Utössä harvinaisuuksilla hemmottelua!

Maanantai 28.5.2007 meni vähän muissa kuin lintujen merkeissä. Aamulla oli sankka sumu ja satoikin ja klo 13 saapuivat talomme kunnostajat – muurari ja katontekijä vaimonsa kera – saareen. Toki heidän kanssaan kului loppupäivä piippuremontissa yms. Mukavaa seuraakin ovat kaikki. Lintuja katselin lyhyehkön saarikierroksen verran, Kimmo komppasi enemmän mutta lintuja niukasti. Nähtiin mm. ristisorsa, 2 koiras-harmaasorsaa, 2 jänkäsirriäistä, töyhtöhyyppä, nuolihaukka, sarvipöllö, törmäpääsky, sepelkyyhky, satakieli, sirittäjä, pikkusieppo, 3 kirjokerttua, luhtakerttunen ja jokunen kultarinta ja rytikerttunen tavallisempien hysyjen lisäksi. Iltaa istuttiin remonttiporukan kanssa ja kierrettiin näyttämässä saarta.

Tiistai 29.5.2007 alkoi utuisena, hetkittäin sumuisenakin, tyvenenä ja hyvin lämpimänä. Nyt oli saaressa pikkulintuja vaikka muille jakaa! Eilen saareen saapunut Metsärannan Rami tarkkaili aamulla luotsiasemalla, muuten komppausta ja kuvausta. Remonttiporukkamme lähti manteereelle klo 13 ja aamupäivällä vietettiin tietysti paljon vielä aikaa korjaushommissa. Lintuja nähtiin kuitenkin hienosti ja tämä päivä osoittautuikin oikeaksi harvinaisuuksilla hemmotteluksi! Aamulla löytyi nopeaan tahtiin 2 idänuunilintua koulun notkosta ja kasarmin portin luota sekä viitakerttunen, joka lauloi koko päivän Gamla Postenia vastapäätä angervopensaassa. Pian lähti edestäni kappelilla lentoon turturikyyhky, joka myöhemmin löytyi uudelleen ja joka oleskeli koko loppupäivän itäniityn luoteiskulmassa. Turturikyyhkyä seurasi 2-kv koiras sepelsieppo – jo reissuni neljäs ja Utön tämän kevään viides! Sepelsieppo oleskeli koulun vierellä käyden ahkerasti tutkimassa pönttöjä ja jaagaten naaras-kirjosieppoja takaa. Lintu oli paikalla kauniisti iltaan saakka. Tarkempi kuvien tarkastelu paljasti linnussa risteymään mahdollisesti viittaavia piirteitä ja siksi päätimme konsultoida siepporisteymiä paremmin tuntevia. Saimmekin jo illalla Jyrki Normajalta perusteellisen vastauksen, jonka mukaan Utön lintu sopii vielä 2-kv sepelsiepon ”raameihin” eikä siis liene mitään risteymäsukua.

risteyma

Iltapäivällä saareen ilmestyi myös jo odotettu kuhankeittäjä – esiaikuinen koiras vihelteli kauniisti ensin itäniityn reunalla ja sitten Gamla Postenilla ja koulun luona. Varsinainen helmi iski kuitenkin taivaalta klo 16.15 maissa kun saareen putosi äännellen mehiläissyöjä! Kimmo kuuli hyrisevän linnun kämpillään ja pian se löytyi kaikkien ihasteltavaksi koulun notkosta haapojen latvuksista. Merops oleskeli mehiläisiä pyydystellen ja välillä puissa istuen paikalla klo 17.09 saakka, jolloin se lähti korkealla luoteeseen. Lämmin kaakkoisvirtaus tekee tehtävänsä hemmottelemalla meitä kaikkia lintuihmisiä – Kimmon, Ramin ja minun lisäksi tietysti myös Britaa, Ismoa ja Outia. Itse hyrisimme tyytyväisyydestä iltahuudolla tuvassamme kun kirjattiin päivän havaintoja ylös. Kun en eilen ottanut yhtään lintukuvaa niin tänään sain sentään yhtenä päivänä joitakin kuvia mm. sepelsieposta, turturikyyhkystä ja mehiläissyöjästä – aika harvinaista herkkua Suomessa…

merops

Em. rarien lisäksi tänään nähtiin mm. 7 valkoposkihanhea, 2 ristisorsaa, 3 mehiläishaukkaa, nuolihaukka, lapinsirri ja sarvipöllö. Hyönteisyöjiä oli nyt runsain mitoin: satakieli 3, ruokokerttunen 3, rytikerttunen 2, luhtakerttunen 8, kultarinta 20, kirjokerttu 5, hernekerttu 20, pensaskerttu 20, lehtokerttu n. 200 (!), mustapääkerttu 20, sirittäjä 2, tiltaltti 4, pajulintu n. 70, harmaasieppo 30, pikkusieppo 2, kirjosieppo 3, pikkulepinkäinen 14, punarinta 2 ja punavarpunen n.30 yksilöä. Illalla lämpö purkautui ukkoskuuroiksi.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.