Merellä liikettä, saaressa hiljaista

Torstaina 2.4.2020 jatkui pilvetön sää ja navakka lounaistuuli – aamulla 10 m/s, illalla jo 18 m/s. Lämpöä oli 6 astetta. Staijia aamulla 2 tuntia ja kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä nähtiin mm. 114 mustalintua, 17 pilkkasiipeä, 12 allia, 94 ruokkia, 3 tavia, 3 muuttavaa harmaahaikaraa ja kevään eka merikihu. Tumman muodon kihu viihtyi tunnin verran Trattenilla. Taitaa olla ensimmäinen Suomessa tänä keväänä. Saaressa nähtiin mm. ylilentävä kurki, 4 ristisorsaa, närhi, 4 sepelkyyhkyä, 3 kulorastasta, västäräkki, 4 punarintaa, 7 rautiaista, 2 peukaloista ja 4 niittykirvistä. Yöksi pitäisi tulla myrskyn myötä vähän sadetta, toivottavasti tiputtaisi vähän pikkulintujakin.

MERIHANHIA PYÖRII SAAREN RANNOILLA 4-6 YKSILÖÄ, HAKEVAT REVIIREJÄ

MERIHANHIA PYÖRII SAAREN RANNOILLA 4-6 YKSILÖÄ, HAKEVAT REVIIREJÄ

KEVÄÄN EKA VALKOPOSKIHANHI

KEVÄÄN EKA VALKOPOSKIHANHI

Perjantai 3.4.2020 oli myrskyisä päivä – länsiluoteinen tuuli puhkui enimmillään 19 m/s (puuskat 26 m/s) ja tuuli rauhoittui vasta illansuussa n. 10 m/s. Pääosa päivästä piiskasi vesi-/räntäkuuroja ja lämpöä oli 3 astetta. Sateen ja tuulen takia aamustaiji jäi väliin ja tehtiin iltapäivällä lyhyehkö kierros saaren itäosiin. Nähtiin mm. haapana, 3 tavia, 2 sepelkyyhkyä, 3 kulorastasta, 2 punarintaa ja 3 rautiaista. Huomenna satsataan taas lintuihin, nyt päivä meni enemmänkin kotosalla.

HAAHKOJA LIIKKUI MYRSKYÄVÄLLÄ MERELLÄ

HAAHKOJA LIIKKUI MYRSKYÄVÄLLÄ MERELLÄ

Lauantaina 4.4.2020 jatkui länsiluoteinen tuuli, nyt heikentyneenä (7-9 m/s). Pilvetöntä ja lämpöä oli enimmillään 5 astetta. Staijia aamulla 2 tuntia luotsiasemalla, lisäksi kierrettiin koko saari. Merellä näkyi mm. 11 tavia, 47 mustalintua, 21 pilkkasiipeä, 24 allia, 34 tukkakoskeloa. 27 ruokkia ja selkälokki. Haahkoja muutama sata. Saarikierroksella mainittavia olivat mm. 2 ristisorsaa, 3 närheä (ovat olleet lokakuusta saakka täällä), 4 sepelkyyhkyä, töyhtöhyyppä, 3 kulorastasta, laulurastas, 4 punarintaa, 9 rautiaista, västäräkki, 2 luotokirvistä ja kevään eka lapinsirkku. Saaressa talvehtinut pikkusirkku nähtiin jälleen, nyt talvikauden ”suosikkipaikassa” saunalahden rannalla. Tänään alkoi meidän rantavajan uuden terassin remontti, purettiin aluksi vanha terassi pois Järvisen Jarmon ja moottorisahan voimin.

LUOTOKIRVISILLÄ ON AINAKIN KAKSI REVIIRIÄ PÄÄSAARELLA

LUOTOKIRVISILLÄ ON AINAKIN KAKSI REVIIRIÄ PÄÄSAARELLA

Sunnuntaina 5.4.2020 tuuli vihdoin hellitti ihan kunnolla – aamulla luoteesta 3-4 m/s ja myöhemmin lounaasta 4 m/s. Aurinkoista ja lämpötila kipusi 6 asteeseen. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia luotsiasemalla ja taas kierrettiin koko saari. Merellä oli mukavaa liikettä: 295 mustalintua, 24 pilkkasiipeä, 34 tukkakoskeloa, 6 tavia ja komeaa ruokkimuuttoa, yhteensä 468 yksilöä – kolmanneksi suurin päivälukema Utöstä. Saarikierroksella oli edelleen kovin hiljaista pikkulintujen osalta – mm. vain 3 punarintaa, 6 rautiaista, 4 hippiäistä ja 1 punakylkirastas! Mainittavia olivat kevään ekat 2 lapasorsaa, harmaahaikara, 8 sepelkyyhkyä, 2 närheä, 4 kulorastasta, 5 luotokirvistä ja jälleen pikkusirkku, nyt taas koulun lahden reunalla. Nyt povataan lämpimämpiä öitä, ehkä pikkulintujakin tulee vihdoin lisää.

PIKKUSIRKKU KUVATTUNA TÄNÄÄN KOULUN LAHDEN RANNALLA

PIKKUSIRKKU KUVATTUNA TÄNÄÄN KOULUN LAHDEN RANNALLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Kylmää ja tuulista

Maanantai 30.3.2020 oli talvikauden kylmimpiä päiviä – pakkasta 1-2 astetta, illalla +1 aste. Puolipilvistä, lumikuuroja ja kovaa pohjoistuulta (14-17 m/s), joka illalla heikkeni. Staijia tunti aamulla, mutta tuuli ja väreily pitivät linnut piilossa. Saari kierrettiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Lintujen suhteen tämä oli ns. välipäivä – mainittavia olivat ristisorsa, 4 mustalintua, 3 tavia, varpushaukka, 2 sepelkyyhkyä, närhi, peukaloinen, 4 punarintaa ja 11 rautiaista.

SAARESSA ON NYT VÄHEMMÄN PEUKALOISIA KUIN TALVELLA - OVAT JO LÄHTENEET MUUTOLLE, MUTTA UUSIA EI OLE JUURIKAAN TULLUT

SAARESSA ON NYT VÄHEMMÄN PEUKALOISIA KUIN TALVELLA – OVAT JO LÄHTENEET MUUTOLLE, MUTTA UUSIA EI OLE JUURIKAAN TULLUT

Tiistaina 31.3.2020 oli toinen ns. välipäivä putkeen. Aamun tyven hetki vaihtui nopeasti voimistuvaan ja kovaan (14-18 m/s) lounaistuuleen, taivas oli pääosin pilvessä ja lämpöä enimmillään 2 astetta. Yö oli pakkasyö. Staijia tunti ja kierrettiin Enskär, kylä ja saaren itäosat. Loputkin linnut olivat lähes pyyhkiytyneet pois saaresta – nähtiin mm. meriharakka, närhi, 3 sepelkyyhkyä, 2 punarintaa, 6 rautiaista, niittykirvinen ja pajusirkku. Merellä liikahti 3 mustalintua, 6 allia, 4 ruokkia ja 7 tukkakoskeloa. Päivä kului aika lailla kotihommissa – laitettiin laiturin portaat ja täytettiin veroilmoituksia.

KELTASIRKKUJA ON ILMAANTUNUT USEITA

KELTASIRKKUJA ON ILMAANTUNUT USEITA

Itärannalle on eilen pystytetty maanomistajan ja Utön metsästysseuran toimesta lintujen ruokailu- ja pesimäalueen rauhoituskyltit 1.4.-15.7. väliseksi ajaksi. Vaikka nyt on kulkijoita niukasti, niin on hienoa, jos niitä kunnioitetaan asianmukaisesti silloinkin, kun saareen taas pääsee. Alue on nyt erityisen ”haavoittuvainen”, koska talven myrskyt ja ennätyskorkeat vedet ovat putsanneet koko itärannan lähes täysin avoimeksi.

itärannan_taulu_02

Keskiviikkona 1.4.2020 oli aurinkoista ja lämpötila käväisi 6 asteessa. Tuuli oli luoteesta, aluksi 10 m/s, mutta heikkeni reilusti illaksi. Staijia 2 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 9 metsähanhea, 5 tundrahanhea (em. metsurien kanssa), 2 haapanaa, 16 tukkakoskeloa, 7 pilkkasiipeä, 3 mustalintua, 9 allia ja yhteensä 134 muuttavaa ruokkia.

SEKAPARVESSA METSÄHANHIA, TUNDRAHANHIA JA MERIMETSOJA

SEKAPARVESSA METSÄHANHIA, TUNDRAHANHIA JA MERIMETSOJA

Saarikierros tuotti mm. vuoden ekan valkoposkihanhen (saunalahdella), ristisorsan, 7 sepelkyyhkyä, 6 meriharakkaa, taivaanvuohen, 3 punarintaa, 9 rautiaista, peukaloisen, 6 niittykirvistä ja luotokirvisen. Pikkulintuja on saaressa siis edelleen kovinkin niukasti.

MERIKOTKIA NÄKEE USEITA PÄIVITTÄIN

MERIKOTKIA NÄKEE USEITA PÄIVITTÄIN, TÄMÄ VASTAVALOKUVANA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Hidasta kevään edistymistä

Torstaina 26.3.2020 jatkui lounaistuuli, nyt vähän maltillisempana 9-11 m/s. Aurinko paistoi ja lämpöä oli runsaat 6 astetta. Staijia 2,5 tuntia aamulla ja myöhemmin kierrettiin taas koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä nähtiin mm. 2 ristisorsaa, 2 haapanaa, 13 mustalintua, 15 allia, 14 ruokkia ja selkälokki. Saarikierroksella löytyi mm. 2 harmaahaikaraa, 5 töyhtöhyyppää, 6 tylliä, kevään eka meriharakka, 4 kulorastasta ja 6 sepelkyyhkyä. Pikkulintuja oli edelleen niukasti, mainittavia mm. kangaskiuru, 3 niittykirvistä, 7 rautiaista, 2 pajusirkkua ja kevään eka hippiäinen. Tiputuskelejä odotellessa..

KEVÄÄN EKA MERIHARAKKA SAAPUI ITÄRANNALLE

KEVÄÄN EKA MERIHARAKKA SAAPUI ITÄRANNALLE

KANGASKIURU KYLÄN FUTISKENTÄLLÄ

KANGASKIURU KYLÄN FUTISKENTÄLLÄ

Perjantaina 27.3.2020 lounaistuuli vähän hellitti – tänään vain 6-10 m/s. Pääosin oli pilvistä ja lämpöä enimmillään 6 astetta, näkyvyys vähän utuinen. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia ja kierrettiin koko saari. Merellä oli vaisua, saaressa sen sijaan tuulen heikennyttyä pikkulinnut olivat vähän paremmin näkyvillä. Merellä/muutolla havaittiin mm. kurki, 16 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 13 tukkakoskeloa, 8 allia ja 7 ruokkia. Saarikierroksella löytyi mm. meriharakka, 4 tylliä, tavi, 2 närheä edelleen, 2 sepelkyyhkyä, kulorastas, punakylkirastas ja pikkulintuja mm. 3 niittykirvistä, 2 hemppoa, 5 punarintaa, 7 rautiaista ja pajusirkku. Koulun lahden reunalta löytyi jälleen pitkään kateissa ollut pikkusirkku – on siis talvehtinut onnistuneesti saaressa. Kyhmyjoutsen rakentaa jo pesää ja merikotka kantaa pesämateriaalia saaren länsipuolelle.

PIKKUSIRKKU KOULUN LAHDEN RANNASSA

PIKKUSIRKKU KOULUN LAHDEN RANNASSA

Mauritz ”Malle” Öhman kertoi nähneensä ja kuvanneensa viime marraskuussa harjalinnun pihallaan (koulun ja Gamla Postenin välissä). Sain kuvan ja päivämäärä oli 10.11.2019. Näin sai päivänvalon Utön kautta aikain 25. harjalintuhavis ja samalla ainoa havainto lajista viime vuonna.

MALLEN VIIME MARRASKUUSSA IKKUNAN LÄPI KUVAAMA HARJALINTU

MALLEN VIIME MARRASKUUSSA IKKUNAN LÄPI KUVAAMA HARJALINTU

Lauantaina 28.3.2020 oli pääosin aurinkoista ja lämpöä 6 astetta. Aamun maltillinen (6-7 m/s) lounaistuuli vaihtui päivän aikana kylmäksi luoteistuuleksi 10-13 m/s. Pohjoisvirtaus alkoi. Staijia runsaat pari tuntia ja kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 25 mustalintua, 6 allia, 12 tukkakoskeloa ja 27 ruokkia. Saaressa havaittiin 2 närheä, meriharakka, punakylkirastas ja pikkulintuja mm. 12 punarintaa, 8 rautiaista, 3 peukaloista, 5 niittykirvistä, luotokirvinen, 3 pajusirkkua, tikli, mustapääkerttu edelleen, vuoden eka västäräkki ja jälleen pikkusirkku eilisellä paikalla. Iltapäivällä Vili kävi laittamassa meidän saunan vedet päälle, ”talvi” on ohi.

TIKLI ILMESTYI MEIDÄN SAUNALLE

TIKLI ILMESTYI MEIDÄN SAUNALLE

Sunnuntaina 29.3.2020 puhalsi reipas ja raikas pohjoisluoteinen tuuli, 9-12 m/s. Lämpöä oli enimmillään 2 astetta ja puolipilvisenä päivänä satoi muutamia raekuuroja. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin kierrettiin koko saari. Pohjoisvirtaus luonnollisesti hyydytti muuttoa, merellä nähtiin mm. ristisorsa, 21 mustalintua, 11 ruokkia ja noin 160 merisirrin parvi, joka ruokaili puolisen tuntia Hamnskärin luoteispuolen matalalla luodolla, kunnes päätti lähteä muutolle, oletettavasti kohti Jäämerta. Seurasin parvea pitkälle pohjoiseen horisonttiin, kunnes parvi katosi näkyvistä väreilyyn. Hyvin harvoin onnistuu näkemään merisirrien lähtöhetkeä! Saarikierroksella havaittiin varpushaukka, tavi, meriharakka, 2 närheä ja pikkulintuja mm. 6 punarintaa, 14 rautiaista, peukaloinen, 4 niittykirvistä, luotokirvinen, järripeippo ja punatulkku. Aivan eteläkärjen tuuliselta kalliolta, pienestä painanteesta, löytyi yllättäen saaressa talven yli viipynyt pikkusirkku – kylläpä se liikkuu laajalti eri puolilla saarta!

PIKKUSIRKKU ETELÄKÄRJEN KALLIOLLA

PIKKUSIRKKU ETELÄKÄRJEN KALLIOLLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Hidasta kevään edistymistä

Rankkoja tuulia

Maanantaina 23.3.2020 oli reipasta lounaistuulta, aamulla 10 m/s, illalla 15 m/s. Taivas oli puolipilvinen ja lämpötila käväisi 5 asteessa. Merellä oli jonkin verran liikettä, mutta saaren lintumaailma on edelleen aika hiljainen. Staijia 2 tuntia aamulla majakan suojassa, myöhemmin kierrettiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä näkyi mm. 7 mustalintua, 5 allia, vuoden ekat 2 selkälokkia, yhteensä 126 muuttavaa ruokkia ja kevään jo toinen etelänkiisla (klo 07.10 länteen eteläkärjen vierestä). Merisirrejä ei löytynyt yrityksistä huolimatta, lienevätkö jo lähteneet pohjoiseen. Saarikierrokselta mainittavimmat olivat ristisorsa, 5 tylliä, 3 sepelkyyhkyä, 4 punarintaa, 13 rautiaista, 5 pajusirkkua ja 5 niittykirvistä. Iltapäivä puuhasteltiin kotihommia.

MERIMETSOPARVIA MUUTTAA POHJOISEEN

MERIMETSOPARVIA MUUTTAA POHJOISEEN

Tiistaina 24.3.2020 oli kovatuulinen päivä – kylmä lounaistuuli posotti 14-19 m/s aamusta iltaan. Puolipilvistä ja enimmillään 4 astetta lämpöä. Tuuli tyhjensi saaren linnuista kuten usein käy kirkkaalla ja kovatuulisella kelillä. Lyhyt staiji aamulla majakalla, sen jälkeen runsas tunti haahkakuvausta eteläkärjessä ja myöhemmin kierrettiin saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Mainittavimmat havainnot olivat 2 ruokkia, 2 tavia, 2 sepelkyyhkyä, närhi, tylli, 3 niittykirvistä, kulorastas, 2 punarintaa ja 5 rautiaista. Lintukevät ei nyt oikein edisty.

HAAHKOJEN MUUTTO ON NYT MELKO VILKASTA

HAAHKOJEN MUUTTO ON NYT MELKO VILKASTA

Keskiviikkona 25.3.2020 jatkui lähes myrskyisä lounaistuuli, koko päivän 15-17 m/s ja puuskat 22 m/s. Lämpöä oli enimmillään 5 astetta ja taivas puolipilvinen. Staijia 2 tuntia majakalla aamulla ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Saari on lähes tyhjentynyt linnuista, merellä oli sentään vähän liikettä. Havaintoja mm. harmaahaikara, 24 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 2 allia, ruokki, haahkoja 345 muuttavaa ja n. 200 paikallista, 2 uuttukyyhkyä, 5 sepelkyyhkyä ja 3 tylliä. Muita olivat mm. kulorastas, punakylkirastas, hemppo, 5 niittykirvistä, punarinta ja 2 rautiaista. Nyt vaan odotellaan tuulten rauhoittumista..

KELTASIRKKU ON UTÖSSÄ VARSIN VÄHÄLUKUINEN LAJI

KELTASIRKKU ON UTÖSSÄ VARSIN VÄHÄLUKUINEN LAJI

NAARAS MUSTAPÄÄKERTTU TALVEHTI ONNISTUNEESTI UTÖSSÄ

NAARAS MUSTAPÄÄKERTTU TALVEHTI ONNISTUNEESTI UTÖSSÄ

Matkustusrajoitukset koronan takia tänne Utöhön ovat ainakin toistaiseksi toimineet ja muut kuin asukkaat ovat pitäytyneet matkustamisesta. Toivottavasti näin jatkuukin!

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Rankkoja tuulia

Koronaa paossa Utössä

Keskiviikkona 18.3.2020 palasimme Outin kanssa takaisin kotiin Utöhön. Pilvisenä aamuna ajeltiin Pärnäisiin m/s Kökarille. Laivamatka sujui joutuisasti ja Utössä oltiin klo 15 aikaan – muuta lintuväkeä ei laivalla ollut, vain joitakin asukkaita. Sade loppui sopivasti, tuuli oli lähes tyyntynyt ja lämpöä oli 4 astetta. Tehtiin vielä ennen iltaa pieni kierros kylällä ja saaren itäosassa ja havaittiin mm. ristisorsa, 21 sepelkyyhkyä, kulorastas, 4 niittykirvistä, 14 kiurua, punarinta, 2 rautiaista, pajusirkku ja huuteleva luhtakana. Länsituuli voimistui illalla jo 10 m/s.

VIHERVARPUSIA ON SAARESSA NYT MUUTAMIA KYMMENIÄ

VIHERVARPUSIA ON SAARESSA NYT MUUTAMIA KYMMENIÄ

Torstaina 19.3.2020 oli aurinkoista ja päivällä lämpöä runsaat 6 astetta. Länsituuli oli reipasta, 10-12 m/s, mutta heikkeni iltaa kohti. Staijia aamulla 2 tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 5 merihanhea, 390 haahkaa, 6 tukkakoskeloa, 45 allia, 29 ruokkia ja kaakkoispuolen hyljeluodoilla pyöri edelleen n. 80 merisirriä. Saarikierroksella havaittiin mm. 4 ristisorsaa, 5 tylliä, 2 lehtokurppaa, 2 närheä, kulorastas ja pikkulintuja mm. puukiipijä, 5 punarintaa, 9 rautiaista (muutto reippaasti alkanut), peukaloinen, pajusirkku, 3 niittykirvistä, luotokirvinen (itärannalla) ja 2 koiras punatulkkua.

PUNATULKKUJA NÄKEE UTÖSSÄ KEVÄISIN VARSIN VÄHÄN

PUNATULKKUJA NÄKEE UTÖSSÄ KEVÄISIN VARSIN VÄHÄN

Perjantaina 20.3.2020 oli pääosin pilvistä, lämpöä enimmillään 3 astetta ja virtaus oli kääntynyt pohjoiseen – aamulla 7 ja illalla jo 12 m/s. Kylmä purkaus pysäytti muuttoa, mutta jotain toki havaittiin. Staijia aamulla vajaa 2 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari. Merellä näkyi mm. laulujoutsen, 3 merihanhea, 6 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, 7 allia, 5 tukkakoskeloa, 11 ruokkia, tavi, 2 jp naurulokkia ja jälleen merisirrejä kaakkoispuolen luodoilla – nyt ainakin n. 250 yksilöä. Saaresta löytyi mm. 8 töyhtöhyyppää, 4 tylliä, lehtokurppa, 2 närheä, 11 sepelkyyhkyä ja pikkulintuja mm. kangaskiuru, 7 rautiaista, 2 punarintaa, peukaloinen, 4 pajusirkkua, 3 niittykirvistä ja punatulkku. Iltapäivällä käytiin katsomassa ja kuvaamassa hotellin sataman tuntumasta löytynyt harmaahylkeen kuutti – symppis tyyppi!

KUUTTI HERÄTTI SYMPATIOITA

KUUTTI HERÄTTI SYMPATIOITA

Lauantaina 21.3.2020 jatkui kylmä pohjoisvirtaus, tuulta oli 11-13 m/s, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä 2 astetta. Aamulla hetken aikaa salamoi ja jyrisi! Yöllä maa oli satanut ohuelti valkoiseksi. Staijia vajaa 2 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Lintuja oli vähän niukemmin pienen takatalven takia. Merellä oli niukasti liikettä – haahkoja n. 200 paikallisena, merihanhi, pilkkasiipi, 2 ruokkia ja jälleen runsaasti merisirrejä: n. 200 yksilön parvi kaakkoispuolen luodoilla ja samanaikaisesti n. 130 yksilöä Hamnskärin lounaispuolen luodoilla. Saarikierroksella nähtiin mm. tylli, 2 närheä, 4 sepelkyyhkyä, 2 punarintaa, jo ainakin 11 rautiaista, 4 niittykirvistä, 3 pajusirkkua ja mustapääkerttu edelleen. Vili näki Enskärillä aamulla 4 pulmusta ja peippoja on saapunut muutolta (n. 15), joukossa kevään eka järripeippo. Kuuttia ei enää löytynyt.

RAUTIAISTEN MUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

RAUTIAISTEN MUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Sunnuntaina 22.3.2020 oli kylmän ja kirkkaan yön jälkeen aika hiljainen lintupäivä. Aamu oli kaunis ja meri jopa tyyni, aurinko lämmitti ilman 4 asteeseen. Iltapäivällä oli lounaistuulta 5-6 m/s. Staijia aamulla 2,5 tuntia luotsiasemalla ja koko saari tuli kierrettyä. Merellä näkyi mm. n. 250 haahkaa, 28 allia, 26 mustalintua, 29 tukkakoskeloa, 95 riskilää (pesäluotojen ympärillä), 9 ruokkia ja jälleen runsaasti merisirrejä: kaakkoispuolen hyljeluodoilla ainakin n. 450 yksilön hieno parvi ja koko aamun Hamnskärin pohjoisluodolla 85 yksilöä. Saaressa nähtiin mm. 8 tylliä, kevään eka muuttava kurki, 2 närheä edelleen, 8 punarintaa, 9 rautiaista, 2 peukaloista, 3 pajusirkkua ja 2 punakylkirastasta.

MERIKOTKIA NÄKYY PÄIVITTÄIN 15-30 YKSILÖÄ

MERIKOTKIA NÄKYY PÄIVITTÄIN 15-30 YKSILÖÄ

Laivalla vapaa-ajan matkustusrajoitus on ainakin nyt toiminut kiitettävästi, mutta tänään saareen saapui ensimmäinen huvivene. Toivottavasti kohta ei ole satama täynnä, majoituksethan täällä on kaikki suljettu kulkemisen vähentämiseksi. Laitan tähän loppuun vielä uudelleen laivayhtiön vetoomuksen (19.3.) kulkemisen välttämiseksi.

Vetoomus yhteysalus ms Kökarin käyttäjille

Pyydämme kaikkia yhteysaluksen käyttäjiä sekä reitin varrella olevia majoitusyrittäjiä noudattamaan ELY-keskuksen antamaa ohjeistusta koronaviruksen suhteen.

Erityisesti painotamme ohjeistuksen kohtaa jossa suositellaan että kaikkea ei-välttämätöntä toimintaa, kuten vapaa-ajanmatkoja yhteysaluksilla saaristoon, tulee välttää.
Tätä painotamme erityisesti siksi ettei aluksen miehistö, saarissa asuvat riskiryhmiin kuuluvat henkilöt eikä kukaan muukaan olisi vaarassa altistua koronavirukselle.

Yhteysalus on monelle vakituiselle asukkaalle ainoa mahdollinen kulkuväline sekä elintärkeä tavaroiden kuljetusväline saaristossa.

Mikäli aluksen henkilökunta altistuu virukselle tarkoittaa se automaattisesti karanteenia heille. Varamiehistön pystymme järjestämään, mutta mikäli useita karanteeneja tulisi miehistön jäsenille niin pahimmassa tapauksessa liikenne voidaan joutua keskeyttämään.

Tästä syystä haluamme vedota yhteysaluksen käyttäjiin: Ymmärtäkää tilanteen vakavuus, ajatelkaa omaa ja muiden terveyttä ja jättäkää matka väliin, mikäli se ei koske vakituisen väestön kulkemista, tavarakuljetusta, työmatkaa tai hätätilanteesta johtuvaa liikennettä. Älkää tulko saaristoon karanteeniin.

Vastuu on nyt meillä kaikilla. Nyt ei saa olla itsekäs.

Mikko Fagerroos
Toimitusjohtaja
Saariston Meritie Oy

SAARESSA PESIVIÄ KOTTARAISIA ON SAAPUNUT JO RUNSAASTI

SAARESSA PESIVIÄ KOTTARAISIA ON SAAPUNUT JO RUNSAASTI

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Koronaa paossa Utössä

Uusin tiedote yhteysaluksesta Utön reitillä

Tänään (19.3.2020) yhteysaluksen omistaja toimitti julkisuuteen seuraavan vetoomuksen:

__________________________________________________________

Vetoomus yhteysalus ms Kökarin käyttäjille

Pyydämme kaikkia yhteysaluksen käyttäjiä sekä reitin varrella olevia majoitusyrittäjiä noudattamaan ELY-keskuksen antamaa ohjeistusta koronaviruksen suhteen.

Erityisesti painotamme ohjeistuksen kohtaa jossa suositellaan että kaikkea ei-välttämätöntä toimintaa, kuten vapaa-ajanmatkoja yhteysaluksilla saaristoon, tulee välttää.
Tätä painotamme erityisesti siksi ettei aluksen miehistö, saarissa asuvat riskiryhmiin kuuluvat henkilöt eikä kukaan muukaan olisi vaarassa altistua koronavirukselle.

Yhteysalus on monelle vakituiselle asukkaalle ainoa mahdollinen kulkuväline sekä elintärkeä tavaroiden kuljetusväline saaristossa.

Mikäli aluksen henkilökunta altistuu virukselle tarkoittaa se automaattisesti karanteenia heille. Varamiehistön pystymme järjestämään, mutta mikäli useita karanteeneja tulisi miehistön jäsenille niin pahimmassa tapauksessa liikenne voidaan joutua keskeyttämään.

Tästä syystä haluamme vedota yhteysaluksen käyttäjiin: Ymmärtäkää tilanteen vakavuus, ajatelkaa omaa ja muiden terveyttä ja jättäkää matka väliin, mikäli se ei koske vakituisen väestön kulkemista, tavarakuljetusta, työmatkaa tai hätätilanteesta johtuvaa liikennettä. Älkää tulko saaristoon karanteeniin.

Vastuu on nyt meillä kaikilla. Nyt ei saa olla itsekäs.

Mikko Fagerroos
Toimitusjohtaja
Saariston Meritie Oy

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Uusin tiedote yhteysaluksesta Utön reitillä

Koronavirus ja Utön matkat

Lupasin täällä sivuillani päivittää matkustus- ja majoitustilannetta Utön osalta nyt koronan leviämisen aikana. Uusin tieto on se, että Utössä sekä hotelli että Hanna Kovasen majoitukset on kaikki suljettu tästä hetkestä alkaen ainakin 13.4. saakka. Myös kuulemma Jurmossa Klas Mattsonin majoitukset on toistaiseksi suljettu. Mitä tapahtuu 13.4. jälkeen on auki, riippuu tietysti koronavirustilanteesta sekä yleisistä valtioneuvoston linjauksista. Ennuste ei tällä hetkellä ole kovin hyvä ainakaan koko huhtikuulle.

Yhteysaluksen osalta on edelleen voimassa 13.3. ELY-keskuksen antama tiedote (johon on linkki edellisessä blogissani), jossa todetaan, että kaikkea vapaa-ajan matkustusta yhteysaluksilla tulee välttää. Asia tietysti kietoutuu yhteen majoitusjuttujen kanssa. Miten tämä ehkä vaikuttaa Jurmon lintuaseman toimintaan, en osaa sanoa.

Utö

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Koronavirus ja Utön matkat

Kevään eka muleli ja kiisla

Torstaina 12.3.2020 oli aamu ja aamupäivä puolipilvinen, aurinkoinenkin, ja iltapäivällä alkoi reipas vesisade. Lounaistuuli oli aluksi 12-14 m/s, mutta iltapäivällä vain 4-5 m/s. Lämpöä oli enimmillään 6 astetta. Staijia tunti aamulla, myöhemmin kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Saaressa nähtiin tänään mm. ristisorsa, merihanhi, kanadanhanhi, 5 haahkaa, tavi, harmaahaikara, tukkakoskelo, luhtakana, 2 närheä, 2 sepelkyyhkyä, 2 uuttukyyhkyä ja itärannalla 2 tylliä. Sarvipöllö näyttäytyi tänään kyläalueella. Pikkulintuja havaittiin mm. 3 kiurua, 3 niittykirvistä, 5 peukaloista, 2 punarintaa ja mustapääkerttu. Saareen saapui illalla mm. Heikki Korpelainen sekä ammattiluontokuvaajien hallitusporukka.

TYLLIT OVAT SAAPUNEET ITÄRANNALLE

TYLLIT OVAT SAAPUNEET ITÄRANNALLE

Perjantaina 13.3.2020 vallitsi kylmä pohjoisvirtaus – lämpöä oli enimmillään 3 astetta, puuskainen luoteistuuli puhalsi 10-16 m/s ja taivas oli puolipilvinen. Staijia taas aamulla luotsiaseman suojassa pari tuntia ja kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Merellä/muutolla näkyi mm. 2 kanadanhanhea, 14 merihanhea, 161 haahkaa, ruokki, 17 riskilää ja 2 tukkakoskeloa. Kaakkoispuolen hyljeluodoilla pyöri jälleen n. 200 merisirrin parvi ja paikalla oli myös n. 25 merikotkaa ravinnon perässä. Saarikierroksella havaittiin närhi, 2 tylliä, 3 uuttukyyhkyä ja pikkulintuja mm. rautiainen, 3 punarintaa, 3 peukaloista, puukiipijä, mustapääkerttu, niittykirvinen, luotokirvinen (itärannan levävallilla), 3 kiurua, 4 pikkuvarpusta ja 4 kangaskiurun parvi.

MUUTAMA PUUKIIPIJÄ ON JO NÄHTY KEVÄTMUUTOLLA

MUUTAMA PUUKIIPIJÄ ON JO NÄHTY KEVÄTMUUTOLLA

Lauantai 14.3.2020 oli ehkä ”talven” kylmin päivä. Pohjoisluoteinen tuuli puhkui aluksi 15-19 m/s, illansuussa enää 9-12 m/s, pääosa päivästä oli pakkasta (1-2 astetta) ja muutamia lumi/raekuuroja. Lämpö käväisi päivällä +1 asteessa, aurinkokin kuitenkin paistoi tänään. Staijia aamulla vajaa 2 tuntia, mutta merellä oli hankala lämpöväreily. Nähtiin mm. 12 haahkaa, 27 riskilää, 3 ruokkia, 11 allia ja harmaahaikara. Saari tuli kierrettyä Enskäriä lukuun ottamatta. Löytyi mm. 5 uuttukyyhkyä, varpushaukka, närhi, 4 kiurua, 3 kangaskiurua, 2 niittykirvistä, 2 punarintaa, 2 rautiaista, 2 peukaloista, mustapääkerttu ja kevään eka mustaleppälintu: naaraspukuinen lintu nähtiin pariin otteeseen saunalahden perukassa. Jari Pirppu lähti aamulla mantereelle.

KOIRAS TAVI ON HIENON NÄKÖINEN

KOIRAS TAVI ON HIENON NÄKÖINEN

Sunnuntaina 15.3.2020 oli tuulista – lounaistuulta aamulla 13 m/s, iltapäivällä 16 m/s ja puuskat 20 m/s. Pitkään oli aurinkoista, mutta päivän aikana lännestä hiljalleen pilvistyvää. Lämpöä oli enimmillään 5 astetta ja näkyvyys oli mainio. Staijia runsaat 2 tuntia majakan suojassa ja myöhemmin kierrettiin kyläalue ja saaren itäosat. Merellä nähtiin mm. 118 haahkaa, 4 mustalintua, 3 riskilää, 5 ruokkia ja kolmen ruokin kanssa klo 07.35 eteläniemen vierestä länteen muuttanut jp etelänkiisla. Kaakkoispuolen hyljeluodoilla pyöri aamulla jälleen useita kertoja n. 200 merisirrin parvi. Saaaresta löytyi mm. tavi, närhi, uuttukyyhky, 2 sepelkyyhkyä, 3 tylliä ja pikkulintuja mm. 2 kangaskiurua, 4 kiurua, 2 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 3 punarintaa, rautiainen, mustapääkerttu ja kevään ekat 2 hemppoa. Tänään näkyi taas saaressa talvehtinut pikkusirkku, nyt lammashaan tuulensuojaisessa nurkassa. Mantereelle lähti puolen päivän jälkeen melko paljon väkeä, mm. kaikki muut lintuharrastajat ja kuvaajat.

PARI HEMPPOA SAAPUI SAAREEN

PARI HEMPPOA SAAPUI SAAREEN

Koronaviruksen takia Utön yhteysalusliikenteeseen on tulossa alkavalla viikolla muutoksia ja useita majoituksia on Utössä kuulemma jo peruutettu. Laitan tarkempaa tietoa, kunhan infoa tulee lisää. ELY-keskuksen 13.3. antaman tiedotteen mukaan ”vapaa-ajan matkoja yhteysaluksilla saaristoon tulee välttää”.

LUOTOKIRVISIÄ NÄKYI TÄNÄÄN JO KAKSI

LUOTOKIRVISIÄ NÄKYI TÄNÄÄN JO KAKSI

Maanantaina 16.3.2020 lähdettiin Outin kanssa pistäytymään mantereella. Tuuli oli kääntynyt pohjoiseen (10 m/s), aamulla saatiin vähän vesisadetta, myöhemmin oli aurinkoa ja lämpöä 4 astetta. Ennen laivan lähtöä tehtiin pikainen kierros saaren itäosassa ja kyläalueella. Nähtiin mm. närhi, 2 tylliä, 2 sepelkyyhkyä, uuttukyyhky ja kevään eka hiirihaukka muutti kylän yli koilliseen. Pikkulinnuista mainittavia olivat kangaskiuru, 10 kiurua, 2 niittykirvistä, punarinta, 4 peukaloista ja laulurastas. Laivamatkalla ei ihmeempiä havaintoja ja Pärnäisissä oltiin klo 17.40 aikoihin, Turussa klo 19.20.

AINAKIN YKSI NÄRHI HENGAILEE EDELLEEN SAARESSA

AINAKIN YKSI NÄRHI HENGAILEE EDELLEEN SAARESSA

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kevään eka muleli ja kiisla

Sadetta ja sumua

Maanantaina 9.3.2020 oli pääosin pilvistä, etelätuulta 6-8 m/s ja lämpöä 5-6 astetta. Näkyvyys oli koko päivän melko huono, iltapäivällä sumuistakin. Staijia pari tuntia aamulla majakalla ja lähes koko saari kierrettiin, linnut olivat vähän vähentyneet. Nähtiin mm. 4 laulujoutsenta, 2 ristisorsaa, 7 haahkaa, 14 ruokkia, 2 harmaahaikaraa, töyhtöhyyppä, 2 sepelkyyhkyä ja edelleen 2 närheä. Mainittavimmat pikkulinnut olivat 3 niittykirvistä, 11 peukaloista, 7 punarintaa ja 2 puukiipijää. Hyvärisen Ismo lähti iltapäivällä mantereelle.

PARI HARMAAHAIKARAA PYÖRÄHTI SAARELLA

PARI HARMAAHAIKARAA PYÖRÄHTI SAARELLA

Tiistaina 10.3.2020 oli ikävähkö sää: aamupäivä vesisadetta ja myöhemmin tiheää sumua ja paksua pilveä. Lämpöä oli 5 astetta ja etelälounainen tuuli puhalsi 6-9 m/s. Heikon näkyvyyden takia staiji jäi väliin, mutta kierrettiin kyläalue, Enskär ja itäosat. Lintuja niukasti liikkeellä – nähtiin mm. ristisorsa, 4 tavia, närhi, sepelkyyhky, 11 naakkaa ja pikkulintuja mm. mustapääkerttu, 3 punarintaa, peukaloinen, 2 kiurua, 4 pikkuvarpusta ja niittykirvinen. Rivaston Ari näki pajusirkun. Mustarastaita oli tullut muutolta selvästi lisää, tänään nähtiin n. 25 yksilöä. Sään takia päivä kului aika paljon kotihommissa.

ristisorsa_03_Korppoo_03_20

PARI RISTISORSAA VIIHTYI TYRSKYISSÄ

PARI RISTISORSAA VIIHTYI TYRSKYISSÄ

Keskiviikkona 11.3.2020 satoi taas koko aamun ja aamupäivän vettä, iltapäivällä oli pilvipoutaa ja 4 astetta lämmintä. Lounaistuulta aamulla 6 m/s, iltapäivällä 12-15 m/s. Sateen takia staiji jäi taas väliin, mutta kompattiin kyläalue, Enskär ja saaren itäosat. Havaintoja tänään olivat mm. ristisorsa, närhi, kevään eka lehtokurppa sekä pikkulintuja niittykirvinen, 2 kiurua, 3 peukaloista, punarinta, rautiainen, mustapääkerttu, puukiipijä ja jälleen pikkusirkku, samalla alueella kuin muutama päivä sitten. Rivaston Ari näki tänään saaressa 2 tylliä. Utöhön saapui lintureissulle Jari Pirppu. Tänään ei kulkenut lainkaan m/s Kökar jonkin vian takia, vaan matkustajat kuljetettiin taksiveneellä mantereelta ja mantereelle. Kuulemma oli aika kuoppainen keli.

PIKKUSIRKKU EDELLEEN VIIPYY SAARESSA

PIKKUSIRKKU VIIPYY EDELLEEN SAARESSA

MERIMETSOT VIIHTYVÄT TUTKAMERKEILLÄ

MERIMETSOT VIIHTYVÄT TUTKAMERKEILLÄ

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sadetta ja sumua

Utön lintukevät vauhdittui

Torstaina 5.3.2020 oli aika palata Utöhön. Outin kanssa ajeltiin Nauvoon kahville ja pienelle kävelylle, kunnes siirryttiin m/s Kökariin Pärnäisissä. Väkeä oli kohtalaisesti ja lintuporukkaa tuli Utöhön lisäksemme Hyvärisen Ismo sekä 7 pirkanmaalaista, tuttuja mm. Matti Sulko, Hannu Kianen, Erkki Sipilä ja Hannu Sippola. Sää oli puolipilvinen, lounaistuulta 6-7 m/s ja lämpöä 4 astetta. Laivamatkalla staijattiin ahkerasti ja nähtiin mm. yhteensä 90 muuttavaa laulujoutsenta, 6 metsähanhea, 7 merihanhea, 6 kanadanhanhea, 6 haahkaa, varpushaukka, 2 hiirihaukkaa, 6 riskilää, naurulokki ja 6 uuttukyyhkyä. Utöhön saavuttiin klo 17.30, tavarat kotiin ja linturuokinnan täyttö vielä ennen pimeän tuloa.

SATAMALAHDELLA TALVEHTII PIENI MÄÄRÄ TUKKASOTKIA

SATAMALAHDELLA TALVEHTII PIENI MÄÄRÄ TUKKASOTKIA

Perjantaina 6.3.2020 oli keväisen kaunis päivä. Aurinkoista, lämpöä 5 astetta (yöllä oli nollassa) ja lounaistuulta 6 m/s, joka tyyntyi kokonaan illaksi. Näkyvyys oli erinomainen. Staijia 3-4 tuntia ja koko saari kompattiin. Näkyvä muutto oli jo varsin mukavaa, mutta saareen oli vielä tullut niukasti lintuja. Merellä/muutolla nähtiin mm. kuikka, 2 kaakkuria, tundrahanhi, 4 metsähanhea, 16 merihanhea, 83 haahkaa, 47 allia, 8 mustalintua, 6 pilkkasiipeä, 13 tukkakoskeloa, 21 riskilää, 31 ruokkia, 2 naurulokkia, harmaahaikara, 3 uuttukyyhkyä ja 28 naakkaa.

MERIHANHIA ON SAAPUNUT JO USEITA

MERIHANHIA ON SAAPUNUT JO USEITA

Utön kaakkoispuolen hyljeluodoilla hyöri pitkin päivää n. 35 merikotkaa sekä ainakin n. 500 yksilön ”pilvimäinen” merisirriparvi! Sama paikka, jossa keväällä 2017 oli samanlaisia useiden satojen yksilöiden merisirripotteja. Saaressa havaittiin mm. huuhkaja (Kobbanilla), luhtakana, närhi, 2 niittykirvistä, luotokirvinen, 8 peukaloista, rautiainen, 9 punarintaa, 7 kottaraista ja 3 pikkuvarpusta. Mukava lintupäivä. Illalla saareen saapui Marko Virkki lintureissulle.

RAUTIAISIA ON EDELLEEN PARI KAPPALETTA SAARESSA

RAUTIAISIA ON EDELLEEN PARI KAPPALETTA SAARESSA

Lauantaina 7.3.2020 tuuli oli kääntynyt itään, aluksi 5-7 m/s ja taas lähes tyyntyi illaksi. Tänään oli puolipilvistä ja lämpö käväisi taas 5 asteessa. Staijia pitkin päivää, ainakin n. 4 tuntia, ja koko saari taas kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. tp-kuikka, 4 merihanhea, 75 haahkaa, 88 allia, 8 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, peräti 49 tukkakoskeloa, 30 riskilää, 58 ruokkia ja 3 tp naurulokkia. Kaakkoispuolen luodoilla lenteli jälleen eilinen n. 500 merisirrin parvi. Saaresta löytyi mm. huuhkaja (Kobbanilla), 2 ääntelevää luhtakanaa, 2 närheä, 4 kottaraista, 2 niittykirvistä, 10 peukaloista, 11 punarintaa, mustapääkerttu ja 2 puukiipijää. Hyvärisen Ismo näki aamupäivällä koulun rannassa pikkusirkun – lintu on ollut toista kuukautta kateissa hävittyään talvehtimispaikaltaan saunalahden rannasta. Nyt oli siis taas täsmälleen samassa paikassa, josta ko. yksilö löytyi 11. marraskuuta viime vuonna!

HARMAAHAIKARA LEVÄHTI TYKKIKALLION LAELLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

HARMAAHAIKARA LEVÄHTI TYKKIKALLION LAELLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 8.3.2020 oli pääosin aurinkoista kylmän yön jälkeen. Etelälounainen tuuli oli aamulla 5 m/s, mutta voimistui pitkin päivää ja iltapäivällä puhalsi jo 12 m/s. Lämpöä oli 5 astetta. Staijia runsas 2 tuntia ja koko saaren komppausta. Merellä nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, 2 tp kuikkaa, 5 haahkaa, 12 allia, 13 tukkakoskeloa, 16 riskilää, 24 ruokkia ja muuttavana lisäksi mm. harmaahaikara, 2 töyhtöhyyppää, 2 uuttukyyhkyä, varpushaukka ja mustavaris. Kaakkoispuolen luodoilla pyöri edelleen n. 500 merisirrin parvi, itäniityllä nähtiin aamulla kevään eka suopöllö, huuhkaja päivysti Kobbanilla ja 2 luhtakanaa oli äänessä itäosassa. Itärannalle oli ilmestynyt kevään ensimmäiset 3 ristisorsaa.

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN RISTISORSA

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN RISTISORSA

Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 7 kiurua, niittykirvinen, luotokirvinen, 11 peukaloista, rautiainen, 9 punarintaa, mustapääkerttu, puukiipijä ja 4 pikkuvarpusta. Pikkusirkku löytyi tänäänkin – nähtiin pariin otteeseen koulun-lammashaan alueella ja pikaisen kuvankin sain roiskaistua. Mantereelle lähtivät päivällä mm. Pirkanmaan 7 lintuharrastajaa sekä Marko Virkki.

PIKKUSIRKKU KOULUN PORTIN LUONA

PIKKUSIRKKU KOULUN PORTIN LUONA

Lukijalle vielä ”muistutuksena”, että blogikuvia ja muita tuoreita kuvia on aina nähtävissä isompina tiedostoina (exif-tietoineen) veppisivujeni www.jtenovuo.com kansiossa ”Uusimmat Suomesta” (tai Uusimmat ulkomailta) ulkomaisten linturetkien jäkeen.

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Utön lintukevät vauhdittui