Rastaita ja peippoja saapuu

Maanantaina 20.3.2017 tuuli oli kääntynyt etelään, 4-7 m/s, ja taivas veti hiljalleen pilveen. Räntäsade alkoi klo 15, lämpötila oli tänään enimmillään 3 astetta. Staijia runsaat kaksi tuntia aamulla, koko saari tuli myös kierrettyä. Merellä oli aamulla jotain liikettä: laulujoutsen, 8 merihanhea, 45 allia, 4 haapanaa, 4 tukkakoskeloa ja komeaa ruokkimuuttoa, yhteensä 157 yksilöä. Bådanilla käväisi 7 merisirriä ja satamalahdella uiskenteli naaras lapasotka. Saarikierroksella löytyi aika niukasti lintuja, mainittavimmat lehtokurppa, 3 tylliä, pajusirkku ja saunallemme ilmestyneet 2 rautiaista. Kevään ensimmäiset. Myös peippoja oli tullut etelästä, saaressa oli jo noin 15 yksilöä. Joska lähti iltapäivällä mantereelle.

EKAT RAUTIAISET LÖYTYIVÄT MEIDÄN SAUNAN KULMILTA

KEVÄÄN EKAT RAUTIAISET LÖYTYIVÄT MEIDÄN SAUNAN KULMILTA

Tiistaina 21.3.2017 aamu valkeni pilvisenä ja pian alkoikin räväkkä vesi- ja räntäsade, joka loppui klo 13 aikoihin. Iltapäivä oli aurinkoinen, lämpöä 4 astetta ja navakka 12-14 m/s lounaistuuli. Aamustaijia ei sään takia tullut pidettyä mutta koko saari kierrettiin. Mainittavimmat havainnot olivat lapasotka, 3 lehtokurppaa, 6 tylliä, puukiipijä, punarinta, 2 rautiaista ja 2 luotokirvistä. Aamupäivän saderintama tiputti saareen ensimmäisen kunnon annoksen rastaita – iltapäivällä näimme ainakin 45 mustarastasta, 12 räkättiä, 6 punakylkirastasta (kevään ekat) ja 5 laulurastasta.

punakylkirastas_01_Korppoo_03_17

TAVALLISTA AIEMMIN SAAPUI EKA AALTO PUNAKYLKIÄ JA LAUROJA

TAVALLISTA AIEMMIN SAAPUI EKA AALTO PUNAKYLKIÄ JA LAUROJA

Keskiviikkona 22.3.2017 oli pilvipoutaista mutta edelleen varsin kovaa lounaistuulta, 10-16 m/s. Lämpöä oli 4 astetta. Staijasin pari tuntia majakalla ja kierrettiin Outin kanssa koko saari paitsi eteläniemi. Hiukan oli taas tullut lintuja lisää saareen, erityisesti peippoja, joita nähtiin noin 30 yksilöä – kaikki vielä koiraita. Merellä oli pientä haahkaliikennettä (+ noin 500 paikallista), muuten mainittavia olivat 5 metsähanhea, 5 mustalintua, ruokki, 5 tukkakoskeloa, lapasotka ja 20 töyhtöhyyppää. Itärannalla näkyi 2 ristisorsaa, haapana sekä 8 tylliä ja eteläniemen yli muutti kevään eka selkälokki ja illansuussa saaren yli itään matkasi kevään eka kurki. Saarikierroksella näkyi myös 16 sepelkyyhkyä, haapana, 3 lehtokurppaa, 40 mustarastasta, 4 kulorastasta (vuoden ekat), 6 räkättiä, 4 punakylkirastasta, 3 laulurastasta, punarinta, 2 rautiaista, luotokirvinen itärannalla ja 4 hemppoa. Outi lähti iltapäivällä mantereelle.

luotokirvinen_01_Korppoo_03_17

LUOTOKIRVINEN ITÄRANNALTA JA HEMPPO KYLÄLTÄ

LUOTOKIRVINEN ITÄRANNALTA JA HEMPPO KYLÄLTÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Kauniita kevätpäiviä

Torstaina 16.3.2017 oli jälleen pilvetöntä (illalla pilvistyi lännestä) ja lämmintäkin (5 astetta). Tuuli oli edelleen puuskainen, nyt luoteesta 7-10 m/s. Staijasin neljä tuntia luotsiaseman suojassa ja kiersin eteläniemen, itäosat sekä kyläalueen. Muuttavana näkyi 10 laulujoutsenta, 6 merihanhea, 9 metsähanhea ja niiden mukana 3 tundrahanhea (hienosti saaren päältä, kameramies vaan liian hidas…), 161 haahkaa, 55 allia, 23 ruokkia, 6 tukkakoskeloa, 7 naakkaa ja sepelkyyhky. Luoteistuuli selvästi pidätteli edelleen muuttoa. Saaressa näkyi mm. 3 lapasotkaa (vähenevät hiljalleen), 2 tylliä, peukaloinen, 5 kiurua, 3 pajusirkkua ja vuoden eka hippiäinen. Muuttava sekin toki.

KEVÄÄN EKA HIPPIÄINEN OLI AIKA VÄSYNYT PITKÄSTÄ MERIMATKASTA

KEVÄÄN EKA HIPPIÄINEN OLI AIKA VÄSYNYT PITKÄSTÄ MERIMATKASTA

Perjantaina 17.3.2017 satoi koko yön ja aamun, selkeni vasta puolen päivän aikaan. Lounaistuuli oli kova, 12-15 m/s, mutta lämpöä oli 4 astetta iltapäivällä. Meristaiji jäi tänään sateen takia väliin mutta saari kompattiin kokonaan – sade ja lounaistuuli olivat tuoneet joitakin lajeja lisää. Mainittavia olivat harmaahaikara, kevään eka tavi, merihanhi, 3 sepelkyyhkyä, uuttukyyhky, jo peräti 6 tylliä mutta enää vain 1 lapasotka Fladanilla. Pikkulintuja näkyi saaressa mm. punarinta, peukaloinen, punatulkku, kiuru, 2 hippiäistä, 3 pajusirkkua ja kevään ensimmäinen kangaskiuru ja niittykirvinen. Willströmin Vili kertoi nähneensä aamulla 2 meriharakkaa ohilennossa Enskärillä – tosi aikaisia! Outi saapui iltalaivalla saareen kuten myös Tammeron Heidi ja Joska Laine lintuja katsomaan.

VANHA HARMAAHAIKARA VIIHTYI KOULUN LAHDELLA

VANHA HARMAAHAIKARA VIIHTYI KOULUN LAHDELLA

Lauantaina 18.3.2017 oli kaunis kevätpäivä. Aurinko paistoi, lämpöä oli 4 astetta ja länsi-, myöhemmin pohjoistuuli oli heikko. Aamustaijia luotsiasemalla vajaa kolmisen tuntia ja sittemmin kierrettiin taas koko saari. Iltapäivällä vielä staijia omalla pihalla. Merellä nähtiin mm. 15 laulujoutsenta, 33 merihanhea, kevään ekat 4 kanadanhanhea, 12 allia, 6 tukkakoskeloa, tavi, kevään eka haapana, 8 ruokkia ja viikon tauon jälkeen taas merisirrejä – nyt 18 yksilöä Bådanilla. Saaressa nähtiin mm. varpushaukka, 10 sepelkyyhkyä, 8 tylliä, 2 punarintaa, peukaloinen, ainakin 35 mustarastasta, 2 luotokirvistä (itärannalla), 2 hemppoa, 4 pajusirkkua ja keväälle uusina muuttolajeina
3 keltasirkkua ja 2 puukiipijää. Joska näki iltapäivällä meriharakan Enskärillä. Illalla pohjoistuuli vähitellen voimistui – onkohan huomenna hiljaisempaa…

PUUKIIPIJÖIDEN KEVÄTMUUTTO ALKOI

PUUKIIPIJÖIDEN KEVÄTMUUTTO ALKOI

KANADANHANHI ON UTÖSSÄ KEVÄISIN VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA

KANADANHANHI ON UTÖSSÄ KEVÄISIN VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 19.3.2017 jatkui aurinkoinen sää mutta lämpöä oli vain 3 astetta sillä tuuli oli nyt pohjoisesta 5-7 m/s. Staijailin luotsiaseman suojassa kolmisen tuntia ja kierrettiin koko saari. Pohjoistuuli oli hiljentänyt muuttoa mutta jotain sentään löytyi. Merellä näkyi mm. 2 ristisorsaa, 2 merihanhea, 2 haapanaa, 7 tukkakoskeloa, 3 töyhtöhyyppää ja yhteensä 42 ruokkia. Haahkoja oli lähivesillä jo muutama sata, riskilöitäkin muutamia kymmeniä. Hamnskärskläppeneillä piipersi koko aamun 32 merisirriä. Mereltä saapui aamulla Patteriniemeen pulmunen ja kevään eka västäräkki. Saarikierroksella nähtiin mm. 3 sepelkyyhkyä, 2 uuttukyyhkyä, 3 tylliä, kangaskiuru, hemppo, 2 keltasirkkua, 2 pajusirkkua ja kevään eka järripeippo (koiras koululla). Joska näki mm. 2 peukaloista. Tammeron Heidi lähti tänään mantereelle.

PAJUSIRKKUJA ON JO PÄIVITTÄIN

PAJUSIRKKUJA ON JO PÄIVITTÄIN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Hiljalleen lisää kevätlajeja

Maanantaina 13.3.2017 tuuli oli lounaasta 6-9 m/s, taivas pilvipoutainen ja lämpöä enimmillään 3 astetta. Näkyvyys oli hyvä ja niinpä tänään tuli staijattua majakalla noin 5 tuntia, saaren komppaus jäi vähemmälle. Merellä/muuttavana näkyi mm. jp-kuikka, metsähanhi, 23 haahkaa, 4 mustalintua, 11 allia, 2 tukkakoskeloa, 6 ruokkia, vuoden eka juhlapukuinen naurulokki, uuttukyyhky ja varpushaukka. Fladanilla oli enää 7 lapasotkaa ja  saaressa oleskelivat vuoden eka mustavaris ja laulurastas. Mainita voi vielä punarinnan, 2 kottaraista ja 5 naakkaa. Sällylä ja Laaksonen lähtivät iltapäivällä mantereelle ja saareen saapui pari minulle tuntematonta lintuharrastajaa.

MUSTAVARIS ON UTÖSSÄ HYVIN VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA

MUSTAVARIS ON UTÖSSÄ HYVIN VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA

Tiistaina 14.3.2017 oli kolea (+3 astetta), pilvinen, utuinen ja tuulinen (lounas 8-14 m/s) päivä. Illalla vesisadetta. Huonon näkyvyyden takia staiji jäi pariin tuntiin mutta koko saari tuli kierrettyä eteläniemeä lukuun ottamatta. Merellä/muuttavana näkyi mm. 8 laulujoutsenta, 2 merihanhea, 21 haahkaa, 4 uuttukyyhkyä, 3 sepelkyyhkyä ja naakka. Keväälle uutena lajina majakan edustan luodoille laskeutui tylli. Saaressa oli edelleen niukasti lintuja, mainita voi 3 räkättiä, tilhen, 6 kiurua ja Fladanin 7 lapasotkaa. Kuvattavaa on vielä löytynyt kovin niukasti.

STAIJAUS ON TÄHÄN VUODEN AIKAAN VIELÄ AIKA USEIN YKSINÄISTÄ PUUHAA - STAIJARIN SELFIE MAJAKAN KUPEELTA

STAIJAUS ON TÄHÄN VUODEN AIKAAN VIELÄ AIKA USEIN YKSINÄISTÄ PUUHAA – STAIJARIN SELFIE MAJAKAN KUPEELTA

Keskiviikkona 15.3.2017 oli aurinkoista ja lämmintä (4 astetta) mutta navakka (10-12 m/s) länsituuli. Merellä väreilyä ja staijia kertyi vain pari tuntia. Saaren itäosat, Enskär ja kyläalue tuli kierrettyä. Muuttavana näkyi mm. 6 laulujoutsenta, 6 metsähanhea, 2 merihanhea, 21 haahkaa, 2 tukkakoskeloa, 4 sepelkyyhkyä, uuttukyyhky ja 2 jp-naurulokkia. Saarikierroksella löytyi mm. 6 lapasotkaa, lehtokurppa, 2 tylliä itärannalla, 5 kiurua, 6 kottaraista ja keväälle uutena lajina 2 pajusirkkua – toinen kylärannan risukasalla ja toinen itärannalla. Hyvä merkki, että jokunen pikkulintukin tulee jo meren yli muuttavana. Kyllä kevät hiljalleen etenee, sitä on vaan itse vähän malttamaton…

TOINEN ITÄRANNAN TYLLEISTÄ

TOINEN ITÄRANNAN TYLLEISTÄ

TÄNÄÄN NÄKYI KOLME RANTAKÄÄRMETTÄ - TÄMÄ YKSILÖ ON VIELÄ SAVEN VÄRJÄÄMÄ TULTUAAN JUURI TALVIKOLOSTAAN LÄMMITTELEMÄÄN

TÄNÄÄN NÄKYI KOLME KÄÄRMETTÄ – TÄMÄ KYY ON VIELÄ SAVEN PEITOSSA TULTUAAN JUURI TALVIKOLOSTAAN AURINKOON LÄMMITTELEMÄÄN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Hiljalleen lisää kevätlajeja

Ruokkilintuja muutolla

Torstaina 9.3.2017 oli jälleen surkea näkyvyys ja tihkusadepäivä. Merelle ei nähnyt mitään ja pilvet roikkuivat matalalla, lumet sulivat +2 asteen lämmössä ja navakassa etelätuulessa. Kiertelin itäosassa ja kyläalueella mutta pääosa päivästä kului kirjoitus- ja kuvahommissa. Mainittavia havaintoja olivat 40 lapasotkaa ja 5 tukkakoskeloa Fladanilla, 3 laulujoutsenta paikallisena itärannalla ja 4 kiurua. Uivelot tuntuvat tänä keväänä olevan täällä ihan kortilla… Illalla saareen saapui Kuusiston Kimmo.

ITÄRANNAN LAULUJOUTSENET

ITÄRANNAN LAULUJOUTSENET

Perjantaina 10.3.2017 jatkui sumuinen sää – näkyvyys oli koko päivän alle 300 metriä! Lounaistuuli oli heikko, lämpöä 2 astetta ja sadetta vain muutama pisara mutta lähes olemattoman näkyvyyden takia retkeily jäi melko vähiin. Toki saari kierrettiin. Mainittavimmat havainnot olivat Fladanin 40 lapasotkaa, itärannalla edelleen 3 laulujoutsenta ja nyt 6 kiurua, kylällä punarinta ja uutena kevätlajina sumu oli pudottanut saareen 2 lehtokurppaa – toisen itäniityn reunalle, toisen Gamla Postenille. Nämä muuttavat lehtokurpat menevät kumma kyllä Tiirassa salatuiksi. Juha Laaksonen tuli illalla saareen. Jospa huomenna näkisi merellekin…

PIHALTAMME NÄKYI JUURI JA JUURI KYLÄLAITURIN PÄÄHÄN

PIHALTAMME NÄKYI JUURI JA JUURI KYLÄLAITURIN PÄÄHÄN

Lauantai 11.3.2017 valkenikin kirkkaana ja aurinkoisena, tuuli oli luoteesta 6 m/s ja yöllä oli pikkupakkanen, päivällä +3 astetta. Staijattiin noin neljä tuntia plus saari kompattiin. Merellä oli jo vähän liikettä mutta muuten vielä hiljaista. Nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, 19 haahkaa, 17 tukkakoskeloa, 31 allia, 26 riskilää ja 42 muuttavaa ruokkia. Fladanilla oli edelleen noin 40 lapasotkaa, Bådanilla näkyi 7 merisirriä ja huuhkaja huuteli illalla. Muuttavia olivat myös 36 naakkaa ja 5 sepelkyyhkyä, lisäksi saaressa nähtiin 10 kiurua ja kevään ekat 2 hemppoa. Sällylä tuli illalla saareen lintureissulle.

LAPASOTKAT KÄVIVÄT VENEVAJOJEN TUNTUMASSA

LAPASOTKAT KÄVIVÄT VENEVAJOJEN TUNTUMASSA

Sunnuntaina 12.3.2017 oli edelleen kirkkaan aurinkoista ja hyvä näkyvyys, tuuli oli kääntynyt lounaaseen ja voimistui päivän aikana 5-9 m/s. Lämpöä oli enimmillään 4 astetta mutta yö oli taas pakkasella. Staijia luotsiasemalla noin neljä tuntia ja itäosan sekä kylän komppaus. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, merihanhi, 34 haahkaa, 52 allia, 11 tukkakoskeloa, 51 ruokkia ja klo 07.50 muutti 2 etelänkiislaa lounaispuolitse kaakkoon. Fladanilla oli enää 32 lapasotkaa ja saaressa nähtiin 5 kiurua, 8 naakkaa, kottarainen ja punarinta. Petolintu- ja pikkulintumuutto ovat täällä Utössä vielä ihan jäässä. Kuusiston Kimmo lähti päivällä mantereelle.

KAKSI PIKKUVARPUSTA ON TALVEHTINUT SAARESSA - SAA NÄHDÄ JÄÄVÄTKÖ PESIMÄÄNKIN

KAKSI PIKKUVARPUSTA ON TALVEHTINUT SAARESSA – SAA NÄHDÄ JÄÄVÄTKÖ PESIMÄÄNKIN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Ruokkilintuja muutolla

Lumipyryä ja kevätmyrskyä

Maanantaina 6.3.2017 jatkui kova itäkoillinen tuuli – koko päivän 11-15 m/s, puuskissa enemmänkin. Pakkasta oli 2 astetta mutta aurinko paistoi. Keli tuntui silti tuulen takia hyisen kylmältä.. Staijia pari tuntia luotsiaseman suojassa mutta merellä oli voimakas haittaava väreily. Saaren itäosat kierrettiin. Mainittavimmat havainnot olivat lounaasta saapunut merihanhi, 65 lapasotkaa Fladanilla, paikallinen alli, 5 kiurua, punarinta ja Teerikallion reunalta keskellä päivää lentoon pöllähtänyt huuhkaja.

MERIHANHI LENTELI MAJAKAN EDUSTALLA

MERIHANHI LENTELI MAJAKAN EDUSTALLA

Tiistaina 7.3.2017 itäkoillinen tuuli yltyi jo myrskylukemiin, ajoittain puuskat olivat 23-24 m/s ja keskituuli 18-19 m/s. Aamulla alkoi myös vaakasuora lumituisku ja pakkasta oli 2-3 astetta. Hankalan retkisään takia keskityttiin tänään kotijuttuihin ja ulkoilu jäi minimaaliseksi. Fladanilla keinui aallokossa edelleen noin 60 lapasotkaa ja ruokinnallamme kävi punarinta. Järvisen Laura näki tänään huuhkajan lennossa Kojuvretin lähellä, varmaan sama yksilö kuin eilen itäniityn reunalla.

KIURUJA ON JO PÄIVITTÄIN

KIURUJA ON JO PÄIVITTÄIN

Keskiviikkona 8.3.2017 tuuli oli yöllä kääntynyt etelälounaaseen ja voimistui hiljalleen uudelleen 13-15 m/s. Lumi- ja räntäkuuroja satoi edelleen pitkin päivää mutta aamupäivällä oli onneksi kohtalainen sateeton jakso ja merelle näkyvyyttä. Staijia noin kaksi tuntia ja kylän sekä Enskärin kierros. Merellä näkyi mm. haahkakoiras, 2 riskilää,
5 tukkakoskeloa, ristisorsa runsas puoli tuntia uimassa majakan edustalla sekä noin
70 merisirriä Bådanilla. Fladanilla oli enää noin 45 lapasotkaa, taitavat lähteä hiljakseen muutolle. Saaressa näkyi myös varpushaukka, 2 räkättiä, 15 kiurua ja punarinta. Outi lähti päivällä mantereelle.

RISTISORSA LUMEN KESKELLÄ

RISTISORSA LUMEN KESKELLÄ

TÄMÄN AAMUN NÄKYMÄ LUOTSIASEMALTA

TÄMÄN AAMUN NÄKYMÄ LUOTSIASEMALTA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Lumipyryä ja kevätmyrskyä

Kevätmuutto hyytyi korkeapaineeseen

Torstaina 2.3.2017 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin pilvikelissä ja muutamassa plusasteessa Nauvoon kahville ja kauppaan kunnes siirryttiin m/s Eivorille tutuille paikoille. Mukaan tuli lintuporukkaa mm. Hyvärisen Ismo Utöhön ja Timo Alppi, Jorma Hellsten ja Kim Kuntze Jurmoon. Matkalla nähtiin mm. 240 kyhmyjoutsenta, 2 laulujoutsenta, 2 haahkaa, 2 pilkkasiipeä, hiirihaukka ja yllättävimpänä hiiripöllö Aspön kappelin vieressä sähkölangalla syömässä myyrää. Utöhön saavuttiin pimeän aikaan klo 19.30. Saaressa oli paikalla mm. Järvisen Mikko.

NORMAALIOBJEKTIIVILLA OTETTU KUVA ASPÖN HIIRIPÖLLÖSTÄ (KIRKON RÄYSTÄÄN JA PUUN VÄLISSÄ LANGALLA)

PEINELLÄ OBJEKTIIVILLA LAIVALTA OTETTU KUVA ASPÖN HIIRIPÖLLÖSTÄ (KIRKON RÄYSTÄÄN JA PUUN VÄLISSÄ LANGALLA) (Kuva: Outi Sarjakoski)

AURINGONLASKU MERELLÄ (kuva: Outi Sarjakoski)

AURINGONLASKU MERELLÄ (kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 3.3.2017 oli vähän suttuinen ja sateinen sää. Aamulla oli utua ja heikkoa lounaistuulta, klo 10 alkaen reipasta räntäsadetta ja iltapäivällä taas sumuista ja utuista, lämpöä oli 2 astetta. Staijia sen verran kuin merelle näki plus saaren kierros. Merellä/muuttavana nähtiin mm. laulujoutsen, ristisorsa, 3 haahkaa, 42 allia, pilkkasiipi, 16 tukkakoskeloa, 21 riskilää, 7 ruokkia ja 3 töyhtöhyyppää. Fladanilla oleskeli edelleen noin 70 lapasotkaa ja eteläpuolen luodoilla piipersi yhteensä noin 110 merisirriä. Muita havaintoja olivat mm. varpushaukka, 22 kiurua, 2 peukaloista, punarinta, 6 räkättiä ja 3 kottaraista. Lintuja kuvaamaan saapui illalla Raino Kinnunen.

KOTTARAISET OVAT NYT KOMEASSA KEVÄTPUVUSSA

KOTTARAISET OVAT NYT KOMEASSA KEVÄTPUVUSSA

Lauantaina 4.3.2017 levisi korkeapaine pohjoisesta ja tuulikin kääntyi luoteen kautta pohjoiseen, vielä tosin aika heikkona (5-6 m/s). Taivas oli pilvipoutainen ja lämpötila nollassa. Staijattiin koko aamupäivä ja saarikin kierrettiin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 7 laulujoutsenta, 11 haahkaa, 78 allia, 17 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 48 tukkakoskeloa, kevään eka harmaahaikara (saaren yli pohjoiseen), töyhtöhyyppä, 29 riskilää ja 19 ruokkia. Merikotkia oli massiivisesti liikkeellä – 34 paikallista ja 62 muuttavaa eli ainakin 96 yksilöä! Lisäksi nähtiin Fladanilla 66 lapasotkaa ja lounaispuolen luodoilla yhteensä noin 170 merisirriä. Saaressa havaittiin myös ampuhaukka, 21 kiurua, 2 peukaloista, punarinta, räkättirastas, 3 kottaraista ja kevään eka pulmunen.

SINITIAINEN SAI RÄNTÄSADETTA PÄÄLLEEN

SINITIAINEN SAI RÄNTÄSADETTA PÄÄLLEEN

Sunnuntaina 5.3.2017 puhalsi kylmä koillistuuli 8-11 m/s, ilma oli mennyt pakkaselle 2-4 astetta ja taivas oli kirkas. Tämä keli pysäyttää kevätmuuton liki kokonaan, korkeapaineet tähän vuodenaikaan ovat lintumuutolle yleensä tehokkaita esteitä. Merellä myös runsaasti väreilyä pakkasen takia. Staijattiin 2-3 tuntia ja koko saari kierrettiin mutta saalis oli edellispäiviä niukempi. Merellä nähtiin 6 haahkaa, 3 riskilää, 2 ruokkia, 4 tukkakoskeloa ja 4 allia sekä Fladanilla edelleen 74 lapasotkaa. Merisirrejä havaittiin 5 ja mereltä saapui yksinäinen töyhtöhyyppä. Merikotkia liikkui tänäänkin, itse laskin 37 yksilöä. Saaressa näkyi mm. varpushaukka, punarinta, 11 kiurua, punatulkku ja 3 pulmusta. Järvisen Mikko, Hyvärisen Ismo ym lintuharrastajat lähtivät päivällä mantereelle.

MUSTARASTAITA ON JO SAAPUNUT MUUTOLLA MUUTAMA YKSILÖ

MUSTARASTAITA ON JO SAAPUNUT MUUTOLLA MUUTAMA YKSILÖ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kevätmuutto hyytyi korkeapaineeseen

Käynti mantereella

Maanantaina 27.2.2017 lähdin pistäytymään mantereella mutta lintuja ehti hyvin staijata ennen laivan lähtöä (ip:llä). Sää oli pilvipoutainen, etelätuuli voimistui 1-8 m/s ja lämpötila oli nollassa. Merellä nähtiin mm. 18 allia, koirashaahka, 12 tukkakoskeloa, 3 ruokkia (2 jp ja tp), 11 riskilää ja yhteensä 108 merisirriä kahdessa parvessa. Fladanilla uiskenteli edelleen 70 lapasotkaa ja varpushaukka lensi pohjoisen suuntaan. Itärannalla oli punarinta ja kottarainen. Järvisen Mikko jäi vielä saareen.

MYÖS ENSIMMÄISET KOTTARAISET VIIHTYVÄT LEVÄRANNOILLA

MYÖS ENSIMMÄISET KOTTARAISET VIIHTYVÄT LEVÄRANNOILLA

LAPASOTKIEN PUVUT OVAT VIELÄ "VAIHEESSA"

LAPASOTKIEN PUVUT OVAT VIELÄ ”VAIHEESSA”

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Käynti mantereella

Pientä kevään edistymistä

Torstaina 23.2.2017 lumimyräkkä oli ohi ja päivä oli pääosin pilvinen mutta tuulinen: luoteesta 12-17 m/s, pakkasta oli 1 aste. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja lähes koko saaren kierros tuottivat joitakin uusia muuttajiakin. Merellä oli hiljaista, mainittavia jp-riskilä, 3 allia, 5 tukkakoskeloa ja Fladanilla edelleen 65 lapasotkaa. Naakkoja muutti 25 ja saaresta löytyi mm. 9 kiurua, kevään eka kottarainen, uuttukyyhky, peukaloinen, punarinta itärannalla ja itärannalla myös luotokirvinen. ”Luotsi” lienee muuttava, talvehtiva lintuhan hävisi 2.2. Illalla saareen saapui paljon lisää lintuporukkaa, mm. Pirkanmaalta Aarne Ohtonen, Matti Sulko, Hannu Sippola, Erkki Sipilä, Kari Laamanen, Antero Alho, Hannu Kianen ja Tapio Lahtonen.

kiuru_01_Korppoo_02_17

ITÄRANNALLA OLI KIURUJA SEKÄ LUOTOKIRVINEN

ITÄRANNALLA OLI KIURUJA SEKÄ LUOTOKIRVINEN

Perjantaina 24.2.2017 jatkui kova luodetuuli – 12-15 m/s ja taivas oli pääosin pilvessä. Sakeita lumikuuroja saatiin niskaan pitkin päivää ja lämpö oli pari astetta pakkasella. Staijia pari tuntia plus saaren kierros tehtiin. Nähtiin mm. edelleen noin 70 lapasotkaa Fladanilla, riskilä, 13 merisirriä lähiluodoilla ja saaressa edelleen luotokirvinen, punarinta ja nyt 2 kottaraista, lisäksi 2 peukaloista, 2 räkättirastasta ja ainakin 22 kiurua. Meidän pihalta löytyi kuollut tilhi, oli ilmeisesti lentänyt ikkunaan. Iltapäivällä piilottelin taas Fladanin vesilintuja kuvaamassa.

TALITIAINEN LUMIPYRYSSÄ

TALITIAINEN LUMIPYRYSSÄ

Lauantaina 25.2.2017 iski kunnon flunssa ja vietin lähes koko päivän kotosalla potilaana. Pohjoistuuli puhalsi, aurinko paistoi ja lämpö oli nollan tienoilla. Puoli tuntia jaksoin staijailla luotsiasemalla ja näkyi mm. 90 merisirriä ja ikkunasta näkyivät Fladanin 70 lapasotkaa. Uusi kevätlaji oli 2 muuttavaa laulujoutsenta. Outi lähti aamulaivalla mantereelle ja Järvisen Mikko saapui illalla saareen.

TUULI PÖLLYYTTI ISOKOSKELO NAARAAN TUKKAA

TUULI PÖLLYTTI ISOKOSKELONAARAAN TUKKAA

Sunnuntaina 26.2.2017 tuuli oli heikentynyt, nyt 3-6 m/s, ja kääntynyt lounaaseen. Päivä oli pilvipoutainen, lämpöä 1 aste ja näkyvyys hyvä lukuun ottamatta aamua, jolloin satoi tihkua. Staijattiin luotsiasemalla pitkin päivää ja kierrettiin itäosat, kylä ja Enskär. Merellä jo hiukan liikettä – nähtiin mm. 81 allia, 2 haahkaa (jp koiras ja naaras), 3 ruokkia, 3 riskilää, n. 260 kalalokkia ja yhteensä n. 85 merisirriä samaan aikaan kolmessa eri parvessa eteläpuolen luodoilla. Havaittiin myös 3 naakkaa, 12 räkättiä, 3 kottaraista, 8 kiurua ja itärannalla punarinta. Satamassa sukelteli edelleen noin 70 lapasotkaa. Mantereelle lähtivät päivällä Pirkanmaan lintuporukka sekä Varesvuon Markus ja Minna.

ITÄRANNAN PUNARINTA ON VARSIN ARKA

ITÄRANNAN PUNARINTA ON VARSIN ARKA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pientä kevään edistymistä

Takatalvea

Maanantaina 20.2.2017 valkeni räntäsateessa ja maa oli hetken valkoisena. Lämpötila nousi kuitenkin +2 asteeseen ja lumi suli nopeasti. Tuuli oli hyvin heikkoa ja tihkua sekä tiheää sumua riitti koko päivän. Merelle ei nähnyt mutta kyläalue ja Enskär kierrettiin. Lintuja näkyi niukasti, mainita voi 45 lapasotkaa, peukaloisen ja 2 kylällä pyörähtänyttä kiurua. Iltapäivällä saareen saapui lisää lintumiehiä, mm. Seppo Vuolanto, Pekka Pakkala sekä Aarne ja Timo Reunala, jotka näkivät mm. lennossa yksinäisen merisirrin. Kuvaajia saareen saapui mm. Anita Herkman.

ISOKOSKELOITA NÄKEE UTÖSSÄ ENEMMÄLTI VAIN TALVISIN

ISOKOSKELOITA NÄKEE UTÖSSÄ ENEMMÄLTI VAIN TALVISIN

Tiistaina 21.2.2017 ilma oli seljennyt, paljon aurinkoa ja hyvä näkyvyys. Tuuli oli koillisesta 6-10 m/s ja lämpötila korkeimmillaan +1 aste. Vastatuuli piti kevätmuuton alun edelleen vaatimattomana. Staijattiin pitkin päivää ja kierrettiin koko saari talvilintulaskennan merkeissä. Merellä nähtiin mm. pilkkasiipi, 2 mustalintua, 12 allia, 2 ruokkia, 2 riskilää ja eteläpuolen luodoilla 50+13 merisirriä. Merikotkia oli yhteensä ainakin 22, Fladanilla n. 65 lapasotkaa ja 12 tukkakoskeloa. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat peukaloinen ja punarinta ja huuhkaja istui illalla Kobbanilla. Laskentapäivän lajimäärä oli 31 ja yksilöitä 638.

TUKKASOTKIA TALVEHTII PIENI PARVI

TUKKASOTKIA TALVEHTII PIENI PARVI

Keskiviikkona 22.2.2017 taivas oli pilvistynyt, tuuli kääntynyt etelään ja lämpötila pudonnut pakkaselle. Tuuli voimistui ollen iltapäivällä enimmillään 25 m/s ja puoliltapäivin alkoi kova lumipyry – oikea talvimyrsky! Lämpötila nousi illalla nollaan. Aamulla staijailtiin tyhjää aallokkoa ja ennen sateen alkua kierrettiin kyläalueet. Päivän havaintoja olivat mm. 2 riskilää, 65 lapasotkaa, 5 räkättirastasta, 3 peippoa ja punarinta. Vuolanto, Pakkala, Reunalat ja Herkman lähtivät päivällä mantereelle reippaassa tuulessa ja lumipyryssä.

punarinta_02_Korppoo_02_17

PUNARINTA JA PEIPPO IHMETTELIVÄT TÄNÄÄN LUMENTULOA

PUNARINTA JA PEIPPO IHMETTELIVÄT TÄNÄÄN LUMENTULOA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takatalvea

Pieniä kevätmuuton oireita

Torstaina 16.2.2017 lähdin hienon Irlannin matkamme jälkitunnelmissa kohti Utötä. Outi jäi vielä Turkuun potemaan alkavaa flunssaa. Ajelin iltapäivällä Nauvoon, jossa kahvi maistui vanhaan tapaan. M/s Eivorille kertyi aika niukasti väkeä ja matka sujui pääosan ajasta pimeällä merellä, lintuhavaintoja ei kertynyt. Jäät loppuivat Lohmin kohdalle. Kotona Utössä oli kodikasta ja lämmintä.

MUUTAMA KYMMENEN TELKKÄÄ VIIHTYY UTÖSSÄ

MUUTAMA KYMMENEN TELKKÄÄ VIIHTYY UTÖSSÄ

Perjantaina 17.2.2017 aamulla tuli vähän tihkusadetta ja sen päälle hernerokkasumu, joka hälveni vasta klo 14. Kiertelin saaressa eteläniemeä lukuun ottamatta ja iltapäivällä katselin merelle tunnin verran mutta vastavalo ja väreily häiritsivät. Satamalahdella viihtyi edelleen tiivis lapasotkaparvi, josta nyt laskin 72 yksilöä. Lisäksi paikalla oli n. 30 tukkasotkaa, tp-naurulokki, 5 tukkakoskeloa sekä vähän telkkiä ja isokoskeloita. Saaressa näkyi mm. varpushaukka, peukaloinen ja kevään eka muuttava uuttukyyhky, joka pullahti sumun seasta saareen paikalliseksi. Iltalaivalla saareen saapui pari lintuharrastajaa ja muutama kamerakerholainen.

PEUKALOISIA ON VARMAAN MUUTAMA JÄLJELLÄ SAARESSA

PEUKALOISIA ON VARMAAN MUUTAMA JÄLJELLÄ SAARESSA

Lauantaina 18.2.2017 oli pääosin aurinkoista, reipasta (10-12 m/s) länsiluoteista tuulta ja lämpöä 3 astetta.  Koska näkyvyys oli hyvä niin staijailin runsaat pari tuntia luotsimäellä, myöhemmin itäosan kierros ja iltapäivä kului Fladanin vesilintuja kuvatessa. Merellä oli jo vähän liikettä – näkyi mm. 8 allia, mustalintu, 18 tukkakoskeloa (kaikki N), 12 riskilää (kaikki vielä tp) ja kevään ensimmäiset 2 muuttavaa haahkaa (jp k + n) eteläniemen vierestä itäkoilliseen. Fladanilla oli edelleen n. 70 lapasotkaa ja n. 30 tukkasotkaa. Pikkulinnut ovat vielä aikalailla kateissa, pari peippoa ja mustarastasta sentään näkyi talvehtivien tiaisten ja viherpeippojen lisäksi. Iltalaivalla saareen saapuivat mm. Outi sekä Varesvuon Markus ja Minna ja Riku Lumiaro.

LAPASOTKIA TALVEHTII NOIN 70 SATAMALAHDELLA

LAPASOTKIA TALVEHTII NOIN 70 SATAMALAHDELLA

Sunnuntai 19.2.2017 alkoi sateisena mutta sade loppui jo aamupäivällä ja puoliltapäivin selkeni auringonpaisteiseksi. Länsilounainen tuuli oli melko voimakasta, 11-15 m/s, ja lämpöä oli 3 astetta. Staijia pari tuntia majakan suojassa, lisäksi kierrettiin itäosat, kylä ja Enskär. Mainittavimmat havainnot olivat varpushaukka, kevään eka muuttava naakka, Fladanilla edelleen noin 70 lapasotkaa sekä merellä 2 lähes jp ruokkia muuttolennossa pohjoiseen. Merisirrit ovat nyt pysyneet piilossa mutta uskon että niitä joillain ulkoluodoilla vielä on. Iltapäivällä jälleen pari tuntia vesilintujen kuvaamista.

TÄSSÄ KOIRAS LAPASOTKA

TÄSSÄ KOIRAS LAPASOTKA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pieniä kevätmuuton oireita