Pientä kevään edistymistä

Torstaina 23.2.2017 lumimyräkkä oli ohi ja päivä oli pääosin pilvinen mutta tuulinen: luoteesta 12-17 m/s, pakkasta oli 1 aste. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja lähes koko saaren kierros tuottivat joitakin uusia muuttajiakin. Merellä oli hiljaista, mainittavia jp-riskilä, 3 allia, 5 tukkakoskeloa ja Fladanilla edelleen 65 lapasotkaa. Naakkoja muutti 25 ja saaresta löytyi mm. 9 kiurua, kevään eka kottarainen, uuttukyyhky, peukaloinen, punarinta itärannalla ja itärannalla myös luotokirvinen. ”Luotsi” lienee muuttava, talvehtiva lintuhan hävisi 2.2. Illalla saareen saapui paljon lisää lintuporukkaa, mm. Pirkanmaalta Aarne Ohtonen, Matti Sulko, Hannu Sippola, Erkki Sipilä, Kari Laamanen, Antero Alho, Hannu Kianen ja Tapio Lahtonen.

kiuru_01_Korppoo_02_17

ITÄRANNALLA OLI KIURUJA SEKÄ LUOTOKIRVINEN

ITÄRANNALLA OLI KIURUJA SEKÄ LUOTOKIRVINEN

Perjantaina 24.2.2017 jatkui kova luodetuuli – 12-15 m/s ja taivas oli pääosin pilvessä. Sakeita lumikuuroja saatiin niskaan pitkin päivää ja lämpö oli pari astetta pakkasella. Staijia pari tuntia plus saaren kierros tehtiin. Nähtiin mm. edelleen noin 70 lapasotkaa Fladanilla, riskilä, 13 merisirriä lähiluodoilla ja saaressa edelleen luotokirvinen, punarinta ja nyt 2 kottaraista, lisäksi 2 peukaloista, 2 räkättirastasta ja ainakin 22 kiurua. Meidän pihalta löytyi kuollut tilhi, oli ilmeisesti lentänyt ikkunaan. Iltapäivällä piilottelin taas Fladanin vesilintuja kuvaamassa.

TALITIAINEN LUMIPYRYSSÄ

TALITIAINEN LUMIPYRYSSÄ

Lauantaina 25.2.2017 iski kunnon flunssa ja vietin lähes koko päivän kotosalla potilaana. Pohjoistuuli puhalsi, aurinko paistoi ja lämpö oli nollan tienoilla. Puoli tuntia jaksoin staijailla luotsiasemalla ja näkyi mm. 90 merisirriä ja ikkunasta näkyivät Fladanin 70 lapasotkaa. Uusi kevätlaji oli 2 muuttavaa laulujoutsenta. Outi lähti aamulaivalla mantereelle ja Järvisen Mikko saapui illalla saareen.

TUULI PÖLLYYTTI ISOKOSKELO NAARAAN TUKKAA

TUULI PÖLLYTTI ISOKOSKELONAARAAN TUKKAA

Sunnuntaina 26.2.2017 tuuli oli heikentynyt, nyt 3-6 m/s, ja kääntynyt lounaaseen. Päivä oli pilvipoutainen, lämpöä 1 aste ja näkyvyys hyvä lukuun ottamatta aamua, jolloin satoi tihkua. Staijattiin luotsiasemalla pitkin päivää ja kierrettiin itäosat, kylä ja Enskär. Merellä jo hiukan liikettä – nähtiin mm. 81 allia, 2 haahkaa (jp koiras ja naaras), 3 ruokkia, 3 riskilää, n. 260 kalalokkia ja yhteensä n. 85 merisirriä samaan aikaan kolmessa eri parvessa eteläpuolen luodoilla. Havaittiin myös 3 naakkaa, 12 räkättiä, 3 kottaraista, 8 kiurua ja itärannalla punarinta. Satamassa sukelteli edelleen noin 70 lapasotkaa. Mantereelle lähtivät päivällä Pirkanmaan lintuporukka sekä Varesvuon Markus ja Minna.

ITÄRANNAN PUNARINTA ON VARSIN ARKA

ITÄRANNAN PUNARINTA ON VARSIN ARKA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Takatalvea

Maanantaina 20.2.2017 valkeni räntäsateessa ja maa oli hetken valkoisena. Lämpötila nousi kuitenkin +2 asteeseen ja lumi suli nopeasti. Tuuli oli hyvin heikkoa ja tihkua sekä tiheää sumua riitti koko päivän. Merelle ei nähnyt mutta kyläalue ja Enskär kierrettiin. Lintuja näkyi niukasti, mainita voi 45 lapasotkaa, peukaloisen ja 2 kylällä pyörähtänyttä kiurua. Iltapäivällä saareen saapui lisää lintumiehiä, mm. Seppo Vuolanto, Pekka Pakkala sekä Aarne ja Timo Reunala, jotka näkivät mm. lennossa yksinäisen merisirrin. Kuvaajia saareen saapui mm. Anita Herkman.

ISOKOSKELOITA NÄKEE UTÖSSÄ ENEMMÄLTI VAIN TALVISIN

ISOKOSKELOITA NÄKEE UTÖSSÄ ENEMMÄLTI VAIN TALVISIN

Tiistaina 21.2.2017 ilma oli seljennyt, paljon aurinkoa ja hyvä näkyvyys. Tuuli oli koillisesta 6-10 m/s ja lämpötila korkeimmillaan +1 aste. Vastatuuli piti kevätmuuton alun edelleen vaatimattomana. Staijattiin pitkin päivää ja kierrettiin koko saari talvilintulaskennan merkeissä. Merellä nähtiin mm. pilkkasiipi, 2 mustalintua, 12 allia, 2 ruokkia, 2 riskilää ja eteläpuolen luodoilla 50+13 merisirriä. Merikotkia oli yhteensä ainakin 22, Fladanilla n. 65 lapasotkaa ja 12 tukkakoskeloa. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat peukaloinen ja punarinta ja huuhkaja istui illalla Kobbanilla. Laskentapäivän lajimäärä oli 31 ja yksilöitä 638.

TUKKASOTKIA TALVEHTII PIENI PARVI

TUKKASOTKIA TALVEHTII PIENI PARVI

Keskiviikkona 22.2.2017 taivas oli pilvistynyt, tuuli kääntynyt etelään ja lämpötila pudonnut pakkaselle. Tuuli voimistui ollen iltapäivällä enimmillään 25 m/s ja puoliltapäivin alkoi kova lumipyry – oikea talvimyrsky! Lämpötila nousi illalla nollaan. Aamulla staijailtiin tyhjää aallokkoa ja ennen sateen alkua kierrettiin kyläalueet. Päivän havaintoja olivat mm. 2 riskilää, 65 lapasotkaa, 5 räkättirastasta, 3 peippoa ja punarinta. Vuolanto, Pakkala, Reunalat ja Herkman lähtivät päivällä mantereelle reippaassa tuulessa ja lumipyryssä.

punarinta_02_Korppoo_02_17

PUNARINTA JA PEIPPO IHMETTELIVÄT TÄNÄÄN LUMENTULOA

PUNARINTA JA PEIPPO IHMETTELIVÄT TÄNÄÄN LUMENTULOA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Pieniä kevätmuuton oireita

Torstaina 16.2.2017 lähdin hienon Irlannin matkamme jälkitunnelmissa kohti Utötä. Outi jäi vielä Turkuun potemaan alkavaa flunssaa. Ajelin iltapäivällä Nauvoon, jossa kahvi maistui vanhaan tapaan. M/s Eivorille kertyi aika niukasti väkeä ja matka sujui pääosan ajasta pimeällä merellä, lintuhavaintoja ei kertynyt. Jäät loppuivat Lohmin kohdalle. Kotona Utössä oli kodikasta ja lämmintä.

MUUTAMA KYMMENEN TELKKÄÄ VIIHTYY UTÖSSÄ

MUUTAMA KYMMENEN TELKKÄÄ VIIHTYY UTÖSSÄ

Perjantaina 17.2.2017 aamulla tuli vähän tihkusadetta ja sen päälle hernerokkasumu, joka hälveni vasta klo 14. Kiertelin saaressa eteläniemeä lukuun ottamatta ja iltapäivällä katselin merelle tunnin verran mutta vastavalo ja väreily häiritsivät. Satamalahdella viihtyi edelleen tiivis lapasotkaparvi, josta nyt laskin 72 yksilöä. Lisäksi paikalla oli n. 30 tukkasotkaa, tp-naurulokki, 5 tukkakoskeloa sekä vähän telkkiä ja isokoskeloita. Saaressa näkyi mm. varpushaukka, peukaloinen ja kevään eka muuttava uuttukyyhky, joka pullahti sumun seasta saareen paikalliseksi. Iltalaivalla saareen saapui pari lintuharrastajaa ja muutama kamerakerholainen.

PEUKALOISIA ON VARMAAN MUUTAMA JÄLJELLÄ SAARESSA

PEUKALOISIA ON VARMAAN MUUTAMA JÄLJELLÄ SAARESSA

Lauantaina 18.2.2017 oli pääosin aurinkoista, reipasta (10-12 m/s) länsiluoteista tuulta ja lämpöä 3 astetta.  Koska näkyvyys oli hyvä niin staijailin runsaat pari tuntia luotsimäellä, myöhemmin itäosan kierros ja iltapäivä kului Fladanin vesilintuja kuvatessa. Merellä oli jo vähän liikettä – näkyi mm. 8 allia, mustalintu, 18 tukkakoskeloa (kaikki N), 12 riskilää (kaikki vielä tp) ja kevään ensimmäiset 2 muuttavaa haahkaa (jp k + n) eteläniemen vierestä itäkoilliseen. Fladanilla oli edelleen n. 70 lapasotkaa ja n. 30 tukkasotkaa. Pikkulinnut ovat vielä aikalailla kateissa, pari peippoa ja mustarastasta sentään näkyi talvehtivien tiaisten ja viherpeippojen lisäksi. Iltalaivalla saareen saapuivat mm. Outi sekä Varesvuon Markus ja Minna ja Riku Lumiaro.

LAPASOTKIA TALVEHTII NOIN 70 SATAMALAHDELLA

LAPASOTKIA TALVEHTII NOIN 70 SATAMALAHDELLA

Sunnuntai 19.2.2017 alkoi sateisena mutta sade loppui jo aamupäivällä ja puoliltapäivin selkeni auringonpaisteiseksi. Länsilounainen tuuli oli melko voimakasta, 11-15 m/s, ja lämpöä oli 3 astetta. Staijia pari tuntia majakan suojassa, lisäksi kierrettiin itäosat, kylä ja Enskär. Mainittavimmat havainnot olivat varpushaukka, kevään eka muuttava naakka, Fladanilla edelleen noin 70 lapasotkaa sekä merellä 2 lähes jp ruokkia muuttolennossa pohjoiseen. Merisirrit ovat nyt pysyneet piilossa mutta uskon että niitä joillain ulkoluodoilla vielä on. Iltapäivällä jälleen pari tuntia vesilintujen kuvaamista.

TÄSSÄ KOIRAS LAPASOTKA

TÄSSÄ KOIRAS LAPASOTKA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pieniä kevätmuuton oireita

Jenkkilajien huumaa Irlannissa

Keskiviikkona 8.2.2017 lähdimme iltapäivällä Outin kanssa ajelemaan kohti Helsingin lentokenttää – taas kerran ollaan lähdössä ulkomaille lintu- ja kuvausmatkalle. Tällä kertaa suuntana on Irlanti. Ajokeli oli kuiva, taivas pilvinen ja pakkasta oli 7 astetta. Matkalla kahviteltiin ja lentoasemalle saavuttiin klo 19 aikoihin, yösija oli varattu tutusta Glo Airport-hotellista. Käytiin bistrossa syömässä spagetit ja yläkerrassa nauttimassa kuohuviinit ennen kunnon yöunia.

Torstaina 9.2.2017 herätys oli klo 05.15, tavarat kasaan ja lähtöaulassa tavattiin tämänkertaiset matkakumppanimme, useimmat toki hyviä tuttuja jo aiemmilta reissuilta tai Utöstä. Oppaina ja autokuskeinamme olivat matkassa Avescapes’in Väisäsen Roni ja Lehikoisen Pepe – lajimäärityksistä ei ainakaan jäädä kiinni!

REITTIMME IRLANNISSA

REITTIMME IRLANNISSA

Muita matkakumppaneita olivat Kimmo Heiskanen, Ulla-Maija Vainikka, Pekka Rusanen, Jukka Sirviö, Markku Salo, Inari Uusimäki, Jaana Sarvala ja Tuire Kujala. Finnairin lentomme Dubliniin lähti ajallaan ja laskeutui vajaa 3 tuntia myöhemmin aikataulun mukaan Dubliniin klo 08.55 paikallista aikaa. Kassit ja laukut saatiin ja pienen odotuksen jälkeen autotkin (2 kpl). Taivas oli pääosin pilvinen ja lämpöä +5 astetta mutta navakka tuuli sai ilman tuntumaan kylmemmältä.

ENSIMMÄISELLÄ LINTUPAIKALLA DUBLININ LAHDELLA

ENSIMMÄISELLÄ LINTUPAIKALLA DUBLININ LAHDELLA (kuva: Outi Sarjakoski)

Lintureissuilu aloitettiin Dublinin lahdelta, North Bull Islandilta, jossa viihdyttiin vajaa kolme tuntia. Lintuja oli komeita määriä – mm. hrota-sepelhanhia 200, ristisorsia 350, jouhisorsia 200, pikku-uikkuja 20, meriharakoita 500, tundrakurmitsoja 200, kapustarintoja 2500, isosirrejä 300, pulmussirrejä 300, suosirrejä 1000, punajalkavikloja 300, mustapyrstökuireja 1000, punakuireja 1000 ja isokuoveja 300. Lokkeja oli tuhansia, mainittavimpana 4 mustanmerenlokkia. Muista lajeista kirjattiin mm. 3 silkkihaikaraa, 20 englanninvästäräkkiä, ampuhaukka, 2 tuulihaukkaa, ruokki ja 10 riskilää.

KAPUSTARINTOJA OLI ISOJA JA HIENOJA PARVIA

KAPUSTARINTOJA OLI ISOJA JA HIENOJA PARVIA

Jatkettiin iltapäivällä matkaa kohti länttä, pysähdyttiin ”ansaitulle” kahvitauolle ja ajettiin seuraavaksi Loughrean järvelle. Paikalla oleillutta pikkulapasotkaa ei nyt näkynyt mutta järvellä ui sen sijaan amerikanjääkuikka ja rantametsikössä nähtiin 8 pyrstötiaista sekä ekat peukaloiset, rautiaiset, punarinnat, puukiipijä, kuusitiainen jne. Luhtakanakin äänteli. Päivän lajimääräksi kertyi 75. Yöksi ajettiin Galwayhin, jossa majoituttiin Hotel Victoriaan – hauska detalji oli, että hotellin sisäänkäynnin viereisen kivimuurin koloissa yöpyi 2 luotokirvistä, aivan autoja vilisevän kadun ja jalkakäytävän varrella! Runsas illallinen nautittiin ravintolassa kävelykadun reunalla ja pitkän päivän jälkeen unikin maittoi makeasti.

MUSTAPYRSTÖKUIRIEN PARVET OLIVAT NÄYTTÄVIÄ

MUSTAPYRSTÖKUIRIEN PARVET OLIVAT NÄYTTÄVIÄ

Perjantaina 10.2.2017 oli mukava retkisää – heikkoa tuulta, pilvipoutaa ja +6 astetta. Aamiaisen jälkeen käytettiin koko päivä Galwayn lahden pohjoispuolisten alueiden ”kimpussa”, pidempiä pysähdyksiä seuraavasti: mm. Silverstrandilla, Salthillilla, Spidalissa ja Rossaveelilla. Heti eka pysähdyksellä kaupungin rannassa, Nimmo’s Pierillä, jysähti pari toivelajia. Ensin löytyi vanha rengasnokkalokki ja hetkeä myöhemmin talvipukuinen hopeatiira! Molemmat olivat paikallisina – rengasnokkalokki oli välillä jopa alta 10 metrissä, hopeatiira sen sijaan viihtyi melko pitkään vähän etäämpänä hiekkarannalla, joten kuten kuitenkin sekin kuvausetäisyydellä. Kumpikin oli minulle uusia tuttavuuksia, kuten useimmille muillekin.

RETKEN EKA RENGASNOKKALOKKI

RETKEN EKA RENGASNOKKALOKKI

GALWAYN LAHDELLA TALVEHTIVA HOPEATIIRA

GALWAYN LAHDELLA TALVEHTIVA HOPEATIIRA

Muita päivän havaintoja olivat mm. 50 hrota-sepelhanhea, 200 amerikanjääkuikkaa (toistaiseksi turhan kaukana kuvattavaksi), 30 kaakkuria, 150 suulaa, 250 karimetsoa, 2 silkkihaikaraa, muuttohaukka, 300 suosirriä, 200 punakuiria, pikkulokki, 7 riuttatiiraa, 1000 ruokkia, 100 etelänkiislaa, 50 luotokirvistä, 30 englanninvästäräkkiä, mustaleppälintu, fasaani ja 8 mustapäätaskua. Grönlanninlokkeja löytyi tänään kaksi, toinen 2kv ja toinen 3 kv. Pikkukajavia havaittiin 3. Iltapäivällä tehtiin pisto sisämaan nummille hakemaan paikalla nähtyä tunturipöllöä mutta sitä ei nyt löytynyt. Havaittiin kuitenkin mm. 5 laulujoutsenta ja (nummi)riekko. Lajimäärä reissulla on nyt 95. Illallinen syötiin hienossa kalaravintolassa herkullisten annosten hemmoteltavina.

REISSUN EKA GRÖNLANNINLOKKI

REISSUN EKA GRÖNLANNINLOKKI

Lauantaina 11.2.2017 oli hieno sää: lähes pilvetöntä, kohtalaista (5-7 m/s) itätuulta ja lämpöä 6 astetta, näkyvyyskin hyvä. Aamiaisen jälkeen pakattiin kassit ja lähdettiin Galwayn lahden eteläpuolelle, Tawin Island’ille. Aivan niemen kärjestä näkyy suureen osaan Galway Bay’tä ja viihdyimmekin paikalla pari tuntia. Nähtiin mm. 200 hrota-sepelhanhea, 9 allia, 100 suulaa, 30 karimetsoa, 20 harmaahaikaraa, ampuhaukka, varpushaukka, 100 kapustarintaa, 50 ruokkia ja kulorastas. Gavioita havaittiin 30 amerikanjääkuikkaa, 3 kaakkuria ja päivän kohokohtana Pepen plokkaama uiva tundrakuikka aivan kärjen ulkopuolelta! Seurasimme lintua kaukoputkilla lähes tunnin sen ahkerasti sukellellessa välillä yksin, välillä immereiden seurassa. Hyvässä myötävalossa laji pystyttiin nopeasti varmistamaan mutta kuvaamista ajatellen lintu oli liian etäällä. Jonkinlaisen huonon kaukokuvan siitä otin ja Pepe sai skouppikuvia. Immeristä sen sijaan tuli ihan mukiinmeneviä kuvia tänään. Tundrakuikka oli lähes koko porukalle elis ja illalla maistuikin sen kunniaksi “tundrahuikka”, ehkä kaksikin…

TUNDRAKUIKKAMAISEMAA

TUNDRAKUIKKAMAISEMAA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Seuraava kohteemme oli Kinvarra Bay – kaunis paikka, jossa oli kohtalaisen paljon vesilintuja mutta ei tällä kertaa ihmeempää, 4 pikku-uikkua, 100 haapanaa ja 300 tavia ehkä mainittavimmat.. Jatkettiin matkaa kohti Limerickin kaupungin keskustaa, jonka jokivarressa oli hieno kokoelma lokkeja. Parasta lajistoa edustivat 2 grönlanninlokkia, 5 selkälokkia, etelänharmaalokki ja yllätyksellisimpänä 3kv aroharmaalokki –rari Irlannissa! “Kakea” saimme kaikessa rauhassa kuvata lennossa ja uimassa, kuten myös grönlanninlokkeja.

3kv AROHARMAALOKKI - RARILAJI IRLANNISSA

3kv AROHARMAALOKKI – RARILAJI IRLANNISSA

Matkalla Limerickiin näimme 2 jalohaikaraa, hyvä laji sekin täällä. Limerickissä käytiin vielä umpeenkasvavalla lammella, jonka lähistöllä havaittiin mm. 2 pyrstötiaista ja urpiainen. Illaksi ajettiin lounaan suuntaan Traleen kaupunkiin, jossa yövyimme Tralee Townhouse’ssa, illallinen syötiin paikallisessa pizzaravintolassa. Hauska ilmiö olivat kaupungin keskustan iltavaloissa vilkkaalla kadulla puissa yöpyvät noin 200 englanninvästäräkkiä! Uni maistui taas hienon retki- ja lintupäivän jälkeen, lajimäärämme on nyt 107.

TYYTYVÄINEN KAMERAMIES IRLANNIN  RANNOILLA

TYYTYVÄINEN KAMERAMIES IRLANNIN RANNOILLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 12.2.2017 oli pilvistä ja saatiin jopa muutaman kerran aivan heikkoa sadetta. Retkeilyä sade ei haitannut mutta ilma oli navakan tuulen takia aika kylmä, hiukan sentään plussalla. Lähdettiin liikkeelle klo 08.15 ja vierailtiin ensin Traleen Wetland Centerissä, johon palattiin uudelleen iltapäivällä. Aamulla paikka olikin vielä aika tyhjä. Jatkettiin matkaa länteen Blennervilleen, sieltä Brandon Bay’hin ja edelleen Castlegregoryn kautta takasin Traleehen. Hiljaisemman alun jälkeen päivästä kehkeytyi taas erinomainen lintupäivä. Merilintuja nähtiin mm. 400 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 10 amerikanjääkuikkaa, 4 kaakkuria, mustakurkku-uikku, 15 suulaa, 10 ruokkia, etelänkiisla, 20 riskilää, 10 karimetsoa ja 800 hrota-sepelhanhea. Päivän hienoin hetki koettiin Brandon Bayn niemellä, jossa sepelhanhiparvesta löytyi yllättäen nigricans-alalajin sepelhanhi – taas vieras kaukaa Atlantin takaa. Lintua päästiin mainiosti myös kuvaamaan kun varovasti lähestyimme ranta-aallokossa ruokailevaa parvea. Paikan kruunasi rannan edustalla uiskennellut 2kv naaras kyhmyhaahka, joka on kova laji täällä Lounais-Irlannissa – kuulemma vasta kolmas havainto täältä Kerryn maakunnasta ja edellisestä on aikaa kuusi vuotta!

NIGRICANS-SEPELHANHI HROTA-SEPELHANHEN KANSSA

NIGRICANS-SEPELHANHI HROTA-SEPELHANHEN KANSSA

Muita mainittavia havaintoja kierrokselta olivat 15 lapasotkaa, 7 harmaasorsaa, 10 laulujoutsenta, 10 silkkihaikaraa, 2 varpushaukkaa, 800 meriharakkaa, 300 kapustarintaa, 900 töyhtöhyyppää, 500 suosirriä, 100 pulmussirriä, 300 isosirriä, 50 mustapyrstökuiria, 300 punakuiria, 200 isokuovia, kulorastas ja Brandon Bayn pohjukassa 2 alppivarista. Iltapäivällä Traleen Wetland Centerissä oli mm. grönlanninlokki, 5 selkälokkia ja kaikkiaan 3 rengasnokkalokkia (2 ad ja 2kv) plus kahvilassa makoisat päiväkaffet. Retken lajimäärä on nyt 113. Illaksi ajettiin vielä etelään Cork’in kaupunkiin, jossa majoituttiin Belvedere Lodgeen pariksi yöksi. Illallinen nautittiin viereisessä hotellissa taas komean retkipäivän päätteeksi.

PARI ALPPIVARISTAKIN NÄHTIIN

PARI ALPPIVARISTAKIN NÄHTIIN

Maanantaina 13.2.2017 oli pilvistä, vähän sateistakin ja tuulista. Sade onneksi alkoi vasta klo 16 eli varsinaiset retket voitiin hyvin viedä läpi. Aamiaisen jälkeen suunnattiin Cork’in keskustaan, Kennedy Quaylle eli joenrannan laitureille, hakemaan paikalla eilen nähtyä kuusilokkia. Runsaan tunnin hakemisella lintua ei nyt löydetty, ehkä yritetään huomenna uudelleen. Laiturilla nähtiin retken ekat 2 virtavästäräkkiä. Matkaa jatkettiin rannikolle kohti lounasta, aluksi Timoleaguen alueelle ja sieltä reitille Clonakilty-Roscarbery-Lough Clubir. Vesilintuja, kahlaajia ja lokkeja nähtiin vaikuttavia määriä, mm. 100 ristisorsaa, 400 haapanaa, 600 tavia, lapasotka, 20 amerikanjääkuikkaa, 2 mustakaulauikkua, 30 pikku-uikkua, 10 myrskylintua, 20 suulaa, 10 ruokkia, 10 silkkihaikaraa, 500 meriharakkaa, 1500 kapustarintaa, 800 töyhtöhyyppää, 500 suosirriä, 50 isosirriä, 1200 mustapyrstökuiria, 700 punakuiria ja 150 isokuovia. Lokeista mainittakoon 100 selkälokkia, 15 pikkukajavaa ja jälleen adrengasnokkalokki – jo matkan viides!

AMERIKANJÄÄKUIKKA OLI TÄNÄÄN HIENOSTI KUVATTAVISSA

AMERIKANJÄÄKUIKKA OLI TÄNÄÄN HIENOSTI KUVATTAVISSA

Aamupäivä tuotti myös taas uuden jenkkilajin kun Pepe plokkasi taviparvesta koiras amerikantavin. Mukava havainto, varsinkin kun päästiin lintua myös kohtalaisesti kuvaamaan, tosin vähän usvaisessa kelissä. Eivätkä jenkkilajit siihen loppuneet: iltapäivän puolella havaittiin Kilkera Lake’lla tukkasotkien ja harmaasorsien seurassa koiras amerikantukkasotka! Tästä meillä oli etukäteisvihiä, päinvastoin kuin amerikantavista. Dokumenttikuvat saatiin tästäkin linnusta. Päivän muita havaintoja olivat mm. ampuhaukka, muuttohaukka, 5 virtavästäräkkiä, 4 kulorastasta ja 2 mustapääkerttua. Retken lajimäärä on nyt 120. Ruokailuhetki päätettiin illan sijasta pitää jo myöhään iltapäivällä pikku kylässä Cork’in lounaispuolella ja sen jälkeen pyyhällettiin pimeässä takaisin hotellille. Iltahuudon jälkeen taas unten maille…

AMERIKANTAVI OLI MUKAVA LÖYTÖ JA VIELÄPÄ KUVATTAVISSA

AMERIKANTAVI OLI MUKAVA LÖYTÖ JA VIELÄPÄ KUVATTAVISSA

...KUTEN MYÖS AMERIKANTUKKASOTKA

…KUTEN MYÖS AMERIKANTUKKASOTKA

Tiistaina 14.2.2017 oli paluupäivä Suomeen. Koska lento oli vasta illalla niin oli toki aikaa vähän retkeilläkin. Aamiaisen jälkeen pakattiin laukut ja lähdettiin sumuisessa ja vähän sateisessakin kelissä Corkin aamuruuhkaan uudelleen kuusilokkia hakemaan. Jokirannassa, aivan kaupungin ydinkeskustassa, olikin sadoittain lokkeja (lähinnä naurulokkeja) ja joukosta löytyi pian mm. 3kv grönlanninlokki. Oltiin jo kävelemässä takaisin autoille päin kun talvipukuinen kuusilokki yhtäkkiä ilmestyi ridien seuraan, näyttäytyi läheltä muutaman minuutin ja hävisi. Kuvatkin ehdittiin ottaa ja tunnelma oli lievästi kuvattuna hilpeä – sadekin oli sopivasti loppunut!

kuusilokki_04_Irlanti_02_17

KUUSILOKKI KRUUNASI JENKKITARJONNAN (alempi kuva Outin ottama)

KUUSILOKKI KRUUNASI JENKKITARJONNAN (alempi kuva Outin ottama)

Tyytyväisinä pakkauduttiin autoihin ja suunnattiin kohti Dublinia. Matkalla kerran kahviteltiin ja Dublinissa ennätettiin katsella vielä runsas tunti lintuja Swords Estuarylla. Paikalla oli mm. 600 hrota-sepelhanhea, 15 ristisorsaa, 11 harmaasorsaa, 70 tukkakoskeloa, 40 silkkiuikkua, 2 silkkihaikaraa, ruskosuohaukka, 1200 kapustarintaa, 25 valkovikloa, 10 mustapyrstökuiria ja virtavästäräkki. Retken lajimääräksi päätyi 122 lajia. Lentoasemalla kaikki sujui suunnitellusti paitsi että Finnarin lento Helsinkiin lähti 45 min myöhässä ja siksi Hesaan laskeuduttiin vasta klo 23.25. Outin kanssa ajaltiin vielä nollakelissä Turkuun, jossa oltiin perillä klo 02 hienon Irlannin lintumatkan päätteeksi.

TALVIPUKUISIA MUSTAKAULAUIKKUJA

TALVIPUKUISIA MUSTAKAULAUIKKUJA

 

Epilogi

Matka Irlantiin onnistui monin tavoin yli odotusten. Säät olivat selkeästi paremmat kuin oletimme, sadetta saimme oikeastaan vasta paluupäivänä eikä lintujen tarkkailu tai kuvaaminen missään tuottanut isompaa hankaluutta. Reitti oli monipuolinen, ruoka ja juomat maittavia ja ihmiset ystävällisiä. Pepe ja Roni hoitivat hommat tehokkaasti niin lintujen kuin kuljetustenkin suhteen, muutenkin porukkamme oli mainion yhtenäinen, mukavaa sakkia. Kiitos kaikille!

Lintuja oli näin talviaikaan Länsi- ja Lounais-Irlannissa todella paljon, katsottavaa ja kuvattavaa riittää yllin kyllin. Erityisen hienoa oli runsas jenkkilajien kirjo. Näimmehän mm. 5 rengasnokkalokkia, hopeatiiran, tundrakuikan, nigricans-sepelhanhen, amerikantavin, amerikantukkasotkan ja kuusilokin. Pohjoisia harvinaisuuksia olivat mm. 6 grönlanninlokkia, kyhmyhaahka, sadat amerikanjääkuikat ja idempää puolestaan aroharmaalokki. Eipä etukäteen olisi uskonut, että sendari oli meille (taas) näin suosiollinen!

Retken lintukuvia löytyy enemmän ja isompina täältä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/

Nyt sitten kevättä vastaanottamaan kotinurkille Utöhön.

KIITOS PEPE JA RONI!

KIITOS PEPE JA RONI! (kuva: Outi Sarjakoski)

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit | Kommentit pois päältä artikkelissa Jenkkilajien huumaa Irlannissa

Suttukelejä

Torstaina 2.2.2017 oli kurja sää – paksuja pilviä, sumua ja tihkua, lämpö nollassa ja navakka (10-13 m/s) etelätuuli. Huonon näkyvyyden takia merelle ei staijattu mutta kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Mainittavat havainnot olivat niukassa: Fladanilla edelleen noin 70 lapasotkaa, itärannalla luotokirvinen ja tukkakoskelo ja kylällä 8 tilheä. Tehtiin vähän kotihommia, kun on sopivasti aikaa. Ruohosen Laura saapui saareen, linnutkin mielessä.

KOSTEA ILMA KASTELEE TILHIENKIN HÖYHENPUVUN

KOSTEA ILMA KASTELEE TILHIENKIN HÖYHENPUVUN

Perjantaina 3.2.2017 jatkui paksupilvinen ja hämärä sää. Näkyvyys oli hiukan parempi eli tuli tunti staijattua tyhjää merta. Tuuli oli lounaasta 6-8 m/s ja lämpöä oli vajaa 2 astetta. Kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta mutta lintuja oli edelleen kovin niukasti – varsinkin uusia. Mainita voinee 70 lapasotkaa edelleen, kylällä mm. 8 tilheä, punatulkku, 3 peippoa ja Bådanilla noin 45 merisirriä. Saaressa on hiljaista muutenkin kuin lintumaailmassa – hotellin sulkeutuminen 5 kk ajaksi ja koko hotellikompleksin (hotelli plus m/s Aspö) tulo myyntiin näkyvät toki saaressa. Iltalaivalla saapui lintuja katsomaan Petri Laine.

PARIKYMMENTÄ KYHMYJOUTSENTA VIIHTYY SAAREN RANNOILLA

PARIKYMMENTÄ KYHMYJOUTSENTA VIIHTYY SAAREN RANNOILLA

Lauantaina 4.2.2017 oli edelleen pilvistä ja aluksi suttuisen huonoa näkyvyyttä. Iltapäivällä näkyvyys parani yli 20 km:iin mutta merellä oli edelleen uskomattoman hiljaista. Staijia pari tuntia plus itäosan ja kylän kierros tuottivat mm. 70 lapasotkaa edelleen, 3 peukaloista, 4 tilheä ja Bådanilla iltapäivällä komean noin 110 merisirrin parven. Merilokkeja oli tänään n. 10 ja kalalokkeja n. 50. Petri kuuli aamuhämärissä huuhkajan huutelevan. Outi lähti aamupäivällä mantereelle.

PEUKALOISET OVAT TÄHÄN VUODENAIKAAN HILJAISIA JA HUOMAAMATTOMIA

PEUKALOISET OVAT TÄHÄN VUODENAIKAAN HILJAISIA JA HUOMAAMATTOMIA

Sunnuntaina 5.2.2017 jatkui ”suttuinen” keli – paksua pilveä, itätuulta 5-7 m/s ja lämpöä 1 aste, räntääkin sateli. Lähtö mantereelle puolilta päivin, sitä ennen vajaa pari tuntia staijia luotsiasemalla ja pieni kyläkierros. Lintuja oli edellisten päivien tapaan niukasti, mainittavia vihervarpunen ja punarinta, Fladanilla noin 70 lapasotkaa, merellä yhteensä 22 allia ja Bådanilla edelleen noin 110 merisirriä. Laivamatka mantereelle sujui suurelta osin sisätiloissa, mainittavin havainto oli isolepinkäinen Aspössä.

SVARTBÅDANILLE PYSTYTETTIIN VIIKON AIKANA UUSI TUTKAHEIJASTIN - MERISIRRIEN "KESKELLE"

SVARTBÅDANILLE PYSTYTETTIIN VIIKON AIKANA UUSI TUTKAHEIJASTIN – MERISIRRIEN KESKELLE

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Suttukelejä

Utössä edelleen tutut linnut

Maanantaina 30.1.2017 palattiin Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aamulla +2 asteisessa kelissä Nauvoon, jossa totuttuun tapaan ohjelmassa oli kahvi ja kauppa. M/s Eivorille saapui niukasti väkeä, lintuporukkaa Aki Aintila ja Tomi Juurikivi menossa Jurmoon. Matkalla Utöhön näkyi mm. 14 merikotkaa. Perille saavuttiin auringon jo laskiessa – tavarat talolle ja linturuokinnan täyttö. Kaikkialla on lumetonta ja jäätöntä eli leuto ”talvi” jatkuu.

TUTTU NÄKY - SAAPUMINEN UTÖHÖN

TUTTU NÄKY – SAAPUMINEN UTÖHÖN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 31.1.2017 oli ajoittain sumuista, välillä tosin aika selkeääkin. Länsituuli oli lempeä – 5-8 m/s – ja lämpöä oli 2 astetta. Sumun takia staijia vasta iltapäivällä vajaa tunti, muuten kierrettiin koko saari. Satamalahdella viihtyi edelleen lapasotkia, nyt 52 yksilöä, ja 15 tukkasotkaa. Bådanilla oli iltapäivällä noin 70 merisirriä, alli ja itärannalla 3 tukkakoskeloa. Saunalahdella näkyi 2 peukaloista, itärannalla ruokaili edelleen luotokirvinen ja kylällä näkyi 10 tilheä ja vuoden eka vihervarpunen. Merimetsoja talvehtii Fladanilla lähes 70 yksilöä. Näin tammikuun lopussa saaressa on nähty 42 lajia tänä vuonna – kuvastaa suhteellisen lajiköyhää lintutalvea.

PIKKUVARPUSPARI ON PYSYNYT SAARESSA KOKO TALVEN

PIKKUVARPUSPARI ON PYSYNYT SAARESSA KOKO TALVEN

Keskiviikkona 1.2.2017 oli taivas paksussa pilvessä ja ilma kolea (+1 aste), länsituuli puhalsi aluksi 11 m/s ja iltapäivällä 7 m/s. Staijia runsas tunti plus koko saaren kierros lukuun ottamatta Enskäriä. Linnut eivät juurikaan liiku eivätkä vaihdu eli aika samaa katsottavaa kuin eilenkin: lapasotkia nyt 73, tilhiä 4, peukaloinen ja itärannalla jälleen luotokirvinen. Bådanilla pyöri koko päivän noin 80 merisirrin parvi, harmaahylkeiden joukossa. Ruokinnallamme kävi mm. vihervarpunen, 2 pikkuvarpusta ja 3 peippoa.

SATAMALAHDELLA VIETTÄÄ TALVEAAN NOIN 70 MERIMETSOA

SATAMALAHDELLA VIETTÄÄ TALVEAAN NOIN 70 MERIMETSOA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Utössä edelleen tutut linnut

Merisirrejä, luotokirvinen ja lapasotkia

Maanantaina 23.1.2017 oli vähän edellispäiviä ”talvisempaa” – lämpöä 2 astetta, navakka (11-13 m/s) länsituuli ja taivas pilvessä. Staijailin pari tuntia majakan suojassa ja päälle parin tunnin kierros eteläniemessä, itäosassa ja kylällä. Merellä näkyi mm. 2 talvipukuista kaakkuria, 4 pilkkasiipeä, riskilä ja Bådanilla 5 merisirriä. Satamalahdella oli edelleen ainakin 65 lapasotkaa ja saaresta löytyi myös 2 räkättirastasta, 15 tilheä, itärannalla luotokirvinen ja merisirri sekä kylällä soidinta tirskuttava pikkuvarpuspari.

TALVISET AAMUVALOT VALAISEVAT TALOAMME JA PIHAAMME

TALVISET AAMUVALOT VALAISEVAT TALOAMME JA PIHAAMME

TUKKASOTKAT OVAT VÄHEMMISTÖNÄ FLADANIN VESIÄISPARVISSA

TUKKASOTKAT OVAT VÄHEMMISTÖNÄ FLADANIN VESIÄISPARVISSA

Tiistaina 24.1.2017 oli pilvistä ja kolea pohjoistuuli (9-11 m/s) viilensi ilman nollan tienoille. Staijailin pari tuntia luotsiaseman suojassa mutta merellä oli nyt hyvin hiljaista. Kiersin myöhemmin itäosan, saunalahden ja kyläalueen mutta saldo jäi aika vähäiseksi. Mainittavia olivat 2 pilkkasiipeä, edelleen 65 lapasotkaa Fladanilla, 3 tilheä ja merisirrejä 39, joista 24 Bådanilla ja 15 Pattskärin eteläkärjen luodoilla. Huuhkaja löytyi taas päiväunilta GP:n männyistä.

HUUHKAJA ON AINA OKSIEN TAKANA...

HUUHKAJA ON AINA OKSIEN TAKANA…

Keskiviikkona 25.1.2017 oli edessä pistäytyminen mantereelle – kuvaesitys, konserttiliput, kyläreissu jne. Päivä oli pilvinen, navakka (11-12 m/s) tuuli oli etelästä ja lämpötila nollassa. Staijia vain vajaa tunti, lisäksi kiersin saunalahden rannat ja koko itäosan ennen laivan lähtöä. Satamalahdella oli edelleen noin 65 lapasotkaa ja parikymmentä tukkasotkaa, Bådanilla 35 merisirriä, kylällä 9 tilheä, ohilentävänä 6 allia ja itärannalla jälleen luotokirvinen, joka käväisi myös kylän rannan puolella. Laivamatka mantereelle ei tuottanut kummempia havaintoja, tosin olin aika vähän kannella kiikaroimassa. Turussa olin klo 20.

KÄNNYKKÄKUVA MERISIRRISTÄ ITÄRANNALLA

KÄNNYKKÄKUVA MERISIRRISTÄ ITÄRANNALLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Merisirrejä, luotokirvinen ja lapasotkia

Tammikuun lintuja Utössä

Keskiviikkona 18.1.2017 oli aika palata Utöhön hienon Espanjan lintumatkamme jälkeen. Outi jäi vielä toimittamaan asioita kaupunkiin. Ajelin varhain aamulla nollakelissä Nauvoon kauppaan ja sieltä m/s Eivorille. Matkustajia oli niukasti, Utöhön tuli lisäkseni Tapani Aarnio lintuja katsomaan. Laivamatka sujui epätavallisen hitaasti ja perille saavuttiin vasta klo 13.30, kovassa sumussa. Lintuja ei näkynyt matkalla merikotkaa kummempaa. Utössä oli paikalla lintumiehistä Järvisen Mikko mutta loppupäiväni kului kotihommissa – linturuokinnan täyttöä, matkatavaroiden purkua, viime viikon talvimyrskyn jälkien siistimistä, uuden tietokoneen asennus yms. Pihalta näkyi satamalahdella noin 70 lapasotkaa ja 10 tukkasotkaa plus pihapuissa 2 tilheä.

AAMUVALOT OVAT OLLEET HIENOJA MONENA PÄIVÄNÄ

AAMUVALOT OVAT OLLEET HIENOJA MONENA PÄIVÄNÄ

Torstaina 19.1.2017 oli aurinkoista, kunnes iltapäivällä lounaasta levisi paksu sumu saaren ylle. Tuuli oli länsiluoteesta, aluksi 5-6 m/s, myöhemmin 14 m/s, ja lämpöä oli 2 astetta. Utössä ei ole lunta eikä jäätä. Staijia luotsiasemalla runsaat pari tuntia plus koko saaren kierros tuottivat mm. 8 allia, 70 lapasotkaa, 2 mustalintua, tukkakoskelon, riskilän ja 2 ruokkia sekä saaresta 3 peukaloista, urpiaisen, peipon ja 2 tilheä. Itärannalla ruokaili yksinäinen merisirri.

ITÄRANNALLA VIIHTYI YKSINÄINEN MERISIRRI

ITÄRANNALLA VIIHTYI YKSINÄINEN MERISIRRI

Perjantaina 20.1.2017 oli mukava sää – aamulla heikkoa länsituulta, joka iltapäivällä voimistui 10 m/s. Taivas oli pääosin pilvinen (muutama tippa vettä aamulla) ja näkyvyys erinomainen, lämpötila 3 astetta. Staijia luotsiasemalla vajaa 3 tuntia plus itäosan ja kyläalueen sekä Enskärin kierros. Merellä nähtiin mm. 3 haahkaa, 21 pilkkasiipeä, 4 allia, 4 tukkakoskeloa, 6 riskilää, ruokki ja satamalahdella 65 lapasotkaa ja 15 tukkasotkaa. Bådanilla hyöri 35 merisirriä ja itärannallakin ruokaili jälleen yksi merisirri. Muita havaintoja olivat 2 peukaloista, räkättirastas ja 43 tilheä.

lapasotka_04_Korppoo_01_17

SATAMALAHDELLA, FLADANILLA, VIIHTYY ISO LAPASOTKAPORUKKA

SATAMALAHDELLA, FLADANILLA, VIIHTYY ISO LAPASOTKAPORUKKA

Lauantaina 21.1.2017 oli jälleen hyvä retki-ilma: puolipilvistä, 5-7 m/s länsi/luodetuulta ja lämpöä 3 astetta, näkyvyys oli edelleen hyvä. Stajia noin kolme tuntia luotsiasemalla plus koko saaren kierros. Merellä näkyi mm. mustalintu, 7 pilkkasiipeä, 4 tukkakoskeloa, (vain) 2 allia, 2 riskilää ja 4 ruokkia. Ruokkeja on tänä talvena liikkunut epätavallisen monta. Satamalahdella oli edelleen lapasotkia noin 65 plus 15 tukkasotkaa, lisäksi merellä nähtiin 6 ohilentävää lapasotkaa. Saaressa oli hiljaista, mainita voi 2 peippoa, 7 tilheä, räkättirastaan ja urpiaisen ja iltahämärissä huuhkaja istuskeli Kobbanin kallioilla. Aarnion Tapani lähti aamulaivalla Jurmoon.

TILHET RUOKAILEVAT MARJOJEN PUUTTUESSA RANNAN LEVÄVALLEILLA

TILHET RUOKAILEVAT MARJOJEN PUUTTUESSA RANNAN LEVÄVALLEILLA

Sunnuntai 22.1.2017 oli jopa keväisen kaunis päivä – aurinkoista, lempeä Föhn-tuuli puhalsi lännestä (7-9 m/s) ja lämpöä oli 3 astetta. Staijia runsaat kaksi tuntia majakalla ja tehtiin itäosan sekä kyläalueen kierros. Mereltä mainittavia olivat 2 pilkkasiipeä, 5 allia, Bådanilla noin 40 merisirriä ja satamalahdella edelleen 65 lapasotkaa ja nyt 11 tukkasotkaa. Saaressa hyöri 23 tilheä, peippo, pikkuvarpunen ja itärannalla oli peukaloinen sekä luotokirvinen, josta sain muutaman kuvankin. Mistä lie ilmestynyt, kun ranta on käyty tarkkaan läpi joka päivä (edellinen määritetty luotokirvinen oli saaressa 7.1.). Mukava tammikuun laji eikä täälläkään läheskään jokatalvinen. Järvisen Mikko lähti päivälaivalla mantereelle.

LUOTOKIRVINEN ITÄRANNALLA

LUOTOKIRVINEN ITÄRANNALLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Tammikuun lintuja Utössä

Hieno talviretki Lounais-Espanjaan

Sunnuntaina 8.1.2017 lähdimme ”pitkästä aikaa” taas lintureissulle ulkomaille, tällä(kin) kertaa Espanjaan. Ajelimme Outin kanssa liukkaassa nollakelissä iltapäivällä Helsinki-Vantaan lentoasemalle, jossa majoituimme yöksi tuttuun Glo-hotelliin. Nautittiin bistrossa hyvät spagetit ja yläkerrassa kuohuviinit ennen nukkumaan menoa.

Maanantaina 9.1.2017 herätys oli klo 04.00, tavarat kasaan ja yläkerran lähtöhalliin, jossa tavattiin matkakumppanimme. Tuttuja olivat Korhosen Kari, Katajan Mikko ja Alénin Markku, lisäksi mukana olivat Ilpo Hauta-aho, Janne ja Jaana Lampolahti, Matti ja Mervi Seppälä sekä Leena Pekkarinen. Sopivan kompakti porukka. Finnairin täpötäysi lento Malagaan lähti aikataulussa klo 06 ja perille laskeuduttiin klo 09.25 paikallista aikaa. Tavarat ulos ja käytiin autovuokraamossa hakemassa pari Volkswagen Caravellea, joihin saatiin mukavasti mahtumaan matkatavaratkin. Ilma oli mitä hienoin – aurinkoa, heikkoa tuulta ja lämpöä 19 astetta. Ajeltiin rantatietä lähelle Tarifaa, jossa majoituttiin Hotel Meson de Sancho’on, josta on komea näköala Afrikan puolelle. Iltapäivällä vähän kahviteltiin läheisellä Miradorilla, käytiin Cazalla ja vietettiin pitkä aika Tarifan pohjoispuolen hiekkaranta-alueella. Maittava illallinen syötiin hotellilla.

KIIKAROINTIA MIRADORILLA LÄHELLÄ HOTELLIA, TAUSTALLA MAROKON RANNIKKOA

KIIKAROINTIA MIRADORILLA LÄHELLÄ HOTELLIA, TAUSTALLA MAROKON RANNIKKOA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Päivän aikana nähtiin 69 lajia, joista mainittavimpia olivat 6 punapyytä, suula, 30 hanhikorppikotkaa, käärmekotka, pikkukotka, 2 hiirihaukkaa, 10 tuulihaukkaa, paksujalka, 25 mustajalkatylliä, 25 tundrakurmitsaa, 200 pulmussirriä, 20 suosirriä, punakuiri, 12 välimerenlokkia, 5 riuttatiiraa, 20 kalliopääskyä, pensastasku, sinirastas, 2 tulipäähippiäistä, 3 pyrstötiaista, 5 keltahemppoa, pensassirkku ja vihertikka. Kattohaikarat istuskelivat monin paikoin pesillään, mustakottaraisia oli kymmenien parvissa ja hotellilla huuteli lehtopöllö.

HEINÄKERTTUJA NÄHTIIN MONIN PAIKOIN

HEINÄKERTTUJA NÄHTIIN MONIN PAIKOIN

Tiistaina 10.1.2017 oli puolipilvistä, 16 astetta lämmintä ja melko reipas länsituuli. Aamiaisen jälkeen aloitettiin auringonnousun aikaan uudelleen Tarifan surffirannalta, jossa nähtiin mm. baleaarienliitäjä, 10 suulaa, välimerenlokki, 2 isokihua, 20 riuttatiiraa ja 2 muuttohaukkaa. Pulmussirrejä oli tänään noin 300 ja mustajalkatyllejä 180. Jatkettiin matkaa La Jandan alueelle, sieltä pistäydyttiin päiväkahville Zahara de los Tunesiin, käväistiin Barbaten läheisillä altailla ja palattiin loppupäiväksi La Jandaan. Lintuja havaittiin hienosti – joitakin isompia lukumääriä olivat mm. noin 220 hanhikorppikotkaa, 1000 lehmähaikaraa, 300 kattohaikaraa, 20 kapustahaikaraa, 60 kurkea, 220 töyhtöhyyppää, 150 arokiurua, 100 kalliopääskyä ja 150 harmaasirkkua. Petolintuja nähtiin mm. käärmekotka, kalasääski, varpushaukka, 8 ruskosuohaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, 2 hiirihaukkaa, muuttohaukka, 10 tuulihaukkaa ja 2 liitohaukkaa (molemmat La Jandassa).

LIITOHAUKKA TARKKAILI MAISEMAA AURINGON LASKUN JÄLKEISISSÄ ILTAVALOISSA

LIITOHAUKKA TARKKAILI MAISEMAA AURINGON LASKUN JÄLKEISISSÄ ILTAVALOISSA

Muita mainittavia olivat punapyy, jalohaikara, 6 töyhtöiibistä (Barbaten lähellä), 5 pitkäjalkaa, 3 pikkusirriä, 6 välimerenlokkia, 2 kuningaskalastajaa, lehtopöllö, suopöllö ja huuhkaja (lensi aivan automme editse). Retken lajimäärä kohosi lukuun 98. Illallinen syötiin taas pitkän kaavan mukaan hotellillamme.

TÖYHTÖIIBIKSIÄ HAVAITTIIN BARBATEN LÄHELLÄ

TÖYHTÖIIBIKSIÄ HAVAITTIIN BARBATEN LÄHELLÄ

Keskiviikkona 11.1.2017 oli jälleen hieno päivä – sekä sää että linnut suosivat meitä! Ilma oli lähes pilvetön, heikko länsituuli puhalsi ja lämpöä oli +22 astetta. Aamiaisen jälkeen lähdettiin Gibraltarin salmen rannalle, Punta Carneroon, staijaamaan merelle mutta lintuliikenne oli kovin hiljaista. Noin 10 suulaa, 20 riuttatiiraa, rannassa 6 karikukkoa, isokuovi ja pikkukuovi. Jatkoimmekin aika pian matkaa La Jandalle, jossa vietettiin koko loppupäivä auringonlaskuun saakka. Välillä käytiin Facinasissa katsomassa päivän ekaa minervanpöllöä ja iltapäivällä Benalup-Casas Viejasin kylässä makoisalla kahvilla.

AUTOMME LA JANDALLA

AUTOMME LA JANDALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Suurimpia määriä tänään olivat 20 punapyytä, noin 900 lehmähaikaraa, 600 kattohaikaraa, 50 kapustahaikaraa, noin 40 ruskosuohaukkaa, 400 kurkea, 150 töyhtöhyyppää, 60 kalliopääskyä, 120 mustapäätaskua ja 75 harmaasirkkua. Petolintuja nähtiin mainiosti em. ruskisten lisäksi – varpushaukka, 6 sinisuohaukkaa, 4 liitohaukkaa, 10 hiirihaukkaa, yllättävä mehiläishaukka, 20 tuulihaukkaa ja ampuhaukka. Lisäksi nähtiin alueella jo pitkään ollut adpikkukiljukotka (harvinaisuus Espanjassa) sekä hienon kuvauksellisesti läheltä esiaikuinen iberiankeisarikotka.

ESIAIKUINEN IBERIANKEISARIKOTKA NÄHTIIN HIENOSTI LA JANDALLA

ESIAIKUINEN IBERIANKEISARIKOTKA NÄHTIIN HIENOSTI LA JANDALLA

Muita mainittavia olivat vielä suopöllö, huuhkaja, rääkkähaikara, 3 jalohaikaraa, 2 pronssi-iibistä, 20 sulttaanikanaa, 4 paksujalkaa, 2 pikkutylliä, toinen minervanpöllö, lehtopöllö, harjalintu, 3 kuningaskalastajaa, 2 sinirintaa, ruskokerttu, 3 silkkikerttusta, 2 tulipäähippiäistä, 5 pussitiaista, etelänisolepinkäinen ja pensassirkku. Monipuolinen lintupäivä ja retken lajimäärä nousi lukuun 116 – illallisella oli taas tyytyväisiä retkeläisiä.

PÄIVÄN AIKANA LÖYTYI PARI MINERVANPÖLLÖÄ

PÄIVÄN AIKANA LÖYTYI PARI MINERVANPÖLLÖÄ

Torstaina 12.1.2017 oli edelleen pilvetöntä ja heikkotuulista, lämpöä vajaa 19 astetta. Aamiaisen jälkeen pakattiin kassit ja laukut sekä lähdettiin kohti seuraavaa majapaikkaamme, Hotel Torunoa El Rociossa. Ensin pysähdyttiin Tarifan keskustassa katsastamassa paikalla edelleen viihtyvä kyläbulbuli ja linnoituksella olleet 2 pikkutuulihaukkaa, koiras ja naaras. Vielä käväistiin La Jandassa toviksi ennen ajoa Sanlucar de Barramedaan ja sen viereisille suola-altaille. Paikalla oli mahtavat määrät kahlaajia ja muitakin lintuja, joita tarkkailtiin pari-kolme tuntia ennen käyntiä läheisellä Bonanzan altaalla. Sieltä ajettiin illaksi, kuun nousuhetkeen, El Rocioon, jossa majoittumisen jälkeen oli vuorossa yhteinen leppoisa illallinen ja pieni iltakävely tämän erikoisen näköisen ja tunnelmallisen pikkukaupungin rannassa.

KOIRAS PIKKUTUULIHAUKKA TARIFASSA

KOIRAS PIKKUTUULIHAUKKA TARIFASSA

Suurimpia lintumääriä tänään olivat 40 ristisorsaa, 500 kattohaikaraa, 65 kapustahaikaraa, 93 yöhaikaraa, noin 4000 flamingoa, liki 50 hiirihaukkaa, 50 tuulihaukkaa, 1300 kurkea, 100 avosettiä, 200 pitkäjalkaa, 200 tundrakurmitsaa, 220 töyhtöhyyppää, kaikkiaan noin 15.000 kahlaajaa (pääosin pulmus- ja suosirrejä) Bonanzan altailla ja lähes 200 mustapäätaskua, 40 arokiurua sekä noin 100 harmaasirkkua. Muista lajeista mainittakoon 4 valkopääsorsaa, jalohaikara, 2 kalasääskeä, pikkukotka, muuttohaukka, lehtopöllö, 14 kaitanokkalokkia, 15 räyskää, paksujalka, isosirri, kuningaskalastaja, sinirinta, etelänpuukiipijä ja noin 10 pikkukiurua. Retken lajimäärä oli tämän päivän jälkeen 133.

EL ROCION LAMMELLA OLI PALJON KAPUSTAHAIKAROITA

EL ROCION LAMMELLA OLI PALJON KAPUSTAHAIKAROITA

Perjantaina 13.1.2017 oli jälleen aurinkoista ja heikkotuulista, lämpöä 17 astetta mutta yöllä vain 2-3 astetta. Aamiaisen jälkeen katselimme tunnin verran runsasta lintumaailmaa hotellimme edustalla – mm. satoja haikaroita, kahlaajia, hanhia ja flamingoja. Jatkoimme matkaa kohti Donanan ydinalueita ja vietimme koko päivän hienolla ja laajalla pelto-, niitty- ja kosteikkoalueella tuhansien lintujen joukossa. Vierailimme myös opastuskeskuksessa kahvilla ja illaksi ajoimme takaisin El Rocioon illalliselle. Lintumäärät olivat tänäänkin huomattavia, mm. 700 merihanhea, 500 jouhisorsaa, noin 1000 lapasorsaa, 400 tavia, 280 punasotkaa, 20 mustakaulauikkua, 80 pikku-uikkua, 1000 pronssi-iibistä, 130 kapustahaikaraa, 1200 flamingoa, 50 ruskosuohaukkaa, 40 hiirihaukkaa, 80 tuulihaukkaa, 90 sulttaanikanaa, 180 pitkäjalkaa, 200 töyhtöhyyppää, 25 mustapyrstökuiria, 20 arokiurua, 100 mustapäätaskua, 120 tiltalttia, 30 siniharakkaa, 50 pensasvarpusta ja 50 harmaasirkkua. Kyllä katsottavaa piisaa!

SINIHARAKKA KULJETTAA KANARIANMÄNNYN KÄPYÄ

SINIHARAKKA KULJETTAA KANARIANMÄNNYN KÄPYÄ

Mainittavimpia lajeja olivat ruostesorsa, 4 ruskosotkaa, 10 punapäänarskua, 2 valkopääsorsaa, kruununokikana (kaularengastettu), 6 jalohaikaraa, 10 mustahaikaraa, 70 yöhaikaraa, käärmekotka, pikkukotka, 4 isohaarahaukkaa, 5 liitohaukkaa, kapustarinta, kaitanokkalokki, minervanpöllö, 2 tornipöllöä, suopöllö, harjalintu, kuningaskalastaja, 2 lyhytvarvaskiurua, virtavästäräkki, sinirinta, 10 silkkikerttusta, 3 etelänisolepinkäistä ja vahanokka. Retken lajimäärä kipusi jo 156:een. Hieno lintupäivä taas!

TORNIPÖLLÖSTÄ EN EHTINYT SAADA PAREMPAA KUVAA

TORNIPÖLLÖSTÄ EN EHTINYT SAADA PAREMPAA KUVAA

Lauantaina 14.1.2017 oli jälleen kaunis ja aurinkoinen päivä joskin vähän aiempia viileämpi (16 astetta). Tuuli oli lännestä ja kohtalaista. Aamiaisen jälkeen katseltiin taas hetki lintuja hotellin rannassa kunnes lähdimme ajamaan kohti Huelvan kaupungin rantaa, Marismas del Odielin suistoaluetta. Staijailtiin merelle toista tuntia ja laskettiin suiston kahlaajia kunnes ajeltiin Mazagonin kaupunkiin päiväkahville ja bocadillolle. Jokunen heladoskin teki kauppansa. Iltapäivällä siirryttiin kiirehtimättä El Rocion läheiselle luontokeskuksen (Palacio de Acebro) alueelle ja sieltä hiljalleen hotellille. Lauantaina El Rociossa olikin menoa ja meininkiä – paljon väkeä, kirkossa messu ja jokunen ilotulitusraketti pelotti flamingot lentoon. Käveltiin iltakierros kaupungin vilinässä kunnes nautittiin taas porukalla erinomaisen maukas illallinen.

HUELVAN HIEKKARANNALLA PULMUSSIRRI LÖYSI ITSELLEEN MUKAVAA SYÖTÄVÄÄ

HUELVAN HIEKKARANNALLA PULMUSSIRRI LÖYSI ITSELLEEN MUKAVAA SYÖTÄVÄÄ

Päivän mainittavimpia lintusummia olivat 250 merihanhea, 45 ristisorsaa, 40 harmaasorsaa, 300 tavia, 40 suulaa, 50 kattohaikaraa, 60 pronssi-iibistä, 80 kapustahaikaraa, 800 flamingoa, 150 pitkäjalkaa, 40 meriharakkaa, 200 suosirriä, 150 mustapyrstökuiria, 40 punakuiria ja 300 selkälokkia. Muita mainittavia havaintoja olivat mm. ruostesorsa, 2 punapyytä, 3 mustakaula-uikkua, 2 yöhaikaraa, 3 kalasääskeä, 2 pikkukotkaa, 7 kuovisirriä, 3 pikkusirriä, 4 kaitanokkalokkia, mustanmerenlokki, 2 välimerenlokkia, harjalintu, kuningaskalastaja, 10 ruokkia, 3 pyrstötiaista, 2 etelänpuukiipijää, 3 etelänisolepinkäistä ja 5 siniharakkaa. Retken lajimäärä tämän päivän jälkeen oli 163.

EL ROCIO ON HIENO PIKKUKAUPUNKI

EL ROCIO ON HIENO PIKKUKAUPUNKI (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 15.1.2017 lähdimme aamiaisen jälkeen ajelemaan takaisin kohti Malagaa.
Sää oli edelleen pilvetöntä mutta vähän viileää (12 astetta), vuoristossa varsinkin. Matkalla pysähdyimme pariksi tunniksi tutulle Montejaquen alueelle, josta kertyi pääosa päivän havainnoista. Päiväkahvin jälkeen jatkoimme Rondan rotkolaaksoa katsomaan ja sieltä edelleen Sierra de las Nieves’in vuorille, jossa tehtiin pari laadukasta pysähdystä. Illansuussa ja illan jo pimetessä ajettiin yöksi hotelli Alayáan Benalmadenaan, jossa nautimme porukalla buffet-illallisen ja pidimme tämän matkan viimeisen iltahuudon. Tänäänkin kertyi muutama hyvä lajisumma – mm. 15 punapyytä, 250 pronssi-iibistä, 20 kapustahaikaraa, 100 hanhikorppikotkaa ja 70 alppivarista. Muita mainittavia olivat mm. 3 isohaarahaukkaa, 5 kivikkotöyhtökiurua, kangaskiuru, 3 mustataskua, 6 kulorastasta, 3 sinirastasta, 2 kuusitiaista, pähkinänakkeli, pyrstötiainen, 2 etelänisolepinkäistä, 10 siniharakkaa, 4 kalliovarpusta, koskikara, 2 pensassirkkua ja 6 vuorisirkkua. Retken lajimäärä kohosi lukuun 173.

VUORISIRKUT NÄYTTÄYTYIVÄT HIENOSTI

VUORISIRKUT NÄYTTÄYTYIVÄT HIENOSTI

Maanantaina 16.1.2017 oli ohjelmassa matka Suomeen. Hotellilta lähtö lentokentälle klo 07 ja Finnairin lento Hesaan lähti jopa hieman etuajassa klo 10.20. Kovan vastatuulen takia Helsinkiin saavuttiin kuitenkin vähän myöhässä klo 16.20. Tavarat mukaan, retkikavereille kiitokset ja käytiin vielä Outin kanssa syömässä lentoaseman bistrossa maittavat spagetit ennen ajoa Turkuun. Tie oli kuiva ja perillä Turussa oltiin klo 19.15.

Epilogi.

Olen ollut Espanjassa linturetkellä noin 15 kertaa, Outikin useita kertoja, ja tämä matka kuuluu ehdottomaan parhaimmistoon sekä lintu- että lajimäärältään. Yhteensä 172 lajia tammikuun retkellä on varsin komea luku mutta iso lajimäärä ei ollut suinkaan itsetarkoitus – lintuja vaan näkyi ja riitti! Sääkin oli upea, mainiosta seurasta puhumattakaan. Erityiskiitos kuuluu tietysti Korhosen Karille ja Katajan Mikolle aivan erinomaisista järjestelyistä, kuljetuksista ja opastuksista. Kiersimme viikon aikana Lounais-Espanjan lähes kaikki tärkeimmät lintupaikat, 1-2 lisäpäivällä olisimme toki vielä paremmin ehtineet kattaa vuoristoalueita ja Malagan ympäristöä. Meille lintukuvaus on tärkeää ja tämän tammikuun retken saalis oli vähintäänkin hyvä vaikka kuvaus tapahtui muun retkeilyn ohessa, ilman sen kummempaa ennakkosuunnittelua tai kojuilua. Uusia Espanjan lajeja kertyi 8 kappaletta ja olen Manner-Espanjassa nyt nähnyt kaikkiaan 263 lintulajia. Hieno lintumaa.

ETELÄNISOLEPINKÄISIÄ OLI USEITA

ETELÄNISOLEPINKÄISIÄ OLI USEITA

Retkemme lintukuvat löytyvät isompina kuvina täältä: http://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit | Kommentit pois päältä artikkelissa Hieno talviretki Lounais-Espanjaan

Yhteenveto kesän ja syksyn 2016 havainnoista Utössä

Alkuvuoden 2016 yhteenveto löytyy täältä. (tehty kesäkuussa 2016)

Ruisrääkkä raksutti itäniityllä 27.6. asti ja kesykyyhky vieraili saaressa 19.6. Kirjokerttuja oli ainakin 2 paria (toisen pesintä varmistui), lisäksi saaressa pesi luhta- ja viitakerttunen. Harvinaisia kesävieraita olivat mustaleppälintu 20.6.-3.7., sepelhanhi 28.6.-3.7. ja idänuunilintu 14.7. Etelänkiisla nähtiin 30.6., 13.7.,14.7. ja 24.7., kirjosiipikäpylintuja havaittiin yhteensä 6 yksilöä 11.7.-5.8. ja pähkinähakki käväisi 27-28.8.

KIRJOKERTTU ON VIELÄ VUOSITTAINEN PESIMÄLAJI UTÖSSÄ

KIRJOKERTTU ON EDELLEEN VUOSITTAINEN PESIMÄLAJI UTÖSSÄ

Syksyn näkyvin vaelluslintu oli pyrstötiainen, joita laskettiin enimmillään 3.10. yhteensä noin 1400 yksilöä. Luhtakana oleskeli itärannan ruovikossa 16-22.7. ja ääntä kuultiin myös syksyllä, jänkäsirriäinen nähtiin 16.7. ja pulmussirri 28.7.

PYRSTÖTIAISILLA OLI KOVA SYYSVAELLUS

PYRSTÖTIAISILLA OLI KOVA SYYSVAELLUS

Ensimmäinen merisirri havaittiin 16.10. ja syksyn suurin määrä 156 yksilöä laskettiin 25.11. Muuttohaukkoja nähtiin syysmuutolla 18.8. alkaen yhteensä 6 yksilöä. Ilmeisesti alueella jo useana vuonna talvehtinut vanha muuttohaukka ilmestyi mielipaikalleen Knivskäriin 26.10. mutta viipyi jostain syystä paikalla vain pari päivää. Mustaleppälintu nähtiin syksyllä 17.10. ja 28-29.10. ja Utössä harvinaisia/harvalukuisia olivat palokärki 17.9., kaulushaikara 23.9., 4 helmipöllöä 8.10.- 11.11., varpuspöllö 15.10. ja vuorihemppo 28. ja 31.10 sekä 8-9.11.

HAARAHAUKKOJA NÄHTIIN YLLÄTTÄVÄN MONTA KERTAA VUODEN AIKANA

HAARAHAUKKOJA NÄHTIIN YLLÄTTÄVÄN MONTA KERTAA VUODEN AIKANA

Myöhäisiä syyshavaintoja olivat mm. ristisorsa 17.9., käki 2.10., harmaasieppo 3.10., kuhankeittäjä 9-10.10., törmäpääsky 9.10., hernekerttu 20.10., haarapääsky 22.10., metsäkirvinen 26.10., pikkusieppo 28.10., silkkiuikku 19.11., västäräkki 22.11., pikkulokki 5.12., tavi 17.12., sepelkyyhky 18.12. ja niittykirvinen 19.12.

JÄNKÄSIRRIÄISET OLIVAT LÄHES KATEISSA

JÄNKÄSIRRIÄISET OLIVAT LÄHES KATEISSA

TAIGAUUNILINTUJA NÄHTIIN KYMMENEN

TAIGAUUNILINTUJA NÄHTIIN KYMMENEN

 

Kesän ja syyskauden harvinaisuudet:

Harvinaisuuksien suhteen syksy oli varsin hyvä vaikkei odotettua taigarautiaista Utöstä löydettykään. Ehkä vielä joskus.

Rusorintakerttu 28.6.-3.7. 1k p (vuoden 3.)

Haarahaukka 10-11.9. 1kv p, 12.9. +1kv m

Kiljukotka 16.9. 1 subad m

Taigauunilintu 17.9.-2.10. noin 10 yksilöä, eniten 26.9. 4 yks

Arosuohaukka 18.9. 1kv p

Isokirvinen 2.10. 1m, 26.10. 1m

Sinipyrstö 2.10. 1 n-puk p

Hippiäisuunilintu 7.10. 1p, 10.10. 1p

Tunturihaukka 10.10. 1 juv p/m (saaren 2.)

Tulipäähippiäinen 18-21.10. 1k p (saaren 2.)

Tunturikiuru 20.10. 1m, 4.11. 5 p/m, 5.11. 1m

Jääkuikka 11.11. 1 tp m

TULIPÄÄHIPPIÄINEN VIIHTYI SAARESSA KOLME PÄIVÄÄ

TULIPÄÄHIPPIÄINEN VIIHTYI SAARESSA NELJÄ PÄIVÄÄ

Vuoden 2016 aikana Utössä havaittiin 217 lajia, joka on lähellä kymmenen viime vuoden keskiarvoa. Helpoimpia puutteita olivat pikkutikka, punasotka, närhi, maakotka, teeri ja vesipääsky. Lintuharrastajia saaressa kävi totutun runsaasti, tosin jonkin verran edellisvuosia vähemmän. Myös pitkäaikaishavainnoitsijoita oli varsin vähän, pisimpään allekirjoittaneen lisäksi saaressa komppailivat ja staijasivat Kimmo Kuusisto, Seppo Sällylä, Ismo Hyvärinen ja Mikko Järvinen.

Osa em. havainnoista on luonnollisesti vielä ARK- ja RK-käsittelyssä.

RUSORINTAKERTTU PITI REVIIRIÄ KESÄLLÄ SAARESSA, LAULOI AHKERASTI

RUSORINTAKERTTU PITI REVIIRIÄ KESÄLLÄ SAARESSA, LAULOI AHKERASTI

Uto_panoraama_11_16

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Yhteenveto kesän ja syksyn 2016 havainnoista Utössä