Kirjokerttu syysmyrskyssä

Perjantai 8.9.2006 oli sateinen ja tuulinen mutta tavanomaiseen tapaan lähdimme Outin kanssa iltapäivällä kohti Utötä. Aluksi poikkesimme Paraisten Vanhalle Malmille, Kunnantupaan, katsomaan Nina Wiiala-Lauden hienoa taidenäyttelyä, jossa erityisesti keramiikkakengät ihastuttivat. Pysähdyimme myös Nauvon kirkonkylään kahville ja totesimme rannassa, että tuuli nousi reippaasti koko ajan samalla kun taivas alkoi seljetä. M/s Eivorilla oli taas monia tuttuja, mm. Jurmoon meneviä lintuharrastajia Kalliolan Arton johdolla ja Willströmit matkalla Utöseen. Tuuli ärjyi ja yltyi koko matkan mutta hienosti laiva toimi – Utöseen saavuttaessa klo 22.35 keskituuli oli jo 24 m/s ja puuskissa jopa 29 m/s! Ensimmäinen todellinen syysmyrsky. Jurmon satamassa Eivorilla oli temppuilemista kovassa luoteesta puuskuvassa sivutuulessa mutta taitavasti sekin hoidettiin. Utön torpassamme oli kaikki kauniisti odottamassa meitä ja tuulen vonkuessa nurkissa painuimme melko pian nukkumaan.

myrsky

Lauantaiaamu 9.9.2006 oli edelleen rajun tuulinen – kuten koko päiväkin. Luoteesta 15-18 m/s koko ajan mutta taivas oli lähes selkeä. Ilma oli viilentynyt noin +13 asteeseen ja kova tuuli piti tietysti linnut visusti piilossa ja liikettä oli niukasti. Vesikin oli hyvin korkealla. Valoisa aika oltiin kuitenkin liikkeellä ja rannoilta löytyi mm. 5 suokukkoa, meriharakka, tylli, 2 kapustarintaa, 2 valkovikloa, 3 pikkusirriä ja taivaanvuohi. Mustalintuja muutti n. 50 yksilöä, varpushaukkoja pyöri 6 yks ja etelälahdessa uiskenteli nuori silkkiuikku. Melko myöhäinen käki piilotteli etelälahden rantapuissa, kivitasku, muutama pajulintu ja pari tiltalttia, n. 50 haarapääskyä, n. 70 västäräkkiä sekä 2 keltavästäräkkiä kannattaa mainita ja päivän parhaana löytyi aamulla sääaseman luota pensaista nuori kirjokerttu, joka näyttäytyi useamman kerran. Iltapäivällä vietin liki pari tuntia tuulen suojassa pohjoisniemen laiturilla kytäten ohilentäviä merimetsoja kameran linssiin. Illansuussa kyläilimme Willströmeillä nauttien herkullista omenapiirakkaa ja tutustuen samalla Utön koulun kodikkaisiin tiloihin. Mukavaa oli!

phala

Sunnuntaiksi 10.9.2006 luodetuuli oli rauhoittunut n. 10 m/s, taivas puolipilvinen ja ilma tuntui lämpimämmältä. Laiva lähti taas mantereelle klo 11 eli kovin pitkään ei saarta ehtinyt kompata. Lintuja oli kuitenkin liikkeellä selvästi eilistä enemmän, saareen olivat yöllä ilmestyneet mm. syksyn ensimmäiset punarinnat (5), sinirinnat (2), hempot (3), pajusirkku ja vihervarpuset (9). Jo pitkään muutolla olleista lajeista näkyi mm. pensastaskuja 2, leppälintu, harmaasieppoja 2, metsäkirvinen ja keltavästäräkkejä 2. Niittykirvisiä, västäräkkejä ja peippoja oli jo runsaasti liikkeellä ja kahlaajista ehdin nähdä tyllin, kapustarinnan ja suokukon ennen satamaan kiirehtimistä. Varpushaukkoja pyöri kyläalueella kaksi ja esiaikuinen merikotka lenteli eteläniemessä. Olisipa voinut jäädä pidemmäksi aikaa komppaamaan puskia ja pensaita mutta ensi viikonloppuna uudelleen! Paluumatka sujui mukavasti Jurmosta tulleen linturetkiporukan seurassa, Nötössä näkyi ad-merikotka ja Pärnäisten eteläpuolella merelle matkasi naaras-sinisuohaukka. Sattmarkin kahvituvan maittavien kahvien jälkeen saavuimme Turkuun klo 17.20 ja singahdin vielä runsaaksi tunniksi Friskalanlahdelle, jossa oli kovin hiljaista – näkyi vain mm. nuori ruskosuohaukka, 2 harmaahaikaraa ja kanadanhanhi.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.