Saari tupsahti täyteen pikkulintuja!

Tiistai 22.5.2007 valkeni pilvisenä mutta yöllinen heikko sade oli loppunut. Koska sää ei näyttänyt merimuuttoa suosivalta, siirryin suoraan paikallisten lintujen tarkkailuun. Sade olikin tiputtanut saareen suuret määrät pikkulintuja ja katsottavaa riitti. Koulun notko kuhisi pikkulintuja, lähinnä fyllareita, herne- ja mustapääkerttuja ja – punavarpusia. Koulun pihan sorakentällä, Britan sinne heittämien siementen kimpussa hyöri yhtä aikaa peräti 44 punavarpusta!! Näistä noin kolmasosa oli erisävyisiä punaisia koiraita, loput naaraspukuisia. Samanaikaisesti punavarpusten laulua kuului eri puolilta ja notkon toisella puolella yhdessä ainoassa puussa oli 13 punavarpusta. Omalla pihallakin oli 7 yksilöä ja 5-10 yksilön parvia muullakin useita. Arvioin saarella olleen aamulla vähintäin 90 punavarpusta ja – vaikka niitä lähti aamulla selkeästi muutolle – punavarpusia riitti pitkälle iltaan noin 60 yksilöä. Käkiä oli saareen ilmestynyt 3, hernekerttuja n. 70, pensaskerttuja 10, mustapääkerttuja n.45 ja lehtokerttuja 15. Ruokokerttusia nähtiin 3, rytikerttusia 2 ja luhtakerttusia jo 4, kultarinta, 2 sirittäjää, 12 sinirintaa, 7 satakieltä, 12 leppälintua, luotokirvinen, 6 keltavästäräkkiä ja n. 150 fyllaria, pääosin pajulintuja. Pikkusieppoja (naaraspukuisia) oli 2, harmaasieppoja n. 20 ja kirjosieppoja 12, pikkulepinkäisiä peräti n. 40. Nokkavarpusia oli myös pudonnut saareen, koko päivän näkyi jokunen ”nokkanisse” notkossa, illansuussa koulun pihalla 5 yksilöä yhtä aikaa. Myös mustaleppälintuja oli ilmestynyt jälleen – nyt vanha koiras majakan-kappelin alueella ja 2 naarasta satamalahden rannalla. Toiveeni vanhan mulelikoiraan kuvaamisesta (Suomessa) täyttyi tänään: tunnin urakka palkittiin muutamalla ihan kelpo kuvalla.

mulekoiras

Itäniityn rannasta löytyi kahlaajia 3 suosirriä, 2 suokukkoa, töyhtöhyyppä ja 4 liroa, lisäksi 3 harmaasorsaa ja 2 ristisorsaa. Myös sarvipöllö näyttäytyi jälleen ja tervapääskyjä muutti pari yksilöä sekä ensimmäinen isokuovi etelään airueena syysmuutosta. Ilta oli edelleen pilvinen. Päivällä saareen saapuivat Kimmo Kuusisto, Jukka Koskelainen vaimonsa Kirsin kanssa sekä Ilkka Reittilä, joka tyytyväisenä kuvasi mm. sinirintoja ja satakieltä pihallamme. Kaikki ehtivät päästä hyvin osalliseksi lintupaljoudesta!

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.