Kevätharppaus Utössä

Perjantaina 9.3.2007 pakkasin jälleen iltapäivällä kassit ja kamerat ja suuntasin kohti Nauvon Pärnäisiä ja sieltä Utöön. Tavan mukaan pysähdys Nauvossa kaupassa ja kahvilla, Outi ei nyt ollutkaan mukana. Laivalta löytyi sen sijaan mm. Helstolan Jari ja Totti Toiskallio matkalla Jurmoon – Utöön ei tällä laivavuorolla tullut muita lintuharrastajia. Matka olikin epätavallisen pitkä – peräti liki 6 tuntia – sillä m/s Eivor ajoi ensin Nauvon Berghamniin murtamaan talven jäät ja sen jälkeen vierailtiin vielä kaikki muutkin satamat. Utön laituriin kiinnityttiin vasta klo 23.50. Tavarat pois kasseista, vesi päälle ja nukkumaan.

buce

Lauantaiaamu 10.3.2007 valkeni kauniin aurinkoisena, joskin lounaistuuli oli koko päivän navakka, n. 13 m/s. Lämpöä ulkona +3 astetta ja lumet ja jäät likimain kokonaan hävinneet. Aamulla klo 7, auringon noustessa, kipusin luotsiasemalle mutta melko rauhallista merellä vielä oli. Mainita kannattaa mm. kevään ensimmäiset ruokit – yhteensä 5 kesäpukuista yksilöä – 8 haahkaa, 6 allia, 3 riskilää, 5 merimetsoa, 2 merikotkaa ja n. 45 kalalokkia. Loppupäivä kuluikin saarta kierrellen, toki päivällä kävin juomassa höyryävät päiväkahvit tuvan tuulensuojaisella pohjoisseinustalla. Osa linnuista saattoi olla talven yli selvinneitä mutta valtaosa varmaankin jo muuttavia – mainittakoon mm. peukaloinen, 3 punarintaa, peräti 8 (5+3) kangaskiurua, niittykirvinen, lehtokurppa, n. 65 kiurua, 1+1 mustavarista, 2 kottaraista, 2 sepelkyyhkyä, punakylkirastas, järripeippo, peippo, puukiipijä, 9 naakkaa, varpushaukka ja kaikkiaan n. 60 mustarastasta. Satamalahdella oleskeli kaksi isoa sotkaparvea, toisessa n. 60 tukkasotkaa ja toisessa nyt jo 56 lapasotkaa. Tukkakoskeloita oli 8 ja telkkiä n. 70 yksilöä, lisäksi edelleen 2 talvipukuista naurulokkia. Pöllöjä ei tänään löytynyt mutta päivän lajimäärä oli ihan monipuolisesti 37 vaikka on vasta maaliskuun alkupuoli. Illansuussa saareen saapuivat Jouko Hakala ja Pirkko Ala-Uotila, joiden kanssa rupateltiin tuvassamme teekupin ääressä ennen nukkumaanmenoa. Taivas veti illansuussa pilveen lännestä lähtien – ehkä yöllä taas pikkulinnut vähän vaihtuvat? Vesisade alkoi ropista ikkunoihin klo 19 jälkeen…

marilla

Sunnuntai 11.3.2007 oli yöstä poiketen kauniin aurinkoinen – tuuli oli kääntynyt saderintaman jälkeen länteen ja oli varsin reipas, n. 10 m/s. Aurinko lämmitti pian kalliot suliksi pakkasyön jälkeen. Aamulla pari tuntia tarkkailua luotsiasemalla, sitten pikainen kierros kylällä ja laivaan, takaisin taas mantereelle ja töihin. Aamulla muutti vesilintuja mm. 7 ruokkia, 35 allia, 4 merimetsoa, 6 riskilää ja 91 haahkaa (joista valtaosa jäi Utön etelärannalle). Saaressa oli nyt yhteensä 9 kangaskiurua, punarintoja näkyi 2, räkättirastas, merikotka ja satamalahden yli koilliseen muutti ensin harmaahaikara ja heti perään 6 vanhaa laulujoutsenta. Kevään fiilistä!

lulu

Helmipöllökin löytyi taas tänään vakiopaikaltaan museon kulmalta torkkumasta.
Paluumatkalla näkyi mm. 2 merikotkaa, pilkkasiipi Jurmon pohjoispuolella ja 4 ruokkia. Aurinko kuumotti mukavasti kasvoja, taitaa tulla tänä keväänä kunnon ”pultsarirusketus” – kaulasta ylöspäin.. Pärnäisistä matka Turkuun taittui mukavasti rupatellessa kyydissä olleiden Tottin ja Ovaskaisen Jussin kanssa, tulivat takaisin Jurmosta.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.