Pientä syysmuuton piristymistä

Maanantaina 14.8.2017 oli tosi kesäinen päivä – pilvetöntä, lounaistuulta 5-8 m/s ja lämpöä 19 astetta. Staijia tunti aamulla ja koko saari kierrettiin, vieraitakin kävi taas. Lintuja nähtiin mm. harmaahaikara, 2 tuulihaukkaa, 2 käkeä, käpytikka ja muuttokahlaajia 4 töyhtöhyyppää, tundrakurmitsa, suokukko, 4 suosirriä, kuovisirri, 7 valkovikloa, 4 mustavikloa, 2 liroa, 2 taivaanvuohta ja syksyn eka jänkäsirriäinen (itärannalla). Sirrit edelleen kaikki ad-lintuja.

ELOKUU ON HARMAAHAIKAROIDEN AIKAA

ELOKUU ON HARMAAHAIKAROIDEN AIKAA (kuva: Outi Sarjakoski)

Pientä merkkiä hysymuutonkin alkamisesta – muutama pajulintu, harmaasieppo, pari hernekerttua ja mustapääkerttu. Perhosia edelleen kovin niukasti; tänään amiraali, pari sitruunaperhosta, paljon kaaliperhosia ja muutama hietaheinäperhonen.

SITRUUNAPERHOSIA ON MUUTAMA PÄIVÄSSÄ

SITRUUNAPERHOSIA ON NÄKYNYT USEINA PÄIVINÄ

Tiistaina 15.8.2017 kesä jatkui – pilvetöntä, lämpöä 20 astetta ja maltillista (4-8 m/s) etelätuulta. Kierrettiin saaren etelä- ja itäosat plus tunti aamulla luotsiasemalla, muuten kotihommia. Lintuja nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 2 tuulihaukkaa, varpushaukka, 2 käkeä, 12 suosirriä, 6 valkovikloa, 2 liroa ja töyhtöhyyppä. Näillä keleillä syysmuutto ei oikein vilkastu mutta onhan tässä aikaa odotella…

JÄNKÄSIRRIÄINEN SUOSIRRIEN SEURASSA ITÄRANNALLA

JÄNKÄSIRRIÄINEN SUOSIRRIEN SEURASSA ITÄRANNALLA

Keskiviikkona 16.8.2017 taivas meni vaihteeksi pilveen, etelätuuli puhalsi 7-10 m/s ja lämpöä oli edelleen 20 astetta. Hiukan sadettakin saatiin illansuussa. Tunti taas staijia aamulla luotsiasemalla plus kierrettiin saaren itäosat, illansuussa meillä vieraita 11 henkeä… Lintuja nähtiin aika mukavasti, mm. 2 harmaahaikaraa, tuulihaukka, syksyn eka nuolihaukka, luotokirvinen ja muuttokahlaajia 4 suosirriä, kuovisirri, jälleen jänkäsirriäinen itärannalla, 13 valkovikloa, 7 liroa, 2 mustavikloa ja töyhtöhyyppä. Itärannan ruovikon reunassa nähtiin luhtakana ja ainakin 1 pienehkö poikanen – rallus on siis jälleen pesinyt saaressa, vaikka koko vuonna ei ole tätä ennen kuultu eikä nähty!

LUHTAKANA ILMESTYI NÄKYVIIN

LUHTAKANA ILMESTYI NÄKYVIIN

PIKKULEPINKÄISIÄ ON NYT RUNSAASTI

PIKKULEPINKÄISIÄ ON NYT RUNSAASTI

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Vihdoin sadettakin

Torstaina 10.8.2017 jatkui aurinkoinen keli ja lämmintä oli 20 astetta. Tuuli oli aika reipas 10-12 m/s lounaasta. Staijia tunti aamulla mutta sää oli aika utuinen. Muuten lintuhomma jäi vähälle, kun vieraaksi saapuivat Targa-veneellä Varrelan Juha ja Pekka Vallittu – jokakesäinen traditio. Päivällinen nautittiin yhdessä hotellin ravintolassa ja Outikin saapui illalla m/s Eivorilla. Linnuista mainittavia olivat 11 suosirriä, käki, tuulihaukka ja saunan nurkalla lymyillyt nuori satakieli.

MUUTTAVIA LIROJA NÄKEE LIKI PÄIVITTÄIN

MUUTTAVIA LIROJA NÄKEE LIKI PÄIVITTÄIN

Perjantaina 11.8.2017 oli pilvetöntä ja heikentynyttä (4-6 m/s) lounaistuulta, lämpöä 22 astetta. Auringonpaahteessa oli tosi kuumaa… Aamulla runsas tunti staijia luotsiasemalla ja koko saari kierrettiin. Lintuja näkyi mm. 55 suosirriä, isosirri, kuovisirri, tundrakurmitsa, 2 mustavikloa, 14 liroa, 7 valkovikloa, 2 käkeä ja törmäpääsky. Kaikki kahlaajat, vikloja lukuun ottamatta, olivat edelleen vanhoja lintuja. Pekka ja Juha lähtivät ajelemaan puolilta päivin kohti mannerta.

PUHELINSKOUPPI TUNDRAKURMITSASTA - VAATII LISÄÄ HARJOITTELUA, JOTTA KUVANLAATU TULISI KELVOLLISEMMAKSI

PUHELINSKOUPPI TUNDRAKURMITSASTA – VAATII LISÄÄ HARJOITTELUA, JOTTA KUVANLAATU TULISI KELVOLLISEMMAKSI

Lauantaina 12.8.2017 etelästä saapui pilveä ja hiukan sadettakin. Varsinainen kova ukkosrintama meni itäpuolelta kohti pääkaupunkiseutua, täällä ei edes jyrissyt. Tuuli oli heikkoa, ilma kostean lämmintä (20 astetta) ja näkyvyys utuinen. Staijia aamulla tunti mutta merellä ihan hiljaista. Käytiin saaren itä- ja eteläosat läpi, muuten oltiin kotinurkilla. Mainittavia havaintoja olivat 4 käkeä, 2 törmäpääskyä, satakieli jälleen saunallamme sekä muuttokahlaajia 10 suosirriä, 14 liroa, 9 valkovikloa, mustaviklo ja kapustarinta. Tänään syntyi useita mukavia kuvia nuoresta käestä, joka ruokaili pitkään Kesnäsin merikaalikasvustossa.

KÄKI LÖYSI MERIKAALEISTA PERHOSENTOUKKIA

KÄKI LÖYSI MERIKAALEISTA PERHOSENTOUKKIA

Sunnuntaina 13.8.2017 saatiin vihdoin kunnon sade – aamupäivä ja ilta olivat puolipilvisiä, mutta iltapäivällä satoi välillä rankastikin. Tuuli oli lounaasta 7-10 m/s ja lämpöä 18 astetta. Staijia taas tunti aamulla, lisäksi tehtiin itäosan kierros. Kotosalla ohjelmassa oli mm. saunan kuvauspaikkani kunnostusta syyskautta ajatellen. Lintuja näkyi tänään mm. 2 harmaahaikaraa, 3 ruokkia, törmäpääsky, pikkukäpylintu ja edelleen satakieli kuvauksellisesti saunallamme. Muuttokahlaajia nähtiin 29 suosirriä, kuovisirri,
3 valkovikloa, 8 liroa ja mustaviklo. Utön jazz-viikonloppu päättyi ja paljon väkeä lähti iltapäivällä mantereelle, mm. Laaksosen Juha ja Lähteenmäen Topi.

SATAKIELI VIIHTYY EDELLEEN SAUNALLAMME

SATAKIELI VIIHTYY EDELLEEN SAUNALLAMME

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Jätä kommentti

Takaisin Utöhön

Maanantaina 7.8.2017 lähdin aikaisin aamulla kohti Utötä, Outi jäi vielä toimittamaan asioita mantereelle. Pilvikelissä ajelin kohti Nauvoa, jossa kauppa ja kahvi tuttuun tyyliin, kunnes siirryin m/s Eivorille. Niin siirtyi moni muukin, yllättävän paljon oli laivalla väkeä. Lintuporukkaa oli Hellsten, Vilen, Suominen ja Granroth matkalla Jurmoon. Matkalla ei näkynyt ihmeempää ja Utöhön saavuttiin klo 12.50. Saaressa olivat paikalla mm. Varesvuon Markus ja Minna sekä Juha Laaksonen & Minna Pyykkö. Tavaroiden purkua ja kukkien kastelua, illansuussa tein kierroksen saaren itäosassa. Mainittavimmat havainnot olivat 60 suosirriä, kuovisirri (kaikki sirrit vielä ad-pukuisia), isokuovi, 3 valkovikloa, 2 liroa ja 5 törmäpääskyä.

suosirri_02_Korppoo_08_17

SUOSIRREJÄ JA KUOVISIRRI ITÄRANNALTA

SUOSIRREJÄ JA KUOVISIRRI ITÄRANNALTA

Tiistai 8.8.2017 oli kesäisen aurinkoinen ja heikkotuulinen (lounas 4-7 m/s) päivä, lämpöäkin oli 21 astetta. Aamulla staijailin merelle tunnin, lisäksi kiersin koko saaren Kesnäsiä lukuun ottamatta. Lintuja näkyi mm. harmaahaikara, 4 ruokkia, 2 tuulihaukkaa, käki, 2 uuttukyyhkyä, 2 törmäpääskyä ja luhtakerttunen. Muuttokahlaajia oli 40 suosirriä, kuovisirri (eri yksilö kuin eilen), pikkukuovi, 2 valkovikloa ja 3 liroa. Merivesi on edelleen korkealla, kunnon lietteitä ei missään.

KÄKIEN SYYSMUUTTO KULMINOITUU ELOKUUSSA, ISTUVAT MIELELLÄÄN AURINGON LÄMMITTÄMILLÄ KIVILLÄ

KÄKIEN SYYSMUUTTO KULMINOITUU ELOKUUSSA, ISTUVAT MIELELLÄÄN AURINGON LÄMMITTÄMILLÄ KIVILLÄ

Keskiviikkona 9.8.2017 paistoi edelleen aurinko, tuuli kääntyi kaakkoon (5-7 m/s) ja lämpöä oli vielä 20 astetta. Merellä vähän utuista mutta aamulla tunnin staiji luotsiasemalla plus kylän ja itäosan kierrokset, välillä mantereelle muuttavan Topi Lähteenmäen kakkukahvilla hotellilla… Havaintoja mm. harmaahaikara, 20 räkättiä (syysmuuttoa) ja urpiainen, joka on pesinyt saaressa. Muuttokahlaajia näkyi tänään 27 suosirriä, 2 isosirriä, 7 liroa, 3 valkovikloa, tundrakurmitsa, 3 pikkukuovia, taivaanvuohi ja 26 meriharakkaa (1a). Varesvuon Markus ja Minna lähtivät mantereelle.

TÄNÄÄN NÄKYNYT KOIRAS URPIAINEN, LENTOPOIKASIA OLEN HAVAINNUT VAIN KAUEMPAA. LIENEE ETELÄISIN SUOMESSA PESIVÄ URPIAINEN.

TÄNÄÄN NÄKYNYT KOIRAS URPIAINEN, LENTOPOIKASIA OLEN HAVAINNUT VAIN KAUEMPAA. LIENEE ETELÄISIN SUOMESSA PESIVÄ URPIAINEN.

 

Kirjamme ”Kymmenen vuotta Utön majakkasaarella” ilmestyi vain 6 viikkoa sitten ja yli puolet painoksesta on jo myyty. Palaute on ollut positiivista, tässä kaikki saapuneet kirjalliset palautteet:

”Erittäin sympaattinen teos ja hienot kuvat. Tekstissä voimakas läsnäolon tunne. Lukiessa tunne kuin olisi itse Utössä.”

”Tosi mielenkiintoinen, asiallinen, todellinen – kannatti tehdä tämä kirja.”

”Mukavaa tekstiä ja hienoja kuvia taas kerran.” 

”Oikein mukava kirja – kivasti kirjoitettu ja hienot kuvat.”

”Viehättävä, hyvällä maulla toteutettu teos!”

”Luin kirjan läpi ja viihdyin sen parissa. Utössä olleelle uutta tietoakin sopivasti.”

”Kiitokset hienosta kirjasta. Kauniita kuvia ja hienoa ja hersyvää tekstiä.” 

”Mukava lukukokemus”

”Kiitos kirjasta, oli todella mukavaa luettavaa ja katsottavaa.”

”En voi sanoa muuta kuin että onpas hieno kirja!”  

” Joitakin kertoja Utössä linturetkellä käyneelle kirja oli kiehtova.”

Kirja (100 sivua) on myynnissä Utön lisäksi Jurmossa (Jurmo Inn) sekä Paraisten keskustassa Booklet-kirjakaupassa. Voit myös helposti tilata kirjan s-postilla allekirjoittaneelta  jorma.tenovuo@uto.fi suoraan kotiisi hintaan 25e plus postimaksu 7,80e.  Sopii hyvin myös lahjakirjaksi.

kirja_02

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin Utöhön

Vierailu Norrskärin majakkasaarelle

Heinäkuun viimeisenä, 31.7.2017, lähdimme Outin kanssa puolen päivän aikaan ajelemaan 8-tietä kohti pohjoista – matkan tarkoituksena on vierailla muutama päivä Västra Norrskärin majakkasaarella Vaasan länsipuolella. Sää oli matalapaineen sävyttämä – jokunen sadekuuro, reipasta lounaistuulta mutta lämpöä sentään 19 astetta. Ensimmäinen pidempi pysähdys tehtiin Merikarvian Lankoskella. Tunnin haku ei kuitenkaan tuottanut havaintoa paikalla viihtyneestä virtavästäräkkipoikueesta, lienevätkö jo niin isoja että ovat vaihtaneet maisemaa… Hyvät kahvit toki juotiin. Sade lakkasi sopivasti kun seuraavaksi pysähdyimme Kristiinankaupungin Hamnfjärdenille, jossa noin 25 harmaahaikaran joukossa seisoskeli jalohaikara. ”Jallu” on ollut paikalla jo pidempään. Vaikka laji on kovasti yleistynyt niin onpa niin tehokkaasti kiertänyt minut, että tämä oli vasta toinen Suomessa näkemäni jalohaikara. Lahdella näkyi myös pari laulujoutsenta poikasineen, kaksi kurkea ja 12 valkovikloa.

DOKUMENTTIKUVA KRISTIINANKAUPUNGIN JALOHAIKARASTA

DOKUMENTTIKUVA KRISTIINANKAUPUNGIN JALOHAIKARASTA

Seuraavaksi heittäydyimme tavallisiksi turisteiksi ja kiertelimme kävellen Kristiinankaupungin vanhaa puukeskustaa, paljon hienoja vanhoja taloja. Sadekin oli sopivasti loppunut. Kaupungin nurmikoilla oli täälläkin muutama kymmenen valkoposkihanhea. Illaksi ajoimme majapaikkaamme Närpiön keskustaan Red & Green-hotelliin, jossa nautittiin herkullinen illallinen valkoviinin kera. Olipa mainio ravintola!

Tiistaina 1.8.2017 meidän oli tarkoitus lähteä venekyydillä Norrskärille, mutta kova (11-14 m/s) etelälounainen tuuli esti kuljetuksen. Niinpä käytimme aurinkoisen ja tuulesta huolimatta lämpimän (19 astetta) päivän mantereen retkeilyyn. Aamiaisen jälkeen tutustuimme ensin Närpiön mielenkiintoisiin jäljellä oleviin (n. 150 kpl) kirkkotalleihin, rakennetut 1700-luvulla. Närpiö on muuten kuin ulkomailla kävisi – asukkaista yli 80% on ruotsinkielisiä, peräti yli 13 prosenttia ”muun maalaisia” ja vain 5 % suomenkielisiä! Ilmankos tunsimme itsemme ikäänkuin muukalaisiksi vieraalla maalla…

NÄRPIÖN KIRKKOTALLEJA

NÄRPIÖN KIRKKOTALLEJA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Seuraavaksi suuntasimme tutustumaan Kaskisiin, jossa en ole aiemmin käynyt, Outi kylläkin. Olipa ihan miellyttävä kokemus – kaunis ja väljä pikkukaupunki, jossa nautimme päiväkahvit ”Sinisessä hetkessä”, hiihdon olympiavoittaja Arto Koiviston (Innsbruck 1976) ylläpitämässä persoonallisessa rantakahvila-ravintolassa, josta löytyy myös majoitusta. Koiviston kanssa tuli vaihdettua sana jos toinenkin ja pääsimme tutustumaan mm. hänen rakentamaansa savusaunaan. Kävimme myös kaupungin eteläkärjessä, josta häämötti Sälgrundin majakka.

Outi_Kaskinen

Seuraava kohteemme oli Närpiön Piolahti, jossa törmättiin Helstolan Jariin. Lintuja oli kohtalaisen paljon tuulisella lahdella, mm. ruskosuohaukka, 2 räyskää, 10 harmaahaikaraa, 400 merihanhea, 18 mustavikloa ja 130 tavia. Seuraavaksi ajoimme Maalahden Gålörenille, jonka lintutornista näkyi mm. 3 laulujoutsenta, 25 merihanhea, 2 räyskää, 10 harmaahaikaraa, härkälintu, 3 suosirriä ja pikkukuovi.

GÅLÖREN

GÅLÖRENIN LAHTEA LINTUTORNISTA KUVATTUNA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Jatkoimme edelleen Vaasaan, jonka keskustassa teimme Outin kanssa pienen kävelykierroksen kunnes jatkoimme matkaa Raippaluodon sillan kupeeseen, Berny’s Cafe & Restaurant’iin, jossa söimme päivän aterian. Illaksi ajoimme yöpaikkaamme OddInn’in vanhaan kouluun Raippaluodon luoteisosaan, johon kokoontuivat kaikki retkikumppanimme eli Raisa Tanner (reissun organisoija), Jari Helstola, Eero Hauta-aho, Hannu Kontkanen, Kimmo Lahikainen, Juhani Aittamaa, Juha Mattila ja Laura Neira. Monta hyvää kuvaajaa on matkassa ja Helstolan Hessuhan on hyvinkin tuttu retkikumppani. Iltateen jälkeen jo uni maittoi.

RAIPPALUODON SILTA (kuva: Outi Sarjakoski)

RAIPPALUODON SILTA
(kuva: Outi Sarjakoski)

Norrskär_kartta

VÄSTRA NORRSKÄRIN SIJAINTI JA SAARIKARTTA

VÄSTRA NORRSKÄRIN SIJAINTI JA SAARIKARTTA

Keskiviikkona 2.8.2017 lähdettiin aamupalan jälkeen liikkeelle ja ajettiin pieni matka kohti Raippaluodon rantaa, Stolpen veljesten kotisatamaan. Tavaroiden lastaus ja lähtö merelle kohti Norrskäriä – meri oli onneksi paljon rauhoittunut eilisestä. Vajaan parin tunnin venematka meni mukavasti ja rantauduttiin Västra Norrskärin satamaan klo 12. Taas tavarasouvia mutta hiljalleen kaikki vempeleet ja ruuat saatiin majakkamäelle Metsähallituksen taloon, jonka toisessa päässä oli lintuaseman tiloja. Meillä oli nyt käytössä koko talo ja Outin kanssa saimme tilavan kahden hengen huoneen lounaispäädystä. Päiväkahvin jälkeen painuttiin maastoon ja muutaman tunnin tutustumis- ja kuvausretki aurinkoisessa kelissä tuotti tukun kuvia korteille. Päästiin käymään majakan ylätasanteellakin kuvaamassa saarta.

VÄSTRAN MAISEMAA

VÄSTRAN MAISEMAA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lintuja nähtiin tänään mm. laulujoutsen, 41 valkoposkihanhea, ristisorsapari ja 3 poikasta, kaksi lapasotkapoikuetta (yhteensä 4 poikasta), 198 tukkakoskeloa, 4 harmaahaikaraa, 2 tuulihaukkaa, nuolihaukka, 2 kapustarintaa, 6 tundrakurmitsaa, 50 isosirriä, 6 pulmussirriä, 2 pikkusirriä, 165 suosirriä, 2 suokukkoa, 23 pikkukuovia, isokuovi, 14 valkovikloa, 25 liroa, 15 merikihua, 105 selkälokkia, 7 räyskää, 34 ruokkia, 2 käpytikkaa ja törmäpääsky.

LAPASOTKILLA OLI MUUTAMA POIKANEN, TÄLLÄ VAIN YKSI

LAPASOTKILLA OLI MUUTAMA POIKANEN, TÄLLÄ VAIN YKSI

RISKILÄ ON NORRSKÄRILLÄ RUNSAS

RISKILÄ ON NORRSKÄRILLÄ RUNSAS

Torstaina 3.8.2017 yökosteuden jälkeen aamu valkeni utuisena mutta päivästä tuli pelkkää auringonporotusta. Aamun tyven vaihtui lounaistuuleksi (3-6 m/s) ja lämpöä oli 15 astetta. Koko päivä kierrettiin saarta ja kuvattiin, aamulla parin tunnin staiji majakan nurkilla. Mainittavimmat havainnot olivat 12 ristisorsaa (joista 7 juv), 9 lapasotkaa (joista 4 juv), alli, harmaahaikara, 3 tuulihaukkaa, pikkutylli, 6 tundrakurmitsaa, 25 isosirriä, 10 pulmussirriä, pikkusirri, 3 lapinsirriä, 115 suosirriä, 5 suokukkoa, 2 punakuiria, 2 pikkukuovia, 2 isokuovia, mustaviklo, 10 valkovikloa, 3 metsävikloa, 30 liroa, 110 selkälokkia, 12 räyskää, 100 ruokkia, 450 riskilää, suopöllö, käpytikka, törmäpääsky ja urpiainen.

VANHOJEN ISOSIRRIEN MUUTTO OLI KÄYNNISSÄ

VANHOJEN ISOSIRRIEN MUUTTO OLI KÄYNNISSÄ

TUNDRAKURMITSA JA ISOSIRRI

TUNDRAKURMITSA JA ISOSIRRI

Perjantaina 4.8.2017 etelästä lähestyi hiljalleen sadealue, joka lisäsi pilvisyyttä ja illalla saatiin vähän sadettakin. Koillistuuli voimistui 12-15 m/s ja lämpötila laski. Kierrettiin saarta ja seurusteltiin porukalla, illansuussa myös lämpeni pihasauna. Lintuja havaittiin tänään mm. laulujoutsen, 5 ristisorsaa, 11 lapasotkaa, 2 harmaahaikaraa, nuolihaukka, tuulihaukka, kurki, pikkutylli, kapustarinta, 3 tundrakurmitsaa, 7 isosirriä, 2 pulmussirriä, lapinsirri, 84 suosirriä, 3 suokukkoa, 10 punakuiria, 5 pikkukuovia, 3 isokuovia, mustaviklo, 3 metsävikloa, pikkulokki, 6 räyskää, 70 ruokkia ja urpiainen.

MERIKIHU ON VÄSTRAN TYYPPILAJI

MERIKIHU ON VÄSTRAN TYYPPILAJI

PILKKASIIPIPOIKUEITA OLI USEITA

PILKKASIIPIPOIKUEITA OLI USEITA

Lauantaina 5.8.2017 oli aika palata mantereelle. Aamu oli pilvinen ja tuulinen – koillistuuli oli voimistumassa. Aamiainen nautittiin rauhassa, sen jälkeen tavaroiden pakkaamista ja roudaamista satamaan kunnes Stolpen vene tuli meitä hakemaan klo 10. Paluumatkamme kestikin nyt yli 2,5 tuntia sillä koillistuuli oli yltynyt 13 m/s (puuskat 15) ja merenkäynti oli sen mukaista. Vesi lensi ja sadevarusteet olivat enemmän kuin tarpeen aikamoisessa myllerryksessä. Ennen rantautumista alkoi vielä reipas vesisadekin. Maissa taas tavaroiden siirtoa autoihin ja hiljalleen kaikki hajaantuivat eri ilmansuuntiin kohti kotejaan. Outin kanssa pysähdyttiin toistamiseen Berny’s Cafe & Restaurant’iin, tällä kertaa vain kahville ja sämpylälle ja vähän kuivia vaatteita vaihtamaan. Ajeltiin sadekuurojen säestämänä 8-tietä kohti Turkua ja matkalla tehtiin uudelleen pysähdys Merikarvian Lankoskella. Nyt virtavästäräkit – koiras, naaras ja lentopoikanen – suostuivat näyttäytymään ja jokunen kuvakin saatiin.

VIRTAVÄSTÄRÄKKIKOIRAS LANKOSKELLA

VIRTAVÄSTÄRÄKKIKOIRAS LANKOSKELLA

Turussa oltiin klo 18.30 aikoihin vaiheikkaan ja hyvän ”Norskinreissun” päätteeksi. Raisalle vielä kiitos matkan onnistuneesta järjestelystä sekä maittavista aterioista ja muillekin mukavasta seurasta!

NORRSKÄRIN MAISEMAA MAJAKASTA KUVATTUNA, VASEMMALLA ASEMARAKENNUS

NORRSKÄRIN MAISEMAA MAJAKASTA KUVATTUNA, VASEMMALLA ASEMARAKENNUS

SADERINTAMA LÄHESTYI PERJANTAI-ILLALLA

SADERINTAMA LÄHESTYI PERJANTAI-ILLALLA

PILKKASIIVEN TUIMAKATSEINEN POIKANEN

PILKKASIIVEN TUIMAKATSEINEN POIKANEN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit | Kommentit pois päältä artikkelissa Vierailu Norrskärin majakkasaarelle

Mantereelle

Torstaina 27.7.2017 oli yhä vaan aurinkoista, illalla tosin tuli vähän pilveä etelästä. Itätuuli oli heikkoa ja lämpö kipusi 22 asteeseen. Staijia aamulla vajaat kaksi tuntia, muuten kiertelyä lähinnä kyläalueella ja Enskärillä. Lintuja näkyi mm. 2 mustalintua, 6 ruokkia, tuulihaukka, pikkukäpylintu, valkoviklo, 7 liroa, punakuiri, 9 pikkukuovia, isokuovi, suosirri, 7 töyhtöhyyppää, kapustarinta ja 3 taivaanvuohta. Päivä kului taas pääosin tuttujen parissa ja aamulla on varhainen lähtö mantereelle kohti uusia kokemuksia.

VIHERPEIPPOJA SAARESSA PESII USEITA PAREJA

VIHERPEIPPOJA SAARESSA PESII USEITA PAREJA

Perjantaina 28.7.2017 lähdettiin aikaisin aamulla m/s Eivorilla kohti mannerta. Yöllä heikosti sadetta, aamulla jo taas selkeni. Utö-Jurmo välillä nähtiin mm. 45 (1a) muuttavaa punakuiria, 3 suosirriä ja 3 ruokkia. Turkuun saavuttiin puolenpäivän aikoihin.

PARIN PÄIVÄN TAKAINEN KUVA PURJEHDUKSELLE LÄHDÖSTÄ S/Y TAIVAANVUOHELLA

PARIN PÄIVÄN TAKAINEN KUVA PURJEHDUKSELLE LÄHDÖSTÄ S/Y TAIVAANVUOHELLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Mantereelle

Tall Ships ja pulu

Maanantaina 24.7.2017 oli edelleen aurinkoista, lämmintä (21 astetta) ja voimistuvaa pohjoistuulta, illalla 8-10 m/s. Staijia aamulla runsas tunti, muuten edelleen vieraiden kanssa viihtymistä. Eteläniemi ja kyläalue kompattiin. Havaintoja mm. valkoposkihanhi, ruokki, 3 suosirriä, 3 suokukkoa, 5 liroa ja punakuiri. Vieraamme lähtivät iltapäivällä ja saareen saapuivat Saarnion Japi ja Tarja, jotka kertoivat nähneensä illalla pulmussirrin ja ohilentävän ruostesorsan. Tall Ships-purjealuksia tuli taas kuvattua, niiden lähtö oli klo 14 Utön eteläpuolella.

tallships_09_Uto_07_17

PURJELAIVOJA OLI HAUSKA KUVATA

PURJELAIVOJA OLI HAUSKA KUVATA

Tiistaina 25.7.2017 paistoi aurinko taas täydellä voimalla, pohjoistuulta oli 4-8 m/s ja lämpöä 21 astetta. Staijia aamulla runsas tunti, lisäksi tehtiin itäosan kierros ja iltapäivällä purjehdittiin s/y Taivaanvuohella ”Utö runt” – leppoisaa menoa! Lintuja näin mm. valkoposkihanhen, 17 ruokkia, 6 pikkukuovia, 2 suosirriä, 4 valkovikloa, 2 liroa ja taivaanvuohen. Luhtakerttunen laulaa edelleen innokkaasti itäniityn ruovikossa ja aamulla 3 huuhkajaa (1ad, 2 isoa juv) istuskeli pitkään Kobbanin kalliolla. Satama on jälleen täynnä huviveneitä.

METSÄVIKLOJA NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN

METSÄVIKLOJA NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN

Keskiviikkona 26.7.2017 oli jälleen aurinkoinen kesäpäivä, lämpöä 21 astetta, tuuli itäkoillisesta 4-7 m/s. Staijia vajaa kaksi tuntia plus Enskärin ja kylän kierros. Itäosaan emme tänään ehtineet..  Lintuja näkyi mm. kuikka, 18 ruokkia, tuulihaukka, syksyn eka muuttava varpushaukka ja muuttokahlaajia 8 pikkukuovia, töyhtöhyyppä, 5 suosirriä, 4 valkovikloa ja metsäviklo. Päivän paras havainto oli iltapäivällä hetken aikaa kylällä lennellyt kesykyyhky, joka katosi Kökarin suuntaan. Mahdollisia renkaita ei ehditty havaita. Väkeä on taas tosi paljon saaressa.

TUULIHAUKKOJEN MUUTTO ALKAA HEINÄKUUN LOPULLA

TUULIHAUKKOJEN MUUTTO ALKAA HEINÄKUUN LOPULLA

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Tall Ships ja pulu

Keskikesää

Torstaina 20.7.2017 oli aurinkoinen ja lämminkin (20 astetta) päivä, tuuli oli länsiluoteesta 5-6 m/s. Staijia aamulla runsas tunti, muuten kotihommia plus pieni kyläkierros ja käynti itärannalla. Lintuja nähtiin mm. 21 ruokkia, yllättäen 2 allia, 3 pikkukuovia, töyhtöhyyppä, valkoviklo, suosirri, 4 kuovisirriä (2 itärannalla, 2 majakan luodoilla) ja käki. Saaressa oli lintuja katsomassa myös Ville Vepsäläinen, joka näki mm.
4 kirjosiipikäpylintua (2k, 2n-puk). Mainittakoon, että ainakaan vielä ei ole tänä vuonna näkynyt yhtään pilkkasiipipoikuetta eikä yhtään tukkakoskelopoikuetta. Merilinnuilla tuntuu menevän jälleen huonosti, myös lapintiirojen pesinnät ovat ilmeisesti pääosin epäonnistuneet.

MUUTAMAT KALALOKIT HAUTOVAT EDELLEEN

MUUTAMAT KALALOKIT HAUTOVAT EDELLEEN

Perjantaina 21.7.2017 oli jälleen kesäinen päivä – pilvetöntä, 19 astetta ja leppoisaa 6-9 m/s pohjoistuulta. Satama täynnä huviveneitä. Aamulla pari tuntia staijia luotsiasemalla plus vain pientä kiertelyä kyläalueella, sillä tänään oli siivouspäivä: koko yläkerta jynssättiin ja sitten saunottiin. Lintuja nähtiin mm 3 harmaahaikaraa, 17 ruokkia, räyskä, 3 suosirriä, kuovisirri, 8 töyhtöhyyppää ja kylällä käki, 3 pikkukäpylintua ja 3 kirjosiipikäpylintua. Vieläkään en saanut kirjoloxioista kunnon kuvaa…

UTÖ NÄHTYNÄ KOBBANIN SUUNNASTA

UTÖ NÄHTYNÄ KOBBANIN SUUNNASTA

Lauantaina 22.7.2017 kesäkeli jatkui – pääosin pilvetöntä, heikkoa (4-6 m/s) luoteistuulta ja lämmintä 19 astetta. Staijia vajaa tunti ja kiersin kyläalueen ja itäosat mutta lintuja oli maastossa ja liikkeellä tosi niukasti. Mainittavimmat olivat 3 ruokkia, 2 valkovikloa ja 9 pikkukuovia. Iltapäivällä saapuivat kyläilemään Lotta, Vesa ja Vilma. Aamulla mantereelle lähti Vepsäläisen Ville perheineen.

PIKKULEPINKÄISIÄ PESII SAARESSA KOLME PARIA

PIKKULEPINKÄISIÄ PESII SAARESSA KOLME PARIA

Sunnuntaina 23.7.2017 jatkui auringonpaiste ja heikko (2-5 m/s) pohjoistuuli, lämpöä oli 20 astetta. Staijia aamulla runsas tunti, muuten lähinnä vieraiden kanssa kotinurkilla. Turisteja saari täynnä, huviveneitäkin on lähes 100. Mainittavimmat lintuhavainnot olivat 11 ruokkia, valkoposkihanhi ja paikallisena lähiluodoilla muuttokahlaajia 3 suosirriä, 2 kuovisirriä, 2 pikkukuovia, punakuiri, 2 suokukkoa, 3 valkovikloa ja metsäviklo. Illalla odotellaan Tall Ships Races-aluksien ohimarssia.

LAPINTIIROJEN PESINNÄT OVAT MENNEET HUONOSTI (kuva: Outi Sarjakoski)

LAPINTIIROJEN PESINNÄT OVAT MENNEET HUONOSTI (kuva: Outi Sarjakoski)

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Keskikesää

Tuhat poikki!

Olen pitänyt vuodesta 2001 alkaen kirjanpitoa siitä missä painotuotteissa ottamiani lintukuvia on julkaistu. Eräänlainen välietappi ylittyi nyt heinäkuun alussa, kun yli
1000 lintukuvaani on ilmestynyt erilaisissa lintukirjoissa ja lintulehdissä Suomessa ja ulkomailla. Kuviani on ollut tähän mennessä 16 lintukirjassa ja yli 20 eri lintulehdessä (useimmat ulkomaisia), jonka lisäksi noin 550 kuvaa on julkaistu kotimaassa ja ulkomailla erilaisissa tiedotteissa, esitteissä, opastauluissa, yhdistysten veppisivustoilla, sanoma- ja aikakauslehdissä, kalentereissa, optiikkaliikkeiden sivustoilla jne.
Mukavaa jos/kun joistain kuvistani on ollut iloa muillekin kuin itselleni!

lintukuvat_02

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Tuhat poikki!

Trombeja, tall shippejä ja kirjoloxioita

Maanantaina 17.7.2017 oli aluksi pilvistä ja yöllä tuli muutama tippa vettäkin, mutta päivä oli jälleen poutainen ja lämmin (18 astetta). Lounaistuuli puhalsi enimmillään 10 m/s. Aamulla tunnin staiji ja lisäksi kierrettiin etelä- ja itäosat, iltapäivällä tuli jälleen vieraita (Blomquistit). Lintuja nähtiin mm. 4 harmaahaikaraa, valkoposkihanhi, 3 ruokkia, 10 suosirriä, kuovisirri, pikkukuovi, 3 valkovikloa ja luotokirvinen. Gamla Postenin männikössä hyöri ainakin 6 kirjosiipikäpylintua, joista 2 koiraita. Saareen saapuivat Kotilahden Jouni ja Maija lintureissulle.

VALKOVIKLO ON JOKAPÄIVÄINEN MUUTTOKAHLAAJA (kuva: Outi Sarjakoski)

VALKOVIKLO ON JOKAPÄIVÄINEN MUUTTOKAHLAAJA (kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 18.7.2017 oli pääosin aurinkoista ja lämmintä (18 astetta) sekä kohtalaista (6-8 m/s) luoteistuulta. Päivällä iso ukkoskuuro ohitti saaren pohjoispuolelta kolmen trombin voimalla. Saapuvien vieraiden takia emme nyt ehtineet trombeja kunnolla kuvaamaan mutta sanomalehtiin ne toki pääsivät. Aamulla parin tunnin staiji luotsiasemalla ja illansuussa käynti itärannalla, muuten vieraiden kanssa seurustelua.

TÄMÄN PAREMPAA KUVAA EMME EHTINEET TROMBEISTA OTTAA

TÄMÄN PAREMPAA KUVAA EMME EHTINEET TROMBEISTA OTTAA

Havaintoja tänään mm. 3 harmaahaikaraa, 14 ruokkia, silkkiuikku ja muuttokahlaajia 12 suosirriä, 3 kuovisirriä, 3 valkovikloa, pikkukuovi, töyhtöhyyppä, taivaanvuohi ja suokukko. Kylällä näkyi tänään 2 pikkukäpylintua ja 3 kirjosiipikäpylintua. Vieraat lähtivät illansuussa.

VAIHTEEKSI LENTOKUVA KUOVISIRREISTÄ

VAIHTEEKSI LENTOKUVA KUOVISIRREISTÄ

Keskiviikkona 19.7.2017 aurinko porotti taas koko päivän ja luoteistuuli (8-10 m/s) jatkui. Aamulla runsaan tunnin meristaiji luotsiaseman suojassa, muuten kierrettiin Enskär ja kyläalue. Iltapäivä kului katsoen Tall Ship Races 2017-aluksia matkallaan Turkuun sekä uusien vieraiden parissa. Lintuja näkyi tänään niukasti, mainittavia 9 ruokkia, 3 mustalintua, silkkiuikku, 5 pikkukuovia ja valkoviklo. Illansuussa pihamme yli lensi aivan matalalla 2 kirjosiipikäpylintua, koiras ja naaraspukuinen. Löytäisipä niitä kunnolla laskeutuneena kuvaamista varten…Kotilahdet lähtivät illalla mantereelle.

VENÄLÄINEN NELIMASTOPARKKI KREUZENSHTERN OHITTAMASSA UTÖTÄ OTETTUAAN HETKEÄ AIEMMIN LUOTSIN

VENÄLÄINEN NELIMASTOPARKKI KREUZENSHTERN OHITTAMASSA UTÖTÄ OTETTUAAN HETKEÄ AIEMMIN LUOTSIN

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Trombeja, tall shippejä ja kirjoloxioita

Kesäjuhlien aikaan

Perjantaina 14.7.2017 palasin takaisin Utöhön, m/s Eivor oli tupaten täynnä kesäturisteja. Matkalla aurinkoa, heikkoa luodetuulta ja lämmintä, ei mainittavia lintuhavaintoja. Perillä Utössä oltiin vasta klo 23.10.

SKOUPPIKUVA PIKKUKUOVISTA

SKOUPPIKUVA PIKKUKUOVISTA, LAADUSSA VIELÄ TOIVOMISEN VARAA MUTTA LÄMPÖVÄREILYKIN HAITTAA

Lauantaina 15.7.2017 paistoi aurinko, oli lämmintä (19 astetta) ja tuuli oli hyvin heikkoa. Staijia aamulla tunti luotsiasemalla plus itäosan kierros ja päälle veneretki reitillä Utö-Hamnskär-Svartbådan-Lillharun-Gropskär-Utö. Utössä havaittiin mm. kuikka, valkoposkihanhi, 13 mustalintua, 7 ruokkia, suosirri, valkoviklo ja syksyn eka kapustarinta. Venekierroksella nähtiin mm. noin 60 ruokkia, 2 etelänkiislaa Lillharun-Gropskär alueella sekä suosirri ja valkoviklo. Saaressa oli paljon väkeä mm. Utön kesäjuhlien takia ja illalla mekin olimme juhlimassa Hembygdsgårdilla hyvän bändin tahdissa. Kotiin tullessa tiellä näkyi komea rupikonna – eivät ole kuolleet vielä Utöstä sukupuuttoon, vaikka viime vuonna emme nähneet yhtään ja tänä vuonnakin tämä oli ensimmäinen.

RUOKKIPARVI, JOSSA MUKANA ETELÄNKIISLA (OIKEASSA PÄÄSSÄ PARVEA)

RUOKKIPARVI, JOSSA MUKANA ETELÄNKIISLA (OIKEASSA PÄÄSSÄ PARVEA)

OUTI NAPPASI KIISLAKUVAN ALUNSKÄRIN LUONA (kuva: Outi Sarjakoski)

OUTI NAPPASI KIISLAKUVAN ALUNSKÄRIN LUONA (kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 16.7.2017 ”toivuttiin” eilisistä juhlista, vieraitakin kävi. Sää oli edelleen pilvetön ja lämmin (20 astetta), etelätuulta oli 7-9 m/s. Aamulla tunti staijia luotsiasemalla ja illalla käynti itärannalla. Lintuja oli niukasti, mainittavia mm. 3 harmaahaikaraa, 11 ruokkia, 2 suosirriä, 3 pikkukuovia, valkoviklo ja luhtakerttunen. Illalla alkoi pilvistyä lännestä.

RUOKKI KALANSAALIS NOKASSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

RUOKKI KALANSAALIS NOKASSA. RUOKIN SIIVET VOIVAT OLLA AIKA RUSKEAT (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tallennettu kategorioihin Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta | Kommentit pois päältä artikkelissa Kesäjuhlien aikaan