Vuodenvaihteen 2007-2008 linnut Utössä

Perjantaina 28.12.2007, Viattomien lasten päivänä, lähdimme Outin kanssa Utöseen vuodenvaihdetta viettämään. Taivas oli pilvessä, lämpöä +5 astetta ja navakka lounaistuuli, laivamatkalla vähän sadettakin. Paraisilla, Sysilaxin tienhaaran kohdalla, istui langalla hiiripöllö – jo ainakin kuukauden paikalla viihtynyt yksilö. Nauvossa tehtiin vakiokuviot eli kauppa plus kahvi ennen m/s Eivorille ajoa. Meillä oli tavaraa mukana poikkeuksellisen paljon – ruokaa, juomaa, lyhtyjä, kukkia jne. Laivalla oli taas tuttuja, ei kuitenkaan lintuharrastajia. Utöön saavuttiin vasta klo 23 mutta Willströmit olivat ystävällisesti vastassa ja tavarat saatiin peräkärryssä näppärästi kotiovelle. Puolen yön jälkeen mentiin nukkumaan tuulen ulvoessa nurkissa.
Lauantaina 29.12.2007 leuto (+6 astetta) ja kovatuulinen (SW 12-17 m/s) ”talvisää” jatkui, taivas oli jälleen paksussa pilvessä ja sadetta vihmoi sekä aamulla että illalla. Päivällä kuitenkin kierrettiin saari ja – vaikka merilinnut jäivät lähes näkemättä – niin saaresta löytyi sentään muutamia mukavia talvilajeja. Saunalahden rantamilla oleskeli 2 kangaskiurua, itäniityltä löytyi kaikkiaan 4 niittykirvistä sekä peukaloinen, itärannalla lenteli enimmillään 6 naurulokkia ja itärannalta löytyi kahlaamasta myös yksinäinen merisirri. Sateen takia kamera ei ollut mukana ja uudelleen rannalle palatessa merisirri oli poissa. Pimeys laskeutui aikaisin paksujen pilvien takia, illalla ruokinnallemme oli kertynyt noin 40 viherpeippoa, 10 sinitiaista ja n. 30 talitiaista. Illalla huomiseksi luvattiin edelleen voimistuvaa tuulta ja annettiin myrskyvaroitus 21 m/s…

ridari

Sunnuntaiaamu 30.12.2007 olikin rajutuulinen mutta taivaalta pilkistivät tähdet ja aurinkokin nousi tunniksi näkyviin pilvilauttojen välistä. Lämpöä edelleen 6 astetta ja tuuli hiukan hiipui iltaa kohden. Illansuussa saatiin pari heikkoa sadekuuroa, muuten oli pilvipoutaa. Lintuja nähtiin jälleen niukasti, osin sen takia että keskityttiin paljolti aaltokuvaukseen. Samalla kuvattiin rahtialus ”sääksi” eli m/s Pandion matkalla etelään!

pandion

Itäniityllä edelleen 4 niittykirvistä, rannoilla kaikkiaan 8 naurulokkia ja itärannalta lähti taas aamulla merisirri – oudon arka, pakoetäisyys jopa 50 metriä. Iltapäivällä löytyi toinenkin merisirri kaakkoispuolen luodoilta. Merimetsoja näkyi 4 mutta myrskyävältä mereltä ei muita vesilintuja löytynyt (toki paikallisia telkkiä), kala- ja harmaalokkeja valui länteen yhteensä n. 70. Illalla kävimme hotellilla saunomassa ja m/s Eivorilla saapuivat klo 20.10 Sara ja Juha Peltola uudenvuodenvieraiksemme. Jo vajaa tuntia myöhemmin istuimme monien muiden kanssa Utön kappelissa kuuntelemassa Jason Carterin ja kolmen muun muusikon hienoa iltakonserttia. Iltapalan jälkeen olimme kypsiä pitkään yöuneen.

aattosaa

Uudenvuodenaatto 31.12.2007 alkoi vesisateen ropinassa, lämpöä 3 astetta ja tuuli nyt idässä. Päivällä pääosin sateetonta mutta paksua pilveä, tuuli heikohko idästä kunnes illalla taas voimistui ja samalla alkoi uudelleen vesi- ja räntäsade. Valoisaan aikaan kierrettiin rennosti saarta ilman tiukkaa komppaamista ja päivän havainnoista mainittakoon mm. 2 tukkakoskeloa, tp-riskilä, 2 niittykirvistä ja 9 naurulokkia. Pitkästä aikaa löytyi myös yksi urpiainen paikallisena. Päivä meni enemmän vuodenvaihdetta odotellessa, syötiin ja juotiin rauhallisesti ja hyvin, valettiin tinaa, katseltiin ilotulituksia (majakalla ja hotellilla) ja majakkakorin perinteistä tulisoihtua. Mukava vuoden vaihteen tienoo vaikka säät ja linnut eivät erityisen suosiollisia olivatkaan – talossa oli kuitenkin mukavan lämmintä ja kodikasta!
Uudenvuodenpäivänä 1.1.2008 heräsimme kovaan itäkoilliseen tuuleen ja vesisateeseen. Lyhyt aamu ennen laivan lähtöä klo 11 kului aamiaista syöden ja tavaroita pakaten mutta totta kai tein vajaan tunnin kierroksen itäosaan ja se olikin mukava alku uudelle vuodelle 2008 Utössä: kappelin luona ensin 2 kangaskiurua, hetkeä myöhemmin itäniityn rannassa 2 merisirriä ja itäniityltä lähti kiuru ja 3 niittykirvistä. Rannassa lensi ohi 3 naurulokkia ja haahka, joka myös on ollut kortilla viime viikkoina. Paluumatkalla oli reipas 14 m/s itätuuli, sade- ja räntäkuuroja ja lyhyt tarkkailu kannella tuotti vain 11 allia. Mantereella olikin sitten jo (vihdoin) hiukan lunta maassa.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.