Amerikankurmitsaa bongaamassa

Maanantaina 15.10.2018 nautimme Outin kanssa rauhassa aamupalan Turun kodissamme, kunnes lähdimme klo 09.30 aikoihin ajelemaan kohti Kemiönsaarta, bongaamaan Björkbodan pelloilta siellä jo lähes 2 viikkoa viihtynyttä 1kv amerikankurmitsaa. Nurmen Tarpin hieno löytö! Päivä oli aurinkoinen, reipasta etelätuulta ja lämpöä 14 astetta. Saapuessamme perille amerikankurmitsa makoili 9 kapustarinnan kanssa mulloksella Skinnarvikintien eteläpuolella eli hankalassa vastavalossa, kuvaamisen kannalta myös turhan kaukana. Väkeä tuli ja meni, tuttuja mm. Vikmanin Reiska ja Järvisen Hanna, Alhon Pekka ja Majaniemen Eino – lintu jaksaa edelleen kiinnostaa.  Parvi pysytteli sitkeästi samalla paikalla aika passiivisena ja niinpä käytiin Reiskan ja Hannan kanssa välillä kahvillakin.

LASKEUTUNEENA AMERIKANKURMITSA PYSYTTELI KOKO AJAN TURHANKIN KAUKANA KUVAAMISTA AJATELLEN

LASKEUTUNEENA AMERIKANKURMITSA PYSYTTELI KOKO AJAN TURHANKIN KAUKANA KUVAAMISTA AJATELLEN

Odottelun aikana nähtiin myös jonkin verran petoja, mm. piekana, pari hiirihaukkaa, 3 varpushaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 5 merikotkaa ja nuori maakotka. Vasta myöhään iltapäivällä kurmitsaparvi lähti lentoon, mutta laskeutui entistä kauemmas vastavaloon. Vaihdettiin itse kuitenkin paikkaa myötävalon puolelle ja onneksi parvi sittemmin lenteli pari kertaa, niin että saatiin edes jonkinmoisia lentokuvia. Takaisin Turkuun lähdettiin vasta klo 17 aikoihin, ”hoitui” nyt sentään itselleni WP-kuvapinnaksi no 560…:). Lisää amerikankurmitsakuviani löytyy täältä.

amerikankurmitsa_09_Kemionsaari_10_18

YLÄKUVASSA AMERIKANKURMITSA TOISEKSI ALIMPANA, ALAKUVASSA PUOLESTAAN OIKEANPUOLIMMAISIMPANA. LINTU ON KAPUSTARINTOJA VÄHÄN PIENEMPI. SOLAKAMPI, KAPEASIIPISEMPI, HARMAAMPI JA HYVÄ LAJI TUNTOMERKKI OVAT HARMAAT KAINALOT.

YLÄKUVASSA AMERIKANKURMITSA TOISEKSI ALIMPANA, ALAKUVASSA PUOLESTAAN OIKEANPUOLIMMAISIMPANA. LINTU ON KAPUSTARINTOJA VÄHÄN PIENEMPI. SOLAKAMPI, KAPEASIIPISEMPI, HARMAAMPI JA HYVÄ LAJITUNTOMERKKI OVAT HARMAAT KAINALOT.

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Pikkurareja lisää

Torstaina 11.10.2018 vallitsi heikko etelätuuli, lämpöä oli 11 astetta ja matalalla olevat pilvet peittivät taivaan, vähän tihuttikin välillä. Staijia runsaat kolme tuntia ja koko saaren komppaus. Lintuja oli tänään paljon liikkeellä, tuulen heikkeneminen auttoi taas asiaa. Merellä/muutolla nähtiin mm. 2 metsähanhea, 76 sepelhanhea (+2 paikallista), 143 valkoposkihanhea, 31 mustalintua, 13 pilkkasiipeä, 4200 allia ja 2 pikkulokkia. Petolintuja havaittiin 18 varpushaukkaa, kanahaukka, 2 ampuhaukkaa, piekana ja sinisuohaukka. Päivän yllätys oli saareen tupsahtanut hiiripöllö, joka viihtyi majakan ja sääaseman tuntumassa. Mikään isompi hipövaellus ei pitäisi olla käynnissä, siksi havainto oli yllättävä.

HIIRIPÖLLÖ LÖYTYI MAJAKAN LUOTA, KUVAN OTIN PIHALTAMME

HIIRIPÖLLÖ LÖYTYI MAJAKAN LUOTA, KUVAN OTIN PIHALTAMME

Muuttavana nähtiin myös 230 naakkaa, 670 sepelkyyhkyä ja kapustarinta, saaressa oli lisäksi 6 taivaanvuohta, jänkäkurppa ja 12 haarapääskyä. Pikkulintumuutto oli reipasta, mm. 3600 peippolintua, 720 vihervarpusta ja 550 punatulkkua. Saaressa nähtiin huuhkaja (Kobbanilla), keltavästäräkki edelleen, pikkusieppo, 12 tiltalttia, 8 kangaskiurua, 4 mustapääkerttua, 300 punarintaa, 3 isolepinkäistä, 3 kuusitiaista, 44 tikliä, 25 peukaloista, leppälintu, 5 isokäpylintua ja 10 pikkukäpylintua (+13 sp). Jauhiaisen Jussi löysi itärannalta illalla taigauunilinnun, joka ehti kadota ennen muiden saapumista paikalle.

ISOLEPINKÄISIÄ ON RIITTÄNYT JOKA PÄIVÄLLE

ISOLEPINKÄISIÄ ON RIITTÄNYT JOKA PÄIVÄLLE

Perjantaina 12.10.2018 oli edellisiä vaisumpi lintupäivä. Eteläinen lämmin virtaus voimistui, tuuli puhalsi 7-12 m/s, ja ilma oli utuinen – näkyvyys merelle oli huonohko. Aurinkoista koko päivän ja lämpöä oli runsaat 12 astetta. Staijia runsaat pari tuntia luotsiasemalla ja koko saari tuli kierrettyä. Merellä ja muutolla näkyi mm. 2 paikallista sepelhanhea edelleen, 6 valkoposkihanhea, 3 metsähanhea, 26 varpushaukkaa, 2 kanahaukkaa ja sinisuohaukka. Saaressa nähtiin mm. 7 taivaanvuohta, 3 isolepinkäistä, keltavästäräkki edelleen, 5 haarapääskyä, leppälintu, 3 mustapääkerttua, 7 tiltalttia, 3 kangaskiurua, 37 tikliä, 11 peukaloista ja 2 pyrstötiaista. Mantereelle lähtivät aamulla Tittosen Jouni ja Jauhiaisen Jussi, illalla saapuivat mm.  Ossi Öhman perheineen sekä Annika Tatterbach ja Marko Järvenpää, myös muutama luonto/lintukuvaaja liikkuu saaressa.

MYÖHÄINEN KELTAVÄSTÄRÄKKI VIIHTYY MAJAKAN LUONA

MYÖHÄINEN KELTAVÄSTÄRÄKKI VIIHTYY MAJAKAN LUONA

Lauantai 13.10.2018 oli sumuisen utuinen, näkyvyys vain n. 4 km ja väreilyä. Meristaiji jäi tänään väliin ja kompattiin sen sijaan saarta. Lämpöä oli 12 astetta, kohtalaista (5-7 m/s) etelätuulta ja taivas oli pilvessä. Nähtiin mm. 2 sepelhanhea edelleen, 20 valkoposkihanhea, 110 tukkasotkaa, 8 varpushaukkaa, koiras sinisuohaukka, 2 isolepinkäistä, 3 haarapääskyä, lehtokurppa, 4 taivaanvuohta ja jänkäkurppa. Pikkulinnuista mainittakoon keltavästäräkki edelleen, 2 västäräkkiä, kuusitiainen, 3 pyrstötiaista, 3 kangaskiurua, mustapääkerttu ja 8 tiltalttia. Iltapäivällä löysin itäniityn raripuskasta syksyn toistaiseksi ainoan hippiäisuunilinnun, joka lyhyen esillä olonsa aikana näyttäytyi lisäkseni vain Annikalle. Mantereelle lähtivät tänään Kaartiset sekä Tammelinin Hannu ja Hilkka. Illalla saareen saapui muutama orni lisää, tuttuja ainakin Sintosen Antti sekä Aleksi ja Matti Sarkola.

HIPPIÄISUUNILINNUSTA SAIN ROISKAISTUA VAIN EPÄTERÄVÄN DOKUMENTTIKUVAN

HIPPIÄISUUNILINNUSTA SAIN ROISKAISTUA VAIN EPÄTERÄVÄN DOKUMENTTIKUVAN

Sunnuntaina 14.10.2018 piti 1,5 kk jakson jälkeen lähteä pistäytymään mantereella. Sää oli edelleen utuinen ja näkyvyys huono, aurinko paistoi ja tuuli puhalsi etelästä 6-8 m/s. Lämpöä oli jo 13 astetta. Ennen laivan lähtöä nähtiin mm. 2 paikallista sepelhanhea, 20 muuttavaa valkoposkihanhea, 3 varpushaukkaa, mustapääkerttu, kuusitiainen ja haarapääsky. Aamun paras oli kuitenkin Ossin itärannalta löytämä pikkusirkku, jonka ehdin sopivasti nähdä ennen laivan lähtöä. Dokumenttikuvankin sain, Ossi taisi saada paljon paremman. Knaapi ja Laitinen lähtivät kanssani samaa matkaa mantereelle, matkalla ei tehty merikotkaa kummempia havaintoja utuisella merellä. Turkuun saavuin klo 18.30 aikoihin.

PIKKUSIRKKU KÄHMYILI ITÄRANNALLA

PIKKUSIRKKU KÄHMYILI ITÄRANNALLA

JÄRRIPEIPPOJA ON NYT RUNSAASTI

JÄRRIPEIPPOJA ON NYT RUNSAASTI

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Monipuolista menoa ja harvinaisuuksiakin

Maanantaina 8.10.2018 lännestä lähestyi sadealue, joka nostatti lounaistuulta: aamulla 6 m/s, päivällä 13-16 m/s. Pilvistä ja saatiin ajoittain sadetta, lämpöä oli 10 astetta. Staijia klo 11 saakka majakalla, myöhemmin kevyttä kiertelyä sateiden välillä. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 1510 allia, 69 mustalintua, 111 pilkkasiipeä, 9 haapanaa, 4 kuikkaa (+1 sp), 870 haahkaa, 44 pikkulokkia, 2 sepelhanhea ja 2+8+6 metsähanhea, joista viimeisen parven keulalla muutti lyhytnokkahanhi – parvi meni hienosti aivan Patteriniemen päältä.

MERIMETSOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA

MERIMETSOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA

Muita muuttajia olivat 2 sinisuohaukkaa, piekana ja 9 varpushaukkaa. Saaressa nähtiin mm. 6 haarapääskyä, käpytikka, 80 tilheä, 6 taivaanvuohta, 3 mustapääkerttua, keltavästäräkki edelleen, suosirri ja syksyn eka merisirri Pattskärin luodoilla. Mantereelle lähtivät iltapäivällä Sintonen, Topp, Helske, Koistinen, Teivoset, Virtanen ja Vuorinen ja saareen saapuivat lintureissulle ainakin Kirsi ja Timo Nisula, Leena Laitinen ja Jorma Knaapi, Hannu Tammelin Hilkan kanssa, sekä Jukka Rannikko.

JOKUNEN MUSTAPÄÄKERTTU NÄKYY PÄIVITTÄIN

JOKUNEN MUSTAPÄÄKERTTU NÄKYY PÄIVITTÄIN

Tiistaina 9.10.2018 oli vähän hiljaisempi lintupäivä – kova (12-16 m/s) lounaistuuli selvästi haittasi. Taivas oli puolipilvinen, aamulla vähän sadetta, lämpöä oli 11 astetta. Staijia pitkin päivää, mutta merellä oli aika hiljaista. Suurin osa saaresta kompattiin. Merellä nähtiin vain 2 sepelhanhea, 880 allia, 4 pilkkasiipeä, 3 mustalintua ja 3 Gaviaa. Petolintuja havaittiin merikotkien lisäksi 9 varpushaukkaa, nuori kanahaukka, piekana ja 2 sinisuohaukkaa. Muita olivat mm. suosirri, 8 taivaanvuohta, isolepinkäinen, 2 haarapääskyä, keltavästäräkki edelleen, 450 talitiaista, 100 sinitiaista, kuusitiainen, 12 peukaloista, 2 tiltalttia ja 90 tilheä. Toivottavasti tuuli vähän asettuisi…

sinisuohaukka_14_Korppoo_10_18

SINISUOHAUKKOJA RIITTÄÄ JA KANAHAUKATKIN OVAT ILMESTYNEET ULKOSAARILLE

SINISUOHAUKKOJA RIITTÄÄ JA KANAHAUKATKIN OVAT ILMESTYNEET ULKOSAARILLE

Keskiviikkona 10.10.2018 oli pitkään reipasta (10-12 m/s) länsilounaista tuulta, joka kuitenkin huomattavasti hiljeni iltapäivällä. Taivas oli selkeä, lämpöä käväisi lähes 13 asteessa. Staijia aamulla 3 tuntia majakalla, myöhemminkin petostaijia ja saaren komppaus. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 2 sepelhanhea (edelleen), 265 allia, 19 mustalintua, 11 pilkkasiipeä, 25 kuikkaa, 40 Gaviaa ja 4 pikkulokkia. Petolintuja liikkui mukavasti: 37 varpushaukkaa, 2 kanahaukkaa, hiirihaukka, piekana, 2 sinisuohaukkaa, ruskosuohaukka (myöhäinen), peräti 3 muuttohaukkaa ja 2 ampuhaukkaa. Saaressa nähtiin mm. 6 taivaanvuohta, 3 isolepinkäistä, 85 tilheä, 7 haarapääskyä, keltavästäräkki edelleen, 6 tiltalttia, 19 pyrstötiaista, 6 kuusitiaista, kivitasku, mustapääkerttu ja 6 tikliä. Päivän laji oli Tittosen Jonen illansuussa itäniityltä löytämä koiras sepeltasku, joka liikkui vilkkaasti eri puolilla niittyä, löytöpaikka oli rannan tuntumassa ruovikon reunalla. Olikohan saapunut päivällä saareen, kun paikalla liikuttiin paljon jo aiemmin päivällä. Linnussa on aika lailla steijnegeri-alalajin piirteitä, täytynee selvitellä vielä tarkemmin. DNA-näyte olisi varmaan tarpeen…. Lisää kuvia linnusta Uusimmat-kansiossani eli täällä. Mantereelle lähtivät tänään Seppo Sandell ja Jukka Rannikko ja saareen saapui iltapäivällä Tittosen Jouni.

sepeltasku_01_Korppoo_10_18

sepeltasku_02_Korppoo_10_18

KOIRAS SEPELTASKUSTA SAATIIN JONKINMOISET DOKUMENTIT

KOIRAS SEPELTASKUSTA SAATIIN JONKINMOISET DOKUMENTIT

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Monipuolista menoa ja harvinaisuuksiakin

Syysmuutto jatkuu vauhdikkaana

Torstaina 4.10.2018 oli puolipilvistä, tuuli henkoili aluksi pohjoisesta ja myöhemmin lännestä 6-9 m/s, lämpöä oli 8 astetta. Muutto oli tänään vähän maltillisempaa, tasapuolisesti staijattiin ja kompattiin saarta. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 4 metsähanhea, 2 merihanhea, 2 kanadanhanhea, 40 Anseria, 2 sepelhanhea, 1100 allia, 3 kuikkaa, 3 kaakkuria, 9 Gaviaa ja 2 silkkiuikkua. Petolintuja muutti 62 varpushaukkaa, 7 hiirihaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, 2 ampuhaukkaa ja nuori muuttohaukka, kahlaajia 2 kapustarintaa, 3 tylliä ja 5 taivaanvuohta. Saaressa nähtiin mm. syksyn eka helmipöllö (Gamla Postenin männyissä), närhi, harmaahaikara ja 3 isolepinkäistä. Pikkulintujakin oli liikkeellä, varsinkin aamupäivällä – mm. 177 tilheä, 167 pyrstötiaista, 315 kuusitiaista, 190 pikkuvarpusta (niistä n. 70 p), 5 kangaskiurua, 125 kulorastasta, lapinsirkku, 67 punatulkkua, 24 peukaloista, 7 tiltalttia, 2 pajulintua, 12 haarapääskyä, 2 nokkavarpusta ja 2 keltavästäräkkiä. Illalla saareen saapui lisää lintuporukkaa, mm. Jarmo Koistinen, Marko ja Mika Teivonen, Isto Virtanen ja Kari Vuorinen.

NÄRHI, PARIKIN,  ON JÄÄNYT PYÖRIMÄÄN SAARELLE

NÄRHI, PARIKIN, ON JÄÄNYT PYÖRIMÄÄN SAARELLE

PIHLAJANMARJAT HOUKUTTAVAT LAULURASTAITA

PIHLAJANMARJAT HOUKUTTAVAT LAULURASTAITA

Perjantaina 5.10.2018 oli jälleen puolipilvistä ja lämpöä 11 astetta, lounaistuulikin taas voimakasta: 11-16 m/s. Vähän staijia majakalla sekä koko saaren kierros tuottivat mm. 2 sepelhanhea, kaakkurin, 3 kuikkaa, 4 sinisuohaukkaa, 3 varpushaukkaa, 4 piekanaa, 2 ampuhaukkaa, 2 tylliä, jänkäkurpan, lehtokurpan ja 10 taivaanvuohta. Pikkulintuja nähtiin mm. taigauunilintu lammashaassa, 5 haarapääskyä, 2 keltavästäräkkiä, 80 tilheä, 150 kulorastasta, hernekerttu, mustapääkerttu, 8 pyrstötiaista, 30 pikkuvarpusta, isolepinkäinen, 10 tikliä ja 2 nokkavarpusta. Saaressa pyöri edelleen närhi. Olipa välillä vähän hiljaisempi lintupäivä. Saarnion Japi lähti aamulla mantereelle ja illalla saareen saapuivat lintureissulle mm. Jussi Jauhiainen, Antti Sintonen, Timo Lintula, Sam Salin, Heimo Mänty, Leena Tervaportti, Kai Piikkilä, Kati Grönholm ym TLY:n väkeä.

NUORI ISOLEPINKÄINEN RARIPUSKASSA

NUORI ISOLEPINKÄINEN RARIPUSKASSA

Lauantaina 6.10.2018 jatkui lounaistuuli – nyt 10-7 m/s, lämpöä oli 10 astetta ja taivas oli puolipilvinen. Staijia ja saaren kiertoa isolla joukolla. Nähtiin merellä/muutolla mm. 2 sepelhanhea, 104 allia, 80 mustalintua, 63 pilkkasiipeä, 3 ruokkia, 7 kaakkuria, 102 kuikkaa ja 243 Gaviaa. Petolintuja havaittiin 3 sinisuohaukkaa, 4 varpushaukkaa, ampuhaukka, nuolihaukka ja admuuttohaukka, lisäksi saaressa havaittiin suopöllö ja helmipöllö (Gamla Postenilla). Kahlaajia nähtiin kapustarinta, tylli, 3 suosirriä ja 9 taivaanvuohta. Muita olivat mm. 3 isolepinkäistä, 2 närheä, 140 tilheä, kivitasku, 4 mustapääkerttua, myöhäinen pensaskerttu ja nuori pikkusieppo. Aamulla lähtivät mantereelle Masi Kopsa ja Gamlingarna.

TILHIÄ ON NYT RUNSAASTI, VESIKIN MAISTUU

TILHIÄ ON NYT RUNSAASTI, VESIKIN MAISTUU

Sunnuntaina 7.10.2018 oli aamulla pilvistä ja lähes tyventä, aamupäivällä sadetta ja myöhemmin aurinkoista ja kohtalaista (7-10 m/s) pohjoistuulta. Aamulla staijia luotsiasemalla, myöhemmin saaren komppausta. Merellä/muutolla nähtiin mm. 175 valkoposkihanhea, 2 sepelhanhea, 134 haapanaa, 1100 haahkaa, 140 mustalintua, 59 pilkkasiipeä, 6 kaakkuria, 97 kuikkaa, 176 Gaviaa, silkkiuikku ja ruokki. Petolintuja nähtiin 3 sinisuohaukkaa, kanahaukka, 35 varpushaukkaa, 4 piekanaa, 2 tuulihaukkaa ja ampuhaukka, kahlaajia suosirri ja 3 taivaanvuohta. Saaressa nähtiin mm. helmipöllö, isolepinkäinen, käpytikka, 2 haarapääskyä, närhi ja iltapäivällä 2 pähkinähakkia. Pikkulintuja oli tullut pilvisenä ja heikkotuulisena yönä runsaasti – mm. kangaskiuru, keltavästäräkki, 470 tilheä, 20 peukaloista, 50 rautiaista, 200 punarintaa, leppälintu, kivitasku, 3 mustapääkerttua, 11 tiltalttia, 800 hippiäistä, 26 pyrstötiaista, 20 kuusitiaista, 100 puukiipijää, 40 pikkuvarpusta, 1500 punatulkkua ja 1500 vihervarpusta. Päivän rari oli naaraspukuinen sinipyrstö, joka oleskeli vilkkaasti liikkuen lähes koko päivän kylän keskellä lammashaassa. Kautta aikain 12. Tarsiger Utössä. Hyvä lintupäivä oli taas tänään! Päivällä lähti mantereelle paljon väkeä, Outin lisäksi mm. TLYn koko retkiporukka sekä Lindeman, Lintula ja Salin.

SINIPYRSTÖ ILAHDUTTI - LAJO ON NYKYÄÄN LÄHES VUOSITTAINEN VIERAS

SINIPYRSTÖ ILAHDUTTI – LAJI ON NYKYÄÄN LÄHES VUOSITTAINEN VIERAS

RAUTIAISIA OLI TÄNÄÄN KYMMENIÄ

RAUTIAISIA OLI TÄNÄÄN KYMMENIÄ

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Syysmuutto jatkuu vauhdikkaana

Utön aroharmaalokki

Utössä oleskeli 23-29.9.2018 lokki, jonka määritimme 1kv aroharmaalokiksi. Tietäen nuorten lokkien määritysten haasteet, pyrimme dokumentoimaan ko yksilön mahdollisimman hyvin. Päätöksen määrityksen oikeellisuudesta tekee luonnollisesti ARK, hyväksyttynä aroharmaalokki olisi 306. Utössä havaittu lintulaji. Ohessa muutamia omia kuviani linnusta, isompina tiedostoina ne löytyvät täältä.

aroharmaalokki_05_Korppoo_09_18_03aroharmaalokki_10_Korppoo_09_18_03

aroharmaalokki_12_Korppoo_09_18_03

aroharmaalokki_09_Korppoo_09_18_03

aroharmaalokki_04_Korppoo_09_18_03

aroharmaalokki_11_Korppoo_09_18_03

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Utön aroharmaalokki

Kovaa muuttoa ja rarejakin

Maanantaina 1.10.2018 oli puolipilvistä, tuuli oli edelleen lounaasta (6-9 m/s) ja lämpöä oli vajaa 10 astetta. Staijia niukasti, mutta saari kompattiin. Muutolla nähtiin mm. 2 metsähanhea, 16 haapanaa, 16 jouhisorsaa, 55 allia, 24 kuikkaa ja petolintuja ruskosuohaukka, 4 sinisuohaukkaa, 39 varpushaukkaa ja 2 ampuhaukkaa. Kahlaajiakin näkyi vielä: kapustarinta, tundrakurmitsa, 5 suosirriä, myöhäinen meriharakka ja 7 taivaanvuohta. Saaresta löytyi myös myöhäinen käki, lapinkirvinen, 4 luotokirvistä, 4 keltavästäräkkiä, 32 tilheä, 14 peukaloista, sinirinta, 5 mustapääkerttua, 5 pikkusieppoa, 3 kuusitiaista, 2 pikkuvarpusta, 2 isolepinkäistä, 9 isokäpylintua, 2 pajulintua ja pitkästä aikaa taigauunilintu, joka äänteli vilkkaasti ja näkyi hetken Patteriniemen puolella. Vasta 4. tänä syksynä. Illalla Kobbanilla istuskeli 2 huuhkajaa. Mantereelle lähti paljon lintuväkeä – Lumio, Lunden, Kuusisto, Ahti, Metsäranta, Laitinen, Jokinen ja Hyvärinen ja saareen saapui Masi Kopsa ja pari muuta lintuharrastajaa/-kuvaajaa.

SINIRINTA VIIHTYI VIELÄ ITÄRANNAN RAKKOLEVÄLLÄ

SINIRINTA VIIHTYI VIELÄ ITÄRANNAN RAKKOLEVÄLLÄ

METSÄKIRVISIÄ ON VIELÄ OLLUT MUUTAMA PÄIVITTÄIN

METSÄKIRVISIÄ ON VIELÄ OLLUT MUUTAMA PÄIVITTÄIN

Tiistaina 2.10.2018 tuuli oli vihdoin heikentynyt reippaasti – nyt vain 3-4 m/s länsilounaasta, ilma oli puolipilvinen ja lämpöä oli 9 astetta. Nyt rävähti reipas syysmuutto liikkeelle – katsomista riitti niin merellä kuin saaressakin. Staijia lähes koko päivä, mutta saaren komppaus jäi vähemmälle. Merellä nähtiin mm. 11 merihanhea, 2 metsähanhea (+9 Anser sp), 4 sepelhanhea, 2 valkoposkihanhea, 260 haapanaa, 4210 haahkaa, 9070 allia, 175 mustalintua, 21 pilkkasiipeä, 5 kuikkaa, 16 Gaviaa, silkkiuikku, härkälintu, mustakurkku-uikku, 2 ruokkia, 15 pikkulokkia ja 2 harmaahaikaraa. Petolintuja nähtiin ruskosuohaukka, 13 sinisuohaukkaa, 210 varpushaukkaa, 2 hiirihaukkaa, ampuhaukka ja kaikkiaan 5 muuttohaukkaa, kaikki nuoria. Kahlaajia nähtiin 2 tylliä, valkoviklo, 2 kapustarintaa ja 8 taivaanvuohta.

PEUKALOISIA ON VIIME PÄIVINÄ TULLUT LISÄÄ

PEUKALOISIA ON VIIME PÄIVINÄ TULLUT LISÄÄ

Saareen saapui päivän kuluessa kaikkiaan 52 närheä – tuulen heikkeneminen toi mantereen kovan närhivaelluksen maistiaisia tännekin saakka. Pikkulintumuutto oli myös voimakasta, mainittavia 7 kangaskiurua, 82 haarapääskyä, 6 metsäkirvistä, 3 keltavästäräkkiä, 42 tilheä, 213 kulorastasta, 426 kuusitiaista, 1330 talitiaista, 1250 sinitiaista, 137 pikkuvarpusta, 860 järripeippoa, 790 urpiaista, 1560 vihervarpusta, 98 punatulkkua ja 3 nokkavarpusta. Saaressa nähtiin myös 2 leppälintua, 2 mustapääkerttua, taigauunilintu (mineriittitalon pensaissa), 2 pikkusieppoa ja isolepinkäinen.

NÄRHIVAELLUS SAAVUTTI UTÖN

NÄRHIVAELLUS SAAVUTTI UTÖN

Keskiviikkona 3.10.2018 yöllisen sadealueen jälkeen tuuli oli kääntynyt koilliseen ja voimistunut 11-16 m/s, päivä oli pilvinen ja lämpöä oli enää vajaa 9 astetta. Itäpuolen sadealueen ansiosta muutto oli runsasta, oletettavasti muuttolinnut kiersivät sadealuetta täältä sateettomalta länsipuolelta. Staijia pitkin päivää ja koko saarikin kompattiin. Muuttavana nähtiin mm. lapasotka, 610 valkoposkihanhea, 51 merihanhea, 100 A/B, 52 haapanaa, 5 kuikkaa, 4 Gaviaa ja upeasti länsipuolelta laivaväylän reunaa etelään muuttanut jp amerikanjääkuikka. Linnun ohitus oli klo 10.27, oli näkyvissä noin 4 min, ja meitä oli luotsiasemalla ohilentoa katsomassa Matias Niemi, Saarnion Japi, Masi Kopsa ja allekirjoittanut. Mainiossa myötävalossa immeri nähtiin hienosti sekä vaaleita että tummia pilviä vasten. Toinen havainto Utöstä, eka havainto on samalta paikalta 9.10.2012., silloinkin jp-lintu väylää etelään. Petolintuja muutti tänään 33 varpushaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, hiirihaukka, 2 tuulihaukkaa ja ampuhaukka. Päivän runsain oli kuitenkin sepelkyyhky – päivän aikana muutti yhteensä noin 18400 yksilöä, isoimmissa parvissa jopa muutama tuhat lintua! Upeaa katsottavaa oli tämäkin.

SEPELKYYHKYJEN MUUTTO OLI AIKA HURJAA

SEPELKYYHKYJEN MUUTTO OLI AIKA HURJAA

Saaressa nähtiin mm. 2 sepelhanhea, harmaahaikara, kapustarinta, 4 taivaanvuohta, isolepinkäinen ja pikkulinnuista 25 peukaloista, 12 puukiipijää, 2 mustapääkerttua, 4 keltavästäräkkiä, 2 metsäkirvistä, lapinkirvinen, 40 tilheä, 45 pikkuvarpusta, lapinsirkku, 59 kulorastasta, 2 pikkusieppoa, syksyn ekat 7 pyrstötiaista, kivitasku ja 2 kangaskiurua. Mainio lintupäivä taas! Mantereelle lähti Jussi Murtosaari kuvaajakavereineen ja saareen saapuivat iltapäivällä mm. Gamlingarna Hannu Hilke, Timo Nurmi ja Rolf Karlsson sekä Antero Topp, Timo Helske ja Kalle Lindeman.

PARI SEPELHANHEA VIIHTYI RANTATYRSKYISSÄ

PARI SEPELHANHEA VIIHTYI RANTATYRSKYISSÄ

PIHLAJANMARJAT ALKAVAT OLLA TARPEEKSI KYPSIÄ MUSTAPÄÄKERTUILLE

PIHLAJANMARJAT ALKAVAT OLLA TARPEEKSI KYPSIÄ MUSTAPÄÄKERTUILLE

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kovaa muuttoa ja rarejakin

Tuulista edelleen, hyvää muuttoakin

Torstaina 27.9.2018 navakat tuulet jatkuvat – nyt luoteesta 12-16 m/s. Sähköt olivat poikki saaresta yli 14 tuntia… Pääosin oli aurinkoista ja 10 astetta, mutta illalla lännestä saapui sadetta. Staijia pitkin päivää, koko saarikin kompattiin. Muuttavia olivat mm. 2810 haahkaa, 12 jouhisorsaa, 68 allia, 24 mustalintua, 8 pilkkasiipeä, 5 kaakkuria, 3 kuikkaa, 35 Gaviaa, silkkiuikku, 2 kurkea ja kahlaajista meriharakka, 28 kapustarintaa, tylli ja 3 suosirriä.

PARI KAAKKURIA MUUTTI SAAREN PÄÄLTÄ

PARI KUIKKAA MUUTTI SAAREN PÄÄLTÄ

Saaressa ja muutolla näkyi myös mm. 2 harmaahaikaraa, 2 luotokirvistä, sinisuohaukka, 10 varpushaukkaa, tuulihaukka, 5 ampuhaukkaa ja muuttohaukka. 1kv aroharmaalokki oleskeli edelleen koko päivän paikallisena, oli useita kertoja myös Fladanin puolella hyvin nähtävissä. Saarnion Japi ja Tittosen Jouni näkivät iltapäivällä nuoren tunturihaukan, me muut emme ehtineet tilanteeseen. Illalla saareen saapui mm. Mika Grönroos, Andy Fowlie ja Ismo Hyvärinen.

SINISUOHAUKKOJEN MUUTTO ON NYT VAUHDISSA

SINISUOHAUKKOJEN MUUTTO ON NYT VAUHDISSA

Perjantaina 28.9.2018 jatkui luoteistuuli, 8-10 m/s, ja lämpöä oli enimmillään 10 astetta. Aamupäivällä oli pääosin pilvipoutaa, mutta iltapäivällä saatiin runsaasti sadekuuroja. Staijia pitkin päivää ja koko saari kierrettiin. Muuttavana nähtiin mm. 28 metsähanhea (+52 sp), 5 merihanhea, 6 valkoposkihanhea, 565 haahkaa, peräti 1114 haapanaa (+ 560 Anasta), 194 mustalintua, 26 pilkkasiipeä, 3 kuikkaa ja 2 harmaahaikaraa. Petolintuja nähtiin 2 ruskosuohaukkaa, 3 sinisuohaukkaa, kanahaukka, 29 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja ampuhaukka sekä kahlaajia 10 kapustarintaa, tundrakurmitsa, 5 tylliä, 4 suosirriä ja 7 taivaanvuohta. Yöllä oli tullut aika reippaasti pikkulintuja saareen, erityisesti rastaita ja punarintoja (140). Muita olivat mm. 3 kangaskiurua, 2 lapinkirvistä, 3 luotokirvistä, syksyn ensimmäiset 4 tilheä ja 2 punatulkkua, 64 rautiaista, 190 kulorastasta, 2 lehtokerttua, 4 mustapääkerttua, 48 kuusitiaista, 16 pikkuvarpusta ja isokäpylintu. 1kv aroharmaalokki oleskeli edelleen koko päivän saaren vesillä, mm. luotsilaiturin tuntumassa. Aamulla lähtivät mantereelle Henrik Westerholm ja Jouni Tittonen, ja saareen saapuivat mm. Rauli Lumio, Jouko Lunden, Petri Ahti, Rami Metsäranta, Erkki Jokinen ja Jouni Mäkelä.

kuusitiainen_02_Korppoo_09_18

KUUSITIAISIA JA PIKKUVARPUSIA ON ILMESTYNYT SAAREEN

KUUSITIAISIA JA PIKKUVARPUSIA ON ILMESTYNYT SAAREEN

Lauantaina 29.9.2018 oli yöllisen sateen jälkeen pilvipoutaa ja reipasta (7-12 m/s) luoteistuulta, joka kääntyi illaksi lounaaseen ja voimistui edelleen. Lämpöä oli tänään 10 astetta. Staijia taas pitkin päivää ja koko saaren komppausta – lintuja oli kuitenkin huomattavasti eilistä vähemmän. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 26 metsähanhea, valkoposkihanhi, 1170 allia, 179 mustalintua, 57 pilkkasiipeä, 2 kaakkuria, 14 kuikkaa, 12 Gaviaa, harmaahaikara, räystäspääsky ja petolintuja 32 varpushaukkaa, 5 sinisuohaukkaa, ruskosuohaukka, piekana, tuulihaukka ja 5 ampuhaukkaa. Kahlaajia nähtiin meriharakka, 14 kapustarintaa, 2 tylliä, suosirri, 3 jänkäkurppaa ja 20 taivaanvuohta. Saaressa havaittiin mm. suopöllö, huuhkaja, kangaskiuru, 2 luotokirvistä, lapinkirvinen, 5 keltavästäräkkiä, 18 peukaloista, sinirinta, 5 leppälintua, 3 mustapääkerttua, harmaasieppo, 2 isolepinkäistä, 3 isokäpylintua, lapinsirkku, 2 pikkuvarpusta, 5 kuusitiaista ja 5 tilheä. 1kv aroharmaalokki pyöri edelleen koko päivän saaren rannoilla ja luotsilaiturin tuntumassa. Aamulla lähtivät mantereelle Järvisen Mikko, Varesvuon Markus ja Minna, Esa Lahdenpää ja Matti Haikonen ja illalla saapuivat Ilkka Laitinen sekä Jussi Murtosaari kuvaajakavereineen.

SYKSYINEN RANKKA SADEKUURO KASTELI SINITIAISEN

SYKSYINEN RANKKA SADEKUURO KASTELI SINITIAISEN

Sunnuntaina 30.9.2018 jatkuivat kovat tuulet, nyt lounaasta 13-16 m/s. Päivä oli puolipilvinen ja lämpöä oli 10 astetta. Staijia pitkin päivää ja taas koko saaren komppaus. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 212 haapanaa, 94 jouhisorsaa, 1420 haahkaa, 126 allia, 37 mustalintua, 8 pilkkasiipeä, 2 kuikkaa, 1 gavia, härkälintu, 5 ruokkia ja määrittämätön tiira. Petolintuja oli niukasti – ruskosuohaukka, sinisuohaukka, 5 varpushaukkaa, tuulihaukka ja 3 ampuhaukkaa. Kahlaajia sen sijaan muutti ehkä yllättävänkin paljon: 3 kapustarintaa, tundrakurmitsa, tylli, 77 suosirriä, kuovisirri (suosirriparvessa) ja 2 taivaanvuohta.

SUOSIRREJÄ OLI TÄNÄÄN YLLÄTTÄVÄSTI MUUTOLLA

SUOSIRREJÄ OLI TÄNÄÄN YLLÄTTÄVÄSTI MUUTOLLA

Saaressa nähtiin mm. 3 harmaahaikaraa, suopöllö, 2 käpytikkaa, aroharmaalokki edelleen, 3 luotokirvistä, lapinkirvinen, 6 keltavästäräkkiä, 2 pikkusieppoa ja isokäpylintu. Mantereelle lähtivät tänään Grönroos, Fowlie, Mäkelä ym.

pikkusieppo_03_Korppoo_09_18

PIKKUSIEPPOJA OLI TÄNÄÄN KAKSI, TOINEN TOIMI HOTELLIN AGENTTINA

PIKKUSIEPPOJA OLI TÄNÄÄN KAKSI, TOINEN TOIMI HOTELLIN AGENTTINA

Blogipäivitysteni lintukuvat ja muita uusia kuvia on nähtävinä ”Uusimmat”-kansiossani eli täällä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/ Kuvaa klikkaamalla saat sen isommaksi exif-tietoineen.

 

 

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Tuulista edelleen, hyvää muuttoakin

Syysmyrskyä ja reipasta muuttoa

Maanantaina 24.9.2018 tuuli oli kääntynyt yöllä luoteeseen ja voimistui päivän aikana 10-15 m/s, ilma oli viilentynyt 11 asteeseen ja pääosin oli aurinkoista, mutta sadekuurojakin saatiin. Staijia taas pitkin päivää luotsiaseman suojassa ja saari kompattiin. Muuttavana nähtiin mm. 15 metsähanhea, 65 haapanaa, 3360 haahkaa, 65 allia, 42 mustalintua, 25 pilkkasiipeä, 3 kaakkuria, 29 kuikkaa, 42 Gaviaa, silkkiuikku, 844 merimetsoa, ruokki, 3 merikihua, 258 kurkea, 54 sepelkyyhkyä ja 3 mustavarista. Petolintujakin muutti edelleen mukavasti – 217 varpushaukkaa, 10 sinisuohaukkaa, 7 Circus sp, 8 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa ja muuttohaukka. Saaressa nähtiin mm. 11 harmaahaikaraa, 2 tylliä, 7 taivaanvuohta, 2 suosirriä, valkoviklo ja pikkulinnuista mm. kangaskiuru, 2 kulorastasta, 2 mustapääkerttua, pikkusieppo ja syksyn ekat 8 kuusitiaista. Turturikyyhky oleskeli edelleen saaressa ja oli illansuussa kauniisti nähtävillä itäniityn reunalla. Saareen saapuivat tänään lintureissulle Saarnion Jarmo ja Lasse Kaartinen.

KURKIMUUTTO YLSI PIENELTÄ OSIN MYÖS UTÖHÖN

KURKIMUUTTO YLSI PIENELTÄ OSIN MYÖS UTÖHÖN

TURTURIKYYHKY VIIHTYY EDELLEEN SAARESSA

TURTURIKYYHKY VIIHTYY EDELLEEN SAARESSA

Tiistaina 25.9.2018 oli edelleen kovaa luoteistuulta – 11-16 m/s koko päivän. Taivas oli puolipilvinen, pari vesikuuroa ja lämpöä oli 12 astetta. Taas staijia lähes koko päivän plus koko saaren komppaus. Muuttavana nähtiin mm. ristisorsa, 830 haahkaa, 200 allia, 20 mustalintua, 24 pilkkasiipeä, 2 kaakkuria, 17 kuikkaa, 45 Gaviaa, silkkiuikku, 220 merimetsoa ja 109 kurkea. Petolintuja nähtiin 11 sinisuohaukkaa (+3 sp), 132 varpushaukkaa, hiirihaukka, 3 piekanaa (syksyn ekat), 4 tuulihaukkaa ja ampuhaukka. Saaressa nähtiin mm. 3 tylliä, 3 taivaanvuohta, valkoviklo, 4 kapustarintaa, 4 kangaskiurua, 3 lapinkirvistä, pikkusieppo, 2 kuusitiaista ja 6 pikkuvarpusta. Päivän laji oli taas aroharmaalokki – sama 1kv lintu kuin pari päivää sitten ilmestyi taas luotsiaseman edustalle ja hengaili saaren ympärillä koko päivän. Iltapäivällä cace oli jonkin aikaa hyvin kuvattavissa (”höyhenentarkat kuvat”) Fladaninkin puolella ja hoitui helposti myös pihapinnaksi.

PUNARINTOJEN MUUTTO ON TOISTAISEKSI OLLUT HYVIN NIUKKAA

PUNARINTOJEN MUUTTO ON TOISTAISEKSI OLLUT HYVIN NIUKKAA

Keskiviikkona 26.9.2018 oli jälleen myrskypäivä – lounaistuuli oli kovaa koko päivän, enimmillään 22 m/s ja puuskat 28 m/s. Sadetta saatiin aamupäivästä alkaen, loppui klo 14 jälkeen, ja illalla pilkisti vähän aurinkokin. Lämpöä oli 10 astetta. Staijia majakalla aamulla tunnin verran ja saaren komppausta sateen tauottua. Nähtiin muuttavana mm. 30 haapanaa, 480 haahkaa, 2 sinisuohaukkaa, 9 varpushaukkaa ja 2 tuulihaukkaa. Saaressa nähtiin mm. 2 suosirriä, pikkusirri ja tundrakurmitsa itärannalla, käpytikka sekä turturikyyhky edelleen. Myös 1kv aroharmaalokki viihtyi edelleen koko päivän paikalla ja kävi useita kertoja luotsilaiturin tuntumassa, eli kuviakin syntyi lisää. Saareen saapuivat iltapäivän reippaassa merenkäynnissä mm. Varesvuon Markus ja Minna, Tittosen Jouni ja Outikin tuli mantereen visiitiltä kotiin. Kekki ja Lagerroos puolestaan lähtivät mantereelle.

M/S EIVOR SAAPUI TURVALLISESTI KOVATUULISELTA MERELTÄ

M/S EIVOR SAAPUI TURVALLISESTI KOVATUULISELTA MERELTÄ

HARMAASIEPPOJEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI

HARMAASIEPPOJEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Syysmyrskyä ja reipasta muuttoa

Rariovi avautui taas

Torstaina 20.9.2018 lintuköyhä jakso jatkui. Tuuli oli edelleen lounaasta 13-18 m/s koko päivän, puolipilvistä ja lämpöä oli 17 astetta. Aamulla runsas tunti staijia majakalla, kiersin myös itäosat, kylän ja Kesnäsin. Mainittavia olivat kaakkuri, 28 mustalintua, 4 allia, 2 jouhisorsaa, harmaahaikara, 6 suosirriä, 8 varpushaukkaa ja 2 tuulihaukkaa. Illalla saareen saapui paljon väkeä, joukossa mm. lähes parikymmentä Tringan retkeläistä Mikko Oivukan johdolla.

LINNUT KULJETTAVAT USEIN PUNKKEJA, TÄSSÄ PUNKKI TILTALTIN NOKAN PIELESSÄ

LINNUT KULJETTAVAT USEIN PUNKKEJA, TÄSSÄ PUNKKI TILTALTIN NOKAN PIELESSÄ

Perjantaina 21.9.2018 jatkui kova tuuli – aluksi lounaasta ja illalla etelästä 13-17 m/s. Päivä oli pääosin pilvinen ja lämpöä oli enimmillään lähes 18 astetta. Staijasin luotsiasemalla pari tuntia aamulla, myöhemmin itäosan ja kyläalueen komppausta. Muuttavana näkyi mm. 5 kuikkaa, 57 allia, 11 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, 112 haahkaa, suosirri ja petolintuja merikotkien lisäksi 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka, nuolihaukka, 3 varpushaukkaa ja 3 nuorta mehiläishaukkaa. Saaressa näkyi myös 3 jouhisorsaa, 3 harmaahaikaraa, 2 mustapääkerttua, hernekerttu, pikkulepinkäinen ja peukaloinen. Pikkulintuja oli tullut yöllä pieni annos lisää. Illalla tuuli voimistui lisää ennakoiden ennustettua syysmyrskyä. Saareen saapuivat illalla lintureissulle mm. Henrik Westerholm, Heidi Tammero ja Kimmo Heiskanen.

KAUNIIN VAALEA NUORI MEHILÄISHAUKKA MUUTTI MATALALLA TALOMME YLI

KAUNIIN VAALEA NUORI MEHILÄISHAUKKA MUUTTI MATALALLA TALOMME YLI

Lauantaina 22.9.2018 oli sitten kunnon tuulta – koko päivän tuuli lounaasta 17-19 m/s, puuskat 24 m/s. Pieni syysmyräkkä. Muutama pieni saderopaus saatiin, mutta pääosin oli aurinkoista. Lämpöä oli 14 astetta. Staijia pari tuntia ja kierrettiin lähes koko saari (en käynyt Enskärillä). Merellä näkyi muuttavana mm. 16 mustalintua, 2 haapanaa ja 265 koirashaahkaa.

TÄNÄÄN OLI KOMEAA ALLOKKOA, JOSTA KALALOKIT PITIVÄT SILMINNÄHDEN

TÄNÄÄN OLI KOMEAA ALLOKKOA, JOSTA KALALOKIT PITIVÄT SILMINNÄHDEN

Saaressa nähtiin mm. 2 tuulihaukkaa, varpushaukka, 5 suosirriä, 2 taivaanvuohta, luotokirvinen ja puolen päivän aikaan löysin Teerikallion reunalta isokirvisen. Lintu lensi niittykirvisen seurassa keskelle itäniittyä, josta komppasin isokirvisen uudelleen lentoon – äänteli varpusmaista ääntään pari kertaa ja lensi Kattrumpanin suuntaan, ehdin kuitenkin saada muutaman kelvollisen lajikuvan. Ei löydetty enää myöhemmin. Syksyn 2. isokirvinen Utössä. Illalla saareen saapui lisää orneja, ainakin Kuusiston Kimmo, Järvisen Mikko, Jari Lagerroos, Kari Kekki, Esa Lahdenpää, Antti Marjokorpi ja Matti Haikonen.

ISOKIRVINEN LÖYTYI JÄLLEEN TUTULTA PAIKALTA - ITÄNIITYN REUNALTA

ISOKIRVINEN LÖYTYI JÄLLEEN TUTULTA PAIKALTA – ITÄNIITYN REUNALTA

Sunnuntaina 23.9.2018 tuuli kääntyi länteen ja heikkeni tasaisesti, illalla enää 4 m/s, taivas oli selkeä ja lämpöä oli 12 astetta. Sään muutos pisti linnut liikkeelle ja tästä tulikin vallan hieno lintupäivä! Staijattiin isohkolla porukalla lähes koko päivä luotsiasemalla tai majakalla, mutta toki saarikin kohtalaisesti kompattiin. Muuttavana nähtiin mm. 23 metsähanhea, 310 haapanaa, 15 jouhisorsaa, 959 haahkaa, 18 allia, 60 mustalintua, 21 kuikkaa ja 75 Gaviaa. Petolintuja oli myös hienosti liikkeellä: mehiläishaukka, 4 sinisuohaukkaa, 1 sirosuohaukka, 246 varpushaukkaa, 23 tuulihaukkaa, 11 ampuhaukkaa ja illansuussa itäniitylle saapui saalistelemaan 1kv arosuohaukka – jo syksyn viides macro. Muita havaintoja olivat mm. 11 harmaahaikaraa, 5 meriharakkaa, kapustarinta, 2 tylliä, 2 suosirriä, valkoviklo, 94 muuttavaa selkälokkia ja 95 haarapääskyä. Päivän valtalaji oli peippo, joita muutti yhteensä 24800, joukossa ehkä 5% järripeippoja. Taisi olla Utön ennätysmuutto! Nähtiin myös 600 vihervarpusta, 2 lapinkirvistä, 14 keltavästäräkkiä, 2 mustapääkerttua ja saaressa kierteli, kolme kertaa näyttäytyen, vuoden ensimmäinen turturikyyhky. Utössä harvinaisin oli kuitenkin 1kv aroharmaalokki, joka oleskeli koko aamun ja aamupäivän majakan ja luotsiaseman edustalla. Saatiin paljon kuvia, jotka ”säästän” ARK:lle ja jos/kun havainto hyväksytään, niin aroharmaalokki on Utölle uusi laji (306). Upea syksyinen lintupäivä! Tänään lähti mantereelle paljon väkeä, mm. Tringan retkiporukka, Tammero ja Heiskanen.

TURTURIKYYHKY ON VUOSI VUODELTA YHÄ HARVINAISEMPI

TURTURIKYYHKY ON VUOSI VUODELTA YHÄ HARVINAISEMPI

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Rariovi avautui taas

Kovat vastatuulet jatkuvat

Maanantai 17.9.2018 oli ns. välipäivä. Koko aamupäivä satoi vettä, samoin illalla, ja länsituuli oli kovaa – 11-17 m/s. Lämpöä oli 15 astetta. Iltapäivällä pikainen kierros itäosassa, samoin Enkärillä, mutta saalis oli laiha. Mainita voi 2 tuulihaukkaa, varpushaukan, taivaanvuohen ja peukaloisen. Outi ja Varesvuon Markus & Minna lähtivät iltapäivällä mantereelle.

TUULIHAUKKOJA RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE

TUULIHAUKKOJA RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE

Tiistaina 18.9.2018 lounaistuuli jatkui – lähes koko päivä 10-13 m/s, illalla vähän heikkeni. Puolipilvistä ja lämpöä 17 astetta. Staijia aamulla pari tuntia majakalla ja koko saaren kierros Kesnäsiä lukuun ottamatta. Näkyi mm. 8 kuikkaa, 20 mustalintua, 28 allia, 8 pilkkasiipeä, 2 harmaahaikaraa, 8 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja naaras sinisuohaukka. Peippoja muutti tänään noin 3150, mutta saaressa oli edelleen vaisusti pikkulintuja – vähän hippiäisiä, fyllareita, pari harmaasieppoa, 3 hernekerttua, leppälintu, mustapääkerttu.

TÄNÄÄN OLI REIPASTA PEIPPOMUUTTOA

TÄNÄÄN OLI REIPASTA PEIPPOMUUTTOA

Keskiviikkona 19.9.2018 navakka lounaistuuli puhkui edelleen koko päivän, nyt 11-13 m/s. Päivä oli puolipilvinen ja lämpöä enimmillään 17 astetta. Yön kosteuden jäljiltä näkyvyys oli aamulla kehnohko ja siksi staijia majakalla vain tunti, kiersin itäosat ja kyläalueen tarkemmin. Kirjattuja havaintoja olivat mm. harmaahaikara, 12 mustalintua, pilkkasiipi, 4 jouhisorsaa, 2 tylliä ja petolinnuista 11 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, nuolihaukka ja admuuttohaukka, joka paineli Patteriniemen yli lounaaseen iltapäivällä. Pikkulintuja on edelleen vähän, 2 mustapääkerttua, 2 leppälintua, hernekerttu ja pari harmaasieppoa mainittavimmat.

MUUTTOHAUKKA MUUTTI VÄHÄN TURHAN KAUKAA, LAJIN KUITENKIN TUNTEE...

MUUTTOHAUKKA MUUTTI VÄHÄN TURHAN KAUKAA, LAJIN KUITENKIN TUNTEE…

MUSTAPÄÄKERTTUJA NÄKYY PÄIVITTÄIN MM MEIDÄN SAUNALLA

MUSTAPÄÄKERTTUJA NÄKYY PÄIVITTÄIN MM MEIDÄN SAUNALLA

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kovat vastatuulet jatkuvat