Pakkanen alkaa taittua

Itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 pakkanen jatkui (7 astetta), koillistuulikin jatkui (4-7 m/s) ja taivas oli pääosin pilvessä. Eilinen ulkoilu ei tehnyt hyvää vaan flunssa paheni, taas kotipäivä. Outi kiersi itärannan ja saunalahden ja näki mm. 30 laulujoutsenta (osa muuttavia) ja peukaloisen, illalla huuhkaja huhuili Gunnarin lipputangon päässä.

LAULUJOUTSENIA VIIPYILEE UTÖN RANNOILLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

LAULUJOUTSENIA VIIPYILEE UTÖN RANNOILLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 7.12.2021 jatkui pakkanen (7 astetta), tuuli oli nyt pohjoisesta 4-6 m/s ja taivas puolipilvinen. Outin kanssa ulkoiltiin reitillä itäranta-saunalahti-kyläalue ja mainittavaa olivat 7 laulujoutsenta, lapasotka, närhi, räkättirastas, 2 peippoa ja 2 peukaloista. Saaressa on kameraväkeä ainakin kolme henkeä, mm. Jouni Koivuneva sekä Petri ja Tuula Helle.

PEUKALOISIA YRITTÄÄ JÄLLEEN TALVEHTIA TUTUILLA PAIKOILLA

PEUKALOISIA YRITTÄÄ JÄLLEEN TALVEHTIA TUTUILLA PAIKOILLA

Keskiviikkona 8.12.2021 tapahtui vihdoin jonkinlainen säänmuutos. Aamulla oli vielä 8 astetta pakkasta, mutta illalla nousi lämpö jo nollaan. Pohjoisen puoleinen tuuli kääntyi idän kautta kaakkoon (6-8 m/s) ja lounaasta saapui paksu pilvialue, varmaan sadettakin tulossa. Kierrettiin Outin kanssa kyläalue ja saaren itäosa – nähtiin mm. 7 laulujoutsenta, 190 tukkasotkaa, 4 lapasotkaa, 85 telkkää, 2 peukaloista, pikkuvarpunen ja itärannalla oli jälleen luotokirvinen. On sinnitellyt pakkaskauden yli.

tukkasotka_01_Korppoo_12_21

TUKKASOTKIA JA TELKKIÄ KERÄÄNTYY KOKO AJAN LISÄÄ FLADANILLE

TUKKASOTKIA JA TELKKIÄ KERÄÄNTYY KOKO AJAN LISÄÄ FLADANILLE

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Kylmää on Utössäkin

Torstaina 2.12.2021 oli aika palata taas Utöhön. Kylmä pakkaskausi oli yltänyt saaristoonkin saakka – meri toki auki, mutta lunta paikoitellen hieman ja pakkasta -3 astetta, lisäksi napakkaa koillistuulta 12 m/s. Outin kanssa Nauvossa kahvit ja m/s Baldurille kertyi kohtalaisen paljon väkeä ottaen huomioon vuodenaika. Matka kului lähinnä sisätiloissa ja perille saavuimme klo 17.40. Tavarat sisälle ja pattereita sai heti vääntää isommalle.

ISOKOSKELOITA ALKAA KERÄÄNTYÄ TALVEKSI UTÖN VESILLE

ISOKOSKELOITA ALKAA KERÄÄNTYÄ TALVEKSI UTÖN VESILLE

Perjantaina 3.12.2021 oli edelleen pakkasta 4 astetta, koillistuulta 5-7 m/s ja puolipilvistä. Itse lepäilin koko päivän kotona flunssaisena, mutta Outi kävi itärannalla ja eteläkärjessä. Outi näki mm. laulujoutsenen, peukaloisen, 6 tilheä ja eteläkärjessä merisirrin.

PUNARINTA KÄVI VIELÄ MEIDÄN SAUNALLA

PUNARINTA KÄVI VIELÄ MEIDÄN SAUNALLA

Lauantaina 4.12.2021 pysyttelin edelleen kotosalla, Outi kävi itärannalla ja saunalahdella. Koillistuulta 4-7 m/s, pilvistä ja pakkasta oli 2-4 astetta. Mainittavimmat havainnot olivat 2 harmaasorsaa ja laulujoutsen edelleen, 2 lapasotkaa Fladanilla, punarinta meidän ruokinnalla, 25 räkättirastasta ja 3 peukaloista.

TURUSSA RAKENNETTU COSTA TOSCANA LÄHTI NYT ETELÄN MAILLE, LUOTSI JÄI UTÖHÖN (kuva: Outi Sarjakoski)

TURUSSA RAKENNETTU COSTA TOSCANA LÄHTI NYT ETELÄN MAILLE, LUOTSI JÄI UTÖHÖN (kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 5.12.2021 oli entistä kylmempää, täälläkin 8 pakkasastetta. Ilma oli kostean kalseaa kun meri on auki ja täynnä merisavua. Pilvistä ja yhä vaan oli koillistuulta, 7 m/s. Tehtiin kierros itärannalle, saunalahdelle ja kylälle ja nähtiin mm. 15 laulujoutsenta, haapana, närhi, 58 räkättirastasta, kottarainen ja peukaloinen. Hiljaista on.

MUUTAMIA LAULUJOUTSENIA RUOKAILI KYLÄN SATAMASSA

MUUTAMIA LAULUJOUTSENIA RUOKAILI KYLÄN SATAMASSA

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Mantereen touhuja

Perjantaina 26.11.2021 saavuin aamulla laivalla mantereelle, ajelin Turkuun ja myöhemmin iltapäivällä jatkoin Lauttasaareen, Larus minutukseen, jossa Outi jo oli paikalla. Laitettiin jouluikkuna kuntoon.

LARUKSEN JOULUIKKUNA ON SUUNNATTU LAPSILLE JA LAPSENMIELISILLE 26 NALLEN MYÖTÄVAIKUTUKSELLA

LARUKSEN JOULUIKKUNA ON SUUNNATTU LAPSILLE JA LAPSENMIELISILLE 26 NALLEN MYÖTÄVAIKUTUKSELLA

Lauantaina 27.11.2021 käveltiin Ruoholahteen Valokuvataiteen museolle, jossa tutustuttiin ”Linnun katse”-valokuvanäyttelyyn. Jorma Luhdan lintukuvat olivat jälleen kerran todella vaikuttavia! Itsekin olen pienellä siivulla mukana ko. näyttelyssä, sillä uhanalaisia lajeja esittävässä kollaasissa oli 15 mun ottamaa lajikuvaa.

linnun_katse_01

Käytiin Kaapelitehtaalla kahvilla ja käveltiin takasin Lauttasaareen. Iltaa vietettiin Amin ja Pekan (Vaara) vieraina Tapiolassa, mukavaa. Sunnuntaina 28.11.2021 ajeltiin takaisin Turkuun.

PIENI OSA SEINÄN TÄYTTÄVÄSTÄ KOLLAASISTA

PIENI OSA SEINÄN TÄYTTÄVÄSTÄ KOLLAASISTA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Mantereen touhuja

Aika hiljaista

Maanantaina 22.11.2021 oli syksyn toistaiseksi kylmin päivä, yöllä keli käväisi hiukan pakkasellakin. Päivä oli pääosin aurinkoinen, lämpöä 1-3 astetta, ja länsiluoteista tuulta oli 7-9 m/s. Staijia runsas tunti aamulla luotsiasemalla, mutta kylmän ilman ja lämpimän meren välinen väreily haittasi tosi pahasti. Kiersin saaren itäosat ja kyläalueen, mutta keskityin taas  pääasiassa kirjoitushommiin. Havaintoja mm. 29 laulujoutsenta, 3 haapanaa, 2 harmaasorsaa, närhi, luotokirvinen, keltasirkku ja pikkuvarpunen.

MUUTAMA JÄRRIPEIPPO KÄY MEIDÄN SAUNALLA

MUUTAMA JÄRRIPEIPPO KÄY MEIDÄN SAUNALLA

Tiistaina 23.11.2021 oli puolipilvistä ja pohjoistuuli puhalsi aamulla 9-12 m/s, mutta heikkeni päivän mittaan. Lämpöä oli 2-3 astetta. Staijia aamulla 1,5 tuntia luotsiasemalla ja kiersin saaren etelä- ja itäosan. Rauhallista oli, pohjoisvirtaus hiljentää. Mainittavimmat havainnot olivat 8 laulujoutsenta, 2 ruokkia, riskilä, alli, 3 haapanaa, naurulokki ja pikkulinnuista punarinta sekä 2 peukaloista. Iso osa päivästä kului taas kotihommissa – hyvä aika vuodesta tehdä niitäkin. Iltapäivällä myös Kerstin ja Asko Järvinen piipahtivat meillä, Asko tarvitsemallaan lyhyellä hengähdystauolla HUSin koronapotilaiden parista.

LAULUJOUTSENIA PAKENEE MANTEREEN PAKKASIA

LAULUJOUTSENIA PAKENEE MANTEREEN PAKKASIA

Keskiviikkona 24.11.2021 oli jälleen puolipilvistä, lämpöä oli nyt 6 astetta ja näkyvyys merelle hyvä. Luoteistuuli puhalsi 9-12 m/s, mutta heikkeni iltapäivällä. Staijailin pari tuntia luotsiaseman suojassa ja kiersin saaren itäosat ja kyläalueen. Merellä näkyi mm. 2 pilkkasiipeä, 2 mustalintua, 7 allia, 4 riskilää, lapasotka, 2 harmaasorsaa, naurulokki ja Hamnskär sten’illä n. 110 merisirriä. Saarikierrokselta mainittavia olivat taivaanvuohi, 2 närheä, punakylkirastas ja itärannalla luotokirvinen. Iltapäivällä jatkoin taas kirjoitushommia sekä tyhjensin ja pesin vesitynnyrit.

TELKKIÄ ON N. 60 SAAREN VESILLÄ

TELKKIÄ ON N. 60 SAAREN VESILLÄ

Torstaina 25.11.2021 saapui lännestä vesisateita ja lounaistuuli puhalsi 10-12 m/s, lämpöä oli 6 astetta. Tänään oli itsellä vähän ”marraskuinen olo” ja siihen vesisade päälle, niinpä vietin lähes koko päivän kotinurkilla. Staijia aamulla sentään puoli tuntia sadekuurojen seassa majakalla ja näkyi mm. 9 mustalintua, 4 allia, lapasotka ja edelleen 2 paikallista harmaasorsaa. Huomenaamulla on lähtö joksikin aikaa mantereelle.

KUU EI ENÄÄ OLE IHAN TÄYSINÄINEN

KUU EI ENÄÄ OLE IHAN TÄYSINÄINEN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Aika hiljaista

Loppusyksyn fiilistä

Torstaina 18.11.2021 oli aika taas palata Utöhön, Outi jäi vielä mantereelle. Ajelin aamupäivällä Nauvoon kaffelle ja sieltä m/s Baldurille puolen päivän jälkeen. Väkeä tuli laivaan varsin maltillisesti, lintuporukkaa Jorma ’Joppe’ Vickholm ja Jari Markkula Utöhön. Laivalta ei mainittavia haviksia, Utöhön saavuttiin klo 17.40. Linturuokinnan täydennystä hämärissä. Rivaston Ari oli jälleen tänään nähnyt koskikaran, kuten eilenkin. Ehkä yksi ja sama lintu on pysytellyt täällä jo pari viikkoa?

TAKAISIN UTÖHÖN

TAKAISIN UTÖHÖN

Perjantaina 19.11.2021 oli pilvistä ja länsilounainen tuuli puhalsi 8-11 m/s. Lämpötila käväisi +8 asteessa. Staijia pari tuntia ja koko saari kierrettiin. Nähtiin mm. 8 allia, 2 harmaasorsaa, 6 haapanaa, 5 tavia, 3 naurulokkia ja Bådanilla 12 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. 3 närheä, tilhi, 15 räkättiä, 2 punakylkirastasta, 2 luotokirvistä, 3 peukaloista, punarinta ja pikkuvarpunen. Koskikaraa haettiin, muttei nyt löydetty. Illalla lämpesi sauna..

YKSINÄINEN PIKKUVARPUNEN KÄY EDELLEEN MEIDÄN SAUNAN NURKILLA

YKSINÄINEN PIKKUVARPUNEN KÄY EDELLEEN MEIDÄN SAUNAN NURKILLA

TILHIÄ ON OLLUT TÄÄLLÄ ERITTÄIN VÄHÄN TÄMÄN SYKSYN AIKANA, NYT YKSI "EKSYI" PIHALLEMME

TILHIÄ ON OLLUT TÄÄLLÄ ERITTÄIN VÄHÄN TÄMÄN SYKSYN AIKANA, NYT YKSI ”EKSYI” PIHALLEMME

Lauantaina 20.11.2021 oli aurinkoista, mutta kovaa ja puuskaista (13-17 m/s) länsiluoteista tuulta koko päivä. Lämpöä oli 6-7 astetta. Haettiin luotsiasemalta tuulensuojaa ja staijattiin n. 4 tuntia, saari kompattiin vähän pintapuolisemmin. Merellä nähtiin mm. 10 allia, 5 pilkkasiipeä, riskilä, 4 haapanaa, 2 harmaasorsaa, lapasotka ja Trattenilla 30 merisirriä. Hiljaista oli vesilinturintamalla! Saaresta mainittavaa olivat jänkäkurppa, 3 naurulokkia, 2 närheä, tilhi, 2 luotokirvistä, peukaloinen ja pikkuvarpunen. Onpa ollut kovatuulinen syksy ja kovat tuulet jatkuu yhä vaan.

OLI TÄYDENKUUN HETKI

OLI TÄYDENKUUN HETKI

Sunnuntaina 21.11.2021 vallitsi kylmä ja kova pohjoisvirtaus. Päivä oli puolipilvinen, aamulla muutamia vesikuuroja, ja pohjoistuuli puhalsi aamulla 8-10, iltapäivällä 12-14 m/s. Lämpöä oli enää 2-4 astetta. Staijia aamulla runsaat 3 tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin kierros saaren etelä- ja itäosassa. Pohjoistuuli pisti vähän liikettä merelle ja nähtiin mm. 59 laulujoutsenta (6a), 6 kanadanhanhea, kaakkuri, haahka, 2 pilkkasiipeä, 34 allia, riskilä, lapasotka, 6 haapanaa, 2 harmaasorsaa, 3 naurulokkia sekä lounaaseen matkannut muuttohaukka, syksyn jo 34. pere. Saarikierroksella oli hiljaista navakassa tuulessa, mainittavia taivaanvuohi, 2 närheä, luotokirvinen, peukaloinen, punarinta, tikli ja pikkuvarpunen. Vickholm ja Markkula lähtivät päivällä mantereelle.

1-2 LUOTOKIRVISTÄ PYSYTTELEE EDELLEEN RAKKOLEVILLÄ

1-2 LUOTOKIRVISTÄ PYSYTTELEE EDELLEEN RAKKOLEVILLÄ

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina exif-tietoineen täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Loppusyksyn fiilistä

Taas koskikara ja monipuolista marraskuun muuttoa

Torstaina 11.11.2021 oli aamu mukavan puolipilvinen ja länsilounaista tuulta vain 6 m/s, mutta pian pilvistyi ja tuuli nousi iltapäiväksi jo 13 m/s (puuskat 16), illansuussa alkoi vesisade. Lämpöä oli 8 astetta. Staijia pari tuntia aamulla ja koko saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. 2 Gaviaa, 35 allia, 10 mustalintua, 5 ruokkia, 3 riskilää, lapasotka, 2 harmaasorsaa, 2 haapanaa, 4 tavia ja länsipuolen luodoilla 22 merisirriä. Saaresta löytyi mm. luhtakana, taivaanvuohi, 3 närheä, 20 räkättiä, kiuru, 3 niittykirvistä, punarinta, rautiainen, 12 peukaloista, pikkuvarpunen ja tikli. Hyvärisen Ismo saapui illalla lintureissulle.

PEUKALOISIA ON SAARESSA EDELLEEN LUKUISASTI

PEUKALOISIA ON SAARESSA EDELLEEN LUKUISASTI

Perjantaina 12.11.2021 oli vaihteeksi aurinkoista. Tuuli oli kääntynyt luoteeseen, 8-11 m/s, ja lämpöä oli 7 astetta. Hyvä näkyvyys merelle ja siksi staijattiinkin n. 3 tuntia. Saari kompattiin aika tarkkaan. Merellä nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, 3 haapanaa, tavi, haahka, 17 pilkkasiipeä, lapasotka, 2 Gaviaa ja 21 ruokkia. Merisirrejä lenteli eteläkärjessä yhteensä 8. Saaresta löytyi mm. huuhkaja (Kobbanilla), 3 närheä, taivaanvuohi ja jo syksyn toinen koskikara, joka n. 10 minuuttia hyöri kylän laitureiden luona. Saatiin samalla siitä meille uusi pihapinna (228).

KOSKIKARA LAITURILLA MEIDÄN RANTAVAJAN VIERESSÄ

KOSKIKARA LAITURILLA MEIDÄN RANTAVAJAN VIERESSÄ

Muista havainnoista mainittakoon kiuru, 3 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 13 peukaloista, rautiainen, punarinta, laulurastas, 2 punakylkeä, kulorastas, pikkuvarpunen ja 3 tikliä. Illalla saareen saapui lisää lintuväkeä eli Tapio Aalto, Soili Leveelahti ja Jussi Jauhiainen.

NIITTYKIRVISIÄ ON VIELÄ OLLUT PÄIVITTÄIN

NIITTYKIRVISIÄ ON VIELÄ OLLUT PÄIVITTÄIN

Lauantai 13.11.2021 oli pitkästä aikaa heikkotuulinen, pitkään jopa täysin tyven päivä. Iltapäivällä kaakkoistuulta 2-3 m/s. Puolipilvistä ja lämpöä oli 7 astetta, näkyvyys merelle oli aivan superhyvä. Staijia runsaat 4 tuntia ja koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 136 kyhmyjoutsenta, 9 laulujoutsenta, valkoposkihanhi, 11 haapanaa, 2 harmaasorsaa, 5 tavia, 9 haahkaa, 33 allia, 2640 mustalintua, 33 pilkkasiipeä, 8 tukkakoskeloa, lapasotka, 5 kuikkaa, 12 Gaviaa, 12 riskilää, 14 ruokkia, kanahaukka ja varpushaukka. Merisirrejä laskettiin eri luodoilta yhteensä 325 yksilöä. Saarikierros tuotti mm. seuraavaa: harmaahaikara, luhtakana, taivaanvuohi, huuhkaja, 3 närheä, 3 tilheä, punakylkirastas ja kulorastas. Pikkulintuja nähtiin mm. kiuru, 2 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 18 peukaloista, 2 rautiaista, 3 punarintaa, pikkuvarpunen, 3 pikkukäpylintua, 3 tikliä ja syksyn ekat 6 vuorihemppoa. Hieno marraskuinen lintupäivä, nähtiin yhteensä 61 lajia! Lindroosin Leo lähti aamulla mantereelle.

KIURU VIIHTYY ITÄRANNALLA

KIURU VIIHTYY ITÄRANNALLA

Sunnuntaina 14.11.2021 oli edelleen leppoisa ulkoilusää – puolipilvistä, koillistuulta 4-5 m/s ja lämpöä 6 astetta. Näkyvyys oli edelleen hyvä. Staijia vähän pitkin päivää ja koko saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. kuikka, 8 Gaviaa, 6 haapanaa, 2 tavia, lapasotka, 2 haahkaa, 90 mustalintua, 16 pilkkasiipeä, 4 riskilää ja 2 ruokkia. Kaukana etelässä oli vilkastakin vesilintumuuttoa, pääosin varmaan alleja ja mustalintuja. Merisirrejä nähtiin tänään n. 260, suurimmat määrät taas kaakossa hyljeluodoilla. Saaressa havaittiin mm. huuhkaja (Kobbanilla), hiirihaukka, taivaanvuohi, 3 närheä ja kulorastas. Pikkulintuja laskettiin mm. kiuru, 2 niittykirvistä, 3 luotokirvistä, 12 peukaloista, rautiainen, 2 punarintaa, mustapääkerttu ja vuorihemppo. Päivällä lähtivät mantereelle Helander, Saarnio, Aalto ja Leveelahti.

TIKLEJÄ LIIKKUU SAARESSA

TIKLEJÄ LIIKKUU SAARESSA

Maanantaina 15.11.2021 täytyi lähteä käymään Outin kanssa hetkeksi mantereella. Aamu oli pilvinen ja lounaistuulinen 6-8 m/s, lämpöä oli 6 astetta. Staijia noin kolme tuntia ja pari kierrosta itäniityllä ja kylällä ennen laivan lähtöä. Merellä nähtiin mm. koirashaahka, 40 allia, 66 mustalintua, pilkkasiipi, Gavia, 3 riskilää, 4 ruokkia ja tavi. Norra Grimsörarnalla pyöri n. 250 merisirrin parvi. Saaressa nähtiin mm. taivaanvuohi, 3 närheä, huuhkaja, suopöllö, kiuru, niittykirvinen, luotokirvinen ja 1kv muuttohaukka, joka pyörähti pariin otteeseen Enskärin ja Ormskärin alueella. Matkalla mantereelle ei tehty kummempia havaintoja ja Turussa oltiin klo 19.30. Myös Jauhiainen ja Hyvärinen lähtivät tänään mantereelle.

LUOTOKIRVISIÄ ON VIELÄ SAARESSA, VIIHTYVÄT LEVÄVALLEILLA

LUOTOKIRVISIÄ ON VIELÄ SAARESSA, VIIHTYVÄT LEVÄVALLEILLA

AURINGONNOUSUT OVAT OLLEET VIIME PÄIVINÄ NÄYTTÄVIÄ

AURINGONNOUSUT OVAT OLLEET VIIME PÄIVINÄ NÄYTTÄVIÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Taas koskikara ja monipuolista marraskuun muuttoa

Pormestari vieraili

Maanantaina 8.11.2021 oli yöllisen sateen ja kovan tuulen jälkeen puolipilvistä ja viileää (+2 astetta). Pohjoistuuli puhalsi aamulla 12-14 m/s, mutta heikkeni päivän mittaan n. 7 m/s. Staijia tunti aamulla ja kierrettiin likimain koko saari, Enskär vähän huonommin. Nähtiin mm. 33 laulujoutsenta, 7 kanadanhanhea, 2 tavia, kanahaukka, varpushaukka, 2 närheä, sarvipöllö, taivaanvuohi ja 2 lehtokurppaa. Pikkulinnuista mainittakoon kiuru, 2 niittykirvistä, 7 peukaloista, 2 rautiaista ja laulurastas. Pientä hämminkiä aiheutti keskeltä kylää lammashaan lepikosta, leppien alaoksilta, löytämämme kirvinen, joka kuitenkin määrittyi luotokirviseksi – olipa täysin oudossa miljöössä! Iltapäivällä saareen saapuivat lintureissulle Timo Nisula ja Leo Lindroos.

LUOTOKIRVINEN OLESKELI ERIKOISESSA PAIKASSA, LAMMASHAAN LEPIKOSSA

LUOTOKIRVINEN OLESKELI ERIKOISESSA PAIKASSA, LAMMASHAAN LEPIKOSSA

Tiistaina 9.11.2021 lännestä saapui seuraava matalapaine, sade alkoi klo 13 jälkeen. Aamu oli pilvinen ja lounaistuuli voimistui välillä 7-16 m/s, puuskat 19. Lämpöä oli 2-6 astetta. Staijia pari tuntia majakan suojassa ja koko saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. 9 laulujoutsenta, 110 allia, 2 pilkkasiipeä, lapasotka, 6 tavia, 4 haapanaa ja 2 harmaasorsaa (k,n). Aamun merkittävin havainto oli 1kv isolokki, jonka Leksa löysi eteläkärjessä lentämässä länteen ja vähän myöhemmin näimme Timon kanssa ”pormestarin” Trattenin luodoilla pienessä lokkiporukassa. Viipyi paikalla yli puoli tuntia, kunnes lähti matalalla kohti Svartbådania. Vasta Utön 4. havainto isolokista 2000-luvulla, edellinen oli 7 vuotta sitten.

LEO LINDROOSIN OTTAMA MAINIO KUVA ISOLOKISTA OHITTAMASSA ETELÄKÄRKEÄ

LEO LINDROOSIN OTTAMA MAINIO KUVA ISOLOKISTA OHITTAMASSA ETELÄKÄRKEÄ

Saaressa nähtiin mm. 2 sarvipöllöä, närhi, 3 laulurastasta, punarinta, 6 peukaloista, rautiainen, luotokirvinen, 2 niittykirvistä, kiuru, 8 tilheä ja 6 pyrstötiaista.

MUUTAMA PYRSTÖTIAINEN KEIKKUU VIELÄ SAARESSA

MUUTAMA PYRSTÖTIAINEN KEIKKUU VIELÄ SAARESSA

Keskiviikkona 10.11.2021 aamu oli sumuinen ja vähän tihkusateinen, huono näkyvyys esti kunnon staijin. Saari kompattiin. Lintuja tänään aika vaatimattomasti, nähtiin mm. laulujoutsen, lapasotka, 3 haapanaa, 3 närheä, 150 räkättiä, 5 punakylkirastasta ja pikkulintuja mm. punarinta, 5 peukaloista, 2 rautiaista, kiuru, 3 niittykirvistä, luotokirvinen, pikkuvarpunen ja pulmunen. Gråharunilla oli 6 merisirriä. Nisulan Timo lähti iltapäivällä mantereelle ja saareen saapuivat lintureissulle mm. Esa Helander ja Juha Saarnio.

RAUTIAINEN ÄÄNTELI KUTSUÄÄNTÄÄN

RAUTIAINEN ÄÄNTELI KUTSUÄÄNTÄÄN

PIENIÄ MÄÄRIÄ LAULUJOUTSENIA ON ILMAANTUNUT POHJOISESTA

PIENIÄ MÄÄRIÄ LAULUJOUTSENIA ON ILMAANTUNUT POHJOISESTA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pormestari vieraili

Syksyisiä kelejä

Torstaina 4.11.2021 tuuli vaihteeksi länsilounaasta 9 m/s, heikkeni illaksi. Taivas oli pilvessä ja lämpöä oli 8 astetta – pitkästä aikaa oli merelle aivan erinomainen näkyvyys. Niinpä staijattiin runsaat 3 tuntia, mutta saarikin kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 9 valkoposkihanhea, 135 allia, 8 mustalintua, pilkkasiipi, ruokki, härkälintu, 4 haapanaa, 3 tavia ja petolintuja merikotkien lisäksi piekana, naaraspukuinen sinisuohaukka ja varpushaukka. Utön kaakkoispuolelta löytyi merisirrejä – 2 yksilöä Pattskärin luodoilla ja n. 160 yksilöä Norra Grimsörarnan luodoilla, välillä lennossa pallomaisena parvena tyrskyjen keskellä.

VALKOPOSKIHANHIA ON AIKA HARVOIN TÄÄLLÄ LASKEUTUNEENA

VALKOPOSKIHANHIA ON AIKA HARVOIN TÄÄLLÄ LASKEUTUNEENA

Saaressa nähtiin mm. 3 närheä, sarvipöllö, 3 lehtokurppaa, 2 taivaanvuohta, 6 naakkaa, kulorastas, 230 räkättiä ja 45 mustarastasta. Pikkulintuja havaittiin mm. 3 kiurua, niittykirvinen, pulmunen, 9 peukaloista, 3 punarintaa, 2 tiltalttia, 6 pyrstötiaista ja edelleen sama mustaleppälintu, nyt majakan ympärillä. Päivän paras oli Rivaston Arin näkemä koskikara, joka lenteli m/s Baldurin laiturin luona ja laskeutui mm. aallonmurtajalle. Kun muut ehdimme paikalle niin kara oli kadonnut eikä enää löytynyt. Kymmenes karahavainto Utöstä. Westerholmin Henkka lähti aamulla mantereelle ja Outi sekä Varesvuot saapuivat illalla saareen.

PUUKIIPIJÖIDEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI

PUUKIIPIJÖIDEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI

Perjantaina 5.11.2021 satoi vettä koko aamupäivä ja siksi tehtiin etelä- ja itäosan kierros vasta iltapäivällä. Lämpöä oli 7 astetta ja vaihteeksi nyt pohjoistuulta 7-9 m/s. Saarikierros tuotti seuraavaa: tavi, jänkäkurppa, luhtakana (pyrähti lentoon itärannalla), varpushaukka, 2 närheä ja pikkulintuja mm. 5 peukaloista, rautiainen, 2 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 6 pyrstötiaista ja lapinsirkku. Iltapäivästaiji tuotti sepelhanhen, 2 harmaasorsaa ja 20 muuttavaa merisirriä. Tänään oli tervetullut ns. välipäivä, ehdittiin tehdä kotihommiakin.

LUOTOKIRVINEN ITÄRANNALTA

LUOTOKIRVINEN ITÄRANNALTA

Pyhäinpäivänä 6.11.2021 oli reipasta (9-12 m/s) länsituulta, puolipilvistä ja lämpöä 7 astetta. Kompattiin saarta ja osa päivästä meni seuratessa Utön kalakisoja, lähtö oli klo 10 ja punnitus & palkintojenjako klo 16. Voittajat olivat Ghita ja Kalle Grannaksen talosta. Osallistujia ja yleisöä oli runsaasti, kymmeniä. Päivän lintuhavainnoista mainittakoon 5 haapanaa, varpushaukka, 2 sarvipöllöä, 2 närheä, taivaanvuohi ja huuteleva luhtakana. Pikkulintuja havaittiin mm. kiuru, 3 niittykirvistä, 5 pyrstötiaista, 2 peukaloista, 2 tikliä, 3 pulmusta ja pikkuvarpunen.

HETKI ENNEN KALAKISAN YHTEISLÄHTÖÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

HETKI ENNEN KALAKISAN YHTEISLÄHTÖÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 7.11.2021 pidettiin kotipäivä. Koko ”valoisa” aika satoi vettä kovan tuulen kera – aluksi itä- ja myöhemmin koillistuulta 12-15 m/s, lämpöä enää 5-7 astetta. Mukava päivä lukea, kirjoitella ja tehdä kuvia. Tunnin verran istuin meidän saunalla sateen ja tuulen suojassa ja näin mm. 50 muuttavaa naakkaa, närhen ja pikkuvarpusen, toki järrejä, peippoja ja tiaisia. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, kalakisat ohi.

PIKKUVARPUNEN ON ILMESTYNYT MEIDÄN SAUNALLE

PIKKUVARPUNEN ON ILMESTYNYT MEIDÄN SAUNALLE

SARVIPÖLLÖT OVAT MELKEIN AINA JOIDENKIN OKSIEN TAKANA "PIILOSSA"

SARVIPÖLLÖT OVAT MELKEIN AINA JOIDENKIN OKSIEN TAKANA ”PIILOSSA”

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Syksyisiä kelejä

Tulipäät ilahduttivat

Maanantaina 1.11.2021 jatkui eteläkaakkoinen tuuli, 9-12 m/s. Pääosin oli aurinkoista, mutta aamu oli taas sumuinen. Lämpöä oli 10,5 astetta. Saarikomppausta, sillä merelle oli edelleen kehnohko näkyvyys. Nähtiin mm. lapasotka, 3 närheä, 2 taivaanvuohta, 2 varpushaukkaa ja ollessani sääaseman lähellä huomasin matalalla etelään matkaavan nuoren (1kv) maakotkan. Lintu lensi itärantaa pitkin ja katosi avomerelle Pattskärin taakse.

MAAKOTKA LÄHTEE ITÄMERELLE

MAAKOTKA LÄHTEE ITÄMERELLE

Pikkulinnut olivat vähentyneet eilisestä, mainittavia olivat mm. 9 peukaloista, 5 punarintaa, mustapääkerttu, nokkavarpunen, tiltaltti, pulmunen, 2 kiurua, 6 niittykirvistä, pikkukäpylintu, 9 pyrstötiaista ja aamulla hotellialueella hetken näkynyt mustaleppälintu, jolla kohtalaiset siipipaneelit. Nisulan Kirsi saapui iltapäivällä saareen lintureissulle.

PYRSTÖTIAINEN LÖYSI TOUKAN SYÖTÄVÄKSI

PYRSTÖTIAINEN LÖYSI TOUKAN SYÖTÄVÄKSI

Tiistaina 2.11.2021 oli edelleen eteläkaakkoista tuulta, samat 9-12 m/s. Aurinko pilkotti silloin tällöin, näkyvyys merelle oli edelleen huono. Lämpöä oli enää 9 astetta. Runsas tunti staijia ja koko saari kompattiin. Nähtiin mm. 65 valkoposkihanhea, 9 haapanaa, 5 tavia, varpushaukka, lehtokurppa, 2 taivaanvuohta, 4 närheä, 3 sepelkyyhkyä, 3 uuttukyyhkyä ja isolepinkäinen. Pikkulintuja oli taas tullut yöllä lisää, muutto jatkuu. Mainittavia olivat mm. 3 kiurua, 9 niittykirvistä, peräti 29 peukaloista, rautiainen, 6 punarintaa, 2 tiltalttia, 2 puukiipijää, 7 pyrstötiaista, 5 pulmusta ja nokkavarpunen. Eilinen mustaleppälintu näyttäytyi jälleen hotellialueella ja Kirsi löysi iltapäivällä kylän länsireunalta Utön syksyn jo kolmannen tulipäähippiäisen. Naaraslintu oli aluksi hippiäisten seurassa Taka-Öhmanin ruusupensaassa, josta siirtyi talon pihalle ja näkyi ruokailemassa mm. hopeahärkkikasvustossa.

TULIPÄÄHIPPIÄINEN HAKI RUOKAA HOPEAHÄRKKIKASVUSTOSTA

TULIPÄÄHIPPIÄINEN HAKI RUOKAA HOPEAHÄRKKIKASVUSTOSTA

Keskiviikkona 3.11.2021 jatkui kaakkoistuuli, aamulla 9 ja illalla runsaat 6 m/s. Koko päivä heikkoa vesisadetta ja lämpöä oli 7,5 astetta. Ei staijia, mutta saari kompattiin taas varsin tarkkaan. Nähtiin mm. valkoposkihanhi, luhtakana, 2 närheä, 2 sarvipöllöä ja peräti 18 lehtokurppaa – olipa ollut hyvä muuttoyö! Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 13 peukaloista, 2 rautiaista, 3 punarintaa, 2 kiurua, luotokirvinen, 4 niittykirvistä, västäräkki, pulmunen, pikkukäpylintu, 2 kulorastasta, 5 laulurastasta, 75 mustarastasta ja 6 pyrstötiaista. Kaupan luona oli iltapäivällä mustaleppälintu, varmaan sama joka aiemmin on pysytellyt Enskärillä.

MULELI KAUPAN VIEREISELLÄ AIDALLA

MULELI KAUPAN VIEREISELLÄ AIDALLA

Puoliltapäivin löytyi (Kirsi) jälleen uusi tulipäähippiäinen, nyt koiras. Oli erittäin vilkas ja aktiivinen ruokaillen Kesnäsin länsirannan matalissa kasveissa rantakivien välissä. Jo neljäs täällä tänä syksynä. Utössä on 15 vuoden aikana nähty tulipää aiemmin vain 4 kertaa, nyt yhtäkkiä 4 yksilöä kuukauden sisällä. Itse uskon, että – vaikka joku yksilö voi olla jo Suomen pesimäkantaakin – niin koko lokakuun jatkunut lämmin ja voimakas etelävirtaus on voinut tuoda meren yli lintuja tänne eteläsaaristoon – kuukauden aikana on nähty jo 12 yksilöä Pori-Virolahti rantakaistalla, eniten juuri Utössä. Jos olisivat ainoastaan Suomen pesimäkantaa, niin olettaisi niitä näkyvän täällä joskus keväälläkin, mutta kattavasta havainnoinnista huolimatta Utöstä ei ole yhtään keväthavaintoa. No, arvailujahan nuo lintujen alkuperät paljolti ovat. Nisulan Kirsi lähti iltapäivällä mantereelle ja Ulla Åke saapui saareen lintureissulle.

KESNÄSIN KOIRAS TULIPÄÄHIPPIÄINEN

KESNÄSIN KOIRAS TULIPÄÄHIPPIÄINEN

Uusimmat kuvat näkyvät isompina tiedostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Tulipäät ilahduttivat

Takaisin Utöhön

Torstaina 28.10.2021 oli aika taas palata Utöhön. Ajelin pilvisenä aamupäivänä Nauvoon, Outi jäi vielä mantereelle. Nauvossa kahvit ja pieni kävelylenkki, sitten m/s Baldurille Pärnäisiin. Laivalle kertyi paljon väkeä, syksyinen saaristo vetää. Lintuväkeä kuitenkin varsin vähän, Jurmoon pari ja Utöhön Henrik Westerholm. Laivamatkalla reipasta lounaistuulta ja vesisadetta, joten ei havaintoja tällä kertaa. Utöhön saavuttiin klo 17.40, lämpöä oli ulkona 10,5 astetta ja sade loppui sopivasti juuri ennen Utöhön rantautumista.

TAVEJA ITÄRANNAN KUOHUISSA

TAVEJA ITÄRANNAN KUOHUISSA

Perjantaina 29.10.2021 oli jälleen tuulista (kuten koko syksy..), nyt lounaasta 10-13 m/s, puuskat 16-17. Aurinko pilkotti muutaman kerran, mutta pääosin matalalla roikkuvaa pilveä ja näkyvyys huono. Lämpöä oli 10 astetta. Vähän staijattiin, mutta oikein mitään ei liikkunut, saari kompattiin kokonaan. Lintuja on kovin niukasti, mainittavia mm. varpushaukka, 7 tavia, taivaanvuohi, närhi, 3 niittykirvistä ja n. 80 merelle lähtenyttä sinitiaista. Päivän laji oli naaraspukuinen taviokuurna, joka rauhallisesti söi Enskärillä viimeisiä pihlajanmarjoja – kovan tuulen takia pysytteli paljon maassa.  Oli kuulemma havaittu jo eilen, tämä Utössä harvinainen vieras.

TAVIOKUURNA ENSKÄRILLÄ, LAJITYYPILLISEEN TAPAAN VARSIN PELOTON

TAVIOKUURNA ENSKÄRILLÄ, LAJITYYPILLISEEN TAPAAN VARSIN PELOTON

Lauantaina 30.10.2021 jatkui etelätuuli, 7-10 m/s, ja pääosin pilvinen ja sumuinen sää. Lämpöä oli edelleen 10 astetta. Huonon näkyvyyden takia ei staijattu lainkaan merelle vaan kierrettiin saarta, taas aikalailla kokonaan. Lintuja, etenkin rastaita, saapui mantereelta pitkin päivää. Mainittavia olivat mm. varpushaukka, närhi, isolepinkäinen, 2 sepelkyyhkyä, 750 räkättirastasta, 50 punakylkirastasta, 8 laulurastasta, 35 mustarastasta, kulorastas ja Enskärillä edelleen naaraspukuinen taviokuurna, nyt Varesvuon pihapihlajassa. Pikkulinnuista mainittakoon 2 hemppoa, 2 kiurua, 9 niittykirvistä, puukiipijä, 9 punatulkkua, 4 punarintaa, 2 peukaloista ja 2 mustapääkerttua. Sauna lämpesi taas illalla.

räkättirastas_03_Korppoo_10_21

RÄKÄTTI- JA PUNAKYLKIRASTAITA ON TULLUT RUNSAASTI MANTEREELTA

RÄKÄTTI- JA PUNAKYLKIRASTAITA ON TULLUT RUNSAASTI MANTEREELTA

Sunnuntaina 31.10.2021 etelätuuli puhalsi 8-11 m/s, näkyvyys oli taas utuinen, mutta aurinko kuitenkin pilkotti pääosan päivästä. Lämpöä oli runsaat 10 astetta. Meristaiji jäi vajaaseen tuntiin eikä ollut oikein mitään liikettä huonossa näkyvyydessä. Koko saari kierrettiin. Nähtiin mm. 11 haapanaa, varpushaukka, suopöllö, peräti 12 lehtokurppaa, taivaanvuohi, 4 närheä, sepelkyyhky ja isolepinkäinen. Rastaita oli eilistä vähemmän, mutta silti n. 250 räkättiä, 60 punakylkirastasta ja 30 mustarastasta. Pikkulintuja havaittiin mm. 3 puukiipijää, 3 mustapääkerttua, myöhäinen hernekerttu (aamulla luotsiasemalla), 18 peukaloista, 6 punarintaa, 2 rautiaista, 9 niittykirvistä, luotokirvinen, kiuru, nokkavarpunen ja 2 hemppoa. Jonkun verran oli yöllä tullut lintuja lisää, hippiäisiäkin oli vielä parikymmentä. Taviokuurnaa ei enää tänään löydetty.
Päivän kummallisuuksiin kuuluu em. rautiainen, joka hätkähdytti vaalealla kurkullaan – ”valkokurkkurautiainen”. Sain kähmyilevästä linnusta muutaman huonon dokumentin, joista toki selviää, että kyse on ihan meikäläisestä rautiaisesta. Kyllä tällaisista on joitain hajahaviksia Suomesta ennenkin, mutta minulle eka kerta kun osuu kohdalle.

VALKOKURKKUINEN RAUTIAINEN TÄNÄÄN

VALKOKURKKUINEN RAUTIAINEN TÄNÄÄN (pari lisäkuvaa löytyy Uusimmat-kansiosta, johon linkki alla)

PARI HEMPPOA PYÖRII SAARESSA

PARI HEMPPOA PYÖRII SAARESSA

LOKAKUUN VIIMEISENÄ OLI KAUNIS AURINGONNOUSU

LOKAKUUN VIIMEISENÄ OLI KAUNIS AURINGONNOUSU

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina on nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin Utöhön