Alkuvuosi 2022 Utössä – yhteenveto

Kylmän joulukuun 2021 jälkeen saareen jäi melko vähän talvehtijoita, joista läpi talven pysyttelivät mm. närhi, ainakin 6 peukaloista, 2 punarintaa, 2 luotokirvistä ja pikkuvarpunen. Myöhäisiä viivyttelijöitä olivat myös kulorastas 8.1., luhtakana 16.1., punakylkirastas 19.2. ja tavi 23.2. Merisirrejä nähtiin pitkin talvea, enimmillään 9.1. yhteensä 125 yksilöä. Kevään viimeinen merisirri nähtiin 23.5. Poikkeuksellinen talvihavainto oli punajalkaviklo 27.1. (varmaan sama joka nähtiin Jurmossa).

TALVELLA TULU MUUTAMAN KERRAN LUNTA KOVAN TUULEN KERA - LUMET SULIVAT KUITENKIN HETI POIS

TALVELLA SATOI MUUTAMAN KERRAN LUNTA KOVAN TUULEN KERA – LUMET SULIVAT KUITENKIN HETI POIS

Ensimmäinen koirashaahka saapui jo 25.1. ja muita ensimmäisiä ja/tai varhaisia saapujia olivat mm. kottarainen 11.2., sepelkyyhky 15.2., kiuru 15.2., uuttukyyhky 17.2., merihanhi 18.2., töyhtöhyyppä 24.2., tylli 1.3., ristisorsa 9.3., tundrahanhi 10.3., kangaskiuru 13.3., meriharakka 18.3., jouhisorsa 19.3., punajalkaviklo 19.3., tiltaltti 23.3., käenpiika 17.4., rastaskerttunen 11.5. ja lapinkirvinen 13.5.

HAAHKAT TULIVAT ENNÄTYSAIKAISIN TÄNÄ KEVÄÄNÄ

HAAHKAT TULIVAT ENNÄTYSAIKAISIN TÄNÄ KEVÄÄNÄ

Kaulushaikara havaittiin jo 9.3. ja mustaleppälintuja nähtiin 19.3.-4.6. yhteensä ainakin 27 yksilöä. Sepelrastaita havaittiin 10.4.-30.5. yhteensä (vain) 7 yksilöä ja etelänkiisloja 17.4.-16.6. yhteensä 16 yksilöä. Muuttohaukkoja nähtiin 5 yksilöä välillä 18.4.-21.5. ja lyhytnokkahanhi 28.4. Kesykyyhky havaittiin 19., 26. ja 30-31.5. sekä 4.6. ja keväällä harvinaisia pulmussirrejä 5 yks 25.5. Kirjokerttu ilmestyi vasta 31.5. ja viimeinen nähtiin 6.6., yhteensä vain 2-3 yksilöä, ja mitään pesintään viittaavaa ei havaittu.

TYLLI SAAPUI JO 1. MAALISKUUTA

TYLLI SAAPUI JO 1. MAALISKUUTA

Talvi oli säiden puolesta matalapaineiden sävyttämä, sateita ja myrskyisiä tuulia riitti, mutta lämpötila pysytteli paljon nollan tuntumassa ja jäitä ei ollut lainkaan koko talvena. Huhtikuu oli kylmä ja kevätmuutto oli pitkään myöhässä, toukokuussa vaihtelevia säitä ja jopa vähän saatiin sadettakin. Havainnoitsijoita riitti pitkin talvea ja kevättä melko runsaasti, eniten lisäkseni saaressa olivat Ismo Hyvärinen, Timo Nisula, Kimmo Kuusisto, Jussi Jauhiainen ja Ossi Öhman.

TULIPÄÄHIPPIÄISESTÄ ON TULLUT JOKAVUOTINEN VIERAS

TULIPÄÄHIPPIÄISESTÄ ON TULLUT JOKAVUOTINEN VIERAS

Harvinaisuuksien suhteen kevät, etenkin toukokuu ja kesäkuun alku, oli antoisa ja tarjosi paljon katsottavaa – pysyiväthän monet rarit pitkään paikalla. Vuoden lajimäärä saaressa 22.6. mennessä on 193 lajia, outoja puutteita keväältä olivat mm. lapinsirkku ja idänuunilintu.

PELTOSIRKKUJA NÄHTIIN YLLÄTTÄVÄN MONTA, AINAKIN 4

PELTOSIRKKUJA NÄHTIIN YLLÄTTÄVÄN MONTA, AINAKIN 4

Harvinaisuudet
Havainnot ovat vielä osin ARK/RK-käsittelyssä, mutta isompia muutoksia ei pitäisi tulla (melkein kaikki on myös valokuvin dokumentoitu).

Pikkukajava 3.1. 2kv m

Jalohaikara 15.3. 1 m, 23.4. 2 m, p, 20.5. 1 p

Pikkujoutsen 18.3. 1 m

Tulipäähippiäinen 17.4. 1 p, 9-12.5. 1 p

Turkinkyyhky 24.4. 1 p, 14.5. 1 p, 16-19.5. 2 p, 7-8.6. 1 p

Sitruunavästäräkki 1.5. 1k p

Arokiuru 7-14.5. 1 p, uusi laji saarelle (307)

AROKIURU OLI HIENO YLLÄTYS

AROKIURU OLI HIENO YLLÄTYS

Mustapäätasku 9-14.5. 1n p

Idäntiltaltti 9.5. 1 p

Sepelsieppo 14.5. 2kv k p (niukka sepelsieppokevät)

Haarahaukka 17.5. 1 m

HAARAHAUKKA ON SELVÄSTI YLEISTYNYT VUOSIEN MITTAAN

HAARAHAUKKA ON SELVÄSTI YLEISTYNYT VUOSIEN MITTAAN (KUVA: Timo Lintula)

Valkoselkätikka 17.5.-23.6. 1n p, uusi laji saarelle (308)

Nummikirvinen 22.5. 1 p

NUMMIKIRVINEN ON NYKYÄÄN KOVA RARI

NUMMIKIRVINEN ON NYKYÄÄN KOVA RARI

Viiriäinen 26.5. 1 p, 27.5. 1 p (ilm. eri yksilö)

Feldegg-keltavästäräkki 4-5.6. 1 p

Keltahemppo 5.6. 1k p

Isohaarahaukka 6.6. 1 m

Pikkusirkku 11.6. 1 p

Turturikyyhky 14.6. 1 p

TURTURIKYYHKY HARVINAISTUU VUOSI VUODELTA

TURTURIKYYHKY HARVINAISTUU VUOSI VUODELTA

LINTUVÄKEÄ RIITTI KOKO KEVÄÄLLE

LINTUVÄKEÄ RIITTI KOKO KEVÄÄLLE

NAARAS MUSTAPÄÄTASKU PYSYTTELI PITKÄÄN ITÄNIITYLLÄ

NAARAS MUSTAPÄÄTASKU PYSYTTELI PITKÄÄN ITÄNIITYLLÄ

UTÖN EKA VALKOSELKÄTIKKA SAAPUI VIRON SUUNNASTA - KEVÄÄN ISOIMPIA YLLÄTYKSIÄ

UTÖN EKA VALKOSELKÄTIKKA SAAPUI VIRON SUUNNASTA – KEVÄÄN ISOIMPIA YLLÄTYKSIÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Juhannuksen alusaikaa

Perjantaina 17.6.2022 jatkui vielä kaunis kesäsää. Aurinkoista, heikkoa (4-6 m/s) lännen puoleista tuulta ja lämpöä oli enimmillään 19 astetta. Staijia 1,5 tuntia aamulla luotsiasemalla ja kierrettiin saaren itäosat. Mainittavia havaintoja olivat mm. kuikka, 16 ruokkia, paikallinen 2kv lapintiira (vasta eka Utössä näkemäni), valkoviklo, 3 mustavikloa, 2 töyhtöhyyppää ja 14 suokukkoa. Pikkulinnuista mainittavia olivat 2 luhtakerttusta ja 3 pikkukäpylintua. Päivä meni paljolti kotihommissa, tänään mm. laskettiin s/y Taivaanvuohi. Annika Tatterbach lähti aamulaivalla mantereelle.

2kv LAPINTIIRA

2kv LAPINTIIRA, KAMERALLE VÄHÄN ETÄÄLLÄ..

KOMEITA KOIRAS SUOKUKKOJA ON NYT MATKALLA ETELÄÄN

KOMEITA KOIRAS SUOKUKKOJA ON NYT MATKALLA ETELÄÄN

Lauantaina 18.6.2022 lännestä saapui matalapaine ja vettä satoi aamusta klo 13 saakka. Myöhemmin oli pilvistä, lämpöä 16 astetta ja koko päivän lounaistuulta, 8-12 m/s. Sateen vähän hellitettyä kierrettiin saaren itäosat ja vähän kyläaluetta, mutta saalis oli aika vähäinen. Mainittavia mm. metsäviklo, 7 suokukkoa, 3 haapanaa, rytikerttunen ja 4 luhtakerttusta. Merelle ei tänään tapitettu, iltapäivällä tehtiin pihahommia ja rikattiin s/y Taivaanvuohi.

MUSTAKURKKU-UIKKUJA ON KAKSI PARIA, HAUTOVAT. TÄSSÄ MAJAKAN HEIJASTEESSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

MUSTAKURKKU-UIKKUJA ON KAKSI PARIA, HAUTOVAT. TÄSSÄ MAJAKAN HEIJASTEESSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

SINITIAISEN POIKASIA ON RUOKITTAVA SATEESSAKIN

SINITIAISEN POIKASIA ON RUOKITTAVA SATEESSAKIN

Sunnuntaina 19.6.2022 oli vaisu lintupäivä – navakka luoteistuuli (8-12 m/s) oli pyyhkinyt pois muut kuin pesivät lajit, yhtään muuttokahlaajaakaan ei löytynyt. Aamulla oli pilveä, muuten aurinkoista ja iltapäivällä 17 astetta lämpöä. Staijia tunti aamulla ja kierrettiin saaren itäosat. Mainittavaa oli vain ruokki, luhtakerttunen ja merilokki, joka nappasi kyhmyjoutsenen poikasen ja nieli sen kokonaisena! Harmi, etten saanut tilannetta kuvattua – pelkkä nielemisprosessi kesti useita minuutteja.

TÄSTÄ KYHMYJOUTSENPOIKUEESTA YKSI PÄÄTYI TÄNÄÄN MERILOKIN SUUHUN

TÄSTÄ KYHMYJOUTSENPOIKUEESTA YKSI PÄÄTYI TÄNÄÄN KOKONAISENA MERILOKIN SUUHUN. TÄMÄ KUVA ON OTETTU TÄNÄÄN.

Kirjasin tänään taas saaren Atlas-havaintoja, pesimälinnusto alkaa olla hanskassa. Vesilintujen tilanne on aika heikko – kyhmyjoutsen- ja merihanhipoikueiden lisäksi ei tällä hetkellä ole yhtään ainoaa vesilintupoikuetta. Kuoriutuneiden haahkanpoikasten määrä näyttää jäävän tänä vuonna viiteen, niistä yksikään ei ole enää elossa. Merikotkia ei juurikaan näe, lähinnä vain merilokkeja.

KALALOKKI SAI KALAN

KALALOKKI SAI KALAN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Turturi, vaseti ja kiisloja

Tiistaina 14.6.2022 oli jo aika palata Utöhön, Outi jäi vielä hetkeksi mantereelle. Ajelin aamulla Nauvoon kaffelle ja sieltä m/s Baldurille, jonne kerääntyi kohtalaisesti väkeä. Utöhön tulivat lisäkseni Varesvuon Markus ja Minna. Matkalla ei ihmeempiä havaintoja ja Utöhön saavuttiin aikataulussa klo 15.30. Lämpöä oli jo 18 astetta ja luoteistuuli puhalsi virkistävästi 7-9 m/s. Saaressa oli paikalla lintuväkeä Annika Tatterbach ja Timo Nisula. Ensimmäiseksi leikkasin koko villiintyneen pihanurmikon ja sitten lähdin katsomaan, josko näkisin saaresta aiemmin tänään löytyneen turturikyyhkyn. Ja näkyihän se – hetken tepastemassa hautausmaalle menevällä polulla, kunnes jokin turistiporukka pelotti linnun lentoon ja kadoksiin. Ehdin kuitenkin ottaa muutaman dokumenttikuvan. Vuosi vuodelta harvinaisempi laji tämäkin. Itärannalla näkyi mm. töyhtöhyyppä ja 2 suokukkoa.

TURTURIKYYHKY HAUTAUSMAAN POLULLA

TURTURIKYYHKY HAUTAUSMAAN POLULLA

KÄENPIIKOJA PESII PARI PARIA SAAREN PÖNTÖISSÄ

KÄENPIIKOJA PESII PARI PARIA SAAREN PÖNTÖISSÄ

Keskiviikkona 15.6.2022 oli aurinkoista, mutta luoteistuuli oli aika reipasta (9-12 m/s). Lämpöä oli 15-16 astetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari. Mainittavimmat havainnot olivat 13 ruokkia, etelänkiisla läheltä luoteeseen, 2 harmaasorsaa, tuulihaukka, 35 sepelkyyhkyä (yllättävä kesäparvi), valkoviklo, 3 töyhtöhyyppää ja 9 suokukkoa. Lisäksi nähtiin 4 luhtakerttusta, rytikerttunen ja valkoselkätikka edelleen muutamaan otteeseen, kävi mm. aivan saaren eteläkärjessä. Nisulan Timo lähti iltapäivällä mantereelle.

LUHTAKERTTUSIA ON USEITA

LUHTAKERTTUSIA ON USEITA

Torstaina 16.6.2022 oli edelleen lähes pilvetöntä. Luoteistuuli oli heikentynyt (4-6 m/s) ja lämpöä oli enimmillään jo 19 astetta. Staijia aamulla 1,5 tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppausta. Nähtiin mm. 4 valkoposkihanhea, 5 kuikkaa, 24 ruokkia, jälleen etelänkiisla (NW, 06.03) ja saaressa paikallisina mm. mustaviklo, töyhtöhyyppä ja 21 suokukkoa. Pikkulinnuista mainittavia olivat 5 luhtakerttusta, rytikerttunen, koiras pensastasku itäniityllä (pesivä?) ja yllättäen koiras järripeippo lammashaan reunalla. Outi saapui illansuussa saareen.

KYHMYJOUTSENPOIKUEITA ON KAKSI

KYHMYJOUTSENPOIKUEITA ON KAKSI

PRIVAT-KYLTTEJÄ RIITTÄÄ...

MONENNÄKÖISIÄ PRIVAT-KYLTTEJÄ RIITTÄÄ…

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävänä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Turturi, vaseti ja kiisloja

Retki Puolaan ja 600. WP-kuvapinna!

Maanantaina 6.6.2022 lähdimme Outin kanssa kauniin aurinkoisena ja lämpimänä iltapäivänä ajelemaan kohti Nummea, jossa yövyttiin Outin kotitalossa ennen huomista lähtöä kohti Puolaa. Tiistaina 7.6.2022 lähdettiin klo 07.30 ajamaan kohti Hesan lentoasemaa, jonne saavuttiin hyvissä ajoin ennen lennon lähtöä. Nautittiin aamukahvit ja lasi kuohuviiniä matkan kunniaksi, tavan mukaan. Finnairin lento Varsovaan lähti sekin, tavan mukaan, lähes puoli tuntia myöhässä ja täpötäysi lento laskeutui Varsovan Chopin-kentälle klo 12.30 paikallista aikaa. Aurinko paistoi ja lämpöä oli 25 astetta.

KOMEITA PILVIÄ VÄHÄN ENNEN VARSOVAA

KOMEITA PILVIÄ VÄHÄN ENNEN VARSOVAA

Kentällä meitä oli vastassa Puolan reissun lintuoppaamme, Wladimir (Valdi) Krasowski,
ja pakkasimme tavarat Valdin kyytiin ja lähdettiin ruuhkaisen liikenteen sekaan kohti Koillis-Puolaa. Noin kolmen tunnin ja yhden kahvitauon jälkeen saavuttiin Biebrzan kosteikkoalueille, jossa majoituttiin Goniadzin kylän reunalla Szorcowkan vierastaloon (https://adamszorc.wixsite.com/szorcowka). Tosi mukava paikka!

MAJAPAIKKAMME GONIADZISSA

MAJAPAIKKAMME GONIADZISSA

Tavaroiden purkamisen jälkeen käytiin syömässä läheisessä ravintolassa, jossa terassiruokailun lomassa nähtiin mm. ruskosuohaukka ja ohilentävä harjalintu. Hieman aiemmin oli tien varressa nähty jo n. 15 valkosiipitiiraa ja monia kattohaikaroita. Ruokailun jälkeen lähdettiin matkan pääkohteeseen Dluga Lukan kosteikolle, jonne veivät muutama sata metriä pitkät pitkospuut. Perillä oltiin klo 19-21 ja nähtiin mm. niittysuohaukka pari, ruskosuohaukka, ruisrääkkä, pensassirkkalintu, useita ruokokerttusia ja retken tavoitelaji eli sarakerttunen. Sarakerttusia nähtiin yhteensä 4, mutta lisäksi kauempaa kuultiin n. 10 laulavaa yksilöä, joita ei saatu näkyviin. Hiipuvissa iltavaloissa onnistuin saamaan muutaman kuvankin sarakerttusesta, josta näin tuli 600. lintulaji, jonka olen kuvannut WP-alueella! Olipa samalla itselleni ja Outille uusi laji muutenkin ja rajapyykin rikkomista juhlistettiin illalla punaviinilasillisilla. Dluga Lukan ympäristö on sarakerttusen ehdottomasti tärkein pesimäalue koko Puolassa, n. 80 % esiintyy tällä kosteikolla ja parimäärä on laskentojen mukaan 3500-4000. Silti sarakerttusta on melko vaikea nähdä, laulavat usein kasvillisuuden seassa ja vaikka joskus nousevat korsia pitkin ylemmäs, useimmiten pudottautuvat nopeasti taas piiloon. Kovalla tuulella pysyttelevät yleensä kokonaan piilossa, laulua voi toki silti kuulla. Illalla majapaikalla vielä äänteli paikallinen tornipöllö.

SARAKERTTUNEN - RETKEN YKKÖSTAVOITE

SARAKERTTUNEN – RETKEN YKKÖSTAVOITE

Keskiviikkona 8.6.2022 aamulla satoi vajaan tunnin reippaasti, mutta loppupäivä oli puolipilvistä poutaa. Lämpöä oli 26 astetta ja tuuli hyvin heikkoa. Maukkaan aamiaisen jälkeen lähdettiin liikkeelle ja retkeiltiin koko päivä ilta kahdeksaan Biebrzan jokivarressa ja kosteikkoalueilla. Katsottavaa ja kuvattavaa riitti ja kaikkia lajeja ei edes kirjattu, mutta tänään havaittiin mm. kaulushaikara, 4 jalohaikaraa, 5 kurkea, 2 pikku/kiljukotkaa, 9 ruskosuohaukkaa, 3 heinätavia, ruisrääkkä, 15 mustatiiraa, valkoposkitiira, 70 valkosiipitiiraa ja valkoselkätikka.

VALKOSIIPITIIRA OLI YLEINEN

VALKOSIIPITIIRA OLI YLEINEN

Muista mainittakoon mm. kuhankeittäjä, 2 ruokosirkkalintua, 4 pussitiaista (plus pesä), 3 rastaskerttusta, sitruunavästäräkki ja 2 valkotäpläsinirintaa. Päivällä käytiin kahvilla ja illalla syötiin taas eilisessä ravintolassa tukeva illallinen. Mukava päivä oli tämäkin.

LÖYDETTIIN PUSSITIAISEN PESÄ

LÖYDETTIIN PUSSITIAISEN PESÄ

Torstaina 9.6.2022 oli puolipilvistä ja lämmintä 26 astetta. Tuuli oli edelleen heikkoa. Lähdettiin varhain aamulla, ennen aamiaista, parin tunnin retkelle uuteen paikkaan kosteikkoalueen reunaan ja löydettiin mm. ruskosuohaukka, puputtava harjalintu, 2 rastaskerttusta, kuvauksellinen ruokosirkkalintu ja 4 valkotäpläsinirintaa. Täällä kosteikkoalueilla kannattaa hyödyntää myös hyttyskarkottimia…

RUOKOSIRKKALINTU SURISI KOMEASTI

RUOKOSIRKKALINTU SURISI KOMEASTI

VALKOTÄPLÄSINIRINTOJA OLI USEITA REVIIREILLÄÄN

VALKOTÄPLÄSINIRINTOJA OLI USEITA REVIIREILLÄÄN

Aamiaisen jälkeen hyvästeltiin erinomainen ja mukava oppaamme Valdi ja lähdettiin yöpaikkamme isännän Adam’in kyydissä Land  Roverilla kohti Gdanskia. Matkaan kului runsaat 4 tuntia plus kahvitauko ja Gdanskiin, Hotelli Hanzaan vanhan kaupungin keskelle, saavuttiin klo 15 aikaan. Automatkalla nähtiin mm. haarahaukka ja koettiin pitkä ja raju ukkossade heikentämässä näkyvyyttä. Nyt edessä on loppuviikko kaupunkilomailua, emme kumpikaan ole aiemmin Gdanskissa käyneet. Mainio illallinen syötiin kanavan varrella viehättävässä Elephant-ravintolassa.

NÄKYMÄ HOTELLIMME IKKUNASTA GDANSKISSA

NÄKYMÄ HOTELLIMME IKKUNASTA GDANSKISSA

Perjantaina 10.6.2022 oli puolipilvistä, heikkoa tuulta ja lämpöä 20 astetta. Oltiin kaupunkituristeja ja kierreltiin pääosa päivästä Gdanskin vanhaa kaupunkia ja satama-alueita. Kauniisti on kaupunkia restauroitu sodan jäljiltä. Käytiin valtavassa Pyhän Marian basilikassa ja kavuttiin 400 askelmaa tornin huipulle katsomaan ja kuvaamaan maisemia. Hyvä lounas ja vielä parempi illallinen täydensivät päivän.

Lauantaina 11.6.2022 oli ohjelmassamme käynti Sopotin kuuluisassa rantalomakohteessa. Sää oli aurinkoinen ja kesäisen lämmin (27 astetta), tuuli oli edelleen hyvin heikkoa. Menomatka tehtiin laivalla, joka lähti aivan hotellimme vierestä ja rantautui Sopotin 500 metriä pitkälle laiturille runsas tunti myöhemmin. Laivamatka maksoi noin 17e/henkilö. Sopotiin tutustumisen ja kevyen. lounaan jälkeen palattiin iltapäivällä Gdanskin hotelliimme taksilla, matkan (12 km) kokonaishinta 18e. Ei paha. Maittava illallinen nautittiin taas vanhassa kaupungissa, hyviä ravintoloita tässä kaupungissa riittää!

SOPOTIN HIEKKARANTAA

SOPOTIN HIEKKARANTAA

Sunnuntaina 12.6.2022 oli edessä paluupäivä Suomeen. Aamiaisen jälkeen tehtiin vielä kauniissa kesäsäässä pitkähkö kaupunkikierros ja käväistiin mm. kahdessa kirkossa musiikkia kuuntelemassa. Lounas syötiin kaupungin rannassa ja iltapäivällä klo 17 aikoihin lähdettiin taksilla lentoasemalle. Finnairin lento Helsinkiin lähti taas lähes tunnin myöhässä klo 20.50 ja Hesaan tultiin vasta vähän ennen puolta yötä. Pakattiin kassit ja optiikka autoon ja ajettiin valoisassa kesäyössä Turkuun, jonne saavuttiin klo 01.50 mukavan ja tuloksellisen Puolan matkan päätteeksi. Lintuosuudenkin pääkohde eli sarakerttunen onnistui toivotulla tavalla!

VALDIN KANSSA SARAKERTTUSPAIKALLA DLUGA LUKASSA

VALDIN KANSSA SARAKERTTUSPAIKALLA DLUGA LUKASSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

MALJA ONNISTUNEELLE MATKALLE!

MALJA ONNISTUNEELLE MATKALLE! (Kuva: Outi Sarjakoski)

Puolan retken lintukuvia löytyy isompina tiedostoina exif-tietoineen täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit | Kommentit pois päältä artikkelissa Retki Puolaan ja 600. WP-kuvapinna!

Sonyjuttua

Turussa käynti poiki taas rahanmenoa, kun hommattiin Outille uusi Sonyn runko. Vaihdossa meni Sonyn A6600 (joita meille jäi vielä yksi) ja tilalle tuli Sony A7MkIV. Itse voin tarvittaessa käyttää uutta runkoa myös oman Sony A1:n vararunkona. Uudessa rungossa on nyt kiinni 100-400 mm objektiivi ja yhdistelmä tuntui eka kuvauksissa tosi hyvin toimivalta. Lauantai-illan ja sunnuntaipäivän (5.6.2022) ”koekuvauksissa” kaupunkiparvekkeeltamme Turussa tässä muutama esimerkki.

selkälokki_01_Turku_06_22

haarapääsky_01_Turku_06_22

SELKÄLOKKI, HAARAPÄÄSKY JA RÄKÄTTIRASTAS

SELKÄLOKKI, HAARAPÄÄSKY JA RÄKÄTTIRASTAS

Kuvat löytyvät isompina tiedostoina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sonyjuttua

Kirjokertut saapuivat

Maanantaina 30.5.2022 oli puolipilvistä, päivällä paljon aurinkoakin, ja lämpöä 12 astetta. Tuuli oli koko päivän hyvin heikkoa ja suunnaltaan vaihtelevaa, 2-4 m/s. Staijia aamulla 4 tuntia luotsiasemalla, lisäksi saari kierrettiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä/muutolla nähtiin mm. 201 kuikkaa, 6 kaakkuria, 150 Gaviaa, 49 ruokkia, 4 mustalintua, 134 isosirriä (5a) ja IK 35. Tyyneltä mereltä laskettiin n. 8000 haahkaa, ylivoimainen enemmistö koiraita.

ENSIMMÄINEN MERIHANHIPOIKUE NÄHTIIN

ENSIMMÄINEN MERIHANHIPOIKUE NÄHTIIN

Saaressa havaittiin mm. nuolihaukka, jälleen valkoselkätikka, kesykyyhky, rytikerttunen, laulava (2kv) mustaleppälintu majakalla sekä iltapäivällä sepelrastas hautausmaan ympäristössä. Ahti Ihonen lähti päivällä mantereelle ja saareen saapui uutta lintuväkeä, tuttuja ainakin Kirsi Nisula, Kimmo Hiltunen, Pentti Jompero ja Jukka Rannikko.

KIRJOSIEPPOJEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI

KIRJOSIEPPOJEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI

Tiistaina 31.5.2022 oli sadepäivä – aamusta iltaan. Hetkellisiä taukojakin sateessa oli ja koko saari kierrettiin. Lämpöä oli 10 astetta ja aamun koillistuuli (9-10 m/s) heikkeni illan etelätuuleksi (3 m/s). Mainittavimmat havainnot tänään olivat valkoposkihanhi, suopöllö, nuolihaukka, tundrakurmitsa, valkoviklo ja kylällä lennellyt kesykyyhky, sama kuin eilen. Pikkulintuja oli melko niukasti, mutta mainittavimpina naaras nokkavarpunen ja kevään ekat 2 laulavaa kirjokerttua, toinen itäniityn reunalla ja toinen saunalahden pohjukassa.

SADEPÄIVÄ KASTELI PENSASKERTUNKIN LÄPIMÄRÄKSI

SADEPÄIVÄ KASTELI PENSASKERTUNKIN LÄPIMÄRÄKSI

Keskiviikkona 1.6.2022 oli ankea sää – pilvistä, vähän sadetta ja paljon sumua plus navakka (12 m/s) etelätuuli ja lämpöä 9 astetta. Vasta iltapäivällä klo 14 jälkeen selkeni ja etelätuuli heikkeni, lämpö kipusi 12 asteeseen, mutta etelästä lähestyi jo uusi sadealue. Kierreltiin saaressa vähän sään mukaan ja nähtiin mm. 16 valkoposkihanhea, 10 sepelhanhea, suopöllö itäniityllä, törmäpääsky, valkoselkätikka aamulla kaupan takana ja laulava kirjokerttu edelleen raripuskan tuntumassa. Muuten oli varsin hiljaista. Iltapäivällä lähtivät mantereelle Hiltunen, Jompero ja Rannikko, saareen saapui Jouni Rautanen. Outikin lähti mantereelle ja minäkin kohta perässä…

KÄENPIIKOJA PESII AINAKIN 2 PARIA

KÄENPIIKOJA PESII AINAKIN 2 PARIA

MUUTAMA TUKKAKOSKELOPARI PESINEE SAARESSA TAI AIVAN LÄHELLÄ

MUUTAMA TUKKAKOSKELOPARI PESINEE SAARESSA TAI AIVAN LÄHELLÄ

Torstaina 2.6.2022 oli jälleen sadepäivä. Vettä satoi yhtäjaksoisesti klo 17 saakka, sitten oli pieni tauko ja illalla taas sadetta. Retkeily jäi vähiin, mutta mainittakoon ampuhaukka, käki, huuhkaja, eka syysmuuttava töyhtöhyyppä, luhtakerttunen ja kirjokerttu. Huomenaamulla, 3.6., on lähtö mantereelle klo 05.30.

HARMAASIEPPO VESISATEESSA

HARMAASIEPPO VESISATEESSA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävillä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kirjokertut saapuivat

Kevätmuutto hiipuu

Torstaina 26.5.2022 oli puolipilvistä, iltapäivällä ropsahti pieni sadekuurokin, ja lämpöä oli jo 14 astetta. Aamulla oli heikkoa länsituulta, myöhemmin lounaasta 4-7 m/s. Staijia vajaa 3 tuntia, mutta nyt oli kovin hiljaista merellä. Saari kierrettiin, Kesnäs taas vähän huonommin. Nähtiin mm. 22 kuikkaa, 24 Gaviaa, 9 ruokkia, valkoposkihanhi ja varpushaukka. Saaressa havaittiin mm. 2 ristisorsaa, harmaahaikara, huuhkaja (keskipäivän auringossa Kobbanilla), 3 törmäpääskyä ja itäniityn yllä pyörähtänyt kesykyyhky – jo vuoden toinen. Pikkulinnuista mainittavia olivat 17 kultarintaa, n. 25 harmaasieppoa, 7 pikkulepinkäistä, 4 rytikerttusta, luhtakerttunen ja naaras mustaleppälintu. Iltapäivällä Kauniston Kari löysi Österängiltä hyvin harvakseltaan huudelleen viiriäisen, rari Utössä. Itse kuulin sen vasta illansuussa. Saareen saapui paljon lisää vierailijoita, myös lintuharrastajia ja luontokuvaajia, tuttuja Tittosen Jouni ja Ahti Ihonen.

KULTARINTOJA ON EDELLEEN RUNSAASTI

KULTARINTOJA ON EDELLEEN RUNSAASTI

VIITAKERTTUNEN ON NÄHTY PARINA PÄIVÄNÄ

VIITAKERTTUNEN ON NÄHTY PARINA PÄIVÄNÄ

Perjantaina 27.5.2022 oli sumupäivä, aamusta iltaan. Heikko näkyvyys esti staijaamisen, mutta saaressa kierreltiin. Lämpöä oli nyt vain 9 astetta ja heikkoa (2-4 m/s) länsilounaista tuulta. Saari oli sumun myötä tehokkaasti tyhjentynyt hyönteissyöjistä, kertut, acrot, fyllarit ja siepot kaikki olivat aika minimissä. Mainittavia havaintoja kertyi niukasti: valkoposkihanhi itärannalla, koiras jouhisorsa ja valkoselkätikka edelleen. Kari löysi jälleen viiriäisen, joka nyt lähti lentoon jaloista lammashaan reunalta ja putosi lähelle Patteriniemen aitaa. Ei nähty uudelleen, aivan ilmeisesti eri yksilö kuin eilen. Varesvuon Markuksen komea lintukuvanäyttely avattiin tänään, Outin kanssa vierailtiin paikalla.

LAPASORSAT KISAILEVAT

LAPASORSAT KISAILEVAT

Lauantaina 28.5.2022 oli puolipilvistä, edelleen ajoittain sumuista, ja lämpöä enimmillään 12 astetta. Tuuli oli luoteesta 4-7 m/s. Staijia aamulla n. 3,5 tuntia ja kierrettiin koko saari. Merellä/muutolla nähtiin mm. 95 kuikkaa, 21 kaakkuria, 54 Gaviaa, 78 mustalintua, 43 ruokkia ja etelänkiisla. Saaressa oli jälleen hyvin hiljaista, pikkulintuja vähän. Mainittavaa vain 2 ristisorsaa, nuolihaukka, huuhkaja Kobbanilla, 13 kultarintaa ja koiras pikkukäpylintu. Tittonen, Hilke, Nurmi ja Karlsson lähtivät aamulaivalla mantereelle. Ilta kului mukavasti Mestarien liigan futisfinaalin parissa, lopputuloskin oli minulle mieleinen – olenhan espanjalaisen futiksen ystävä…

RYTIKERTTUSIA ON NÄKYNYT VARSIN NIUKASTI

RYTIKERTTUSIA ON NÄKYNYT VARSIN NIUKASTI

Sunnuntaina 29.5.2022 oli jälleen puolipilvistä, ajoittain sumuistakin, mutta ei sadetta. Lämpöä oli 10-11 astetta ja tuuli oli heikkoa (1-3 m/s). Staijattiin aamulla n. 3 tuntia ja saari kompattiin, eteläniemi tosin heikommin. Nähtiin merellä mm. 3 valkoposkihanhea, 71 kuikkaa, 2 kaakkuria, 7 Gaviaa, 22 ruokkia ja pikkukuovi. Muita mainittavia olivat huuhkaja, käki, suosirri, sinirinta, 2 törmäpääskyä ja eka merihanhipoikue (emot ja 6 pull). Muutamat kultarinnat, lehto- ja mustapääkertut ja harmaasiepot lienevät vielä muutolla, mutta muuten pikkulintuja on saaressa niukasti. Taitaa hiljalleen olla kevätmuutto loppumassa ja valkoselkätikkaakaan ei ole pariin päivään havaittu. Mantereelle lähti päivällä taas paljon väkeä, lintuharrastajista mm. Pipsa ja Kari Kaunisto sekä Varesvuon Markus.

SINIRINTOJEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI

SINIRINTOJEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI

... SAMOIN NIITTYKIRVISTEN

… SAMOIN NIITTYKIRVISTEN

Uusimmat kuvat ovat isompina tiedostoina exif-tietoineen nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kevätmuutto hiipuu

Loppukevään lajistoa

Maanantaina 23.5.2022 oli jälleen pilvetöntä ja aluksi heikkoa koillistuulta, joka kääntyi päivän aikana etelään (2-3 m/s). Lämpöä oli 11 astetta, saaressa oli jo melkein kesäinen fiilis. Staijia aamulla vajaa 4 tuntia ja saari kompattiin, Kesnäs huonosti. Merellä/muutolla nähtiin mm. 48 kuikkaa, 2 kaakkuria, 78 Gaviaa, 75 mustalintua, 17 ruokkia, 237 suosirriä, 2 suokukkoa ja 3 valkovikloa. Saaressa havaittiin mm. huuhkaja, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka, 3 lapinsirriä, 2 merisirriä edelleen eteläkärjen luodoilla, 2 käkeä, törmäpääsky, luhtakerttunen, pensassirkkalintu, 3 sinirintaa, 3 keltavästäräkkiä ja naaras mustaleppälintu.

LUOTOKIRVISIÄ ON PESIVÄNÄ KOLME PARIA

LUOTOKIRVISIÄ ON PESIVÄNÄ KOLME PARIA

SUOSIRRIMUUTTO ON KÄYNNISSÄ

SUOSIRRIMUUTTO ON KÄYNNISSÄ

Haahkakoiraita oli kerääntynyt Svartbådanin ympäristöön jo noin 2300, kohta lähdössä sulkasatomuutolle. Tänään leikattiin eka kerran pihanurmikko ja tehtiin muutenkin paljon kotitöitä. Järvisen Mikko ja Anu sekä Koskisen Pirkko ja Timo lähtivät päivällä mantereelle, saareen saapuivat ’Gamlingarna’ eli Timo Nurmi, Hannu Hilke ja Rolf Karlsson.

PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA

PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA

Tiistaina 24.5.2022 oli taas kaunis kevätpäivä, turistikeli. Pilvetöntä, lämpöä oli 13 astetta ja aamulla lähes tyven, myöhemmin itäkaakkoista tuulta 6-7 m/s. Staijia n. 3 tuntia, mutta muutto oli vaisua. Koko saari kierrettiin. Mainittavia olivat mm. valkoposkihanhi, 2 kanadanhanhea, 11 kuikkaa, kaakkuri, 55 Gaviaa, 10 ruokkia, 55 mustalintua ja 120 tundrakurmitsan parvi. Saaressa nähtiin mm. huuhkaja, varpushaukka, nuolihaukka, 7 suosirriä, törmäpääsky ja valkoselkätikka edelleen (kävi mm. rummuttamassa meidän valopylväässä, naaraskin siis rummuttaa). Pikkulintuja löytyi mm. luhtakerttunen, viitakerttunen, 2 rytikerttusta, 2 pikkusieppoa, 10 kultarintaa ja 4 punavarpusta.

KULTARINTOJEN MUUTTO NYT LÄHELLÄ HUIPPUAAN

KULTARINTOJEN MUUTTO NYT LÄHELLÄ HUIPPUAAN

Keskiviikkona 25.5.2022 aamu oli puolipilvinen ja eteläkaakkoinen tuuli henkoili 6-8 m/s, lämpöä oli 10 astetta. Lounaasta saapui aamupäivällä kapea saderintama, jonka jälkeen koko loppupäivä oli tiukkaa sumua. Staijia aamulla 3 tuntia ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä/muutolla nähtiin mm. valkoposkihanhi, kaakkuri, 29 Gaviaa, 35 mustalintua, 2 ruokkia ja kahlaajia 55 isosirriä, 240 tundrakurmitsaa ja 510 IK:ta. Lisäksi saaressa nähtiin 18 suosirriä ja eteläkärjen ns. ykkösluodolla ruokaili aamulla ainakin tunnin ajan 5 pulmussirriä. Hyvä kevätlaji täällä. Muita päivän havaintoja olivat mm. valkoselkätikka edelleen, luhtakerttunen, viitakerttunen, rytikerttunen, 5 kultarintaa ja sinirinta. Iltapäivällä saareen saapui paljon lisää väkeä, pitkät pyhät houkuttavat. Lintureissulle tulivat Pipsa ja Kari Kaunisto.

PUNAVARPUSIA ON VIELÄ YLLÄTTÄVÄN VÄHÄN

PUNAVARPUSIA ON VIELÄ YLLÄTTÄVÄN VÄHÄN

RÄYSTÄSPÄÄSKYT RAKENTAVAT PESIÄÄN VENEVAJOIHIN

RÄYSTÄSPÄÄSKYT RAKENTAVAT PESIÄÄN VENEVAJOIHIN

TÄMÄ MUSTALEPPÄLINTU ON KASTELLUT ITSENSÄ PERUSTEELLISESTI

TÄMÄ MUSTALEPPÄLINTU ON KASTELLUT ITSENSÄ PERUSTEELLISESTI

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Loppukevään lajistoa

Rariovi heiluu edelleen

Torstaina 19.5.2022 saapui lämmintä ilmaa (14 astetta) lounaasta aiheuttaen merelle kovaa lämpöväreilyä. Länsilounaista tuulta oli aamulla 5-6 m/s, mutta tuuli lopahti päivällä. Taivas oli taas pääosin aurinkoinen. Staijia aamulla runsaat 3 tuntia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. tundrahanhi, 230 valkoposkihanhea, 145 mustalintua, 28 pilkkasiipeä, 51 kuikkaa, 86 Gaviaa, 11 ruokkia, 13 merikihua, varpushaukka, tuulihaukka ja ampuhaukka. Saaressa havaittiin mm. punakuiri, 40 suosirriä, merisirri edelleen, 2 metsävikloa, törmäpääsky ja 27 tervapääskyä.

SATAKIELIÄ ON OLLUT VASTA MUUTAMA

SATAKIELIÄ ON OLLUT VASTA MUUTAMA

Muita olivat turkinkyyhky, pitkästä aikaa kesykyyhky, 2 käkeä, huuhkaja ja valkoselkätikka edelleen. Pikkulinnuista mainittavia olivat 5 satakieltä, 6 sinirintaa, 2 mustaleppälintua, pensassirkkalintu, 6 kultarintaa, edelleen naaras sepelrastas, luhtakerttunen, 2 rytikerttusta, pikkusieppo, nokkavarpunen ja kevään eka punavarpunen. Illansuussa saapui useita lintuharrastajia lisää, mm. velipoikani Olli Heinosen Reijan kanssa, Tarmo Nurmi, Kari Salonen, Janne ja Mikko Suominen ja Antti Fager-Pintilä.

MUSTALEPPÄLINTUJA ON NYT PÄIVITTÄIN

MUSTALEPPÄLINTUJA ON NYT PÄIVITTÄIN

Perjantaina 20.5.2022 etelän puolelta viisti isohko sadealue, mutta sade ei kuitenkaan aivan yltänyt Utöhön. Rintama nostatti kuitenkin reippaan (7-12 m/s) itätuulen ja taivas oli pilvessä lähes koko päivän. Lämpöä oli enimmillään 10 astetta. Staijia aamulla n. 4 tuntia ja saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. valkoposkihanhi, 48 kuikkaa, kaakkuri, 33 Gaviaa, 228 mustalintua, 8 pilkkasiipeä, 19 ruokkia, 5 ristisorsaa, 6 tundrakurmitsaa, nuolihaukka, ampuhaukka, varpushaukka, muuttava suopöllö sekä varhain aamulla jalohaikara, joka laskeutui hetkeksi Trutgrundille. Kevään neljäs ”jallu”.

JALOHAIKARA AAMUN VIELÄ HÄMÄRISSÄ VALOISSA

JALOHAIKARA AIKAISIN AAMULLA

Lisäksi havaittiin mustavaris, huuhkaja, yhteensä 50 suosirriä, kapustarinta, törmäpääsky ja edelleen valkoselkätikka, jonka Varesvuon Markus näki nyt Ormskärissä. Saaressa oli niukahkosti pikkulintuja, nähtiin mm. 2 mustaleppälintua, punavarpunen, rytikerttunen, 2 ruokokerttusta, 3 kultarintaa ja peltosirkku. Saareen saapuivat illalla lintureissulle mm. Kurre Laine sekä Järvisen Mikko ja Anu.

LUOTSIASEMALLA ON STAIJATTU AHKERASTI

LUOTSIASEMALLA ON STAIJATTU AHKERASTI

Lauantaina 21.5.2022 oli jälleen pääosin aurinkoista, lämpö käväisi 13 asteessa ja itäkoillinen tuuli puhalsi 6-9 m/s. Staijia pitkin päivää, useita tunteja, ja koko saari kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 15 sepelhanhea, 5 valkoposkihanhea, 174 mustalintua, 215 kuikkaa, kaakkuri, 121 Gaviaa, 48 ruokkia, etelänkiisla, 40 punakuiria, 220 tundrakurmitsaa, 74 isosirriä, 153 suosirriä, valkoviklo, 2 liroa ja 245 määrittämätöntä kahlaajaa.

RANTASIPI ON UTÖSSÄ VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA

RANTASIPI ON UTÖSSÄ VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA

Lisäksi nähtiin muutolla 12 kurkea, 157 tervapääskyä, törmäpääsky, 5 mehiläishaukkaa, 2 nuolihaukkaa, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka ja nuori muuttohaukka. Saaressa havaittiin mm. kehrääjä ja edelleen naaras valkoselkätikka, nyt pääsaaren eri puolilla.  Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 2 mustaleppälintua, 2 pikkusieppoa, 5 punavarpusta, 11 pikkukäpylintua, sirittäjä, 2 sinirintaa, nokkavarpunen, 2 rytikerttusta ja 4 ruokokerttusta. Tänään nähtiin eka haahkanpoikue, naaraalla oli 5 poikasta. Mantereelle lähtivät aamulla mm. Varesvuon Markus ja Minna.

SINIRINTOJEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

SINIRINTOJEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

Sunnuntaina 22.5.2022 oli puolipilvistä, aluksi koillis- ja myöhemmin itätuulta 6-9 m/s ja lämpö käväisi 12 asteessa. Staijattiin taas runsaat 5 tuntia ja kompattiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Eiliseen verrattuna lintuja oli selvästi vähemmän, mutta jotain sentään. Merellä nähtiin mm. 2 valkoposkihanhea, 89 kuikkaa, 5 kaakkuria, 127 Gaviaa, 2 silkkiuikkua, 53 mustalintua, 29 ruokkia ja petolintuja 2 tuulihaukkaa, 3 nuolihaukkaa, kalasääski ja naaras ruskosuohaukka.

VALKOSELKÄTIKKA KÄVI TÄNÄÄN MM. DAGIKSEN TAKANA OLEVISSA HAAVOISSA

VALKOSELKÄTIKKA KÄVI TÄNÄÄN MM. DAGIKSEN TAKANA OLEVISSA HAAVOISSA

Kahlaajia nähtiin niukasti, suosirrejä 36 ja eteläkärjen luodoilla ruokaili vielä 2 merisirriä. Muita havaintoja olivat huuhkaja Kobbanilla, valkoselkätikka edelleen, 2 kehrääjää, 62 tervapääskyä, törmäpääsky, 5 sinirintaa, 2 mustaleppälintua ja kevään eka viitakerttunen. Päivän jymypaukku oli illansuussa hotellin hiekkakentältä Mikon löytämä nummikirvinen! Lintu pysytteli mukavasti paikalla vajaa puoli tuntia, nähtiin hyvin maassa ja lennossa ja ääni kuultiin, kuvia saatiin. Utön edellinen nummikirvinen on havaittu 1994, lähes 30 vuotta sitten. Itsellenikin taas uusi saarilaji (282), onpa ollut hieno toukokuu! Päivällä mantereelle lähti paljon väkeä, mm. veljeni Olli ja Reija, Kuusiston Kimmo, Jussi Jauhiainen, Kari Salonen, Mikko ja Janne Suominen, Antti Fager-Pintilä, Nurmen ”Tarppi”, Kurre Laine ym.

NUMMIKIRVINEN ILMESTYI ILTAPÄIVÄLLÄ ENSKÄRIN HIEKKAKENTÄLLE

NUMMIKIRVINEN ILMESTYI ILTAPÄIVÄLLÄ ENSKÄRIN HIEKKAKENTÄLLE

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Rariovi heiluu edelleen

Taas uusi laji Utölle!

Maanantaina 16.5.2022 pohjoisvirtaus jatkui – lämpöä oli 9 astetta, taivas oli selkeä ja pohjoisluoteinen tuuli puhalsi 8-12 m/s. Staijia aamulla runsaat 4 tuntia luotsiaseman suojassa ja saarikin kompattiin, Kesnäs vähän huonommin. Merellä nähtiin mm. valkoposkihanhi, 2 kanadanhanhea, härkälintu, 35 kuikkaa, 54 Gaviaa, 1300 allia, 31 pilkkasiipeä, 6 merikihua, 78 ruokkia ja yhteensä 3 etelänkiislaa. Tänään oli jonkin verran myös kahlaajamuuttoa vastatuuleen: 2 kapustarintaa, 3 pikkukuovia, 37 suosirriä, 69 lapinsirriä (8a), 4 vesipääskyä, 8 liroa ja 15 määrittämätöntä pikkukahlaajaa. Lisäksi nähtiin tuulihaukka ja nuolihaukka, sekä saaressa 4 ristisorsaa, suokukko, punakuiri, isosirri, itärannalla edelleen vp merisirri ja kyläalueella kierteli nyt 2 turkinkyyhkyä. Saaressa oli niukahkosti pikkulintuja, mainittavia mm. kultarinta, peltosirkku, 2 mustaleppälintua, pikkukäpylintu ja lapinkirvinen. Mantereelle lähtivät iltapäivällä Timo Nisula sekä Mikko Järvinen ja uutta lintuväkeä saapui muutamia, tuttuja ainakin Ismo Hyvärinen ja Timo Lintula.

MERISIRRI JA PUNAKUIRI ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

MERISIRRI JA PUNAKUIRI ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 17.5.2022 tuuli puhalsi edelleen reippaasti pohjoisluoteesta, päivällä 12-15 m/s ja aamulla & illalla vähän vähemmän. Aurinko paistoi, mutta lämpöä oli vain runsas 7 astetta. Staijia aamulla runsaat 4 tuntia ja kompattiin koko saari. Merellä/muutolla nähtiin mm. 18 kanadanhanhea, 2 valkoposkihanhea, 1100 allia, 43 pilkkasiipeä, 34 kuikkaa, 59 Gaviaa, 185 ruokkia, 1200 (!) lapintiiraa (+sp) ja 2 pikkulokkia. Kahlaajia nähtiin mm. punakuiri, suokukko, 26 lapinsirriä, 98 suosirriä, vielä 6 merisirriä, 2 valkovikloa, 11 liroa ja 27 PK. Lisäksi muutti varpushaukka ja hienosti eteläniemeä pitkin koilliseen etelästä saapunut haarahaukka.

HAARAHAUKKA MUUTTI VASTAVALOIN PUOLELTA (Kuva: Timo Lintula)I

HAARAHAUKKA MUUTTI VASTAVALOIN PUOLELTA (Kuva: Timo Lintula)I

Saaressa havaittiin mm. 2 ristisorsaa, edelleen 2 turkinkyyhkyä, huuhkaja, naaras sepelrastas ja pikkulintuja mm. 24 kirjosieppoa, pikkusieppo, peltosirkku, kultarinta, satakieli, 2 mustaleppälintua ja 4 keltavästäräkkiä. Päivän jymy-yllätys oli kuitenkin Timo Lintulan löytämä naaras valkoselkätikka, jonka Timo ensin näki kompostorin lähellä ja pari tuntia myöhemmin lintu löytyi kaikkien iloksi lammashaasta, kylän keskeltä, jossa pysytteli pitkään. Kun lintu siirtyi Gamla Postenin taakse kuiviin puunlatvoihin, niin näkyipä se mainiosti meidän pihallekin. Aivan odottamaton laji täällä kaukana ulkomerellä ja vieläpä pesimäaikaan. Uusi laji Utölle (308) ja itsellenikin tietysti uusi saarilaji (281). Olipahan taas hieno lintupäivä!

UTÖHÖN "EKSYNYT" VALKOSELKÄTIKKA

UTÖHÖN ”EKSYNYT” VALKOSELKÄTIKKA

Keskiviikkona 18.5.2022 tuuli kääntyi länsilounaaseen, aamulla heikkoa (4 m/s) mutta voimistui päivän aikana 10-12 m/s. Aurinkoista ja lämpöä jo 11 astetta. Staijia runsaat 4 tuntia ja koko saari kierrettiin. Meillä oli kotona siivouspäivä ja aamustaijin jälkeen tulikin pyörittyä vain kotinurkissa. Merellä nähtiin mm. tundrahanhi, 1258 valkoposkihanhea, 51 mustalintua, 46 pilkkasiipeä, 73 ruokkia ja vihdoin vähän enemmän Gavioita: 371 kuikkaa ja 498 määrittämätöntä Gaviaa. Kahlaajia nähtiin tänään kapustarinta, suokukko, 80 suosirriä, merisirri edelleen itärannalla, lapinsirri, valkoviklo, 2 pikkukuovia, 51 punakuiria (+ IK 70). Lisäksi nähtiin mm. huuhkaja, 3 harmaahaikaraa, varpushaukka, Asio sp muutolla, 2 turkinkyyhkyä edelleen sekä myös naaras valkoselkätikka edelleen, aamulla kylän keskellä.

METSÄKIRVISTEN MUUTTOAIKA ON NYT

METSÄKIRVISTEN MUUTTOAIKA ON NYT

Saaressa oli aika paljon pikkulintuja, uusia kevätlajeja pensassirkkalintu, rytikerttunen (3), luhtakerttunen ja törmäpääsky. Muita olivat mm. 3 satakieltä, 9 sinirintaa, 2 naaraspukuista mustaleppälintua, 23 leppälintua, 6 kultarintaa, 3 ruokokerttusta, 25 lehtokerttua, 6 keltavästäräkkiä, 2 peltosirkkua ja naaras sepelrastas. Tittosen Jouni käväisi nopealla veneellä Nauvosta bongaamassa onnistuneesti valkoselkätikan. Lintulan Timo lähti iltapäivällä mantereelle ja saareen saapuivat lintureissulle Pirkko ja Timo Koskinen.

PUNAJALKAVIKLOJEN KEVÄISTÄ MENOA

PUNAJALKAVIKLOJEN KEVÄISTÄ MENOA

HARMAASIEPPOJA ON RUNSAASTI

HARMAASIEPPOJA ON RUNSAASTI

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Taas uusi laji Utölle!