Syysretki Viron lintumaille

Sunnuntaina 19.9.2021 ajeltiin iltapäivällä Outin kanssa Turusta Nummelle, Outin kotitalolle, yöksi. Ilta kului leppoisasti ja nukkumaan mentiin aikaisin, Outi aika lailla flunssaisena ja minä puolestaan valmiina varhaiseen herätykseen. Maanantaina 20.9.2021 lähdin klo 07.00, aamunpalan jälkeen, ajelemaan Mäntsälän Ohkolaan, jonne jätin auton noin viikoksi. Klo 08.45 lähdimme Ohkolasta muutaman muun retkeläisen kanssa Korhosen Karin (Skaftung Nature) kyydissä kohti Helsingin Katajanokkaa, jossa seuraamme liittyi vielä muutama retkeläinen. Ajettiin Viking Xpress-laivaan – edessä oli lähtö kohti Viron lintumaita. Seurueeseemme kuuluivat Karin ja minun lisäksi Kirjosen Jopi (samalla toisen auton kuljettaja), Antti Brander (jonka kanssa olen ollut Falsterbossa) sekä uusina tuttavuuksina Ari Saarinen, Martti Melkko, Hannele Heino, Olli Tuomi, Kimmo Nieminen, Tuula Kyllönen ja Esa Hämäläinen.

OLTIIN LIIKKEELLÄ KAHDELLA AUTOLLA

OLTIIN LIIKKEELLÄ KAHDELLA AUTOLLA

Laivamatkalla (2,5 tuntia) syötiin maittava lounas ja Tallinnaan saavuttiin klo 13. Koronajutuista ja -rokotuksista ei missään kysytty mitään ja ajoimme ensimmäiseksi Tallinnan länsireunalle, jossa tapasimme sovitusti Timo Nuorasen – tuoreen Viron Lintuoppaan kirjoittajan. Vaihdettiin kuulumisia ja muutama kirjakin jäi autoihimme. Matkalla majapaikkaamme, Puisen niemenkärjen tuttuun majataloon (Nina Talu), teimme muutaman pikku pysähdyksen ja saimme ensi tuntumaa lintutilanteeseen. Itätuuli oli edelleen navakkaa, taivas pääosin pilvinen ja lämpöä oli 12 astetta.

MUSTALEPPÄLINTUKOIRAS LAULOI JOKA PÄIVÄ MAJAPAIKKAMME PIHASSA

MUSTALEPPÄLINTUKOIRAS LAULOI JOKA PÄIVÄ MAJAPAIKKAMME PIHASSA

Majoittumisen jälkeen staijailimme tunnin verran Puisen tornissa ja teimme vielä iltakierroksen niemen pohjoisrannalle ennen illallista majapaikassamme. Olipa hyvää kotiruokaa. Tänään ehdittiin nähdä mm. jalohaikara, 7 hiirihaukkaa, varpushaukka, 2 ruskosuohaukkaa, 2 tuulihaukkaa, n. 4000 valkoposkihanhea, 4 tundrahanhea, 50 lapasotkaa, ainakin 5 riuttatiiraa, 70 kapustarintaa, mustaleppälintu, 5 törmäpääskyä, n. 120 hemppoa ja aivan ilmeinen nokivaris (hieman liian nopea tilanne). Kaukana oli suosirrejä n. 50, mutta yllättäen kurjet loistivat lähes täysin poissaolollaan – vain 110 nähtiin.  Oletamme, että lisää kurkia on vielä tulossa. Mainittakoon vielä, että edellisen kerran olin (Outi silloin mukana) täällä Puisessa syyskuun lopulla 2015, silloinkin Korhosen Karin kanssa matkassa.

VALKOPOSKIHANHIA OLI MONESSA PAIKASSA SATAPÄISIÄ PARVIA

VALKOPOSKIHANHIA OLI MONESSA PAIKASSA SATAPÄISIÄ PARVIA

Tiistaina 21.9.2021 oli pilvistä, iltapäivällä vähän kevyttä sadettakin, ja lämpöä 8 astetta. Tuuli oli koillisesta 3-5 m/s. Aloitettiin tunnin aamustaijilla puisen tornilla klo 7-8, sitten aamiainen ja sen jälkeen lähialueiden kierrokselle. Käytiin mm. Kiidevassa, Pangassa, Haeskassa ja Rannajoen tornilla. Palattiin majapaikkaan klo 18.10, pidettiin iltahuuto sekä nautittiin illallinen ennen painumista pehkuihin. Tänään nähtiin mm. 20 jalohaikaraa, 10 laulujoutsenta, 40 tundrahanhea, 50 merihanhea, 4500 tundrametsähanhea, 8000 valkoposkihanhea, 2500 haapanaa, 4000 punasotkaa, 10 lapasotkaa, 600 telkkää ja 100 kurkea.

HAAPANA TAISI OLLA YLEISIN VESILINTU

HAAPANA TAISI OLLA YLEISIN VESILINTU

Petolintuja havaittiin merikotkien lisäksi 2 ruskosuohaukkaa, 5 sinisuohaukkaa, 2 varpushaukkaa, piekana, 3 hiirihaukkaa, ampuhaukka, tuulihaukka, nuolihaukka ja muuttohaukka. Kahlaajista mainittakoon mm. 200 kapustarintaa, 5 tundrakurmitsaa, 1500 töyhtöhyyppää, 20 suosirriä, 15 suokukkoa ja 15 taivaanvuohta. Sepelkyyhkyjä muutti 1300, varpuspöllö vihelteli aamuyöllä majapaikallamme, pikkutikka havaittiin ja pikkulinnuista mainittakoon 7 kangaskiurua, 2 isolepinkäistä, 8 mustaleppälintua, 20 pyrstötiaista, 7 viitatiaista, 4 pähkinänakkelia, 5 nokkavarpusta, vain 10 närheä, mutta n. 1000 haarapääskyä. Mukava päivä Matsalun lahden pohjoisreunalla, vaikka vaelluslintujen ja kurkien vähyys tuntuvat yllättäviltä. Illallinen syötiin taas majapaikassamme.

MUUTAMA TUNDRAKURMITSA NÄHTIIN PUISEN RANNALLA

MUUTAMA TUNDRAKURMITSA NÄHTIIN PUISEN RANNALLA

Keskiviikkona 22.9.2021 oli hyvä retkisää – pääosin aurinkoista, heikkoa suunnaltaan vaihtelevaa tuulta ja kylmän yön jälkeen päivällä lämpöä +12 astetta. Aamiaisen jälkeen ajeltiin Spithamiin, tarkemmin sanottuna Pöösaspean niemelle, merilintuja katsomaan. Paikalla oli mm. vakiotarkkailija Annika Forsten, joka olikin mukava tavata pitkästä aikaa. Vähän liiankin hienon ja tuulettoman sään takia muutto ei ollut kovinkaan vilkasta, mutta jotain toki nähtiin n. 3 tunnin staijin aikana. Spithamista siirryttiin muutaman pysäyksen kera Haapsaluun, jossa oli kaupungin lahti pullollaan lintuja. Käytiin illansuussa vielä Rannajoen tornilla ennen paluuta Puiseen ja illalliselle.

HAAPSALUN RANNASSA OLI TUHANSIA NOKIKANOJA

HAAPSALUN RANNASSA OLI TUHANSIA NOKIKANOJA

 

TYYTYVÄISEN NÄKÖINEN MIES PÖÖSASPEASSA, TAKANA ANNIKA STAIJAA

TYYTYVÄISEN NÄKÖINEN MIES PÖÖSASPEASSA, TAKANA ANNIKA STAIJAA

Tänään havaittiin mm. 156 kaakkuria, 25 kuikkaa, 105 Gavia sp, 2500 valkoposkihanhea, 250 lapasotkaa, 373 allia, 108 mustalintua, 490 pilkkasiipeä, 1500 telkkää ja 489 tukkakoskeloa. Lisäksi laskettiin mm. 80 harmaahaikaraa, peräti 230 jalohaikaraa (eniten Haapsalussa), 10 laulujoutsenta, 126 kurkea, 30 tundrahanhea, 1000 tundrametsähanhea, 500 harmaasorsaa, 3500 nokikanaa, 16 taivaanvuohta, 1000 sepelkyyhkyä, 4 ruskosuohaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, 2 varpushaukkaa, 3 hiirihaukkaa, tuulihaukka ja 2 muuttohaukkaa. Muita mainittavia olivat mm. 2 pikkutikkaa, 6 kangaskiurua, luotokirvinen, 500 haarapääskyä, mustaleppälintu, 101 pyrstötiaista, viitatiainen ja nokkavarpunen. Kuvia syntyi tänäänkin.

VIITATIAISET EIVÄT OLLEET TÄLLÄ KERTAA OIKEIN KO-OPERATIIVISIA - HYVÄT KUVAT JÄIVÄT SAAMATTA

VIITATIAISET EIVÄT OLLEET TÄLLÄ KERTAA OIKEIN KO-OPERATIIVISIA – HYVÄT KUVAT JÄIVÄT SAAMATTA

Torstaina 23.9.2021 oli pilvistä ja klo 16.20 alkaen satoi vettä. Eteläkaakkoinen tuuli oli navakkaa, 10-13 m/s, ja ilma varsin viileä. Staijia aamulla pari tuntia Puisen kärjessä, lintutornin kupeessa, ja päivällä kierrettiin reitillä Puise – Keemu – Penijoe – Kloostri – Rannajoe ennen paluuta kämpille. Sauna lämpesi ja illallinen maistui sateen ropistessa.

PÄHKINÄNAKKELI NÄYTTI TUTTUA  PÄÄ ALASPÄIN LIIKKUMISTAAN

PÄHKINÄNAKKELI NÄYTTI TUTTUA PÄÄ ALASPÄIN LIIKKUMISTAAN

Mainittavia havaintoja tänään olivat mm. 2 kuikkaa, 90 jalohaikaraa, 40 laulujoutsenta, 50 tundrahanhea, 800 tundrametsähanhea, 2000 valkoposkihanhea, 4000 haapanaa, 3000 punasotkaa, 1500 nokikanaa, 160 kurkea, ruskosuohaukka, sinisuohaukka, 9 hiirihaukkaa, varpushaukka, 2 tuulihaukkaa ja muuttohaukka. Lisäksi nähtiin 20 kapustarintaa, 3500 töyhtöhyyppää, 2 riuttatiiraa, palokärki, pikkutikka ja harmaapäätikka. Pikkulinnuista mainittavia olivat 2 kangaskiurua, 4 mustaleppälintua, 15 pyrstötiaista, viitatiainen, pähkinänakkeli ja peräti 54 nokkavarpusta – kaikki Penijoeilla. Kloostrissa äänteli lehtopöllö.

RIUTTATIIROJA OLI VIELÄ USEITA

RIUTTATIIROJA OLI VIELÄ USEITA

Perjantaina 24.9.2021 ohjelmassamme oli retki Kablin lintuasemalle Etelä-Viroon. Hyvä, että lähdettiin sillä yöllisen sateen jälkeen paksua, pimeää ja tihkuista pilveä roikkui maan luoteisosan päällä, mutta Kablissa oli leppoisan puolipilvistä, lämmintä (15 astetta) ja heikkoa länsituulta plus erinomainen näkyvyys. Aamiaisen jälkeen ajeltiinkin suoraan Kabliin, n. 2 tuntia, ja viihdyttiin siellä klo 16 saakka. Sen jälkeen pieni koukkaus Vihulaan ja takaisin Puiseen iltahuutoon ja illalliselle. Melkein kaikki päivän havikset kertyivätkin Kablista, joka oli mukava tuttavuus.

KABLIN LINTUASEMA OLI MUKAVA TUTTAVUUS - KUVASSA HELGOLAND-FELLA

KABLIN LINTUASEMA OLI MUKAVA TUTTAVUUS – KUVASSA HELGOLAND-FELLA

Mainittavia havaintoja olivat mm. kuikka, 16 jalohaikaraa, 14 laulujoutsenta, 4 paikallista pikkujoutsenta, 4 lapasotkaa, mehiläishaukka, kanahaukka, 6 varpushaukkaa, piekana, 5 hiirihaukkaa, nuolihaukka ja nuori muuttohaukka. Lisäksi nähtiin 120 kurkea, 6 tylliä, tundrakurmitsa, 20 kapustarintaa ja 3 isolepinkäistä.

NUORI MUUTTOHAUKKA PYYHÄLSI PARI KERTAA TORNIN OHI, MUUTENKIN NÄHTIIN USEITA MUUTTOHAUKKOJA

NUORI MUUTTOHAUKKA PYYHÄLSI PARI KERTAA TORNIN OHI, MUUTENKIN NÄHTIIN USEITA MUUTTOHAUKKOJA

Kablin lintutornin läheisyydessä nähtiin ja kuultiin kahteen otteeseen tammitikka ja juuri ennen poislähtöä paikalle ilmestyi myös koiras valkoselkätikka – makea tikkapaikka! Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. mustaleppälintu, 31 pyrstötiaista, 15 hömötiaista ja 2 pähkinänakkelia. Kablin rengastusasemaa ja Helgoland-fellaa ympäröi hieno monimuotoinen vanha rantametsä, jossa kiertelimme samalla tutustuen alueen luontokeskukseen. Olipa mukava päivä taas.

KOIRAS VALKOSELKÄTIKKA ILMESTYI KABLIN TORNIN LÄHELLE

KOIRAS VALKOSELKÄTIKKA ILMESTYI HETKEKSI KABLIN TORNIN LÄHELLE

TAMMITIKASTA SAIN VAIN EPÄTARKAN LENTOKUVAN TAKAA PÄIN - MUISTO SEKIN...

TAMMITIKASTA SAIN VAIN EPÄTARKAN LENTOKUVAN TAKAA PÄIN – AINA EI VOI ONNISTUA, MUTTA MUISTO TÄMÄKIN…

Lauantaina 25.9.2021 oli aamulla täyspilvistä yön sateen jälkeen, mutta päivän kuluessa hiljalleen selkeni illan auringonpaisteeksi. Länsiluoteinen tuuli oli aluksi heikkoa, myöhemmin 6-8 m/s. Lämpöä oli 14 astetta. Aamu alkoi n. 3 tunnin staijilla Puisen kärjessä, myöhemmin siirryttiin Kiidevaan ja Haeskaan sekä tehtiin lukuisia tienvarsipysähdyksiä. Nähtiin mm. kuikka, 50 jalohaikaraa, 8 laulujoutsenta, 600 kurkea, 50 tundrahanhea, 50 merihanhea, 3000 tundrametsähanhea, 3000 valkoposkihanhea, 20 lapasotkaa, ruskosuohaukka, varpushaukka, 90 hiirihaukkaa, nuolihaukka ja 2 muuttohaukkaa. Lisäksi nähtiin 190 kapustarintaa, 7 tundrakurmitsaa, 2000 töyhtöhyyppää, 150 suosirriä, 7 suokukkoa, 30 taivaanvuohta, jänkäkurppa, 5 punakuiria, isokuovi, 5 valkovikloa, mustaviklo, 8 tylliä, 15 riuttatiiraa, pikkutikka, 8 kangaskiurua, isolepinkäinen, keltavästäräkki, 7 mustaleppälintua, 90 pyrstötiaista, 100 tikliä ja 15 nokkavarpusta. Aamulla Puisen pihan reunalla kävi kultasakaali, jonka Kari ja Jopi havaitsivat – löysivät äänestä ja koirien reaktiosta. Päivän tapahtumiin lukeutuu vielä Saabin takarenkaan hajoaminen, mutta onneksi oli sekä vararengas että tomerat renkaanvaihtajat matkassa.

HÖMÖTIAISTA EN OLLUT NÄHNYT MUUTAMAAN VUOTEEN, EIPÄ NIITÄ UTÖSSÄ OLE..

HÖMÖTIAISTA EN OLLUT NÄHNYT MUUTAMAAN VUOTEEN, EIPÄ NIITÄ UTÖSSÄ OLE..

PYRSTÖTIAISILLA OLI PIENTÄ VAELLUSTA

PYRSTÖTIAISILLA OLI PIENTÄ VAELLUSTA

Sunnuntai 26.9.2021 oli paluupäivä Suomeen. Aamiaisen jälkeen staijattiin Puisessa aamumuuttoa klo 10.30 saakka mukavassa säässä: aurinkoista, luoteistuulta 4-6 m/s ja lämpöä 10 astetta. Aamustaijin  tulos oli mm. 8 jalohaikaraa, 50 valkoposkihanhea, ruskosuohaukka, varpushaukka, hiirihaukka, 2000 kurkea (hienosti aivan matalalla yli aamuvarhaisella), kapustarinta, 6 riuttatiiraa, 2 käpytikkaa, 6 pikkutikkaa, harmaapäätikka, 3 palokärkeä, kangaskiuru, 180 pyrstötiaista, viitatiainen, 45 närheä ja pihalla viihtyneet 2 mustaleppälintua.

KURKIA MATKASI ETELÄÄN KAUNISSA AAMUVALOSSA TOITOTTAEN

KURKIA MATKASI ETELÄÄN KAUNISSA AAMUVALOSSA TOITOTTAEN

NÄRHIÄ NÄHTIIN KOVIN VÄHÄN VERRATTUNA AIEMPIIN SYKSYIHIN

NÄRHIÄ NÄHTIIN KOVIN VÄHÄN VERRATTUNA AIEMPIIN SYKSYIHIN

Keittolounaan jälkeen lähdettiin ajelemaan kohti Tallinnaa, jossa siirryttiin Tallink Megastar alukseen runsaan turistimäärän jatkoksi. Korona ”hellittää”.. Helsinkiin saavuttiin klo 15.30 aikoihin ja osa meistä jatkoi Karin autolla Mäntsälään. Satamassa kuluikin pitkä aika, reilusti toista tuntia, kun nyt myös autoilla saapunut iso ihmismäärä tarkastettiin koronarokotusten ja koronatestausten suhteen – aikamoinen operaatio. Mäntsälästä ajelinkin sitten omalla autolla Turkuun, jonne saavuin klo 19.30 aikoihin.

Olipa mukava Karin järjestämä syysmatka mukavassa seurassa – pitkästä aikaa tuli käytyä oikein ulkomailla, edellinen reissunihan oli joulukuussa 2019 Egyptiin. Virossa on aina paljon lintuja, tosin tällä kertaa kurkia, kahlaajia ja hyönteissyöjiä oli epätavallisen vähän. Kurjet lähtivät Suomesta voimalla liikkeelle juuri tänään, mutta Viroon oli ehtinyt vasta melko vähäinen määrä. Vajaan viikon reissumme lajimäärä oli 125, jonkin verran niukemmin kuin aiemmilla syysreissuilla tänä samana ajankohtana.

KABLISSA KUVASIMME VILKASTA KÄRPPÄÄ

KABLISSA KUVASIMME VILKASTA KÄRPPÄÄ

TUNDRAMETSÄHANHIA NÄHTIIN RUNSAASTI, JOUKOSSA MYÖS LUKUISASTI TUNDRAHANHIA

TUNDRAMETSÄHANHIA NÄHTIIN RUNSAASTI, JOUKOSSA MYÖS LUKUISASTI TUNDRAHANHIA

Retken kuvat ovat nähtävänä isompina tiedostoina (exif-tietoineen) täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit | Jätä kommentti

Pohjoisvirtauksessa

Maanantaina 13.9.2021 alkoi voimakas pohjoisvirtaus, lämpöä oli enää 12-13 astetta. Luoteistuuli puhalsi koko päivän 12 m/s, puuskat 16 m/s, ja taivas oli puolipilvinen. Staijailin aamulla tunnin luotsiasemalla ja kierteli saunalahden, saaren itäosat ja iltapäivällä kotinurkilla staijia ja kuvaamista. Pohjoisvirtaus pyyhki pikkulintuja paljon pois saaresta, mutta suojaisissa paikoissa lymyili vielä hysyjä. Meidän pihalla oli mm. 10 leppälintua, 2 mustapääkerttua, lehtokerttu ja pensaskerttu. Muuten näkyi mm. harmaahaikara, 10 haapanaa, 6 jouhisorsaa, 2 merikihua, meriharakka, taivaanvuohi, 2 suokukkoa, 2 valkovikloa ja petolintuja 26 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa ja 2 sinisuohaukkaa. Saareen saapuivat päivällä mm. Antero Topp vaimonsa Maaran kanssa sekä lintukuvaajia Raumalta, Ari Ahlfors ja Make Suomela.

TUNTUU KUIN LEPPÄLINTUJA OLISI OLLUT TAVALLISTA ENEMMÄN

TUNTUU KUIN LEPPÄLINTUJA OLISI OLLUT TAVALLISTA ENEMMÄN

Tiistaina 14.9.2021 jatkui pohjoisvirtaus, luoteistuuli oli koko päivän 8-12 m/s ja lämpöä enimmillään 13 astetta. Puolipilvistä. Staijia taas tunti aamulla luotsiaseman suojassa ja saarikomppausta, pääosin itäosassa. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 35 mustalintua, 2 jouhisorsaa, meriharakka, 2 valkovikloa, suosirri ja petolintuja merikotkien lisäksi 46 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, naaras sinisuohaukka ja vanha muuttohaukka, joka aamulla istuskeli pitkään luotsiaseman luodoilla. Pikkulinnuista mainittavia olivat itäniityllä lapinkirvinen ja aamun ja aamupäivän peippomuutto, yhteensä n. 1520 yksilöä. Hyönteissyöjät ovat nyt lähes kateissa, muutama leppälintu, hernekerttu ja fyllari – pohjoisvirtaus tyhjentää.

HARMAAHAIKAROITA ON LÄHES PÄIVITTÄIN

HARMAAHAIKAROITA ON LÄHES PÄIVITTÄIN

Keskiviikkona 15.9.2021 jatkui edelleen pohjoisvirtaus, mutta eilistä heikompana (6-8 m/s). Taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli enää 11 astetta. Staijia pari tuntia aamulla ja kompattiin likimain koko saari, Enskär tosin niukasti. Merellä/muutolla nähtiin mm. syksyn ekat 17 metsähanhea, Gavia, 2 harmaahaikaraa, 18 mustalintua, 140 haapanaa, 4 jouhisorsaa, uuttukyyhky, 65 sepelkyyhkyä ja varsin niukasti petolintuja: 9 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, ampuhaukka ja 2 sinisuohaukkaa. Pitkästä aikaa oli kuitenkin vähän monipuolisemmin kahlaajia –  punakuiri, tundrakurmitsa, 2 kapustarintaa, 3 valkovikloa, suokukko, 9 tylliä, 2 suosirriä ja pulmussirri (luotsiaseman luodoilla). Lisäksi nähtiin käpytikka, kangaskiuru, pikkusieppo ja luotsiaseman vierestä aamulla lentänyt tsik-sirkku. Ahlfors ja Salmela lähtivät iltapäivällä mantereelle, kolme uutta lintuharrastajaa saapui saareen. Oma iltapäivä vierähti mm. koulun uuden opettajan ja oppilaiden lehtikuvaajana.

PIKKUSIEPOT OVAT EDELLEEN KAIKKI NUORIA

PIKKUSIEPOT OVAT EDELLEEN KAIKKI NUORIA

KÄPYTIKKOJA ON NÄKYNYT HARVAKSELTAAN, EI MITÄÄN KUNNON VAELLUSTA

KÄPYTIKKOJA ON NÄKYNYT HARVAKSELTAAN, EI MITÄÄN KUNNON VAELLUSTA

Torstaina 16.9.2021 tuuli kääntyi itään ja puhalsi 7-11 m/s, hiljalleen koko ajan voimistuen. Taivas oli pilvessä ja lämpöä 11 astetta. Staijia pari tuntia aamulla luotsiaseman suojassa ja iltapäivällä pihalla, välillä ohjelmassa Kesnäsin ja itäosan kierros. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 3 kuikkaa, 50 mustalintua, 108 muuttavaa haapanaa ja petolintuja 11 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 2 hiirihaukkaa ja 5 sinisuohaukkaa. Kahlaajia havaittiin tänään 3 suosirriä, 4 tylliä, pulmussirri, 2 kapustarintaa, tundrakurmitsa, taivaanvuohi ja syksyn eka jänkäkurppa. Pikkulintupuoli oli niukkaa, kangaskiuru, muutama leppälintu, yksi lehtokerttu, fyllareita, pari hernekerttua ja punarintoja. Saareen saapui illansuussa ainakin 5-6 uutta lintuharrastajaa ja -kuvaajaa. Varhain huomenaamulla on itselläni lähtö mantereelle pitkästä aikaa.

LEHTOKERTTUJAKIN ON VIELÄ MAISEMISSA

LEHTOKERTTUJAKIN ON VIELÄ MAISEMISSA

SYKSYINEN PUNARINTA

SYKSYINEN PUNARINTA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pohjoisvirtauksessa

Muutto piristyi sumusta huolimatta

Torstaina 9.9.2021 jatkui lounaistuuli, 7-9 m/s, mutta taivas oli tänään pilvetön ja aurinko lämmitti ilman liki 17 asteiseksi. Yöt ja aamut ovat nyt tosi kosteita. Staijia pari tuntia aamulla, mutta näkyvä muutto on edelleen todella vaatimatonta. Saari kierrettiin. Mainittavimmat havainnot olivat 7 kuikkaa, harmaahaikara, 3 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, kalasääski, rantasipi ja pikkulinnuista mm. pikkusieppo (meidän saunalla), lehtokerttu, sinirinta ja 2 keltavästäräkkiä. Peippoja, västäräkkejä ja vihervarpusia muutti muutama parvi päivän aikana.

LEHTOKERTTUJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

LEHTOKERTTUJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

KALASÄÄSKI MUUTTI MELKEIN TALOMME YLI

KALASÄÄSKI MUUTTI MELKEIN TALOMME YLI

Perjantaina 10.9.2021 sää muuttui – tuuli oli nyt idästä (7 m/s), taivas pilvessä ja lämpöä 14 astetta. Tuulen suunnan muutos laittoi vauhtia syysmuuttoon, mm. petolintuja nähtiin yllättävänkin monta. Staijia iltapäivällä n. 3 tuntia ja kierrettiin koko saari. Havaittiin mm. 3 harmaahaikaraa, 2 valkovikloa, taivaanvuohi, punakuiri, tylli ja petolintuja merikotkien lisäksi 19 varpushaukkaa, 15 tuulihaukkaa, 3 nuolihaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, 2 ruskosuohaukkaa ja peräti 10 mehiläishaukkaa. Monet menivät mukavasti saaren päältä, valot vaan olivat niukat kuvaamiseen.

NUORI MEHILÄISHAUKKA PIHALTA KUVATTUNA

NUORI MEHILÄISHAUKKA PIHALTA KUVATTUNA

Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 2 pikkusieppoa, 5 leppälintua, rautiainen, 2 kivitaskua ja 3 lapinkirvistä. Peippoja muutti muutama sata. Saareen saapuivat illalla mm. Tammerot.

LEPPÄLINTUJA ON NYT PALJON

LEPPÄLINTUJA ON NYT PALJON

Lauantaina 11.9.2021 oli sumupäivä – kuten taisi olla laajalti koko Etelä-Suomessa. Näkyvyys oli koko päivän vain 100-300 metriä, lämpöä 13-14 astetta ja länsituuli oli hyvin heikkoa. Kiertelin kyläaluetta, saunalahden perukkaa ja saaren itäosaa – olihan yöllä kuitenkin tullut kohtalaisen paljon hysyjä lisää. Havaintoja tänään olivat mm. 6 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, sinisuohaukka, taivaanvuohi ja hyönteissyöjiä mm. 8 lehtokerttua, 16 mustapääkerttua, 23 hernekerttua, 11 leppälintua, 8 harmaasieppoa, 2 pikkusieppoa, ruokokerttunen ja syksyn eka peukaloinen. Myös ensimmäiset laulu- ja punakylkirastaat olivat ilmestyneet ja punarintoja oli ainakin n. 60 yksilöä. Päivällä Mika Mäki kävi asentamassa meidän saunalle pesukoneeseen uudet poistoputket ja -liitännät. Lundenin Jokke ja Kristiina lähtivät aamulla mantereelle.

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ALKOI

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ALKOI

RUOKOKERTTUNEN MEIDÄN SAUNALLA

RUOKOKERTTUNEN MEIDÄN SAUNALLA

Sunnuntaina 12.9.2021 oli yöllisen sateen jälkeen toinen sumupäivä putkeen. Aamupäivällä näkyvyys oli alle 200 m, iltapäivällä hetken parempi näkyvyys kunnes taas levittäytyi paksua sumua. Etelälounainen tuuli puhalsi 5-6 m/s ja lämpöä oli enimmillään 15 astetta. Kun ei merelle nähnyt, komppailin ahkerasti kyläaluetta, saunalahtea ja itäosaa – pitkään tuli myös kuvattua hysyjä meidän saunalla. Oli toinen hyvä pikkulintupäivä peräkkäin, tänään tuli kirjattua mm. 31 hernekerttua, 5 lehtokerttua, 8 mustapääkerttua, pensaskerttu, ruokokerttunen, 32 leppälintua, 10 harmaasieppoa, peukaloinen, 2 kivitaskua, pikkulepinkäinen, n. 70 punarintaa ja myöhäinen kultarinta. Fyllareita näkyi n. 45. Päivän muita lajeja olivat mm. harmaahaikara, 4 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja mehiläishaukka. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä, mm. Tammerot.

PIKKULEPINKÄINEN - SUOMESTA, EI SIPERIASTA...

PIKKULEPINKÄINEN – SUOMESTA, EI SIPERIASTA…

MYÖHÄINEN KULTARINTA NÄKYI TÄNÄÄN

MYÖHÄINEN KULTARINTA NÄKYI TÄNÄÄN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Muutto piristyi sumusta huolimatta

Muutto edelleen varsin hiljaista

Maanantaina 6.9.2021 oli puolipilvistä, heikkoa (3-6 m/s) länsituulta ja lämpöä 15 astetta. Staijia taas tunti aamulla ja komppasimme itäosat ja kyläaluetta ennen laivan lähtöä – Outin täytyi lähteä mantereelle asioita toimittamaan. Iltapäivän pyörin kotinurkilla, kamera kourassa. Tänään saaressa nähtiin mm. kuikka, 9 mustalintua, 2 tylliä, käpytikka, törmäpääsky ja pikkulinnuista mainittavia olivat sinirinta, pikkusieppo ja lapinkirvinen – kaikki itäosassa.

SINIRINTA ITÄRANNALLA

SINIRINTA ITÄRANNALLA

Petolintuja havaittiin merikotkien lisäksi 2 tuulihaukkaa, 3 (vain!) varpushaukkaa, ampuhaukka ja 2 vanhaa muuttohaukkaa, koon perusteella eri sukupuolta. Saareen saapui lisää lintuväkeä – Kirsi Nisula, Lundenin Jokke vaimonsa Kristiinan kanssa, Voitto Pajulehto sekä Rivaston Ari. Voitto Pajulehto havaitsi iltapäivällä heinäkurpan itäniityllä, tämän vuoden toinen.

KAUKAA OTETTU DOKUMENTTIKUVA VANHASTA MUUTTOHAUKASTA KOBBANILLA

KAUKAA OTETTU DOKUMENTTIKUVA VANHASTA MUUTTOHAUKASTA KOBBANILLA

Tiistaina 7.9.2021 oli pilvistä, voimistuvaa lounaistuulta (aamu 3, ilta 10 m/s) ja lämpöä 14-15 astetta. Staijia pari tuntia aamulla luotsiasemalla ja likimain koko saari kompattiin, Enskär huonosti. Nähtiin mm. 12 kuikkaa, silkkiuikku, 2 harmaahaikaraa, 2 tuulihaukkaa, varpushaukka ja taivaanvuohi. Hiljaista on näkyvä muutto. Pikkulintuja oli tullut hiukan lisää, mm. 3 pikkusieppoa, 2 kirjosieppoa, 17 harmaasieppoa, 15 leppälintua ja lapinkirvinen. Puolenpäivän jälkeen tapahtui peippomuuttoa vastatuuleen, yhteensä n. 1700, ja joukossa jo järrejä.

KAIKKI PIKKUSIEPOT OVAT OLLEET NUORIA LINTUJA

KAIKKI PIKKUSIEPOT OVAT OLLEET NUORIA LINTUJA

NUORI SILKKIUIKKU. LAJI ON VARSIN VÄHÄLUKUINEN UTÖSSÄ.

NUORI SILKKIUIKKU. LAJI ON VARSIN VÄHÄLUKUINEN UTÖSSÄ.

Keskiviikkona 8.9.2021 oli edelleen puolipilvistä, paljon matalalla roikkuvaa (sumu)pilveä ja vähän aamulla sadettakin. Lämpöä oli 16 astetta ja länsilounainen tuuli puhalsi 6-8 m/s. Staijia runsas tunti, mutta merellä oli hyvin hiljaista. Myös saaressa oli edelleen niukasti lintuja, selvästi vielä vähemmän kuin eilen. Mainittavaa olivat kuikka, meriharakka, 2 tuulihaukkaa, nuolihaukka, 2 varpushaukkaa, syksyn eka räkättirastas sekä pikkulinnuista pensastasku, 7 kivitaskua ja 2 pikkusieppoa. Mantereelle lähtivät iltapäivällä mm. Nisulan Kirsi, Pajulehdot ja Varesvuon Markus ja Minna.

NUOLIHAUKKA LENTELI PÄIVÄLLÄ KYLÄALUEELLA

NUOLIHAUKKA LENTELI PÄIVÄLLÄ KYLÄALUEELLA

VARPUSHAUKKA SÖI SUOKUKKOA ITÄRANNAN TUNTUMASSA

VARPUSHAUKKA SÖI SUOKUKKOA ITÄRANNAN TUNTUMASSA

Uusimmat kuvat ovat nähtävänä isompina tiedostoina exif-tietoineen täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Muutto edelleen varsin hiljaista

Lintuja niukasti

Torstaina 2.9.2021 oli puolipilvistä, lämpöä 14 astetta ja kohtalaista (7-12 m/s) länsiluoteista tuulta. Tuttu aamustaiji tunnin verran luotsiasemalla ja kierrettiin Kesnäs, itäosat ja Enskär. Pikkulinnut ovat lähes kadoksissa eikä muutenkaan ollut mikään varsinainen muuttopäivä. Nähtiin mm. harmaahaikara, 16 varpushaukkaa, 7 tuulihaukkaa, valkoviklo, 4 tylliä, 5 suokukkoa, meriharakka, taivaanvuohi ja jälleen pulmussirri lounaisrannan luodoilla. Itäniityllä oli 2 lapinkirvistä ja päivän merkittävin oli ad haarahaukka, joka klo 12.20-12.40 rundaili itäniityn-Kobbanin alueella. Hälytimme Markuksen ulos ja hänkin näki mainiosti milkkarin ennen kuin se hiljalleen lähti Jurmon suuntaan. Onpa ollut hyvä haarahaukkavuosi Utössä, keväällä nähtiin peräti 5 ja nyt syksyllä toistaiseksi 2 yksilöä. Iltaa istuttiin taas Markuksen ja Minnan kanssa, nyt meillä.

HAARAHAUKKA - SYKSYN TOINEN

HAARAHAUKKA – SYKSYN TOINEN

Perjantaina 3.9.2021 vallitsi kova (11-16 m/s) ja kylmä (12 astetta) pohjoisvirtaus, muutamia sadekuurojakin saatiin puolipilvisessä syysilmassa. Staijia tunti aamulla luotsiaseman suojassa ja Kesnäsin & itäosan kierros päivällä. Havaintoja niukasti tänään, mainittavia olivat mm. 6 mustalintua, harmaahaikara, 9 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa ja kahlaajia tylli, suosirri, meriharakka, 3 suokukkoa, rantasipi, valkoviklo ja mustaviklo. Pikkulinnut aika lailla piilossa, osin kovan tuulen takia. Päivä kului vähän enemmän kotihommissa tänään.

LEPPÄLINTUJA ON NÄKYNYT KOVIN NIUKASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)

LEPPÄLINTUJA ON NÄKYNYT KOVIN NIUKASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 4.9.2021 sää vaihteli rajusti – puoleen päivään saakka rankkoja sade- ja raekuuroja, välillä aurinkoa ja lämpöä oli 8 astetta. Iltapäivä oli aurinkoinen, lämpöä 12 astetta ja navakkaa luoteistuulta, 10-12 m/s. Aamulla sadekuurojen välissä puolen tunnin staiji ja päivällä kierrettiin saaren itäosat ja Kesnäs. Lintuja taas niukasti saaressa, etenkin hysyt ovat lähes kateissa. Ei yleensäkään tänne tule luoteistuulella lintuja. Mainittavia olivat 3 kuikkaa, 2 mustalintua, 7 merihanhea, 2 harmaahaikaraa, 5 tuulihaukkaa, 11 varpushaukkaa ja suokukko (ainoa kahlaaja!). Iltapäivällä kuvasin saunamme lähellä varpushaukkaa, joka söi pyydystämäänsä tuulihaukkaa – näitä ”peto syö petoa”-tilanteita on tänä syksynä ollut jo ainakin 5-6, mutta nyt eka, jota onnistuin jotenkin kuvaamaan. Tämä tilanne päättyi molempien haukkojen kannalta huonosti, kun saaressa vapaana liikkuva kissa yhtäkkiä hyökkäsi paikalle varpushaukan kimppuun ja myös se menehtyi.

varpushaukka_51_Korppoo_09_21

VARPUSHAUKAT PYYDYSTÄVÄT KOVAA TAHTIA TUULIHAUKKOJA

VARPUSHAUKAT PYYDYSTÄVÄT KOVAA TAHTIA TUULIHAUKKOJA

Sunnuntaina 5.9.2021 pohjoistuuli (4 m/s) vihdoin hellitti ja kääntyi päivän aikana lounaaseen, hitaasti voimistuen. Puolipilvistä ja lämpöä oli 13 astetta. Staijia taas tunti aamulla ja kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat. Muutto oli erittäin heikkoa, mainittavaa vain 4 kuikkaa, harmaahaikara, 6 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, ampuhaukka, ruskosuohaukka, taivaanvuohi ja mustaviklo. Luotsiaseman edustalla oli viiden todella pienen (muutaman päivän ikäisiä) koskelon poikue, jossa emoa ei ollut mailla halmeilla. Lintuja, erityisesti pikkulintuja ja kahlaajia, on ajankohtaan nähden saaressa erittäin vähän. Outoa. Iltapäivä kului pitkälti maaotteluja katsellessa..

PUNARINTOJEN SYYSMUUTTO ON HILJALLEEN KÄYNNISTYNYT

PUNARINTOJEN SYYSMUUTTO ON HILJALLEEN KÄYNNISTYNYT

LUOTOKIRVISIÄ NÄKYY LÄHES JOKA PÄIVÄ

LUOTOKIRVISIÄ NÄKYY LÄHES JOKA PÄIVÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Lintuja niukasti

Syksyn tuntua

Maanantaina 30.8.2021 tuuli edelleen koillisesta, mutta heikosti (3-6 m/s). Taivas oli pilvetön ja lämpöä oli enimmillään 19 astetta. Staijia aamulla runsas tunti luotsiasemalla ja iltapäivällä n. 3 tuntia omalla pihalla. Itäosat ja Kesnäs kierrettiin. Petomuutto jatkui mukavan vilkkaana, Rivasto lähti aamulla mantereelle eli muita laskijoita ei nyt Outin ja minun lisäksi ollut. Nähtiin mm. 2 kuikkaa, 40 mustalintua, 4 harmaahaikaraa, käpytikka ja kahlaajia 2 meriharakkaa, 3 valkovikloa, rantasipi, 7 suokukkoa ja tylli.

VALKOVIKLOJA RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE

VALKOVIKLOJA RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE

Petolintuja havaittiin 278 varpushaukkaa, hiirihaukka, 17 tuulihaukkaa, 3 sinisuohaukkaa, 2 ruskosuohaukkaa ja jälleen arosuohaukka – 1kv macro lensi talomme ja majakanvälistä länteen illansuussa, vähän vastavalon puolelta, mutta jonkun kuvan sain silti. Syksyn neljäs nuori arosuo, kylläpä näitä riittää. Pikkulinnuista mainittakoon pikkusieppo meidän saunalla sekä syksyn ekat 2 punarintaa ja hippiäinen, leppälintuja oli runsaasti (ainakin n. 25).

AROSUOHAUKKA MENI PIHAMME OHI VASTAVALON PUOLELTA

AROSUOHAUKKA MENI PIHAMME OHI VASTAVALON PUOLELTA

Tiistaina 31.8.2021 oli aurinkoista, mutta aamun heikko (4-5 m/s) pohjoistuuli voimistui pitkin päivää ja oli illansuussa jo 10-14 m/s. Lämpöä oli tänään 16 astetta. Staijia aamulla runsas tunti luotsiasemalla, itäosan ja Kesnäsin kierros ja iltapäivästaijia omalla pihalla. Nähtiin mm. harmaahaikara, 23 haapanaa, 2 tylliä, pikkusirri, rantasipi, 2 meriharakkaa, 3 valkovikloa ja käpytikka. Petolintuja oli tänään niukemmin – 72 varpushaukkaa, 9 tuulihaukkaa, 2 ruskosuohaukkaa ja hiirihaukka.

HIIRIHAUKATKIN MUUTTAVAT JO

HIIRIHAUKATKIN MUUTTAVAT JO

Pikkulinnuista mainittakoon nuori pikkusieppo Tommenin pihan reunapuussa. Saaressa on nyt lisäksemme pari lintuharrastajaa ja pari (lintu)kuvaajaa.

SYYSMUUTTAVAT PIKKUSIEPOT OVAT SAAPUNEET

SYYSMUUTTAVAT PIKKUSIEPOT OVAT SAAPUNEET

Keskiviikkona 1.9.2021 alkoi syksyinen keli – pohjoistuulta 10-14 m/s, puolipilvistä, muutama sadetippa ja lämpöä enää 14 astetta. Staijailin tunnin luotsiasemalla ja totutusti tehtiin kierros Kesnäsissä ja saaren itäosissa. Pihastaiji jäi niukaksi, sillä saunottiin iltapäivällä. Mainittavia havaintoja tänään olivat 2 kuikkaa, syksyn eka alli, 2 jouhisorsaa, 3 harmaahaikaraa, 7 tuulihaukkaa, 26 varpushaukkaa, hiirihaukka, käki ja kahlaajia 7 suokukkoa, 3 tylliä, 5 valkovikloa, meriharakka, suosirri ja pulmussirri hetken tyllien kanssa luotsiaseman edustalla. Varesvuon Markus ja Minna tulivat illalla saareen.

VARPUSHAUKKOJA SUHAHTAA PIHAMME LÄPI HYVÄÄ TAHTIA

VARPUSHAUKKOJA SUHAHTAA PIHAMME LÄPI HYVÄÄ TAHTIA

VARPUSHAUKKA NAAPURIN AIDALLA

VARPUSHAUKKA NAAPURIN AIDALLA

Uusimpia kuvia isompina tiedostoina löytyy täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Syksyn tuntua

Takaisin Utöhön petomuuton keskelle

Torstaina 26.8.2021 palattiin Outin kanssa takaisin Utöhön. Päivä oli sateinen ja tuulinen (idästä 12-17 m/s), lämpöä oli 14 astetta. Ajeltiin aamulla Nauvoon kahville ja vähän käveltiin satama-alueella, kunnes siirryttiin m/s Baldurille. Väkeä tuli melko niukasti, lintuväkeä Nymanin veljekset Jurmoon. Matkalla niukasti havainnointia, Nötössä nähtiin mm. varpushaukka, tuulihaukka ja kalasääski. Utöhän saavuttiin klo 17.50, kevyessä sateessa kotiin ja retkeily jätettiin huomiseen. Saaressa oli Rivaston Ari, joka oli eilen nähnyt ja kuvannut 1kv arosuohaukan (kuva Tiirassa). Mainittakoon vielä, että eilen käytiin Outin kanssa Turussa Wäinö Aaltosen museossa hienossa Anu Pentikin näyttelyssä, sieltä tähän pari kuvaa. Lintujakin oli, kuten näkyy…

ANU PENTIKIN NÄYTTELYÄ

PIENI OSA ANU PENTIKIN NÄYTTELYÄ

wam_02

Perjantaina 27.8.2021 jatkui vielä matalapainesää – pilvistä, ajoittain tihkusadetta ja navakkaa itäkoillista tuulta (8-12 m/s). Lämpöä oli 14 astetta. Staijia runsas tunti aamulla ja kierrettiin Kesnäs, itäosat ja kyläalue. Havaintoja mm. harmaahaikara, 4 tuulihaukkaa, nuolihaukka, 6 varpushaukkaa, ruskosuohaukka ja muuttokahlaajia 33 suokukkoa, 3 tylliä, 2 valkovikloa, rantasipi, meriharakka, taivaanvuohi, 3 suosirriä, nuori isosirri ja 2 pikkusirriä. Merivesi on edelleen korkealla vaikka hiukan onkin laskenut huippuluvuista. Tänään vaihdettiin saunalle uusi lämminvesibroileri ja vanha matkasi kompostorille. Saareen saapui lintureissulle Tapio Lineri vaimonsa kanssa.

TUULIHAUKKA SAALISTAMASSA ÖSTERÄNGILLÄ

TUULIHAUKKA SAALISTAMASSA ÖSTERÄNGILLÄ

Lauantaina 28.8.2021 jatkui koillistuuli – pitkään 8-11 m/s, vasta illalla heikkeni. Taivas oli pilvessä ja aamu/aamupäivä utuista, sumuista ja vähän tihkusadettakin. Lämpöä oli tänään 16 astetta. Linnut, varsinkin petolinnut, lähtivät tänään liikkeelle ja katsottavaa olikin ihan mukavasti. Staijia aamulla n.1,5 tuntia ja päivälläkin useita tunteja. Kesnäs ja saaren itäosat kierrettiin. Nähtiin mm. 8 harmaahaikaraa, kuikka, 6 Gaviaa, 200 mustalintua ja petolintuja merikotkien lisäksi 3 kalasääskeä, 4 ruskosuohaukkaa, sinisuohaukka, 5 mehiläishaukkaa, 40 varpushaukkaa, ampuhaukka, 10 tuulihaukkaa ja 3 muuttohaukkaa (1ad, 2 juv). Lisäksi Lineri näki aamulla 1kv arosuohaukan saunalahden perukassa. Kahlaajia havaittiin isokuovi, 7 suosirriä, 11 tylliä, 2 suokukkoa, 5 valkovikloa, rantasipi, taivaanvuohi, meriharakka ja 3 kapustarintaa. Pikkulinnuista mainittakoon käenpiika, 16 keltavästäräkkiä ja n. 50 pajulintua.

SINISUOHAUKKA ÖSTERÄNGILLÄ

SINISUOHAUKKA ÖSTERÄNGILLÄ

Sunnuntaina 29.8.2021 koillistuuli heikkeni, aamulla 7 m/s, ip:llä tyyntyi. Aurinkoista ja lämmintäkin, 19 astetta. Staijia pitkin päivää, mutta Kesnäs ja itäosakin kierrettiin. Petolintuja muutti hienosti tänäänkin – yli 500 – ja siksi jaksettiin staijata.

VARPUSHAUKKA OLI PÄIVÄN RUNSAIN LAJI

VARPUSHAUKKA OLI PÄIVÄN RUNSAIN LAJI

Nähtiin mm. 11 kuikkaa, 2 harmaahaikaraa, 2 kurkea, 3 käpytikkaa (syksyn ekat), 2 käkeä ja kahlaajia 2 meriharakkaa, 7 valkovikloa, mustaviklo, isokuovi, rantasipi, taivaanvuohi,3 suosirriä ja pikkusirri. Petostaiji tuotti 445 varpushaukkaa, 58 tuulihaukkaa, 3 ruskosuohaukkaa, 2 kalasääskeä, mehiläishaukan, hiirihaukan, ad muuttohaukan, nuolihaukan ja 1kv arosuohaukan, joka vauhdilla pyyhälsi itäniityn ja Kesnäsin läpi merelle lounaaseen. Me katseltiin sitä Österängin reunalta, Rivaston Ari luotsiaseman kalliolta. Syksyn jo kolmas macro, en ole enää laittanut näitä Lintutiedotukseen – sen verran havikset lisääntyneet. Monet näyttävät niitä vielä silti ilmoittavan.
Pikkulinnuista mainittavia mm. syksyn eka pikkusieppo raripuskassa, urpiainen, 8 pensastaskua ja illalla Arin itärannalla havaitsema tsik-sirkku. Yritetään löytää kähmyilijä uudelleen huomenna. Linerit lähtivät iltapäivällä mantereelle.

KOVASSA LÄMPÖVÄREILYSSÄ KAUKAA OTETTU DOKUMENTTI 1kv AROSUOHAUKASTA - RIVASTON ARI OLI LÄHEMPÄNÄ JA SAI PAREMPIA KUVIA (Tiirassa)

KOVASSA LÄMPÖVÄREILYSSÄ KAUKAA OTETTU DOKUMENTTI 1kv AROSUOHAUKASTA – RIVASTON ARI OLI LÄHEMPÄNÄ JA SAI PAREMPIA KUVIA (Tiirassa)

KETTUJA ON NÄKYNYT JOKA PÄIVÄ

KETTUJA ON NÄKYNYT JOKA PÄIVÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyy täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin Utöhön petomuuton keskelle

Metsähallituksen toimia Utössä

Nyt viikonloppuna huomasin, että ainoa isompi (kurttu)ruusupensas koko Kesnäsin alueella on käyty Metsähallituksen toimesta myrkyttämässä vajaa kolme viikkoa sitten. Ottamatta sen enempää kantaa kurtturuusukysymykseen, tunsin isoa harmitusta – melkeinpä surua – tämän lintujen kannalta tosi hienon ruusupensaan tulevasta kuolemasta. Karun Kesnäsin niemen alueella tällainen rehevä ja suojaisa pensas on ollut tärkeä ”piilopaikka” niin pesiville kuin muuttaville linnuille. Suomessa voimakkaasti vähentynyt kirjokerttu, Utön viimeisiä, pesi tässä pensaassa 2016 ja talvella 2019/2020 Kesnäsissä talvehtinut pikkusirkku käytti tätä pensasta yöpymispaikkanaan. Viime syksynä, satojen tavallisten muuttajien lisäksi tässä pensaassa viihtyi parhaimmillaan mm. 2 ruskouunilintua samaan aikaan jne.

kurtturuusu_01_Utö_08_21

Sinä aikana (15 vuotta) kun olemme Utössä asuneet, niin tämä pensas ei ole levittäytynyt uusille alueille (no, ehkä joku lintu on siemeniä vienyt) ja kun se on yleisiltä kulkureiteiltä vähän sivussa, suoja linnuille on ollut erinomainen. Ja nyt se on myrkytetty ”yhteisen hyvän” takia. Arveluttaa muutenkin kovin tuo vahvan myrkyn (glyfosaatti) käyttö, varsinkin kun pensas on vielä täynnä marjoja/kiulukoita – laskin ainakin parisataa. Metsähallitus ohjeissaan (https://www.metsa.fi/wp-content/uploads/2020/10/Kurtturuusun-torjunta-glyfosaatti-kysymykset-vastaukset-Metsahallitus.pdf) vakuuttaa, että marjat poistetaan ennen myrkytystä, mutta mitä vielä – tätä ei oltukaan tehty! Nyt jo viherpeipot kävivät myrkkymarjoja syömässä – montako lintua tämä elämänpensas nyt tappaa ennen kuin itse kuihtuu pois? Ruusupensaassa tiiviisti kiinni olevan pihlajan marjat voinevat olla myös myrkyn saastuttamia, pian muuttavat rastaat ja tilhet löytävät nekin. Saarelaisilta kuulin tänään, että samanlaisia laiminlyöntejä on lähisaarillakin äskettäin tehdyissä myrkytyksissä, marjat/kiulukat poistamatta, vesirajassa olevia pensaita myrkytetty jne.

kurtturuusu_02_Utö_08_21

Edellinen Metsähallituksen toimenpide Utössä mihin olen itse ”törmännyt” oli keväällä 2018 tapahtunut pienpetopyynti. Sinällään tärkeä asia, täällä lähinnä kettujen vähentämiseksi, mutta Metsähallitus lähetti tänne kaksi metsästäjää kahden ison koiran kanssa vain muutama päivä ennen vappua (26.4.). Lain mukaan kettujen metsästysaika oli päättynyt jo 14.4., mutta kuulemma ”poikkeuslupa” oli haettu (kukahan voi antaa luvan rikkoa lakia?). Ehkä niin, mutta yhtään kettua ei tietääkseni Utöstä saatu (niitä on täällä tälläkin hetkellä 6 kpl) ja pahaa teki katsoa, kun koirat päästettiin pesimäaikana vapaana juoksemaan lukuisille ympäröiville lintusaarille (kuvia tapahtumasta en nyt viitsi tänne laittaa). Haahkat, ristisorsat, kahlaajat jne täydessä paniikissa! Tarkoitus pyhittää keinot?

kurtturuusu_03_Utö_08_21

Tuleekohan vielä se hetki, kun voin varauksetta kehua jotain Metsähallituksen toimenpidettä täällä Utössä? Tarkoitus toimissa on varmaankin hyvä, mutta toimintatavoissa on selkeästi korjattavaa, kuten olen kuvannut. Valtion maille kaivattaisiin täällä mm. virallista telttapaikkaa ja hyvin harvoja kurtturuusupensaita paljon isompi hyöty olisi Utön avomaiden raivaamisesta. Nyt erityisesti sadat pihlajantaimet ja jo isohkot puutkin, katajikkojen ohella, valtaavat mm. lintujen pesimä- ja ruokailualueita Kesnäsissä ja Österängillä  – saari pusikoituu kovaa vauhtia. Raivaamisessa olisi ihan konkreettista hyvää saaren luonnolle, valtion maita kun täällä on huomattavan paljon.

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Metsähallituksen toimia Utössä

Pientä muuton viriämistä

Torstaina 19.8.2021 jatkui matalapainekeli – pilvistä, sadekuuroja ja navakkaa (12-15 m/s) länsilounaista tuulta. Lämpöä oli max 15 astetta. Staijia tunti aamulla ja sadekuurojen kera kierrettiin saaren itäosat ja osa kyläaluetta. Merivesi on edelleen erittäin korkealla ja siksi mm. kahlaajarannat ovat täysin veden peitossa. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, varpushaukka, 2 tuulihaukkaa, merikihu ja kahlaajia mm. 6 valkovikloa, mustaviklo, rantasipi, 2 tylliä, 16 meriharakkaa (1a), 7 suosirriä ja nuori kuovisirri.

VALKOVIKLO ON NYT YLEISIMPIÄ KAHLAAJIA

VALKOVIKLO ON NYT YLEISIMPIÄ KAHLAAJIA

Perjantaina 20.8.2021 oli vaihteeksi sateetonta, aurinkoistakin, ja lämpötila käväisi 18 asteessa. Länsilounainen tuuli oli varsin reipasta ja puuskaista, 9-11 m/s, koko päivän. Kiertelin itäosaa ja staijailin runsaat 3 tuntia, mutta näkyvä muutto on edelleen aika lailla nollassa – ehkä vastatuuli on edelleen liian navakkaa. Ainoat mainittavat olivat harmaahaikara, 2 kurkea (etelään), varpushaukka ja tuulihaukka. Hiljaista on. Merivesi on yhä tosi korkealla ja kahlaajia niukasti, vain 5 valkovikloa, liro, mustaviklo ja 4 suosirriä. Kylällä näkyi 2 törmäpääskyä. Outi lähti aamulla mantereelle käymään.

NUORET MUSTAVIKLOT MUUTTAVAT NYT

NUORET MUSTAVIKLOT MUUTTAVAT NYT

Lauantaina 21.8.2021 taivas oli puolipilvinen, länsiluoteinen tuuli oli heikentynyt 4-8 m/s ja lämpöä oli 17 astetta. Aamulla tunnin staiji luotsiasemalla ja myöhemmin kiertelin runsaat 4 tuntia Kesnäsissä ja saaren itäosassa, iltapäivällä vähän pihastaijiakin. Pientä elpymistä tänään muuttorintamalla, kyllä se tästä hiljalleen… Näin mm. 3 tuulihaukkaa, 5 varpushaukkaa, kalasääsken, 12 muuttavaa haapanaa ja syksyn ekat 3 sepelkyyhkyä.

KALASÄÄSKI MUUTTI LÄHES PÄÄLTÄ

KALASÄÄSKI MUUTTI LÄHES PÄÄLTÄ

Kahlaajia oli mm. 4 isokuovia, punakuiri, 6 valkovikloa, mustaviklo, metsäviklo, liro, rantasipi, 2 tylliä, 2 taivaanvuohta ja muuttavana 14 meriharakkaa. Saaressa oli kohtalaisesti pajulintuja, kirjo- ja harmaasieppoja, pensas- ja hernekerttuja, 4 pensastaskua, 23 kivitaskua ja n. 40 keltavästäräkkiä. Jompero lähti aamulla mantereelle.

KIRJOSIEPPOJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

KIRJOSIEPPOJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

VIIME PÄIVINÄ ON OLLUT KOMEITA PILVIÄ

VIIME PÄIVINÄ ON OLLUT KOMEITA PILVIÄ

Sunnuntaina 22.8.2021 oli jälleen puolipilvistä ja muutama sadekuuro ropsahti päivän aikana. Tuuli oli nyt luoteesta 6-10 m/s ja lämpöä oli enimmillään 17 astetta. Aamulla tunnin staiji luotsiasemalla ja eiliseen tapaan kiersin Kesnäsin ja saaren itäosat, jossa staijailin n. 3 tuntia. Iltapäivällä vielä vähän pihallakin. Pikkulintuja oli yöllä saapunut lisää, erityisesti kirjo- ja harmaasieppoja, pikkulepinkäisiä näkyi 8. Keltavästäräkkejä oli tänään n. 25 ja pensastaskuja 8. Muuta mainittavaa olivat mm. 4 kuikkaa, härkälintu, 4 mustalintua, 3 harmaahaikaraa, 3 tuulihaukkaa ja 5 varpushaukkaa. Kahlaajia näkyi 4 isokuovia, meriharakka, 2 valkovikloa, 3 mustavikloa, rantasipi, liro, 8 tylliä, suosirri ja ad isosirri luotsiaseman luodoilla. Lyhyt on Suomen veneilysesonki, tänään on enää yksi vierasvene satamassa.

MYÖS PENSASTASKUT MUUTTAVAT NYT

MYÖS PENSASTASKUT MUUTTAVAT NYT

TAIVAANVUOHI MAASTOUTUU HYVIN KUIVUNEESEEN RAKKOLEVÄÄN

TAIVAANVUOHI MAASTOUTUU HYVIN KUIVUNEESEEN RAKKOLEVÄÄN

Maanantaina 23.8.2021 oli lähdettävä käymään mantereella. Aamulla tuli taas muutama sadekuuro, lämpöä oli enää 12 astetta ja pohjoistuuli puhalsi 6 m/s. Staijasin tunnin luotsiasemalla ja vähän omalla pihalla ennen laivan lähtöä. Mainittavaa olivat kuikka, 6 harmaahaikaraa, 4 tuulihaukkaa, 5 varpushaukkaa, 2 isokuovia, valkoviklo, 4 tylliä ja suosirri. Laivamatkalla ei kummempaa näkynyt, Turussa olin klo 19.20.

HARMAAHAIKAROITA NÄKEE LÄHES PÄIVITTÄIN

HARMAAHAIKAROITA NÄKEE LÄHES PÄIVITTÄIN

Uusimmat kuvat löytyvät isompina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pientä muuton viriämistä

Sadetta ja – lisää sadetta

Maanantaina 16.8.2021 aamu ja aamupäivä olivat leppoisan puolipilvisiä ja heikko lounastuuli puhalsi, puolen päivän jälkeen saatiin tiheitä sadekuuroja ja vaihtelevaa 5-10 m/s tuulta. Lämpö käväisi 18 asteessa. Staijia aamulla tunti ja itäosat saaresta kierrettiin ennen sadetta. Kyläaluekin käytiin läpi pikaisesti. Tänään nähtiin mm. 1kv pikkulokki, 2 tuulihaukkaa, 2 merikihua, 9 tervapääskyä ja kahlaajia mm. isokuovi, 6 valkovikloa, 12 liroa, metsäviklo, 5 mustavikloa, 4 kapustarintaa, 9 tylliä, 12 suosirriä, 2 taivaanvuohta, meriharakka ja 6 suokukkoa. Maastossa oli jonkin verran herne- ja pensaskerttuja, kirjo- ja harmaasieppoja sekä pajulintuja, itäosassa n. 40 keltavästäräkkiä. Puolet päivästä kului kotiaskareissa.

NUORIA KAPUSTARINTOJA ON NYT MUUTOLLA

NUORIA KAPUSTARINTOJA ON NYT MUUTOLLA

Tiistaina 17.8.2021 oli sumuista ja sateista. Lämpöä oli 16 astetta ja kaakkoistuuli heikkoa, 3-6 m/s. Sumun takia aamustaiji jäi puoleen tuntiin ja jatkuva vesisade alkoi klo 14. Käväisin pikaisesti itärannalla, muuten koko aamupäivä touhuttiin omassa rannassa: s/y Taivaanvuohi pestiin, masto poistettiin ja vene nostettiin kuivumaan ylös talviteloille Tykkihalliin. Päivän havainnot olivat harmaahaikara, 2 kuikkaa, valkoviklo, 4 liroa, 7 tylliä, 10 suosirriä ja 5 kapustarintaa. Itäniityllä näkyi ainakin 7 pensastaskua ja rannassa oli edelleen useita luotokirvisiä, aikuisia ja lentopoikasia. Varesvuot lähtivät mantereelle.

pensastasku_01_Korppoo_08_21

PENSASTASKUJEN JA METSÄKIRVISTEN SYYSMUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

PENSASTASKUJEN JA METSÄKIRVISTEN SYYSMUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Keskiviikkona 18.8.2021 epävakainen matalapainesää jatkui. Pilvistä ja pitkin päivää sadekuuroja, yhtenäistä sadetta taas klo 16 alkaen. Kovaa etelätuulta, 10-15 m/s ja puuskissa 19 m/s, lämpöä oli 15-17 astetta. Taas jäi aamustaiji tuulen takia väliin, mutta kompattiin sentään saaren itäosat. Pihan reunojen siistimistä harrastettiin iltapäivällä. Lintuja nähtiin mm. harmaahaikara, varpushaukka, 3 tuulihaukkaa ja kahlaajia mm. punakuiri, 7 valkovikloa, 4 liroa, metsäviklo, 3 mustavikloa, 2 rantasipiä, 4 suokukkoa, 4 tylliä, kapustarinta, 7 suosirriä ja lapinsirri. Laivaturistit ja vierasveneet ovat jo huomattavasti vähentyneet. Pentti Jompero saapui iltapäivällä lintureissulle saareen.

PIKKULEPINKÄINEN SAA VETTÄ NISKAANSA

PIKKULEPINKÄINEN SAA VETTÄ NISKAANSA

KOTTARAISET PARVEILEVAT (Kuva: Outi Sarjakoski)

KOTTARAISET PARVEILEVAT
(Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat löytyvät isompina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sadetta ja – lisää sadetta