ensin kuitenkin kevyttä retkeilyä O Groven ympäristössä ja iltapäivällä pitkä ajo Benaventeen, Hotel Santiagoon. Tuttu paikka viime vuodelta. Päivä oli puolipilvinen, aamulla jokunen sadetippakin ja lämpöä oli 25 astetta. Päivän havaintoja olivat mm. 2 punapyytä, 18 kapustahaikaraa, 35 silkkihaikaraa, 2 mehiläishaukkaa, 2 liitohaukkaa, 2 isohaarahaukkaa, käärmekotka, ruskosuohaukka, varpushaukka, 15 hiirihaukkaa, 3 pikkukotkaa, 10 tuulihaukkaa, 16 tundrakurmitsaa, mustajalkatylli, 50 pikkukuovia, punakuiri, 8 pulmussirriä, 40 riuttatiiraa, 5 lapintiiraa, 10 pikkutiiraa, 5 turturikyyhkyä ja kuningaskalastaja. Pikkulinnuista mainittakoon 3 töyhtökiurua, 3 iberiantiltalttia, 4 heinäkerttua, 2 etelänsatakieltä, 6 mustapäätaskua, 3 vahanokkaa, pensassirkku ja 50 harmaasirkkua. Illallinen syötiin viereisessä ravintolassa melkeinpä liiankin runsaiden annosten kera.

PIKKUKOTKIA NÄHTIIN PÄIVITTÄIN

PIKKUKOTKIA NÄHTIIN PÄIVITTÄIN

Keskiviikkona 6.9.2023 retkeiltiin koko päivä Villafafilan alueella. Sää oli mainio, pääosin aurinkoista, lämpöä 28-31 astetta (toki aika kuumaa..) ja heikkoa tuulta. Viime viikon sateiden takia alueella oli jonkin verran vettä, joka vaikutti positiivisesti ainakin kahlaajien määrään. Nähtiin mm. 30 merihanhea, 8 punapyytä, 6 pikku-uikkua, 3 liejukanaa, 2 luhtakanaa, 25 isotrappia, 7 mustatiiraa, 2 minervanpöllöä, harjalintu, 46 mehiläissyöjää, 5 punapäälepinkäistä, 2 iberiantiltalttia, 3 rytikerttusta, 5 heinäkerttua, 150 kirjosieppoa, etelänsatakieli, 10 mustapäätaskua, 2 pikkuvarpusta ja 60 kalliovarpusta. Petolintuja nähtiin mm. 15 isohaarahaukkaa, 5 käärmekotkaa, 12 ruskosuohaukkaa, niittysuohaukka, 30 hiirihaukkaa, 8 pikkukotkaa, 2 iberiankeisarikotkaa, 20 pikkutuulihaukkaa ja likimain sama määrä tuulihaukkoja.

ISOTRAPPEJA NÄHTIIN PALJON VIIME VUOTTA VÄHEMMÄN

ISOTRAPPEJA NÄHTIIN PALJON VIIME VUOTTA VÄHEMMÄN

Kahlaajia löytyi mm. 4 avosettiä, 400 töyhtöhyyppää, mustajalkatylli, 60 suokukkoa, 7 kuovisirriä, 23 suosirriä, 14 pikkusirriä, 2 metsävikloa, 5 valkovikloa ja sokerina pohjalla spondesti löytynyt palsasirri. Lintu nähtiin hyvin, mutta etäisyyden takia kuvadokumentit jäivät ehkä vähän vaatimattomiksi. Karin ottamalla skouppivideolla lintu näkyy ainakin erinomaisen hienosti. Mukava yllätys! Vähemmän mukava yllätys sen sijaan oli toisen automme juuttuminen pehmeään savivelliin pikkutiellä – läheisestä kylästä saatiin onneksi melko pian apua ja traktori veti automme kuiville. Ilta kului taas yhteisessä illallispöydässä päivän tapahtumia puiden.

SPONDE PALSASIRRI OLI MAINIO YLLÄTYS

PALSASIRRI OLI MAINIO YLLÄTYS

AUTON IRROITUSTA SAVIKUOPASTA

AUTON IRROITUSTA SAVIKUOPASTA

Torstaina 7.9.2023 oli edessä pitkä n. 450 km ajo Navarraan. Ennen sitä retkeiltiin pääosa aamupäivästä edelleen Villafafilassa, kaunis puolipilvinen ja heikkotuulinen sää helli, mutta lämpö nousi taas 30 asteeseen. Käytiin eilisellä palsasirripaikalla, mutta lintua ei enää löytynyt. Nähtiin ennen pidempää ajoa kuitenkin vielä mm. 30 isohaarahaukkaa, 250 hanhikorppikotkaa, 3 käärmekotkaa, 15 ruskosuohaukkaa, 2 niittysuohaukkaa, 40 hiirihaukkaa, 9 pikkukotkaa, 10 pikkutuulihaukkaa ja 2 muuttohaukkaa. Lisäksi nähtiin Fuente de Salinasissa ohilentävä nuori keltapäähaukka, josta saatiin joukko kelvollisia kuvia määritystä varmistamaan. Itse näin linnun, mutta en harmi kyllä ehtinyt kuvaustilanteeseen mukaan. Hieno yllätyslaji taas.

KELTAPÄÄHAUKKA VILLAFAFILASSA, KUVASTA KIITOS JUHA LEHTISELLE!

KELTAPÄÄHAUKKA VILLAFAFILASSA, KUVASTA KIITOS JUHA LEHTISELLE!

Muita aamupäivän havaintoja olivat mm. 30 isotrappia, 4 avosettiä, 5 kuovisirriä, 15 suosirriä, 5 pikkusirriä, 2 mustatiiraa, minervanpöllö ja 5 iberiantiltalttia. Palsasirriä ei enää löytynyt. Jyrki näki aamuyöllä Benaventen hotellin luona tornipöllön. Matkalla Navarraan tehtiin jokunen kahvipysähdys, mutta vähän pidempi tauko pidettiin Lagunas de Atapuercassa, jossa nähtiin mm. 12 merihanhea, mustahaikara, tien varrella 5 kattohaikaraa, peräti 18 turturikyyhkyä, 2 harjalintua, yhteensä 330 mehiläissyöjää (isoin parvi lähes 200), silkkikerttu ja etelänsatakieli. Navarraan, tuttuun Hotelli Ekaihin, saavuttiin klo 19.20. Ennen hotellia nähtiin Navarrassa mm. 4 punapäänarskua, nuolihaukka ja 60 punasotkaa. Iltahuuto, illallinen ja yöuni taas maittoi.

MINERVANPÖLLÖJÄ NÄHTIIN PARI KAPPELETTA

MINERVANPÖLLÖJÄ NÄHTIIN PARI KAPPELETTA

Perjantaina 8.9.2023 oli aurinkoista, heikkoa tuulta ja kuumaa – lämpöä 30-34 astetta ja kova auringonporotus päälle.. Lähdettiin aamiaisen jälkeen taas vuoristoon, Larra-Belaguen alueelle Ranskan rajan tuntumaan. Ylhäällä vuorillakin oli kuuma kun ei tuullut ja ehkä siksi lintuja oli aika vaatimattomasti. Nähtiin mm. sininärhi matkalla (Annika), alppirautiainen, 2 haarahaukkaa, 30 isohaarahaukkaa, 2 pikkukorppikotkaa, 300 hanhikorppikotkaa, käärmekotka, 4 pikkukotkaa, 40 alppinaakkaa ja 30 alppivarista. Jatkettiin iltapäivällä Foz de Arabaiun näköalatasanteelle ja sieltä pariksi tunniksi Lumbierin rotkolaaksoon. Melko hiljaista oli näissäkin, mutta mainittavia olivat kuitenkin mm. 2 ad vuorikotkaa Lumbierissä, käärmekotka, 50 alppivarista, 120 kalliopääskyä ja etelänpuukiipijä. Palattiin hotellille klo 18.30 aikoihin ja ilta kului totutusti iltahuudossa ja illallisella.

LUMBIERISSÄ NÄHTIIN PARI VANHAA VUORIKOTKAA

LUMBIERISSÄ NÄHTIIN PARI VANHAA VUORIKOTKAA

Lauantaina 9.9.2023 oli vuorossa retki Navarran eteläosiin, Ablitaksen aroille. Ajettiin aamiaisen jälkeen auringonpaisteessa (lämpöä n. 30 astetta), mutta vaihteeksi reippaassa tuulessa paikalle tarkoituksena löytää kaitanokkakiuru/-kiuruja. Matkalla pysähdeltiin Balsa de Pulgierissa ja Laguna de Lor’issa ja nähtiin mm. 5 mustahaikaraa (Ekaissa), 3 isohaarahaukkaa, 300 hanhikorppikotkaa, 8 ruskosuohaukkaa, 2 pikkukotkaa, 2 harjalintua, 10 mehiläissyöjää, 5 silkkikerttua ja punapäälepinkäinen. Ablitaksessa aika pian alkoi kuulua melko ahkeraa kaitanokkakiurun laulua, mutta taaskaan lintu(j)a ei meinannut millään saada näkyviin. Onnistui kuitenkin myöhemmin pieneksi hetkeksi ja sain vihdoin hankalassa lämpöväreilyssä dokumenttikuvan tästä jo vuosikymmeniä yrittämästäni kuvalajista. Kaitanokkakiuruja oli laulusta päätellen kaikkiaan kolme.

VIHDOIN KAITANOKKAKIURU, TOSIN PAHASSA LÄMPÖVÄREILYSSÄ

VIHDOIN KAITANOKKAKIURU!

Lisäksi nähtiin mm. nummikirvinen, 2 arokiurua, lyhytvarvaskiuru ja 5 kivikkotöyhtökiurua. Kiurupaikalla valitettavasti toinen pakuistamme hajosi eikä sillä voinut enää jatkaa matkaa. Ei auttanut muu kuin tilata hinausauto korjaamolle (jonne auto jäi) ja taksi viemään osan porukastamme takaisin Ekain hotelliin. Itse tulin toisen pakun kyydissä takaisin ja matkalla pysähdyimme vielä kiikaroimaan Laguna de Pitillakselle, jossa nähtiin kuivuuden takia aika niukasti lintuja. Mainita voi ristisorsan ja 6 punasotkaa. Ilta kului taas iltahuudossa ja illallisella ja huomenna onkin edessä paluu Suomeen.

ISOHAARAHAUKKA ON YLESIMPIÄ PETOLINTUJA HANHIKORPPIKOTKIEN JA HIIRIHAUKKOJEN OHELLA

ISOHAARAHAUKKA ON YLESIMPIÄ PETOLINTUJA HANHIKORPPIKOTKIEN JA HIIRIHAUKKOJEN OHELLA

Sunnuntaina 10.9.2023 oli aika palata Suomeen, osa porukasta teki vielä kävelyretken aamulla ja havaitsi mm. 3-4 iberianvihertikkaa ja kyhmyjoutsenpoikueen. Retken lajimääräksi tuli näin 185. Aamiaisen jälkeen pakattiin tavarat autoon ja paikalle tilattuun uuteen taksiin, jotta kaikki mahduttiin matkalle Bilbaon lentokentälle. Ajoaika oli runsaat 2 tuntia, yhden auton luovutus ja siirtyminen Air Balticin lennolle. Lähdettiin aikataulun mukaisesti klo 14.20 kohti Riikaa, jonne saavuttiin klo 18.35. Jatkolento Air Balticilla Hesaan lähti klo 19.45 ja vajaa tuntia myöhemmin oltiin lentoasemalla. Kassi ja laukut löytyivät ja porukkamme hajaantui kotikulmilleen tapahtumarikkaan, mutta aika rankan matkan jälkeen. Pitkiä ajomatkoja ja lähes kaikki olivat jossain vaiheessa vähän kipeinä, jokin virustauti kiusasi. Ajoin yöksi Lauttasaareen, jossa Outi jo odotteli – kohta taas kotiin Utöhön.

Kiitos vielä Korhosen Karille järjestelyistä ja koko porukalle mukavasta retkiseurasta ja monista hyvistä löydöistä!

MERIRETKELLÄ SÖIMME SIMPUKOITA JA JOIMME VALKOVIINIÄ

MERIRETKELLÄ NAUTITTIIN SIMPUKOITA JA VALKOVIINIÄ

Matkan lintukuvia löytyy isompina tiedostoina (klikkaa kuvat auki!) täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit | Kommentit pois päältä artikkelissa Pohjois- ja Luoteis-Espanjan lintukierroksella ja meriretkellä

Vaisua muuttoa

Torstaina 24.8.2023 oli puolipilvistä, muutama sadetippakin saatiin, ja lämpö käväisi 20 asteessa. Lounaistuuli oli 4-5 m/s. Vajaan tunnin staiji aamulla ja kierrettiin Kesnäs ja itäosa saaresta. Lintuja on tosi vähän edelleen, nyt mainittavia olivat 3 harmaahaikaraa, 2 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 4 isokuovia, 6 tylliä, suosirri ja 3 suokukkoa. Auvisen Kari näki päivällä kappelin ohi etelään muuttaneen jalohaikaran, jo 4. tänä kesänä. Laji yleistyy täälläkin.

VARPUSHAUKKOJEN MUUTTO ON HENGÄHDYSTAUOLLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

VARPUSHAUKKOJEN MUUTTO ON HENGÄHDYSTAUOLLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 25.8.2023 oli jälleen pääosin pilvistä, mutta lämpöä oli 18-19 astetta ja eteläkaakkoinen tuuli hyvin heikkoa, 1-3 m/s. Kun saari tuntui kovin hiljaiselta lintujen suhteen, päätettiin Outin kanssa aamukahvin jälkeen lähteä veneretkelle Alunskärille, 5 km Utöstä etelään.

MEIKÄLÄINEN ALUNSKÄRILLÄ, HORISONTISSA TAKANA UTÖ

MEIKÄLÄINEN ALUNSKÄRILLÄ, HORISONTISSA TAKANA UTÖ

Oltiin saarella vajaa pari tuntia ja nähtiin mm. 4 valkovikloa, 2 tylliä, 7 nuorta suosirriä, merikihu, n. 10 selkälokkia, 6 keltavästäräkkiä ja ainakin 12 luotokirvistä. Mukava saari – sama, johon Utössä käynyt hirvi ui kesäkuussa! Iltapäivä vietettiin kotosalla, pääsaarelta ei muuta mainittavaa kuin harmaahaikara ja 2 varpushaukkaa.

AKUNSKÄRIN SUOSIRREJÄ JA TYLLEJÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

ALUNSKÄRIN SUOSIRREJÄ JA TYLLI (Kuva: Outi Sarjakoski)

LUOTOKIRVISIÄ OLI ALUNSKÄRILLÄ RUNSAASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)

LUOTOKIRVISIÄ OLI ALUNSKÄRILLÄ RUNSAASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 26.8.2023 oli puolipilvistä ja lämmintä (21 astetta), itätuuli nousi aamun 4 m/s illaksi 12 m/s. Lyhyt staiji aamulla ja kierrettiin saaren itäosat, lintuja on edelleen niukasti. Mainittavia olivat 3 mustalintua, 3 harmaahaikaraa, 4 tuulihaukkaa, 13 varpushaukkaa, isokuovi, 2 pikkukuovia, liro ja tylli. Hysyjä on jonkin verran, mm. muutama leppälintu ja keltavästäräkkejä n. 15. Iltapäiväohjelmassa oli veneiden pesua ja saunomista.

ALUNSKÄR ON UTÖTÄ LÄHIN SELKÄLOKKIEN PESIMÄSAARI

ALUNSKÄR ON UTÖTÄ LÄHIN SELKÄLOKKIEN PESIMÄSAARI

Sunnuntaina 27.8.2023 oli jälleen puolipilvistä, aamulla saatiin vähän sadettakin. Lämpöä oli 20 astetta ja lounaistuulta 3-7 m/s. Ei staijia, mutta jälleen kierrettiin saaren itäosat. Nähtiin mm. 16 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa, kalasääski, käki, isokuovi ja mustaviklo. Hysyjä oli tullut lisää, mm. syksyn ekat hippiäiset (2-3), mustapääkertut (2) ja useita leppälintuja. Iltapäivä kului s/y Taivaanvuohen nosto- ja pesupuuhissa ja huomenna lähdetäänkin joksikin aikaa mantereelle.

KALASÄÄSKI OHITTAA KATTRUMPANIN TYKIT

KALASÄÄSKI OHITTAA KATTRUMPANIN TYKIT

Maanantaina 28.8.2023 oli sadepäivä, vettä tuli enemmän kuin yhtenäkään päivänä tänä kesänä. No, eipä pahemmin haitannut, sillä meillä oli lähtö mantereelle ja lintujen katselu jätettiin väliin. Laiva lähti klo 13.30 ja Turussa oltiin klo 18.50.

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävillä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Vaisua muuttoa

Kylmänpurkausta odotellessa

Maanantaina 21.8.2023 oli pääosin pilvistä (sumupilveä), mutta iltapäivällä vähän selkeni. Lämpöä oli 18-19 astetta ja länsituuli puhalsi 5-6 m/s. Staijia vajaa tunti, mutta näkyvyys oli välillä huonohko. Kierrettiin saaren itäosat. Nähtiin mm. 3 harmaahaikaraa, 65 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 2 ruskosuohaukkaa ja edelleen 1kv naaras niittysuohaukka, sama yksilö kuin eilen. Kahlaajia oli niukasti – 2 pikkukuovia, isokuovi, 5 valkovikloa, rantasipi, tylli ja ad tundrakurmitsa. Saareen saapui tänään muutama lintuharrastaja ja -kuvaaja, tuttuja ainakin Kari Auvinen.

1kv NAARAS NIITTYSUOHAUKKA NÄKYI TÄNÄÄN HIENOSTI JA LAJIMÄÄRITYS TÄSMENTYI

1kv NAARAS NIITTYSUOHAUKKA NÄKYI TÄNÄÄN HIENOSTI JA LAJIMÄÄRITYS TÄSMENTYI

Tiistaina 22.8.2023 oli jälleen pääosin pilvistä, länsituulta 5-7 m/s ja lämpöä oli enimmillään 18 astetta. Staijia tunti aamulla ja taas ”vain” itäosan kierros, muuten kotihommia. Lintuja oli selvästi edellispäiviä vähemmän, nähtiin mm. kuikka, 2 harmaahaikaraa, 27 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa ja 2 merikihua. Kahlaajia havaittiin 5 tylliä, 9 valkovikloa, isokuovi, 3 pikkukuovia ja punakuiri. Keltavästäräkkejä muutti n. 30, mutta pikkulintujakin oli ylipäätään niukasti.

ISOKUOVEJA ON NYT MUUTOLLA

ISOKUOVEJA ON NYT MUUTOLLA

VALKO- JA MUSTAVIKLOT ALKAVAT JO VÄHENTYÄ

VALKO- JA MUSTAVIKLOT ALKAVAT JO VÄHENTYÄ

Keskiviikkona 23.8.2023 oli meikäläisellä vähän flunssainen olo ja linnut jäivät nyt vähemmälle. Ei aamustaijia, mutta itäosan käynti tehtiin kuitenkin iltapäivällä. Päivä oli nyt aurinkoinen ja lämmin (19 astetta) ja länsiluoteinen tuuli oli vain 3-5 m/s. Mainittavimmat havainnot olivat 3 harmaahaikaraa, 13 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, 1kv ruskosuohaukka ja kahlaajia 2 isokuovia, 23 tylliä, liro ja 2 kapustarintaa. Aika lintuköyhä päivä. Seuraava kylmänpurkaus mantereella laittaisi varmaan vipinää lintumaailmaan…

LAPASORSIA NÄKEE PÄIVITTÄIN

LAPASORSIA NÄKEE PÄIVITTÄIN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävänä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kylmänpurkausta odotellessa

Petomuutto käynnistyi

Keskiviikkona 16.8.2023 palasin takaisin Utöhön, Outi lähti vielä käymään Nummella. Ajelin aamulla kahville Nauvoon, sieltä laivalle johon saapui kohtalaisesti väkeä. Matka sujui pääosin sisätiloissa (katselin taas futismatsia..), osin siksi että ulkona oli sumuista ja vähän sateistakin. Utöhön saavuttiin klo 15.30 ja sateen & sumun takia loppupäivä kului kotikulmilla. Laitoin samalla uuden 200-600/5.6-6.3 objektiivin käyttökuntoon, vanha (jota olen käyttänyt 4v1kk, mutta nyt toiminta sakkaa..) meni korjaukseen ja katsotaan myöhemmin mitä siitä tulee. Utöhön tulivat myös Kari ja Taina Keinänen lintureissulle.

KUOLLUT TERVAPÄÄSKY KOMPOSTORIN TIELLÄ

KUOLLUT TERVAPÄÄSKY KOMPOSTORIN TIELLÄ

Torstaina 17.8.2023 oli aurinkoista ja lämmintäkin (20 astetta), aluksi länsi- ja myöhemmin luoteistuulta 5-8 m/s. Staijia tunti aamulla luotsiasemalla ja kiersin Kesnäsin, saaren itäosat sekä kyläalueen. Havaintoja olivat mm. kaakkuri, 2 merikihua, 2 tuulihaukkaa, nuolihaukka, 3 varpushaukkaa, käki ja 3 käpytikkaa. Kahlaajat olivat lähes kaikki luodoilla, itärannalla vain jokunen viklo. Vesi on edelleen melko ylhäällä. Paikallisina olivat mm. 2 ad tundrakurmitsaa, peräti 93 (!) tylliä, 18 suosirriä, 9 valkovikloa, mustaviklo, liro ja 2 rantasipiä.

KIRJOSIEPPOJA ON JO LUKUISIA MUUTTAVIA

KIRJOSIEPPOJA ON JO LUKUISIA MUUTTAVIA

Perjantaina 18.8.2023 oli pääosin pilvistä, lämpöä 20 astetta ja itätuulta 4-8 m/s. Muutama sadetippakin saatiin iltapäivällä ja illalla. Staijia totutusti tunti ja kiersin saaren itäosat pariin otteeseen. Lintuja oli nyt enemmän liikkeellä, näkyi mm. 3 harmaahaikaraa, 1kv ruskosuohaukka, 13 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, 29 käpytikkaa ja kahlaajia mm. isokuovi, 4 pikkukuovia, 2 töyhtöhyyppää, 2 suokukkoa, 21 tylliä, kapustarinta, 5 valkovikloa, 2 liroa, 3 rantasipiä, 5 mustavikloa, 2 suosirriä ja ad pikkusirri. Kahlaajista valtaosa oli majakan edustan luodoilla. Outi saapui iltalaivalla mantereelta.

NUORET MUSTAVIKLOT UIMASSA MELKO KAUKANA RANNASTA

NUORET MUSTAVIKLOT UIMASSA MELKO KAUKANA RANNASTA

Lauantaina 19.8.2023 oli jälleen täyspilvinen päivä, lämpöä oli enimmillään 18 astetta ja koko päivän koillistuulta 7-8 m/s. Staijia tunti ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Mukavasti oli tänään jo lintuja muutolla – nähtiin mm. 4 harmaahaikaraa, 13 mustalintua, käki, 11 käpytikkaa ja petolintuja 94 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, 6 ruskosuohaukkaa (kaikki nuoria) ja naaras sinisuohaukka. Aamulla Kesnäsin rannassa oli harmaahaikaroiden seurassa jalohaikara, joka aamuaikaisten turistien pelottamana katosi itään. Pari tuntia myöhemmin nähtiin toinen jalohaikara, joka lensi meidän pihan länsipuolitse kohti pohjoista. Kahlaajia nähtiin tänään mm. pikkukuovi, 12 valkovikloa, 6 mustavikloa, 7 liroa, metsäviklo, 14 suokukkoa, 14 tylliä ja taivaanvuohi, lisäksi muutama paikallinen meriharakka ja punajalkaviklo. Myös hyönteissyöjiä oli ilmaantunut saareen lisää, erityisesti pensastaskuja, leppälintuja, kirjo- ja harmaasieppoja ja pajulintuja.

SYKSYN EKA SINISUOHAUKKA ITÄRANNALLA

SYKSYN EKA SINISUOHAUKKA ITÄRANNALLA

JALOHAIKARA AAMULLA KESNÄSIN RANNALLA

JALOHAIKARA AAMULLA KESNÄSIN RANNALLA

Sunnuntaina 20.8.2023 oli jälleen pilvistä, lämpöä 16-18 astetta ja tuuli yhä itäkoillisessa 5 m/s. Staijia tunti aamulla ja kierrettiin saaren itäosat ja kyläalue. Mainittavia havaintoja olivat mm. 6 harmaahaikaraa, käki, enää vain 4 käpytikkaa ja petolintuja 92 varpushaukkaa, 8 tuulihaukkaa, 4 ruskosuohaukkaa ja aamupäivällä itäniityllä hetken pyörähtänyt 1kv niittysuohaukka. Luulin lintua aluksi arosuohaukaksi, mutta seuraavana päivänä lintu oli edelleen paikalla ja paremmista kuvista lintu määrittyi mm. Dick Forsmanin avulla 1kv naaras niittysuohaukaksi! Todella opettavainen tapaus. Kahlaajia nähtiin pikkukuovi, 22 valkovikloa, liro, 5 mustavikloa, tylli ja taivaanvuohi. Sirrit ovat nyt kateissa. Iltapäivällä saareen saapuivat purjeveneellään Liisa ja Tapio Palmu, joiden seurassa kuluikin mukavasti koko ilta meidän kulmilla.

NUORI AROSUOHAUKKA PYÖRÄHTI TÄNÄÄN ITÄNIITYLLÄ

NUORI NIITTYSUOHAUKKA PYÖRÄHTI TÄNÄÄN ITÄNIITYLLÄ

RUSKOSUOHAUKKOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

RUSKOSUOHAUKKOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävinä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Petomuutto käynnistyi

Kahlaajia niukasti

Torstaina 10.8.2023 oli sadepäivä – sadekuuroja, välillä reippaitakin, pitkin päivää. Lämpöä oli 16 astetta ja eteläkaakkoista tuulta 8-11 m/s. Sadekuurojen lomassa ja vähän niiden aikanakin kevyttä retkeilyä: aamulla staijia n. 40 min luotsiasemalla ja päivällä itäosan ja kyläalueen kierros. Nähtiin mm. 11 mustalintua, ruokki, 3 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 12 käpytikkaa, 3 kultarintaa ja syksyn eka lehtokerttu. Muuttokahlaajia havaittiin ad tundrakurmitsa, 8 valkovikloa, 12 liroa, 2 mustavikloa ja 2 suosirriä.

KULTARINTA ON PESINYT SAARESSA

KULTARINTA ON PESINYT SAARESSA

PENSASKERTTUJA ON SAARESSA RUNSAASTI

PENSASKERTTUJA ON SAARESSA RUNSAASTI

Perjantaina 11.8.2023 oli vaihtelevaa säätä – poutaa, vähän aurinkoa ja sadekuuroja pitkin päivää. Lämpöä oli 16 astetta ja etelätuulta 6-11 m/s. Aamun huonon sään takia staiji jäi väliin, mutta kierrettiin itäosat saaresta sekä kyläaluetta. Nähtiin mm. harmaahaikara, kalasääski, 3 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 9 käpytikkaa, 3 kultarintaa ja sirittäjä. Kahlaajia havaittiin mm. ad tundrakurmitsa, 2 suokukkoa, valkoviklo, 12 liroa, rantasipi, suosirri ja 3 kuovisirriä. Sirrit olivat vielä ad-puvussa. Sadehetket kuluivat taas mukavasti futismatsien äärellä.

LIRO ON NYT YLEISIN KAHLAAJA

LIRO ON NYT YLEISIN KAHLAAJA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 12.8.2023 oli vaihteeksi poutapäivä – lähes pilvetöntä, +18 astetta ja etelälounaista tuulta 5-6 m/s. Lintuja oli kuitenkin yllättävän vähän liikkeellä. Staijia tunti aamulla luotsiasemalla ja kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat. Havaittiin mm. 2 harmaahaikaraa, 4 mustalintua, 2 ruokkia, 3 tuulihaukkaa, nuolihaukka, 2 käpytikkaa, sirittäjä ja syksy eka pensastasku. Kahlaajista mainittakoon 5 pikkukuovia, isokuovi, 18 liroa, 6 valkovikloa ja 2 suokukkoa. Hyvät futismatsit jatkuivat.

SYKSYN EKA PENSASTASKU

SYKSYN EKA PENSASTASKU

Sunnuntaina 13.8.2023 oli pääosin pilvistä ja päivällä vähän heikkoa sadettakin. Lämpöä oli 17-18 astetta ja kaakkoistuulta 5-8 m/s. Aamustaijia vajaa tunti ja kierrettiin kyläalue ja saaren itäosat. Havaintoja olivat mm. 3 harmaahaikaraa, ruokki, 3 tuulihaukkaa, 3 käpytikkaa, 2 pikkukäpylintua ja kahlaajia mm. pikkukuovi, 8 liroa, 6 valkovikloa ja 13 tylliä. Vesi on edelleen korkealla. Aamupäivällä oltiin kuuntelemassa kappelilla hienoa sellokonserttia, soittajina Simon Svoboda ja Tommi Wesslund.

SELLISTIT SOITTIVAT HETKEN LUOTSILAITURILLAKIN

SELLISTIT SOITTIVAT HETKEN LUOTSILAITURILLAKIN

TOM DYRINGIIN ON OLLUT MUKAVA TUTUSTUA

TOM DYRINGIIN (https://tom-dyring.com/) ON OLLUT MUKAVA TUTUSTUA

Maanantaina 14.8.2023 jouduimme lähtemään hetkeksi mantereelle. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin (20 astetta), länsilounainen tuuli oli heikkoa (5 m/s). Tunnin staiji aamulla ja pyöriminen kotinurkilla tuottivat seuraavaa: harmaahaikara, ruokki, 2 tuulihaukkaa, 8 merikihua (1 vaalea), 5 valkovikloa, 15 tylliä, 6 suosirriä (mukana syksyn ekat 2 juv) ja kultarinta. Laivamatkalla ei nähty kummempaa ja Pärnäisiin saavuttiin vähän etuajassa.

TUULIHAUKAT LENTELIVÄT MAJAKALLA AURINGONLASKUN AIKAAN

TUULIHAUKAT LENTELIVÄT MAJAKALLA AURINGONLASKUN AIKAAN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kahlaajia niukasti

”Sylviamyrsky”

Maanantaina 7.8.2023 oli pääosin aurinkoista, mutta illalla etelästä saapui ukkosrintama ja sen myötä muutama heikko sadekuuro. Tuuli oli idästä 9-10 m/s ja ilma kostean lämmin, runsaat 21 astetta. Utuisena aamuna staijia tunti luotsiasemalla ja kierrettiin saaren itäosat. Nähtiin mm. harmaahaikara, 2 ruokkia, 3 varpushaukkaa (syysmuutto alkoi), 6 tuulihaukkaa, 9 käpytikkaa ja kahlaajia pikkukuovi, kapustarinta, 3 suokukkoa, 10 valkovikloa, 11 liroa, 4 mustavikloa, rantasipi, 10 tylliä, karikukko ja 5 suosirriä. Iltapäivällä Varesvuon Markus ja Minna sekä norjalainen tunnettu luontokuvaaja Tom Dyring vaimonsa Ingebjorgin kanssa kyläilivät meillä, mukavaa seuraa ja juttua riitti useampi tunti mm. yhteisistä kuvausintresseistä.

HAARAPÄÄSKYT PARVEILEVAT ENNEN LÄHTÖÄÄN

HAARAPÄÄSKYT PARVEILEVAT ENNEN LÄHTÖÄÄN

Tiistaina 8.8.2023 aamu oli vielä rauhallinen, mutta sen jälkeen aamupäivällä sadekuuroja ja nopeasti voimistuvaa eteläkaakkoista tuulta – loppupäivä 16-18 m/s ja puuskat yli 23 m/s. Lämpöä oli 17 astetta. Tämä kesämyrsky ristittiin Suomessa Sylviaksi.

OUTIN OTTAMA KUVA TÄNÄÄN ETELÄKÄRJESTÄ KOHTI LILLHARUNIA

OUTIN OTTAMA KUVA TÄNÄÄN ETELÄKÄRJESTÄ KOHTI LILLHARUNIA

Aamulla tunnin staiji ja päivällä käytiin sadekuurojen lomassa itärannalla ja kierreltiin kylällä. Havaintoja mm. 2 harmaahaikaraa, 28 mustalintua, 2 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, käki, 16 käpytikkaa ja kahlaajia ad-tundrakurmitsa, 7 valkovikloa, 4 liroa, 2 mustavikloa, rantasipi ja 6 suosirriä. Kari Lindstedt saapui vuorokauden lintureissulle.

HARMAAHAIKARA LENSI MATALALLA VASTATUULEEN

HARMAAHAIKARA LENSI MATALALLA VASTATUULEEN

Keskiviikkona 9.8.2023 eilinen sää alkoi jo rauhoittua – aamulla oli etelätuulta vielä 11 m/s, illalla enää 6 m/s. Muutama pieni sadekuuro saatiin päivällä, pääosin oli kuitenkin aurinkoista ja lämpöä 18 astetta. Staijia 1,5 tuntia aamulla luotsiasemalla ja kierrettiin saaren itäosat, merivesi oli edelleen korkealla. Nähtiin mm. 12 mustalintua, 11 ruokkia, 4 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 2 käkeä ja ainakin 24 käpytikkaa (saaressa varmaan paljon enemmänkin, mutta ei kierrelty kylällä eikä Enskärillä). Kahlaajia havaittiin pikkukuovi, 7 valkovikloa, 21 liroa, mustaviklo, metsäviklo, 2 suosirriä ja 2 tylliä.

JOKUNEN PIKKUKUOVI ON VIELÄ LIIKKEELLÄ

JOKUNEN PIKKUKUOVI ON VIELÄ LIIKKEELLÄ

VALKOVIKLO ON NYT YLEISIMPIÄ KAHLAAJIA

VALKOVIKLO ON NYT YLEISIMPIÄ KAHLAAJIA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina täällä (klikkaa auki):
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa ”Sylviamyrsky”