Marraskuun loppu

Maanantaina 28.11.2022 oli aika palata Utöhön, Outi tulee muutaman  päivän päästä perässä. Ajelin aamuvarhaisella Nauvoon, Pärnäsissä m/s Baldurille tuli niukasti väkeä. Ei lintuharrastajia. Sää oli täyspilvinen, itäkaakkoinen tuuli 6 m/s ja lämpöä 2 astetta, ei mainittavia havaintoja. Utöhön tultiin jo klo 12.15 ja koko loppupäivä meni kotihommissa. Kim Flinck tuli samalla laivalla asentamaan meille tupaan lattiamallisen Wilfan ilmalämpöpumpun. Toimitusajat ovat nyt pitkiä, mutta mukava lämpö virtasi jo illalla taloon, vastavalmistuneen porrasluukun kautta mukavasti myös yläkertaan. Nyt ollaan varauduttu sähkön hintoihin maaliskuussa asennettujen 18 aurinkopaneelin ja upouuden ilmalämpöpumpun myötä, sähkösopimuksemme hinta 1.12. alkaen on 19,87 c/kWh. Lintuja ehdin tänään nähdä vain n. 35 tilheä meidän pihalla, huomenna sitten lintuhommia enemmän.

ILMALÄMPÖPUMPPU LÖYSI PAIKKANSA

ILMALÄMPÖPUMPPU LÖYSI PAIKKANSA

Tiistaina 29.11.2022 jatkui edelleen tämä kummallinen korkeapaine: taivas on paksussa pilvessä, heikkoa vesisadetta pitkin päivää ja kaakkoistuulta 8-10 m/s, lämpöä oli runsas 3 astetta. Tässä pitkään jatkuneessa korkeapaineessa ei kuitenkaan aurinkoa näy! Aamulla vajaa tunti staijia luotsiasemalla, mutta tihkusade haittasi pahasti näkyvyyttä. Kiersin eteläniemen ja saaren itäosat ja näkyi mm. pilkkasiipi, harmaahaikara, 18 räkättirastasta, 25 tilheä, 3 kottaraista ja pikkulintuja mm. peukaloinen, 3 pikkuvarpusta, järripeippo, 2 peippoa ja edelleen 2 kangaskiurua, nyt Kappelin luona.

PARI PUNATULKKUA HYÖRII KYLÄLLÄ

PARI PUNATULKKUA HYÖRII KYLÄLLÄ

Keskiviikkona 30.11.2022 taivas oli edelleen pilvessä, aamulla vähän vesisadettakin, ja kaakkoistuuli jatkui, nyt 6-7 m/s. Lämpöä oli nyt jo 4 astetta, luntahan täällä ei ole missään. Staijia tunnin verran, mutta todella hiljaista merellä. Kiersin taas eteläniemen ja saaren itäosat, saalis jäi laihaksi. Mainittavaa ruokki, riskilä, 3 kottaraista, 35 tilheä, 3 pikkuvarpusta ja 3 peukaloista. Merisirritkin ovat nyt kateissa. Jatkoin vielä kirjoitushommia melkein koko iltapäivän.

TILHET SYÖVÄT NYT VIIMEISIÄ MARJOJA

TILHET SYÖVÄT NYT VIIMEISIÄ MARJOJA, TAUSTALLA MUSTA PELTIKATTO

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Marraskuun niukkoja valoja

Maanantaina 21.11.2022 jatkui edelleen kylmä (-1 astetta) ja kovatuulinen (11-14 m/s) itäkaakkoinen virtaus, taivas oli paksussa pilvessä ja päivällä satoi sakeita lumikuuroja. Staijia runsas tunti luotsiasemalla ja pikaista kiertelyä kylällä ja itärannassa. Nähtiin mm. 3 ruokkia, 3 riskilää, tavi, merisirri, taivaanvuohi, 2 tilheä ja punakylkirastas. Pikkulinnuista tallella olivat vielä mm. 5 peukaloista, rautiainen, punarinta ja itärannan tiltaltti. Tänään saatiin Alhon Pentin kanssa valmiiksi kattoluukku meidän ala- ja yläkerran välille, hyvä tuli. Hyvärisen Ismo lähti päivällä mantereelle ja Pauli Jussila saapui saareen lintureissulle.

LUNTA SATOI TAAS SEN VERRAN, ETTÄ MAA OLI HETKEN VALKOINEN

LUNTA SATOI TAAS SEN VERRAN, ETTÄ MAA OLI HETKEN VALKOINEN

Tiistaina 22.11.2022 oli edelleen pilvistä, mutta itäkaakkoinen tuuli oli vähän heikentynyt, nyt 6-8 m/s. Lämpöä oli 2 astetta ja lumet jo sulivat. Staijia aamulla vajaa tunti ja kiersin itäosan saaresta, muuten kotihommia. Lintuja näkyi mm. naurulokki, 12 merisirriä länsipuolen luodoilla, 2 taivaanvuohta, lehtokurppa ja käpytikka. Pikkulinnuista mainittavia olivat 2 peukaloista, niittykirvinen, 3 pikkuvarpusta ja itäniitylle ilmestyneet 2 kangaskiurua, jo melko myöhäisiä syysmuuttajia.

KANGASKIURUT RUOKAILIVAT LEVÄVALLEILLA

KANGASKIURUT RUOKAILIVAT LEVÄVALLEILLA

Keskiviikkona 23.11.2022 jatkui sama säätyyppi – pilvistä ja pimeää, vähän räntäsadettakin, lämpöä 1 aste ja itätuulta 6-9 m/s. Aamulla vajaa tunti majakalla, mutta huonon näkyvyyden takia havikset jäivät muutamaan alliin. Kiertelin saaren itäosia ja näin mm. taivaanvuohen, 2 niittykirvistä, 2 peukaloista, käpytikan ja itärannan levävallien tuntumassa edelleen tiltaltti ja 2 kangaskiurua. Jussila näki iltapäivällä naaras sinisuohaukan. Päivä kului taas paljolti kirjoituspuuhissa.

KÄPYTIKKA JA MARRASKUUN VALOT

KÄPYTIKKA JA MARRASKUUN VALOT

Torstaina 24.11.2022 oli edelleen pilvistä ja itätuulta (7-9 m/s), lämpöä 1 aste. Aamulla tunti staijia luotsiasemalla ja itäniityn kierros, muuten kotosalla. Nähtiin luotsiasemalta mm. tavi, n-pukuinen lapasotka, 3 mustalintua ja 2 ohilentävää merisirriä. Saaressa näkyi mm. eilinen naaras sinisuohaukka edelleen, itäniityllä hetken lekutellut hiirihaukka, 9 tilheä, 3 kottaraista, 2 peukaloista, 2 pikkuvarpusta ja itärannalla niittykirvinen. Kangaskiuruja en nyt löytänyt. Huomisaamuna on varhainen lähtö lyhyelle käynnille mantereelle.

NIITTYKIRVINEN TÄNÄÄN ITÄRANNALLA

NIITTYKIRVINEN TÄNÄÄN ITÄRANNALLA

MUUTAMA TILHI PYÖRII VIELÄ SAARESSA

MUUTAMA TILHI PYÖRII VIELÄ SAARESSA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Marraskuun niukkoja valoja

Lunta ja lähes myrskytuulia

Torstaina 17.11.2022 kylmeneminen jatkui, nyt lämpöä oli enää 1 aste ja päivällä käväisi hetken pakkasellakin. Pitkin päivää sakeitakin räntä-/lumikuuroja ja näkyvyys oli pitkiä aikoja heikko. Itäkoillinen tuuli oli aamulla 4 ja illansuussa 9 m/s. Yritin staijata luotsiasemalla, mutta näkyvyys oli liian huono – kierrettiin saaren itäosat, kyläalue ja Enskär. Mainittavimmat havainnot olivat 1kv kanahaukka, jänkäkurppa, 2 naurulokkia, käpytikka, 4 peukaloista, tikli ja itärannan levävallilla taas tiltaltti. Hyvärisen Ismo saapui illalla saareen lintureissulle.

TIKLI KÄVÄISI MEIDÄN SAUNALLA

TIKLI KÄVÄISI MEIDÄN SAUNALLA

Perjantaina 18.11.2022 jatkui koillistuuli, tänään 8-11 m/s, ja lämpöä oli vain 1-2 astetta. Puolipilvistä, ei sadetta ja melko hyvä näkyvyys. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja koko saari taas kierrettiin. Nähtiin merellä/muutolla mm. 2 kaakkuria, 106 kanadanhanhea (4a), 4 haapanaa, 5 tavia, lapasotka, 35 allia, 8 mustalintua ja 3 ruokkia. Länsipuolen luodoilla oli 30 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. kanahaukka, 16 tilheä, 8 peukaloista, 2 punarintaa, 2 punakylkirastasta, tiltaltti edelleen, 2 pikkuvarpusta ja myöhäinen västäräkki itärannalla. Outi lähti aamulaivalla mantereelle lapsia ja lastenlapsia tapaamaan, illalla saapuivat Antti Harri ja Janne Suomela saareen lintureissulle.

KOTTARAISTEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI

KOTTARAISTEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI

Lauantaina 19.11.2022 puhkui lähes myrskyisä koillistuuli, 14-17 m/s ja puuskissa 20 m/s, yhdistyneenä nollan molemmin puolin pyörineeseen lämpötilaan. Puolen päivän jälkeen alkoi lumi/räntäsade, mutta aamupäivällä oli hetken aurinkoakin ja hyvä näkyvyys (paitsi etäämmällä väreilyä). Staijia runsas 3 tuntia luotsiasemalla ja saarikierros, Enskär jäi vähemmälle. Merellä/muutolla nähtiin mm. 12 laulujoutsenta, 5 tavia, haahka, 20 allia, mustalintu, Gavia sp, 4 naurulokkia, 3 riskilää ja yllättäen hienoa marraskuista ruokkimuuttoa eteläkärjen ohi itään – yhteensä 63 ruokkia! Saaressa havaittiin mm. 8 merisirriä Pattskärin eteläkärjessä, niittykirvinen, 5 peukaloista, rautiainen, 2 punarintaa, punakylkirastas, pikkuvarpunen ja edelleen tiltaltti itärannalla.

SAARESSA OLESKELEE YKSI KÄPYTIKKA, KÄY RUOKINNOILLA

SAARESSA OLESKELEE YKSI KÄPYTIKKA, KÄY RUOKINNOILLA

Sunnuntaina 20.11.2022 jatkui talvinen ja kovatuulinen sää. Pilvistä ja lumikuuroja pitkin päivää, lämpötila vaihteli +1 ja -1 välillä ja kova koillistuuli kääntyi hiljalleen itään, voimaa oli 12-14 m/s, puuskat 18. Arktisen kylmää oli tuulessa.. Tunti luotsiasemalla päivällä ja itärannan ja kylän kiertely tuottivat muutolla 12 laulujoutsenta ja 16 kanadanhanhea sekä Pattskärin eteläluodoilla 22 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. lehtokurppa, 4 tilheä, 6 peukaloista, punarinta, punakylkirastas, tiltaltti ja pikkuvarpunen edelleen ja ylilentävä pulmunen. Pääosa koleasta päivästä kului kotosalla kirjoitushommia tehden. Harri ja Suomela lähtivät päivällä mantereelle.

MERIMETSOT LUMIPYRYSSÄ

MERIMETSOT LUMIPYRYSSÄ

TALITIAINEN NIUKOISSA VALOISSA

TALITIAINEN NIUKOISSA VALOISSA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) nähtävänä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Lunta ja lähes myrskytuulia

Synkkää marraskuuta

Maanantaina 14.11.2022 oli edelleen pääosin mukava ilma, illansuussa vähän vesisadetta. Puolipilvistä, lämpöä oli 9 astetta ja etelätuulta 4-7 m/s. Staijia taas pari tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppausta. Merellä/muutolla nähtiin mm. 82 laulujoutsenta (6a), 26 pilkkasiipeä, 1195 allia, 9 haahkaa ja yhteensä 70 merisirriä (20 Bådanilla, 50 lennossa SE-puolella). Saarikierroksella havaittiin mm. lehtokurppa, 2 kulorastasta, 2 punakylkirastasta, 90 räkättiä, 4 punarintaa, peräti 18 peukaloista, 2 niittykirvistä ja tiltaltti itärannalla. Jauhiaisen Jussi lähti päivällä mantereelle. Itse olin illalla Metsähallituksen keskustelutilaisuudessa hotellilla, ehkä Utön asiat liikahtivat piirun verran eteenpäin.

LAULUJOUTSENIA LÄHTEE MANTEREELTA KOHTI TALVIALUEITA

LAULUJOUTSENIA LÄHTEE MANTEREELTA KOHTI TALVIALUEITA

Tiistaina 15.11.2022 oli pilvistä ja kova & kylmä tuuli puhalsi pohjoiskoillisesta 12-13 m/s. Lämpöä oli enää 6 astetta. Staijia vajaa pari tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat. Lintuja oli nyt niukasti kovan tuulen takia, nähtiin mm. 19 laulujoutsenta, haapana, 2 naurulokkia, sepelkyyhky, punakylkirastas, 16 tilheä ja 4 peukaloista. Hyvä päivä tehdä kotihommia, mm. tynnyrien tyhjennystä ja pesua.

MUUTAMA JÄRRIPEIPPO ON JÄÄNYT RUOKINNOILLE

MUUTAMA JÄRRIPEIPPO ON JÄÄNYT RUOKINNOILLE

Keskiviikkona 16.11.2022 sää kylmeni oleellisesti, lämpöä oli enää 1,5-2 astetta. Taivas oli pilvessä ja pitkin päivää saatiin tihkusadetta, itäkoillista tuulta oli 4-6 m/s. Tunnin staiji ja koko saaren kierros tuottivat melko vaatimattomasti havaintoja. Mainittavia olivat mm. 4 laulujoutsenta, 230 allia, haapana, sepelkyyhky, 24 tilheä, punarinta, 4 peukaloista ja 2 niittykirvistä. Sell’in pariskunta lähti iltapäivällä mantereelle.

MUUTAMA NIITTYKIRVINEN ON VIELÄ SAAREN ITÄOSASSA

MUUTAMA NIITTYKIRVINEN ON VIELÄ SAAREN ITÄOSASSA

MERIMETSOJA KERÄÄNTYY TÄNNE TALVEKSI

MERIMETSOJA KERÄÄNTYY TÄNNE TALVEKSI

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Synkkää marraskuuta

Takaisin Utöhön

Torstaina 10.11.2022 oli aika palata Utöhön, Outi jäi vielä hetkeksi mantereelle. Ajelin aamupäivällä Nauvoon kauppaan ja kaffelle, täytyi ostaa muutaman päivän safkat, koska Utössä on kuulemma kalakisaviikonlopun juhlien jäljiltä monet flunssassa ja ainakin 12 henkeä jo varmistetussa koronassa. Enpä taida viitsiä heti mennä täällä pieneen kauppaamme… M/s Baldurilla oli kohtalaisesti väkeä, mutta Utöhön tuli vain kourallinen, ei lintuporukkaa. Saaressa on paikalla lintuväkeä Leo Lindroos, Reijo Kumpulainen ja Markus Varesvuo, lisäksi pari kuvaajaa. Sää oli aurinkoinen, lämpöä 10 astetta ja länsilounaista tuulta 7-9 m/s. Lämmin syksy jatkuu. Perillä Utössä oltiin klo 18.

TILHI ILTAVALOISSA

TILHI ILTAVALOISSA

Perjantai 11.11.2022 alkoi kovalla lounaistuulella, 15-16 m/s, joka hiljalleen heikkeni iltaa kohti 7-8 m/s. Taivas oli pilvinen, lämpöä 11 astetta. Staijia aamulla n.1,5 tuntia ja koko saari kierrettiin. Mainittavat havainnot olivat valkoposkihanhi, 130 allia, 2 haapanaa, tavi, harmaasorsa ja 4 naurulokkia. Saaressa oli myös 2 taivaanvuohta, 2 punakylkirastasta, 6 tilheä, kottarainen, 7 peukaloista, 11 niittykirvistä, kiuru ja itärannalla edelleen tiltaltti. Saaressa alkuviikolla oleskellutta varpuspöllöä en löytänyt, ehkä se jossain vielä lymyää. Jauhiaisen Jussi saapui illalla saareen lintureissulle.

NUORI VALKOPOSKIHANHI RUOKAILEE ITÄRANNALLA

NUORI VALKOPOSKIHANHI RUOKAILEE ITÄRANNALLA

Lauantaina 12.11.2022 puhalsi voimakas Föhn-tuuli lännestä, aluksi 14-16 m/s ja myöhemmin 8-10 m/s. Aurinkoista ja lämpöä oli nyt 12 astetta. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Merellä oli aika hiljaista, nähtiin mm. Gavia, 12 haahkaa, 5 pilkkasiipeä, 18 allia, 3 riskilää ja Trattenilla 18 merisirriä. Saarikierroksella havaittiin mm. valkoposkihanhi edelleen, 2 haapanaa, 2 naurulokkia, lehtokurppa, naaraspukuinen sinisuohaukka, varpushaukka, 140 räkättiä, 6 punakylkirastasta, 18 tilheä ja 13 kottaraista. Pikkulinnuista mainittavia olivat tiltaltti, 14 niittykirvistä, 7 peukaloista, 8 punarintaa ja pulmunen. Aamulla lähtivät mantereelle Lindroos, Kumpulainen, Varesvuo ja muut kuvaajat. Outi saapui illansuussa saareen sekä lintuja kuvaamaan Henrik Sell vaimonsa Mervin kanssa.

NAVAKAT TUULET KEINUTTAVAT KYHMYJOUTSENIA ERI TAVALLA KUIN SISÄSAARISTOSSA

NAVAKAT TUULET KEINUTTAVAT KYHMYJOUTSENIA ERI TAVALLA KUIN SISÄSAARISTOSSA

Sunnuntaina 13.11.2022 oli kaunis loppusyksyn päivä – pääosin aurinkoista, heikkoa (3-5 m/s) luoteistuulta ja lämpöä oli 8 astetta. Staijia luotsiasemalla runsaat 2 tuntia ja taas kierrettiin koko saari. Merellä/muutolla nähtiin mm. 79 laulujoutsenta (7a), 7 kanadanhanhea, metsähanhi (laulujoutsenparvessa), 3 pilkkasiipeä, 320 allia, 8 ruokkia, 2 riskilää ja 48 varista. Bådanilla pyöri pitkään noin 40 merisirrin parvi. Saarikierros oli vähän eilistä hiljaisempi, havaittiin mm. 2 varpushaukkaa, jänkäkurppa, 5 punarintaa, 6 peukaloista, 3 niittykirvistä, 60 tilheä, 35 punatulkkua ja kulorastas.

NIITTYKIRVISIÄ ON VIELÄ PÄIVITTÄIN

NIITTYKIRVISIÄ ON VIELÄ PÄIVITTÄIN

ILLALLA ODOTTELIN HUUHKAJAA ORMSKÄRIN TAI KOBBANIN KALLIOILLE, MUTTA TULI VAIN KETTU

ILLALLA ODOTTELIN HUUHKAJAA ORMSKÄRIN TAI KOBBANIN KALLIOILLE, MUTTA TULI VAIN KETTU

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin Utöhön

Sadetta ja sumua ja … lisää sumua

Maanantaina 31.10.2022 oli puolipilvistä, lounaistuulta 5-8 m/s ja lämpöä 10 astetta. Mukava ulkoilusää, mutta lintuja on edelleen niukasti. Vasta Etelä-Suomen pakkaset ja lumipeite taitavat ajaa loppuja muuttajia tänne saaristoon. Runsaan tunnin staiji luotsiasemalla ja saarikierros (lähinnä Kesnäs ja itäosat) tuotti mm. seuraavia: 16 laulujoutsenta, 31 haapanaa, 8 tavia, 800 allia, 4 mustalintua ja länsipuolen luodoilla 5 merisirriä. Saaressa näkyi mm. kangaskiuru, 2 sepelkyyhkyä, tiltaltti edelleen itärannalla, 5 niittykirvistä ja 25 tilheä.

PEUKALOISIA ON VIELÄ USEITA

PEUKALOISIA ON VIELÄ USEITA

Tiistaina 1.11.2022 oli eilisen vastapainoksi ikävä keli – tiheä säkkisumu roikkui ympärillä aamusta iltaan, näkyvyys alle 500 metriä koko ”valoisan” ajan. Lämpöä oli 7-8 astetta ja länsituuli heikkoa, 3-4 m/s. Vähän saaressa kuljeskelua, mutta oli hiljaista ja pimeää. Näkyi mm. 5 haapanaa, tavi, 13 kottaraista, 14 järripeippoa, 2 käpytikkaa, puukiipijä, 7 niittykirvistä ja pikkuvarpunen. Meidän pihaportin korjaus valmistui tänään.

MERIKOTKA PELOTTELI HAAPANOITA

MERIKOTKA PELOTTELI HAAPANOITA

KESKIPÄIVÄN "VALOT"

KESKIPÄIVÄN ”VALOT”

Keskiviikkona 2.11.2022 jatkui kostea tihkusumukeli, vain aamun eka tunnilla oli vähän näkyvyyttä. Lämpöä oli 10 astetta ja kaakkoistuulta 6-8 m/s, näkyvyys klo 9 jälkeen loppupäivän ajan vain muutama sata metriä. Aamulla lyhyt staiji ennen ”pimeyttä”, myöhemmin kiersin likimain koko saaren. Päivän havaintoja olivat mm. 7 tavia, 6 haapanaa, 13 pilkkasiipeä ja 40 merisirrin parvi Bådanilla. Saaressa näkyi mm. lehtokurppa, 2 taivaanvuohta, käpytikka, 30 tilheä, 3 niittykirvistä ja Kattrumpanin portin luona naaras nokkavarpunen.

ISOKOSKELO PIMEÄSSÄ RANTAVAJAN ALLA

ISOKOSKELO PIMEÄSSÄ RANTAVAJAN ALLA

TURUSSA JUURI VALMISTUNUT CARNIVAL CELEBRATION OHITTI ILLALLA UTÖN JA VALAISI KOKO TAIVAAN

TURUSSA JUURI VALMISTUNUT CARNIVAL CELEBRATION OHITTI ILLALLA UTÖN JA VALAISI KOKO TAIVAAN

Torstai 3.11.2022 alkoi taas paksussa sumussa ja tihkusateessa, mutta selkeni pilvipoudaksi aamupäivällä ja näkyvyyttäkin tuli merelle. Lämpöä oli 10 astetta ja etelälounaista tuulta vain 3-5 m/s. Staijia tunti päivällä ja koko saari kierrettiin, tuli tehtyä talvilintulaskennan syyslaskenta (41 lajia). Mainittavimmat tänään olivat mm. 21 haapanaa, 7 tavia, haahka, 400 allia, 2 taivaanvuohta ja 45 merisirriä Hamnskärin luodolla. Saaressa näkyi mm. 2 käpytikkaa, niittykirvinen, 45 tilheä, 2 peukaloista, punarinta, tiltaltti taas itärannalla, 8 punakylkirastasta ja naaraspukuinen mustaleppälintu Enskärillä, löytyi läheltä yhteysaluslaituria. Illalla huuhkaja istuskeli taas Kobbanin korkeimmalla kalliolla. Illansuussa saareen saapui paljon väkeä viikonlopun kalakisojen vuoksi, tulijoita ovat viikonlopuksi myös Turun Kameroiden jäsenretkeläiset. Itse lähden varhain huomenaamuna pitkästä aikaa käymään mantereella, autonhuoltoa yms.

KAIKENIKÄISIÄ MERIMETSOJA HENGAA SATAMALAHDELLA

KAIKENIKÄISIÄ MERIMETSOJA HENGAA SATAMALAHDELLA

Perjantaina 4.11.2022 lähtö oli klo 05.30, Jurmosta kyytiin mantereelle tulivat Helstolan Jari ja Tapani Veistola. Staijaitiin Aspön jälkeen loppumatka kannella ja nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, 4 mustalintua, teeri ja isolepinkäinen. Turussa olin jo klo 11.

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sadetta ja sumua ja … lisää sumua

Hiljaiseloa

Torstaina 27.10.2022 jatkui pilvinen ja vähän sateinen ilma, tosin aamulla pystyttiin pari tuntia staijaamaankin. Lämpöä oli 11 astetta ja lounaistuulta 6-9 m/s. Saarta kompattiin, mutta ei kovin kattavasti. Nähtiin mm. 3 kuikkaa, 4 valkoposkihanhea, 31 haapanaa, 4 tavia, 11 pilkkasiipeä, 33 mustalintua, 1600 allia ja pari parvea merisirrejä, yhteensä noin 40 yksilöä. Saaressa oli varsin niukasti lintuja, mainittavia mm. lehtokurppa, taivaanvuohi ja tiltaltti. Lundenien kanssa kahviteltiin iltapäivällä ja pohdittiin samalla vähän kamerajuttuja. Ari Vesanto saapui saareen lintulomalle.

HAAPANAT RUOKAILEVAT MATALILLA LUODOILLA

HAAPANAT RUOKAILEVAT MATALILLA LUODOILLA

Perjantaina 28.10.2022 oli edelleen pääosan päivästä pilvistä ja utuista, melko kehno näkyvyys. Lämpöä oli 11 astetta ja lounaistuulta 8-11 m/s. Aamustaiji majakalla ei tuottanut mainittavaa, merellä oli hyvin hiljaista. Saaressakin oli niukasti lintuja, näkyi mm. harmaahaikara, varpushaukka, 52 haapanaa, 2 sepelkyyhkyä, 2 kangaskiurua, 3 niittykirvistä, tiltaltti, 4 peukaloista ja 15 tilheä. Illalla tiukkaa sumua.

TELKKIÄ ALKAA KERÄÄNTYÄ TÄNNEKIN TALVEN EDELLÄ

TELKKIÄ ALKAA KERÄÄNTYÄ TÄNNEKIN TALVEN EDELLÄ

Lauantaina 29.10.2022 satoi aamulla ja aamupäivällä reippaasti vettä, myöhemmin oli puolipilvistä ja navakkaa (9-14 m/s) länsilounaista tuulta. Sateen takia ei staijia ja saaressa kiertelyäkin niukasti – keskityin tänään enemmän kirjoitushommiin kotosalla. Lintuhavaintoja vähän, mainita voi 2 varpushaukkaa, 23 haapanaa, tiltaltin, niittykirvisen, 7 tilheä ja 18 mustarastasta. Olipa hyvä kun sai välillä keskittyä kirjoittamiseen ja kuvien tekoon.. Varesvuon Markus ja Minna lähtivät aamulla mantereelle. Illalla oli kovaa luoteistuulta, puuskat yli 20 m/s.

TILTALTTI VIIHTYY ITÄRANNALLA

TILTALTTI VIIHTYY ITÄRANNALLA

Sunnuntaina 30.10.2022 oli vaihteeksi puolipilvistä, navakkaa ja puuskaista luoteistuulta 8-10 m/s ja lämpöä 8 astetta. Staijia vajaa 2 tuntia luotsiasemalla, lisäksi saaressa kiertelyä Enskäriä lukuun ottamatta. Lintuja oli edelleen niukahkosti, mutta mainittavimpia 5 haapanaa, 2 varpushaukkaa, jänkäkurppa, 3 niittykirvistä, tiltaltti ja 32 tilheä. Trattenilla ruokaili pitkään 25 merisirrin parvi. Iltapäivällä jatkoin taas kirjoitushommia, ehkäpä huomenna tuulikin vihdoin rauhoittuu.

TILHET JUOMASSA

TILHET JUOMASSA

PÄRSKEITÄ ON RIITTÄNYT VIIME PÄIVINÄ

PÄRSKEITÄ ON RIITTÄNYT VIIME PÄIVINÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Hiljaiseloa

Sadetta ja sumua

Maanantaina 24.10.2022 oli puolipilvistä, heikkoa (4-6 m/s) itäkaakkoista tuulta ja lämpöä 7-8 astetta. Kylmän ja kirkkaan yön jäljiltä saaressa oli varsin niukasti lintuja ja merelläkin oli hiljaista. Stajia 1,5 tuntia ja saari kierrettiin kokonaan. Mainittavia havaintoja olivat mm. 160 valkoposkihanhea, 3 lapasotkaa, 8 jouhisorsaa, 25 haapanaa ja 5 varpushaukkaa. Saaressa nähtiin mm. jänkäkurppa, taivaanvuohi, 2 tiltalttia, 16 peukaloista, 2 pulmusta, 8 tikliä, 7 pikkuvarpusta, 70 tilheä, 2 isokäpylintua, 8 pikkukäpylintua ja 2 kulorastasta. Öhmanin Ossi lähti päivällä mantereelle ja uutta lintuväkeä saapui Timo Nisula, Jouko Lunden vaimonsa Kristiinan kanssa sekä Varesvuon Markus ja Minna.

URPIAISIA ON NYT MELKO RUNSAASTI

URPIAISIA ON NYT MELKO RUNSAASTI

Tiistaina 25.10.2022 oli kurja sää – vesisadetta ja tiheää sumua koko päivä, lämpöä 10 astetta, aluksi kaakkois- ja myöhemmin etelätuulta 10-5 m/s. Näkyvyys oli surkea. Saarikomppausta, mainita voi mm. harmaahaikaran, varpushaukan, 3 lehtokurppaa, 2 taivaanvuohta, tiltaltin, 2 kangaskiurua, 15 peukaloista, 5 pikkuvarpusta, 40 kottaraista, 60 tilheä, västäräkin ja ainakin n. 90 mustarastasta. Markus ja Minna kyläilivät meillä iltapäivällä sadepäivän brunssin merkeissä.

SAARI OLI TÄYNNÄ MUSTARASTAITA

SAARI OLI TÄYNNÄ MUSTARASTAITA

Keskiviikkona 26.10.2022 oli edelleen harmaata, pimeää, sateista ja sumuista koko päivän ajan. Aamulla vähän sadetta, muuten tihkua ja tiheääkin sumua, lämpöä 10 astetta. Tuuli oli lännestä 6-9 m/s. Yritettiin hetkittäin staijatakin sumulauttojen välillä, mutta pääasiassa harrastettiin saaressa kiertelyä. Havaintoja tänään olivat mm. 5 valkoposkihanhea, 2 kaakkuria, 2 jouhisorsaa, 14 haapanaa, 3 tavia, 3 varpushaukkaa ja 2 lehtokurppaa.

PIKKUVARPUSIA ON NÄKYNYT MELKO PALJON NYT LOKAKUUSSA

PIKKUVARPUSIA ON NÄKYNYT MELKO PALJON NYT LOKAKUUSSA

Pikkulintuja nähtiin mm. mustapääkerttu, tiltaltti, 4 kiurua, 7 peukaloista, 6 pikkuvarpusta, pajusirkku ja kylän rannassa naaraspukuinen mustaleppälintu. Muleli oli toistaiseksi syksyn ainoa. Outi ja Nisulan Timo lähtivät iltapäivällä mantereelle. Toivottavasti huomenna jo vähän selkenisi, että näkisi taas merellekin kunnolla.

MUSTALEPPÄLINTU TÄNÄÄN KYLÄN RANNASSA

MUSTALEPPÄLINTU TÄNÄÄN KYLÄN RANNASSA

KOTTARAISIA NÄKEE VIELÄ PIKKUPARVISSA

KOTTARAISIA NÄKEE VIELÄ PIKKUPARVISSA

Uusimmat kuvat ovat nähtävissä isompina tiedostoina (klikkaa kuvat auki!) täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sadetta ja sumua

Loppusyksyn pikkurareja

Torstaina 20.10.2022 oli vaihteeksi hiljaisempi lintupäivä. Taivas oli puolipilvinen, luoteistuulta 4-8 m/s ja lämpöä 10 astetta. Ilmassa ei ollut vikaa, mutta lintuja liikkui niukasti. Merellä/muutolla nähtiin mm. 3 jouhisorsaa, 2500 allia, 78 mustalintua, 12 pilkkasiipeä, 7 Gaviaa, 2 ruokkia ja petolintuja 2 sinisuohaukkaa, 5 varpushaukkaa ja 2 hiirihaukkaa. Lisäksi nähtiin sarvipöllö, lehtokurppa, 2 taivaanvuohta ja ympäröivillä luodoilla yhteensä 65 merisirriä. Saaressa oli myös n. 170 tilheä, kangaskiuru, 14 peukaloista, 4 tiltalttia, kuusitiainen, 2 puukiipijää, 2 isolepinkäistä, isokäpylintu, lapinsirkku ja ylimuuttava pulmunen. Yökuuntelu tuotti mm. luhtakanan. Illalla saareen saapui lisää lintuväkeä, TLYn syysretken osallistujia 10 ja huomenna tulee saman verran lisää eli silmäpareja saaressa riittää.

TILTALTTEJA ON VIELÄ MUUTAMA PÄIVÄSSÄ

TILTALTTEJA ON VIELÄ MUUTAMA PÄIVÄSSÄ

Perjantaina 21.10.2022 oli edelleen mukava retkisää, mutta muutto aika vaatimatonta. Lämpöä oli 10 astetta, taivas pääosin pilvinen ja länsituulta 6-8 m/s, joka iltapäivällä heikkeni ja kääntyi etelään. Staijia taas ainakin 4 tuntia ja koko saari kierrettiin, olihan lintuväkeäkin paljon. Merellä/muutolla nähtiin mm. 40 haapanaa, 22 jouhisorsaa, 1750 allia, 29 mustalintua, 2 kuikkaa, 9 ruokkia, 2 harmaahaikaraa, sinisuohaukka, 8 varpushaukkaa ja tuulihaukka. Jälleen saareen tupsahti jostain teeri, nyt naaras. Saaressa havaittiin mm. 2 luhtakanaa (itäranta, saunalahti), suokukko, 4 taivaanvuohta, sarvipöllö, suopöllö ja luodoilla yhteensä 25 merisirriä. Muista mainittavia olivat mm. 3 kangaskiurua, 140 tilheä, 11 peukaloista, mustapääkerttu, 6 tiltalttia, 2 puukiipijää, isolepinkäinen, 2 pikkuvarpusta, tundraurpiainen, 15 tikliä, 4 isokäpylintua ja n. 100 punatulkkua.

ENSKÄRILLÄ OLESKELEE VIELÄ MUUTAMA KANGASKIURU

ENSKÄRILLÄ OLESKELEE VIELÄ MUUTAMA KANGASKIURU

Lindroosin Tomppa löysi lammashaan lepistä päivällä hippiäisuunilinnun, joka näyttäytyi koko isolle porukalle. Syksyn viides pro Utössä. Meillä oli tänään myös alumiiniveneen nostopäivä ja Anssin avustama pohjan puhdistus sekä moottorin huolto. Illalla saareen saapui lisää lintuväkeä eli loppuosa (13 henkeä) TLYn retkikunnasta sekä Marko Järvenpää ja Annika Tatterbach.

KAIKKI HALUKKAAT MAHTUIVAT AAMUSTAIJILLE

KAIKKI HALUKKAAT MAHTUIVAT AAMUSTAIJILLE

Lauantaina 22.10.2022 oli pilvistä, lämpöä 9 astetta ja etelätuulta 6-9 m/s. Staijia taas kolmisen tuntia plus saarikomppausta isolla joukolla. Lintuja oli kuitenkin varsin niukasti. Merellä/muutolla nähtiin mm. 7 valkoposkihanhea, 26 haapanaa, 2 jouhisorsaa, 9 lapasorsaa, 3200 allia, 68 mustalintua, 7 pilkkasiipeä, kanahaukka ja 5 varpushaukkaa. Merisirrejä oli luodoilla 15, lisäksi saaressa nähtiin 3 taivaanvuohta, jänkäkurppa, 2 naaras teertäsarvipöllö ja suopöllö. Muita mainittavia olivat 3 kangaskiurua, 20 tilheä, 4 tiltalttia, 20 peukaloista, isolepinkäinen, 5 isokäpylintua ja nokkavarpunen. Mantereelle lähtivät aamulla Lumio, Lindroos, Kormano, Vuokko, Heiskanen ja Rautanen.

TILHIEN LIIKEHDINTÄ ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

TILHIEN LIIKEHDINTÄ ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Sunnuntaina 23.10.2022 oli edelleen pilvistä ja lämpöä 9 astetta, mutta tuuli oli nyt luoteesta 4-7 m/s. Staijia ainakin 3 tuntia ja koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 4 kuikkaa (+2 sp), 2 sepelhanhea, 43 haapanaa, 600 allia, 6 pilkkasiipeä, 11 varpushaukkaa ja sinisuohaukka. Bådanilla hyöri n. 40 merisirrin parvi. Saaressa nähtiin mm. suopöllö, teeri, jänkäkurppa, 3 taivaanvuohta, 5 lehtokurppaa, 130 mustarastasta, isolepinkäinen, 3 kulorastasta ja pikkulintuja mm. 3 kangaskiurua, 2 lapinsirkkua, 3 pulmusta, 2 tiltalttia, mustapääkerttu, 5 isokäpylintua, 110 tilheä ja pikkuvarpunen. Lisäksi iltapäivällä löysin Gamla Postenilta vilkkaan tulipäähippiäisen, josta sain vain huonoja kuvia. Hälytyksen myötä myös Ossi ja Outi ehtivät paikalle hyvin näkemään tulipään. Mainittakoon vielä Kuusiston Kimmon runsaan 4 tunnin yökuuntelulta mm. 3 kaulushaikaraa, liejukana ja 460 mustarastasta. Tänään päivällä lähti paljon väkeä mantereelle, lintuväestä ainakin Koistinen, Teivonen, Valonen, Virtanen, Järvenpää, Tatterbach, Kuusisto, Jauhiainen sekä koko TLYn retkiporukka.

TÄMÄN PAREMPAA KUVAA EN SAANUT TÄMÄN PÄIVÄN TULIPÄÄHIPPIÄISESTÄ

TÄMÄN PAREMPAA KUVAA EN SAANUT TÄMÄN PÄIVÄN TULIPÄÄHIPPIÄISESTÄ

Uusimpia kuvia isompina tiedostoina on nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Loppusyksyn pikkurareja

Monipuolista lokakuista lintumuuttoa

Maanantaina 17.10.2022 yöllisen ukkosmyräkän jälkeen oli puolipilvinen, aika aurinkoinenkin päivä. Lämpöä oli 11 astetta ja länsituuli voimakasta, aamulla 14 ja illansuussa 8 m/s. Staijia useita tunteja pitkin päivää luotsiasemalla ja/tai majakalla, saarikin kompattiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 14 sepelhanhea, 26 kuikkaa, 53 Gaviaa, 18 jouhisorsaa, 2 lapasotkaa, 2300 haahkaa, 3630 allia, 135 mustalintua ja 3 ruokkia. Lisäksi nähtiin 2 sinisuohaukkaa, 4 varpushaukkaa, tuulihaukka, ampuhaukka, nuori muuttohaukka, Asio sp, kapustarinta, 2 suokukkoa, jänkäkurppa, taivaanvuohi, lehtokurppa ja 3 merisirriä. Päivän yllätys oli yhtäkkiä aamulla saaren yli lännestä itäkoilliseen lentäneet 3 teertä (2k,1n) – eipä ole taas muutamaan vuoteen näkynyt Utössä!

SUOKUKKOJA ON TÄNÄ SYKSYNÄ OLLUT TAVANOMAISTA MYÖHEMPÄÄN

SUOKUKKOJA ON TÄNÄ SYKSYNÄ OLLUT TAVANOMAISTA MYÖHEMPÄÄN

Muista mainittakoon vielä kangaskiuru, edelleen lapinkirvinen Enskärillä, 45 tilheä, 14 peukaloista, 2 tiltalttia, isolepinkäinen ja Kuusiston Kimmon iltapäivällä luotsiaseman pohjoispuolen katajikossa havaitsema ruskouunilintu, joka oli näkynyt ja kuulunut. Isolla porukalla emme sitä harmi kyllä enää löytäneet. Aplan retkikunta (pois lukien Koistinen) sekä Maarit ja Antero Topp lähtivät päivällä mantereelle ja samalla saareen saapui reippaasti uutta lintuväkeä, mm. Mika Teivonen, Arttu Valonen, Isto Virtanen, Tom Lindroos, Hannu Kormano, Rauli Lumio, Jouko Vuokko, Atte Lindqvist ja Martti Mielonen.

TUULET KOVIA JA PÄRSKEITÄ RIITTÄÄ

TUULET OVAT OLLEET KOVIA JA PÄRSKEITÄ RIITTÄÄ

Tiistaina 18.10.2022 oli hyvä lintupäivä. Tuuli oli kääntynyt luoteeseen, aluksi 3 ja iltapäivällä 8 m/s, lämpöä 10 astetta ja taivas oli puolipilvinen, yöllä ja varhain aamullakin saatiin vielä vähän sadetta. Staijia runsaat 5 tuntia luotsiasemalla ja koko saaren ahkeraa komppausta. Merellä/muutolla nähtiin mm. 11 kuikkaa, kaakkuri, 25 Gaviaa, härkälintu, 2320 allia, 155 mustalintua, ruokki, 1kv selkälokki, 3 harmaahaikaraa, 2 sinisuohaukkaa, 22 varpushaukkaa, ad muuttohaukka, 2 ampuhaukkaa ja 1kv maakotka (kävi Kesnäsin päällä). Saaresta löytyi mm. luhtakana, kapustarinta, suokukko, jänkäkurppa, 2 lehtokurppaa, 8 taivaanvuohta, 2 sarvipöllöä ja suopöllö. Luodoilla oli kahdessa parvessa yhteensä 46 merisirriä. Aamulla sateen loputtua saaressa kävi kova kuhina, mainittakoon mm. 600 punakylkirastasta, 950 räkättirastasta, 170 tilheä, 1450 järripeippoa, 870 urpiaista, 18 peukaloista, 10 tiltalttia, 5 mustapääkerttua, 4 kangaskiurua ja 2 isolepinkäistä. Lisäksi nähtiin tundraurpiainen, vuoden eka kuusitiainen, myöhäinen haarapääsky, sepelrastas kompostorin rannassa sekä päivän päätteeksi Lindroosin Tomppa näki pikkusirkun hotellin rantasaunojen lähellä, lintu kuitenkin katosi ennen kuin muut ehtivät sitä nähdä. Iltapimeällä muutti vielä kylän itäpuolitse ääntelevä kaulushaikara ja Jussi & Kimmo laskivat iltayöstä mm. 4800 punakylkirastasta ja 330 mustarastasta yömuutolla. Olipa hieno lokakuinen päivä, lajejakin kertyi vielä 83.

NUORI MAAKOTKA KÄVÄISI UTÖN ILMATILASSA

NUORI MAAKOTKA KÄVÄISI UTÖN ILMATILASSA

Keskiviikkona 19.10.2022 tuuli puhalsi pohjoisesta 7-12 m/s, lämpöä oli 9 astetta ja taivas puolipilvinen, pääosin aurinkoa, mutta pari saderopaustakin saatiin. Staijia taas useita tunteja sekä aamulla että iltapäivällä, koko saari myös kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. kuikka, 4 Gaviaa, 4600 allia, 98 mustalintua, 17 pilkkasiipeä, 20 laulujoutsenta, 8 valkoposkihanhea, 31 Anseria ja 570 A/B (6a). Muuttavia olivat myös sinisuohaukka, ampuhaukka, 39 varpushaukkaa, 2 kanahaukkaa, 3 piekanaa ja 42 hiirihaukkaa. Myös merikotkia oli jo muutolla ja variksia muutti 959 sekä naakkoja 2306. Saaressa havaittiin mm. 4 jouhisorsaa, 2 lapasotkaa, harmaahaikara, kurki, sarvipöllö, 2 jänkäkurppaa, 6 taivaanvuohta, 2 isolepinkäistä, 54 pikkuvarpusta, 120 tilheä, 150 kottaraista, 15 peukaloista, kangaskiuru, lapinsirkku, kuusitiainen, isokäpylintu, 4 mustapääkerttua, 3 tiltalttia ja 3 västäräkkiä. Merisirrejä oli luodoilla yhteensä 11 yksilöä ja itärannalla nähtiin illansuussa vielä luhtakana. Kirkas yö ja navakka pohjoistuuli olivat tyhjentäneet saarta aika paljon pikkulinnuista, mutta olipa kuitenkin tänään hyvää näkyvää muuttoa. Iltapäivällä mantereelle lähtivät ainakin Lindqvist ja Mielonen, saareen saapui Outi sekä lintuväkeä Kimmo Heiskanen ja Mika Grönroos.

MUUTAMA PUNATULKKU NÄKYY PÄIVITTÄIN

MUUTAMA PUNATULKKU NÄKYY PÄIVITTÄIN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävillä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Monipuolista lokakuista lintumuuttoa