Edelleen hiljaista muuttorintamalla

Maanantaina 15.4.2019 korkeapaine jatkui – pilvetöntä, heikkoa pohjoistuulta ja lämpö kipusi 7 asteeseen. Staijia 2,5 tuntia luotsiasemalla ja kiersin kylän, Enskärin ja itäosat. Mainittavia olivat 198 ruokkia, 103 mustalintua, ristisorsa, harmaahaikara, hiirihaukka, 3 piekanaa, vuoden ekat ruskosuohaukka (koiras) ja jänkäkurppa, mustavaris ja kivitasku. Vapenlagretin luo oli ilmestynyt uusi mustaleppälintu, naaraslintu. Pari kuvaajaa lähti mantereelle ja lisää tuli ainakin neljä lintuharrastajaa, mm. Pekka Kurki ja Pekka Uotila.

HAAHKOJA ON VARSIN VÄHÄN SAAREN VESILLÄ AIEMPIIN VUOSIIN VERRATTUNA

HAAHKOJA ON VARSIN VÄHÄN SAAREN VESILLÄ AIEMPIIN VUOSIIN VERRATTUNA

Tiistaina 16.4.2019 oli toistaiseksi vuoden lämpimin päivä, plus 10 astetta. Pohjoistuuli oli heikkoa, ajoittain lähes tyventä, ja taivas oli koko päivän pilvetön. Staijia taas runsaat 2 tuntia aamulla, mutta merellä oleva väreily ja kangastus haittasivat (vaikka kangastus olikin harvinaisen upea). Saari kierrettiin. Nähtiin mm. 3 harmaahaikaraa, 182 mustalintua, 43 ruokkia, 5 kurkea ja muuttavana myös 5 piekanaa ja admuuttohaukka, vuoden eka. Saaressa nähtiin mm. lehtokurppa, mustavaris, 2 kivitaskua ja edelleen eilinen naaras mustaleppälintu. Pikkulintuja oli kuitenkin yhtä niukasti kuin muinakin viime päivinä.

MUSTALEPPÄLINTUJA RIITTÄÄ VIELÄ

MUSTALEPPÄLINTUJA RIITTÄÄ VIELÄ

Keskiviikkona 17.4.2019 lähdin iltapäivällä mantereelle, ollaan Outin kanssa pääsiäinen muissa maisemissa. Päivä oli edellisten kaltainen – pilvetöntä, lähes tyventä ja lämpöä yli 8 astetta. Aamulla taas pari tuntia staijia merelle, jossa jälleen aika reipasta väreilyä. Lähes koko saari tuli kierrettyä ennen laivan lähtöä. Mainittavia olivat mm. 8 valkoposkihanhea, 165 mustalintua, 11 pilkkasiipeä, 63 ruokkia, mustakurkku-uikku, 10 isokuovia, varpushaukka ja 5 muuttavaa piekanaa. Saaressa näkyi mm. mustavaris, 2 luotokirvistä, käpytikka ja edelleen sama naaras mustaleppälintu Vapenlagretin luona. Matkalla mantereelle lähinnä nautittiin keväisen saariston tunnelmasta, nähtiin sentään 18 isokuovia, 6 ruokkia ja kalatiira.

TIKLEJÄ NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN NÄIN KEVÄÄLLÄ

TIKLEJÄ NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN NÄIN KEVÄÄLLÄ

TUKKAKOSKELOJA ALKAA NÄKYÄ YHÄ USEAMMIN, MUUTTO JATKUU

TUKKAKOSKELOJA ALKAA NÄKYÄ YHÄ USEAMMIN, MUUTTO JATKUU

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Edelleen hiljaista muuttorintamalla

Muutto hiipuu korkeapaineen myötä

Torstaina 11.4.2019 pohjoistuuli jatkui – aluksi vain 6 m/s, myöhemmin 10-11 m/s. Pilvetöntä ja kylmää, yöllä pakkasta ja päivällä plus 3 astetta. Staijia aamulla luotsiasemalla vajaa 3 tuntia ja koko saaren kierros Kesnäsiä lukuun ottamatta. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 7 haapanaa, lapasorsa, 34 mustalintua, 24 ruokkia, ristisorsa, 2 hiirihaukkaa, mustavaris ja länsipuolen luodoilla n. 120 yksilön parvi merisirrejä. Saaresta löytyi mm. huuhkaja (aamulla Kobbanilla), naaras sinisuohaukka, varpushaukka, kanahaukka, 5 taivaanvuohta, metsäviklo, isolepinkäinen, kulorastas, kangaskiuru, nokkavarpunen, luotokirvinen, n. 60 rautiaista, 2 kuusitiaista ja 2 mustaleppälintua (+2kv koiras ja n-pukuinen). Saareen saapui illalla kuvaajia mm. Mika Grönroos ja Andy Fowlie.

VAALEA HIIRIHAUKKA KAARTELI KYLÄN PÄÄLLÄ

VAALEA HIIRIHAUKKA KAARTELI KYLÄN PÄÄLLÄ

Perjantaina 12.4.2019 kylmä korkeapaine jatkui, yöllä oli pakkasta ja päivällä enimmillään 4-5 astetta lämpöä. Tuuli oli heikkoa, aluksi koillisesta ja illemmalla luoteesta. Näkyvyys oli hyvä ja staijattiin 3,5 tuntia aamulla luotsiasemalla. Merellä nähtiin mm. 56 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, peräti 342 ruokkia, muuttava suopöllö ja merikihu. Länsipuolen luodoilla ja Bådanilla pyöri nyt n. 100 merisirrin parvi. Saaressa nähtiin mm. varpushaukka, naaras sinisuohaukka, metsäviklo, 2 taivaanvuohta, lehtokurppa, isolepinkäinen, 2 pyrstötiaista, käpytikka, n. 40 rautiaista ja 2 mustaleppälintua (+2kv koiras edelleen ja uusi n-pukuinen lintu). Pikkulintumäärät saaressa jatkavat laskuaan kirkkaiden ja kylmien öiden sekä pohjoisvirtauksen takia. Saareen saapui illalla ainakin 10 lintuharrastajaa ja –kuvaajaa, tuttuja mm. Kauko Häkkilä, Petri Helminen, Reija Heinonen ja Maija Kaihlamäki.

METSÄVIKLO KÄTKEYTYY HYVIN RANTAKIVIEN SEKAAN

METSÄVIKLO KÄTKEYTYY HYVIN RANTAKIVIEN SEKAAN

MUSTALEPPÄLINTUJEN TÄMÄNKEVÄINEN RYNNISTYS ALKAA OLLA OHI

MUSTALEPPÄLINTUJEN TÄMÄNKEVÄINEN RYNNISTYS ALKAA OLLA OHI

Lauantaina 13.4.2019 oli vaihteeksi pilvistä ja pohjoisen puoleista tuulta 5-9 m/s. Lämpöä oli enimmillään 5 astetta ja näkyvyys merelle oli hyvä. Staijia 3 tuntia plus saaren komppausta isohkolla porukalla. Merellä/muuttavana nähtiin mm. kuikka, härkälintu, 2 mustakurkku-uikkua, 232 mustalintua, 9 pilkkasiipeä, 108 ruokkia, merikihu, harmaasorsa, 6 haapanaa, 12 tavia, ristisorsa, isokuovi, 4 kurkea, tuulihaukka ja 2 piekanaa. Saaressa oli entistä vähemmän lintuja – mainittavimmat metsäviklo, 3 luotokirvistä ja edelleen +2kv koiras mustaleppälintu. Aamulla lähtivät ”Gamlingarnat” mantereelle ja illalla saareen saapuivat lintureissulle mm. Päivi ja Riku Lumiaro.

VIHERVARPUSIA ON NYT PIENIÄ MÄÄRIÄ LIIKKEELLÄ

VIHERVARPUSIA ON NYT PIENIÄ MÄÄRIÄ LIIKKEELLÄ

Sunnuntaina 14.4.2019 jatkui pohjoisvirtaus ja täyspilvinen keli. Tuuli oli luoteen ja koillisen välillä 3-7 m/s ja lämpöä oli maksimissaan 6 astetta. Linnut loistavat poissaolollaan – saari on tehokkaasti tyhjentynyt kuten usein käy vahvojen korkeapaineiden aikana. Toki vähän punarintoja, rautiaisia, punakylkiä, laulurastaita löytyy, mutta ajankohtaan nähden on todella hiljaista. Staijia aamulla 3 tuntia luotsiasemalla, mutta merelläkin oli hiljaista. Mainittavia 72 mustalintua, 33 ruokkia, 16 haapanaa, merikihu, 2 kurkea, piekana sekä Bådanilla ja länsipuolen luodoilla yhteensä 29 merisirriä. Mantereelle lähtivät tänään Häkkilä, Helminen, Heinonen, Kaihlamäki, Grönroos, Fowlie jne.

MUUTAMA TAIVAANVUOHI LÖYTYY ITÄNIITYLTÄ

MUUTAMA TAIVAANVUOHI LÖYTYY ITÄNIITYLTÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Muutto hiipuu korkeapaineen myötä

Takatalvi tyhjensi saaren

Maanantaina 8.4.2019 säätyyppi muuttui – pilvistä, puolesta päivästä alkaen vesi- ja räntäsadetta sekä kovaa (17 m/s) luoteistuulta. Aamulla tunnin staiji ja itäosat sekä Enskär kierrettiin. Merellä oli hiljaista, saaressakin oli lähinnä vain peippoja, pikkurastaita ja punarintoja, rautiaisia vielä n. 15. Muita mainittavia olivat 4 haapanaa, 2 taivaanvuohta, isolepinkäinen, 2 nokkavarpusta, kangaskiuru, luotokirvinen ja naaraspukuinen mustaleppälintu. Käytiin äänestämässä satamassa m/s Eivorilla ja Varesvuon Markus ja Minna lähtivät iltapäivällä mantereelle.

NOKKAVARPUSIA SAARESSA ON AINAKIN 2 - KOIRAS JA NAARAS

NOKKAVARPUSIA SAARESSA ON AINAKIN 2 – KOIRAS JA NAARAS

Tiistaina 9.4.2019 jatkui takatalvi – luoteistuulta 10-16 m/s, räntäsadetta pitkin päivää ja lämpöä maksimissaan 2 astetta. Staijia aamulla vajaa tunti, mutta ei mitään liikettä kovatuulisella merellä. Päivällä kierrettiin Kesnäs ja itäosa ja nähtiin mm. 3 ristisorsaa, 4 taivaanvuohta, luotokirvinen, 2 tikliä, 2 punatulkkua ja 2 nokkavarpusta. Päivällä työstettiin rästihommia räntäsateen lomassa ja illalla saunottiin.

PEUKALOISTEN MUUTTO ALKAA OLLA JO OHI

PEUKALOISTEN MUUTTO ALKAA OLLA JO OHI

Keskiviikkona 10.4.2019 jatkui kova pohjoisvirtaus: pohjoisluoteista tuulta 8-12 m/s, pakkasta 1 aste mutta ei enää sadetta. Taivas kuitenkin paksussa pilvessä. Staijia vajaa tunti ja itäosien ja Enskärin kierros tehtiin. Linnut vähentyneet entisestään, mainittavia olivat 3 haapanaa, mustavaris, 4 taivaanvuohta, kulorastas, isolepinkäinen, luotokirvinen, 2 punatulkkua, nokkavarpunen ja luotsiaseman luona 2kv koiras mustaleppälintu. Outi lähti iltapäivällä mantereelle ja saareen saapuivat lintureissulle ”Gamlingarna” eli Hannu Hilke, Timo Nurmi, Rurik ”Pukka” Baarman ja Rolf ”Rolle” Karlsson. Nyt varmaan alkaa lintuja taas löytyä… ehkä takatalvikin hiljalleen hellittää.

MERIHANHET HAKEVAT REVIIREJÄÄN

MERIHANHET HAKEVAT REVIIREJÄÄN

JÄRRIPEIPPOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

JÄRRIPEIPPOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takatalvi tyhjensi saaren

Paljon muleleita ja tuplamilkkari

Torstaina 4.4.2019 jatkui aurinkoinen sää ja eteläkaakkoinen tuuli, nyt 6-9 m/s. Lämpötila oli jo lähes 8 astetta, mutta näkyvyyttä haittasi lämpöväreily. Staijia kolmisen tuntia ja koko saari kompattiin. Muuttavana/merellä nähtiin mm. jp-kuikka, 178 mustalintua, 26 ruokkia, 3 ristisorsaa, metsäviklo, 2 mustavarista, varpushaukka ja 4 piekanaa. Saaressa havaittiin mm. käpytikka, pyrstötiainen, kuusitiainen, 2 luotokirvistä, kevään eka kivitasku, västäräkki, kangaskiuru, 2 tiltalttia, 2 nokkavarpusta, pikkukäpylintu, 2 tilheä, 35 rautiaista ja peräti 9 mustaleppälintua (2 +2kv koirasta ja 7 n-pukuista). Illalla saareen saapuivat mm. Ismo Hyvärinen, Ilpo Aalto, Heikki Korpelainen sekä Varesvuon Markus ja Minna.

LUOTOKIRVISIÄ VIIHTYY ITÄRANNALLA

LUOTOKIRVISIÄ VIIHTYY ITÄRANNALLA

Perjantaina 5.4.2019 oli puolipilvistä ja lämmintä (7 astetta), aluksi lähes tyyntä ja myöhemmin heikkoa itäkaakkoista tuulta, maksimi 6 m/s. Staijia runsaat 2 tuntia ja koko saaren kierros tuottivat mereltä/muutolta mm. laulujoutsenen, kuikan (+1 sp), 1200 haahkaa, 39 allia, 312 mustalintua, 59 tukkakoskeloa, 2 harmaahaikaraa, 18 meriharakkaa, kevään eka merikihun, 78 ruokkia ja Bådanilla noin 60 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. käpytikka, metsäviklo, 5 taivaanvuohta, tilhi ja isolepinkäinen. Pikkulinnuista mainittavia olivat myös kangaskiuru, 5 luotokirvistä, 8 västäräkkiä, 9 peukaloista, 52 rautiaista, 190 punarintaa, kivitasku, 2 tiltalttia, kuusitiainen, puukiipijä, nokkavarpunen ja pulmunen. Mustaleppälinnut lisääntyvät yhä edelleen – tänään nähtiin 11 yksilöä, joista 4 ad koiraita ja loput naaraspukuisia. Vickholm ja Vihertie lähtivät aamulla mantereelle, Outi puolestaan saapui iltalaivalla.

PULMUSET OVAT UTÖSSÄ VÄHÄLUKUISIA MUUTTAJIA - TÄNÄÄN YKSI VIIHTYI RANTALEVILLÄ

PULMUSET OVAT UTÖSSÄ VÄHÄLUKUISIA MUUTTAJIA – TÄNÄÄN YKSI VIIHTYI RANTALEVILLÄ

Lauantaina 6.4.2019 oli jälleen pilvetöntä ja itäkaakkoista tuulta 6-9 m/s. Lämpötila oli enimmillään runsas 6 astetta. Staijia pari tuntia ja saari kierrettiin. Muuttavana/merellä oli hiljaista, nähtiin mm. laulujoutsen, 6 metsähanhea, 6 ristisorsaa, 2 mustalintua, 20 tukkakoskeloa, 6 ruokkia, harmaahaikara, varpushaukka, tuulihaukka, kurki, selkälokki ja metsäviklo. Bådanilla hyöri edelleen n. 60 merisirrin parvi. Saarikierroksella näkyi mm. 2 lehtokurppaa, suopöllö, 5 luotokirvistä, 5 västäräkkiä, 6 tiltalttia, 180 punarintaa, 58 rautiaista, kivitasku, isolepinkäinen, mustavaris, isokäpylintu ja nokkavarpunen (omalla ruokinnalla).

NOKKAVARPUNEN SAUNALLAMME

NOKKAVARPUNEN SAUNALLAMME

Taas löytyi paljon mustaleppälintuja, yhteensä 7 yksilöä (2 koirasta, 5 naaraspukuista). Päivän ”kovin” havis oli Masin klo 08.20 itäniityn päältä löytämä isohaarahaukka, joka lensi Ormskäriin ja viipyi siellä klo 9.10 saakka. Näyttäytyi monta kertaa, kunnes lähti määrätietoisesti pohjoiseen. Utön kautta aikain 3. havis isomilvuksesta ja samalla pihapinna numero 221.  Masi Kopsa lähti aamulla mantereelle, iltaa vietettiin Varesvuon Markuksen ja Minnan seurassa Enskärillä.

PIHALTAMME OTETTU DOKUMENTTIKUVA ISOHAARAHAUKASTA ORMSKÄRIN YLLÄ

PIHALTAMME OTETTU DOKUMENTTIKUVA ISOHAARAHAUKASTA ORMSKÄRIN YLLÄ

Sunnuntaina 7.4.2019 oli aluksi selkeää ja etelätuulta 8 m/s, myöhemmin pilvistyi ja iltapäivällä saatiin vesisadettakin. Lämpöä oli 6 astetta ja tuuli kääntyi hiljalleen länteen. Staijia pari tuntia, mutta merellä oli hiljaista ja väreily haittasi ikävästi. Saari kompattiin. Nähtiin mm. harmaahaikara, 2 ristisorsaa, 4 haapanaa, 3 lapasorsaa, 22 mustalintua, 19 tukkakoskeloa, ruokki ja 4 taivaanvuohta. Saaressa mainittavia olivat suopöllö, 4 luotokirvistä, 11 västäräkkiä, kivitasku, kulorastas, tiltaltti, 2 isolepinkäistä, nokkavarpunen ja 4 mustaleppälintua (2 ad koirasta, 2 n-pukuista). Mantereelle lähtivät päivällä mm. Hyvärinen, Aalto ja Korpelainen. Tänään olin auttamassa Tom Bergmania laittamassa paikalle suojelualueiden opasteet, kulkurajoitukset alkavat ensi viikolla, mutta niiden noudattaminen on jo nyt suositeltavaa. Muuttavat linnut ruokailevat rannoilla ja pesivät hakevat jo reviirejään.

ITÄRANNALLA EI OLE SUOTAVAA ENÄÄ KULKEA RANNALLA VAAN KATSOA LINTUJA VAIN NS PUUPENKKIEN LUOTA.

ITÄRANNALLA EI OLE SUOTAVAA ENÄÄ KULKEA RANNALLA VAAN KATSOA LINTUJA VAIN NS PUUPENKKIEN LUOTA.

RAUTIAISTEN MUUTTO ON PARHAIMMILLAAN

RAUTIAISTEN MUUTTO ON PARHAIMMILLAAN

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Paljon muleleita ja tuplamilkkari

Takaisin Utöhön

Aprillipäivänä 1.4.2019 lähdin takaisin Utöhön, Outi jäi vielä mantereelle. Ajelin aurinkoisena aamuna Nauvoon kaffelle ja m/s Eivorille kertyi kohtalaisesti väkeä. Utöhön 2-3 kuvaajaa ja Jurmoon Harri Hölttä ym. Laivamatkalla paljon haahkoja, muutama merikotka, harmaahaikara ja muutama mustalintu. Utöhön saavuttiin klo 12.30, saaressa oli paikalla lintureissulla Marko Järvenpää. Laitoin ruokinnan kuntoon ja tein kierroksen saaren itäosassa, näkyi mm. kurki, 2 meriharakkaa, n. 25 rautiaista, kangaskiuru, luotokirvinen, tilhi, tikli ja 2 punatulkkua. Marko oli aamulla nähnyt mm. vuorihempon ja pyrstötiaisen. Kylmän yön jäljiltä lintuja oli nyt niukahkosti eikä luoteistuulikaan (8 m/s) ole oikein lintutuuli. No, illalla tuuli kääntyi jo lounaaseen.

LAIVAMATKALLA NÄKYI KOMEITA HAAHKAPARVIA

LAIVAMATKALLA NÄKYI KOMEITA HAAHKAPARVIA

Tiistaina 2.4.2019 oli aurinkoista ja lämpö käväisi +6 asteessa. Etelälounainen tuuli oli aika reipasta, 9-10 m/s. Staijia runsaat pari tuntia plus koko saari kierrettiin. Merellä nähtiin mm. 14 merihanhea, 75 mustalintua, 43 allia, 3 ristisorsaa, 7 meriharakkaa, 142 ruokkia ja lounaasta saapunut sarvipöllö, joka tipahti koulun nurkille lepäilemään. Saarikierroksella havaittiin mm. 9 peukaloista, 70 punarintaa, 28 rautiaista, 2 tilheä, 3 tikliä, kuusitiainen, kulorastas, 3 luotokirvistä, kangaskiuru ja naaraspukuinen mustaleppälintu Vapenlagretin ympärillä.

KANGASKIURUT TAITAVAT OLLA PÄÄOSIN JO MENNEET

KANGASKIURUT TAITAVAT OLLA PÄÄOSIN JO MENNEET

Keskiviikkona 3.4.2019 oli edelleen pilvetöntä ja lämmintä (7 astetta), tuuli oli kaakosta 7-9 m/s. Staijia pari tuntia aamulla ja iltapäivällä tehtiin itäosan kierros, Marko kierteli vähän enemmänkin. Itse olin päivällä Kantosen apurina noin 4 tuntia kun rikkoontunut telkkariantennimme purettiin alas ja asennettiin uusi antenni tilalle. Yllättävän iso homma. Lintuja nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 95 mustalintua, 19 ruokkia ja saaressa pikkulintuja mm. 2 tilheä, västäräkki, kangaskiuru, luotokirvinen, 2 tiltalttia ja ainakin
3 mustaleppälintua (1-2 kpl +2kv koiras, 2 kpl n-pukuisia). Järvenpään Marko lähti iltapäivällä mantereelle, samoin maanantaina tulleet kuvaajat. Saareen saapuivat lintureissulle mm. Jorma Vickholm ja Hille Vihertie sekä Masi Kopsa.

MUSTALEPPÄLINTUKOIRAS ON KOMEA ILMESTYS

MUSTALEPPÄLINTUKOIRAS ON KOMEA ILMESTYS

TILTALTIT OVAT TULLEET TÄNÄ KEVÄÄNÄ EPÄTAVALLISEN AIKAISIN

TILTALTIT OVAT TULLEET TÄNÄ KEVÄÄNÄ EPÄTAVALLISEN AIKAISIN

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin Utöhön

Kevätreissu La Graciosalle & Lanzarotelle

Torstaina 21.3.2019 lähdimme Outin kanssa iltapäivällä ajelemaan kohti Hesan lentoasemaa, edessä ”pakomatka”. Mukavassa ajokelissä saavuttiin perille (matkalla Paimiossa näkyi 2 hiirihaukkaa) ja kirjauduttiin yöksi tuttuun Glo-hotelliin. Syötiin Bistrossa maittavat pastat ja illalla nautittiin tuttuun tapaan ’matkan-alku-kuohuviinit’ yläkerrassa.

Perjantaiaamuna 22.3.2019 herätys oli klo 05.45, aamupalalle ja sitten täysin oudolle Privilege Style-lentoyhtiön lennolle kohti Lanzaroten Arrecifeä. Tämä lentoyhtiö oli kuviossa mukana siksi, että TUIn – jolta olimme varanneet vain lennot – omat Boeing 737 MAX 8-koneet olivat lentokiellossa. Espanjalaismiehistön kyydittämänä saavuttiin perille aikataulun mukaisesti klo 13. Arrecifessa odotti vuokra-automme, Opel Mocca (Payless-vuokraamo, 160e viikko), jolla matkattiin saman tien Lanzaroten pohjoiskärkeen Orzolaan. Sää oli puolipilvinen, lämpöä 19 astetta ja navakka koillistuuli puhalsi. Pienen odotuksen jälkeen siirryttiin Lineas Romeron laivalle kohti ekaa päämääräämme eli La Graciosan saarta – pienintä asuttua Kanarian saarta. Laivamatka kovassa aallokossa kesti puolisen tuntia, olipa aikamoista höykytystä. Perillä La Graciosan ainoassa pikkukaupungissa (saarella on n. 650 asukasta) Caleta de Sebossa oltiin klo 16.30 aikoihin.

SAAPUMINEN CALETA DE SEBOON, LA GRACIOSALLE

CALETA DE SEBO, LA GRACIOSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Caleta de Sebo on erikoinen pikkukylä meren rannalla, kaikki kadut pelkkää hiekkaa ja kaikki talot tasakattoisia, matalia ja valkoisia. Löysimme oman majapaikkamme, Apartemento Cuesta del Saladon, kylän länsireunalta ja tilava huoneistomme oli onnistuneen tuntuinen valinta. Huoneiston emäntä ei puhunut sanaakaan muuta kuin espanjaa, mutta hyvin asiat selvisivät. Käytiin supermercadossa ja illalla syötiin kylän rannassa pikkuravintolassa hyvä ateria valkoviineineen. Päivä oli jo ihan mainio lintupäiväkin. Automatkalla nähtiin 4 lehmähaikaraa, n. 10 haarapääskyä sekä Orzolan satamassa rantasipi, n. 50 riuttatiiraa ja sataman ulkopuolella lenteli ainakin 4-5 makaronesianliitäjää. Lauttamatkalla huomattiin Orzolan jyrkkien kalliorinteiden luona lennossa 2 upeaa suomutropiikkilintua – heti natsasi retken toivelaji! Kuvaamista ajatellen olivat vähän kaukana ja merenkäynti haittasi isosti, siksi kuvat jäivät vähän vielä dokumenttitasolle, mutta hyvä näinkin.

KAKSI SUOMUTROPIIKKILINTUA ORZOLASSA - KUVAT ISOMPANA KANSIOSSANI "UUSIMMAT ULKOMAILLA"

KAKSI SUOMUTROPIIKKILINTUA ORZOLASSA – KUVAT ISOMPANA KANSIOSSANI ”UUSIMMAT ULKOMAILLA

Caleta de Sebossa majapaikkamme pihalla oli 4 aavikkotulkkua, kylän rannassa tylli, pikkukuovi ja muutama karikukko ja kylän länsipuolella lenteli sekä pikkukorppikotka että arabihaukka. Ehkä nekin löytyvät vielä kuvaushollille. Uni maittoi illalla pitkän matkapäivän jälkeen.

AAVIKKOTULKKUJA NÄHTIIN JOKA PÄIVÄ

AAVIKKOTULKKUJA NÄHTIIN JOKA PÄIVÄ

Lauantaina 23.3.2019 päivä valkeni puolipilvisenä, lämpöä oli 17 astetta ja tuuli oli edelleen koillisesta 8-9 m/s. Staijailin aamulla pari tuntia parvekkeeltamme mukavaan myötävaloon, syötiin rauhassa aamupala ja klo 10 lähdettiin tutustumaan saareen. La Graciosa on lähes 10 km pitkä saari, jossa kulkee vain muutamia huonokuntoisia hiekkateitä, vuokra-autoja saaressa ei ole koska lähes koko saari on suojelualuetta. Olimme varanneet runsaan kahden tunnin kierrokselle nelivetomaasturin kuljettajalla (Marcial, safaritaxilagraciosa.com). Tiet olivat tosiaan pehmeitä ja hiekkaisia tai kovia ja kuoppaisia, auto oli lujilla. Mutta – näimmepä hienosti koko saaren parhaat paikat ja myös sen, että kuivassa maastossa lintuja ei ollut juuri lainkaan.

GRACIOSALLA RIITTÄÄ HIENOJA JA LÄHES KOSKEMATTOMIA RANTOJA

GRACIOSALLA RIITTÄÄ HIENOJA JA LÄHES KOSKEMATTOMIA RANTOJA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Iltapäivällä vielä käveltiin pitkälle Caleta de Sabon pohjoispuolelle rantaa pitkin ja takaisin. Illalla oltiin syömässä rantaravintolassa makoisa illallinen, kalaruokaa on monipuolisesti tarjolla. Ei päivä ilman lintuja jäänyt – nähtiin mm. arabihaukka, tuulihaukka, kalasääski, 2 ruostesorsaa, 4 kalatiiraa, 4 pikkukuovia, 2 pulmussirriä, 3 tundrakurmitsaa, 2 karikukkoa, harjalintu, 3 isolepinkäistä (ssp koenigi), 3 aavikkotulkkua, 5 hemppoa, 2 tiltalttia, 7 kanariankirvistä ja 4 haarapääskyä.

ARABIHAUKKA KÄVÄISI PARI KERTAA MAJAPAIKKAMME LÄHELLÄ

ARABIHAUKKA KÄVÄISI PARI KERTAA MAJAPAIKKAMME LÄHELLÄ

Sunnuntaina 24.3.2019 oli pääosin aurinkoista, lämmintä 21 astetta ja koillistuuli oli nyt heikkoa. Aamulla taas vähän parvekestaijia ja parvekeaamiainen, jonka jälkeen lähdettiin muutaman tunnin kävelylle Francesa Beach’ille ja takaisin. Paluumatkalla koukattiin hautausmaan ja sääaseman kautta. Siestan jälkeen kierreltiin kylällä katsomassa sunnuntaituristeja ja illalla syötiin maittava paella rantaravintolassa. Lintuja nähtiin mm. 2 ruostesorsaa, 2 kapustahaikaraa, 2 silkkihaikaraa, arabihaukka, 2 tuulihaukkaa ja koillisen suuntaan lentänyt tyrskyliitäjä, lajihan myös pesii täällä ja saapuvat tähän aikaan talvialueiltaan.

KAPUSTAHAIKARA ON SÄÄNNÖLLINEN VIERAS KANARIALLA

KAPUSTAHAIKARA ON SÄÄNNÖLLINEN VIERAS KANARIALLA

Kahlaajia nähtiin 3 pikkukuovia, 10 tylliä, 7 pulmussirriä, 4 karikukkoa ja 3 tundrakurmitsaa. Muita mainittavia olivat 3 harjalintua (sääasemalla), 6 isolepinkäistä, 12 aavikkotulkkua, 2 tiltalttia ja 4 pikkupensaskerttua.

GRACIOSAN SÄÄASEMALLA HYÖRI KOLMEKIN HARJALINTUA

GRACIOSAN SÄÄASEMALLA HYÖRI KOLMEKIN HARJALINTUA

Maanantaina 25.3.2019 oli aika jatkaa matkaa ja jättää taakse La Graciosan hieno saari. Aamiaisen jälkeen siistittiin kämppäämme ja lähdettiin klo 10 lautalla takaisin Lanzaroten puolelle. Lintuja nähtiin aamulla ruostesorsa, tuulihaukka, tiltaltti ja isolepinkäinen. Merimatkalla tiukasti tapitettiin Orzolan kallioita, mutta suomutropiikkilinnuista ei näkynyt nyt merkkiäkään. Orzolassa mentiin vielä lähes tunniksi staijaamaan kylän länsipuolen hiekkarannalle, johon kalliojyrkänteet hyvin näkyvät. Ei liikettä ja päättelimme, että olimme olleet tosi onnekkaita, kun menomatkalla näimme suomutropiikkilinnut! Orzolasta ajelimme vuorille Harian kylään, jossa vierailimme kuuluisimman lanzarotelaisen eli Cesar Manriquen kotimuseossa. Todella hieno paikka, ehdottomasti tyylikkäimpiä koteja mitä olemme koskaan nähneet! Manriquehan kuoli auto-onnettomuudessa 1992, mutta hänen kädenjälkensä näkyy edelleen kaikkialla Lanzarotella, erityisesti arkkitehtuurissa. Manriquen talon luona hyöri harjalintu.

ISOLEPINKÄINEN GRACIOSAN RANNALLA, TAKANA ORZOLAN KALLIOT (Kuva: Outi Sarjakoski)

ISOLEPINKÄINEN GRACIOSAN RANNALLA, TAKANA ORZOLAN KALLIOT (Kuva: Outi Sarjakoski)

ISOLEPINKÄINEN (ssp koenigi) POSEERAA

ISOLEPINKÄINEN (ssp koenigi) POSEERAA

Jatkettiin matkaa saaren poikki Janubion suola-altaille, jossa tehtiin tunnin kävely kuumana iltapäivänä. Mainittavimmat havainnot olivat jp mustakaulauikku, 2 ruostesorsaa, harmaahaikara, tuulihaukka, 7 aavikkotulkkua ja kahlaajia 20 pitkäjalkaa, 7 rantasipiä, 4 tylliä, 5 mustajalkatylliä ja 3 valkovikloa. Janubiosta ajettiin Playa Blancalle loppureissun hotelliimme eli H10 Timanfaya palaceen, jossa respassa heti tyylikkäästi lykättiin kuohuviinilasilliset kouraan. Outi kävi uimassa ja illallinen nautittiin hotellin runsaasta tarjoilusta.

JANUBION SUOLA-ALTAAT

JANUBION SUOLA-ALTAAT

RUOSTESORSIA NÄHTIIN MONIN PAIKOIN, LAJI LEVITTÄYTYY ISOIMMILLE KANARIAN SAARILLE

RUOSTESORSIA NÄHTIIN MONIN PAIKOIN, LAJI LEVITTÄYTYY ISOIMMILLE KANARIAN SAARILLE

Tiistaina 26.3.2019 yöllä satoi reippaastikin, mutta päivä oli kaunis, lämmin (22 astetta) ja aurinkoinen, pari heikkoa sadekuuroa tosin seilasi päivälläkin. Aamiaisen jälkeen lähdettiin käymään Tias Golfin alueella, Playa del Carmenin pohjoispuolella. Kysyimme luvan alueelle pääsyyn ja erinomaisen ystävällinen vastaanotto melkeinpä yllätti meidät. Saimme vapaasti liikkua alueella ja paikalle saapui myöhemmin myös kahdeksan brittiornin ryhmä. Golfkentän päätähteä ei kuitenkaan löydetty – paikalla viikon oleskellut kääpiöhuitti pysyi kasvillisuuden seassa piilossa, olisi kuulemma kannattanut saapua jo varhain aamulla. No, ei hätää. Nähtiin kentällä mm. 2 ruostesorsaa (joilla munapesä), harmaahaikara, 2 lehmähaikaraa, 3 keltavästäräkkiä, 4 metsävikloa, liro, rantasipi ja 2 harjalintua.

METSÄVIKLO TIAS GOLFILLA

METSÄVIKLO TIAS GOLFILLA

... JA RUOSTESORSAN PESÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

… JA RUOSTESORSAN PESÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Jatkettiin matkaa länsirannalle El Golfon pikkukylään, jossa juotiin synttärikahvit. Mainittavia lintuja siellä oli vain kalatiira. Takaisin hotellille ajettiin Janubion suola-altaan kautta, mutta nyt tyydyttiin vain kiikaroimaan altaiden eteläpuolelta – nähtiin mm. ruostesorsa, muutama pitkäjalka ja hienosti ruskohaikara. Tehtiin vielä iltakävely rannalla ja nautittiin syntymäpäivän kunniaksi juhlava päivällinen ennen yöunia.

JANUBIOSSA ON 20-30 PESIVÄÄ PITKÄJALKAA

JANUBIOSSA ON 20-30 PESIVÄÄ PITKÄJALKAA

Keskiviikkona 27.3.2019 oli jälleen kaunis ja lämmin (21 astetta) päivä, tuuli oli heikkoa. Aamiaisen jälkeen lähdettiin taas liikkeelle, nyt eka kohteenamme oli Famara Plains’in hiekka-aavikkoalue. Tuttu paikka aiemmalta Lanzaroten retkeltämme. Ajelimme aamupäivällä edestakaisin paria poikittaista hiekkatietä ja näimme mm. lännenkaulustrapin, 2 tuulihaukkaa, 2 pikkukorppikotkaa, n. 15 pikkukiurua, ainakin 12 vaaleakiitäjää ja isolepinkäisen. Toissayön sateen jäljiltä oli vielä isoja vesilammikoita, jotka vähän muuttivat reitinvalintaammekin. Emme kunnolla kierrelleet esimerkiksi aavikkojuoksija-alueella. Päiväkahville hurautimme La Santan pieneen rantakaupunkiin, uusi tuttavuus oli tämä paikka. Nähtiin mm. pikkukuovi ja 3 tylliä.

FAMARAN ALUEELLA NÄHTIIN USEITA PIKKUKIURUJA

FAMARAN ALUEELLA NÄHTIIN USEITA PIKKUKIURUJA

Takaisin kohti Playa Blancaa ajettiin Timanfayan kansallispuiston halki ja poikkesimme jälleen Janubion suola-altaille. Kierrettiin huolellisesti aluetta ja havaittiin mm. 3 mustakaulauikkua, 13 ruostesorsaa, merimetso (ei kovin tavallinen Kanarialla), 26 pitkäjalkaa, 6 valkovikloa, 11 rantasipiä, 2 pikkukuovia, 8 tundrakurmitsaa, 2 punajalkavikloa, 27 karikukkoa ja 8 aavikkotulkkua. Kun lähdimme Janubiosta ajelemaan vanhaa tietä kohti Playa Blancaa, niin Outi hoksasi aivan tien vieressä päivän toisen lännenkaulustrapin ja nyt onnistuttiin kuvaamisessakin. Leppoisa päätös mukavalle retkelle, hotellilla oli vielä harjalintukin. Taas maistui makoisa ja runsas illallinen, kuten unikin.

LÄNNENKAULUSTRAPPI ON HYVÄ JUOKSIJA

LÄNNENKAULUSTRAPPI ON HYVÄ JUOKSIJA

Torstaina 28.3.2019 lähdettiin aamiaisen jälkeen vielä kerran Janubion suola-altaille. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin (23 astetta), tuuli heikkoa. Janubiossa kierrettiin lähes koko alue, mutta varsinaisesti uutta ei nähty. Pesivien pitkäjalkojen ja ruostesorsien lisäksi mainittavaa olivat mm. jälleen merimetso ja ruskohaikara, tuulihaukka, 4 isolepinkäistä, 5 aavikkotulkkua ja kahlaajia mm. 9 tundrakurmitsaa, 24 karikukkoa ja 4 valkovikloa.

RUSKOHAIKARA JANUBIOLLA LÄMPIMÄN PÄIVÄN VÄREILYSSÄ

RUSKOHAIKARA JANUBIOLLA LÄMPIMÄN PÄIVÄN VÄREILYSSÄ

Suola-altaiden jälkeen ajettiin Lanzaroten eteläkärkeen Faro Pechigueran majakalle, jossa tunnin kiikarointi merelle ei tuonut kirjattavaa. Kaunis, helteinen keskipäivä – ei silloin mikään liiku. Jatkettiin kierrosta etelärannalla, kahvit Marina Rubiconissa, ja käynti Playa Blancan keskustassa sekä korkeilla kallioilla lähellä Papagoya beachia. Komeita maisemia, mutta lintujen suhteen hiljaista. Tuulihaukka mainittavin. Ilta sujui taas hotellilla, hyvä päivällinen ja hiljalleen valmistautumista huomiseen paluuseen Suomeen.

MERIMETSO ON HARVINAINEN KANARIALLA

MERIMETSO ON HARVINAINEN KANARIALLA

Perjantaina 29.3.2019 pakattiin laukut, käytiin aamiaisella ja ajettiin aamupäivällä Arrecifen lentoasemalle palauttamaan vuokra-automme. Lento Suomeen, taas espanjalaisella Privilege Style-yhtiön koneella, lähti täsmällisesti ajallaan klo 14.10. Hyvin hoidetun lentomatkan jälkeen Helsinki-Vantaalle saavuttiin etuajassa klo 21.45 ja Turussa olimme ajomatkan päätteeksi lauantaina 30.3.2019 klo 00.30.

Epilogi.

Tämä ei varsinaisesti ollut mikään 100%-lintumatka, vaan leppoisaa yhdessäoloa ja rentoa lomailua. Toki lintuja katsottiin ja kuvattiin, mutta ei hampaat irvessä. Päätavoitteena oli tutustua La Graciosaan, jossa emme olleet koskaan ennen vierailleet. Hieno paikka, mutta lintuja oli yllättävän vähän, vaikka on ns. muuttoaika. No, Kanariahan ei ole millään klassisella muuttoreitillä, paikallislajien lisäksi muut lajit ovat lähinnä talvehtijoita, satunnaisia vierailijoita, harhailijoita tms. Mukavastihan näissä maisemissa aika kuluu ja viikossa ehtii hyvin koluta kaikki ns. lintupaikat ja sen lisäksi tutustua saaren nähtävyyksiin. Itse kiertelimme nyt melko vähän, koska Lanzarote oli entuudestaan jo tuttu. Lintumielessä retken ehdoton huippu oli suomutropiikkilintujen löytyminen, mutta hienoja olivat myös mm. arabihaukat, pikkukorppikotkat, lännenkaulustrapit, tyrskyliitäjä ja monet haikarat. Onnistunut synttärireissu!

GRACIOSALLA ON VALKOISIA TALOJA JA KADUT HIEKKAA

GRACIOSALLA ON VALKOISIA TALOJA JA KADUT HIEKKAA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit | Kommentit pois päältä artikkelissa Kevätreissu La Graciosalle & Lanzarotelle

Sumuista ja sateista

Keskiviikkona 13.3.2019 oli taas aika palata Utöhön. Ajelin pilvisenä aamuna Nauvoon kahville, josta siirryin m/s Eivorille. Laivaan saapui melko niukasti väkeä, eikä lainkaan lintuväkeä tällä kertaa. Kaakkoistuuli oli kovaa, 13-16 m/s, ja pian alkoi räntäsade, joka jatkui iltaan saakka. Matka meni pääosin sisätiloissa, Jurmosta kyytiin tuli karikukkobongareita, ja Utöhön saavuttiin klo 15.30 aikoihin. Itärannalla oli edelleen luotokirvinen, muuten havainnot jäivät muutamaan kottaraiseen ja kiuruun. Lämpötila nousi illalla yhteen plusasteeseen. Saaressa oli paikalla Järvisen Mikko.

LUOTOKIRVINEN VIIHTYY EDELLEEN UTÖSSÄ

LUOTOKIRVINEN VIIHTYY EDELLEEN UTÖSSÄ

Torstaina 14.3.2019 oli pilvinen ja ajoittain vesisateinen päivä, kaakkoistuuli puhalsi 10-13 m/s. Lämpöä oli 2-3 astetta. Staijattiin luotsiaseman pohjoispäässä n. 3 tuntia ja kierrettiin koko saari. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 9 laulujoutsenta, 2 merihanhea, 567 haahkaa, 15 mustalintua, 2 ruokkia, uivelo, 2 naurulokkia (toinen jp), 5 töyhtöhyyppää ja 2 uuttukyyhkyä. Saaresta löytyi mm. 17 kiurua, kevään eka niittykirvinen itäniityllä, luotokirvinen edelleen, 2 tilheä, 4 punarintaa, 5 rautiaista, 28 mustarastasta, 18 räkättiä, kevään eka punakylkirastas ja pajusirkku. Etelänpuoleinen tuuli ja lämmennyt sää tuovat hiljalleen joitain uusia muuttajia.

KEVÄÄN EKA PUNAKYLKIRASTAS

KEVÄÄN EKA PUNAKYLKIRASTAS

Perjantaina 15.3.2019 oli koko päivä sumua ja heikko näkyvyys. Staijia ei, mutta koko saari kierrettiin. Lämpöä oli 2-3 astetta, eteläkaakkoista tuulta 10 m/s. Nähtiin mm. 207 haahkaa (eteläkärjessä), 2 töyhtöhyyppää, 2 lehtokurppaa, naurulokki, 7 sepelkyyhkyä ja mustavaris. Pikkulinnuista mainittavia olivat 20 kiurua, 2 tilheä, peukaloinen, 4 rautiaista, 5 punarintaa, ainakin 70 mustarastasta, 25 räkättiä, punakylkirastas, kevään ekat 2 hippiäistä ja pajusirkku.

RAUTIAISIA ON SAAPUNUT JO USEITA

RAUTIAISIA ON SAAPUNUT JO USEITA

Lauantaina 16.3.2019 oli toinen täydellinen sumupäivä, mihinkään ei nähnyt varsinkin, kun myös kevyttä tihkua sateli pitkin päivää. Tuuli oli heikkoa eteläkaakosta ja lämpöä oli 3 astetta. Kompattiin likimain koko saari ja nähtiin mm. laulujoutsen, 30 haahkaa, tukkakoskelo, 2 naurulokkia, lehtokurppa ja 4 sepelkyyhkyä. Pikkulinnuista mainittavia olivat 23 kiurua, 2 tilheä, peukaloinen, 4 rautiaista, 5 punarintaa, 70 mustarastasta, 25 räkättiä, punakylkirastas, hippiäinen ja 2 punatulkkua. Eiliset linnut eivät juurikaan olleet vaihtuneet uusiin.

SADE JA SUMU KASTELEVAT LINNUTKIN

SADE JA SUMU KASTELEVAT LINNUTKIN

Sunnuntaina 17.3.2019 oli taas mentävä joksikin aikaa mantereelle. Sää oli pilvinen ja lounaasta lähestynyt vesisade alkoi klo 11 aikoihin. Kaakkoistuuli voimistui aamun aikana 5-12 m/s. Staijattiin kolme tuntia luotsiasemalla ja tehtiin kierros itäosassa ennen laivan lähtöä. Nähtiin muuttavana/merellä mm. 35 laulujoutsenta, 10 kanadanhanhea, 5 metsähanhea, 439 haahkaa, 17 allia, 12 mustalintua, 14 tukkakoskeloa, 16 riskilää, 21 ruokkia ja Bådanilla n. 60 merisirriä. Mukavasti on merellä jo liikettä. Saarikierros tuotti mm. kevään ekan tyllin itärannalta, 6 sepelkyyhkyä, 15 muuttavaa töyhtöhyyppää, 2 kulorastasta, 4 kiurua, 2 tilheä, punarinnan ja 2 rautiaista. Matka mantereelle sujui sisätiloissa, sateen piestessä laivan kantta. Jurmosta kyytiin tuli muutamia lintumiehiä, mm. Aallon Janne. ”Suhdanteista” johtuen seuraava retkiblogini taitaakin ilmestyä vasta parin viikon päästä…

HAAHKAMUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

HAAHKAMUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sumuista ja sateista

Kevät edistyy hiljalleen

Torstaina 7.3.2019 oli sadepäivä. Aamusta alkaen räntä- ja vesisadetta, jota riitti iltaan saakka. Eteläkaakkoinen tuuli puhkui 10-14 m/s ja lämpö kipui plussalle (2 astetta). Näkyvyys oli surkea ja siksi staiji jäi väliin, sateessa sentään käytiin itäosassa ja kyläalueella ja nähtiin mm. laulujoutsen, 3 kiurua, 4 kottaraista, 2 punarintaa, 21 räkättiä ja kevään eka töyhtöhyyppä itärannalla. Paikalla oli myös jälleen luotokirvinen. Järvisen Mikko saapui illalla Jurmosta takaisin Utöhön.

VESISADE KASTELI KOTTARAISETKIN

VESISADE KASTELI KOTTARAISETKIN

Perjantaina 8.3.2019 oli mainio alkukevään muuttopäivä. Lounaistuuli puhalsi 8-11 m/s, taivas oli pääosin aurinkoinen ja lämpöä oli 2-3 astetta. Iltapäivällä pilvistyi ja alkoi vesisade, joka myöhemmin illalla muuttui aikamoiseksi lumimyräkäksi. Staijia n. 2,5 tuntia luotsiaseman seinustalla ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. laulujoutsen, 2 merihanhea, 26 haahkaa, 5 allia, tukkakoskelo, uivelo, 11 riskilää, 3 ruokkia ja 3 merisirriä. Päivällä saaren yli muutti hienosti kevään eka tundrametsähanhi fabaliksen seurassa, kuvatkin ehdittiin saada. Muuttavana nähtiin myös uuttukyyhky, sepelkyyhky, 2 mustavarista ja 2 töyhtöhyyppää ja saaresta löytyi kevään ekat 6 kulorastasta, laulurastas ja lehtokurppa. Muita havaintoja olivat mm. 6 kottaraista, 26 kiurua, 2 tilheä ja luotokirvinen. Iltapäivällä nautittiin saaren korkeakulttuurista, sillä Vapenlagretilla esiintyi Lahden sinfoniaorkesterin jousitrio ja kuultiin myös Utön koululaisten hieno oma sävellys ”Jäiden lähtö”. Mainio tapahtuma!

TUNDRAMETSÄHANHI EDELLÄ, TAIGAMETSÄHANHI PERÄSSÄ

TUNDRAMETSÄHANHI EDELLÄ, TAIGAMETSÄHANHI PERÄSSÄ

Lauantaina 9.3.2019 oli lähdettävä käymään mantereella. Aamu oli aurinkoinen ja kovatuulinen (länsi 13-16 m/s), pakkasta asteen verran. Ehdin staijata Mikon kanssa vajaan tunnin ennen laivan lähtöä ja nähtiin mm. 5 ruokkia sekä joitain haahkoja, alleja ja riskilöitä. Laivamatkalla Pärnäsiin ei tehty kummempia havaintoja ja oltiin Turussa jo klo 15.

PUNARINTOJA ON SELVINNYT 2-3 YKSILÖÄ TALVESTA

PUNARINTOJA ON SELVINNYT 2-3 YKSILÖÄ TALVESTA

Kommentit pois päältä artikkelissa Kevät edistyy hiljalleen

Takatalvifiilistä

Maanantaina 4.3.2019 jatkui itäkoillinen tuuli, nyt 5-9 m/s. Taivas oli pilvessä ja illalla taas lumisadettakin. Lämpötila oli 1-2 astetta pakkasella. Staijia taas runsaat 2 tuntia ja likimain koko saari kierrettiin. Merellä edelleen suhteellisen hiljaista – nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, kevään eka kanadanhanhi, 33 haahkaa, 30 allia, uivelo, 5 tukkakoskeloa ja 4 riskilää. Bådanilla oli tänään n. 90 merisirriä. Pääsaaressa havaittiin ampuhaukka, 4 kiurua, luotokirvinen, 2 tilheä, peukaloinen, punarinta, 10 räkättiä ja Haataja näki lyhyesti Ormskärilllä n. 100 pulmusen parven. Järvisen Mikko lähti Jurmoon, ja Helstolan Jari saapui Jurmosta Utöhön.

KALALOKKEJA NÄKYY PÄIVITTÄIN MUUTAMIA KYMMENIÄ

KALALOKKEJA NÄKYY PÄIVITTÄIN MUUTAMIA KYMMENIÄ

Tiistaina 5.3.2019 vallitsi jälleen kova ja kylmä pohjoistuuli – koko päivän 10-16 m/s. Pakkasta oli 3 astetta, pilvisen aamun jälkeen auringonpaistetta. Merellä oli ikävää väreilyä, mutta runsaat pari tuntia silti staijattiin hiljaiselle merelle. Saari kierrettiin Kesnäsiä lukuun ottamatta, kylmää oli. Mainittavia havaintoja olivat mm. 5 laulujoutsenta, 13 haahkaa, tukkakoskelo, uivelo, 7 allia, 2 riskilää ja 25 merisirriä. Saaressa oli myös 5 kiurua, 6 kottaraista, 9 räkättiä ja punarinta.

MUUTAMA KOTTARAINEN ON SAAPUNUT KEVÄTMUUTOLTA

MUUTAMA KOTTARAINEN ON SAAPUNUT KEVÄTMUUTOLTA

Keskiviikkona 6.3.2019 oli aluksi heikkoa etelätuulta, mutta tuuli voimistui iltapäiväksi jo 10 m/s. Aluksi aurinkoista, mutta lounaasta saapui sadealue ja iltapäivästä alkaen lumisadetta. Yö oli talven kylmin – 8 astetta pakkasta, päivällä 1-2 pakkasta. Staijia 3-4 tuntia ja itäosat sekä kyläalue kierrettiin. Mereltä mainittavia olivat 6 laulujoutsenta, 45 haahkaa, 4 pilkkasiipeä, 11 allia, 5 lapasotkaa, uivelo, 21 riskilää, 7 tukkakoskeloa, naurulokki (tp) ja Hamnskär-Bådan alueella n. 80 merisirriä. Saaressa ei linturintamalla uutta, mainittavia olivat ampuhaukka, 2 kiurua, 10 räkättiä ja 5 kottaraista. Haataja ja Helstola lähtivät iltapäivällä mantereelle.

TALVEHTINEITA MERIMETSOJA ON EDELLEEN KYMMENIÄ

TALVEHTINEITA MERIMETSOJA ON EDELLEEN KYMMENIÄ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takatalvifiilistä

Kovia tuulia

Torstaina 28.2.2019 puhalsi taas kova tuuli – pohjoisluoteesta enimmillään 16-22 m/s, aamulla vähän vähemmän. Sää oli puolipilvinen, aamulla 4 astetta lämpöä, mutta illalla meni pakkaselle. Staijia n. 3 tuntia ja koko saaren kierros. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 24 laulujoutsenta, merihanhi, 4 haahkaa, 17 allia, 2 tukkakoskeloa, 6 riskilää, 2 ruokkia ja yksinäinen merisirri. Muita olivat mm. varpushaukka, 2 uuttukyyhkyä, sepelkyyhky ja 3 naakkaa. Saaressa oli niukasti lintuja, mainittavia mm. 2 kiurua, tilhi ja 16 räkättiä.

LAULUJOUTSENTEN MUUTTO ALKOI TÄNÄ KEVÄÄNÄ AIKAISIN

LAULUJOUTSENTEN MUUTTO ALKOI TÄNÄ KEVÄÄNÄ AIKAISIN

Perjantaina 1.3.2019 jatkui navakka pohjoistuuli, 10-12 m/s, kunnes iltapäivällä heikkeni. Pääosin aurinkoista ja kylmää: pakkasta aamulla -5, illalla -2 astetta. Staijia taas n. 3 tuntia ja saaressa kiertelyä. Kylmä pohjoisvirtaus jarruttaa alkanutta kevätmuuttoa. Merellä/muuttavana nähtiin mm. laulujoutsen, 7 haahkaa, 9 allia, 4 tukkakoskeloa, 2 riskilää, varpushaukka, ampuhaukka ja 14 merikotkaa, joista 7 muuttavia. Saaressa nähtiin mm. sarvipöllö, huuhkaja (illalla Ormskärillä), 2 uuttukyyhkyä, sepelkyyhky, 4 kottaraista ja 3 kiurua. Saareen saapui illalla lintureissulle Marko Virkki.

VIHERPEIPPOJA ON SAARESSA RUNSAASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)

VIHERPEIPPOJA ON SAARESSA RUNSAASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 2.3.2019 tuuli jälleen lujaa – nyt länsilounaasta 13-16 m/s. Tällaisiako nämä nykytalvet ovat – kovia tuulia päivästä toiseen? Taivas oli puolipilvinen ja lämpöä 2 astetta. Staijia runsaat 2 tuntia ja kylän, Enskärin ja itäosan kierros tehtiin. Merellä nähtiin mm. Gavia sp, 11 laulujoutsenta, 9 haahkaa, 74 allia, 2 riskilää ja ruokki. Saaressa havaittiin varpushaukka, huuhkaja (aamulla Kobbanilla), kottarainen, 3 kiurua, 2 tilheä ja monen päivän tauon jälkeen jälleen luotokirvinen itärannalla. Mantereelle lähtivät aamulla mm. Vuorio, Rintamäki ja Räsänen ja saareen saapui illalla Haatajan Kari.

VIIME PÄIVINÄ ON MUUTTANUT USEITA MERIKOTKIA

VIIME PÄIVINÄ ON MUUTTANUT USEITA MERIKOTKIA

Sunnuntaina 3.3.2019 tuuli vaihteeksi itäkoillisesta, aamulla 8 ja myöhemmin 12-14 m/s. Pilvistä ja iltapäivästä alkaen lumisadetta. Pakkasta oli koko päivän 2-4 astetta. Talvi pitää otettaan. Staijia luotsiaseman suojassa n. 2,5 tuntia ja koko saaren komppaus tuottivat tuttua lajistoa. Merellä nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 11 haahkaa, 6 allia, riskilän, 7 tukkakoskeloa ja n. 60 merisirriä Bådanilla. Muuttolintuja nähtiin ampuhaukka, uuttukyyhky, 3 kiurua ja 12 muuttavaa merikotkaa. Saarikierroksella näkyi myös uivelo, peukaloinen, punarinta ja itärannalla luotokirvinen. Huuhkaja päivysti aamulla Ormskärillä. Manterelle lähtivät mm. Tammero ja Virkki.

HARVAT HAAHKAT OVAT VIELÄ KAUKANA RANNOISTA

HARVAT HAAHKAT OVAT VIELÄ KAUKANA RANNOISTA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kovia tuulia