Pudotuskelejä ja huippuaikainen kivitasku

Maanantaina 20.3.2023 oli aika palata takasin Utöhön. Sää oli sateinen ja sumuinen, näkyvyys alle 500 m lähes koko päivän. Kohtalaista (5-8 m/s) lounaistuulta ja lämpöä oli 3 astetta. Nauvossa tehtiin lyhyt pysähdys ja Pärnäsissä laivalle tuli paljon väkeä, pääosa matkalla Jurmoon. Lintuharrastajiakin pari Jurmoon, Leo Wallinmaa vaimonsa kanssa. Matkalla Nauvossa näkyi pellolla 2 kanadanhanhea, laivalta ei tehty kummempia havaintoja. Utöhön saavuttiin klo 13 ja tihkun, sumun ja mahatautini takia olin koko loppupäivän sisällä. Outi teki illansuussa kierroksen itärannalle ja näki mm. 7 kiurua, 9 räkättirastasta ja itärannalla huippuaikaisen naaras kivitaskun. Koska Outilla on aina kamera mukana niin huonosta valosta huolimatta hyvät dokumentitkin tallentuivat.

KIVITASKU NAARAS ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

KIVITASKU NAARAS ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiirasta en löytänyt kuin 2 aikaisempaa keväthavaintoa Suomesta, mutta en tiedä onko niistä kumpaakaan hyväksytty – ainakaan mitään merkintää hyväksynnästä ei ole. Ikkunamme alla kivillä istuskeli varpushaukka ja kylällä lenteli yllättäen kesykyyhky. Toivottavasti olo on huomenna jo parempi, että pääsisi maastoon.

PIKKU-UIKKU PIILOTTELI HOTELLIN VIERASVENELAITURIN POIJUJEN KYLJESSÄ

PIKKU-UIKKU PIILOTTELI HOTELLIN VIERASVENELAITURIN POIJUJEN KYLJESSÄ

Tiistaina 21.3.2023 oli edelleen sumuinen päivä, jo kolmas peräkkäin. Näkyvyys oli vain muutama sata metriä koko päivän, lounaistuulta 5-8 m/s. Lämpötila vaihteli -1 ja +1 välillä. Sumun takia ei staijia, mutta kompattiin koko saari, kunto oli jo parempi kuin eilen. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, merihanhi, pikku-uikku edelleen (nyt hotellin vierasvenelaiturin luona), uuttukyyhky, 2 lehtokurppaa, 2 töyhtöhyyppää, 5 naakkaa, 10 räkättirastasta ja 8 kottaraista. Pikkulinnuista mainittavia olivat rautiainen, 3 punarintaa, 32 kiurua, 11 kangaskiurua, 4 pajusirkkua, 2 hemppoa, 2 pikkuvarpusta ja vihervarpunen (olleet pitkään kateissa).

KANGASKIURUJA ON JO MUUTOLLA

KANGASKIURUJA ON JO MUUTOLLA

Keskiviikkona 22.3.2023 jatkui suttuinen keli – heikkoa vesisadetta aamuhämärästä iltapäivään saakka ja sen päälle taas tiheää sumua, valot miltei kateissa. Lämpöä oli 3-4 astetta, lounaistuulta 9-10 m/s ja jälleen jäi meristaiji väliin, kun ei näkynyt oikein mihinkään. Kierrettiin saaren itäosat ja kyläalue. Nähtiin mm. harmaahaikara, pikku-uikku edelleen, sepelkyyhky, 2 lehtokurppaa ja käpytikka. Lounaistuuli ja sade olivat pudottaneet saareen ensimmäisen kunnollisen annoksen muuttolintuja, nähtiin mm. 5 kulorastasta, 65 mustarastasta, kevään ekat 24 hippiäistä, 11 punarintaa, 2 peukaloista, kevään eka puukiipijä, 11 kangaskiurua, 5 kiurua ja 4 pulmusta. Lisäksi nähtiin mm. hemppo, urpiainen, 2 vihervarpusta ja 2 pikkuvarpusta. Iltapäivällä lähti melko paljon väkeä mantereelle.

MUUTTAVIA PUNARINTOJA TULI JO USEITA SAAREEN

MUUTTAVIA PUNARINTOJA TULI JO USEITA SAAREEN

KEVÄÄN EKA PUUKIIPIJÄ

KEVÄÄN EKA PUUKIIPIJÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Sukupuutosta ja kuuttien vammoista

Oheisen tuoreen lehtiotsikon mukaan ei tässä enää paljon ole meikäläisellä aikaa jäljellä, täytyy kuitenkin vielä jatkaa blogeja niin kauan kuin voi…

Jormat

Alkuviikolla Utöstä löytämäni harmaahylkeen poikasen, kuutin, rinnassa oli yllättävän iso reikä – selvästi jonkin ulkopuolisen tekijän aiheuttama vamma. Vamma ei kuitenkaan ollut enää verinen, eli aikaa oli jo vähän kulunut, vaikka ei kuuttikaan vielä montaa viikkoa vanha ollut, koska sillä oli vielä hyvinkin paljon valkoista karvaa jäljellä. Vamman syntyä voi vain arvailla.

kuutti_02_Korppoo_03_23

kuutti_03_Korppoo_03_23

Yksi mahdollisuus on merikotka, joita läheisillä hyljeluodoilla on päivittäin 10-20 yksilöä kärkkymässä hylkeiden synnytysjälkeisiä  ravinnoksi ja voivathan ne käydä kuuttienkin kimppuun. Useimmiten kuitenkin merikotkat iskevät päähän ja silmiin, jollaisia vammoja ei tässä kuutissa näkynyt. Myös isot lokit ahdistelevat kuutteja, mutta ne eivät kykene nahkaa tällä tavoin puhkomaan. Tietysti kyse voi olla myös loukkaantumisesta, esimerkiksi tapaturmasta teräviin kiviin. Merenkäynti Utön hyljeluodoilla on ajoittain todella rajua. Yksi varteenotettava mahdollisuus on myös (vieras) uroshalli, joka on voinut eturäpylöidensä kynsillä vahingoittaa tätä kuuttia. Vammasta huolimatta kuutti oli hyväkuntoisen näköinen, eloisa, liikkuva ja äänekäskin. Sain eri vaihtoehdoista hyvää lisätietoa hyljetuntijoilta Antti Halkalta, Markus Aholalta ja Mervi Kunnasrannalta.

kuutti_05_Korppoo_03_23

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Sukupuutosta ja kuuttien vammoista

Muuttolintuja!

Maanantaina 13.3.2023 oli aurinkoinen aamu ja aamupäivä, sitten pilvistyi ja lounaasta lähestynyt voimakas matalapaine toi runsaat räntäsateet klo 16 alkaen. Samalla aamun heikko etelätuuli voimistui kovaksi kaakkoistuuleksi, 19 m/s ja puuskat 24. Lämpötila oli nollan paikkeilla koko päivän. Runsaan tunnin staiji aamulla ja lumessa kahlauskierros saaren itäosassa ja kyläalueella tuottivat mm. 3 allia, 2 tukkakoskeloa, 15 riskilää, ruokin ja vain 1 haahkan tänään. Norra Grimsörarnalla viihtyvä n. 500 merisirrin parvi lenteli aamulla taas pariin otteeseen hienona ”pallona”. Pikku-uikku piilotteli edelleen rantavajojen tuntumassa, muuten näkyi niukasti mitään – kottarainen, punarinta ja 3 pikkuvarpusta mainittavimmat. Kovassa tuulessa sähkötkin katkeilivat illalla.

PIKKU-UIKKU NAAMIOITUU HYVIN BETONIPYLVÄIDEN SUOJAAN

PIKKU-UIKKU NAAMIOITUU HYVIN BETONIPYLVÄIDEN SUOJAAN

Tiistaina 14.3.2023 yöllisen myrskynpoikasen ja vesisateen jälkeen päivä oli puolipilvinen ja lämmin (5 astetta), aamun 14 m/s lounaistuuli heikkeni illaksi 5 m/s. Iltapäivällä saatiin taas heikkoa vesisadetta. Staijia 2 tuntia majakan suojassa ja kiersin koko saaren. Lumet olivat reipasta vauhtia huvenneet ja kulkeminen oli oleellisesti helpottunut. Havaintoja tänään mm. 2 harmaahaikaraa (itärannalla), 14 ruokkia, pikku-uikku edelleen, vuoden ekat 13 töyhtöhyyppää ja aamulla eteläkärjen-Pattskärin alueella pyöri kahteen otteeseen 2 ad tp pikkulokkia. Yllättävä havis näin maaliskuulla, mutta tänään myöhemmin havaittiin pikkulokki myös Hangossa; Jurmossa ja Kasnäsissä. Mistä lienevät tulleet.. Saaressa näkyi myös kiuru, kottarainen ja 12 räkättirastasta. Tänään oli vihdoin vähän keväisempää fiilistä!

KALALOKKEJA OLI TÄNÄÄN RUNSAASTI MERELLÄ

KALALOKKEJA OLI TÄNÄÄN RUNSAASTI MERELLÄ

Keskiviikkona 15.3.2023 oli vaihteeksi pilvetön, aurinkoinen päivä ja melko leppoisa (8-12 m/s) lounaistuuli. Lämpöä oli 3 astetta. Staijia n. 1,5 tuntia. luotsiasemalla ja kiersin koko saaren Kesnäsiä ja Enskäriä lukuun ottamatta. Merellä muutti mm. 11 laulujoutsenta, 9 haahkaa, 5 ruokkia, 8 riskilää ja mereltä, Gotlannin suunnasta, liihotteli suopöllö, joka laskeutui huilaamaan Kesnäsin katajikkoon. Kylän rannassa oli edelleen pikku-uikku. Saarikierros tuotti mm. uuttukyyhkyn, 3 kulorastasta, 23 kiurua, kevään ekat 2 kangaskiurua ja myös ensimmäisen pajusirkun, koiras itärannalla. Löysin rannalta myös melko vastasyntyneen harmaahylkeen kuutin, useimpina vuosina jokunen kuutti löytyy myös täältä pääsaaren rannasta. Iltapäivällä lähdinkin vähäksi aikaa käymään mantereella.

KUUTTI IHMETTELI MINUA

KUUTTI IHMETTELI MINUA

MERIMETSOJA ON SATAMASSA EDELLEEN LÄHES SATA YKSILÖÄ

MERIMETSOJA ON SATAMASSA EDELLEEN LÄHES SATA YKSILÖÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Muuttolintuja!

Kevääntulo edelleen jäissä

Torstaina 9.3.2023 oli eilisen lumimyräkän jälkeen kaunis päivä. Aurinkoista, illalla lännestä pilvistyvää,  ja heikkoa tuulta – aamulla pohjoisesta, illalla etelästä. Pakkasta oli aamulla runsaat 6 astetta eli taisi olla koko talven kylmin päivä Utössä. Illallakin oli vielä 2 pakkasastetta. Staijia runsas tunti luotsiasemalla, mutta voimakas väreily merellä haittasi. Kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Lintuja oli varsin niukasti, merellä näkyi mm. 2 koiras haahkaa, 2 allia, 21 riskilää ja 2 tukkakoskeloa. Pikku-uikku on sittenkin edelleen paikalla oltuaan kolme päivää kateissa, tänään viihtyi enimmäkseen Anderssonin venevajan tuntumassa.

PARIKYMMENTÄ TUKKASOTKAA UISKENTELEE KYLÄN RANNOILLA

PARIKYMMENTÄ TUKKASOTKAA UISKENTELEE KYLÄN RANNOILLA

Saaressa nähtiin mm. 7 kiurua, käpytikka ja 2 peukaloista. Päivän aikana oli mukavaa merikotkamuuttoa, laskettiin yhteensä 18 Gotlannin suunnasta saapunutta yksilöä, kaikki esiaikuisia. Em. lisäksi lähiluodoilla päivysti n. 15 merikotkaa. Illalla saareen saapui luonto- ja lintuporukkaa, Ismo Hyvärinen sekä Eppu Blomqvist, Reijo Rinne, Paula Lähteenaho, Peter Loman ja Soile Hyvärinen.

UTÖSSÄ ON TALVISEN KAUNISTA

UTÖSSÄ ON TALVISEN KAUNISTA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 10.3.2023 oli yöllä ja aamulla taas varsinainen lumimyräkkä – paljon uutta lunta navakan tuulen kera (lounaistuulta 8-12 m/s). Sade loppui klo 8 aikoihin, myöhemmin oli puolipilvistä, lämpöä -1 ja +1 välillä, näkyvyys hyvä. Staijia pari tuntia ja saaressa kiertelyä, joka runsaan lumen takia jäi vähän vähemmälle. Merellä nähtiin mm. 13 allia, 41 haahkaa, 5 tukkakoskeloa, 9 riskilää, 12 ruokkia ja jälleen Norra Grimsörarnalla n. 500 merisirrin parvi. Pikku-uikku oli edelleen paikalla, nyt hotellin rannassa. Saaresta löytyi myös mm. käpytikka, 7 kiurua, luotokirvinen itärannalla, peukaloinen, 3 punarintaa, 2 räkättirastasta ja 3 pikkuvarpusta. Outi lähti aamulaivalla lastenlapsia hoitelemaan mantereelle, Tammerot saapuivat illalla.

PIKKU-UIKKU PAKENI TUULTA JA LUMISADETTA RANTAVAJOJEN ALLE

PIKKU-UIKKU PAKENI TUULTA JA LUMISADETTA RANTAVAJOJEN ALLE

Lauantaina 11.3.2023 talvi tiukensi taas otettaan – täyspilvistä, heikkoa lumisadetta lähes koko päivä, pakkasta oli 2-3 astetta ja aluksi itä-, myöhemmin pohjoistuulta 8-10 m/s. Staijia aamulla vajaa 2 tuntia luotsiasemalla ja saarikomppausta. Nähtiin mm. laulujoutsen, 24 haahkaa, 13 allia, 2 tukkakoskeloa, 9 riskilää, 7 ruokkia, 32 merikotkaa ja kylän rannassa edelleen pikku-uikku. Saaressa oli myös käpytikka, 6 kiurua, 2 peukaloista, punarinta, räkättirastas ja 2 pikkuvarpusta. Kevätmuuttajia edelleen odotellaan, taitaa vaan talvi jatkaa vieläkin sinnittelyään.

PEUKALOISIA ON MUUTAMA SELVINNYT TALVESTA

PEUKALOISIA ON MUUTAMA SELVINNYT TALVESTA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 12.3.2023 oli puolipilvistä, pohjoistuulta 5-7 m/s ja lämpötila vaihteli asteen verran nollan molemmin puolin. Iltapäivällä saatiin taas muutama lumikuuro. Staijia luotsiasemalla vajaa 3 tuntia, lisäksi kierrettiin kyläaluetta ja saaren itäosaa. Nähtiin mm. 37 haahkaa, 4 allia, 4 tukkakoskeloa, 19 riskilää ja jälleen Norra Grimsörarnalla sama n. 500 merisirrin parvi – kolmeen otteeseen lennossa. Kylän satamassa oleskeli edelleen pikku-uikku. Saaressa havaittiin mm. kevään eka suopöllö – ensin Kesnäsissä ja myöhemmin itäniityllä, lisäksi 2 kiurua, peukaloinen, 2 punarintaa, 3 pikkuvarpusta ja itärannalla jälleen luotokirvinen. Iltapäivällä lähti mantereelle paljon väkeä, myös kaikki vierailevat lintuporukat.

TÄNÄÄN NÄKYI KEVÄÄN EKA SUOPÖLLÖ

TÄNÄÄN NÄKYI KEVÄÄN EKA SUOPÖLLÖ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki!) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kevääntulo edelleen jäissä

Lisää lunta, kevät viipyy

Maanantaina 6.3.2023 jatkui heikkotuulinen (N 4-6 m/s) korkeapainesää, puolipilvistä ja pakkasta oli 2 astetta. Staijia n. 3 tuntia luotsiasemalla (merellä nyt väreilyä) ja kierrettiin koko saari. Mainittavaa olivat mm. 31 allia, 18 tukkakoskeloa, 24 riskilää, 2 lapasotkaa, varpushaukka ja huuhkaja aamulla Kobbanilla. Saaressa nähtiin mm. 6 kiurua, 2 peukaloista, punarinta, räkättirastas ja käpytikka. Järvisen Mikko ja Anu sekä Jauhiainen ja Kuusisto lähtivät päivällä mantereelle. Mikael Johansson saapui saareen lintuja kuvaamaan.

KIURUJA ON VIELÄ NIUKASTI

KIURUJA ON VIELÄ NIUKASTI

Tiistai 7.3.2023 oli kaunis talvipäivä. Aamulla oli täysin tyyntä, myöhemmin kaakkoistuulta 10 m/s. Lämpötila 0 ja -4 välillä, pari kevyttä lumikuuroa, mutta aurinkoakin paljon. Fladan on mennyt osaksi jäähän ja mm. pikku-uikku näyttää kadonneen. Staijia aamulla 1,5 tuntia luotsiasemalla ja koko saari kierrettiin Enskäriä lukuun ottamatta. Lintuja näkyi mm. 2 koiras haahkaa, pilkkasiipi, 2 tukkakoskeloa, ruokki, 42 riskilää ja Grimsörarnalla n. 450 merisirrin parvi. Parvi nousi hienosti muutamia kertoja lentoon ja lensi myöhemmin loivasti kiemurtelevana nauhana koilliseen päin laskeutuen Norra Grimsörarnalle. Siellähän on ennenkin nähty tällaisia merisirrien ”jättiparvia”. Saaressa nähtiin mm. 2 uuttukyyhkyä, kevään eka sarvipöllö (Kesnäs, myöhemmin itäniityn reunalla), 14 räkättirastasta, 5 kiurua, peukaloinen ja punarinta.

MERIKOTKIA ON NYT RUNSAASTI

MERIKOTKIA ON NYT RUNSAASTI

Keskiviikkona 8.3.2023 oli jälleen aikamoinen lumimyräkkä, itäkoillisesta puuskaista tuulta 12-15 m/s, pakkasta 1-3 astetta ja lumituiskua koko yö ja aamupäivä sekä jälleen illansuussa. Harvoin on Utössä näin paljon lunta. Staiji jäi tänään väliin, vähän kierreltiin kyläalueella ja ainoat mainittavat linnut olivat varpushaukka, käpytikka ja 2 punarintaa. Päivä kului mukavasti pääosin kotosallakin. Mikael Johansson lähti iltapäivällä mantereelle.

LUNTA TULI TÄNÄÄN LISÄÄ KOVAN TUULEN KERA (Kuva: Outi Sarjakoski)

LUNTA TULI TÄNÄÄN LISÄÄ KOVAN TUULEN KERA
(Kuva: Outi Sarjakoski)

PELTOMYYRÄ YRITTÄÄ LÖYTÄÄ RUOKAA

PELTOMYYRÄ YRITTÄÄ LÖYTÄÄ RUOKAA

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Lisää lunta, kevät viipyy

Lumimyrskyä ja merisirrejä

Torstaina 2.3.2023 oli pääosin aurinkoista ja lämpöä 4 astetta. Föhn-tuuli puhalsi edelleen luoteesta 8-13 m/s. Staijia aamulla runsas tunti ja kompattiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Havaintoja olivat mm. 3 laulujoutsenta, 7 allia, 4 riskilää, 3 ruokkia (joista 1 jp) ja Fladanilla edelleen 2 lapasotkaa, uivelo ja pikku-uikku. Lisäksi nähtiin uuttukyyhky, 3 naakkaa, varpushaukka, 16 räkättirastasta, 2 peukaloista ja itärannalla jälleen luotokirvinen. Järvisen Mikko ja Anu saapuivat illalla saareen ja meillä kävi elokuvaryhmä tiedustelemassa saavatko huhtikuussa kuvata joitain otoksia pihallamme. Saareen saapuu kuulemma yli 30 hengen kuvausporukka.

LAPASOTKA JA TUKKASOTKA YHTEISKUVASSA

LAPASOTKA JA TUKKASOTKA YHTEISKUVASSA

Perjantaina 3.3.2023 oli jälleen pääosin aurinkoista, mutta illansuussa saatiin hetki tihkusadetta. Lämpöä oli 3 astetta, länsiluoteista tuulta 8-13 m/s. Myöhään illalla runsasta räntäsadetta ja myrskyisää luoteistuulta, puuskat yli 21 m/s. Staijia aamulla pari tuntia ja kierrettiin koko saari. Nähtiin mm. 2 lapasotkaa, 13 allia, 30 riskilää, 7 ruokkia ja kyläsatamassa edelleen pikku-uikku. Muuta mainittavaa olivat uuttukyyhky, käpytikka, kevään ekat 2 kiurua, luotokirvinen edelleen, peukaloinen ja punarinta. Iltapäivällä saunottiin ja illalla oltiin kyläkokouksessa Grannaksella.

PIKKU-UIKKU ILAHDUTTAA MEITÄ JOKA PÄIVÄ, JO YLI KUUKAUDEN

PIKKU-UIKKU ILAHDUTTAA MEITÄ JOKA PÄIVÄ, JO YLI KUUKAUDEN

Lauantaina 4.3.2023 yöllä alkanut myrskytuuli lumikuuroineen jatkui koko päivän – aamupäivällä puhkui vielä pohjoisluoteista tuulta 18 m/s, puuskat 24, ja illansuussakin edelleen 14 m/s. Lumipyryä saatiin varsinkin aamupäivällä, pakkasta oli 1 aste. Ei staijia ja ulkoilukin jäi melko niukaksi, kierrettiin vähän kyläaluetta, itäniittyä ja Enskäriä. Nähtiin mm. koiras haahka (kevään eka), 2 lapasotkaa, pikku-uikku, tp naurulokki, sepelkyyhky, 13 kiurua ja luotokirvinen. Iltapäivällä Ossi Tahvonen sekä Jauhiaisen Jussi ja Kuusiston Kimmo saapuivat lintureissulle saareen.

LUMIMYRÄKKÄ ALKOI YÖLLÄ

LUMIMYRÄKKÄ ALKOI YÖLLÄ

KALALOKKEJA ON VIIME PÄIVINÄ OLLUT RUNSAASTI

KALALOKKEJA ON VIIME PÄIVINÄ OLLUT RUNSAASTI

Sunnuntaina 5.3.2023 oli vaihteeksi heikkoa tuulta (N 2-5 m/s) ja lämpötila oli nollan molemmin puolin. Puolipilvistä ja pitkin päivää saatiin niskaan sakeitakin lumikuuroja, välillä oli taas auringonpaistetta. Staijia n. 4,5 tuntia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. laulujoutsen, 112 allia, pilkkasiipi, 10 tukkakoskeloa, 41 riskilää, ruokki, n. 150 kalalokkia ja Fladanilla edelleen 2 lapasotkaa ja pikku-uikku. Grimsörarnalla pyöri useita kertoja n. 300 merisirrin parvi, välillä hienon pyöreänä pallona ja pääosin kaakkoispuolen luodoilta laskettiin yhteensä 46 merikotkaa. Saaressa havaittiin mm. naakka, käpytikka, räkättirastas, 2 peukaloista, punarinta ja 16 kiurua. Tahvonen lähti päivällä mantereelle. Illalla huuteli huuhkaja.

KÄPYTIKKA ON. JÄMÄHTÄNYT SAAREEN

KÄPYTIKKA ON JÄMÄHTÄNYT SAAREEN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Lumimyrskyä ja merisirrejä

Takaisin saareen, kevätmuutto jäissä

Maanantaina 27.2.2023 lähdettiin Outin kanssa takaisin Utöhön. Autolla aamulla Nauvoon, kahville ei nyt ehditty, mutta m/s Baldurilla juotiin aamusumpit. Laivalle kertyi kohtalaisesti väkeä, lintuporukkaa ainakin seitsemän henkeä menossa Jurmoon, tuttuja mm. Koistinen, Teivonen, Juurikivi, Rannikko ja Hellsten. Päivä oli puolipilvinen, heikkoa lounaistuulta ja lämpöä oli 3 astetta. Lintuja nähtiin mm. 2 jp riskilää ja Nötön satamassa harmaahaikara. Utöhön saavuttiin auringonpaisteessa klo 13 maissa, tavarat kotiin ja tehtiin pikainen saarikierros itäosassa ja kyläalueella. Lunta on vielä jonkin verran maastossa. Ennen pimeän tuloa nähtiin mm. 2 lapasotkaa, uivelokoiras, 2 räkättirastasta ja kylän rannassa luotokirvinen – tuttuja tämän talven lajeja. Pikku-uikkua ei nyt löydetty.

ILLALLA OLI UTÖSSÄ SAAKKA HARVINAISEN KOMEAT REVONTULET

ILLALLA OLI UTÖSSÄ SAAKKA HARVINAISEN KOMEAT REVONTULET

LUOTOKIRVINEN KYLÄN LAITURILLA

LUOTOKIRVINEN KYLÄN LAITURILLA

Tiistaina 28.2.2023 oli pääosin aurinkoista, yläpilveä, lämpöä 4 astetta ja länsiluoteinen föhn-tuuli puhalsi 7-8 m/s koko päivän. Aamustaijia tunti luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Enskäriä. Muutto oli edelleen lähes täysin seis, mutta silti jotain mukavaa katsottavaa löytyi. Nähtiin mm. 2 allia, 8 riskilää (joista 2 jp), 2 lapasotkaa, koiras uivelo ja nyt pikku-uikku jälleen koko päivän venehuoneiden tuntumassa. Lisäksi havaittiin mm. sepelkyyhky, kevään eka naakka, punarinta ja Gamla Postenin männyissä nukkuva huuhkaja. Disa kertoi nähneensä lehtokurpan jo 25.2.

HUUHKAJA NUKKUI MÄNNIKÖSSÄ

HUUHKAJA NUKKUI MÄNNIKÖSSÄ

Keskiviikkona 1.3.2023 oli edelleen aurinkoista, lämpöä runsas 4 astetta ja luoteistuulta 6-8 m/s. Staijia taas tunti aamulla luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Merellä näkyi mm. 47 allia, 16 riskilää ja 3 ruokkia, Fladanilla edelleen tutut koiras uivelo, 2 lapasotkaa ja pikku-uikku. Merikotkia laskettiin kaakkoispuolen luodoilta yhteensä 27. Saaressa näkyi myös varpushaukka, 2 käpytikkaa ja sepelkyyhky. Kevätmuutto on nyt lähes pysähdyksissä – vastatuuli ja kirkas korkeapainekeli eivät mitenkään suosi uusien muuttajien saapumista. Saaressa talvehtineet linnut ovat niinikään jo vähentyneet, mm. useat peukaloiset ja ehkä myös luotokirvinen lienevät siirtyneet muualle. Maastossa on hiljaista.

VÄHÄN VAJAA 50 VIHERPEIPPOA ON TALVEHTINUT SAARESSA

VÄHÄN VAJAA 50 VIHERPEIPPOA ON TALVEHTINUT SAARESSA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa kuvat auki) nähtävänä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin saareen, kevätmuutto jäissä

Niukasti uutta, paitsi lunta

Maanantaina 20.2.2023 oli aamulla pilvistä, lounaistuulta 5-6 m/s ja lämpötila nollassa, mutta jälleen saapui lännestä voimakas sadealue iltapäiväksi. Räntä/lumisade alkoi klo 12 ja jatkui yöhön saakka, kaakkoistuulikin nousi taas kovaksi 16-17 m/s. Kyllä on levottomat kelit nyt helmikuussa… Staijattiin runsaat 2 tuntia ja kierrettiin itäosa ja kyläalue. Havaintoja olivat mm. 44 allia, 2 riskilää, n. 40 merisirriä Alunskärin länsiluodoilla ja Fladanilla tutut 2 lapasotkaa, uivelo ja venevajojen nurkilla kähmyilevä pikku-uikku. Lisäksi nähtiin mm. uuttukyyhky, 21 räkättirastasta, pikkuvarpunen, 4 peukaloista ja luotokirvinen. Huuhkaja patsasteli aamulla Kobbanilla. Järvisen Mikko lähti iltapäivällä mantereelle.

YHTÄKKIÄ TULI TÄNNEKIN LUNTA, PITKÄSTÄ AIKAA

YHTÄKKIÄ TULI TÄNNEKIN LUNTA, PITKÄSTÄ AIKAA

Tiistaina 21.2.2023 yöllisen lumimyräkän jälkeen saari olikin lumesta valkoinen, taivas puolipilvinen, pakkasta oli 2-3 astetta ja koillistuulta 5-8 m/s. Staijia aamulla runsas tunti ja kiersin saaren itäosat ja kyläalueen. Lajisto pääosin ennallaan, näkyi mm. uivelo, 2 lapasotkaa ja pikku-uikku edelleen, lisäksi 9 laulujoutsenta muutti hienosti koilliseen. Saaressa oli mm. varpushaukka, käpytikka, pikkuvarpunen, punarinta, peukaloinen ja luotokirvinen, nyt jälleen kylän rannassa.

PIKKU-UIKKU SULAUTUU HYVIN RANTAVAJOJEN VÄREIHIN

PIKKU-UIKKU SULAUTUU HYVIN RANTAVAJOJEN VÄREIHIN

Keskiviikkona 22.2.2023 oli puolipilvistä ja koillistuulta 4-5 m/s, joka kääntyi iltapäivällä etelään. Pakkasta oli 5 astetta, meri auki – harvoin täällä silloin on näin kylmää… Staijailin tunnin aamulla luotsiasemalla ja kiersin saaren itäosat, kyläalueen ja Enskärin. Havaintoja tänään mm. tukkakoskelo, 2 lapasotkaa, koiras uivelo, pikku-uikku edelleen ja uutena Fladanille ilmestynyt tp silkkiuikku. Omasta ikkunastakin näkyi yhtä aikaa kaksi helmikuista uikkulajia…

TALVIPUKUINEN SILKKIUIKKU ILMESTYI FLADANILLE

TALVIPUKUINEN SILKKIUIKKU ILMESTYI FLADANILLE

Lisäksi löytyi sepelkyyhky, käpytikka, peukaloinen ja luotokirvinen, nyt itärannalla. Itärannan uudella lumella oli myös tuoreet luhtakanan jalanjäljet, rallus on siis edelleen paikalla, vaikka on (ainakin vielä) kovin hiljainen. Tyynenä iltana huuhkaja istuskeli Kobbanin kalliolla.

LUHTAKANAN JÄLKIÄ

LUHTAKANAN JÄLKIÄ

Torstaina 23.2.2023 saapui lounaasta jälleen uusi matalapaine. Koko päivän lumi/räntä/vesisadetta, muutama lyhyt tauko sateessa ja lämpö 0 ja +1 asteen välillä. Lounaistuulta oli 10-12 m/s. Staijia yhteensä tunnin verran majakalla ja kiertelin muuten lähinnä vain kyläaluetta. Lintuja näkyi mm. pikku-uikku ja 2 lapasotkaa edelleen, jp riskilä, sepelkyyhky, luotokirvinen kylän rannassa, pikkuvarpunen ja Pattskärin salmessa uimassa komea ristisorsa. Luultavasti sama yksilö, jonka näimme jo 19.2. Huomenna on lähtö aamulaivalla hetkeksi mantereelle.

PUNARINTA HAKEE RUOKAA TUOREELTA LUMELTA

PUNARINTA HAKEE RUOKAA TUOREELTA LUMELTA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Niukasti uutta, paitsi lunta

Helmikuinen ristisorsa

Torstaina 16.2.2023 oli pilvistä ja iltapäivällä tihutti ajoittain vettä. Lämpöä oli 2 astetta ja lounaistuulta 6-8 m/s. Staijailin aamulla 1,5 tuntia majakalla, mutta merellä oli ihan hiljaista. Kiersin saaren itäosat ja kyläalueen, näkyi mm. 2 lapasotkaa, n. 30 merisirriä Gropskärin länsiluodoilla, kevään ekat 2 uuttukyyhkyä, punakylkirastas, peukaloinen ja edelleen luotokirvinen. Kaakkoispuolelta laskin yhtä aikaa yhteensä 26 merikotkaa, alkavat kerääntyä jo apajille ulkoluodoille, joilla harmaahylkeet poikivat. Pikku-uikkua en tänään löytänyt jonkinmoisista yrityksistä huolimatta. Järvisen Mikko tuli illalla takaisin Utöhön Jurmon keikaltaan.

TUULISINA PÄIVINÄ TALVEHTIVAT KYHMYJOUTSENET KERÄÄNTYVÄT SUOJAPAIKKOIHIN

TUULISINA PÄIVINÄ TALVEHTIVAT KYHMYJOUTSENET KERÄÄNTYVÄT SUOJAPAIKKOIHIN

Perjantaina 17.2.2023 oli jälleen pilvistä, lämpöä runsaat 3 astetta ja lounaistuulta 6 m/s. Lounaasta lähestyvä voimakas matalapaine nostatti iltapäivällä nopeasti tuulta ja illansuussa alkoi runsas vesi- ja räntäsade. Staijia aamulla runsas tunti majakalla, mutta utuinen näkyvyys haittasi. Kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Havaittiin tänään mm. 2 muuttavaa laulujoutsenta, 2 lapasotkaa, koiras uivelo ja koiras tukkakoskelo, riskilä ja edelleen pikku-uikku. Lisäksi nähtiin mm. varpushaukka, sepelkyyhky, käpytikka, punakylkirastas, 2 pikkuvarpusta, punarinta, 5 peukaloista ja itärannalla luotokirvinen. Saareen saapuivat illalla Jurmosta lintureissulle Martti Alilonttinen ja Timo Ranta.

PUNARINTOJA ON EDELLEEN AINAKIN 2 YKSILÖÄ

PUNARINTOJA ON EDELLEEN AINAKIN 2 YKSILÖÄ

Lauantaina 18.2.2023 yöllä voimistunut matalapaine pudotti koko päivän joko vettä tai räntää, tosin päivällä oli pari tuntia satamatta ja sateen tilalla oli tiheä sumu. Lämpöä oli 1-3 astetta ja aamun heikko kaakkoistuuli kääntyi luoteeseen ja voimistui illaksi jo 14 m/s (puuskat 22). Komppailtiin lähinnä kylää ja itäniittyä, hetki yritettiin staijatakin, mutta menestys oli kehno sumulauttojen takia. Havaittiin tänään mm. 2 lapasotkaa, uivelo, tukkakoskelo ja pikku-uikku, lisäksi keväälle uutena nuori ampuhaukka, 2 käpytikkaa, 2 peukaloista, 2 punarintaa ja edelleen luotokirvinen.

ISOKOSKELOITA TALVEHTII TÄÄLLÄ KYMMENKUNTA - TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN

ISOKOSKELOITA TALVEHTII TÄÄLLÄ KYMMENKUNTA – TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN

Sunnuntaina 19.2.2023 matalapaine myllersi edelleen, luoteistuulta 12-14 m/s (puuskat kovimmillaan 20), lämpöä oli 1 aste ja pitkin päivää räntäkuuroja. Aamulla ja iltapäivällä staijia luotsiasemalla yhteensä noin 3 tuntia, lisäksi itäosan ja kyläalueen komppausta. Nähtiin mm. jp ruokki, 18 tukkasotkaa, 2 lapasotkaa, uivelokoiras ja koko päivän Rödskärillä hyöri n. 40 merisirriä. Aamulla löysin kevään ensimmäisen ristisorsan, koiras saapui lännestä ja jäi n. 45 min ajaksi luotsiaseman luodoille kaikkien iloksi. Toinen helmikuinen havainto Utöstä, edellisen näin 24.2.2016. Saaressa nähtiin myös edelleen pikku-uikku, käpytikka, 14 räkättirastasta, punarinta, 3 peukaloista, pikkuvarpunen ja itärannalla luotokirvinen. Mantereelle lähti päivällä kohtalaisesti porukkaa, mm. vajaa kymmenen kameraseuralaista sekä Alilonttinen ja Ranta.

AIKAINEN. RISTISORSA MAKOILI RUNSAAT PUOLI TUNTIA LUOTSIASEMAN LUODOILLA

AIKAINEN. RISTISORSA MAKOILI RUNSAAT PUOLI TUNTIA LUOTSIASEMAN LUODOILLA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Helmikuinen ristisorsa

Kevätmuuton odotusta – ja nojatuolipinnoja…

Maanantaina 13.2.2023 oli pääosin pilvistä, länsiluoteista föhn-tuulta 8-12 m/s ja lämpöä oli likimain 5 astetta. Staijia 1,5 tuntia aamulla luotsiasemalla ja kompattiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. 27 allia, tukkakoskelo, 2 riskilää, 7 ruokkia (kaikki tp) ja Fladanilla edelleen 2 lapasotkaa, koiras uivelo ja pikku-uikku. Gropskärin länsipuolen luodoilla oli n. 30 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. sepelkyyhky, käpytikka, 8 räkättirastasta, punarinta ja 2 peukaloista. Merisirrit näyttävät nyt poistuneen itärannalta, jossa niitä on ollut likimain päivittäin ainakin 1,5 kk ajan. Ehkäpä tällaisena leutona talvena merisirrejä on jo lähtenyt paluumuutolle Jäämerelle?

KOIRAS UIVELO ON JO PITKÄÄN VIIPYILLYT KYLÄN LAHDELLA, FLADANILLA

KOIRAS UIVELO ON JO PITKÄÄN VIIPYILLYT KYLÄN LAHDELLA, FLADANILLA

Tiistaina 14.2.2023 oli keväinen päivä. Aurinkoa pilvettömältä taivaalta, lämpöä 4 astetta ja heikkoa (2-4 m/s) luoteistuulta. Yö oli kuitenkin kylmä ja muutto jäi hyvin heikoksi odotuksista huolimatta. Staijia tunti aamulla luotsiasemalla ja koko saari kierrettiin. Nähtiin mm. 18 allia, 11 riskilää (joista 1 jp) ja Fladanilla edelleen pikku-uikku, koiras uivelo ja n-pukuinen lapasotka. Muita havaintoja olivat 10 räkättirastasta, käpytikka, 3 peukaloista ja luotokirvinen, viimemainittu nyt itärannalla. Merisirrejä ei löytynyt nyt mistään, mutta itärannan ruovikosta kuului luhtakanan ääntä. Luhtakana nähtiin viimeksi 28.12., mutta lienee piilotellut täällä koko leudon talven.

MUUTAMIA PEUKALOISIA LÖYTYY SAARESTA EDELLEEN

MUUTAMIA PEUKALOISIA LÖYTYY SAARESTA EDELLEEN

Keskiviikkona 15.2.2023 heräsimme sumuiseen maisemaan, näkyvyyttä pari sataa metriä. Myöhemmin oli pilvipoutaa ja lämpöä 2 astetta, lounaistuuli puhalsi 6-8 m/s. Kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä ja nähtiin mm. 16 allia, uivelo ja pikku-uikku edelleen, 14 räkättirastasta, 2 käpytikkaa, sepelkyyhky, peukaloinen ja kevään eka kottarainen. Itärannan ruovikossa äänteli jälleen luhtakana ja luotokirvinen oli nyt taas Fladanin rannassa. Outi lähti iltapäivällä mantereelle lapsenlapsia katsastamaan.

HEIKOLLA TUULELLA PIKKU-UIKKU USKALTAUTUU VÄHÄN KAUEMMAKSIKIN FLADANILLA

HEIKOLLA TUULELLA PIKKU-UIKKU USKALTAUTUU VÄHÄN KAUEMMAKSIKIN FLADANILLA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Mainittakoon vielä, että tänään tuli tieto, että IOC on splitannut peipot yhteensä 5 eri lajiksi – meikäläisen peipon lisäksi nyt on myös afrikanpeippo, madeiranpeippo, azorienpeippo ja kanarianpeippo. Nämä eivät ole vielä mitään virallisia nimiä, englanninkieliset nimet kyllä jo löytyvät. Tällaista tämä joskus on, kertaheitolla neljä ”nojatuolipinnaa”. Ohessa uusista splittilajeista reissuillamme ottamiani kuvia.

KANARIANPEIPPO

KANARIANPEIPPO

AFRIKANPEIPPO

AFRIKANPEIPPO

MADEIRANPEIPPO

MADEIRANPEIPPO

AZORIENPEIPPO

AZORIENPEIPPO

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kevätmuuton odotusta – ja nojatuolipinnoja…