Kiisloja, merisirrejä ja sepelrastaita

Keskiviikkona 18.4.2018 palasimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Sumuisena aamuna ajeltiin Nauvoon kahville ja vihanneskauppaan ja sieltä m/s Kökarille. Väkeä tuli matkaan kohtalaisesti, pari lintuharrastajaa Jurmoon ja Utöhön tulivat lintureissulle Eero Honkanen, Harri Kullberg ja Petri Tanner. Mantereelle lähti vastaavasti Ismo Hyvärinen ja saaressa jatkoivat Antero Topp ja Timo Helske vaimoineen. Matkalla ei ihmeitä näkynyt, 3 kalasääskeä ja muutama merikihu. Utöhön saavuttiin pilvikelissä klo 15, tuuli oli länsiluoteesta 6 m/s ja lämpöä + 5 astetta. Illansuussa kierrettiin kyläaluetta ja itäosaa ja porukalla näkyi mm. 12 valkoposkihanhea, 2 kalatiiraa, ristisorsa, 4 merisirriä itärannalla, tuulihaukka, kapustarinta, 15.4. ilmaantunut harjalintu liikkui edelleen kyläalueella, luhtakana, 3 kangaskiurua, käenpiika ja 2 naaras mustaleppälintua. Illalla näyttäytyi taas huuhkaja Kobbanilla. Hyvärinen oli aamulla havainnut muuttavan jp koiras kyhmyhaahkan.

VAIHTOPUKUINEN KAPUSTARINTA ON VIIHTYNYT USEITA PÄIVIÄ JALKAPALLOKENTÄN MAALIVAHTINA

VAIHTOPUKUINEN KAPUSTARINTA ON VIIHTYNYT USEITA PÄIVIÄ JALKAPALLOKENTÄN MAALIVAHTINA

MUSTALEPPÄLINTUJA RIITTÄÄ LÄHES JOKA PÄIVÄLLE

MUSTALEPPÄLINTUJA RIITTÄÄ LÄHES JOKA PÄIVÄLLE

Torstaina 19.4.2018 puhalsi kylmä pohjoisluoteinen tuuli 8-11 m/s eli muutto oli lähes seis. Saari oli myös kirkkaan yön jäljiltä tyhjentynyt, mm. harjalintu oli häipynyt. Päivälämpötila oli enimmillään +7 astetta. Meristaijia runsas 3 tuntia ja koko saari kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. kuikka, 189 mustalintua, 4 lapasorsaa, 8 haapanaa, 12 ruokkia, 4 merikihua, 3 isokuovia, 2 valkovikloa, metsäviklo, mustavaris, ruskosuohaukka, tuulihaukka ja varpushaukka. Länsi-eteläpuolen luodoilla laskettiin yhteensä 39 merisirriä. Saarikierros tuotti mm. ristisorsan, kapustarinnan, lehtokurpan, 7 taivaanvuohta, 3 kangaskiurua, 3 luotokirvistä, 2 tilheä ja 3 mustaleppälintua. Outin kanssa tehtiin myös kotihommia, mm. laiturin portaat asennettiin paikalle. Illalla lintuja katsomaan saapui Pekka Toikka, saareen rantautui myös 30 leirikoululaista.

LUOTOKIRVINEN PITÄÄ REVIIRIÄ KESNÄSIN KÄRJESSÄ

LUOTOKIRVINEN PITÄÄ REVIIRIÄ KESNÄSIN KÄRJESSÄ

Perjantaina 20.4.2018 tuuli oli länsilounaasta, 8-10 m/s (heikkeni illalla), ja lämpöä oli tämän kevään ennätys eli hetken aikaa +8 astetta. Lähes pilvetöntä taas koko päivän. Staijia aamulla noin 3 tuntia ja saarikin tuli kompattua. ”Turistikeli” ei juurikaan tuo Utöhön lintuja, mutta jotain toki havaittiin. Merellä/muutolla näkyi mm. 3 kuikkaa, 4 laulujoutsenta, 48 metsähanhea, 2 valkoposkihanhea, 26 ruokkia, 6 kalatiiraa, 15 isokuovia, 2 kurkea, piekana ja 2 varpushaukkaa – aika vaatimatonta menoa lounaisvirtauksesta huolimatta. Länsipuolen luodoilla ja itärannalla ruokaili yhteensä 57 merisirriä (niistä 8 itärannalla), saaressa nähtiin myös lehtokurppa, 2 ristisorsaa, 4 kangaskiurua, 2 mustaleppälintua, 3 luotokirvistä, 3 pikkukäpylintua, 2 nokkavarpusta ja 7 tilheä. Illalla saareen saapui lintuja katsomaan ja kuvaamaan mm. Kaisa Kivinen, Pasi Kaunisto ja Sven Forssell plus 4-5 muuta.

ITÄRANNALLA ON VIIHTYNYT LÄHES PÄIVITTÄIN MUUTAMA MERISIRRI

ITÄRANNALLA ON VIIHTYNYT LÄHES PÄIVITTÄIN MUUTAMA MERISIRRI

Lauantaina 21.4.2018 yöllä salamoi räväkästi ja aamu valkeni sumuisena ja tuulisena (luode 11 m/s). Sumu kuitenkin hälveni pian ja taivas selkeni aurinkoiseksi, lämpötila käväisi päivällä +8 asteessa. Lähes 4 tunnin staiji ja saarikierros tuottivat tukun havaintoja, mm. 2 valkoposkihanhea, 4 laulujoutsenta, vuoden ekan lapintiiran, 6 merikihua, 4 lapasorsaa, harmaasorsan, 26 pilkkasiipeä, mustakurkku-uikun, 33 ruokkia ja vuoden ekat 2 jpetelänkiislaa. Merisirrejä oli tänään itärannalla enimmillään 8 ja länsipuolen luodoilla 31 eli yhteensä 39 yksilöä. Saaressa nähtiin myös 2 ristisorsaa, vuoden eka koiras heinätavi, hiirihaukka, varpushaukka, kapustarinta, vuoden eka rantasipi sekä keväälle uusia pikkulintuja mustapääkerttu, pajulintu ja kirjosieppo. Lisäksi havaittiin 2 tilheä ja koiras sepelrastas aamupäivällä saunalahti-sääasema alueella. Mantereelle lähtivät aamulla Honkanen, Kullberg, Tanner, Helske ja Antero Topp, ja saareen saapui iltalaivalla lintureissulle Pekka Topp vaimonsa Elisabethin kanssa.

MATKAVÄSYNYT MUSTAPÄÄKERTTU LÖYTYI KAPPELIN LÄHELTÄ

MATKAVÄSYNYT MUSTAPÄÄKERTTU LÖYTYI KAPPELIN LÄHELTÄ

Sunnuntaina 22.4.2018 puhalsi reipas 8-10 m/s luoteistuuli, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli enimmillään 7 astetta. Tapitettiin merelle luotsiaseman suojassa n. 3 tuntia ja kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 4 kuikkaa, 5 kaakkuria, Gavia, kanadanhanhi, 8 harmaahaikaraa, 4 lapintiiraa, 5 merikihua, 18 isokuovia, 11 ruokkia ja jälleen jp etelänkiisla, joka ruokin seurassa pyyhälsi luoteeseen. Merisirrejä nähtiin taas runsaasti, yhteensä 88 yksilöä, joista 8 itärannalla. Saaressa nähtiin mm. 2 ristisorsaa, 2 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, kapustarinta, valkoviklo, 3 kangaskiurua, 3 luotokirvistä, pikkukäpylintu, tilhi ja tikli. Räkättejä ja pikkurastaita oli saaressa kohtalaisen paljon ja niiden joukossa yhteensä peräti 6 sepelrastasta, niistä 2 koiraita ja 4 himmeämpiä naaraspukuisia. Sepelrastaita oli sekä kyläalueella että kompostorilla, yksi käväisi myös itärannalla. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä (mm. leirikoululaiset) ja lintuporukoista Pekka Toikka sekä Sven Forssell.

SAAREEN TUPSAHTI AINAKIN 6 SEPELRASTASTA

SAAREEN TUPSAHTI AINAKIN 6 SEPELRASTASTA

RISTISORSA NÄYTTÄYTYY PÄIVITTÄIN ITÄRANNALLA

RISTISORSA NÄYTTÄYTYY PÄIVITTÄIN ITÄRANNALLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Utön kulkurajoitukset 15.4.-31.7.

Utössä on 15.4. alkanut vuosittainen lintujen pesimä- ja ruokailualueiden rauhoitus, joka koskee erityisesti eteläniemeä (Kesnäs) sekä itäniityn (Österäng) ranta-alueita. 15.4.-31.7. välisenä aikana eteläniemen kärjen kallioille voi mennä helikopterikentän vierestä lähtevää hiekkatietä pitkin ja tulla samaa tietä takaisin. Rantoja pitkin ei pidä lainkaan kulkea. Alueesta muistutetaan myös niemen tyvellä olevilla kahdella taululla.

ETELÄNIEMEN, KESNÄSIN, INFOTAULU

ETELÄNIEMEN, KESNÄSIN, INFOTAULU

Itärannalle voi mennä niityn pohjoisreunaa kulkevaa polkua pitkin ns. puupenkkien luo, josta rantaa voi tarkkailla. Sen edemmäs ei tule 15.4. alkaen mennä eikä rantaa pitkin lainkaan kulkea – ei myöskään ruovikkoalueen läpi (jossa mm. luhtakana pitää paraikaa reviiriään). Tästäkin alueesta muistutetaan kyltein rannan pohjois- ja eteläpäässä.

NS. PUUPENKKIEN LUOTA NÄKEE NÄIN HYVIN ITÄRANNALLE, JONNE EI PIDÄ MENNÄ KULKEMAAN

NS. PUUPENKKIEN LUOTA NÄKEE NÄIN HYVIN ITÄRANNALLE, JONNE EI PIDÄ MENNÄ LAINKAAN KULKEMAAN

Näillä rajoituksilla turvaamme paitsi lintujen pesimärauhaa, myös lukuisten muuttavien lintujen mahdollisuuden ruokailla rauhassa rannalla. Kaikille riittää myös tällä tavalla jotain katsottavaa, kun rannoilta ei peloteta lintuja pois! Kiitos kaikille etukäteen ohjeiden noudattamisesta.

PUNAISELLA MERKITYT RANTA-ALUEET PARHAITEN TURVAAVAT LINNUILLE PESIMÄ- JA RUOKAILURAUHAN.

PUNAISELLA MERKITYT RANTA-ALUEET PARHAITEN TURVAAVAT LINNUILLE PESIMÄ- JA RUOKAILURAUHAN.

Tarkemmat tiedot löytyvät BirdLifen sivuilta:
https://www.birdlife.fi/wp-content/uploads/2016/03/ohjeita-linturetkeilysta-utossa.pdf

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Upupa ja muuta mukavaa

Torstaina 12.4.2018 oli edelleen lähes pilvetöntä ja itätuuli (4-6 m/s) jatkui. Lämpöä oli enimmillään 4 astetta, yöllä taas pakkasta. Staijia runsaat 3 tuntia ja koko saari kierrettiin. Merellä nähtiin mm. 3 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, 44 mustalintua, silkkiuikku, 118 ruokkia ja merikihu. Länsipuolen luodoilla oli jälleen 30 merisirriä ja Fladanilla edelleen nokikana. Petolintuja havaittiin varpushaukka, tuulihaukka, ampuhaukka, piekana, noin 30 merikotkaa, huuhkaja ja edelleen pitkin päivää eilinen +2kv naaras arosuohaukka, jonka kaikki pääsivät nyt mainiosti näkemään. Kurkia muutti 155. Pikkulintuja oli niukasti saaressa, mainittavimmat olivat 7 kangaskiurua, 2 nokkavarpusta ja yhteensä 5 naaraspukuista mustaleppälintua. Illalla saapui Ismo Hyvärinen lintureissulle.

MUSTALEPPÄLINTUJA RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE NÄIN HUHTIKUUSSA

MUSTALEPPÄLINTUJA RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE NÄIN HUHTIKUUSSA

Perjantaina 13.4.2018 jatkui pilvetön korkeapainesää. Itätuulta oli 6-10 m/s ja lämpötila käväisi +6 asteessa. Staijia runsaat lähes 4 tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppaus. Muuttavana nähtiin mm. 3 harmaahaikaraa, 2 silkkiuikkua, 70 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 206 ruokkia, 2 merikihua, lounaasta mereltä saapunut suopöllö, 4 mustavarista ja 193 kurkea (5a). Länsipuolen luodoilla oli aamulla 25 merisirriä. Petolintuja nähtiin merikotkien lisäksi hiirihaukka, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka, 2 ampuhaukkaa ja aamulla edelleen hetken aikaa naaras arosuohaukka, joka hävisi Jurmon suuntaan. Päivän parhaita oli myös aamulla itäniityn raripuskan tuntumassa huudellut luhtakana.

SELKÄLOKIT OVAT SAAPUNEET

SELKÄLOKIT OVAT SAAPUNEET

Muita lintuja saaressa olivat mm. 2 harmaasorsaa, ristisorsa, nokikana edelleen, 2 lehtokurppaa, huuhkaja Kobbanilla ja pikkulintuja mm. 7 kangaskiurua, 5 luotokirvistä, 3 metsäkirvistä, pikkukäpylintu, 2 isolepinkäistä (kevään ekat), nokkavarpunen ja ainakin 4 mustaleppälintua. Lajeja kertyi tänään jo 84. Iltalaivalla saapui mm. Kurt Taxell vaimonsa kanssa sekä Lundenin Jokke ja Kristiina.

EKAT ISOLEPINKÄISET TULIVAT KOVIN MYÖHÄÄN

EKAT ISOLEPINKÄISET TULIVAT KOVIN MYÖHÄÄN

Lauantaina 14.4.2018 oli edelleen samanlaista säätä – pilvetöntä, itätuulta 4-7 m/s ja lämpöä enimmillään 6 astetta. Muutto oli koko päivän heikkoa – Tiira-tietojen mukaan petolintujen ja kurkien muuttovirta meni selvästi Utön itäpuolelta. Utössä näkyi muuttavina mm. 3 kaakkuria, 4 kuikkaa, 157 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, 116 ruokkia, merikihu, harmaahaikara, ruskosuohaukka, 66 kurkea, 3 isokuovia ja 4 metsävikloa. Saaressa havaittiin mm. ristisorsa, 2 harmaasorsaa, luhtakana (nyt itärannan ruovikosta huutoa), 4 merisirriä (länsipuolen luodoilla), 2 lehtokurppaa, 10 kangaskiurua, 3 metsäkirvistä, 5 luotokirvistä, tilhi, 3 naaraspukuista mustaleppälintua, 2 isolepinkäistä ja nokkavarpunen. Mantereelle lähtivät aamupäivällä Järvisen Mikko, Gamlingarna-ryhmä (Hilke, Nurmi, Karlsson, Baarman) ja Lumiarot.

NOKKAVARPUNEN KÄVI VÄLILLÄ MEIDÄNKIN RUOKINNALLA

NOKKAVARPUNEN KÄVI VÄLILLÄ MEIDÄNKIN RUOKINNALLA

Sunnuntaina 15.4.2018 oli pakko lähteä hetkeksi käymään mantereella, mutta säätyypin muuttuminen oli tuonut mukavasti saareen lintuja. Aamu/aamupäivä oli puolipilvinen, yöllä +2 astetta ja hyvin heikko eteläkaakkoinen tuuli. Lämpö nousi ennen laivan lähtöä (klo 12.30) +4 asteeseen ja saatiin vähän sadettakin. Staijia runsaat 2 tuntia ja saaren kiertelyä, ennen lähtöä nähtiin mm. harmaahaikara, kuikka, 3 silkkiuikkua, vuoden ekat 2 mustakurkku-uikkua, 139 ruokkia, nokikana edelleen, 5 merikihua, ruskosuohaukka, isokuovi, vuoden eka haarapääsky ja länsipuolen luodoilla 40 merisirriä. Itärannalla huuteli luhtakana, Kobbanilla istuskeli huuhkaja ja Haataja & Hyvärinen näkivät huippuaikaisen tundrakurmitsan.

KYHMYJOUTSEN RAKENTAA RAKKOLEVÄPESÄÄ SAUNALAHDELLE

KYHMYJOUTSEN RAKENTAA RAKKOLEVÄPESÄÄ SAUNALAHDELLE

Saaressa paikallisina havaittiin mm. mustavaris, tilhi, 4 mustaleppälintua, pikkukäpylintu, nokkavarpunen ja Lundenin Jokke löysi aamulla talomme läheltä harjalinnun. Upupa löytyi nopeasti uudelleen ja näyttäytyi aamun kuluessa useita kertoja koko porukalle majakan-kaupan-museon ja meidän talon välisellä alueella. Samalla laivakyydillä mantereelle lähti mm. Lundenin Jokke ja Kristiina. Utössä nähtiin lähtömme jälkeen vielä mm. sepelrastas ja 2 viiksitimalia. Aikamoinen lintupäivä taas! Laivamatkalla mainittavimmat havainnot olivat noin 40 merisirriä ja ristisorsa Knivskärin ja Bokullan välillä. Turussa olin klo 18.

UTÖN KYMMENES HARJALINTU 2000-LUVULLA

UTÖN KYMMENES HARJALINTU 2000-LUVULLA

HIPPIÄISTEN KEVÄTMUUTTO ON KÄYNNISSÄ

HIPPIÄISTEN KEVÄTMUUTTO ON KÄYNNISSÄ

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Upupa ja muuta mukavaa

Hitaasti hyvää tulee

Maanantaina 9.4.2018 oli utuisen sumuista, näkyvyys oli enimmillään n. 4 km ja merimuutto siksi aika lailla pysähdyksissä. Pääosin oli aurinkoista, lämpöä hetken jopa +6 astetta ja etelätuuli heikkoa, illalla virisi pohjoistuuli 10 m/s. Staijia n. 3 tuntia ja koko saari kompattiin. Muuttavia/merellä olivat mm. 24 ruokkia, kevään eka jp-härkälintu, 3 lapasotkaa, merikihu, metsäviklo, 4 hiirihaukkaa, varpushaukka, tuulihaukka ja pulmunen. Saaresta löytyi mm. nokikana edelleen, lehtokurppa, mustavaris, 4 kangaskiurua, 3 vuorihemppoa, 8 tiltalttia, 15 peukaloista, 200 punarintaa, luotokirvinen, pikkukäpylintu ja +2kv koiras mustaleppälintu. Huuhkaja päivysti jälleen Kobbanilla, ja africana-tyyppinen peippo oleskeli edelleen Enskärillä.

ISOKOSKELOT JA TUKKASOTKAT VÄHENEVÄT JÄIDEN HUPENEMISEN MYÖTÄ

ISOKOSKELOT JA TUKKASOTKAT VÄHENEVÄT JÄIDEN HUPENEMISEN MYÖTÄ

Tiistaina 10.4.2018 oli kirkasta, viileää (max 4 astetta) ja pohjois-koillistuulta 6-10 m/s. Vastatuuli pysäytti tehokkaasti muuton, silti staijattiin kärsivällisesti runsaat 3 tuntia. Saarikin kompattiin kokonaan. Merellä nähtiin mm. laulujoutsen, 3000 haahkaa, 200 allia, 43 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 11 ruokkia ja vuodelle uusina 2 lapasorsaa (k/n) sekä 2 silkkiuikkua. Länsi- ja lounaispuolen luodoilla nähtiin pitkästä aikaa merisirrejä, yhteensä 54 yksilöä kolmessa parvessa. Saaressa havaittiin mm. nokikana edelleen, varpushaukka, 3 lehtokurppaa, kevään eka punajalkaviklo, 5 kangaskiurua, 3 vuorihemppoa, 2 luotokirvistä ja naaraspukuinen mustaleppälintu luotsiasemalla.

VUORIHEMPPOJA ON OLLUT USEITA VIIME PÄIVINÄ

VUORIHEMPPOJA ON OLLUT USEITA VIIME PÄIVINÄ

Pikkurastaita oli melko runsaasti (mm. ainakin 100 laulurastasta), punarintoja 150, peukaloisia 10 ja peippoja 200, niiden joukossa edelleen africana-tyyppinen peippo. Ilta kuluikin mukavasti Mestarien liigan futismatsin parissa.

HEMPPOJA ON MUUTAMIA SILLOIN TÄLLÖIN

HEMPPOJA ON MUUTAMIA SILLOIN TÄLLÖIN

Keskiviikkona 11.4.2018 oli jälleen pilvetöntä ja nyt itätuulta 5-6 m/s. Yöllä oli pakkasta ja päivällä +5 astetta. Merimuutto oli hyvin heikkoa ja saaresta olivat korkeapaineen myötä lepäilevät linnut selvästi vähentyneet. Merellä/muuttavana nähtiin mm. laulujoutsen, kevään ekat 2 valkoposkihanhea, 6 tundrahanhea, 14 haapanaa, 37 mustalintua, 17 ruokkia, 124 kurkea ja 2 hiirihaukkaa. Puolen päivän jälkeen näin itäniityllä hetken aikaa naaras arosuohaukan, joka jatkoi saman tien lounaan suuntaan eikä löytynyt enää myöhemmin. Muutaman kuvan sentään ehdin napata, iltapäivän lämpöväreily toki haittasi.

arosuohaukka_03_Korppoo_04_18

ITÄNIITYLLÄ PISTÄYTYNYT AROSUOHAUKKA

ITÄNIITYLLÄ PISTÄYTYNYT AROSUOHAUKKA

Trattenin luodoilla piipersi aamulla 24 merisirriä ja 2 huuhkajaa istuskeli aamulla Kobbanilla. Saaressa havaittiin nokikana edelleen, 2 ristisorsaa, punajalkaviklo, 3 kangaskiurua, luotokirvinen, naaras mustaleppälintu, kivitasku, lapinsirkku, tikli ja 2 vuorihemppoa Enskärillä. Africana-tyyppistä peippoa ei tänään enää nähty. Mantereelle lähtivät mm. Varesvuon Markus ja Minna sekä Benjam Pöntinen kuvaajakavereineen, saareen saapuivat iltapäivällä mm. Gamlingarna-ryhmä sekä Kari Haataja. Mainittakoon vielä, että lajimäärä Utössä tänä vuonna on tällä hetkellä 110 lajia.

ITÄTUULI PAINAA HIUKAN KURKIA UTÖHÖNKIN

ITÄTUULI PAINAA HIUKAN KURKIA UTÖHÖNKIN

USEITA TAVEJA ON SAAREN RANNOILLA

USEITA TAVEJA ON SAAREN RANNOILLA

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Hitaasti hyvää tulee

Melkein afrikkalainen peippo

Torstaina 5.4.2018 saaressa oli paljon lintuja eilen alkaneen pudotuskelin tuloksena. Illan sateen jälkeen tänään oli koko päivä sumua (näkyvyys alle 1km) ja taas iltapäivällä vesisadetta. Lämpötila oli +2 astetta ja kaakkoistuuli maltillista 5-7 m/s. Staiji jäi sumun takia väliin mutta saarta kompattiin ahkerasti. Pudotuskelin seurauksena saaressa oli mm. 400 peippoa, 90 punarintaa, 25 rautiaista, 60 mustarastasta yms.

JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ NIUKASTI VERRATTUNA PEIPPOIHIN

JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ NIUKASTI VERRATTUNA PEIPPOIHIN

Mainittavia muita olivat mm. kevään ekat tiltaltti, kivitasku, pikkukäpylintu (4) ja tuulihaukka, lisäksi 7 kangaskiurua, 5 västäräkkiä, 2 peukaloista, nokkavarpunen ja hotellialueella koiras mustaleppälintu. Muita olivat mm. 4 laulujoutsenta, 9 kanadanhanhea, ristisorsa, kevään eka tavi, harmaahaikara, 200 töyhtöhyyppää (isoja parvia jäällä lepäämässä), 5 taivaanvuohta, lehtokurppa, 3 meriharakkaa, 6 tylliä ja 210 sepelkyyhkyä. Saareen saapuivat mm. Arno Rautavaara, Markku Saiha, Kari Auvinen ja Hans Viitasola.

TÖYHTÖHYYPÄT LEPÄILIVÄT SATAMALAHDEN JÄÄLLÄ

TÖYHTÖHYYPÄT LEPÄILIVÄT SATAMALAHDEN JÄÄLLÄ

RISTISORSA VIIHTYY SAAREN ITÄPUOLEN RANNOILLA

RISTISORSA VIIHTYY SAAREN ITÄPUOLEN RANNOILLA

Perjantai 6.4.2018 alkoi edelleen sumuisena ja sateisena, päivällä selkeni ja illalla taas muutama sadekuuro. Tuuli oli navakkaa, aluksi lounaasta ja myöhemmin luoteesta 12-14 m/s, lämpöä 2 astetta. Kompattiin saarta, meristaiji jäi lähes olemattomaksi. Mainittavia olivat 48 laulujoutsenta, 4 kanadanhanhea, 14 lapasotkaa, kevään ekat 2 harmaasorsaa, 6 kurkea, 2 harmaahaikaraa, 2 varpushaukkaa, piekana, hiirihaukka, tuulihaukka, huuhkaja taas päivällä Kobbanilla, 2 taivaanvuohta, 3 lehtokurppaa, 9 tylliä, kapustarinta ja mustavaris.

VANHA MUSTAVARIS ON TYKÄSTYNYT SAAREEN

VANHA MUSTAVARIS ON TYKÄSTYNYT SAAREEN

Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 40 rautiaista, 5 kangaskiurua, naaraspukuinen mustaleppälintu, pulmunen, nokkavarpunen ja illansuussa Varesvuon Markuksen ruokinnaltaan löytämä africana-tyyppinen peippo. Markuksen kanssa ehdittiin sitä kuvata ikkunan läpi, kun odoteltiin muita saaren orneja paikalle, lintua ei kuitenkaan enää löytynyt uudelleen. Kuvien perusteella ei näytä puhtaalta africanalta, mutta mielenkiintoiselta peippoyksilöltä joka tapauksessa – tällaisia on aiemmin kolme kertaa nähty Suomessa ja muutamia Länsi-Euroopassa. Jouko Vuokko saapui illalla saareen lintureissulle.

afrikanpeippo_05_Korppoo_04_18

AFRICANA-TYYPPINEN PEIPPO, JOLLA KUITENKIN VÄHÄN "VÄÄRÄNVÄRINEN" ALAPUOLI JA LIIAN VÄHÄN VALKOISTA PYRSTÖSULISSA

AFRICANA-TYYPPINEN PEIPPO, JOLLA KUITENKIN VÄHÄN ”VÄÄRÄNVÄRINEN” ALAPUOLI JA LIIAN VÄHÄN VALKOISTA PYRSTÖSULISSA

Lauantaina 7.4.2018 oli kaunis keli – aurinkoista, lämpöä enimmillään 5 astetta ja aluksi luoteis-, myöhemmin etelätuulta 4-8 m/s. Staijia runsas pari tuntia ja saari kierrettiin, Kesnäs vähän heikommin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 4 laulujoutsenta, 45 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 37 ruokkia, isokuovi, kurki, 2 tuulihaukkaa, varpushaukka ja vuoden eka kalasääski. Saaressa mainittavimmat olivat ristisorsa, mustavaris, huuhkaja (jälleen päivällä Kobbanilla), 3 kangaskiurua, 3 vuorihemppoa paikallisena hotellialueella, 3 peukaloista, naaras mustaleppälintu hotellilla ja africana-tyyppinen peippo edelleen koko päivän Markuksen ruokinnan tuntumassa – nyt tykitettiin kunnon kuvatkin. Iltapäivällä satamalahdelta löytyi nokikana – kova laji Utössä, edellisen kerran nähtiin 5 vuotta sitten. Mantereelle lähti aamupäivällä paljon väkeä, lintuporukoista mm. Rautavaara, Saiha jne sekä Vuorinen ja Lindeman. Järvisen Mikko saapui illalla saareen.

NOKIKANA ON UTÖSSÄ KOVEMPI HARVINAISUUS KUIN VAIKKAPA LIEJUKANA

NOKIKANA ON UTÖSSÄ KOVEMPI HARVINAISUUS KUIN VAIKKAPA LIEJUKANA

Sunnuntaina 8.4.2018 oli mukava retkisää – pilvipoutaa, heikkoa (3-6 m/s) etelänpuoleista tuulta ja lämpöä enimmillään 5 astetta. Staijattiin luotsiasemalla runsaat
3 tuntia ja koko saari kierrettiin. Lintuja oli taas aika monipuolisesti ja saaressa oli jopa runsaasti pikkulintuja. Merellä/muutolla nähtiin mm. harmaahaikara, 3 kurkea, jp-kuikka (kevään eka), 156 mustalintua, 9 pilkkasiipeä, lapasotka, 133 ruokkia, kevään eka merikihu, 5 tundrahanhea ja petolintuja 2 hiirihaukkaa, piekana, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka ja aamun aikana mereltä Gotlannin suunnasta saapui yksitellen yhteensä 3 suopöllöä.

ENSIMMÄISET HARMAASORSAT SAAPUIVAT EILEN

ENSIMMÄISET HARMAASORSAT SAAPUIVAT TOISSAPÄIVÄNÄ

Saaressa havaittiin mm. nokikana edelleen, ristisorsa, 2 huuhkajaa Kobbanilla, 2 lehtokurppaa, 7 taivaanvuohta ja mustavaris. Pikkulinnuista mainittavia olivat 250 punarintaa, 30 peukaloista, 40 rautiaista, 2 tiltalttia, 5 kangaskiurua, 2 vuorihemppoa, luotokirvinen, kivitasku, 2 mustaleppälintua, edelleen africana-tyyppinen peippo ja 2 nokkavarpusta. Päivän lajimäärä oli mukavasti 78 lajia. Jouko Vuokko lähti päivällä mantereelle. Minna Pyykkö haastatteli minua Utön lintukeväästä radioon, kuunneltavissa tästä: https://areena.yle.fi/1-4379952

NOKKAVARPUSELLA ON PÄHKINÄNÄLKÄ

NOKKAVARPUSELLA ON PÄHKINÄNÄLKÄ

KANGASKIURUJA ON MUUTAMA PÄIVITTÄIN

KANGASKIURUJA ON MUUTAMA PÄIVITTÄIN

 

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Melkein afrikkalainen peippo

Pikkurareja ja kuutteja

Toisena pääsiäispäivänä 2.4.2018 etelästä saapui koko Etelä-Suomeen lumisadealue ja Utössäkin pyrytti klo 11 alkaen koko loppupäivän. Tuuli oli navakkaa pohjoisesta, 10-15 m/s, ja lämpötila oli hiukan pakkasella. Aamulla käytiin itäosassa, muuten oltiin aika lailla kotinurkissa. Mainittavia havaintoja tänään olivat harmaahaikara, 2 lapasotkaa, naaras uivelo, lehtokurppa, 3 merisirriä, sepelkyyhky, kangaskiuru, peukaloinen, punatulkku ja hotellialueella edelleen viihtynyt naaraspukuinen mustaleppälintu. Varesvuon Markus ja Minna olivat iltapäivällä meillä pääsiäislounaalla. Riku Lumiaro saapui saareen lintuja(kin) katsomaan.

PÄÄSIÄISNARSISSIMME JOUTUIVAT KOVILLE LUMITUISKUSSA

PÄÄSIÄISNARSISSIMME JOUTUIVAT KOVILLE LUMITUISKUSSA

PEUKALOISTEN JOUKOSSA LIENEE SEKÄ TALVEHTINEITA ETTÄ JO MUUTTAVIAKIN

PEUKALOISTEN JOUKOSSA LIENEE SEKÄ TALVEHTINEITA ETTÄ JO MUUTTAVIAKIN

Tiistaina 3.4.2018 sää rauhoittui – pilvetöntä, lämpöä +2 astetta ja länsituulta 5-6 m/s. Kevään tuntua ja eiliset lumet sulivat vauhdilla. Staijia pari tuntia aamulla luotsiasemalla ja taas kompattiin koko saari. Merellä/muuttavana näkyi mm. 56 laulujoutsenta (8a), 2 harmaahaikaraa, 7 pilkkasiipeä, 2 lapasotkaa, ruokki, 3 merihanhea, selkälokki, 2 naurulokkia, 4 töyhtöhyyppää, 3 tylliä, kevään eka meriharakka ja eka kapustarinta ja 37 sepelkyyhkyä. Kello 8 aikaan löysin lounaasta saapuneesta pienestä haahkaparvesta +2kv koiras kyhmyhaahkan, joka pienen kiertelyn jälkeen laskeutui uimaan eteläkärjen ulkopuolelle haahkaparveen, jossa vaihtelevasti 200-300 yksilöä. Spekta ilahdutti muitakin ollessaan aamulla toista tuntia hyvin näkyvillä.

KYHMYHAAHKASTA EI SAATU ETÄISYYDEN TAKIA KUNNON KUVAA, TÄSSÄ SURKEA SKOUPPIKUVA KAUKOPUTKELLANI

KYHMYHAAHKASTA EI SAATU ETÄISYYDEN TAKIA KUNNON KUVAA, TÄSSÄ SURKEA SKOUPPIKUVA KAUKOPUTKELLANI

Länsipuolen luodoilla ruokaili aamulla 40 merisirrin parvi ja saaresta löytyi mm. punakylkirastas, kulorastas, luotokirvinen, punarinta, 6 peukaloista, pajusirkku, kangaskiuru ja eteläkärjessä viihtynyt naaras mustaleppälintu. Erikoinen tapaus oli myös Outin kanssa löytämämme hallin kuutti, joka oli keskellä itäniittyä matkalla majakan suuntaan. Eksynyt kuutti siirrettiin myöhemmin avoveteen Kesnäsin rannasta.

kuutti_02_Korppoo_04_18

EKSYNYT KUUTTI TOIMITETTIIN RIKU LUMIARON YM TOIMESTA TAKAISIN RANNALLE

EKSYNYT KUUTTI TOIMITETTIIN RIKU LUMIARON YM TOIMESTA TAKAISIN RANNALLE

Keskiviikkona 4.4.2018 aamulla paistoi hetken aurinko, kunnes lännestä lähestyvä saderintama levisi taivaalle, vesisade tosin alkoi vasta myöhään iltapäivällä. Kaakkoistuuli oli reipasta 9-11 m/s ja lämpötila 2 astetta. Staijia runsas tunti ja kevyttä kiertelyä, lähinnä itäosassa ja kyläalueella. Mainittavimmat muuttohavainnot olivat 35 kanadanhanhea (2a), 18 ruokkia, 7 mustalintua ja 20 sepelkyyhkyä. Länsipuolen luodoilla piipersi 2 merisirriä ja Kobbanilla istuskeli päivällä huuhkaja. Saaressa havaittiiin mm. ristisorsa (vasta 2. tänä keväänä), uivelo, 5 lapasotkaa, 4 haapanaa, 3 töyhtöhyyppää, 2 peukaloista, 6 punarintaa, 2 hippiäistä, 4 punakylkirastasta, kevään ekat 4 västäräkkiä, nokkavarpunen, kangaskiuru ja sekä hotellilla että eteläkärjessä naaraspukuinen mustaleppälintu. Peippoja saapui tänään mereltä muutamia satoja. Illansuussa saareen rantautui lintuväkeä mm. Kalle Lindeman ja Kari Vuorinen vaimoineen.

MUSTALEPPÄLINTUJA ON OLLUT PÄIVITTÄIN, VARMAAN PARI ERI YKSILÖÄ

MUSTALEPPÄLINTUJA ON OLLUT PÄIVITTÄIN, VARMAAN PARI ERI YKSILÖÄ

HUUHKAJA NÄYTTÄYTYY SILLOIN TÄLLÖIN MYÖS PÄIVÄSAIKAAN KOBBANEILLA - KUVA OTETTU PÄÄSAARELTA

HUUHKAJA NÄYTTÄYTYY SILLOIN TÄLLÖIN MYÖS PÄIVÄSAIKAAN KOBBANEILLA – KUVA OTETTU PÄÄSAARELTA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Pikkurareja ja kuutteja

Kevättä pienin askelin

Keskiviikkona 28.3.2018 lähdimme aamulla Outin kanssa kohti Utötä, pysähtyen toki Nauvossa kaffella ja kaupassa. M/s Eivorille kertyi paljon väkeä kohta alkavan pääsiäisen takia, mm. paljon utöläisiä ja jurmolaisia. Sää oli pilvetön, länsituulta 5-6 m/s ja pakkasta -5 astetta. Jäiden takia laivamatka Utöhön kesti runsaat 6 tuntia, mutta päästiin sentään perille. Matkalla näkyi mm. 2 ylilentävää kurkea Bokullan luona – sulapaikoissa oli kuitenkin vähemmän lintuja kuin jokunen viikko sitten. Ilta Utössä kului kotihommissa, huomenna sitten taas linturetkeilyäkin. Tittosen Jouni ja Jarmo Koivisto lähtivät illansuussa mantereelle, Utöhön tuli kanssamme samalla kyydillä Juha Laaksonen.

PARI KURKEA MUUTTI LAIVAN LÄHELTÄ

PARI KURKEA MUUTTI LAIVAN LÄHELTÄ

BOKULLAN LOISTOLLE OLI KASAUTUNUT AHTOJÄÄTÄ

BOKULLAN LOISTOLLE OLI KASAUTUNUT AHTOJÄÄTÄ

Kiirastorstaina 29.3.2018 oli kaunis kevätpäivä kylmän pakkasyön jälkeen: pilvetöntä ja heikkoa (2-5 m/s) etelätuulta, lämpöä oli päivällä 2 astetta. Staijia pari tuntia aamulla luotsiasemalla ja koko saari kierrettiin. Mainittavia havaintoja mereltä ja muutolta olivat 2 harmaahaikaraa, 6 kurkea, 22 merihanhea, 10 metsähanhea, 2 laulujoutsenta, 900 tukkasotkaa, 7 lapasotkaa, 280 allia, 2 pilkkasiipeä, 29 ruokkia ja 73 riskilää. Länsipuolen luodoilla oli 12 merisirriä, itärannalla 3 töyhtöhyyppää, Enskärillä lehtokurppa ja saaressa saalisteli varpushaukka. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat 2 kulorastasta, 4 laulurastasta, 3 peukaloista, punarinta, 2 niittykirvistä ja 2 pajusirkkua. Pikkulintupuoli on vielä kovin niukka yöpakkasten takia. Iltalaivalla saareen saapui paljon lisää väkeä, mm. Varesvuon Markus ja Lindrothin Minna, plus muita luontokuvaajia mm. Pekka Vainio kavereineen, Jari Hakala sekä Jouni Koivuneva.

HAAHKOJA ALKAA KERÄÄNTYÄ SAAREN ETELÄPUOLELLE

HAAHKOJA ALKAA KERÄÄNTYÄ SAAREN ETELÄPUOLELLE

Pitkäperjantaina 30.3.2018 oli edelleen pilvetöntä – yöllä kylmää (-5) ja päivällä mukavaa (+3). Itätuuli puhalsi 8-9 m/s, heikkeni iltapäivällä. Staijia aamulla pari tuntia ja koko saari kierrettiin. Pikkulintuja oli hyvin niukasti, merellä sentään pientä liikettä. Mainittavia olivat mm. 18 ruokkia, 400 allia, 4 lapasotkaa, mustalintu, 2 pilkkasiipeä, 5 merihanhea ja länsipuolella, Hamnskärillä, 35 merisirrin parvi. Saaressa nähtiin mm. uuttukyyhky, 2 sepelkyyhkyä, kulorastas, vuoden eka puukiipijä, punarinta, niittykirvinen, pajusirkku ja punatulkku. Muutaman päivän tauon jälkeen koiras allihaahka löytyi jälleen, nyt lennossa iltapäivällä tukkasotkaparvessa Fladanilla – näkyi hyvin pihallemme ja pari kuvaajaa sai lentokuvatkin itärannalta. Päivällä käytiin koulun myyjäisissä maittavalla kakkukahvilla.

TALITIAISELLA AIKAMOINEN AVIPOX-KASVAIN

TALITIAISELLA AIKAMOINEN AVIPOX-KASVAIN

Lankalauantaina 31.3.2018 jatkui kylmä virtaus ja muutto oli täysin seis. Itäkoillista tuulta oli 3-5 m/s, lämpöä enimmillään 2 astetta ja yö kylmä. Pilvetöntä edelleen. Staijia pari tuntia ja kävelykierroksemme kattoi lähes koko saaren. Mainittavia havaintoja olivat 11 ruokkia, 3 merihanhea, 300 allia, 2 lapasotkaa, lehtokurppa, 7 naakkaa, mustavaris, 3 harmaahaikaraa ja Kobbanin laella iltapäiväauringossa lämmitellyt huuhkaja. Pikkulintuja oli hyvin niukasti, mm. laulurastas, niittykirvinen, punarinta, rautiainen, tikli ja 2 pajusirkkua. Iltapäivä kului mukavasti talven jälkeisissä (?) pihahommissa. Mantereelle lähti aamulla kohtalaisen paljon väkeä, mm. Pekka Vainion porukka.

LAPASOTKIA ON JOKA PÄIVÄ MUUTAMA, VAIHTELEVISSA PUVUISSA

LAPASOTKIA ON JOKA PÄIVÄ MUUTAMA, VAIHTELEVISSA PUVUISSA

Pääsiäissunnuntaina 1.4.2018 oli vaihteeksi taivas pilvessä, aamulla näkyvyyskin utuinen. Itätuuli, 10-12 m/s, puhalsi kylmästi ja päivän korkein lämpötila oli vain nollassa. Staijia aamulla tunnin verran ja koko saari tuli kompattua. Mainittavimmat havainnot olivat 9 ruokkia, 4 lapasotkaa, 3 harmaahaikaraa, 2 lehtokurppaa ja pikkulinnuista kulorastas, rautiainen, kangaskiuru ja aamulla jalkapallokentän reunalta löytämäni kevään eka naaraspukuinen mustaleppälintu. Muleli vältteli kameraa taitavasti, mutta nähtiin lyhyesti vielä iltapäivällä samalla alueella sekä illansuussa ilmeisesti sama yksilö hotellilla. Satamalahti alkaa aueta jääpeitteestään.

KANGASKIURU VIIHTYI ENSKÄRILLÄ

KANGASKIURU VIIHTYI ENSKÄRILLÄ

NAAKKA POSEERASI MEIDÄN SAUNALLA

NAAKKA POSEERASI MEIDÄN SAUNALLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kevättä pienin askelin

Piipahdus mantereelle

Maanantaina 26.3.2018 lähdin pistäytymään mantereella, tällä kertaa laivana oli taas m/s Eivor. Tuuli oli yöllä kääntynyt koilliseen (10-12 m/s), taivas oli kirkas ja pakkasta oli taas 4 astetta. Kevään tulo taisi pysähtyä… Staijattiin runsas tunti luotsiaseman suojassa ja kierrettiin saaren itäosa sekä kyläalue ennen laivan lähtöä. Mukavia havaintoja kertyi kylmyydestä huolimatta, mm. ruokki, 40 riskilää, 3 haapanaa (kevään ekat), laulujoutsen, tylli itärannalla, 12+6 merisirriä lähiluodoilla, 3 uuttukyyhkyä, 6 sepelkyyhkyä ja kevään eka hiirihaukka.

TYLLI SAAPUI ITÄRANNALLE

TYLLI SAAPUI ITÄRANNALLE

Pikkulintujakin löytyi, mm. 2 pulmusta, kulorastas, 40 mustarastasta, niittykirvinen, 2 koiras pajusirkkua, punatulkku, tikli, 2 punarintaa ja 9 peippoa. Laivamatkalla Pärnäisiin ei tehty useita merikotkia ja hylkeitä kummempia havaintoja. Mantereelle lähti myös Salosen Ville-Veikko ja saareen saapui tänään mm. Tittosen Jouni.

MUSTARASTAITA OLI SAAPUNUT RUNSAASTI MUUTOLTA JA NIIDEN JOUKOSSA OLI TÄLLAINEN VÄRIVIKAINEN YKSILÖ

MUSTARASTAITA OLI SAAPUNUT RUNSAASTI MUUTOLTA JA NIIDEN JOUKOSSA OLI TÄLLAINEN VÄRIVIKAINEN YKSILÖ

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Piipahdus mantereelle

Haahkat ja ruokit tulivat

Torstaina 22.3.2018 tuuli oli lännestä, myöhemmin luoteesta, 8-10 m/s ja taivas lähes pilvetön. Yö oli nollassa ja päivällä ”jopa” plus 2 astetta. Nyt muuttoa oli reippaammin ja tänään nähtiin jo 52 lajia – aika hyvä luku tällaisena jää- ja pakkaskeväänä. Staijattiin noin 4 tuntia ja koko saari kierrettiin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 150 kyhmyjoutsenta, 13 laulujoutsenta, merihanhi, 1550 tukkasotkaa, 9 lapasotkaa, 2500 telkkää, 3 pilkkasiipeä, koiras uivelo, 19 tukkakoskeloa, 500 allia, 192 haahkaa, 40 merimetsoa, 20 riskilää ja edelleen koiras allihaahka paikallisena itärannan ulkopuolella.

MERIMETSOJA TALVEHTI UTÖSSÄ, MUTTA NYT ON JO MUUTTAVIAKIN

MERIMETSOJA TALVEHTI UTÖSSÄ, MUTTA NYT ON JO MUUTTAVIAKIN

Muita havaintoja olivat mm. 23 merikotkaa, 3 varpushaukkaa, 2 harmaahaikaraa, 2 töyhtöhyyppää, tp-naurulokki, 2 huuhkajaa, 3 sepelkyyhkyä, uuttukyyhky, 2 mustavarista ja yhteensä 16 merisirriä länsipuolen luodoilla. Saaressa nähtiin mm. laulurastas, kevään eka kulorastas, punarinta, rautiainen, 3 peukaloista, tundraurpiainen, 3 hemppoa, 2 vihervarpusta, tn isokäpylintu, 4 kottaraista ja koko iltapäivän itärannalla viihtynyt aikainen lapinsirkku. Illalla saareen saapui kohtalaisesti lisää väkeä, mm. luontokuvaajia Jaakko Ruola ja Raimo Sundelin sekä lintuväkeä mm. Ville-Veikko Salonen. Utössä on jäätä enää satamalahdessa ja Kobbanin saarilla – länsi-, etelä- ja itäpuoli ovat lähes kokonaan avoinna.

TALVEHTIVAT PUNARINNAT OVAT ALKANEET LAULAA AAMUISIN

TALVEHTIVAT PUNARINNAT OVAT ALKANEET LAULAA AAMUISIN

Perjantaina 23.3.2018 oli hiljaisempi lintupäivä – aurinkoista, pohjoistuulta 6-8 m/s, ja 1-2 pakkasastetta. Staijia ja komppausta, avoveden myötä Utön alueen vesilinnut ovat vähentyneet. Nyt nähtiin vielä mm. 362 kyhmyjoutsenta, laulujoutsen, 3 merihanhea, 530 tukkasotkaa, 4 lapasotkaa, 1340 telkkää ja merellä 179 haahkaa, 630 allia, 49 tukkakoskeloa, 4 mustalintua, 9 pilkkasiipeä ja 64 merimetsoa. Allihaahkaa ei tänään löydetty. Muita havaintoja olivat mm. 44 merikotkaa, kevään eka kurki, 14 merisirriä lähiluodoilla, 6 uuttukyyhkyä, 4 sepelkyyhkyä ja mustavaris. Pikkulinnuista mainittakoon 30 kiurua, niittykirvinen, jo 3 luotokirvistä, 2 peukaloista, 2 punarintaa, rautiainen, laulurastas, 3 kottaraista ja 3 hemppoa. Myöhään illalla saareen saapui lisää kuvaajia, mm. Westerholm ja Linkolehto, TLY:n linturetkiporukka (12 henkeä) Jorma Hellstenin johdolla, sekä Heidi Tammero.

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN KURKI

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN KURKI

Lauantaina 24.3.2018 oli puolipilvistä ja kovaa (14-18 m/s) lounaistuulta, aamulla vielä vähän maltillisempaa. Lämpö käväisi tänään jo +3 asteessa. Staijia runsaat kolme tuntia ja saarikierros isohkolla porukalla. Merellä nähtiin mm. 186 haahkaa, merihanhi, 7 laulujoutsenta, 16 tukkakoskeloa, 240 allia, 6 lapasotkaa, uivelo, tp naurulokki ja kevään ensimmäinen ruokkimuutto: yhteensä 40 yksilöä (2-10 yks parvissa). Aamupäivällä muutti myös kevään eka ristisorsa itään. Muita havaintoja olivat mm. harmaahaikara, 3 töyhtöhyyppää, 7 merisirriä, kevään eka lehtokurppa ja 2 sepelkyyhkyä. Pikkulinnuista mainittavia olivat laulurastas, 25 kiurua, 3 kangaskiurua, niittykirvinen, punarinta, rautiainen, 2 peukaloista, 1-2 tundraurpiaista, 2 kottaraista, 12 pulmusta ja 2 hemppoa. Helstolan Jari ja Järvisen Mikko lähtivät aamupäivällä mantereelle.

HAAHKAMUUTTO ON MELKO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

HAAHKAMUUTTO ON MELKO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Sunnuntaina 25.3.2018 oli aamulla utuista, myöhemmin auringonporotusta ja parempi näkyvyys. Tuuli oli lännestä 7-8 m/s ja lämpöä taas +3 astetta. Muutto oli yllättävän hiljaista, vaikka olosuhteet olivat näennäisesti hyvät – jotain kuitenkin nähtiin aamustaijilla ja saarikierroksella. Mainittavia olivat mm. harmaahaikara, kevään eka selkälokki, 4 merihanhea, 33 ruokkia, 2 laulujoutsenta, 4 lapasotkaa, 3 naurulokkia (eka jp), 5 naakkaa ja jälleen löytyi iltapäivällä itärannan telkkien seurasta jo tuttu koiras allihaahka. Vesilinnut katosivat kuitenkin pian taas lähisaarten taakse merikotkien pelottamana. Saaressa nähtiin myös mm. 2 punarintaa, 4 peukaloista, laulurastas, kulorastas, tilhi, 2 sepelkyyhkyä, tundraurpiainen, 3 töyhtöhyyppää, itärannan luodoilla piipersi 3 merisirriä ja itärannalla lensi kevään eka tylli häviten vilkkaasti äännellen Jurmon suuntaan. Mantereelle lähti paljon väkeä, saareen jäi lisäkseni lintuja katselemaan Salosen Ville-Veikko ja Tammeron Heidi.

ALLIHAAHKA VIIHTYY EDELLEEN UTÖN LÄHIVESILLÄ

ALLIHAAHKA VIIHTYY EDELLEEN UTÖN LÄHIVESILLÄ

KETTU PORHALSI SATAMALAHDEN YLI - "RÄVEN RASKAR ÖVER ISEN..."

KETTU PORHALSI SATAMALAHDEN YLI – ”RÄVEN RASKAR ÖVER ISEN…”

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Haahkat ja ruokit tulivat

Kevät etenee hitaasti

Maanantaina 19.3.2018 oli pääosin pilvistä ja iltapäivällä tiukkaa räntäsadetta. Lämpötila oli nollan vaiheilla, myös yöllä. Tuuli puhalsi lännestä aluksi 10 m/s, myöhemmin heikkeni. Staijia kolmisen tuntia ja tehtiin lähes koko saaren kierros. Muuttolintuja jo jonkin verran liikkeellä, havaittiin mm. 3 kottaraista, 42 uuttukyyhkyä, sepelkyyhky, mustavaris, 45 naakkaa ja 15 kiurua. Merellä oli paljon vesilintuja, jotka länsituuli oli painanut mukavasti pienehkölle alueelle itärannalle – mm. 406 kyhmyjoutsenta, 3 laulujoutsenta, kevään eka merihanhi, 1800 tukkasotkaa, 14 lapasotkaa, 4200 telkkää ja 130 isokoskeloa. Lisäksi nähtiin 545 allia, 3 muuttavaa koiras haahkaa, 24 riskilää, 11 tukkakoskeloa, 2 mustalintua, 12 pilkkasiipeä ja edelleen koiras allihaahka.

MUUTAMA LAULUJOUTSEN VIIHTYY KYHMYJOUTSENTEN JOUKOSSA

MUUTAMA LAULUJOUTSEN VIIHTYY KYHMYJOUTSENTEN JOUKOSSA

Naakkoja muutti 45, huuhkaja oli aamulla Kobbanilla, merikotkia oli noin 30 ja merisirrejä nähtiin yhteensä 16 yksilöä. Pikkulinnuista mainittavia olivat tundraurpiainen, laulurastas, 4 peukaloista, punarinta ja luotokirvinen. Helstolan Jari saapui päivällä ja Outi lähti asioita toimittamaan mantereelle. Ihan mukava lintupäivä.

MERIKOTKIA PYÖRII RUNSAATI UTÖN YMPÄRILLÄ VESILINTUJA SAALISTELEMASSA

MERIKOTKIA PYÖRII RUNSAATI UTÖN YMPÄRILLÄ VESILINTUJA SAALISTELEMASSA

Tiistaina 20.3.2018 jäätävä pohjoisvirtaus palasi jälleen ja hyydytti alkaneen kevätmuuton. Puolipilvistä, pohjoistuulta 12-17 m/s ja pakkasta 3 astetta – kova tuuli vei suuren osan jäistä jonnekin Itämerelle ja meri lainehtii nyt pääosin vapaana. Staijattiin luotsiaseman suojassa runsaat kolme tuntia ja kierrettiin koko saari. Nähtiin mm. 262 kyhmyjoutsenta, 3 laulujoutsenta, 2100 tukkasotkaa, 10 lapasotkaa, 3000 telkkää, 2 koiras haahkaa, 250 allia, 6 pilkkasiipeä, 2 riskilää ja edelleen itärannan sotkaparvessa koiras allihaahka. Merikotkia havaittiin noin 20, uuttukyyhkyjä 5, mustavaris, 7 naakkaa ja 2 merisirriä. Pikkulinnuista mainittavia olivat 25 kiurua, rautiainen, laulurastas, 3 kottaraista ja hemppo.

SEPELKYYHKY ON JO USEITA PÄIVIÄ VIIHTYNYT SAARESSA

SEPELKYYHKY ON JO USEITA PÄIVIÄ VIIHTYNYT SAARESSA

Keskiviikkona 21.3.2018 heräsimme toiveikkaina, kun tuuli oli kääntynyt etelään. Muutto oli kuitenkin yllättävän vaisua, ehkä johtuen kylmästä yöstä ja voimakkaasta (9-12 m/s) tuulesta. Päivällä lämpeni 1-2 plusasteeseen ja taivas selkeni, mutta silti muutto pysyi kovin niukkana. Staijattiin useita tunteja pitkin päivää, komppaaminen jäi tänään vähän vähemmälle. Mainittavimmat havainnot olivat 200 kyhmyjoutsenta, laulujoutsen, 3 merihanhea, 2000 tukkasotkaa, 7 lapasotkaa, 3500 telkkää, 650 allia, mustalintu, 30 haahkaa, 120 isokoskeloa, 50 merimetsoa ja edelleen koiras allihaahka. Merikotkia nähtiin 25, lisäksi huuhkaja, 16 merisirriä, 4 uuttukyyhkyä, sepelkyyhky, mustavaris ja pikkulinnuista mm. 2 peukaloista, rautiainen, punarinta, laulurastas, luotokirvinen, hemppo, tundraurpiainen ja keltasirkku.

RAUTIAINEN ON ONNISTUNEESTI TALVEHTINUT TALVEN TUISKUISSA JA PAKKASISSA

RAUTIAINEN ON ONNISTUNEESTI TALVEHTINUT TALVEN TUISKUISSA JA PAKKASISSA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kevät etenee hitaasti