Arosuohaukka vieraili

Torstaina 15.8.2019 aamulla ripotti pari sadekuuroa, mutta sen jälkeen oli aurinkoista ja lämpöä 18 astetta. Tuuli oli lounaasta 6-9 m/s. Staijia vajaa pari tuntia aamulla luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Elokuun puoliväli tuotti vähän enemmän katsottavaa – mm. 6 tuulihaukkaa, nuori mehiläishaukka, 2 käkeä, 5 keltavästäräkkiä ja muuttokahlaajia ad-isosirri, 13 suosirriä, ad-tundrakurmitsa, 6 isokuovia, pikkukuovi, 3 valkovikloa, taivaanvuohi ja töyhtöhyyppä. Päivän paras havainto oli vuoden ensimmäinen 1kv arosuohaukka, joka pyöri ainakin n. 5 tunnin ajan Ormskärissä. Joitain kuvia saatiin otettua Enskärin rannalta ja kuvissa näkyy macron vasemmassa jalassa valkoinen lukurengas, jonka tekstiä ei pitkän etäisyyden takia kuitenkaan pystynyt kuvistakaan lukemaan.

arosuohaukka_02_Korppoo_08_19

NUORI AROSUOHAUKKA PYÖRI LÄHES KOKO AJAN ORMSKÄRISSÄ

NUORI AROSUOHAUKKA PYÖRI LÄHES KOKO AJAN ORMSKÄRISSÄ

Perjantaina 16.8.2019 oli pääosin pilvistä ja muutama heikko sadekuurokin saatiin. Tuuli oli etelälounaasta 6-11 m/s ja lämpöä oli enimmillään 19 astetta. Staijia vajaa 2 tuntia aamulla ja kierrettiin itäosa saaresta. Lintuja oli selvästi eilistä vähemmän – mainittavia mustalintu, 2 tuulihaukkaa, syksyn eka ampuhaukka, 7 valkovikloa, 6 isokuovia, töyhtöhyyppä ja metsäviklo. Tuttu kesykyyhkykin lenteli jälleen kylällä.

MERIKIHUJA NÄKEE EDELLEEN PÄIVITTÄIN

MERIKIHUJA NÄKEE EDELLEEN PÄIVITTÄIN

Lauantaina 17.8.2019 navakka vastatuuli (etelästä 8-10 m/s) ja lämmin ilma (20 astetta) pidättelevät edelleen muuttoa. Aurinkoista. Staijia tunti ja itäosan kierros tuottivat niukasti lintuja – näkyi mm. tuulihaukka, 2 käpytikkaa, 2 keltavästäräkkiä, 2 isokuovia, töyhtöhyyppä, valkoviklo ja 2 kapustarintaa. Outi lähti aamulla käymään mantereella.

MAJAKKAPÄIVÄ VIIKONLOPPU ON TUONUT SAAREEN VÄKEÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

MAJAKKAPÄIVÄ VIIKONLOPPU ON TUONUT SAAREEN – JA LINSSIHUONEESEEN – VÄKEÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 18.8.2019 oli minullakin edessä pistäytyminen mantereelle. Ennen laivan lähtöä ei juurikaan tullut oltua ulkona – lähes koko aamu ja aamupäivä saatiin sadetta, ei rankasti mutta kuitenkin. Aamun parhaat havainnot olivat ad-tundrakurmitsa majakan edustan luodoilla, syksyn eka sarvipöllö itäniityn männyissä ja tuttu kesykyyhky, nyt Enskärillä.

PESIVÄT KIVITASKUT OVAT YHÄ SAARESSA

PESIVÄT KIVITASKUT OVAT YHÄ SAARESSA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Lintumaailmassa edelleen hiljaista

Maanantaina 12.8.2019 oli tosi hiljainen lintupäivä. Aurinkoista, lämpöä oli 21 astetta ja etelätuuli aika navakkaa – 10-14 m/s. Stajia aamulla tunti (merellä oli hyvin rauhallista) ja koko itäosan kierros tehtiin. Mainittavaa nähtiin vain käki, käpytikka, kultarinta ja itärannan ainoa (!) kahlaaja, liro. Illalla kylällä lenteli taas pitkäaikainen vieras, kesykyyhky. Fyllareita, sieppoja ja hernekerttuja oli useita. Tänään tuli Rengastustoimistosta tieto, että Utössä elokuun alussa oleskellut lukurengastettu isokuovi oli rengastettu pesäpoikasena 23.6. Kestilässä, Oulun lähellä.

SELKÄLOKKI OLI TÄTÄ MIELTÄ SYKSYN LÄHESTYMISESTÄ

SELKÄLOKKI OLI TÄTÄ MIELTÄ SYKSYN LÄHESTYMISESTÄ

Tiistaina 13.8.2019 oli aurinkoista ja kohtalaista (7-10 m/s) lounaistuulta, lämpöä vielä 21 astetta. Staijia taas tunti aamulla, mutta päivä kului muuten kotihommissa, saunassa ja kyläreissulla Varesvuon Markuksen ja Minnan luona. Harvat mainittavat havainnot olivat 2 tuulihaukkaa, käki, suosirri, 3 isokuovia, törmäpääsky ja naaras mustapääkerttu.

MYÖHÄINEN SINISORSAPOIKUE (Kuva: Outi Sarjakoski)

MYÖHÄINEN SINISORSAPOIKUE (Kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 14.8.2019 jatkui navakka lounaistuuli, 10-13 m/s. Aamulla saatiin vähän sadetta, mutta kirkastui pian ja lämpöä oli 18 astetta. Staijia taas tunti aamulla ja myöhemmin kierrettiin kyläalue, Kesnäs sekä saaren itäosat. Nähtiin mm. 2 tuulihaukkaa, käki, käpytikka, törmäpääsky ja muuttokahlaajia suosirri, 3 valkovikloa, 2 liroa, töyhtöhyyppä ja kapustarinta. Tuttu kesykyyhky lenteli taas aamulla kyläalueella. Muutto on täällä edelleen kovin hiljaista.

HERNEKERTTUJA ON ILMESTYNYT TOISTAKYMMENTÄ

HERNEKERTTUJA ON ILMESTYNYT TOISTAKYMMENTÄ

TERVAPÄÄSKYJÄ MATKAA HILJALLEEN ETELÄÄN PÄIN

TERVAPÄÄSKYJÄ MATKAA HILJALLEEN ETELÄÄN PÄIN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Vihdoin sadettakin

Torstaina 8.8.2019 oli aika taas palata Utöseen. Matkattiin aamupäivällä Outin kanssa Nauvoon kaffelle, sieltä m/s Eivorille ja klo 13.30 lähdettiin kohti ulkomerta. Melko paljon oli vielä väkeä liikkeellä. Aurinkoinen sää, heikko etelätuuli ja 20 asteen lämpö tekivät merimatkasta leppoisan, ei kuitenkaan sen kummempia lintuhaviksia. Utöseen saavuttiin illansuussa ja ilta kului kotosalla, törmäpääsky nähtiin.

ELOKUUSSA ON USEIN KOMEITA PILVIÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

ELOKUUSSA ON USEIN KOMEITA PILVIÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 9.8.2019 oli lämmin (22 astetta) ja aurinkoinen kesäpäivä. Pitkään oli täysin tyyntä, iltapäivällä heikkoa luoteistuulta. Staijia taas tunti aamulla ja koko itäosa kierrettiin, lintumaailma on edelleen rauhallinen. Nähtiin mm. ruokki, varpushaukka, käki ja jälleen jo n. 3 viikkoa saaressa viihtynyt kesykyyhky. Kahlaajia oli niukasti – 8 isokuovia, 6 valkovikloa, 8 liroa ja töyhtöhyyppä. Huuhkaja näkyi aamulla Kobbanilla. Outi testaili koekäytössä olevaa Sony RX10iv:sta, hyvin pelitti eikä kuvissa ollut moittimista.

KOTTARAISET PARVEILEVAT

KOTTARAISET PARVEILEVAT

Lauantaina 10.8.2019 kesäinen keli jatkui – lämpöä 21 astetta, aurinkoa ja heikkoa (3-6 m/s) etelätuulta. Illalla pilvistyvää. Stajia tunti aamulla ja itäosan kierros, Outi kävi Ormskärissä souturetkellä. Havaintoja tänään mm. 8 mustalintua, 10 harmaahaikaraa, 3 tuulihaukkaa, varpushaukka, 13 isokuovia, 5 valkovikloa, 2 liroa ja töyhtöhyyppä. Pikkulintumuuton ensi askeleita – pensastasku, 2 kirjosieppoa ja rytikerttunen. Sama kesykyyhky pyöri edelleen saaressa.

KÄKIMUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

KÄKIMUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Sunnuntaina 11.8.2019 saatiin pitkästä aikaa sadetta – yöllä ja aamupäivällä tippui jonkin verran vettä. Lämpöä oli 20 astetta ja etelälounainen tuuli puhalsi 7-10 m/s. Stajia hetki aamulla ennen sadetta ja itäosan kierros tehtiin. Sään muutos oli selvästi piristänyt alkanutta syysmuuttoa ja saaressa oli kohtalaisen paljon pajulintuja, kirjosieppoja, harmaasieppoja, 4 pensastaskua, sirittäjä ja 2 käkeä. Tuulihaukkoja oli 2 ja muuttokahlaajiakin oli vähän lisää: 5 isokuovia, töyhtöhyyppä, 3 valkovikloa, 14 liroa, taivaanvuohi, 4 suosirriä (3ad,1 juv) sekä ad-kuovisirri.

ERIKOISEN NÄKÖINEN VAALEAPÄINEN KUOVISIRRI OLI TÄNÄÄN ITÄRANNALLA

ERIKOISEN NÄKÖINEN VAALEAPÄINEN KUOVISIRRI OLI TÄNÄÄN ITÄRANNALLA

PENSASTASKUJEN SYYSMUUTTO ON KÄYNNISSÄ

PENSASTASKUJEN SYYSMUUTTO ON KÄYNNISSÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Vihdoin sadettakin

Sirrit lähes kateissa

Torstaina 1.8.2019 oli aurinkoista ja lämpöäkin enimmillään 19 astetta. Pohjoistuuli puhalsi 6-10 m/s. Staijia taas 1,5 tuntia aamulla ja itäosa tuli kierrettyä, lintuja oli selvästi eilistä vähemmän. Nähtiin mm. 2 ruokkia, varpushaukka, käki, kultarinta, 2 luhtakerttusta (meidän saunalla), luotokirvinen ja kahlaajia mm. 3 valkovikloa, 7 liroa, metsäviklo, töyhtöhyyppä, suokukko, 3 taivaanvuohta, lapinsirri, 4 pikkukuovia ja 6 isokuovia, joista yhdellä jalassa sekä alumiinirengas että lukurengas (FJX). Täytyypä selvittää mistä on kotoisin. Leikkasin pihanurmikon ja iltapäivällä poistettiin Tommenin kanssa lintujen suojelualuekyltit Kesnäsistä. Ensi huhtikuussa taas takaisin.

ISOKUOVILLA LUKURENGAS JA ALUMIINIRENGAS. ILMOITUS TEHTY RENGASTUSTOIMISTOON.

ISOKUOVILLA LUKURENGAS JA ALUMIINIRENGAS. ILMOITUS TEHTY RENGASTUSTOIMISTOON.

Perjantaina 2.8.2019 oli hiljainen lintupäivä. Pohjoistuulta 4-8 m/s, pääosin aurinkoista ja lämpö kävi taas 20 asteessa. Staijia tunti aamulla – enemmän hylkeitä kuin lintuja. Kiersin myös saaren itäosat, muuten kotosalla mm. Kalevan Kisoja katselemassa. Lintuja näkyi tuulihaukka, varpushaukka, 2 kultarintaa, luhtakerttunen, naaras mustapääkerttu (lienee pesinyt) sekä kahlaajia 3 valkovikloa, 7 liroa, 5 isokuovia (lukurenkainen edelleen itärannalla), 6 pikkukuovia, 5 suokukkoa ja töyhtöhyyppä. Vanhat sirrit ovat edelleen kateissa, taitaa olla muuallakin sama tilanne. Järvenpää ja Tatterbach lähtivät aamulaivalla mantereelle.

LUHTAKERTTUNEN NÄYTTÄYTYI JÄLLEEN MEIDÄN SAUNALLA

LUHTAKERTTUNEN NÄYTTÄYTYI JÄLLEEN MEIDÄN SAUNALLA

Lauantaina 3.8.2019 puhalsi pohjoiskoillinen tuuli 6-11 m/s, ilma oli viilentynyt (maksimi 17 astetta) ja taivas oli puolipilvinen. Tänään oli minulla kirjoitus- ja kuvientekopäivä kotosalla, kävin silti saaren itäosan läpi ja aamulla staijailin tunnin luotsiasemalla. Lintumaailmassa on rauhallista, mainittavimmat havainnot olivat 5 mustalintua, 10 harmaahaikaraa, 3 varpushaukkaa, tuulihaukka ja jälleen kesykyyhky – nyt aamulla majakan luona. Renkaaton ja ulkonäön perusteella on sama, joka nähtiin jo 24.7. Kahlaajia näkyi mm. ad-suosirri, 2 valkovikloa, 8 liroa, suokukko, 6 isokuovia, 4 pikkukuovia ja töyhtöhyyppä.

tuulihaukka_01_Korppoo_08_19

TUULIHAUKKOJEN JA TAIVAANVUOHIEN MUUTTO ON ALKANUT

TUULIHAUKKOJEN JA TAIVAANVUOHIEN MUUTTO ON ALKANUT

Sunnuntaina 4.8.2019 oli aurinkoista, mutta puhalsi melko viileä (16 astetta) pohjoistuuli, 5-9 m/s. Staijia aamulla tunti ja päivällä kiersin Kesnäsin ja koko itäosan. Mainittavia havaintoja olivat mm. 2 tuulihaukkaa, varpushaukka, 3 käkeä, syksyn eka käpytikka, 5 liroa, 2 valkovikloa, töyhtöhyyppä, pikkukuovi ja 3 isokuovia, joista yksi on edelleen saaressa viihtyvä lukurengaskuovi. Rannoilla uiskentelee kaksi pientä pilkkasiipipoikuetta, poikaset tosin hupenevat vauhdilla meri- ja harmaalokkien toimesta. Merikotkia täällä ei juurikaan tähän aikaan näe, ehkä noin joka kolmas päivä korkeintaan.

KULTARINTA LIIKKUU EDELLEEN PIHAPIIRISSÄMME

KULTARINTA LIIKKUU EDELLEEN PIHAPIIRISSÄMME

Maanantaina 5.8.2019 lähdin käymään mantereella asioita hoitelemassa. Päivä oli edelleen aurinkoinen ja lämminkin (20 astetta), heikkoa länsituulta. Aamustaijilla näkyi mm. 2 kuikkaa, ruokki, varpushaukka, käki, 2 isokuovia, pikkukuovi, 4 valkovikloa ja 2 liroa. Laiva lähti klo 13.30 ja Turussa olin klo 19.30 aikoihin. Kohta taas takaisin.

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sirrit lähes kateissa

Normaali kesäkeli palasi

Maanantaina 29.7.2019 lämpötila tippui lähes 10 astetta eilisestä (tänään enimmillään 20), aluksi navakkaa 10 m/s itätuulta, joka heikkeni ja kääntyi lounaaseen. Tunnin staiji aamulla ja itäosan kierros tuottivat hieman kirjattavaa – 21 ruokkia, 5 isokuovia, pikkukuovi, 35 liroa, 6 valkovikloa, käki, varpushaukka ja jälleen aamulla kesykyyhky, joka lenteli kylällä. En nähnyt lintua maassa, joten mahdollisista renkaista ei tietoa. Illalla itärannalla näyttäytyi syksyn eka jänkäsirriäinen. Satama alkaa jo selvästi hiljentyä vierasveneistä, lyhyt on Suomen kesäsesonki.

VALKOVIKLOJEN SYYSMUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

VALKOVIKLOJEN SYYSMUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Tiistaina 30.7.2019 jatkui navakka koillis-pohjoisvirtaus 9-14 m/s, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli 15-18 astetta. Aamulla tunti luotsiasemalla ja itäosa sekä Enskär kierrettiin. Nähtiin mm. mustalintu, 2 varpushaukkaa, käki, 4 pikkukäpylintua, 4 suokukkoa, 12 valkovikloa, 28 liroa, isokuovi, 4 taivaanvuohta, pikkutylli, töyhtöhyyppä ja punakuiri. Outi lähti iltapäivällä mantereelle ja Marko Järvenpää sekä Annika Tatterbach saapuivat saareen lintureissulle.

ITÄRANNALLA OLI YKSINÄINEN PUNAKUIRI

ITÄRANNALLA OLI YKSINÄINEN PUNAKUIRI

TAIVAANVUOHIA ON ILMESTYNYT MUUTAMIA, MUUTOLLA TIETYSTI

TAIVAANVUOHIA ON ILMESTYNYT MUUTAMIA, MUUTOLLA TIETYSTI

Keskiviikkona 31.7.2019 puhalsi edelleen navakasti (10-13 m/s) pohjoisesta, aamulla muutama heikko sadekuuro ja myöhemmin selkeää, lämpöä enimmillään 16 astetta. Aamulla staijia luotsiasemalla n. 1,5 tuntia, myöhemmin kiersin koko saaren lukuun ottamatta Kesnäsiä. Mainittavimpia havaintoja olivat mustalintu, tuulihaukka, nuolihaukka, varpushaukka, 2 käkeä, pikkukäpylintu ja jälleen renkaaton kesykyyhky – ehkä sama kuin pari päivää sitten. Kahlaajia nähtiin mm. 24 suosirriä, taivaanvuohi, töyhtöhyyppä, punakuiri, 2 pikkukuovia, 5 isokuovia (yhdellä lukurengas), 2 suokukkoa, kapustarinta, 4 valkovikloa, 19 liroa ja metsäviklo. Lisäksi Juha Laaksonen matkalla mantereelle ilmoitti nähneensä pikkutiiran m/s Eivorilta Knivskärin luona.

JOITAKIN MUUTTAVIAKIN MERIHARAKOITA ON NÄKYNYT

JOITAKIN MUUTTAVIAKIN MERIHARAKOITA ON NÄKYNYT

PIKKULEPINKÄISILTÄ EI VOI VÄLTTYÄ SAAREN ITÄOSASSA

PIKKULEPINKÄISILTÄ EI VOI VÄLTTYÄ SAAREN ITÄOSASSA

TESTAILIN VÄHÄN TELEJATKEITA - YLINNÄ 600 mm, KESKELLÄ 840 mm (1,4x jatke) JA ALINNA 1200 mm (2x jatke), KAIKKI KÄSIVARALTA.

TESTAILIN VÄHÄN TELEJATKEITA – YLINNÄ 600 mm, KESKELLÄ 840 mm (1,4x jatke) JA ALINNA 1200 mm (2x jatke), KAIKKI KÄSIVARALTA.

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Normaali kesäkeli palasi

Heinäkuun hellettä

Torstaina 25.7.2019 helleraja rikkoutui jopa täällä Utössä – päivällä oli 25,5 astetta lämpöä. Luoteistuuli oli kevyttä, 3-7 m/s, ja aurinko porotti koko päivän. Aamulla parin tunnin staiji luotsiasemalla ja päivällä lähdettiin Outin kanssa venereissulle Alunskär-Gropskär alueelle. Ehdittiin vähän aikaa katsella ja kuvata ruokkeja (n. 70) kun yhtäkkiä moottorimme teki täyden stopin eikä yrityksistä huolimatta enää käynnistynyt. Ankkuri mereen ja tunnin kuluttua Willströmin Vili ja Valtteri tulivat hinaamaan meidät takaisin Utöhön. Moottorivika ei vielä selvinnyt, onneksi keli ei ollut paha ja olimme niin lähellä rantaa, että saimme ankkurin yltämään pohjaan. Muuten olisimmekin hiljalleen ajelehtineet kohti Hiidenmaata… Utössä nähtiin mm. 2 ruokkia, tuulihaukka, harmaahaikara, 3 suosirriä, 2 pikkukuovia, 2 valkovikloa ja edelleen eilinen kesykyyhky. Itärannalla emme ehtineet tänään käydä.

RUOKKEJA TULI TAAS KUVATTUA GROPSKÄRILLÄ, NYT UUDELLA KAMERALLA

RUOKKEJA TULI TAAS KUVATTUA GROPSKÄRILLÄ, NYT UUDELLA KAMERALLA

UUSI LINSSI ON SAANUT VAATTEET

UUSI LINSSI ON SAANUT VAATTEET

Perjantaina 26.7.2019 lämpöaalto jatkui, mutta lämpöä oli tänään ”vain” 23,8 astetta. Pilvetöntä porotusta ja heikkoa (4-5 m/s) itätuulta. Staijasin aamulla runsaan tunnin ja päivällä käytiin itäosassa, muuten kotihommia. Venemoottori saatiin taas käyntiin. Lintuja nähtiin mm. kuikka, 17 ruokkia, 16 mustalintua, 8 harmaahaikaraa, 3 tuulihaukkaa, syksyn ensimmäinen varpushaukka, 5 liroa, 3 valkovikloa, 6 suokukkoa ja törmäpääsky. Laaksosen Juha oli nähnyt venereissulla 2 mereltä tullutta renkaatonta kesykyyhkyä, jotka olivat laskeutuneet hetkeksi Lillharunin majakan kaiteelle! Pihallamme oli iltapäivällä yhtä aikaa 40-50 ohdakeperhosta, mäkimeiramit houkuttelevat. Kova lämpöväreily haittaa paljonkin kuvaamista, jopa ihan aamullakin. Antti Karlin lähti aamulla mantereelle.

PIKKULEPINKÄISIÄ ON KAKSI PARIA

PIKKULEPINKÄISIÄ ON KAKSI PARIA

Lauantaina 27.7.2019 oli yksi lämpimimmistä päivistä, mitä olemme Utössä vuosien aikana kokeneet. Taivas oli edelleen pilvetön, pohjoiskoillinen tuuli heikkoa ja lämpö kipusi 28,1 asteeseen. Staijia aamulla 1,5 tuntia, itärannan kierros ja Outi kävi soutamalla Kobbanin uimakareilla. Merivesi alkaa olla jo aika lailla leväpuuroa, Utön virallinen meriveden lämpö on nyt 18,2 astetta. Lintuja nähtiin mm. ruokki, 2 tuulihaukkaa, 8 suokukkoa, 30 pikkukuovia, 14 liroa, 3 valkovikloa, lapinsirri, kultarinta ja pikkukäpylintu. Saaressa liikkui myös 7 Loxian parvi, jossa oli ainakin yksi kirjosiipikäpylintu.

TÄNÄÄN MUUTTI PIKKUKUOVEJA

TÄNÄÄN MUUTTI PIKKUKUOVEJA

Sunnuntaina 28.7.2019 lämpötila kipusi yhä vaan korkeammaksi, tänään enimmillään Utössä oli 28,9 astetta! Aurinko paistoi edelleen pilvettömältä taivaalta ja pohjoistuuli oli tukalan heikkoa, 2-4 m/s. Aamulla runsaan tunnin staiji, mutta merellä oli hiljaista – linnutkaan eivät liiku tällaisella helteellä. Emme kierrelleet tänään saaressa, vaan viihdyttiin varjopaikoissa kotosalla. Nähtiin mm. kuikka, 3 tuulihaukkaa, harmaahaikara, pikkukuovi, liro, 2 valkovikloa ja kultarinta. Illemmalla oltiin Retrosisters’ien konsertissa kappelilla (4 erinomaista nais- ja 2 mieslaulajaa plus basisti, rumpali ja kosketinsoittaja) ja sen jälkeen istuskeltiin iltaa entisten kaupunkinaapuriemme, Laitioiden, veneessä satamassa.

KULTARINTA VIIHTYY PIHALLAMME

KULTARINTA VIIHTYY PIHALLAMME

PÄÄLAITURISSA RIITTÄÄ EDELLEEN VIERASVENEITÄ

PÄÄLAITURISSA RIITTÄÄ EDELLEEN VIERASVENEITÄ

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Heinäkuun hellettä

Lomakausi parhaimmillaan Utössä

Lauantaina 20.7.2019 oli aika tulla takaisin Utöhön. Lämmin, aurinkoinen ja heikkotuulinen päivä. Kesälomat ovat hektisimmillään ja laiva täynnä väkeä puhumattakaan Pärnäisten parkkipaikasta, jossa oli lähes kaaos, kun kaikki autot eivät mahdu. Matka Utöhön sujui kuitenkin mukavasti ja perillä olin klo 18, Outi vastassa. Kerran näinkin päin…

TÖYHTÖHYYPPÄ ITÄRANNALTA

TÖYHTÖHYYPPÄ ITÄRANNALTA

Sunnuntaina 21.7.2019 oli lämmin (22 astetta) ja aurinkoinen päivä, aamulla oli tyventä ja myöhemmin kaakkoistuulta 4-7 m/s. Aamulla totutusti runsaan tunnin staiji, iltapäivällä itärannalla käynti ja päivällä purjehdittiin Outin kanssa s/y Taivaanvuohella parin tunnin kierros Kobbanien ja Ormin ympäri. Lintuja näkyi mm. 4+17 harmaahaikaraa, 10 ruokkia, tuulihaukka ja yllättäen 2 allia eteläpuolella. Kahlaajia havaittiin mm. 25 suosirriä, 7 suokukkoa, valkoviklo, metsäviklo, 5 liroa, pikkukuovi ja töyhtöhyyppä. Aika rauhallista on vielä lintumaailmassa.

s/y TAIVAANVUOHELLA AVOMEREN PUOLELLA (Photo: Jiri Otta)

s/y TAIVAANVUOHELLA AVOMEREN PUOLELLA (Photo: Jiri Otta)

Maanantaina 22.7.2019 aamupäivä oli pilvinen, iltapäivä aurinkoinen (20 astetta) ja koko päivä heikkoa etelätuulta. Staijia taas aamulla runsas tunti, lisäksi kiersimme Kesnäsin ja saaren itäosat. Lintuja näkyi mm. 2 ruokkia, 2 harmaasorsaa, 2 tuulihaukkaa, 3 harmaahaikaraa, törmäpääsky ja kahlaajia 14 pikkukuovia, 5 valkovikloa, 4 liroa, metsäviklo, taivaanvuohi, 2 suokukkoa, 14 suosirriä ja töyhtöhyyppä. Saunalahden mustakurkku-uikulla oli 2 poikasta. Päivän mainittavin havainto oli iltapäivällä saaressa hetken aikaa lennellyt 3 kesykyyhkyn parvi – harvinaisuus täällä. Illalla huuhkaja katseli ilta-aurinkoa Kobbanin laella. Saareen saapuivat tänään lintureissulle Mika ja Marko Teivonen sekä Jarmo T. Koistinen sekä Sven Forsell, kaikki tuttuja Utön kävijöitä.

PIKKUKUOVIEN MUUTTO AJOITTUU PALJOLTI HEINÄKUUHUN

PIKKUKUOVIEN MUUTTO AJOITTUU PALJOLTI HEINÄKUUHUN

Tiistaina 23.7.2019 alkoi helteinen korkeapaine, lämpöä oli 21 astetta ja länsituuli heikkoa. Aurinko porotti. Staijia vajaa pari tuntia aika tyhjälle merelle ja itäosien kierros tuottivat mm. 13 ruokkia, 3 harmaahaikaraa, 2 tuulihaukkaa, 5 pikkukuovia, 2 valkovikloa, 4 liroa, 3 taivaanvuohta, töyhtöhyypän, suokukon ja nuoren pikkutyllin. Kylällä näyttäytyi naaraspukuinen mustaleppälintu. Aamukosteus oli voimakasta ja sen myötä hyttysiä kiusaksi saakka. Aika epätavallista täällä.

UUDELLA KAMERALLA SAA VÄLJEMPIÄKIN RAJAUKSIA

UUDELLA KAMERALLA SAA VÄLJEMPIÄKIN RAJAUKSIA

Keskiviikkona 24.7.2019 lämpöaalto voimistui, nyt oli jo 23 astetta ja pilvetöntä sekä heikkoa luoteistuulta. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin Enskärin, kyläalueen ja itärannan komppausta. Nähtiin mm. 3 ruokkia, 2 tuulihaukkaa, syksyn eka käki, 2 luotokirvistä, 2 luhtakerttusta, sepelkyyhky ja jälleen kesykyyhky. Kyyhky oli renkaaton, lenteli eri puolilla saarta ja viihtyi jonkin aikaa hotellin hiekkakentällä. Kahlaajia nähtiin 4 pikkukuovia, 9 valkovikloa, mustaviklo, 4 liroa, suokukko, 3 kapustarintaa, töyhtöhyyppä ja taivaanvuohi. Sirrit ovat kateissa ja vesi edelleen korkealla. Etelänpäiväkiitäjiä on nähty toistaiseksi jo ainakin 4 kpl. Teivoset, Koistinen ja Forsell lähtivät iltapäivällä mantereelle.

KESYKYYHKY HOTELLIN HIEKKAKENTÄLLÄ

KESYKYYHKY HOTELLIN HIEKKAKENTÄLLÄ

SUOSIRREJÄ LENNOSSA ITÄRANNALLA

SUOSIRREJÄ LENNOSSA ITÄRANNALLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Lomakausi parhaimmillaan Utössä

Kuvauskaluston muutos: Canonista Sonyyn ja peilillisestä peilittömään

Olen melko pitkään kypsytellyt päätöstä siirtyä vähän kevyempään, mutta silti tehokkaaseen, lintukuvauskalustoon – ja nyt oli se hetki. Olen Canoneilla kuvannut n. 25 vuotta, mutta nyt luovuin Canonin 1DX Mk II-rungosta, molemmista telejatkeista ja 400/4 DO objektiivista ja tilalle hankin Sonyn A9:n, Sonyn telejatkeet (1.4x ja 2x) sekä aivan vastikään markkinoille tulleen Sonyn zoom-objektiivin, 200-600mm F5.6-6.3 G OSS. Yhdistelmän paino telejatkeenkin kanssa jää alle 3 kg eli huomattavaa kevennystä aiempaan. Myös zoomin koko (31 cm ilman vastavalosuojaa) helpottaa kuljetusta kuvausmatkoilla.

sony_01_Korppoo_07_19

Sonyn ammattirunko A9 on jo pidempään ollut markkinoilla ja näyttänyt tehokkuutensa: peilitön, täyskenno 24,2 mp, kuvausnopeus 20 fps, haluttaessa äänetön kuvaus, vakaaja rungossa, 693 tarkennuspistettä (93% kuva-alasta) ja lähes kaikki toiminnot ohjelmoitavissa omaan tarpeeseen jne. Aika lailla lintukuvaajan toiveita vastaava runko. Elektroniseen etsimeen tottuminen vie tietysti aikansa.

Sonyltä on toisaalta puuttunut lintukuvaukseen sopivat pidemmät objektiivit, mutta nyt kesällä 2019 markkinoille tulleet ja erityisesti Sonyn omiin peilittömiin runkoihin suunnitellut FE 600/4 ja FE 200-600 vastaavat paljolti urheilu- ja luonto/lintukuvaajien tarpeisiin. Kilon painavamman ja paljon kalliimman kiinteän 600/4 objektiivin sijasta päädyin 200-600 zoomiin tietoisena siitä, että valovoimassa jonkin verran menetän aiempaan objektiiviini nähden. Toisaalta Canonin 400/4 DO:ssa lähes vakiosti käytin 1.4x telejatketta, jotta sain tarvittavia millejä – nyt samaan (ja enempäänkin) en tarvitse telejatketta. Toisaalta Sonyn telejatkeilla pääsen tarvittaessa 840 milliin (1.4x) tai jopa 1200 milliin (2x) siten, että A9:n ”potku” riittää edelleen kaikkien AF-tarkennuspisteiden käyttöön. Sonyn uusien akkujen kesto on myös jo melko lähellä peilijärkkäreiden akkuja.

Sonyn uuden zoomin viehätys piilee mahdollisuudessa saada myös väljempiä rajauksia ja tämän uuden zoomin etuihin kuuluu myös, ettei putki zoomatessa muuta lainkaan pituuttaan (sisäinen zoom), objektiivi ei kierry ja muutos 200:sta 600 milliin on vain n. 90 astetta eli on erittäin nopeaa muuttaa rajausta. Lyhin tarkennusetäisyys on myös ihan ok, 2.4 metriä.

Itselläni ei tietenkään vielä ole juuri lainkaan kokemusta sanottavana Sonyn yhdistelmästä, vasta eilen otin ensimmäiset lintukuvat. Ensimmäisenä kohteena oli mukavan haastava laji eli lentävä tervapääsky, johon tarkennus naulautui täsmällisesti ja lähes kaikki ruudut olivat piiruntarkkoja – tuli lintu sitten kohti, lensi ohi tai oli tummaa ja sekavaa taustaa vasten (tilanne, jossa Canon ei oikein millään toiminut, ainakaan minun käsissäni). Muutama eilinen kuva on tässä mukana. Full RAW-tiedostojen koko on 49 megaa eli muistitilaa tarvitsen tuplasti enemmän kuin Canonilla. No, se on onneksi aika halpaa. Hiukan opettelemista on myös siinä, että yhdistelmä on vähän etupainoinen – objektiivi painaa selvästi enemmän kuin kevyt runko. No, harjoitusta vaan…

tervapääsky_01_Turku_07_19

tervapääsky_03_Turku_07_19

KOHTI TULEVA, SIVUTTAISLIIKEESSÄ OLEVA JA PUISTON LEHTIPUITA VASTEN LENTÄVÄ TERVAPÄÄSKY

KOHTI TULEVA, SIVUTTAISLIIKEESSÄ OLEVA JA PUISTON LEHTIPUITA VASTEN LENTÄVÄ TERVAPÄÄSKY

Aika näyttää onko ratkaisuni ollut onnistunut – itse uskon vakaasti niin jo ensituntuman perusteella. Sony-asioissa olen saanut erinomaisen arvokkaita neuvoja Vesa Huttuselta, Petteri Hautamaalta ja Jukka Lämsältä – iso kiitos heille! Lisätietoja uudesta objektiivista löytyy mm. täältä ja netissä on jo paljon arvioita ja videomateriaalia Sonyn zoomista FE 200-600/5.6-6.3.

sony_02_Korppoo_07_19

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kuvauskaluston muutos: Canonista Sonyyn ja peilillisestä peilittömään

Oudon näköinen liro

Torstaina 18.7.2019 jatkui pohjoisvirtaus, nyt 6-8 m/s. Aurinko porotti ja lämpöä oli 19 astetta. Taas runsaan tunnin staiji aamulla ja itäosa kierrettiin. Merellä näkyi mm. 2 ruokkia, 2 harmaahaikaraa ja räyskä, saarikierroksella 2 tuulihaukkaa, 9 pikkukuovia, valkoviklo, 7 liroa (joista yksi hyvin oudon, ruskean värinen), töyhtöhyyppä, 6 suokukkoa ja Kobbanilla päivällä istuskellut huuhkaja. Illalla meille saapuivat muutamaksi päiväksi kyläilemään Lotta, Vesa ja Vilma.

liro_01_Korppoo_07_19

OMITUINEN PUNARUSKEA LIRO - MYÖS VATSAPUOLELTA JA JALOISTA - OLI HETKEN ITÄRANNALLA TAVALLISTEN LIROJEN SEURASSA.

OMITUINEN PUNARUSKEA LIRO – MYÖS VATSAPUOLELTA JA JALOISTA – OLI HETKEN ITÄRANNALLA TAVALLISTEN LIROJEN SEURASSA.

Perjantaina 19.7.2019 lähdin aamulaivalla klo 05.30 lyhyelle käynnille mantereelle asioita hoitamaan, kohta taas takaisin saareen. Kaunis kesäpäivä, kohtalaista luoteistuulta ja aurinkoa. Varesvuon Markus ilmoitti nähneensä n-pukuisen kirjosiipikäpylinnun  hotellin pihlajassa tänään, eka tänä vuonna Utössä.

TUULIHAUKKOJEN SYYSMUUTTO ALKOI

TUULIHAUKKOJEN SYYSMUUTTO ALKOI

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Oudon näköinen liro

Vaihteeksi sadettakin

Maanantaina 15.7.2019 oli peilityven aamu, myöhemmin heikkoa länsituulta ja illalla reipasta vesisadetta. Päivällä lämpötila käväisi 19 asteessa. Runsas tunti aamulla luotsiasemalla ja itäosassa käynti tuottivat mm. 17 ruokkia, 118 riskilää (tyvenellä merellä Hamnskärin pesäkivikon edustalla), 2 pikkukuovia, 4 valkovikloa, 3 liroa, töyhtöhyyppä, 2 suokukkoa, 4 suosirriä ja lapinsirri. Kylällä lenteli 9 pikkukäpylintua. Outi lähti päivällä käymään mantereella.

KARIKUKKOJA PESII KAKSI PARIA

KARIKUKKOJA PESII KAKSI PARIA

Tiistaina 16.7.2019 oli vaihteeksi sadepäivä. Ei koko päivää vaan aamulla runsaan tunnin staiji luotsiasemalla ja päivällä vähän kostea kierros itäosassa, mutta illalla paistoi jo aurinko. Lämpöä oli 16 astetta ja tuuli heikkoa.  Havaintoja mm. 2 ruokkia, syksyn eka tuulihaukka, kultarinta ja luhtakerttunen sekä muuttokahlaajia pikkukuovi, 8 suosirriä, lapinsirri, valkoviklo, 2 liroa, 5 suokukkoa ja töyhtöhyyppä. Merivesi on edelleen todella korkealla.

LIRO ON AJANKOHDAN YLEISIMPIÄ KAHLAAJIA

LIRO ON AJANKOHDAN YLEISIMPIÄ KAHLAAJIA

Keskiviikkona 17.7.2019 oli aurinkoista, lämmintä (20 astetta) ja heikkoa (4-6 m/s) pohjoistuulta. Tutut kuviot taas – runsas tunti aamulla luotsiasemalla ja myöhemmin itäosassa käynti, lisäksi käynti Enskärillä ja iltapäivää vietettiin Varesvuon Markuksen ja Minnan kanssa. Lintuja näkyi vaatimattomasti – ruokki 15, pikkukuovi 10, metsäviklo, 4 valkovikloa, 5 liroa, 8 suokukkoa, 4 suosirriä ja kultarinta. Outi saapui päivällä takaisin saareen. Tänään nähtiin ekat ensimmäisen kesäsukupolven ohdakeperhoset ja illalla vuoden ensimmäinen etelänpäiväkiitäjä.

PIKKULEPINKÄINEN ON NÄKYVÄ LAJI

PIKKULEPINKÄINEN ON NÄKYVÄ LAJI, TÄMÄ HEIKOSSA VESISATEESSA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Vaihteeksi sadettakin