Pikkulintuja aika monipuolisesti – ja lähtö mantereelle

Torstaina 21.11.2019 oli paksua matalalla roikkuvaa pilveä, navakkaa (10-13 m/s) kaakkoistuulta ja lämpöä 7 astetta. Ei ollut yhtä mukava ulkoilupäivä kuin eilen. Staijia tunti, mutta merellä oli täysin hiljaista. Kierrettiin saaren itä- ja pohjoisosat, sen sijaan Kesnäs jätettiin tänään väliin. Lintuja oli varsin maltillisesti – nähtiin mm. 3 naurulokkia, taivaanvuohi, 2 närheä, 14 räkättiä, punakylkirastas ja pikkulintuja mm. 3 punarintaa, 2 peukaloista, rautiainen, niittykirvinen ja itärannalla tiltaltti. Pikkusirkkupaikalla emme käyneet tänään lainkaan, antaa linnun olla välillä ihan rauhassa… Saareen saapui illalla lintureissulle Jonne von Herzen puolisonsa kanssa.

punarinta_12_Korppoo_11_19

PUNARINTOJA JA PEUKALOISIA ON KUMPAAKIN VIELÄ NOIN 10 YKSILÖÄ, OSA VIIHTYY ITÄRANNAN RUOVIKOSSA

PUNARINTOJA JA PEUKALOISIA ON KUMPAAKIN VIELÄ NOIN 10 YKSILÖÄ, OSA VIIHTYY ITÄRANNAN RUOVIKOSSA

Perjantaina 22.11.2019 jatkui marraskuun hämärä – matalaa täyspilveä, navakkaa (11-14 m/s) kaakkoistuulta ja lämpöä 6 astetta. Lyhyt staiji aamulla ja kierrettiin saaren etelä- ja itäosat. Tuulen takia linnut olivat aika piilossa, havaintoja olivat mm. 2 närheä, ampuhaukka, 3 naurulokkia, tilhi, 2 kottaraista, 35 räkättiä ja punakylkirastas. Pikkulintuja nähtiin mm. 4 peukaloista, punarinta, rautiainen, 5 pikkuvarpusta ja pikkusirkku edelleen vakiopaikallaan kähmyilemässä.

NÄRHET PIRISTÄVÄT HARMAATA MAISEMAA

NÄRHET PIRISTÄVÄT HARMAATA MAISEMAA

Lauantaina 23.11.2019 jatkui pilvinen sää ja kaakkoistuuli, nyt hiukan heikentyneenä (7-10 m/s). Lämpötila oli runsas 3 astetta. Lyhyt staiji aamulla ja kierrettiin Outin kanssa koko saari. Mainittavia havaintoja olivat mm. naaras uivelo, 110 tukkasotkaa (nousivat Ormskäristä), 5 naurulokkia, luhtakana, lehtokurppa, jänkäkurppa, sepelkyyhky, 2 närheä, 48 tilheä, 78 räkättirastasta ja 2 punakylkirastasta. Pikkulintujakin oli ihan mukavasti näin marraskuun lopulla, mm. 3 punarintaa, 7 peukaloista, rautiainen, 2 niittykirvistä, kiuru (saapui mantereen suunnasta ja laskeutui Österängille) sekä 2 tiltalttia. Pikkusirkkua ei nyt löytynyt Saunalahden rannalta, voi tietysti silti olla edelleen saaressa…

TILHIÄ RIITTÄÄ EDELLEEN. KUTEN VIELÄ PIHLAJANMARJOJAKIN

TILHIÄ RIITTÄÄ EDELLEEN. KUTEN VIELÄ PIHLAJANMARJOJAKIN

Sunnuntaina 24.11.2019 oli edelleen pilvistä, mutta kaakkoistuuli oli yhä heikentynyt – nyt vain 4-6 m/s. Lämpöä oli 3 astetta. Staijia aamulla vajaa tunti ja kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Havaittiin mm. ampuhaukka, 2 naurulokkia, luhtakana, 2 närheä, 39 tilheä, 85 räkättiä, punakylkirastas, 5 kottaraista ja pitkästä aikaa taas merisirrejä – nyt n. 30 yksilöä Bådanilla. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 5 punarintaa, 6 peukaloista, rautiainen, niittykirvinen, 2 pikkuvarpusta, 5 keltasirkkua ja Saunalahden rannalla jälleen 2 tiltalttia sekä jo tutuksi tullut pikkusirkku. Heikomman tuulen takia lintu antautui hieman aiempaa paremmin kuvattavaksi. Päivällä lähti mantereelle jonkin verran väkeä, mm. von Herzenit.

PIKKUSIRKKU NÄYTTÄYTYI TÄNÄÄN MUKAVASTI

PIKKUSIRKKU NÄYTTÄYTYI TÄNÄÄN MUKAVASTI

TALVEHTIVIA TUKKASOTKIA ON SAAPUNUT MAISEMIIN, YLINNÄ NAARAS UIVELO

TALVEHTIVIA TUKKASOTKIA ON SAAPUNUT MAISEMIIN, YLINNÄ NAARAS UIVELO

Maanantaina 25.11.2019 oli edessä lähtö mantereelle joksikin aikaa. Taivas oli edelleen paksussa pilvessä, eteläkaakkoista tuulta oli 4 m/s ja lämpöä 3 astetta. Lyhyt staiji luotsiasemalla ja itäosan kierros mahtuivat ohjelmaamme ennen laivan lähtöä. Nähtiin mm. n. 70 merisirriä Hamnskärin N-luodolla, luhtakana oli äänessä itärannan ruovikossa ja lisäksi havaittiin 2 punarintaa, 4 peukaloista, 90 räkättirastasta, laulurastas ja 2 pikkuvarpusta. Pikkusirkkupaikalla ei käyty tänään. Laivamatka mantereelle oli pääosin pimeän aikaan, ei mainittavia tapahtumia. Turussa oltiin klo 20 aikoihin.

TELKKIÄ ALKAA HILJALLEEN KERÄÄNTYÄ SAAREN RANNOILLE TALVEHTIMAAN

TELKKIÄ ALKAA HILJALLEEN KERÄÄNTYÄ SAAREN RANNOILLE TALVEHTIMAAN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pikkulintuja aika monipuolisesti – ja lähtö mantereelle

Leutoja marraskuun kelejä

Maanantaina 18.11.2019 jatkui niukkavaloinen pilvikeli. Lämpöä oli 7 astetta ja itäkaakkoinen tuuli oli aamulla heikkoa, mutta voimistui illaksi 12 m/s. Näkyvyys oli hyvä. Staijia vajaa 3 tuntia luotsiaseman suojassa ja koko saaren kierros tehtiin. Nähtiin mm. 14 allia, varpushaukka, huuhkaja (Kobbanilla), luhtakana, 2 närheä ja Bådanilla pitkästä aikaa n. 30 merisirriä.

SAARESSA VIIHTYVIÄ NÄRHIÄ ON HAUSKA KUVATA

SAARESSA VIIHTYVIÄ NÄRHIÄ ON HAUSKA KUVATA

Pikkulintuja havaittiin mm. 9 punarintaa, 8 peukaloista, 2 tiltalttia, laulurastas, 3 punakylkirastasta, 65 räkättiä, 25 tilheä, 3 niittykirvistä, 2 pikkuvarpusta ja edelleen pikkusirkku jo tutulla paikalla saunalahden rannalla. Peippoja nähtiin n. 15, joista 9 muutti parvessa avomerelle lounaaseen. Järvisen Mikko ja Anu lähtivät päivällä mantereelle.

RÄKÄTTIRASTAITA ON VIELÄ MELKO RUNSAASTI

RÄKÄTTIRASTAITA ON VIELÄ MELKO RUNSAASTI

Tiistaina 19.11.2019 aamun ja aamupäivän sadesumu piti meidät sisällä, samoin poissa meristaijista. Iltapäivällä selkeni, lämpöä oli 9 astetta ja etelätuulta 9-10 m/s. Kierrettiin Kesnäs sekä saaren itäosat sateen loputtua. Mainittavia havaintoja olivat mm. 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa, 3 närheä, sepelkyyhky ja useita minuutteja satamalahden yllä pyörinyt myöhäinen töyhtöhyyppä, joka lopuksi laskeutui Ormskäriin. Pikkulintuja nähtiin mm. 3 punarintaa, 6 peukaloista, rautiainen, tilhi, 40 räkättiä, 2 pikkuvarpusta, 2 niittykirvistä ja itärannan levävallilla tiltaltti. Saunalahden rannalta löytyi edelleen paikalla viihtyvä pikkusirkku.

SAARESSA OLESKELEE VÄHÄN ERIKOISEN VÄRINEN, RUSKEHTAVA JA SULKASATOINEN SEPELKYYHKY

SAARESSA OLESKELEE VÄHÄN ERIKOISEN VÄRINEN, RUSKEHTAVA JA SULKASATOINEN SEPELKYYHKY

Keskiviikkona 20.11.2019 oli vaihteeksi kaunis syyspäivä, jopa aurinkoista muutaman tunnin ajan. Tuuli oli etelästä 5-8 m/s ja lämpöä oli enimmillään 9 astetta. Stajia aamulla runsas tunti majakalla ja koko saari kierrettiin lukuun ottamatta Enskäriä. Nähtiin mm. 31 mustalintua, pilkkasiipi, 4 allia, 3 närheä, 3 kottaraista, 40 tilheä, 70 räkättirastasta ja 3 punakylkirastasta. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat 10 peukaloista, 6 punarintaa, hippiäinen, kaikkiaan 3 tiltalttia, 2 pikkuvarpusta ja yhä edelleen pikkusirkku Saunalahden rannan mesiangervokasvustossa.

TILTALTTEJA ON NÄKYNYT VIELÄ LÄHES JOKA PÄIVÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

TILTALTTEJA ON NÄKYNYT VIELÄ LÄHES JOKA PÄIVÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

PITKÄN TAUON JÄLKEEN SAARESTA LÖYTYI VIELÄ HIPPIÄINEN - LUULIN, ETTÄ MUUTTO OLI JO KOKONAAN OHI

PITKÄN TAUON JÄLKEEN SAARESTA LÖYTYI VIELÄ HIPPIÄINEN – LUULIN, ETTÄ MUUTTO OLI JO KOKONAAN OHI

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Leutoja marraskuun kelejä

Takaisin Utöhön

Perjantaina 15.11.2019 lähdettiin iltapäivällä Outin kanssa takaisin Utöhön. Sateisten Helsinkipäivien jälkeen oli mukava puolipilvisessä kelissä matkata Nauvoon kahville, kunnes siirryttiin m/s Eivorille. Normiperjantain tapaan laivalla oli kohtalaisen paljon väkeä, ei kuitenkaan tällä kertaa lintuporukkaa. Matka taittui leppoisasti alakerran telkkarista Suomen futismatsia seuraten, odotettu EM-kisalippu maajoukkueelle palkintona. Utöhön saavuttiin klo 22.50. Saaressa oli lintuväkeä Järvisen Mikon ja Anun lisäksi Vilen, Granroth, Kilpeläinen, Suominen ja Vaahtila.

KOVASSA AALLOKOSSA LUOTSIN SIIRTYMINEN LAIVAAN ON TAITOLAJI - LUOTSIVENE LIIKKUU KOVIN ERI TAHTIIN KUIN ISO LAIVA

KOVASSA AALLOKOSSA LUOTSIN SIIRTYMINEN LAIVAAN ON TAITOLAJI – LUOTSIVENE LIIKKUU KOVIN ERI TAHTIIN KUIN ISO LAIVA

Lauantaina 16.11.2019 taivas oli paksussa pilvessä, hämärää, + 7 astetta ja kovaa (11-15 m/s) itätuulta. Staijia pari tuntia, mutta merellä oli hyvin hiljaista. Saarta kierrettiin, lintuja oli osin tuulen takia melko niukasti näkyvillä. Nähtiin mm. koiras haahka, 14 allia, pilkkasiipi, taivaanvuohi, sepelkyyhky, huuhkaja, 3 närheä ja 35 tilheä. Mainittavia pikkulintuja olivat niittykirvinen, 3 peukaloista, 2 rautiaista, 8 punarintaa, 8 punakylkirastasta, mustapääkerttu, pyrstötiainen, 3 pikkuvarpusta, tikli ja pajusirkku.

NÄRHI MARRASKUUN NIUKOISSA VALOISSA

NÄRHI MARRASKUUN NIUKOISSA VALOISSA

Sunnuntaina 17.11.2019 oli edelleen pilvistä ja tuulista, nyt puhalsi lounaasta navakasti 10-14 m/s. Lämpötila kipusi 9 asteeseen, näkyvyys merelle oli hyvä. Staijia kolmisen tuntia majakalla, lisäksi kierrettiin likimain koko saari. Merellä nähtiin mm. 13 allia, 31 mustalintua, 5 pilkkasiipeä ja 3 naurulokkia. Saarikierros tuotti mm. lehtokurpan, taivaanvuohen, sepelkyyhkyn, 2 närheä ja 15 tilheä. Pikkulinnuista mainittakoon 6 peukaloista, 2 rautiaista, 7 punarintaa, mustapääkerttu, 2 tiltalttia, 2 pyrstötiaista, 3 pikkuvarpusta ja saunalahden rannalla edelleen pysyttelevä pikkusirkku. Lintu on viipynyt saaressa jo lähes viikon, mutta viivyttelijä vaikuttaa ihan hyväkuntoiselta. Mantereelle lähtivät tänään mm. Vilen, Granroth, Kilpeläinen, Suominen ja Vaahtila.

PIKKUSIRKKU ON VIIVYTELLYT SAARESSA JO LÄHES VIIKON

PIKKUSIRKKU ON VIIVYTELLYT SAARESSA JO LÄHES VIIKON

RAUTIAISIA ON VIELÄ AINAKIN PARI KAPPALETTA

RAUTIAISIA ON VIELÄ AINAKIN PARI KAPPALETTA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin Utöhön

Lisää syysrareja ja matka mantereelle

Maanantaina 11.11.2019 oli pitkästä aikaa lähdettävä käymään mantereella. Päivä oli pilvipoutainen, luoteistuuli heikkoa (3-6 m/s) ja lämpöä oli 4 astetta. Staijia runsas tunti ja koko saaren kierros ennen laivan lähtöä. Nähtiin mm. myöhäinen härkälintu, 35 allia, gavia, haahkakoiras, 2 tavia, sepelkyyhky, 2 närheä, luhtakana ja 35 tilheä. Pikkulintuja nähtiin mm.  10 punarintaa, 12 peukaloista, 2 mustapääkerttua, tiltaltti, hippiäinen, 2 niittykirvistä, pulmunen ja 2 vuorihemppoa. Lindroosin Leo näki päivällä ylilentävän ja muutaman kerran äännelleen isokirvisen Enskärillä.

Vähän ennen laivan lähtöä Leo kuvasi vielä koulun lahdella sirkun, jonka ehti paremmin tutkia vasta kotonaan ja kuvasta paljastui pikkusirkku! Hieno marraskuun havis. Saareen jäi Järvisen Mikko ja päivällä saareen saapui Helstolan Jari. Iltapäivällä oli näkynyt vielä suopöllö. Matkalla mantereelle ei tehty mainittavia havaintoja ja Turussa olin klo 20.

LINDROOSIN LEON KUVAAMA HIENO PIKKUSIRKKU KOULUN LAHDELTA. LEOLLE KIITOS KUVASTA!

LINDROOSIN LEON KUVAAMA HIENO PIKKUSIRKKU KOULUN LAHDELTA. LEOLLE KIITOS KUVASTA!

SYKSYISET KOIRASPEIPOT OVAT HIENON VÄRISIÄ

SYKSYISET KOIRASPEIPOT OVAT TYYLIKKÄÄN VÄRISIÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Lisää syysrareja ja matka mantereelle

Sateista marraskuuta

Torstaina 7.11.2019 jatkui itäkoillinen tuuli, nyt hieman heikentyneenä eli enää 10-12 m/s. Taivas oli pilvessä ja pitkin päivää satoi tihkua, lämpöä oli vajaa 3 astetta. Staijia tyhjälle merelle noin tunti plus koko saaren komppaus. Lintuja oli sateen myötä tullut saareen vähän lisääkin, nähtiin mm. 37 räkättirastasta, 12 punakylkirastasta, laulurastas, 10 punarintaa, 5 peukaloista ja tiltaltti. Lisäksi havaittiin 3 laulujoutsenta, 6 allia, 5 haapanaa, luhtakana, lehtokurppa, pikkutikka, 2 närheä, 15 tilheä, 2 kiurua, 4 pikkuvarpusta ja mustapääkerttu. Järvisen Mikko saapui illalla saareen.

MUUTAMA PIKKUVARPUNEN ON JÄÄNYT SAAREEN ODOTTELEMAAN TALVEA

MUUTAMA PIKKUVARPUNEN ON JÄÄNYT SAAREEN ODOTTELEMAAN TALVEA

Perjantaina 8.11.2019 tuuli oli edelleen vähän heikentynyt, nyt puhalsi kaakosta 5-8 m/s. Taivas oli pääosin pilvessä ja illalla saatiin vähän sadetta, päivällä oli hyvä näkyvyys ja lämpöä 7 astetta. Staijia lähes 3 tuntia luotsiasemalla ja koko saaren kierros. Merellä/muutolla nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, 44 allia, 10 mustalintua, 6 haahkaa, ruokki, 3 riskilää, 3 haapanaa ja klo 09.50 eteläpuolitse lounaaseen muuttanut 1kv pikkukajava – tämän syksyn toinen rissa Utöstä. Lounaispuolen luodoilla oli aamulla jonkin aikaa n. 40 merisirrin parvi. Saaressa oli kohtalaisesti lintuja, mm. 2 lehtokurppaa, taivaanvuohi, 2 närheä, 30 räkättiä, 5 punakylkeä, laulurastas, 50 tilheä, 4 kottaraista ja pikkulintuja mm. 2 tiltalttia, 11 punarintaa, 10 peukaloista, rautiainen, 2 mustapääkerttua, hippiäinen, kiuru, niittykirvinen, tikli ja 7 pikkuvarpusta.

JOKUNEN TILTALTTI ON RIITTÄNYT VIELÄ MARRASKUULLE

JOKUNEN TILTALTTI ON RIITTÄNYT VIELÄ MARRASKUULLE

Lauantaina 9.11.2019 oli pilvistä ja ajoittain saatiin heikkoa sadetta. Kaakkoistuuli oli maltillista, 6-8 m/s, ja lämpötila kipusi 8 asteeseen. Staijattiin pari tuntia luotsiasemalla (ei merimuuttoa) ja kierrettiin koko saari. Mainittavia olivat mm. laulujoutsen, Anser sp, 3 haapanaa, 3 tavia, 2 taivaanvuohta, 3 lehtokurppaa, Bådanilla jälleen n. 40 merisirriä, 2 närheä ja itäniityn reunalla sarvipöllö. Pikkulintuja havaittiin mm. 7 punakylkirastasta, laulurastas, 55 räkättiä, 2 mustapääkerttua, 11 punarintaa, 12 peukaloista, 4 kiurua, niittykirvinen, 4 pikkuvarpusta, pulmunen ja itärannalla viihtyneet 3 vuorihemppoa. Itäniityllä kähmyili myös ruskea ja taksuttava fyllari, ilmeinen ruskouunilintu, mutta riittäviä dokumentteja lajin lopulliseen varmistamiseen ei saatu. Illalla saareen saapui lintureissulle Kari Saarinen poikansa kanssa.

MUSTAPÄÄKERTTUKIN ON SAANUT SADETTA NISKAANSA

MUSTAPÄÄKERTTUKIN ON SAANUT SADETTA NISKAANSA

Sunnuntaina 10.11.2019 oli sadepäivä – vettä tuli vaihtelevalla voimalla aamusta iltaan ja vasta iltahämärässä sade alkoi loppua. Tuuli kääntyi idästä pohjoiseen ja voimistui illaksi 10-12 m/s. Lämpöä oli enimmillään 8 astetta, mutta illalla viileni. Kompattiin pitkin päivää saarta ja nähtiin mm. koirashaahka Fladanilla, 9 tavia, taivaanvuohi ja 2 närheä. Pikkulinnuista mainittavia olivat 2 laulurastasta, 3 punakylkirastasta, 12 punarintaa, 2 rautiaista, 10 peukaloista, 2 mustapääkerttua, tiltaltti, pajusirkku, 2 kiurua, 2 pikkuvarpusta ja itärannalla tänään ruokailleet 2 vuorihemppoa. Lindroosin Leo näki saunalahden puissa ja pensaissa kahteen eri otteeseen (päivällä ja illansuussa) kirjokertun, jota emme Mikon kanssa yrityksistä huolimatta löytäneet uudelleen. No, ehkä pysyy vielä huomiseen. Itäniityn taksuttelija oli myös tänään paikalla, mutta sateen takia linnusta ei saatu eilistä parempaa ”otetta”.

VIHERPEIPPO VESISATEESSA

VIHERPEIPPO VESISATEESSA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sateista marraskuuta

Puuduttavan kovaa koillistuulta

Maanantaina 4.11.2019 eteläpuolella liikkuva matalapaine sai aikaan kovan (12-15 m/s) ja kylmän (3 astetta) koillistuulen, joka tuntuu osuvan melkein joka paikkaan saarella. Päivä oli kuitenkin pääosin aurinkoinen, merellä oli ikävää väreilyä. Aamulla runsas tunti staijia luotsiasemalla, myöhemmin kierrettiin koko kyläalue ja Enskär. Mainittavimmat havainnot olivat 12 laulujoutsenta, 2 närheä, 2 punarintaa, 4 peukaloista, 5 pikkuvarpusta ja Enskärin yllä pyörähtänyt 6 viiksitimalin parvi. Timali ei ole läheskään jokavuotinen vieras, mutta useimmat saaren aiemmatkin havainnot ovat juuri loppusyksyltä. Päivän toinen mainio laji oli +1kv pikkujoutsen, joka muutti aamulla pienessä laulujoutsenparvessa pohjoispuolitse länsilounaaseen. Linnusta tuli hienosti ennakkotieto Jurmosta, kiitos naapurisaareen! Olipa samalla meille pihapinnakin (223). Saareen saapui iltapäivällä pari minulle tuntematonta lintuharrastajaa.

PARI NÄRHEÄ ON JÄÄNYT HENGAILEMAAN SAAREEN

PARI NÄRHEÄ ON JÄÄNYT HENGAILEMAAN SAAREEN

Tiistaina 5.11.2019 jatkui kylmä ja kova (12-17 m/s) koillistuuli, taivas oli koko päivän pilvessä ja yöllisen nollan jälkeen päivällä 3 plusastetta. Runsaan tunnin staiji aamulla luotsiaseman suojassa, päivällä kierrettiin saaren itäosat ja kyläalue. Aamulla muutti viisi parvea laulujoutsenia, yhteensä 27 yksilöä, sekä 2 kanadanhanhea. Saaressa nähtiin mm. 2 närheä edelleen, taivaanvuohi, 10 räkättiä, 2 punakylkeä, 2 laulurastasta, 6 peukaloista, rautiainen, punarinta, niittykirvinen, puukiipijä, 2 pikkuvarpusta ja 55 tilheä. Illalla saunottiin pois päivän koleutta.

RAUTIAISET ALKAVAT OLLA VÄHISSÄ

RAUTIAISET ALKAVAT OLLA VÄHISSÄ

Keskiviikkona 6.11.2019 puhkui edelleen kovaa itäkoillisesta, 12-15 m/s. Taivas oli puolipilvinen ja lämpöä vajaa 3 astetta, tosi kolealta tuntuu edelleen. Tänään tehtiin vähän enemmän kotihommia – maalivarasto lämpimään, tynnyrit tyhjiksi, vähän siivousta jne. Tehtiin pienehkö kierros kyläalueella ja aamulla vajaan tunnin staiji luotsiasemalla. Mainittavimmat havainnot tänään olivat 8 laulujoutsenta, 2 närheä, koiras pikkutikka, 2 punakylkirastasta, 60 tilheä, 2 punarintaa, rautiainen, 2 pikkuvarpusta ja meidän ruokinnalla käyneet koiras ja naaras mustapääkerttu. Outi lähti iltapäivällä mantereelle ja saareen saapui lintureissulle Leo Lindroos.

PARI MUSTAPÄÄKERTTUA ILMESTYI RUOKINNALLEMME

PARI MUSTAPÄÄKERTTUA ILMESTYI RUOKINNALLEMME

VIHERVARPUSIA ON EDELLEEN PÄIVITTÄIN

VIHERVARPUSIA ON EDELLEEN PÄIVITTÄIN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Puuduttavan kovaa koillistuulta

Syysmuutto hiipuu

Torstain 31.10.2019 välisenä yönä saari oli tehokkaasti tyhjentynyt linnuista. Länsiluoteinen tuuli pyyhki 7-12 m/s, lämpöä oli 8 astetta ja taivas puolipilvinen. Staijia aamulla pari tuntia majakalla ja saari kierrettiin, mutta mitään uutta ei ollut ilmaantunut. Mainita voinee 2 ruokkia, 4 mustalintua, kangaskiurun, 2 närheä, tiklin, 7 peukaloista ja 120 tilheä. Isokirvinenkin oli nyt lähtenyt saaresta, kuten monet muutkin – mm. rastaat olivat hyvin vähissä. Käytinkin osan päivästä kirjoitushommiin ja talviruokinnan virittelyyn.

PEUKALOISTEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

PEUKALOISTEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

Perjantaina 1.11.2019 oli mukava ulkoilusää – länsituulta 5-7 m/s, pääosin aurinkoista ja lämpöä 7 astetta. Staijia pari tuntia plus koko saaren kierros – tein talvilintulaskennan ns. syyslaskennan, vaikka lintuja oli eiliseen tapaan niukasti. Mainittavia olivat mereltä mm. 3 haapanaa, syksyn eka lapasotka, 23 allia, 4 pilkkasiipeä ja haahka. Aika hiljaista. Saaresta löytyi mm. luhtakana edelleen, 2 närheä, mustapääkerttu, 2 peukaloista, kangaskiuru, 5 pikkuvarpusta, 280 tilheä ja koiras nokkavarpunen heti eilen käynnistetyllä ruokinnallamme. Lajeja kertyi hintsut 40. Brunellit lähtivät aamulla mantereelle ja Outi saapui illalla saareen.

NOKKAVARPUNEN ILMESTYI HETI RUOKINNALLEMME

NOKKAVARPUNEN ILMESTYI HETI RUOKINNALLEMME

Lauantaina, pyhäinpäivänä, 2.11.2019 jäi lintujen tarkkailu vähemmälle – saaressa oli paljon väkeä kalakisojen vuoksi ja kova etelätuuli (12-14 m/s) ei edistänyt havainnointia. Pilvistä, aamulla sadetta ja lämpöä oli 8 astetta. Tehtiin pihahommia, lyhyt staiji ja itäosan kierros olivat päivän ohjelmassa. Lintuja näkyi mm. 8 laulujoutsenta, 2 närheä, uuttukyyhky, 8 allia, haapana ja luhtakana. Pikkulinnuista mainittavia olivat vain peukaloinen, 5 pikkuvarpusta, punarinta ja 2 kiurua. Huomenna toivottavasti taas vähän enemmän linturetkeilyä.

MUUTAMA LAULUJOUTSEN NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN MUUTOLLA

MUUTAMA LAULUJOUTSEN NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN MUUTOLLA

Sunnuntai 3.11.2019 oli puolipilvinen ja viileä (5 astetta), pohjoistuulta 5-8 m/s. Staijia aamulla runsas tunti luotsiasemalla ja Outin kanssa kierrettiin lähes koko saari (Enskäriä lukuun ottamatta). Yöllä olikin saareen tullut jonkin verran lintuja lisää. Merellä näkyi mm. kuikka, koirashaahka, 14 allia, 2 riskilää ja tukkakoskelo. Merisirrit ovat edelleen ihan kateissa, ehkä merenkäynti on vielä liian kovaa luodoilla ruokailuun. Saaressa nähtiin mm. taivaanvuohi, 2 närheä, 32 räkättirastasta, 2 punakylkirastasta, 8 punarintaa, rautiainen, 3 peukaloista, kiuru, 4 niittykirvistä, puukiipijä, 5 pikkuvarpusta ja 140 tilheä. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä.

PIHLAJANMARJOJEN VÄHENTYESSÄ TILHILLE ALKAVAT KATAJANMARJATKIN MAISTUA

PIHLAJANMARJOJEN VÄHENTYESSÄ TILHILLE ALKAVAT KATAJANMARJATKIN MAISTUA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Syysmuutto hiipuu

Vielä riittää katsottavaa

Maanantaina 28.10.2019 oli vaihteeksi pääosa päivästä satamatta, vasta illansuussa saatiin vesikuuroja. Aurinkoakin nähtiin ja lämpöä oli 7 astetta. Tuuli oli luoteesta 6-9 m/s. Staijia noin kolme tuntia plus koko saaren komppausta. Nähtiin merellä/muutolla mm. 3 laulujoutsenta, 130 valkoposkihanhea, 430 Anseria, 23 mustalintua, 18 pilkkasiipeä, 3 kuikkaa, kaakkuri, 330 naakkaa ja 19 varpushaukkaa. Saarikomppaus tuotti mm. 5 närheä, luhtakanan, 800 tilheä, 2 pulmusta, lapinsirkun, pikkuvarpusen, västäräkin, tiltaltin, 3 kangaskiurua, 17 peukaloista ja 3 kuusitiaista. Itäniityllä oleskeli edelleen eilinen isokirvinen. Saaresta lähtivät iltapäivällä mantereelle Jauhiainen, Vuokko, Paulamäki, Lindberg ja Nyholm, jotka näkivät laivalta Knivskärin luona 5 merisirriä. Saareen puolestaan saapui lintureissulle Jukka Brunell vaimonsa Annen kanssa.

TILHET OVAT SAAPUNEET ULKOSAARISTOON SUURIN JOUKOIN

TILHET OVAT SAAPUNEET ULKOSAARISTOON SUURIN JOUKOIN

Tiistaina 29.10.2019 satoi vettä aamulla ja illansuussa, muuten päivä oli puolipilvinen ja mukava retkisää. Lämpöä oli 5 astetta ja pohjoisluoteista tuulta 4-8 m/s. Staijia pari tuntia ja koko saaren komppausta. Muuttavana nähtiin mm. 18 laulujoutsenta, 17 metsähanhea, 3 harmaahaikaraa, 7 pilkkasiipeä, 23 mustalintua, ruokki, 2 pulmusta, 2 hiirihaukkaa, piekana, 8 varpushaukkaa ja Pattskärillä hetken levähtänyt nuori muuttohaukka. Saaressa havaittiin mm. luhtakana, lehtokurppa, 3 närheä, 2 mustapääkerttua, 16 pikkuvarpusta, 5 vuorihemppoa itärannalla, 490 urpiaista, kangaskiuru, myöhäinen metsäkirvinen, 1100 tilheä, 10 peukaloista, myöhäinen leppälintu ja Kesnäsin kärjessä naaras mustaleppälintu. Jukka näki ja kuvasi Gamla Postenilla hetken viipyneen komean koiras taviokuurnan ja itäniityllä oleskeli edelleen koko päivän isokirvinen, jo kolmatta päivää. Monipuolinen lintupäivä näin loppusyksyllä.

Jukka Brunell näki ja kuvasi koiras taviokuurnan Gamla Postenilla - edellinen oli saaressa 5 vuotta sitten.

JUKKA BRUNELL NÄKI JA KUVASI TÄMÄN TAVIOKUURNAN GAMLA POSTENILLA – EDELLINEN NÄHTIIN SAARESSA 5 VUOTTA SITTEN. JUKALLE KIITOS KUVASTA!

Keskiviikkona 30.10.2019 oli täälläkin aamulla lätäköt jäässä, mutta päivällä ilma lämpeni 6 asteeseen. Aluksi heikkoa luodetuulta, illalla puhalsi lounaasta 8-10 m/s. Päivä oli pääosin aurinkoinen, illalla vasta pilvistyi. Staijia yhteensä pari tuntia, mutta merellä oli ikävää lämpöväreilyä. Enemmänkin kompattiin saarta, tosin linnut olivat vähentyneet eilisestä. Nähtiin mm. 21 laulujoutsenta, 4 Gaviaa, 40 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 3 ruokkia, 2 harmaahaikaraa, 3 varpushaukkaa ja koiras sinisuohaukka.  Saaresta löytyi mm. luhtakana edelleen, helmipöllö Gamla Postenilta, sarvipöllö koululta, 3 närheä, taivaanvuohi, lehtokurppa ja pikkulintuja mm. 3 mustapääkerttua, kangaskiuru, 4 pikkuvarpusta, tikli, lapinsirkku ja itäniityllä edelleen viihtyvä isokirvinen. Nurmen ”Tarppi” lähti iltapäivällä mantereelle.

SYKSYN KOLMAS HELMIPÖLLÖ GAMLA POSTENIN MÄNNYISSÄ

SYKSYN KOLMAS HELMIPÖLLÖ GAMLA POSTENIN MÄNNYISSÄ

ISOKIRVINEN ON VIIHTYNYT ÖSTERÄNGILLÄ JO NELJÄ PÄIVÄÄ

ISOKIRVINEN ON VIIHTYNYT ÖSTERÄNGILLÄ JO NELJÄ PÄIVÄÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Vielä riittää katsottavaa

Sadetta ja tuulta – ja lisää sadetta

Perjantaina 25.10.2019 epävakaiset säät jatkuivat – kovaa (13-17 m/s) etelälounaista tuulta, pilvistä ja lämpöä 12 astetta. Näkyvyys merelle oli kehnonlainen ja siksi staijia hyvin niukasti, mutta saari kierrettiin kokonaan. Nähtiin mm. harmaahaikara, kapustarinta, lehtokurppa, luhtakana, uuttukyyhky, 5 närheä sekä sarvipöllö (Gamla Postenilla). Pikkulintuja oli tullut viime yönä lisää, tänään havaittiin mm. 5 kangaskiurua, 3 leppälintua, 5 tiltalttia, 4 mustapääkerttua, luotokirvinen, nokkavarpunen, 20 peukaloista, 100 hippiäistä, 160 tilheä, lapinsirkku, pulmunen ja edelleen 2 vuorihemppoa. Illalla saareen saapui lintureissulle Jauhiaisen Jussi.

KOTTARAISETKIN VEROTTAVAT PIHLAJANMARJOJA

KOTTARAISETKIN VEROTTAVAT PIHLAJANMARJOJA

Lauantaina 26.10.2019 satoi vettä lähes koko ”valoisan” ajan. Lämpö käväisi 11 asteessa, mutta illalla viileni nopeasti. Navakka lounaistuuli (10-12 m/s) kääntyi illalla pohjoistuuleksi samalla vähän heiketen. Jussi staijaili majakalla jonkin aikaa, muuten kompattiin saarta sään sallimissa rajoissa. Havaittiin mm. ruokki, 4 pilkkasiipeä, taivaanvuohi, 2 närheä, 220 kottaraista, luhtakana ja illansuussa saareen saapunut Tarmo ”Tarppi” Nurmi näki laivalta Knivskärin lähellä merisirrin. Saaressa oli pikkulintuja mm. 4 tiltalttia, 3 vuorihemppoa (2 Enskärillä, 1 itärannalla), 12 peukaloista, leppälintu ja hotellialueella 2 mustaleppälintua, +2kv koiras ja naaraspukuinen lintu. Aamulla lähtivät mantereelle Hilke, Nurmi, Baarman, Karlsson ja Aarnio.

VUORIHEMPPO SADESÄÄN PIMEYDESSÄ - KAMERAN ISO 4000.

VUORIHEMPPO SADESÄÄN PIMEYDESSÄ – KAMERAN ISO 4000.

Sunnuntaina 27.10.2019 oli toinen lähes kokonainen sadepäivä putkeen. Sade alkoi heti aamulla ja hellitti vasta myöhään iltapäivällä. Aamu oli tyven, mutta tuuli nousi nopeasti ja kääntyi pohjoiseen – enimmillään 8-11 m/s. Lämpötila putosi alimmilleen 4 asteeseen. Illansuussa luotsiasemalta staijia, muuten sateen keskellä saaren komppausta. Nähtiin mm. 2 kuikkaa, 2 Gaviaa, 30 pilkkasiipeä, 18 mustalintua, 640 allia, 2 varpushaukkaa, ampuhaukka ja 220 naakkaa. Saaressa havaittiin mm. luhtakana, 2 närheä, 60 tilheä ja aika mukavasti pikkulintuja, mm. 750 muuttavaa punatulkkua, 600 vihervarpusta, 25 peukaloista, 20 puukiipijää, 15 kulorastasta, 4 tiltalttia, 2 mustapääkerttua, luotokirvinen, lapinsirkku ja 2 muuttavaa pulmusta. Lisäksi nähtiin 5 kangaskiurua, nokkavarpunen, myöhäinen koiras leppälintu ja hotellialueella yhtä aikaa 3 mustaleppälintua (+2kv k ja 2 n-puk). Päivän rari oli Tarpin aamupäivällä itäniityltä löytämä ääntelevä ja lentelevä isokirvinen, joka tovia myöhemmin näyttäytyi myös meille muille. ”Riku” on lähes jokavuotinen laji Utössä. Rautasen Jouni lähti päivällä mantereelle.

MUSTALEPPÄLINTU VESISATEESSA JA TAAS KAMERAN ISO 4000.

MUSTALEPPÄLINTU VESISATEESSA

HIPPIÄISTEN MUUTTO JATKUU EDELLEEN MELKO VILKKAANA

HIPPIÄISTEN MUUTTO JATKUU EDELLEEN MELKO VILKKAANA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sadetta ja tuulta – ja lisää sadetta

Piipahdus mantereelle

Maanantaina 21.10.2019 oli pitkästä aikaa lähdettävä pistäytymään mantereella. Päivä oli pilvinen, vähän tihkusadettakin, ja lämpöä oli 7 astetta. Tuuli oli luoteesta 6-8 m/s. Staijia vajaa pari tuntia ja muuten komppausta. Nähtiin mm. 35 tundrahanhea, 6 pilkkasiipeä, 5 mustalintua, n. 10000 allia, 3 pikkulokkia, 230 naakkaa, 11 varpushaukkaa, sinisuohaukka ja nuori muuttohaukka. Saaressa oli myös 3 närheä edelleen, 4 taivaanvuohta, 2 mustapääkerttua, 4 tiltalttia, leppälintu, 3 pikkuvarpusta, nokkavarpunen, kangaskiuru, 15 peukaloista, pulmunen ja edelleen eilinen naaraspukuinen mustaleppälintu. Mantereelle lähtivät lisäkseni Keskisen Arto, Jarmo Laine ja Laaksosen Juha, saareen jäi lintuharrastajia Haikosen Matti ja saapui Erkki Timonen ja Antti Leinonen. Viimemainitut näkivät ja kuvasivat hienosti itärannan ruovikossa taigauunilinnun. Matkalla mantereelle nähtiin mm. ampuhaukka Bokullassa ja piekana Aspössä. Turussa olin klo 20 aikaan.

TILHIÄ ON UTÖSSÄ VIELÄ MELKO VÄHÄN

TILHIÄ ON UTÖSSÄ VASTA MELKO VÄHÄN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 23.10.2019 lähdin aamulla takaisin Utöhön, Outi jäi vielä mantereelle. Ajelin aamulla Nauvoon kaffelle ja sieltä m/s Eivorille, jonne saapui muutakin lintuporukkaa matkalla Utöhön: Jouni Rautanen, Tapani Aarnio sekä Gamlingarna eli Hannu Hilke, Timo Nurmi, Rurik Baarman ja Rolf Karlsson. Päivä oli aurinkoinen, länsilounainen tuuli puhalsi 6-8 m/s ja lämpöä oli 11 astetta. Matkalla nähtiin mm. 2 varpushaukkaa, muutama merikotka ja Aspön satamassa, hautausmaan kivillä, naaraspukuinen mustaleppälintu. Utöhön saavuttiin klo 15.40 ja loppupäivän aikana nähtiin mm. 2 närheä, 4 mustapääkerttua, 120 tilheä ja 4 tikliä.

PIHLAJANMARJAT HUPENEVAT VAUHDIKKAASTI

PIHLAJANMARJAT HUPENEVAT VAUHDIKKAASTI

Torstaina 24.10.2019 oli navakkaa lounaistuulta (10-13 m/s) ja puolipilvistä, lämpöä oli edelleen 11 astetta. Staijia vajaa pari tuntia plus saaren komppaus. Lintuja melko niukasti, kova vastatuuli haitannee. Nähtiin mm. 210 haahkaa, 8 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 2 varpushaukkaa, taivaanvuohi, 6 närheä ja kuultiin luhtakana. Länsipuolen luodoilla oli aamulla 10+3 merisirriä. Saaressa havaittiin myös mm. 9 tiltalttia, 5 mustapääkerttua, 40 tilheä, 25 peukaloista, leppälintu ja 2 vuorihemppoa. Illalla saareen saapuivat lintureissulle Jouko Vuokko, Antero Lindberg, Tuure Nyholm ja Seppo Paulamäki.

TILTALTTIEN MUUTTO JATKUU YHÄ

TILTALTTIEN MUUTTO JATKUU YHÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Piipahdus mantereelle