Varislintumuuttoa Pyhällä maalla

Lokakuun toisena viikonloppuna en päässyt lähtemään Utöseen perjantai-iltana Akatemiantalolla järjestetyn työpaikan iltajuhlan takia ja niinpä mielihyvin lähdin veljeni Ollin kanssa Uudenkaupungin Pyhämaalle muuttoa staijaamaan viikonlopuksi. Matkaan lähdimme lauantaiaamuna 14.10.2006 klo 06.15 pilvisenä aamuna, matkalla tuli jokunen kepeä sadekuurokin. Perillä Pyhämaan Vasikkarissa olimme aamuhämärissä, keitimme kahvit ja lähdimme ulos koko päiväksi lintuja tarkkailemaan ja kuvaamaan. Tuuli oli navakka lännestä, noin 12 m/s, ja kääntyi päivän mittaan enemmän pohjoiseen taivaan samalla vähitellen seljetessä. Lintuja oli hiljaisen aamun jälkeen ihan mukavasti liikkeellä – varsinkin varislinnut intoutuivat muuttamaan heti pilvien väistyttyä. Havainnoista mainittakoon mm. 17 kuikkaa, 2 kaakkuria, 4 härkälintua, 37 haapanaa, 40 tavia, 2 jouhisorsaa, lapasotka ja vielä kaksi selkälokkiakin. Petolintuja nähtiin 14 varpushaukkaa, 13 merikotkaa ja 3 sinisuohaukkaa (koiras ja 2 n-pukuista) ja Vasikkarin pohjoisreunan lahdella oleskeli peräti n. 90 yksilön uiveloparvi!

ungelo

Sepelhanhia muutti kauniisti 45 yksilön parvi lounaaseen ja varislintuja summattiin tänään n. 1100 naakkaa ja n. 3200 varista – kaikki matkalla etelälounaaseen. Vasikkarista löytyi mm. 10 pyrstötiaista, 3 puukiipijää ja outo kirvinen, jota emme saaneet näkyviin kuin lennossa. Ääni ei sopinut niitty- eikä metsäkirviseenkään vaan oli jotakin siltä väliltä… No, tällaisia tulee joskus vastaan.

veli

Meripirtin remontoidussa mökissä oli kodikasta ja lämmintä ja ilta kului leppoisasti havaintoja kirjoitellessa kahvikupin ääressä kunnes uni vei varhain voiton.

hali

Sunnuntai 15.10.2006 valkeni kirkkaana, tuuli on navakka pohjoisluoteesta mutta heikkeni hiljalleen päivän mittaan. Tuuli kuitenkin esti aikeemme lähteä ulkoluodoille ja siksi päätimme staijata muuttoa Vasikkarin pohjoisrannalla. Keitimme kahvit mukaan ja muuttoa tarkkailtiin yhtäjaksoisesti n. 8 tuntia klo 7.45 alkaen. Katsomista riittikin mukavasti – pääosassa odotetusti varislinnut. Variksia muutti n. 3000 mutta naakkoja vielä reilusti enemmän isoissa ”pilvissä” eli yhteensä n. 4750 yksilöä! Mustavariksia löytyi yhteensä 16 yksilöä. Muita muuttosummia olivat mm. merimetso 128, merikotka 19 (!), varpushaukka 19, kanahaukka 3, ampuhaukka 2, hiirihaukka, piekana, sinisuohaukka, laulujoutsen 25, kuikka 3 ja metsähanhi 21. Mustalintuja nähtiin 8, härkälintuja yksi ja uiveloita oli tänään pohjoislahdessa n. 70 yksilöä, jotka pölähtivät lentoon aina merikotkan osuessa kohdalle. Kovaa kiirettä pohjoiseen päin piti päivän aikana yhteensä 52 pyrstötiaista ja 5 lajilleen määrittämätöntä käpylintua. Poislähtiessä löytyi Ollin mökin läheltä vielä peukaloinen. Mukava viikonloppu taas kerran.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.