Syysmyrsky ja syyslintuja

Torstaina 17.9.2020 puhkui oikea syysmyrsky. Pohjoisluoteinen tuuli oli kovaa heti aamusta ja nousi vielä päivän mittaan, keskituuli oli tuntikausia 21-22 m/s ja puuskat 29-30 m/s. Aamulla vähän sadetta, myöhemmin oli puolipilvistä ja lämpöä oli koko päivän 11 astetta. Sähköt olivat poissa klo 11.30-18.30 eli 7 tuntia. Tänään ei staijia eikä juuri komppaustakaan, mutta iltapäivällä ja illalla retkeiltiin saaren itäosassa.

POHJOISLUOTEINEN MYRSKY EI NOSTATA UTÖSSÄ IHMEEMPÄÄ AALLOKKOA, VÄHÄN SENTÄÄN ROISKEITA SATAMALAHDELLA

POHJOISLUOTEINEN MYRSKY EI NOSTATA UTÖSSÄ IHMEEMPÄÄ AALLOKKOA, VÄHÄN SENTÄÄN ROISKEITA SATAMALAHDELLA

Mainittavia havaintoja myrskyn keskellä olivat mm. jouhisorsa, 21 metsähanhea (2a), 10 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 2 sinisuohaukkaa, nuori muuttohaukka, 3 suokukkoa, 2 tylliä ja nuori tundrakurmitsa. Mieleenpainuva päivä!

ILLANSUUSSA MUUTTOHAUKKA AHDISTELI SINISUOHAUKKAA ÖSTERÄNGILLÄ

ILLANSUUSSA MUUTTOHAUKKA AHDISTELI SINISUOHAUKKAA ÖSTERÄNGILLÄ

Perjantaina 18.9.2020 oli tilanne rauhoittunut, myrsky oli ohi. Päivä oli puolipilvinen, länsiluoteinen tuuli 6-9 m/s ja lämpöä oli 14 astetta. Staijattiin aamulla 2 tuntia luotsiasemalla ja likimain koko saari kompattiin. Pikkulinnut ovat selvästi vähentyneet aiemmista päivistä, luoteistuuli ja selkeä yö tekevät tehtävänsä. Nähtiin muuttavana mm. 2 kuikkaa, kaakkuri, 5 metsähanhea (+5 Anser sp), 8 merihanhea, syksyn eka sepelhanhi, 3 allia, 132 mustalintua, 3 harmaahaikaraa, 19 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja 4 sinisuohaukkaa. Kahlaajiakin näkyi vielä muutama: 15 suosirriä, suokukko, kapustarinta, tundrakurmitsa ja rantasipi.

NUORI TUNDRAKURMITSA ON JO JONKIN AIKAA OLESKELLUT ITÄRANNALLA

NUORI TUNDRAKURMITSA ON JO JONKIN AIKAA OLESKELLUT ITÄRANNALLA

Muista mainittakoon 2 pikkusieppoa, 5 leppälintua, 2 lapinkirvistä, 2 keltavästäräkkiä ja myöhään iltapäivällä saareen tupsahtanut vuoden eka pähkinähakki, joka pian löysi saaren ainoan sembramännyn. Willströmin Vili näki tänään hiekkatien reunalla kehrääjän. Knaapi ja Laitinen lähtivät aamulla mantereelle ja iltalaivalla saareen saapui paljon lintu- ja kuvaajaväkeä, mm. Ismo Hyvärinen, Tommi Laurinsalo, Timo Palomäki, Jussi Murtosaari, Yrjö Kahila, Jorma Rasi, Henrik Westerholm, Mika Grönroos ym.

PÄHKINÄHAKKI TUPSAHTI VÄHÄN YLLÄTTÄEN SAAREEN. NÄYTTÄÄ LÄNTISELTÄ ALALAJILTA.

PÄHKINÄHAKKI TUPSAHTI VÄHÄN YLLÄTTÄEN SAAREEN. NÄYTTÄÄ LÄNTISELTÄ ALALAJILTA.

Lauantaina 19.9.2020 vallitsi raikas luoteisvirtaus, 8-10 m/s, ja taivas oli selkeä. Lämpöä oli 14 astetta. Kirkas yö ja luoteistuuli olivat nyt aika tehokkaasti tyhjentäneet saarta hyönteissyöjistä. Aamun 2 tunnin staiji luotsiasemalla ja koko saaren komppaus tuottivat kuitenkin kirjattavaakin. Muutolla/merellä nähtiin mm. 9 kuikkaa, 2 kaakkuria, 6 Gaviaa, 2 metsähanhea, 24 mustalintua, 3 allia, 1200 haahkaa ja petolintuja 4 sinisuohaukkaa, 35 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 4 ampuhaukkaa ja 2 muuttohaukkaa. Kahlaajia havaittiin tundrakurmitsa edelleen, 2 tylliä, 3 suokukkoa, 5 suosirriä ja 2 taivaanvuohta. Muita havaintoja olivat mm. huuhkaja Kobbanilla, 3 harmaahaikaraa, 34 kurkea, 2 käpytikkaa, 2 kulorastasta, lapinkirvinen, 2 keltavästäräkkiä, pähkinähakki edelleen, 2 pikkusieppoa ja aamulla lyhyesti Hannan kahvilan luona nähty ja äännellyt taigauunilintu. Ansku Lehto, Nieminen ja Imponen lähtivät aamulaivalla mantereelle.

PARI TYLLIÄ ON VIELÄ NÄKYNYT SAAREN RANNOILLA

PARI TYLLIÄ ON VIELÄ NÄKYNYT SAAREN RANNOILLA

Sunnuntaina 20.9.2020 oli lounaistuulta 6-10 m/s, kirkas yö ja puolipilvinen päivä, lämpöä oli 15 astetta. Aika hiljaista on tällä hetkellä saaren lintumaailmassa, varsinkin pikkulinnut ovat vähissä. Aamulla 2 tuntia staijia luotsiasemalla, myöhemmin staijia majakalla ja saari kompattiin. Muutolla/merellä nähtiin mm. 3 kuikkaa, 11 Gaviaa, 3 silkkiuikkua, 105 allia, 190 mustalintua, 1000 haahkaa, 3 harmaahaikaraa, ruskosuohaukka, 2 sinisuohaukkaa, 27 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja 2 ampuhaukkaa. Kahlaajia nähtiin tundrakurmitsa, 6 kapustarintaa, 6 suokukkoa, 2 tylliä, 27 suosirriä ja 2 taivaanvuohta. Luhtakana äänteli itärannan ruovikossa. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. pikkusieppo, lapinkirvinen ja 3 peukaloista. Mantereelle lähti runsaasti väkeä, varmaan lähes 100 ihmistä, lintuporukkaa mm. Taimisto, Palomäki ja Laurinsalo.

NUOLIHAUKKOJEN MUUTTO ALKAA OLLA JO OHI

NUOLIHAUKKOJEN MUUTTO ALKAA OLLA JO OHI

Uusimmat kuvat löytyvät isompina exif-tietoineen täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Rarimpaa menoa

Maanantaina 14.9.2020 oli mukava sää – puolipilvistä, länsilounaista tuulta 4-6 m/s ja lämpöä 15 astetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja saarikierros, Enskärillä ei tosin käyty. Nähtiin mm. 26 mustalintua, syksyn ekat 2 allia, 25 muuttavaa haapanaa, 4 harmaahaikaraa, 4 uuttukyyhkyä, käpytikka, luhtakana itärannalla, 6 tuulihaukkaa, 16 varpushaukkaa, mehiläishaukka ja admuuttohaukka, syksyn eka. Kahlaajia nähtiin 4 valkovikloa, kapustarinta, 2 suosirriä, taivaanvuohi ja 4 suokukkoa.

VANHA MUUTTOHAUKKA PORHALSI KYLÄN YLI

VANHA MUUTTOHAUKKA PORHALSI KYLÄN YLI

Hyönteissyöjiä oli yöllä tullut kohtalaisesti, mm. fyllareita, punarintoja, harmaasieppoja, herne-, pensas- ja mustapääkerttuja, lisäksi nähtiin pikkusieppo, sinirinta, urpiainen, lapinkirvinen, 3 luotokirvistä ja 2 pikkulepinkäistä. Naaras nokkavarpunen näyttäytyi kylällä, iltapäivä kuluikin pihanurmikon leikkuussa. Öhmanin Ossi lähti mantereelle ja saareen saapui runsaasti lisää lintuporukkaa, mm. Jorma Knaapi, Leena Laitinen, Ansku Lehto, Teuvo Imponen, Reijo Nieminen, Kurt Taxell, Mika Nylund ja Kirsi Nisula.

NOKKAVARPUNEN NÄYTTÄYTYI KYLÄLLÄ

NOKKAVARPUNEN NÄYTTÄYTYI KYLÄLLÄ

Tiistaina 15.9.2020 oli komea lintupäivä! Yö ja aamu olivat utuisen kosteita, tuuli heikkoa. Päivällä oli pääosin pilvistä, lämpöä 15 astetta ja itäkaakkoista tuulta 4-7 m/s. Staijia aamulla pari tuntia ja koko saari kompattiin. Hyönteissyöjiä oli tullut iso annos yöllä. Nähtiin mm. n. 500 hippiäistä, n. 100 punarintaa, 5 pikkusieppoa, sinirinta, 3 lapinkirvistä, nokkavarpunen, 3 käpytikkaa, syksyn ensimmäiset 1-2 taigauunilintua kyläalueella ja sokerina Kirsin aamupäivällä itäniityn luoteiskulmasta löytämä naaraspukuinen sinipyrstö. Hyvin vilkas ja piilotteleva yksilö, josta hämärässä pilvikelissä sentään jonkinlainen dokumenttikuva saatiin. Iltapäivällä Tarsiger oli siirtynyt saunalahden perukkaan, josta vielä lyhyt havainto.

sinipyrstö_01_Korppoo_09_20

SINIPYRSTÖ JA SEN TARKKAILUA

SINIPYRSTÖ JA SEN TARKKAILUA

Muuttavana nähtiin mm. 4 kuikkaa, 25 mustalintua, 10 harmaahaikaraa, mehiläishaukka, hiirihaukka, ruskosuohaukka, 2 sinisuohaukkaa, 2 kanahaukkaa, 60 varpushaukkaa, 9 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 2 nuolihaukkaa ja 2 muuttohaukkaa. Kahlaajia nähtiin 2 kapustarintaa, 2 tylliä, 3 isokuovia, punakuiri, 14 suokukkoa, 45 suosirriä ja 2 valkovikloa. Päivän kruunasi vielä iltapäivällä Viron suunnasta saapunut 9 jalohaikaran parvi, joka laskeutui Kobbanin kallioille ja pyöri iltahämärään saakka satamalahden rannoilla ja itäniityn alueella. Laji tuli (jo aika odotetustikin) meille pihapinnaksi (226).

JALOHAIKARAPARVI KOBBANIN KALLIOLLA

JALOHAIKARAPARVI KOBBANIN KALLIOLLA

Keskiviikkona 16.9.2020 teimme ensimmäiset havainnot jo klo 00.30 kun jalohaikarat lentelivät äännellen pari kierrosta kylän yllä, majakan valoissa, kunnes hävisivät pohjoisen suuntaan. Aamulla niitä ei enää nähty. Päivästä tuli pilvinen, sumuinen ja utuinen – staiji jäi väliin. Etelätuuli kääntyi hiljalleen lännen kautta luoteeseen ja alkoi voimistua, yöksi tulleekin jo ennustettu pohjoismyrsky. Lämpöä oli tänään 15 astetta. Kierrettiin saaressa ja nähtiin mm. 4 haapanaa, 6 harmaahaikaraa, admuuttohaukka, ampuhaukka, nuolihaukka, 21 varpushaukkaa, 2 kanahaukkaa, 6 tuulihaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, 2 ruskosuohaukkaa, tundrakurmitsa, punakuiri, 2 myöhäistä metsävikloa, 2 suokukkoa, 4 taivaanvuohta ja syksyn eka isolepinkäinen. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 2 lehtokerttua, 13 mustapääkerttua, 12 hernekerttua, 15 kivitaskua, 14 urpiaista, 7 pikkusieppoa ja lammashaan reunalla nähty ääntelevä taigauunilintu. Mantereelle lähtivät Kirsi Nisula, Taxell ja Nylund ja saareen saapui muutama uusi lintuharrastaja, tuttuja Paavo Taimisto. Illansuussa tulikin tieto, että myrskyn takia ainakin huominen laivavuoro on peruutettu ja perjantaista ei vielä oikein tiedä.

TAIGAUUNILINTU NÄYTTÄYTYI MEIDÄN SAUNALLA

TAIGAUUNILINTU NÄYTTÄYTYI MEIDÄN SAUNALLA

Kuvat löytyvät isompina tiedostoina, exif-tietoineen, täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

.. ja takaisin saareen

Lauantaina 12.9.2020 palattiin Outin kanssa takaisin Utöhön. Päivä oli sateinen ja tuulinen (lounas 13-17 m/s) ja lämpöä oli 14 astetta. Ajeltiin aamupäivällä Nauvoon, juotiin kahvit ja siirryttiin ajoissa m/s Baldurille. Väkeä kohtalaisesti, mutta ei muuta lintuporukkaa. Sateessa matka taittui pääosin sisätiloissa, ja Utöhön saavuttiin klo 18. Lintuja ei nähty paria merikotkaa lukuun ottamatta. Saaressa oli paikalla Öhmanin Ossi.

ISOKOSKELO ON TÄMÄN HETKEN RUNSAIMPIA VESILINTUJA

ISOKOSKELO ON TÄMÄN HETKEN RUNSAIMPIA VESILINTUJA

Sunnuntaina 13.9.2020 oli kova länsituuli, koko päivän puhalsi 12-17 m/s ja muutto seis. Taivas oli pääosin aurinkoinen ja lämpöä oli 15 astetta. Staijia aamulla vajaa 2 tuntia majakan suojassa ja kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Lintuja oli niukasti ajankohta huomioiden, varmaan kova vastatuuli osasyynä. Nähtiin mm. 16 mustalintua, 106 muuttavaa haahkaa (pääosin koiraita), 3 harmaahaikaraa, 3 tuulihaukkaa, 5 varpushaukkaa ja kahlaajia 2 tylliä, 3 suosirriä, 2 kapustarintaa, 2 suokukkoa ja 2 valkovikloa. Itäniityllä oli illansuussa lapinkirvinen.

TUULIHAUKKOJA RIITTÄÄ..

TUULIHAUKKOJA RIITTÄÄ..

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa .. ja takaisin saareen

Mantereelle

Maanantaina 7.9.2020 oli lähtö mantereelle klo 14. Sää oli puolipilvinen, lounaistuulta 5-6 m/s ja lämpöä oli 16 astetta. Staijasin taas tunnin luotsiasemalla ja tein kierroksen saaren itäosassa ennen lähtöä. Hysyjä oli taas tullut vähän lisää, mm. 9 harmaasieppoa, pari leppälintua ja mustapääkerttu. Muita olivat mm. kuikka, 4 mustalintua, 3 harmaahaikaraa, 5 tuulihaukkaa, 2 varpushaukkaa ja kahlaajia 4 isokuovia, töyhtöhyyppä, 20 suokukkoa, 2 punajalkavikloa ja suosirri. Saareen saapui lintureissulle Jouni Rautanen. Laivamatkalla ei mainittavia havaintoja, pari merikotkaa. Turussa olin klo 19.50.

LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Mantereelle

Rauhallista

Torstaina 3.9.2020 oli pitkästä aikaa pilvinen päivä. Lämpöä oli kuitenkin 18 astetta, itäkaakkoinen tuuli puhalsi 7-10 m/s ja ennustetut sade/ukkoskuurot menivät kaikki Utön ohi. Ei vettä. Staijia aamulla runsas tunti luotsiasemalla ja kiersin saaren itäosat ja vähän kyläaluettakin. Havaintoja olivat mm. 10 mustalintua, 3 harmaahaikaraa, 16 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, kalasääski (laskeutui hetkeksi telkkariantennille!), hiirihaukka ja mehiläishaukka. Kahlaajia näkyi 3 tylliä, 41 suokukkoa, 2 punajalkavikloa, 2 isokuovia, töyhtöhyyppä, kapustarinta, 19 suosirriä ja pikkusirri. Pikkulintuja on edelleen kovin niukasti, vähän pajulintuja, hernekerttuja ja (paljon) västäräkkejä.

METSÄKIRVISIÄ NÄKYY USEITA PÄIVITTÄIN, MUUTTO JATKUU

METSÄKIRVISIÄ NÄKYY USEITA PÄIVITTÄIN, MUUTTO JATKUU

Perjantaina 4.9.2020 oli sateinen päivä. Vettä tuli pitkin päivää, lämpöä oli 17 astetta ja etelälounainen tuuli vaihteli välillä 6-11 m/s. Sadekuurojen välissä staijia tunti aamulla luotsiasemalla ja kiersin itäosan ja kyläalueen. Linturintamalla on rauhallista. Mainittavia olivat mm. harmaahaikara, 13 haapanaa ja jouhisorsa muuttavina, nuolihaukka, 6 tuulihaukkaa, 6 varpushaukkaa ja kahlaajia 68 suokukkoa, töyhtöhyyppä, punajalkaviklo, 9 suosirri ja tylli. Päivä kului paljolti kotinurkilla.

VARPUSHAUKAN KATSE

VARPUSHAUKAN KATSE

Lauantaina 5.9.2020 oli pilvistä ja aamupäivällä sateistakin. Lämpötila oli 17 astetta ja lounaistuuli melko navakkaa, 8-11 m/s. Staijia tunti aamulla majakan suojassa ja päälle pitkähkö itäosan kierros päivällä. Havaintoja olivat mm. 5 harmaahaikaraa, 5 tuulihaukkaa, 5 varpushaukkaa ja kahlaajia 2 isokuovia, 28 suokukkoa, 9 suosirriä, kuovisirri, töyhtöhyyppä, 2 tylliä, punajalkaviklo ja valkoviklo. Hysyjä oli tullut jonkin verran, lähinnä fyllareita, mutta myös muutama harmaasieppo, hernekerttu ja leppälintu. Merellä liikkui lähinnä vain lokkeja (mm. 2 nuorta selkälokkia) ja pieni määrä (n. 20) koirashaahkoja matkalla lounaaseen. Ilta kuluikin maaottelua katsellessa.

AAMULLA OLI KOMEA AURINGONNOUSU

AAMULLA OLI KOMEA AURINGONNOUSU

Sunnuntaina 6.9.2020 oli puolipilvistä, lämpöä 17 astetta ja 8-10 m/s lounaistuulta. Staijia tunti majakan suojassa ja kierros saaren itäosissa, muuten retkeily jäi vähälle ja aika vierähti taas maaottelun parissa. Hyönteissyöjiä tullut taas selvästi lisää, lähinnä pajulintuja, harmaasieppoja, kirjosieppoja ja hernekerttuja. Mainittavimpia muita olivat 2 kuikkaa, 6 mustalintua, 2 harmaahaikaraa, 4 tuulihaukkaa, 5 varpushaukkaa ja kahlaajia 22 suokukkoa, tylli, töyhtöhyyppä, 4 suosirriä, 2 lapinsirriä ja kuovisirri. Saaressa on silloin tällöin pitkin kesää näkynyt urpiainen, välillä kaksikin, ja myös pari lentopoikasta. Tänään sain vasta aikuisesta linnusta kuvan ja kovin näyttää ruskourpiaiselta. Jo toinen vuosi, kun on pesinyt täällä saaressa. Huomenna täytyykin kuukauden tauon jälkeen lähteä käväisemään mantereella.

RUSKOURPIAINEN TÄNÄÄN

RUSKOURPIAINEN TÄNÄÄN

ITÄRANNALLA ON SUOSIRREJÄ, TYLLI, KUOVISIRRI YM

ITÄRANNALLA ON SUOSIRREJÄ, TYLLI, KUOVISIRRI YM

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Rauhallista

Almanakkasyksy alkoi ja lajisto monipuolistui

Maanantaina 31.8.2020 oli puolipilvistä, reipasta (8-10 m/s) pohjoisluoteista tuulta ja lämpöä 17 astetta. Illalla vesisadetta. Staijia runsas tunti aamulla ja myöhemmin kierrettiin taas Kesnäs ja itäosat. Aika hiljaista on edelleen. Nähtiin mm. 2 kuikkaa, 17 mustalintua, 15 tavia, 5 harmaahaikaraa, 28 varpushaukkaa ja 4 tuulihaukkaa. Kahlaajia niukasti – nyt 12 suokukkoa, suosirri, valkoviklo, isokuovi ja töyhtöhyyppä. Vuodelle uutena lajina nähtiin lapinkirvinen eteläniemessä. Varesvuon Markus ja Minna saapuivat saareen.

HARMAAHAIKAROITA ON PÄIVITTÄIN, JALLUA VAAN ODOTELLAAN..

HARMAAHAIKAROITA ON PÄIVITTÄIN, JALLUA VAAN ODOTELLAAN..

Tiistaina 1.9.2020 oli kaunis ”syyspäivä” – pilvetöntä, 19 astetta ja heikkoa (4-6 m/s) pohjoistuulta. Yö oli jo viileä. Staijia aamulla 2 tuntia luotsiasemalla, sitten itäosan ja Enskärin kierros ja iltapäivästaijia omalla pihalla n. 3 tuntia. Nähtiin mm. 5 kuikkaa, 55 mustalintua, 4 harmaahaikaraa, käki ja petolintuja 69 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa, kalasääski, nuori ruskosuohaukka, naaras sinisuohaukka ja hautausmaan läheltä lentoon noussut syksyn eka suopöllö.

TUULIHAUKKOJA RIITTÄÄ

TUULIHAUKKOJA RIITTÄÄ

Kahlaajia oli kohtuullisesti – 8 tylliä, 24 suokukkoa, töyhtöhyyppä, isokuovi, 12 suosirriä, kuovisirri, pikkusirri ja Utössä harvinainen pulmussirri. Kahlaajat ruokailivat pääosin majakan edustan luodoilla, Rivaston Arikin ehti ”hoitamaan” pulmussirrin. Muista havainnoista mainittavia olivat lapinkirvinen ja Varesvuon Markuksen aamulla Enskärillä havaitsema tsiksutteleva pikkusirkku. Lintu katosi ennen kuin ehdimme Outin kanssa paikalle. Markuksen pihalla näkyi kesän 2. etelänpäiväkiitäjä. Syyskuu pisti jo lintuja vähän liikkeelle ja päivä olikin ihan monipuolinen lintupäivä!

PULMUSSIRRI OLI KAUKANA KUVATTAVAKSI, MUTTA OLKOON

PULMUSSIRRI OLI KAUKANA KUVATTAVAKSI, MUTTA OLKOON – EDESSÄ TOINEN VASEMMALTA

Keskiviikkona 2.9.2020 oli puolipilvistä ja reipasta itätuulta, 7-11 m/s. Lämpöä oli 18 astetta. Staijia kaksi tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin saaren itäosat. Vähän enemmän tehtiin taas kotihommia tänään. Nähtiin mm. 5 kuikkaa, 2 Gaviaa, 30 mustalintua, 2 harmaahaikaraa, 23 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa ja koiras sinisuohaukka. Kahlaajia nähtiin 29 suokukkoa, 3 punajalkavikloa, töyhtöhyyppä, 4 tylliä, 17 suosirriä, pikkusirri ja edelleen pulmussirri luotsiaseman edustalla. Huuhkaja huuteli varhain aamulla. Tänään lähti venemoottori korjaukseen, saa nähdä saako siitä enää muuta kuin verkonpainon. Outikin lähti iltapäivällä mantereelle.

Tänään sain kuvat viime 29.8. saaren yli muuttaneesta nuoresta maakotkasta, lisäsin edelliseen blogiini. Kovin oli aikainen syysvieras!

SUOKUKKO ON NYT YLEISIN KAHLAAJA

SUOKUKKO ON NYT YLEISIN KAHLAAJA

RANNAN LEVÄVALLIT EIVÄT OLE KOVIN KUVAUKSELLISIA

RANNAN LEVÄVALLIT EIVÄT OLE KOVIN KUVAUKSELLISIA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Almanakkasyksy alkoi ja lajisto monipuolistui

Petolintuja, venehommia ja kamerakokeiluja

Torstaina 27.8.2020 oli jälleen aurinkoista ja päivällä 19 astetta lämmintä. Yö oli jo viileä ja tuuli oli pohjoisen puolelta 4-7 m/s. Staijia aamulla runsas tunti luotsiasemalla ja iltapäivällä kotinurkilla lähes 3 tuntia petostaijia. Välillä kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat. Nähtiin mm. 2 kuikkaa, merikihu, 2 harmaahaikaraa ja petolintuja 2 ruskosuohaukkaa, mehiläishaukka, 8 tuulihaukkaa ja kaikkiaan 109 varpushaukkaa. Petomuutto pääsi siis taas käyntiin, mutta lajisto oli vielä niukahko.

VARPUSHAUKKA ON PETOLINTUJEN VALTALAJI TÄÄLLÄ UTÖSSÄ

VARPUSHAUKKA ON PETOLINTUJEN VALTALAJI TÄÄLLÄ UTÖSSÄ

Kahlaajia nähtiin isokuovi, taivaanvuohi, 22 suokukkoa, 5 suosirriä, 3 kuovisirriä, 2 tylliä, 3 liroa, 2 mustavikloa ja karikukko. Västäräkkejä ja keltavästäräkkejä on edelleen melko paljon muutolla. Saareen saapui illalla lintureissulle Ismo Kärpijoki sveitsiläisvieraiden kera.

MUUTAMA NUORI KUOVISIRRI VIIHTYY ITÄRANNALLA

MUUTAMA NUORI KUOVISIRRI VIIHTYY ITÄRANNALLA

Perjantaina 28.8.2020 oli edelleen aurinkoista ja lämmintä 18 astetta. Itätuuli oli heikkoa, 2-5 m/s. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia luotsiasemalla, mutta muuten koko päivä kului venehommissa eikä saaressa tullut lainkaan kierreltyä. Otettiin s/y Taivaanvuohi maihin, pestiin ja vietiin Tykkihalliin talvea odottamaan, suojaan syksyn kovilta tuulilta. Samalla nostettiin ja pestiin myös alumiinipaattimme, koska sen 40hv Hondaa ei ole saatu asiasta paljon ymmärtävienkään avulla toimimaan. Taidan heittää koko moottorilla vesilintua. No, täytyy vähän miettiä koko vene/moottori-yhdistelmän kohtaloa. Lintuja ehdin tänään nähdä mm. 4 kuikkaa, 4 harmaahaikaraa, 24 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja kahlaajia tylli, 3 suosirriä, 3 suokukkoa, liro, punajalkaviklo, 3 valkovikloa ja punakuiri. Huomenna sitten ollaan taas vähän enemmän lintujen parissa.

VIELÄ MAJAKASTA OTETTU KUVA POHJOISEN SUUNTAAN (Kuva: Outi Sarjakoski)

MAJAKASTA OTETTU KUVA POHJOISEN SUUNTAAN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 29.8.2020 oli puolipilvistä ja lämpöä 19 astetta, kaakkoistuuli voimistui aamun 5 m/s illansuun 9 m/s. Staijia 1,5 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat. Edelleen linturintamalla varsin rauhallista. Nähtiin mm. 6 harmaahaikaraa, 8 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa, nuolihaukka, ruskosuohaukka ja kahlaajia 9 suokukkoa, 4 kuovisirriä (nuoria), 2 liroa, rantasipi, 2 valkovikloa, pikkukuovi ja taivaanvuohi. Pikkulinnuista mainittakoon 45 keltavästäräkkiä ja 2 luotokirvistä. Illalla alkoi etelästä päin vesisade. Kärpijoki vieraineen lähti aamulla mantereelle.

Myöhemmin sain tietää, että saaressa pitkään ollut Ulla Leppävuori oli päivällä kuvannut kylän päältä lentäneen nuoren maakotkan. Tuntui kovin oudolta täällä tähän aikaan, mutta nyt kun sain kuvan nähtäväksi niin makohan se on! Kuva alla.

NUORI MAAKOTKA KYLÄN YLLÄ (kuva: Ulla Leppävuori)

NUORI MAAKOTKA KYLÄN YLLÄ (kuva: Ulla Leppävuori)

LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ON NYT KÄYNNISSÄ

LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ON NYT KÄYNNISSÄ

Sunnuntaina 30.8.2020 oli yöllisen sateen jälkeen taas poutaa, puolipilvistä ja lämpöä 19 astetta. Pohjoiskoillinen tuuli oli aamulla 11 m/s ja iltapäivällä vain 4 m/s. Staijia 1,5 tuntia aamulla luotsiasemalla ja tuttuun tapaan kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat. Mainittavia olivat mm. 7 harmaahaikaraa, 37 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, mehiläishaukka ja 2 käpytikkaa. Kahlaajia havaittiin kapustarinta, 3 valkovikloa, 2 liroa, punajalkaviklo, 2 tylliä, 10 suokukkoa, suosirri ja 3 kuovisirriä. Saaressa oli jonkin verran fyllareita, leppälintuja, harmaasieppoja, keltavästäräkkejä, pensastaskuja ja syksyn ekat 3 hippiäistä.

VÄSTÄRÄKKIEN JA KELTAVÄSTÄRÄKKIEN MUUTTO ON NYT VILKASTA

VÄSTÄRÄKKIEN JA KELTAVÄSTÄRÄKKIEN MUUTTO ON NYT VILKASTA

Tänään testasin vararunkoani (Sony A6600, 1.5x kroppikenno, 24,2 MP) 200-600 obiskan kanssa ja välissä 1.4x telejatke eli yhteensä 1260mm. Autofokus toimi, mutta vähän hitaasti, ja lämpimänä päivänä väreily vähän haittasi. Kaukana olevista kohteista (linnut, lentokone) tuli kuitenkin melko mukiinmenevää materiaalia eli tarkennus toimi ihan hyvin kaukaisiinkin kohteisiin. Kroppivaraakin oli melko hyvin koska tiedostokoko 1260mm telellä oli 25Mt. Varmaan tarkennusnopeus olisi parempi ilman jatketta, mutta sitä en vielä kokeillut. A6600 tuntui kuitenkin varsin kelvolliselta A9II:n vararungolta lintukuviin. Muutama testikuva 1260mm yhdistelmällä löytyy täältä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/ .

TUULIHAUKKA KATTRUMPANIN POHJOISREUNAN KARILLA TEERIKALLIOLTA KUVATTUNA - ETÄISYYS PITKÄ, MILLEJÄ 1260.

TUULIHAUKKA ITÄKÄRJEN POHJOISPUOLEISELLA KARILLA TEERIKALLIOLTA KUVATTUNA – ETÄISYYS PITKÄ, MILLEJÄ 1260, KUVATTU KÄSIVARALTA.

SUOKUKKOJEN, KUOVISIRRIEN JA VALKOVIKLON SEKAPARVI - MILLEJÄ 1260.

SUOKUKKOJEN, KUOVISIRRIEN JA VALKOVIKLON SEKAPARVI – MILLEJÄ 1260.

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Petolintuja, venehommia ja kamerakokeiluja

Pientä muuton piristymistä

Maanantaina 24.8.2020 oli taas vähän epävakaista – aamupäivä satoi, iltapäivä puolipilvinen ja lämpöä 18 astetta. Aamun navakka (9-11 m/s) länsituuli heikkeni illaksi ja kääntyi pohjoiseen. Staijia aamulla tunti majakalla ja kierrettiin Enskär sekä saaren itäosat. Havaintoja mm. merikihu, 3 tuulihaukkaa, 4 varpushaukkaa, törmäpääsky ja 7 luotokirvistä. Kahlaajia nähtiin 2 suosirriä, 7 valkovikloa, 4 liroa, 2 mustavikloa, 2 suokukkoa, 3 nuorta kapustarintaa ja 2 vp tundrakurmitsaa. Itärannan leväranta on vähän kohentunut kahlaajia ajatellen. Haatajan Kari saapui tänään saareen lintureissulle.

NUORET KAPUSTARINNAT VIIHTYVÄT ITÄRANNALLA

NUORET KAPUSTARINNAT VIIHTYVÄT ITÄRANNALLA

Tiistaina 25.8.2020 oli yöllä rankkasade ja kova ukkonen, mutta päivä oli aurinkoinen ja melko lämminkin (18 astetta). Tuuli oli lounaasta 6-9 m/s. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin kiersimme etelä- ja itäosat sekä staijattiin petolintuja Teerikalliolla. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 16 mustalintua, 2 merikihua, 2 käkeä, 30 varpushaukkaa, 7 tuulihaukkaa ja 7 ruskosuohaukkaa (kaikki nuoria). Kahlaajia havaittiin 4 tylliä, 2 suosirriä, 5 valkovikloa, liro, 6 mustavikloa, metsäviklo, rantasipi, 6 suokukkoa, isokuovi, pikkukuovi ja 2 kapustarintaa. Muista mainittakoon mm. 5 luotokirvistä, 2 törmäpääskyä ja punavarpunen. Syysmuutto piristyy hiljalleen.

TÄNÄÄN MUUTTI USEITA RUSKOSUOHAUKKOJA

TÄNÄÄN MUUTTI USEITA RUSKOSUOHAUKKOJA

Keskiviikkona 26.8.2020 oli aurinkoista ja heikkoa (4-6 m/s) länsituulta, lämpöä 18 astetta. Staijia taas aamulla 2 tuntia luotsiasemalla ja itäosan ja Kesnäsin kierros. Iltapäivällä staijia kotinurkilla. Nähtiin mm. 2 kuikkaa, 11 mustalintua, merikihu, 3 harmaahaikaraa, 22 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, ruskosuohaukka, käki, törmäpääsky ja käpytikka. Kahlaajia oli itärannalla 18 suokukkoa, kapustarinta, 6 suosirriä, 2 liroa, 2 mustavikloa ja karikukko. Haatajan Kari lähti iltapäivällä mantereelle.

VARPUSHAUKKOJEN MUUTTO VOIMISTUU HILJALLEEN

VARPUSHAUKKOJEN MUUTTO VOIMISTUU HILJALLEEN

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pientä muuton piristymistä

Linturintamalla rauhallista

Torstaina 20.8.2020 sama kesäkeli jatkui – nyt muutama pilvikin, mutta pääosin aurinkoista ja heikkoa (4-5 m/s) eteläkaakkoista tuulta. Lämpöä oli enimmillään 23 astetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja Kesnäsin, itäosan ja kylän komppausta. Nähtiin mm. 12 kuikkaa, 8 mustalintua, 8 merikihua, 4 tylliä, nuori suosirri, 3 valkovikloa ja 3 tervapääskyä. Petolintuja havaittiin 6 varpushaukkaa ja 2 nuorta ruskosuohaukkaa, lisäksi nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, käki, syksyn eka käpytikka, 3 pensastaskua, 110 keltavästäräkkiä ja Gamla Postenilla edelleen tristis-tyyppinen idäntiltaltti. Helmihopeatäpliä nähtiin tänään saaressa jo 4 kpl.

TUULIHAUKKOJA NÄKYY LÄHES PÄIVITTÄIN

TUULIHAUKKOJA NÄKYY LÄHES PÄIVITTÄIN

Perjantaina 21.8.2020 oli edelleen aurinkoista ja lämmintä (23 astetta), kaakkoistuulta 4-6 m/s. Staijia 2 tuntia aamulla luotsiasemalla ja taas Kesnäsin ja itäosan kierros. Lintuja nähtiin niukasti, mainittavia 2 kuikkaa, harmaahaikara, 3 merikihua, 4 varpushaukkaa ja kahlaajia 3 tylliä, suosirri, nuori kuovisirri, 2 meriharakkaa, 2 valkovikloa ja tundrakurmitsa. Varesvuon Markus ja Minna sekä Tittosen Jouni lähtivät aamulla mantereelle. Illalla alkoi pitkästä aikaa pilvistyä lännestä enteillen saderintamaa ja vähän isompaa säämuutosta. Olisivatkohan kesähelteet kohta ohi..?

NUORIA JA MUUTAMA VANHAKIN PIKKULEPINKÄINEN PYÖRII VIELÄ SAARESSA

NUORIA JA MUUTAMA VANHAKIN PIKKULEPINKÄINEN PYÖRII VIELÄ SAARESSA

Lauantai 22.8.2020 oli pitkästä aikaa sadepäivä, etenkin iltapäivä. Lämpöä oli vielä 21 astetta, etelätuuli oli napakkaa 10-12 m/s. Staijia aamulla runsas tunti luotsiasemalla ja sadekuurojen lomassa kierrettiin pikaisesti Kesnäs ja itäosa, mutta lintusaalista oli kovin niukasti. Lämmin etelätuuli ei oikein laita muuttoa käyntiin. Nähtiin mm. harmaahaikara, merikihu, 4 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, 2 tylliä ja 4 meriharakkaa. Itäranta on edelleen tyhjä kahlaajista.

LUOTOKIRVISIÄ NÄKEE USEIMPINA PÄIVINÄ

LUOTOKIRVISIÄ NÄKEE USEIMPINA PÄIVINÄ

Sunnuntaina 23.8.2020 oli aurinkoista ja lämmintä (21 astetta), lounaistuuli oli navakkaa – 11-14 m/s. Staijia tunti aamulla majakan suojassa ja kierrettiin taas saaren etelä- ja itäosat. Edelleen on niukasti lintuja ja muutto heikkoa. Mainittavia olivat harmaahaikara, merikihu, 4 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 8 valkovikloa, 3 liroa, nuori suosirri, luotokirvinen ja punavarpunen. Iltapäivällä käytiin monen vuoden tauon jälkeen majakassa, myös linssihuoneessa, näin kansallisen majakkapäivän puitteissa. Majakkakäynnin jälkeen Sjöbergin Ritva oli meillä kyläilemässä.

NÄKYMÄ MAJAKASTA ITÄÄN, TAUSTALLA ITÄNIITTY-ÖSTERÄNG

NÄKYMÄ MAJAKASTA ITÄÄN, TAUSTALLA ITÄNIITTY-ÖSTERÄNG (Kuva: Outi Sarjakoski)

HARMAAHAIKARA LASKEUTUI LÄHELLE

HARMAAHAIKARA LASKEUTUI LÄHELLE

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Linturintamalla rauhallista

Hellettä ja niukasti lintuja

Maanantaina 17.8.2020 jatkui korkeapaine – aurinkoista, tyyntä-SW 4 m/s ja lämpöä 21 astetta. Staijattiin aamulla 3 tuntia luotsiasemalla, mutta saarikomppaus jäi tänään vähälle. Pikakäynti itärannalla, muuten tehtiin kotihommia. Mainittavia olivat mm. kuikka, silkkiuikku, 31 mustalintua, 2 harmaahaikaraa, 3 merikihua, 5 varpushaukkaa, 2 tervapääskyä, 2 urpiaista ja sirittäjä.

KIVITASKU ON SAAREN YLEISIMPIÄ PESIMÄLINTUJA

KIVITASKU ON SAAREN YLEISIMPIÄ PESIMÄLINTUJA

Kahlaajia nähtiin 6 isokuovia, pikkukuovi, 8 tylliä, 3 liroa, 2 valkovikloa, mustaviklo, meriharakka ja taivaanvuohi. Tristis-tyyppinen idäntiltaltti vieraili taas meidän saunalla, joitakin lisäkuviakin saatiin. Järvisen Mikko ja Anu lähtivät iltapäivällä mantereelle.

LIROJA NÄKYY LIKI PÄIVITTÄIN

LIROJA NÄKYY LIKI PÄIVITTÄIN

Tiistaina 18.8.2020 kesä jatkuu entistä väkevämpänä. Tänään oli taas pilvetöntä ja lämpöä 24 astetta, heikko (3-5 m/s) etelätuuli ei juurikaan viilentänyt ilmaa. Staijia aamulla 2 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin saaren etelä- ja itäosat. Korkeapaineen takia muutto aika lailla seis. Nähtiin mm. 9 kuikkaa, harmaahaikara, 3 merikihua, 3 varpushaukkaa ja kahlaajiakin vain isokuovi, tylli, punajalkaviklo, valkoviklo ja 2 liroa. Saaressa näkyi mm. 35 keltavästäräkkiä, 5 pensastaskua ja käenpiika sekä joitakin kirjo- ja harmaasieppoja.

KÄENPIIAT ALKAVAT OLLA JO VÄHISSÄ

KÄENPIIAT ALKAVAT OLLA JO VÄHISSÄ

SAKSALAISET MEIN SCHIFF-RISTEILYALUKSET OHITTIVAT UTÖN AAMULLA

SAKSALAISET MEIN SCHIFF-RISTEILYALUKSET OHITTIVAT UTÖN AAMULLA

Keskiviikkona 19.8.2020 hellesää jatkui – pilvetöntä, +22 astetta ja heikkoa (3-4 m/s) etelätuulta. Staijia 1,5 tuntia aamulla luotsiasemalla, mutta muutto oli erittäin heikkoa. Saaressa kierrettiin vaihteeksi Enskär ja kyläalue, pääosin päivä sujui kotinurkissa. Havaintoja olivat mm. 6 mustalintua, 2 varpushaukkaa, meriharakka, tylli, 2 valkovikloa, 2 suokukkoa, 4 tervapääskyä, törmäpääsky ja tristisidäntiltaltti, jonka saareen tänään saapunut Tittosen Jouni näki ja kuuli Gamla Postenilla. Rivaston Ari näki illalla 3 kuovisirriä Pattskärillä. Enskärillä näimme ja kuvasimme helmihopeatäplän, joka oli meille uusi perhoslaji täällä Utössä.

HELMIHOPEATÄPLÄ ENSKÄRILLÄ

HELMIHOPEATÄPLÄ ENSKÄRILLÄ

HARMAASIEPOT MUUTTAVAT NYT

HARMAASIEPOT MUUTTAVAT NYT

 

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Hellettä ja niukasti lintuja